neljapäev, september 18, 2008

Pullerits: Kuidas proff lihtsurelikke tuuseldab?

Olen lubanud rääkida ühest eksklusiivsest rattaeksperimendist, kus peategelane on Allan Oras. Siin see lugu on (ilmus ka tänases Tartu Postimehes).

Nii kosmilist ratast polnud Tartus veel nähtud. Ja nii pöörase hinnaga.
Lausa ime, et see õigeks ajaks kohale jõudis. Mis õigeks ajaks! Koguni kümme päeva enne õiget aega.

Õige aeg olnuks pühapäevane Tartu rattamaraton. Aga Allan Oras, Eesti nobedamaid-sitkemaid pedaalijaid, ajas eelmine nädal Hawaii Expressi ametnikud Šveitsis ja tollitöötajad kodumaal kõrgendatud tegevusvalmidusse, et tuli-uus sõiduriist jõuaks tema kätte Tartu Postimehe kutsetega eksklusiivvõistluseks.

Jõudiski. Ja see on kõva sõna. Sest kui Ameerika suurleht New York Times lasi Gerd Kanteril pärast kettaheite olümpiavõitu Pekingis heita ajakirjandusliku eksperimendi nimel sardiinikarpi ja küpsist, CD-d ja kapsapead, siis need on ju, mööngem, suure lehe rahalisi võimalusi arvestades hirmus odav kaup.

Aga kui väikse Tartu lehe võiduajamisele tuleb mees, kes pole olümpial käinudki, sõitma tuttuue rattaga Scott Scale RC, mis müüki jõuab alles tuleval aastal ja mis hakkab maksma 80-90 tuhat krooni, siis eks arvutage ise, kui mitu kapsapead Times selle eest saanuks.

Aga Postimehe võistluseksperiment ei käinud selle peale, kui mitme kordselt on võimalik Ameerika lehte üle lüüa, vaid selle peale, kui palju kulub rattaprofil Tähtvere spordipargi 1,2 km pikkusel kuue tõusu ja kuue laskumisega ringil aega, et sitketele ja vähem sitketele harrastajatele ring sisse teha.
***

Oras takseerib oma konkurente, sest peab tegema panused. Ta pakub, et Postimehe kahe esindaja, ratturite keeles, öelgem otse, tšainikute kilda kuuluva infograafiku Kaido Linde ja reklaamijuhi Kaupo Torimi püüdmiseks kulub neli ringi.

Naiste seas tugevaks harrastajaks kvalifitseeruva Sinne Sõmmeri ja meeste hulgas semude poolt eliitharrastajaks tituleeritud Leho Ripsi allaneelamiseks pakub Oras esimese hooga 6-7 ringi. Kuid siis, pisut mõelnud, tõstab limiidi kümne ringi peale.

Aga enne, kui võistlus jõuab alata, saabub platsi Klubi Tartu Ma
raton pealik, Tartu rattamaratoni peakorraldaja Indrek Kelk.

«Nooh, kas on hirm, et leib võetakse käest ära?» tuleb ratturite seast talle õrritav küsimus.


«Aga mehed, kas teil luba avaliku ürituse korraldamiseks üldse on?» küsib Kelk vastu.

«Ja kas keskkonnateenistuse luba on?» tuleb kohe teine küsimus. «Tõenäoliselt eritate siin liiga palju süsihappeg
aasi.»

«See mu ainus relv teiste vastu ongi,» tunnistab Torim, k
es tajub, et on selle võistluse autsaider.

Kui Kelgu küsimus
ed võistluste algust siiski väärata ei suuda, hüüab ta Orase kosmilise ratta raginaid kuuldes: «Oi-oi, millist Merida häält see ratas käiku vahetades teeb!»

Ratas on Orasel ajanappuse tõttu timmimata
jäänud – see on tõsi.
***

Oras kihutab esimese ringi 2.22ga, et saada ühisstardist teistega kohe vahe sisse. Rips kaotab kümme sekundit, Sõmmer 22, Torim juba 45. Lindele lõpeb võistlus käiguvahetaja purunemise tõttu juba teisel tõusul. Võib-olla oligi talle nii parem: seljatrauma tõttu polnud
ta juba tükk aeg korralikult sõita saanud.

Torim langeb Orase saagiks enda kolmanda ringi keskel, kui sõidetud on kaheksa ja pool minutit.

«Ilmselgelt oli soojendusring liiast,» nendib Torim. «Jalg oli juba algul pehme.» Jahimehena
märgib, et sai vähemasti teada, mis tunne on jahitav olla. «Üsna kehva,» tunnistab ta. Ja lisab: «Samas hea, kui eluga pääsed.»

Sõmmeri sõit saab sõidetud pisut enne kuuenda ringi lõppu. Kui eelnevail päevil on õnnestunud vaid tunni jagu pukil pedaalida, siis polegi teab mis pikka pidu loota, jääb tal üle sedastada. «Tööl on vaja ka käia, see paneb piirid paika,» sõn
ab Sõmmer.

Aga Rips ei taha ega taha Orasele kuigi kiiresti selg ees vastu tulla. Kümme ringi sõidetud – Orasel keskmised ringiajad 2.30-2.35 kandis –, on Rips maas ainult 1.40.

Mõlemad mehed on üllatunud. Rips oli enne võistlust arvanud, et viie ringi ehk veerand tunniga on ta püütud ning võistlus läbi. Oras omakorda on sunnitud leppima tõsiasjaga, et kümme ringi on möödas ja Rips on veel oi-oi-oi kui kaugel.

Keskmiselt kümme sekundit ringi kohta on see, mis profil õnnestub harrastajalt tagasi võita.

