kolmapäev, detsember 17, 2008

Pullerits: Kuidas pääseda eliitgruppi?

Kümnete Eesti spordikuulsuste ihuarst Mihkel Mardna kinnitas, et tal ei ole retrogaadset amneesiat. See pidi tähendama Alzheimeri tõbe. Mis omakorda tähendab, et ta mäletab küll, mida ta on lubanud. Ja enne Pekingi olümpiat lubas ta mulle, et Tartu maratonil sõidame võidu.

Aga häda on selles, et Mardnal pole seniajani ühtki suusakilomeetrit. Mitte ainsamatki. Mul on neid üle kolmesaja, lisaks rulli- ja imitatsioonikilometraaž. Ainus, millega Mardna oma sõnul on tegelenud, on nädalas kolm korda ujumine ja korra jooksmine. Kuidas ta sellise ettevalmistuse pealt mulle üldse vastu üritab saada? Eriti arvestades, et tal pole kahelt viimaselt Tartu maratonilt tulemustki kirjas, mis tähendab, et ta peab minu püüdmist alustama suure suusamassi tagaotsast.

Nüüd on selgunud, et Mardnal oli üks salakäik varuks. Ta hankis endale Rahvusvahelise Suusaliidu FISi litsentsi (number 3390133; No results found for this competitor!), millega saab automaatselt Tartu maratonil eliitgruppi ehk minust ette. Teisisõnu: minu suur edumaa pöördus arvestatavaks kaotuseks juba enne, kui isegi Tartu maratoni jälg on maha tõmmatud.

Kohe läks mu telefonikõne Tartu maratoni pealikule Indrek Kelgule küsimusega, kas ongi nii, et kui Mardnal on ette näidata FISi litsents, siis saab ta startida esisaja seast. Kelk kinnitas, et juhendi järgi tuleb ta tõepoolest panna ettegruppi. "Juriidiliselt on kõik korrektne," märkis ta.

Nüüd ei saanud jätta Kelgult pärimata, mis ta teeb siis, kui selliseid litsentsiga sõitjaid ilmub ühtäkki starti sadu ja eliitgrupp paisub kahe- või kolmesajaliseks. "See oleks väga huvitav pretsedent," vastas Kelk, ent lisas: "Las [Eesti] suusaliit murrab hambaid - tema vastutab, et sportlased oleksid piisavalt kõrge tasemega."

Aga ikkagi ei saanud jätta edasi uurimata, mida ta siis teeb, kui eliitgrupp liiga suureks kasvab? "Eks me peame siis stardigruppe ümber mängima," sedastas Kelk, "ja tulevasteks aastateks midagi kõrva taha panema ning muudatusi tegema." Ta lisas, et kui mängureegleid hakatakse väänama, muutub ürituse korraldamine ebamugavaks, ning märkis ühtlasi, et tema eelistaks, kui stardigruppidesse kuulumine otsustub ikka sportliku taseme, mitte rahakoti paksuse järgi.

Muide, Kelk ütles, et sama probleem esineb ka rattavõistlustel, kus tugevad harrastajad on võtnud endale eliitsõitja litsentsi. Ja Vasaloppetil pidi samuti litsentside alusel käima esigruppi kõva rebimine.

Uurisin doktor Mardnalt, mis moodi tema oma litsentsi ikkagi sai. Ta ütles, et täitis FISi kodulehel FIS Marathon Cupi lingi all avalduse isikuandmetega, saatis selle teele ja tegi siis Eesti Suusaliidule ülekande (30 Šveitsi franki ehk pisut üle 300 krooni); suusaliit kandis raha omakorda FISi arvele.

Edasi läks mu kõne Ülle Viinapuule ESList küsimusega, et kui Mardna sai litsenti, siis kas minusugune saab ka. Viinapuu ütles nii: "FISi litsents tehakse sportlastele, kes treenivad Eesti klubis, mehed põllu pealt üldiselt seda ei saa." Ta möönis, et tõepoolest, mõnel mittetegevsportlasel on samuti FISi litsents - näiteks Tiit Pekil, aga tema on alatasa võistlustel FISi tehniline delegaat, nii et talle on seda litsentsi vaja.

