Lehed

pühapäev, veebruar 14, 2021

Jaanus Laidvee: Alutaguse maratonil nägi nii suuremeelset ohverdust kui eemaletõukavat käitumist

Hooaja kolmas maraton erineb kahest eelnevast juba selle poolest, et Tallinna läänepoolsest servast teele asudes kulub kohalesõiduks peaaegu kaks ja pool tundi, mis tähendab väga varast ärkamist. Seetõttu eelistan minna kohale eelmisel õhtul. Ööbisin Jõhvi majutusasutuses ja sealt oli hommikul mugav 15 minutiga Alutagusele jõuda.

Suure osa maratoni tulemusest määrab õige toitumine ja eeskätt õige laadimine viimastel päevadel. Eks siin on erinevaid lähenemisi sõltuvalt toitumisharjumustest ja ka maitse-eelistustest, aga kuldreegel ütleb, et eelistada tuleb süsivesikuterikkaid toitaineid ja n-ö aeglaseid süsivesikuid, mis imenduvad kauem. Noorsportlastel on võib-olla huvitav teada, milline näeb välja küpsemas eas maratoonari viimase õhtu söögi sett (vt pildil all vasakul) ja millised on prioriteedid.

Kuna nädalajagu päevi on külmemaid ilmu olnud ja ka Alutaguse maraton toimub igati talvistes oludes, siis sellistel puhkudel olen profülaktika mõttes alati tarbinud ingveriga tervisetooteid, sest ingver hoiab teadupärast edukalt erinevad pahatekitajad kehast eemal.

Laupäevane Alutaguse oli erinev veel selle poolest, et startima pidin mitteharjumuspärasest stardigrupist, kuna eelmisel korral, 2019. aasta Alutaguse maratonil astus «hea võistluskaaslane» täiesti süütus olukorras siledal maal suusaga mu kepil kulbi otsast, ja et häda veelgi suurem oleks, juhtus see kõigest 1 km pärast esimest TP-d ehk ühe kepiga tuli sõita umbes 10 km kuni järgmise TP-ni. Sest kulbita kepp osutub suusatamisel täiesti kasutuks vahendiks, isegi ballastiks, mida on vaja endaga lihtsalt kaasas vedada. 

Tolle ebasportliku aktiga oli sõit n-ö tehtud. Liipasin ühe kepiga kuidagi järgmisesse TP-sse, kust sain korraldajatelt vibu, mis meenutas kaigast, kuid vähemalt koos sellise huvitava riistapuuga sain rahuliku tempoga ja mõlemat kätt kasutades lõpuni tulla. Kuna endast mitteolenevatel põhjustel oleks koht olnud 130. (sõiduaja järgi), siis sellise tulemuse asemel eelistasin lõpuprotokolli lasta kirjutada DNF ja sõitsin finišikoridorist mööda. (P.P-lt: samasuguse manöövri enne finišit korraldasin kunagi Tamsalu vabatehnikas maratonil, kui läbisin selle paaristõugetega, st mitte just kõige kiiremini, mille peale tõusis hiljem kommentaariumis kõrvulukustav seakisa.)

Kuna stardigruppide moodustamisel lähevad arvesse erinevate koefitsientidega eelmise aasta sama maratoni koht, seejärel jooksva aasta Estoloppeti sarja parim koht, mille puudumis(t)el sarja eelmise hooaja parim koht (kõige suurema kaaluga on aga eelmise aasta sama maratoni tulemus), siis sellest tulenevalt sain numbri alles III stardigruppi (nr 109).

Alutagusel on Estoloppeti maratonidest stardigrupil kõige suurem tähtsus, kuna tegemist on juba stardist alates väga kitsa rajaga, kus isegi lähtealas on ainult neli jälge ja needki muutuvad õige pea kaheks. 

Startisingi umbes täpselt oma numbri positsioonilt. Stardikoridori suuski ära viies olid esimesed kaks rida ehk kaheksa positsiooni juba hõivatud. Asetasin suusad kolmandasse ritta.

Sellelt kohalt stardikanga poole vaadates oli kohe selge, et võimetekohast kohta pole võimalik välja sõita (viimased kolm Alutaguse maratoni enne kirjeldatut olin lõpetanud kohtadel 38. kuni 60.), kuna esimestel kilomeetritel möödumisvõimalused praktiliselt puuduvad. Mis tähendab, et tagant alustades tuleb lihtsalt oodata ja kannatada, millal hakkavad tekkima vahed, ning alles seejärel saab hakata kõrvaloleva jälje abil aeglasematest mööduma. Selle aja peale on aga esimene ots juba lootusetult minutite kaugusele eest ära sõitnud. Seda stardis kaotatud aega hiljem tagasi teha pole võimalik.

Stardist minek oli täpselt selline, nagu just kirjeldatud: tuli lihtsalt kannatlikult oma aega oodata, millal saaks sõitma hakata. Sattusin kohe taas kõrvuti vana maratonikamraadi Jaak Teppaniga (nr 550). Miks nii ütlen, tuleneb sellest, et kuidagi olen sattunud stardist alates mitmetel maratonidel just Jaaguga koos sõitma ja mitmel korral nii ka lõpetanud. Rõõmsa oleku ja alati avala naeratusega Jaaku on maratonirajal alati olnud suur rõõm taaskohata, loomulikult ka seekord. 

Näiteks viimasel Tartu maratonil 2019. aastal lõpetasime mõnesekundilise vahega, Jaak kaks kohta enne mind, vastavalt 147. ja 149., ning 2019. aasta Alutaguse sõidus olime jälle n-ö paarisrakendis (esimeses vaheajapunktis 11 km peal oli Jaak otse minu taga 58. kohal); tolle võistluse lõpetas Jaak korraliku 50. kohaga.

Endiste suusatajatega koos, eriti vahetult nende taga sõites on lisaks see eelis, et nende «platsi nägemine» ja oskus erinevaid olukordi ette näha on parem kui tavaharrastajal ning seetõttu oskavad nad alati olla parimal või õigel positsioonil, eriti sõidu algfaasis, kus aeglasemaid või kukkujaid, kellest mööduda vaja, leidub pea alati. Nii ka seekord Jaagu tuules sai muretult möödutud õige mitmest võitluskaaslasest.

Kui olime jälle kõrvuti radadel lükkamas, küsisin Jaagult, kuidas vorm on. Vastus tuli kiirelt, et ta teeb rahulikku vastlasõitu. Umbes vist 7. kilomeetriks hakkas selguma, et ma tahan teha natuke kiiremat vastlasõitu ja astusin ta tuulest välja. Jaaku enne uuesti ei näinud, kui finišis.

Õige pea sain aga laskumistel aru, et suusad ei tööta Alutaguse oludes, nagu vaja. Sest kui keskmisest raskemal suusamehel (90,5 kg) libisevad 75–80-kilosed vennad eest ära ja tagant pidevalt suuskadele peale sõidetakse või oskajamad ka keppidest hoogu lükkavad, on asi kehv, et mitte öelda hullemat. Ei taha süüdistada määrijat, kuna vabalt võib olla, et mu suusad sellistes oludes väga hästi ei toimigi, aga tõenäolisem on, et suusad olid liiga kinni (loe: liiga pidavaks määritud). Sellest oleks ma võinud stardieelsel testsõidul paremini aru saada ning lihtsaim ja kiireim lahendus olnuks pidamismäärde otstest eemaldamine ehk pidamisala lühendamine.