***
Lõpuks, alles 16. ringi esimesel tõusul, saab Oras Ripsi kätte. Aega selleks, kokku 18,1 km peale, kulus 38
minutit (keskmine kiirus 28,5 km/h).

«Ülehindasin enda või alahindasin Leho võimeid,» pakub Oras. «Vahepeal näis lootusetu olukord, et vahe ei kasva ega kahane.» Hiljem lisab: «Tulin mütsiga lööma, aga ei õnnestunud.»


Tõepoolest, kui ta teeb kõigest kuus-seitse minutit soojendust, aga teine mees 50, kusjuures mõlema mehe mootor lä
heb nende endi sõnul korralikult tööle alles teisel sõidutunnil, siis koorub siit üks põhjus, miks Orasel Ripsiga arvete klaarimiseks nii kaua aega läks.

Rips ei varja, et väntas 95-protsendilise suutlikkusega, pulss lõi enamasti anaeroobsel lävel. «Eriti mul midagi sisse ei jäänud,» avaldab ta.

Mõlemad mehed on ühes ühte meelt: sprindiringi rada oma sagedaste tõusunukkide ja kurvidega pole nende lemmikute killast. «Parema meelega sõidaks Tartu rattamaratoni raja kaks korda läbi,» ütleb Oras.

Sel päeval, pärast Postimehe eksperimentvõistlust, jätab ta Tartu maratoni rajale sõitma minemata, ehkki ametivend Andrus Aug teda pidevalt telefonikõnedega po
mmitab, et seal ühine trenniaeg kokku leppida.

«Minu tänane trenn on tehtud,» sõnab Oras.


Pühapäeval jääb üle vaadata, kas see Postimehe trenn-võistlus aitab tal Tartu rattamaratoni finišis jagu saada Jaan Kirsipuust, kellele Orasel on seni tulnud kahel eelmisel aastal lõpuheitluses alla vanduda.

***
Kui Tartu Postimehe eksperimendis näidatud kiirused ja vahekorrad säilivad ka Tartu rattamaratonil, on Orase finišeerimise ajaks tema konkurendid läbinud järgmise pikkusega maa:
Allan Oras 89 km (lõpetab ajaga 3:08)
Leho Rips 83,5 km (lõpetab ajaga 3:20)
Sinne Sõmmer 77 km (lõpetab ajaga 3:37.30)
Kaupo Torim 67 km (lõpetab ajaga 4:10)

******
Hickman Bridge, Capitol Reef National Park, Utah. 29. juuni 2008. Pildistanud Priit Pullerits. (Suuremalt vaatamiseks klikkida pildile.)

Foto 1: Allan Oras oma uue kalli sõiduriistaga Tähtvere spordipargis. Foto autor: Margus Ansu, Postimees / Scanpix
Foto 2: Sinne Sõmmer (vasakult), Kaupo Torim, Kaido Linde, Allan Oras ja Leho Rips sööstmas möödunud nädala neljapäeva hommikul kell 10 Tartus Tähtvere spordipargi ringil tagaajamisvõistlusele.
Foto autor: Margus Ansu, Postimees / Scanpix
Foto 3: Sinne Sõmmer (esiplaanil) pagemas Allan Orase eest.
Foto autor: Margus Ansu, Postimees / Scanpix
Foto 4: Allan Oras on Leho Ripsile peaaegu kannule jõudnud.
Foto autor: Margus Ansu, Postimees / Scanpix
Foto 5: Allan Oras on Leho Ripsi lõpuks kinni püüdnud. Foto autor: Margus Ansu, Postimees / Scanpix

5 Kommentaarid:

At 09:18, Anonymous Anonüümne said...

Blogipidaja võiks lugejate suhtes niipalju austust üles näidata, et kontrollib pärast loo ülespanekut järele, kas postitus ikka loetavalt välja kukkus. Viimast sissekannet ei saa Internet Exploreri kasutajad lugeda. Ilmselt copy-paste-ga kaasnenud möödapanekud.

 
At 11:36, Blogger Priit Pullerits said...

Vot nüüd jään küll hätta. Ma ei tea nendest Exploreritest ja muust sellisest midagi. Ja paraku ei jõua ka kontrollida, kas kõigis süsteemides, mis käibel, asi on okei. ma ei tea isegi, mille alt ma ise oma blogi näen ja vaatan. Lihtsalt löön aadressi sisse ja blogi tuleb nähtavale. Computer illiteracy, mis muud...

 
At 23:57, Anonymous Anonüümne said...

õige, priit, arvutit tuleb karta. ja eriti tuleb karta itimehi. jumala pärast ei tohi nende käest nõu küsida.

 
At 06:41, Blogger Unknown said...

zzzzz2018.6.12
off white outlet
michael kors outlet online
pandora
ray ban sunglasses
coach factory outlet
nike air max 95 ultra
pandora
ralph lauren outlet
red bottom shoes
nike huarache femme

 
At 05:13, Blogger jeje said...

Bottes conçues pour asics gel lyte iii beige grau obtenir les conditions de travail sont conçues pour protéger le travailleur contre certains risques qui pourraient être chaussure adidas zx flux pour femme rencontrés dans différents scénarios d'emploi. Puis, sur la base des commentaires du asics gel kinsei 6 bleu personnel de la tournée, le club a été conçu avec une forme de poire permettant nike air jordan 5 retro plus de poids aux emplacements CG optimaux pour un lancement plus air jordan blanche homme chaud et une rotation optimale. Parmi les types de colle accessibles, la colle Loctite chaussures running nike free 3.0 v4 homme GO2 a reçu une reconnaissance dans chaque partie de la terre en raison de son chaussures nike air max 95 efficacité.

 

Postita kommentaar

<< Esileht