Siiski ei võtnud Viinapuu kogu lootust ära. Ta lausus nii: "[Litsentsi] tahtmine tuleb edastada enne hooaja algust. 1. septembriks tuleb talveplaanid läbi mõelda, siis lähevad asjad lukku. Selleks ajaks tuleb teada anda, mis treeningüksuse all treenite, ja täita sportlase deklaratsioon."

Aga mulle ei meeldi karjas talitamine. Selleks ma tegelengi individuaalalaga, nagu suusatamine või jooksmine, et seal oled üksi enda eest väljas ega sõltu teistest. Milleks mulle mingi klubi? Ma saan ise endaga sama hästi hakkama. Ja üldse: mis sotsialism see on, et aetakse vägisi kollektiivi koosseisu? Aga see tähendab paraku, et järelikult ei saa ma mitte kunagi FISi litsentsi. Mis omakorda tähendab, et tuleb püüda veelgi paremini ja targemalt treenida, et eliitmees Mardnale järele jõuda.

Kuid Mardnatega ei ole siin veel lugu lõpetatud. Mihkel Mardna isa, lugupeetud arsti, taheti tervishoiuametist valesüüdistuste alusel lahti lasta. Küllap tate seda laineid löönud lugu, kus talle olid pandud suhu sõnad, mida ta polnud öelnud, ja tõlgendatud neid täiesti suvaliselt. Selline ülekohus ei saa jätta ühtegi normaalset - ma rõhutan siin sõna "normaalset", ja küll te aru saate, mida ma mõtlen - meest ükskõikseks. Avaldasin ajakirjanikuna survet tema ülemustele, kuidas nad saavad lasta seesugusel asjal juhtuda, ja tulemuseks oli see, et ülemused mõtlesid ümber. Ma ei saanud küll pommlugu, kuidas ühele väärt inimesele liiga tehakse, aga sain aidata kaasa ühele väärt inimesele töökoha säilitamisele ja tema kaitsmisele ebaõigluse eest.
******
Goosenecks State Park, Utah. 3. juuli 2008. Pildistanud Priit Pullerits. (Suuremalt vaatamiseks klikkida pildile.)

Foto 1: Mihkel Mardna mõni minut pärast võistlusleppe sõlmimist Priit Pulleritsuga istumas suve lõpul oma maasturi rooli. Foto autor: Toomas Huik, Postimees / Scanpix
Foto 2: Mihkel Mardna kolm suve tagasi Viitna triatlonil. Foto autor: Kalev Lilleorg, Õhtuleht / Scanpix
Foto 3: Mihkel Mardna viis aastat tagasi sõudeergomeetrivõistlustel. Foto autor: Liis Treimann, Postimees / Scanpix

15 Kommentaarid:

At 11:32, Blogger Kidra said...

No 63 km pole ikka nii lühike sprindimaa, et siin loeks see kuni 100 m stardivahe. Kui on tehtud korralikult trenni ja stardi hetkeks on enese ja varustusega kõik korras, siis ... pole vahet.

See konkurentidega VÕRDSEST koridorist startimine ja rajal abisaamine ja ... see suusatamises pole ju NII oluline. Suusatamine on ikka tehniline ala. Lohuta ennast sellega, et nii mõnigi Sinu konkurent peab startima veel kaugemast koridorist. Aga ma ei välista võimalust, et nad saavad Sind ikkagi võita.