Ei jäänudki siis muud üle, et kui soov oli sama pundiga koos edasi sõita, tuli eelkõige laskumiste lõpuosas tublisti hoogu juurde anda, et esimestega mitte vahet sisse lasta.

Kui alguse mõned laskumised ja tõusud on selja taha jäänud, kulgeb rada edasi peamiselt mööda metsateid ja laugel reljeefil imeilusate vaadetega Alutaguse metsas. Endal oli füüsis okei ja oli aru saada, et vormikõver liigub õiges suunas, tunne ja taluvus parem kui nädal tagasi.

Tükk aega sõitsime koos pundis, mille peas lükkasid Alar Just (nr 117), Toomas Laur (nr 124), Kalev Vunk (nr 70), Aron Trumm (nr 86) ja mina. Mõnus oli nendega koos minna ja kõik sõitsid enamuse ajast paaris, mõned järsemad nukid tehti ühesammulist või mindi korraks ka vahelduvale sammule. Olud olid tegelikult Alutaguse kohta rasked ja libisemine aeglane, kuna suur lumi, mis viimasel ajal maha sadanud, polnud sula näinud, mistõttu selle kõvaks kinni pressimine väga hästi ei õnnestugi. Lumi jääb poolpehmeks ja lendlevaks ning kohati vajusid ka kepid läbi. Jälje soones oli samuti lahtist lund ja suurt vahet polnud, kummas jäljepaaris sõita, ühtemoodi raske ja tihke libisemine oli igal pool. Külma oli vähem kui nädala sees prognoosid lubasid, aga siiski parasjagu: stardis -9 ja finišis -8 kraadi.

Alutagusel tegi kaasa ka Eesti esimene pikamaasuusatamise tiim Team Nordic Jobs Worldwide. Varsti jõudsime järele tiimi naisliikmele Piret Pärnikule (nr 29), ühtlasi möödusime. Näha oli, et kergema kehaehitusega naistel on paaris lükkamine nendes tihketes oludes paras väljakutse, mistõttu kasutas Pärnik palju vahelduvtõuget. Võit jäi siiski võistkonda: selle võttis Nordic Jobs Worldwide’i eestvedaja ja nimekaim liige Mart Kevin Põlluste. 

Ega laugetel osadel midagi olulist peale rongides sõitmise juhtunud. Ainus tähelepanuväärne sündmus leidis aset kõige järsemal, n-ö seinatõusul umbes 13-14 km enne lõppu. See on Alutaguse kõige trikim koht, sest sellele eelneb korralik laskumine alla auku, kust siis kohe väikse kurviga tõuseb rada järsult üles. Ja sellel tõusul pea alati midagi juhtub.

Kuna kiirus on suur ja tõusunurk veel suurem, saab hoog poole tõusu peal ruttu läbi ning kui kohe jalgu laiali ei aja ja keppe korralikult maasse ei löö, tekib oht, et hakkad kiiresti alla tagasi liikuma, mille vältimiseks pead põlved ja käed suure jama ärahoidmiseks maha panema. 

Üksi sõites pole eriti lugu, aga kui laskub kümmekond meest nagu meie grupis, siis kuna kitsast tõusu mahub kõrvuti võtma maksimaalselt kaks inimest, on väga tõenäoline, et isegi üksteise taga laskuv punt ei mahu ühel hetkel enam tõusule ära, sest hoog lõpeb kõigil umbes samas kohas. Et eesmistele tagant mitte sisse sõita, tuleb paratamatult astuda teiste kõrvale, vahele, mis tähendab, et jalgade hargitamiseks ei jää enam ruumi ja tagasilibisemistest pole pääsu. Nii juhtuski ühe meie grupi sõitjaga: ühel hetkel oli ta grupi peas põlvili maas, jalad-käed laiali. Õnneks olid pundis kõik kogenud mehed, keegi lollusi tegema ei hakanud ja üks mees sõnastas kõva häälega selle, mis kõigil teistel mõttes oli. «Nii, nüüd teeme nii, et keegi ei liigu enne, kui kaasvõistleja oma suuskadel jälle püsti!» Kõik seisid liikumatuna nagu üks mees Eesti Vabariigi aastapäeva paraadil. See kestis 7-8 sekundit. Kuulda oli ainult hingeldamist, mis oli aga hea märk ja näitas, et kokku on sattunud mehed, kes olid töötegemise kursil.

Kui sellises olukorras hakkaksid kõik koos samal ajal rapsima ja kukkujast mööda pressima, juhtub, et kukkujaid tekib kordades rohkem, lisandub varustuse ja enda vigastamise oht ning kokkuvõttes kaotavad kõik ka oluliselt rohkem aega. Kaaslane sai püsti, seejärel kõik jälle liikuma ja suuremate kadudeta olime juba sõiduhoos tagasi.

Suusatamises tuleb kukkumisi ikka ette ja seda tuleb võtta lihtsalt kui ühte sõidu osa. Näiteks panin ka ise kaks korda viimasel neljandikul laugest osast tõusule üle minnes käed-põlved maha. Iseenesest on tegemist ülimalt süütu olukorraga, millele aga alati järgneb kukkumine. Juhtub see siis, kui lööd kepi teraviku enda ette kahe suusa vahele. Sellisel juhul püsti jääda pole võimalik. Ühelt poolt hästi loll viga, aga juhtuda võib oi kui kergelt, mis isegi ei tulene niivõrd väsimusest, kui tähelepanu hetkelisest hajumisest. Sarnaseid kukkumisi näeb igal aastal mitmeid ka nii murdmaa kui laskesuusa MK-sarjas.

Alutaguse raja lõpuosal on varuks korralikud tõusud, mistõttu viimased 7 km on kehale väga nõudlikud. Lühike järsk tõus üles, pikem lauge laskumine alla, siis natuke siledat, siis kurvid siia-sinna, siis jälle järsk tõusunukk, jälle alla, kurvides jäljevahetused vasakule-paremale, jälle üles jne. Viimased kilomeetrid lähevad tugevalt pingutades olenemata sellest, mis positsioonil sõidad, sest pikk sõit on kõigil seljataga ja jõuvarud nii ehk naa otsakorral.

Meie punt laguneski viimastel kilomeetritel. Laskusime turvaliste vahedega finišisse, seekord õnnestus asja lahendamine lõpuspurdiga siiski ära hoida (siia naerunägu!). Lõpptulemus: 44 km, koht 85., aeg 2:25:01.

Kuna endal rajal väga palju sündmusi ei juhtunud, siis vaatame, mis teistel sõitjatel öelda oli. Kui pärast võistlust autos riideid vahetasin, jõudis varsti oma auto juurde ka endine jalgpallur Marek Lemsalu – saabusime temaga hommikul Alutaguse parklasse täpselt samal ajal ja parkisime kõrvuti –, kellega olen juba aastaid kohtunud talvistel maratonidel. Ta ütles sõidu kohta, et muidu oli okei ja ka lausikutel jõudis paaris lükata, kuid hävis kõikidel tõusudel. Ütles, et oma 100+ kiloga on kergemate vendadega sammu pidada siiski keeruline. Seevastu mäest sai alati alla probleemideta ja mitmetele kandu näidates. Ta oli alles ka uued suusad soetanud, mis töötasid hästi ja nendega jäi ta väga rahule.

Jaak Teppanit nägin uuesti finišialas ja küsimuse peale, kuhu ta mu tagant äkki kadus, vastas, et pole saanud muude kohustuste kõrvalt eriti treenida, on rohkem ise võistlusi korraldanud ja tegelenud paljudele suuskade ettevalmistamisega ning sai umbes 10. kilomeetril aru, et sellise ettevalmistuse pealt pole väga mõtet edasi punnitada ja lasi tempo alla. Niimoodi mugavas tsoonis sõites märkas ta pärast teist TP-d suusatajat, kes oli murdnud kepi ja liikus ühe kepiga. Kuna tema liigutustest oli näha, et ta on siiski võistlema tulnud ja kujunenud olukorraga absoluutselt rahul pole, andis Jaak oma kepi võõrale ja ütles, et andku minna! Aga võiks kepi jätta järgmisesse TP-sse, sest sealt saab kindlasti asenduskaika.

Nii siis kulges Jaak ühe kepiga edasi ja kolmandasse TP-sse jõudes sai oma vara tagasi. Kui ta sellest rääkis, oli seda nii ilus kuulata ja vaata et pisargi tuleb silma. Selline käitumine on suuremeelsuse musternäidis ja kui mitte rohkem, siis heateo teenetemärgi on Jaak küll täiega välja teeninud. Lõpetuseks lisas, et tal polnud ju enam vahet, koha peale juba ammu ei sõitnud ja kas ta on protokollis 144. või 194. – no mis sel tähtsust.

Kummardus, Jaak, veel kord!

Silver Eensaar, hea sõber ja Eesti kõvemaid seiklussportlasi (kolmekordne maailmameister rogainis) ning vastupidavusspordivõistluste korraldaja, ühtlasi Tartu teatemaratoni legendaarse meeskonna PSJJ asutajaliige, startis enda kohta väga tagant, 250. koha piirimailt ja pidi kõike seda, mida mina oma stardi kohta kirjeldasin, läbi elama kordades rohkem. Kehv stardikoht oli tingitud sellest, et Silver on viimastel aastatel suusaspordile vähem keskendunud, tegelenud rohkem oma põhialaga ja seetõttu polnud tal 2019. aastast all ühtegi sõitu, mis oleks numbri jagamisel arvesse läinud.
Loodetavasti nägi suusasport aga kadunud poja tagasitulekut ja välja sõidetud 155. koht annab järgmistel registreerumistel juba oluliselt meeleolukama stardipositsiooni. Igal juhul Suurel Mõõduvõtul on seikleja tagasi joonel, sest varasem 75. koht vajab ju millalgi üle sõitmist. 

Kui minnakse panema (aga milleks muuks on mõtet number selga panna ja stopperi tiksudes koos sõitma hakata), siis ikka juhtub. Hea lapsepõlvekamraad Erki Täht, kellega koos üles kasvasime ja kes aastaid tagasi on saavutanud Alutagusel nii kõva koha kui 44., sai näiteks sedapuhku haamri. Minu küsimuse peale, kas võttis siis mõne kilomeetri rahulikult ja taastus enam-vähem ära ning sai jälle mõnuga edasi pingutada, kõlas vastus, et midagi ta ei saanud! Erki jõi ja sõi kahes viimases TP-s oluliselt rohkem kui tavaliselt eesmärgiga keha täiendava energiaga turgutada, aga haamer oli seekord siiski mehest tugevam. Selle raskust sai ta oma turjal tunda sõidu lõpuni. Nii ei jäänud tal üle muud, kui lihtsalt rahulikus tempos finišini kulgeda.

Kui eelmises reportaažis kiitsin mõnusat ülevat Viru maratoni stardieelset meeleolu, mida oli nii kift üle pika aja (eelmise lumetu talve tõttu) jälle kogeda, siis Alutagusel jäi silma liiga palju seda, mis head meeleolu ära viia püüab. Rajale see õnneks peaaegu kaasa ei tulnud, aga enne starti võis märgata inimesi, kelle käitumine heade ja parimate kavatsustega kaasteeliste suhtes – isegi sellisel suurepärasel talvepäeval ja looduslikult imelises kohas nagu Alutaguse – oli pehmelt öeldes eemaletõukav.

Ei oska sellele paremat seletust anda, kui et tõenäoliselt ei tulda praegusel erakorralisel ja paljude jaoks ka väga raskel ajal eluga, just vaimse poolega toime ja siis minnakse oma komplekse välja elama teiste peal.

Kui just rääkisin Jaagu suuremeelsest käitumisest, mis kõigis, kas sellega vahetult kokku puutudes või sellest kaude osa saades lugupidamist tekitab, siis need hingelt väikesed inimesed, vähe sellest, et neil endal on nina pidevalt vingus, suudavad oma väiklase käitumisega ka teiste päeva ära rikkuda.

Jah, ühes võib kindel: elu ei väsi kunagi üllatamast.

Kohtume nädala pärast Tehvandil, siis juba Suure Mõõduvõtu stardis!

Fotod 1 ja 4-15: Viru maraton, hooaja esimene Estoloppeti sarjas. Fotode autor: Marianne Loorents, Virumaa Teataja / Scanpix
Foto 2: Jaanus Laidvee tankimismaterjal Alutaguse maratoni eelõhtul. Foto autor: Jaanus Laidvee
Foto 3: Jaanus Laidvee Alutaguse maratonil. Foto autor: Sportfoto (Jaanus Laidvee arhiiv)

111 kommentaari:

  1. Anonüümne19:12

    Jack käitus suuremeelselt,aga milles seisnes eemaletõukav käitumine stardis kellegi poolt.

    VastaKustuta
  2. Anonüümne20:22

    Tänud Jaanus. Stiil on natuke muutunud, aga mõnus lugemine. Rõõm oli näha ka väikest humalajooki enne maratoni Teie dieedis, mõni kümme kohta taga pool, aga ka mind on alati aidanud. Väga mõnus maraton ja hea korraldus oli.
    Pahupoolest ka. Priit, nakatumise määr on tõusnud kriitilise piirini. Kas me saame täna olla 100 % kindel TM toimumises, või teeme seda kõik pühapäeval oma kodumetsas. Alutagusel õnneks ei olnud kohal koroonadetektiive, aga rikkumisi oli palju ja tulemus k. a. sarjale oleks olnud karm. Finishis mehed pundis koos, melu missugune. Mees, võta oma suusk, tule 5-10 min enne starti, peale sõitu mine autosse, vaheta riided, söö oma kohuke ja koju. Helista sõbrale! Ei, mehed vahetavad riided ja tulevad tagasi, ninapidi koos, et ikka juttu jätkuks. See ei ole ok. Täna, et üldse midagi toimub. Enamus WL sarjast on virtuaalne. Kujutan ette, et Kelgul on närv pingul... TM seda kõike hoida turvalises kontrolli all 4000 sõitjaga, tundub võimatu missioonina.

    VastaKustuta
  3. Anonüümne20:23

    Kas Suure Mõõduvõtu peaproovi stardikoridorides tehti ansipit?
    Meestel veri vemmeldab juba nädal varem.

    VastaKustuta
  4. Anonüümne20:29

    Aitäh, hea lugemine oli.

    VastaKustuta
  5. Anonüümne22:08

    Hakkasin juba midagi teravmeelitsema teemal "võimetekohast kohta pole võimalik välja sõita", aga nii asjaliku loo lugemise lõpuks ei sobi autorile küll mitte midagi kodaratesse ajada. Seda enam, kui juba õnnestus tõusule minnes seesamune mitu korda nindesamuste ette lüüa ja põlvili käia.
    Suurepärane lugemine ja igikestev kinnitus selle kohta, miks on Estoloppeti maratonide sari riikliku tähtsusega ning mida tähendab võhmameeste seltskond. Aitüma asjaosalistele!

    VastaKustuta
  6. Anonüümne23:49

    Mis aja Indrek virtuaalsõidul härgadele ette kelgutas ja kas blogikangelased panevad talle ära? Need on tuleva nädala ankruküsimused.

    VastaKustuta
  7. Anonüümne08:20

    Tänan, suurepärane ülevaade!

    VastaKustuta
  8. Anonüümne09:45

    Hea lugu jah aga positiivseid kangelasi oleks võinud rohkem olla

    VastaKustuta
  9. Anonüümne10:01

    Blogipoja 43.koht Alutagusel on jäänud kajastamata.

    VastaKustuta
  10. Anonüümne10:09

    Pardakaamera pilt laupäevasest sõidust:

    https://www.youtube.com/watch?v=pR9pfaRmelQ

    VastaKustuta
  11. Anonüümne10:45

    Järjekordselt kiitus kirjanikule!Startisin 150 piirilt ja alustasin esisaja tagaajamist,kuratlikult palju oli 500+ numbreid ette lastud,milleks kui sõita ei jõua,niikuinii loksud lõpuks sinna,kus su võimete koht on.Algul oli kõvasti pingutamist,siis hakkasin häält tegema,et tõmban ise.Teie rongi siin kätte vist poolel maal ja siis sõitsid tagumised enne tõusu mulle suuskadele,isegi kahel korral pidin käed maha panema.Siit moraal,et pole mõtet niisugustel laskumistel libisemist võrdlema hakata,distantsi tuleb hoida ja isegi pidurdada veidi.Õnneks eihakatud keppe talluma ja sai kadudeta ronida,aga enesetunde viis veidi rööpast küll.Viimasel veerandil olime 4-5kesi ja lõpuküngastel hakkas käsi tunda andma,aga...........jõudu kõigile teile nädala pärast.

    VastaKustuta
  12. Anonüümne13:35

    Küsimus loo autorile, milles seisnes eemaletõukav käitumine?

    Rajal käinule hea lugemine, aitäh kirjamehele:)

    VastaKustuta
  13. Anonüümne13:54

    Postimehe esileht on nagu juudi jõulupuu, kõike on kuid sisukam kaob ja mingi mõttetu plöga istub nagu kinni naelutatud. Taani korvpallur liitub CSKAga. Moslem on tubli ambaal, selline oleks toodud moskva kluppi kustiganes. Artikkel kus THI kiitles kui hästi läheb Eestil (Soome ugri pealinn Abjale) kadunud nagu tina tuhka.

    VastaKustuta
  14. Anonüümne14:20

    tahaks ka teha virtuaal viibutuse tagant-tulijale, kes püstloodtõusul ei suutnud hoogu kinni pidada vaid tuli ees-sõitjale robinal selga.
    Õnnestus tänu taguimisele härrale põlv maha panna ja kergelt suusad sõlme. Piisav, et esimese grupi poolega tekiks 10sekki vahe. ja seda enam tagumisest grupi poolest kinni ei tõmmanud keegi.

    Kus mõõduvõtuks määrida lasta? Kuuldavasti Mustamäe teel määritud suusad Alutagusel liiga hästi ei töötanud. Kirjameestel isiklikud määrdemehed?

    VastaKustuta
  15. Anonüümne14:53

    Siidikäpad pidi ju laskma teistel määrida. Räägime parem libisemise määrdeskeemist isetegijatele.

    Mis on õige valem Suurel Mõõduvõtul, kas:
    a) Kuzmin™ sikliga - põhi julgelt pekki keerata - ei tea kas lipe kestab sintered suusapõhjadel siis ka finišini?
    b) Pehme paraka?
    c) Kõva parakas?
    d) Kõva kõrgfloor parakas floor pulbriga?
    e) Kõva kõrgfloor parakas floor pulbri ja lippama paneva vedelikuga?
    f) ...

    Milline neist on lippe osas lollikindlalt eessõitjatele selga libisemise lahendus?

    VastaKustuta
  16. Anonüümne15:20

    Padre Pullerits võiks rohkem sõna võtta. Aga ta vist super kompenseerib hetkel.

    VastaKustuta
  17. Anonüümne15:39

    Ilus lugu.
    Üldine lemmik tegelane kindlasti Jaak Teppan.
    Viimase põhjal ongi raske aru saada, mis vaegus on nii hullusti panna vaja?

    Oled sa 118. või 248. mis vahet seal enam? Esikoht mõlemal juhul läinud.


    Huu

    VastaKustuta
  18. Anonüümne16:01

    Kas pühapäevaks lasta suusad määrida pealinna kaupluses või kohapealses määrdebaasis?
    Kes pakub odavaimat teenust? Mis on õige turuhind?
    Kes määris parimad suusad Alutagusel?
    Mitu minutit on võimalik võita väga hästi lippava suusaga?

    Spetsialistid, palun andke väärt nõu.

    VastaKustuta
  19. Anonüümne16:10

    14:53 peaks kindlasti mitte ise määrima või loobuma 99÷ taga ajamisest. Niskeses meeltesegaduses head nahka ei tuleks.

    VastaKustuta
  20. Anonüümne16:15

    VISTI parafiinid olid vanasti väga head. Neid ei ole enam vist saada. 35 a tagasi libises nendega liidu koondise omadele julmalt selga Otepää kandis jalutuskäiku suuskadel tehes. Vaatasid mind kui ilmaimet.

    VastaKustuta
  21. Anonüümne16:22

    Huu vana jäär, on võimalik võita ka siis kui oled 248. Küsi Pulleri käest kuidas see käib.

    VastaKustuta
  22. Anonüümne17:18

    16:15, võibolla sellel müüjal ei õnnestunud neist toona lahti saada.

    https://www.osta.ee/parafiin-maare-suuskadele-v-i-s-t-i-71633882.html

    VastaKustuta
  23. Anonüümne17:25

    Kas Lutsar ja Co võib pühapäevasele laulu- ja tanstuspeole käsipidurit tõmmata?

    VastaKustuta
  24. Anonüümne17:31

    Head segud olud. Aasta võis olla 96, mehed mossede ja zigladega olid varahommikul kohal, keetsid gaasilõkkel määrdesuppi ja pintseldasid seda alla. Sooja Parafiini lõhn Otepää bussijaama ümbruses on siiani mälus. Ise alles kollanokk. Sel Pühapäeval jalutan kepid käes stardikoridori, kuhu saabuvad ka pulberiga struktuuriga suusapaar...

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Anonüümne17:51

      1996 oli -22 kraadi ja start lükati 2 tundi edasi. Ühtegi määrdekeetjat seal polnud. Äkki mõtlesid aastat 86 ?

      Kustuta
    2. Anonüümne18:08

      Tõesti, vaatasin järele, 98. oli aasta. Hiljem neid keeduvanne enam ei mäleta. Siis oli vähe osalejaid ja karm aeg TM. 80nendad, rahvapidu, TM õitseaeg, tõesti olin alles sipupükstes.

      Kustuta
  25. Anonüümne17:40

    Norrakas näitab puhta sula ilma, ehk tuleb ka pidama saada.

    VastaKustuta
  26. Anonüümne17:53

    86 ta sittus alles püksi.

    VastaKustuta
  27. Anonüümne18:20

    1986 noor Pullerits jooksis 1.53,9 andis hoiatuse tulevikuks ja pealinna omad olid hirmust kangeks külmumas

    VastaKustuta
  28. Anonüümne18:45

    Vahet pole mis ilm pühapäeval, Kelk lubas Elvas sooja meega õlut jagada.

    https://vikerraadio.err.ee/1608093421/sport

    ajaribalt 6:35

    VastaKustuta
  29. Anonüümne19:06

    1.55.9

    VastaKustuta
  30. Anonüümne19:10

    Eemaletõukav käitumine siis oligi vist ilma maskita ringijooksmine.

    VastaKustuta
  31. Anonüümne19:51

    Kas enda suusakandade pealmisele poolele võib kliistrit panna? Või jämedat liivapaberit? Ehk sõidu kestes hakatakse siis vähem selga libisema? Kas sellise määrimise kohta on reegleid?

    VastaKustuta
  32. MargusM20:33

    19.51 väga leidlik lähenemine probleemile, P60 v 80 paneks ikka mõtlema küll kas libistada auguga fisserid üle kaasvõitleja kandade või mitte.

    VastaKustuta
  33. 14:20, olen lasknud määrida erinevates kohtades, osalt ka "silmaringi avardamise mõttes", nii Mustamäe teel kui Tähtvere puiesteel kui ka mõne erategija juures, aga viimasel ajal olen kasutanud Purje tänava mehi ja praeguse olukorraga pigem rahul.

    Ja tänud kõigile, kes viitsisid lugeda ja loetut hea sõna vääriliseks on pidanud!

    VastaKustuta
  34. Anonüümne21:45

    Tänud Jaanusele. Puhas kvaliteet.

    VastaKustuta
  35. Anonüümne21:46

    Alutagusel viimase saja hulgas lõpetades jäi metsavahel väljaspool joogipunkte siin ja seal prügi silma, eespool sõitjad palun ärge lagastage. Ärge parem võtkegi rajale oma geele kaasa kui tühjad pakendid nii rasked teile on. Kellelegi konkreetsele näpuga näidata ei oska, kuid prügistajate tulemus oli rajal ja ka parklas näha.

    VastaKustuta
  36. Anonüümne21:54

    Jahhhhh,kui näeks mõnda,siis tituleeriks ta avalikult sitakotiks.

    VastaKustuta
  37. Anonüümne23:20

    Pop on geelid nagu padrunid/granaadid enda külge kinnitada.
    Spetsialisti andke nõu kuidas seda rapsimiskindlalt teha.
    Alutaguse rajal oli vähemalt 3 kasutamata geeli rajale pudenenud. Kevadel näljased karud söövad ära.

    VastaKustuta
  38. Anonüümne23:23

    Ennevanasti oli Pullerits SuPo, vanameistrit rajal pole ja kohe on kord käest ära.

    VastaKustuta
  39. Anonüümne00:30

    Priidu ei osalenudki?
    Läheb oma suurele mõõduvõtule külmalt peale? Ilma võistlusteravust testimata ja treenimata?
    Natuke julge ja radikaalne lähenemine nii vana kala kohta.

    VastaKustuta
  40. Anonüümne10:26

    Suure Mõõduvõtu stardinumbrid.
    PP - nr 271

    https://www.tartumaraton.ee/et/yritused/suusamaraton/2021/maraton/osalejad/

    VastaKustuta
  41. Anonüümne10:30

    Jaa, 271 pealt on kohe hea paugutama hakata, ei mingit tropis tiksumist!

    VastaKustuta
  42. Anonüümne10:55

    Listis pole praktiliselt välismaa sõitjaid, kes varem moodustasid eesotsas pea kolmandiku. Seega panijatel võimalik hea koht välja sõita.

    VastaKustuta
  43. Anonüümne11:05

    blogireporter Laidvee nr 86
    blogipoeg Piiroja nr 73
    Saab näha kumb on Elvas eespool?

    VastaKustuta
  44. Anonüümne11:15

    Kelk lubas mõne eriloaga üle piiri tuua.
    Võidupärg ei ole veel Mart Kevini kaelas.

    VastaKustuta
  45. Anonüümne12:25

    Pakendid rikkusid ka mul hea hoo Alutagusel. Nimelt ühel laskumisel oli keegi eesõitjatest rajale visanud tühja pakendi mis mulle pidamisalale kinni haakis ennast. Oleks peaaegu ninuli käinud. Tuli jäljest välja astuda ning seisma jääda. Samas oli selge jutt, et prühialad joogipunktide juures on pakenditest vabanemiseks. Igatahes selle pakendi ma tassisin järgmisesse joogipunktide kaasa. Häbi lägastajatele. Ei ole vahet kas oled võhmamees või kalastaja. Kui kodune kasvatus puudub siis rüvetad sa loodust igalpool. Nimelt on ka kalastajate gruppides pidevad arutelud prügi mahaloopijate üle.

    VastaKustuta
  46. Anonüümne13:12

    Kelk on hetkel Vikerraadio eetris.

    VastaKustuta
  47. Anonüümne14:35

    Mida korraldustoimkonna päälik ka rääkis?

    VastaKustuta
  48. Anonüümne15:10

    https://vikerraadio.err.ee/1608095695/uudis/1195717

    VastaKustuta
  49. Anonüümne16:50

    Mis ikkagi juhtus parklates mis Alutaguse suusapeo meki ära rikkus?


    VastaKustuta
  50. Anonüümne16:57

    16:50 mul on ka tunne et kõike ei räägita välja. Keegi ahjualune susserdab aga kes ja mis motiivil? Seda ei julge blogirahvas ja isakesed sirgeks rääkida.

    VastaKustuta
  51. Anonüümne17:49

    Stardipäev läheneb, blogiperemehele ka nr väljastatud, aga mitte ühtegi kommentaari. Rahustavat sõnumit. Või valmistab Priit ette järjekordset litakat...

    VastaKustuta
  52. Teadjamees18:00

    Te, mehed, ei taha sellest litakast kuuldagi. Nii et püsige vait ja ärge kutsuge üldse kurja väljagi. Kui see lõpuks tuleb, siis on teil lõpuks mott maas ja isu kadunud. Vaikus enne tormi, nagu teate, on alati pahaendeline.

    VastaKustuta
  53. Anonüümne18:05

    Priit läheb panema ja vaevalt ta presidenti järgi ootab trassi inteka tegemiseks. 1000 on ilus nr. Kahjuks jääb see ka tagant tulijatele püüdmatusse kaugusesse.

    VastaKustuta
  54. Anonüümne18:54

    Rahustada pole siin midagi. Esisaja mehed kardavad, Pullerits tuleb tagant võimsate paaristõugetega ja lõpu võtab nad taktikamänguga kotti. Esimeseks ei jõua nii kaugelt kuid 30 sekka vabalt.

    VastaKustuta
  55. MargusM20:10

    Edaspidi võikski võistlusreportaaže kirjutada Laidvee- on asjalikud ja palju parema platsinägemisega kirjutatud.

    Siit edasi pean kahjuks sihikule võtma mõnedki P-eed. Nagu on selgunud läheb Kelly family's kohe suhtepesuks ja rünnatav on ennatlikult palunud et ajakirjandus oma kõmukoerad eemal hoiaks, see on Postimehes ka kirjas. ..ja oh üllatust!, see samunegi P-mees on avaldanud kohe ka pikema artikli nende suhtesaagast, pikalt laialt ajalugu lahti laotatud.. kas saab veel kollasemaks minna?
    Teine P-ee on siis Pealtnägija kes on oma pruunile pintsakule veel ühte pruuni plekki juurde saamas, kuid ega see enam vist välja paistagi, ainult paha lõhn on tunda.. Eks mõne päeva pärast näeme palju šitta ventikasse lennutati.. ja pole imestada kui vaadatavuselt pealtnägija jälle esimene, kuid millise hinnaga?

    Kutsun üles mitte toitma klikkidega seda suhtesaagat, siin pole tegelikku avalikku huvi vaid puhas meediapoolne kõmu- ja klikinälg!

    VastaKustuta
  56. Jälle väga mõnus reportaaz Jaanuselt! Ootan järge ;-)

    VastaKustuta
  57. Anonüümne21:39

    MM, pange aga plärajutu link siia, klikin ja teen otsuse, kas ülejäänud esimese 500 grupiga kõik koos peredega kah kõikide paneme.

    VastaKustuta
  58. Anonüümne22:04

    Ma siin imestan, et ikka on siin blogis lamemaalised kes klikivad ja pärast eitavad. Kes soovib muuta maailma, see ei tohi toita klikimajanduse pruuni poolt ja peab ise näitama klinäljastele alternatiivset klikkimise võimalust, näidata teed kuhu lambakari saaks näljasena liikuda. Viidates hundile genereeritakse üleüldist rahulolematust, mis on veeks sooroslaste ja rahvusriikide lammutajate veskile. Ühesõnaga näidake eeskuju kuhu minna ja kutsuge rahvas kaasa. Pole vaja ronida barrikaadidele tuuleveskitega võitlema. Vaja on juhtida massid viljakatele aladele. Täna oli väga ilus suusailm! Panijaid rajal ei olnud. Näha oli teperi tegijaid. Mehed, millal purakas välja panna, kas homse külmaga või neljapäeval? Õudsalt tahaks teada, et mida teevad esisaja mehed, Jaanus, kas puhkavad ja laadivad energiat või teevad veel ka ühe kõvema puraka.

    VastaKustuta
  59. Anonüümne22:21

    Mingit purakat enam, selle pidid Alutagusele jätma. Rahulikult, tehke tööd. 10 km mõnusat uisku v paari täna ja neljapäev. Neljapäeva õhtusöögiks pasta. Edasi ainult laadima ja puhkama, krt tööl peab ka käima

    VastaKustuta
  60. Anonüümne00:25

    Pühapäeval pluss kaks ja lumesadu. Ai, valus!

    VastaKustuta
  61. Muinasjutuvestja Maldu07:58

    Pakun üle -- pühapäeval pluss 6 ja paks värske lumi rööbiti jäise rajaga!

    VastaKustuta
  62. Anonüümne08:13

    Pühapäeval saab tõusul saab ainult kliistriga, siledal ainult karestatud suusaga, muud valikut ei ole! Libisemine on ainult marginaal. Klassika!!

    VastaKustuta
  63. Anonüümne08:37

    Tõeliste staaride stardinumbrid on 4000+.
    Wannabe mehed nutavad, et mõnel on 100 nr ees või taga stardipositsioon. Kevin Uljaste nime ei leidnud.

    VastaKustuta
  64. Anonüümne09:18

    4000+ osalejad on vaimselt väga tugevad, neid mingi kloostri+karastuse mikstuur ei sega! Panevad rahulikult mingi -10 pidamispurgi või üldse mitte midagi alla ja mõtlevad ainult mustikasupi portsjonitele.

    VastaKustuta
  65. Mati, treener09:21

    Eelmise aasta võitja ka siis stardis.
    1 Koskela, Niko 1990 Soome

    MKP-l on seltsi ja ei tule jalutuskäiku üksi.

    VastaKustuta
  66. Anonüümne10:04

    Veerpalu ka stardis.
    10 Veerpalu, Anders 2002 Valga maakond

    VastaKustuta
  67. Anonüümne10:44

    Lugesin ka Kelly family's jampsi. Asi nagu MargusM kirjutas, olümpialootused võib sellel alal kliistri ja liivapaberiga kokku kärtsutada ja edaspidi selle alavaldkonna spordiuudised rahulikult avamata jätta (las elu24 lugejad võtavad klikkide tegemise spordirahva asemel enda kanda), teismelise lapse avaliku meedia ees võistlustulle panemine on vitsadeni jõudnud. Võtke mind palun fänninimekirjast maha ja toppige "Mina usun Andrust" gruppi kirja tagasi, sest pühapäeval ootab pidu!

    VastaKustuta
  68. Anonüümne10:53

    1000 Kaljulaid, Kersti

    VastaKustuta
  69. Anonüümne11:11

    Hmm, Sildarude lugude pealkirju sirvides meenub kangesti kahtlaste molekulidega suusataja lugu, kohe väga. Vanemate täitmata unistused, mis kulmineeruvad lapse karmi kohtlemise ja üle piirini ajamisega. Lugematu hulk purunenud konte ja selle kõige juures alati naeratav ja õnnelik nägu massimeedias. Kas pole see kõik väga vale? Ajakirjanikud peaks vastutusele võtma võltstegelikkuse kajastamise eest. Pärast AV jama otsiti uut algust. Mindi kaasa julge müügimehe haibiga. Kriitikavabalt. Ajakirjandu ei vääri Eestis ajakirjanduse tiitlit vaid on pesu ehtne kapitalistlik suuvooder. Kas tippajakirjanikel pole häbi ajakirjaniku tiitlit kanda ja uhke nimetusega omavahel jagatavaid auhindu a'la Bonnier ja mis kõik muud, vastu võtta? Priit ahh, kus olid teie ja teie õpilaste silmad, miks teie kena suu oli ilusate silmade all kinni?

    VastaKustuta
  70. Anonüümne11:33

    Kolleegad ajakirjanikud võidavad purustustest, tõusev tolm on nende väetis, miks nii äraspidine küsimus, 11:11? Meid, kes oskavad väärtustada ka kliistriga värskele lumele saadetud harrastajate 8-tunniseid ponnistusi, kus hetkedeks naeratus ka sajatustega "kurja küll!" asendatatakse, noh, selliseid ei ole nii palju, et meediat sellise naturalismi suunas ümber pöörata.

    Lugupeetud "halva analüütilise mõjuga" proua toona natuke liiga siirana tundunud avaldused on tänases valguses väga väärikad ja panevad veelgi väärtustama. Aga võib-olla on mõni artikkel omal ajal lugemata jäänud, 11:11 kas tooksite viited.

    VastaKustuta
  71. Anonüümne11:35

    Varasemalt maaliti avalikkusele pilt, et kui isa Tõnis lastega mööda ilma ringi rallis, siis ema Lilian pussutas kodus diivani peal. Nüüd siis tuleb välja, et TEGELIKULT oli kõik hoopis vastupidi. Ja siis meenub minevikust veel pildike, kus ema Angelal oli tõsine jutuajamine lastega, et "ärge teie küll seda dopingut page, sellest tulevad ainult jamad"...

    VastaKustuta
  72. Anonüümne11:39

    Klikkime PMi
    https://tartu.postimees.ee/7181572/polluste-laheb-maratoni-voitma-ansip-rada-nautima

    VastaKustuta
  73. Anonüümne11:41

    ...unistustemaale jõudmise eest tuleb maksta ränka hinda. Kristina kirjeldab rõõme ja läbielamisi nende veerandsaja aasta jooksul, mil ta suusatamises on olnud, selgitades taustu ja tagamaid, mis seni varju jäänud.

    https://www.rahvaraamat.ee/p/kristina/423048/et?isbn=9789949470327

    Siin piisavalt kardinat kergitatud.

    11:11

    VastaKustuta
  74. Anonüümne12:26

    "...Lisaks avaneb paljudelt saladustelt katteloor."

    :)

    VastaKustuta
  75. Anonüümne12:47

    Kirjutada seda, mida rahvas nõuab ja klikib ja olla selles kõiges süüdi. Tubli arvamus.

    VastaKustuta
  76. 22:04 - "Mehed, millal purakas välja panna, kas homse külmaga või neljapäeval? Õudsalt tahaks teada, et mida teevad esisaja mehed, Jaanus, kas puhkavad ja laadivad energiat või teevad veel ka ühe kõvema puraka."

    Puraka panemise koht oli Alutagusel või hiljemalt pühapäeval. Viimasel nädalal ei soovita tavaharrastajal ja neil, kes pole piisavalt treenida saanud/jõudnud enam palju keha koormata. Täna ja homme kerged tund-poolteist liikumist suuskadel, võib ka uisku teha - igaüks peaks ise tunnetama, mis lihased ja kui väsinud eelnevast on - ning seejärel jääbki ainult puhkamine ja laadimine.
    Esiotsa mehed teevad kindlasti nädala sees ka veel reipamaid liigutusi ja osalt lõikegi, aga pärast neljapäeva enam olulist rahmeldamist ei toimu, pigeb jalad diivanil. Laupäeval veel kerge kohapealsete olude ja suuskade/varustusega tutvus ning viimase õhtu püha söömaaeg.

    VastaKustuta
  77. Mehed, ärge üle mõelge ja närveerige! Võtke täiesti rahulikult!

    Täna oli suur päev Eesti ajakirjanduses ja avalikus elus!

    Harju maakohus tühistas rahvusooper Estonia endisele juhile Aivar Mäele seksuaalse ahistamise eest määratud 400-eurose väärteotrahvi.

    https://www.postimees.ee/7181814/kohus-tuhistas-aivar-maele-ahistamise-eest-maaratud-trahvi

    Ehk siis mul oli täiesti õigus, kui kirjutasin sellest suvel vastukaaluks Eesti Ekspressi anonüümsallikatest kubisevale eksitavale loole - oli õigus, et ei olnud seal mingit ahistamist ja tegu oli kättemaksulõhnalise rünnakuga Mäe vastu. Tore, et kohus jõudis samale järeldusele, milleni jõudsin mina juba suve algul!

    https://leht.postimees.ee/7011088/estoonlased-lahkavad-aivar-maed-tabanud-suudistuste-tagamaid?_ga=2.228187480.479902221.1613384555-532792975.1608287490

    VastaKustuta
  78. Anonüümne13:46

    Padre on kadunud stardiprotokollist...

    VastaKustuta
  79. Anonüümne13:59

    Stardinumber nr 271 müüdi suure raha eest maha:)

    VastaKustuta
  80. Anonüümne14:00

    Kahju kui P.P. sõitma ei tule...

    VastaKustuta
  81. Anonüümne14:25

    Sai ju raha makstud ja puha. Kas ongi nii, et pole Priitu enam Endomondos ja ta on lõpetanud igasuguse tervist kahjustava panemise? Loodetavasti tervis ikka korras. Jätku jaksu!

    VastaKustuta
  82. Anonüümne14:29

    Priit kas olid Aivar Mäe kätt hoidmas et tead mitteahistamise üksikasju? Arvan et kõrvalised ei peaks seletama. Seal tehti samasugune sahkermahker nagu

    VastaKustuta
  83. Anonüümne14:38

    Kas see kohtuotsus edasikaebamisele ei kuulu, et nii rõõmustada?

    VastaKustuta
  84. Anonüümne15:17

    Tunnen üht kunstiasutuse eks kommunikatsioonitöötajat. Vaadates endise kommunikatsioonitöötaja käitumist ja suhtlusviisi, siis on koguaeg tunne, et flirdib. Tõele au andes hakkab temaga suheldes üsna ebameeldiv ja tekib kohmetus. Võimalik, et ta ongi selline sõbralik ja jänkilik, Priit teab nendest jänkidest ja nende kallistamise, musitamise ja õhupallitamise kultuurist rohkem, äkki nii ongi kombeks. Eestlasele võib see saata valesid signaale ja ei ole võimatu, et asutuse juhil tuleb töötajaga heaks koostööks seda kalli, musi, õhupalli mängu mängida või on asutuse juht ise samasugune ja siis on julgus olla ise samasugune. Kui tekib solvumine, siis mäng läbi ja hea öelda, et teine ahistaja, mina ainult sõbralikult edvistasin ja kõdistasin sulgedega.

    VastaKustuta
  85. Anonüümne16:31

    Kuradi Priit..............mis viga,kardad sula vä.....?

    VastaKustuta
  86. Anonüümne16:35

    Tunnistaja ütlusi peeti kohus õigeks. Mille üle Priit rõõmustab?


    https://kroonika.delfi.ee/artikkel/92585623/aivar-mae-ahistamist-tunnistanud-isiku-esindaja-sobralik-sona-tooalases-meilis-ei-asenda-nousolekut-alluva-keha-suhtes

    VastaKustuta
  87. Anonüümne17:00

    Mehed on Suureks Mõõduvõtuks kõvasti trenni vihtunud ja nüüd ei saagi Pulleritsuga võidu panna.

    VastaKustuta
  88. Anonüümne17:02

    Mis toimub...Priit, nõuame selgitust. Aasta otsa tehtud ettevalmistust, sain ka viimaks nr sinu koridori ja nüüd siis. Kas tõesti viirus murdis või AV osalus või teadmine, et niikuinii jäetakse ära...

    VastaKustuta
  89. Anonüümne17:06

    Ahistamine on Eesti elu argipäev. Üksikjuhtumi lahkamine ei vii meid Nirvaanasse. Täna juhib ajakirjandus rahva tähelepanu sellega eemale riigi COVID-19 vaktsineerimise saamatusest. Israelis tehtud uuring näitab massvaktsineerimise tõhusust ( https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2021.02.08.21251325v1.full-text ). Eestis keerutatakse ainult sõrmi. Vaktsiine ei suudeta hankida, vaktsiine ei suudeta efektiivselt manustada sest kõrgharitud otsustajad kardavad tegemisega kaasnevaid vigu ja oma erialase tulevikuga vastutamist. Riik käitub teadmatuses ja jääb mulje, et tegelikult on asi tulevikus veelgi hullem ja vaktsiinid ei aita. Kuskil on konks, millest keegi ei räägi. Võimalik, et poliitikud teevad valijatele sikku kuna neil on käes ebaproportsionaalselt palju võimu võrreldes valijate häältega. Isegi valitsuse vahetus pole aidanud olukorda lahendada. Kaja, kelle hääl kajas enne võimuhaarmaist koroonarindel vankumatult, ajab nüüd hoopis mulli restorandiest, kus ilmselt on peidus tema hääled. Muu ei huvitagi. Kedagi teist ka ei huvita. Äkki siis ajakirjanikud teevad tööd ja selgitavad lõpuks välja, et mis stsenaariumi järgi riiki tegelikult tüüritakse ja kuhu me siis aasta pärast välja jõuame. Tobe on pingutada inimeste pärast, kes ei soovi vaktsineerida. Kas poleks õigem anda võimalus soovijatel ise registreerida veebirakenduses sobilik vaktsineerimise aeg? EMTA-sse suudavad kõik sisselogida ja oma toiminguid teha. Äkki pakume välja võimaluse, et aitab jamast ja kõigepealt saavad vaktsineerida need, kes oskavad arvutis makse deklareerida? Iga päev antakse võimalus uuele sünniaasta grupile. Ei tohiks olla väga keeruline, või? Pole vaja kedagi moosida, et kas ikka soovid või ei ja arstide aega raisata helistamisele. Kui saadakse massid liikuma, siis need pensionärid, kes mõtlevad ja kaaluvad väga pikalt, siis ärkavad ka nemad ja vabatahlikult ning hakkavad ise helistama ja endale aega kinni panema. Praegune mäng on juba naljanumber, mis toimub.

    VastaKustuta
  90. Anonüümne17:07

    Nii on, 17:00, et kellel see oli peamine eesmärk Suurel Mõõduvõtul osalemiseks, neile terendab tõenäoliselt AASTA TÜNN! :D

    VastaKustuta
  91. Anonüümne19:15

    Priit on tõenäoliselt kellgi teise nime ja maski taha ennast ära peitnud ja jälgib peata sitakotte kerge muigega.

    VastaKustuta
  92. Anonüümne21:29

    Mida põnnate, kes kohale ei tule, sellele läheb suhkam kirja, lihtne. Puhta Paanika. Kliistri ja värske lumega oleks nagunii samalaadne tulemus võinud tulla.

    Pomm on hoopis see, et Vallimäe ja Port panevad Nabile rinnavähi ravimeid kirja, vaadake ERR esilehel. Kas keegi letrosooli halflife-i teab?

    VastaKustuta
  93. Anonüümne22:21

    Kelli Sildaru paiknemise spordirubriigist väljaspoole aitab vist täna välja tulnud infost setitada fakt: kodanikul pole suusaliiduga jooksvaks hooajaks lepingut sõlmitudki. Häid viimaseid pritsmeid sponsorijooksu jooksjatele, terviseid ka Tuomasele!

    VastaKustuta
  94. Anonüümne08:17

    Näis,mis vabandustega Priit välja tuleb!

    VastaKustuta
  95. Anonüümne09:56

    Kui Taimi Paljak eile kaameras lubas pühapäevaks, vähemalt esimeseks päeva pooleks, mõnekraadist miinust ja mitte sadu, et plussi ja sademeid tuleb tõenäoliselt pealelõunal, siis norrakas lubab praegu 08:00 - 14:00 vahel 0...+2. Mnjah...
    https://www.yr.no/en/forecast/graph/2-589782/Estonia/Valgamaa/Otep%C3%A4%C3%A4%20vald/Otep%C3%A4%C3%A4

    Viimases hädas tuleks teha petitsioon või vähemalt kogukond: Usume Paljakut!

    VastaKustuta
  96. Anonüümne10:19

    Usume Nabi ja Paljakut.

    VastaKustuta
  97. Anonüümne10:28

    Otepää prognoos.

    http://www.ilmateenistus.ee/asukoha-prognoos/?coordinates=58.0576439226234;26.4958013849932

    VastaKustuta
  98. Anonüümne10:36

    Keegi tõlgib selle prognoosi inimese keelde kah või, kas tagumistel on sellises olukorras rohkem abi kui eessõitjad värskelt maha potsatava lume ära talluvad või sellel kui taevast tuleb alla sula vett? Kiirsõidu ilma ilmselt ei teki. Või on mingi võimalus säärases olukorras superlippe tekkeks?

    VastaKustuta
  99. Anonüümne10:42

    Värske lumi ja vähemalt +0C kuni +2C. Prognoos on nii tõlgitav: esimesed 50 ja tagumised 947 peaksid minema nowax suusaga, pehmema suusa puhul piisab harilikust külma ilma suusast, korralik 60ne liivapaber ja jäätumisvastane aine. Tahke määrdega ei tee värskel sulalumel nagunii midagi. ca 51 peal peaks rada kergelt läikima hakkama ja no lihtsalt tuleb kliistrist mõtlema hakata. tuleb noh.

    VastaKustuta
  100. Anonüümne10:58

    Ai, kui VALUS...
    Tänud suurepärase tõlke eest, 10:42!

    VastaKustuta
  101. Anonüümne11:01

    Kurja... Aga sel juhul jääb ainult üks võimalus.
    Mina usun Paljakut! Usun, usun, usun!!!

    VastaKustuta
  102. Anonüümne11:03

    Kahju. Keerulised lume ja strateegilised olud olnuks Pulleritsu trump esisajasse murdmisel.

    VastaKustuta
  103. suusaunt11:27

    stardis ja tund-kaks edasi on õhutemperatuur veel miinuses. Küsimus, et kuidas muutub lumi, mis veel laupäeval on sügavas miinuses? Kas ja kui kiiresti soojenev õhk tegelikult rada mõjutab? Sademete kujul ja hulgal on kindlasti oluline mõju - kui sademeid ei tule, pole vaja üle mõelda. Jätkakem analüüsi, seltsimehed võhmamehed

    VastaKustuta
  104. Anonüümne12:21

    Millal Pullerits pressikonverentsi annab, miks härra ei stardi Tartu Maratonil?

    VastaKustuta
  105. Anonüümne12:41

    to 12:21
    Hiljuti avaldatud "Eesti parim suusavideo" pidanuks juba vastuse andma-mitut suusasammu Te peremeest tegemas nägite?

    VastaKustuta
  106. Anonüümne12:54

    Eile oli Priit koos Lobamokaga rattaga jääteel kimamas. Välimus paistis olevat ok. Ilmselt siis hingeline mure või venitus. https://www.youtube.com/watch?v=WRfeYUJOc3Q

    VastaKustuta
  107. Anonüümne13:09

    Video peaks olema piisav tõestus fiktiivsele arstitõendile.

    VastaKustuta
  108. Anonüümne13:31

    Ups, video on filmitud siiski loetud tunnid enne arstilt selle tõendi saamist. Viibiti jääteel selle sulgemise järgselt pärast kella 4. Loodetavasti registreeriti oma seal viibimine ikkagi nagu peab piirivalve infonumbril. Vahvas reportaazis puudub aga sellele teole viitav klipp, mis paneb arvama, et tühjagi nad regasid oma liikumist nagu kord ja kohus. Meeleolukas video paneb arvama, et pärast tähistati sõitu millegagi, mis tekitas järgmisel päeval võimsaid jääknähte ning vajadust loobuda Suurest Mõõduvõtust.

    VastaKustuta
  109. Värsks ajakirjas Jooksja:

    kaanelugu Kelly Sildarust, kes on...

    teine lugu Heiki Nabist, kes jäi...

    kaks viimast suurt (lugu 3+3 lk) Priit Pulleritsust, kes ei...

    No on alles komplekt, kes pole?!

    VastaKustuta