Ja see kui palju on kellegil treeningvõimalusi oma tööde ja tegemiste kõrvalt pole küll teem, mida arutada. Teed teised valikud on ka teised probleemid ;)

Mul on lumetu Põhja-Eesti hoopis tekitanud soovi, teha ettepanek Estoloppeti korraldajaile: eraldi protokollid põhja- ja lõuna-eestlastele, sest suusatamiseks treenimise võimalused pole ju võrdsed!!! :P
Eksole

 
At 12:35, Anonymous Anonüümne said...

Jah, see lõpp on lausa karjuvalt tõsi. Valus on lugeda neid PP treeningu aruandeid, siin Põhjas pole lootustki suusatamiseks...ehk saab mingigi kunstlumerada nädalavahetuseks valmis, aga ka siis ei tea, kas rajale mahub.

 
At 12:37, Blogger Priit Pullerits said...

Ei, Kidra, pidi ikka olema väga suur vahe, nagu mu treener mulle seletanud, kas stardid esimesest või kolmandats grupist, sest esimene ots sõidab esimesed 10 km nagu 10 km võistlust ja kui sinna punti sisse ei saa, siis adjöö - see kolmeminutiline vahe, mis 10. km-ks sisse tehakse, lõpuni jääbki. Mu tänavune treener õpetas juba eelmine aasta, kuidas tuleb kolmandast stardigrupist ette sõita - ja see nägi ikka väga jõhker välja. Ei ole kindel, et selleks suuteline/tahteline olen.

 
At 12:55, Anonymous Anonüümne said...

Siit Põhja-Eestist on Pulleritsu kodurajale ca180km ja Otepääle ca 220km. Kes tahab leiab ikka võimaluse sõitmiseks.
Priit kui selle esimese 10km ennast tühjaks sõita siis, järgmise 53km on suurem tõenäosus kaotada rohkem kui 3minutit.

Eero

 
At 13:47, Anonymous Anonüümne said...

Just, esimestes gruppides on pooleterameestel just ohtlik startida,sest tempo millega alustatakse ja lõpuni pannakse on tavaliselt harrastajale kiire. Nii juhtubki ,et tuled numbriga nt. 300-400 ja tabad juba Kuutsekal esisaja vendi selg ees vastu tulevat.

R

 
At 14:02, Blogger Priit said...

Lumi on maas Ida-Eestis.

Jeerum küll tlnlased! Põhja-Eesti on midagi enamt kui Tallinn ja hakkab ida poolt Narva jõest pihta ja jõuab isegi Tallinnasse. Põhja-Eesti mõiste antud kontekstis on vale kasutus, peaksite määratlema kui Loode-Eesti. Seda kasutavad ka ajakirjanikud pidevalt valesti.

Kui lumekaardile vaadata siis on ju Põhja-Eestis lumi maas ja suuskeskustesgi saab suusatada.
;-)

 
At 20:24, Anonymous Anonüümne said...

On äärmiselt frustreeriv startida liialt tugevast grupist-see võtab ära viimsegi motivatsiooni kui sinust aina möödutakse-möödutakse.
Vastupidine variant ,kus hoopis sina oled "tegija" annab aga suure emotsionaalse ja füüsilise lisalaengu(Priit võiks meenutada oma viimast TM-i).

 
At 22:47, Blogger Kidra said...

Kuule, Sina, 'teine' Priit. Saa oma kohustuslikust vastasseisust üle Tartu versus Tallin :)) Kas see omale tüütuks ei lähe juba? Said Sina ja said kõik teised aru, mida silmaspidasin. Kas Sul on infot näiteks, kus kohas praegu PÕHJA-EESTIS saaks suusatada? Või kus Ida-Eesti keskuses on lumi valgustatud rajal? Kui tead - ära ole kade infot jagama. Minu telefoni kõnedele on, peale Otepää ja Tartu suusakeskustest öeldud, et võimalused on alla arvestuse. Võibolla nad siis ajavad pada, aga paremaid allikaid pole mul kuskilt hankida. Meid oleks siin kohe hulgi lume poole kihutamas. Teeksin teile, tartlased, teene - muidu tulen nädalavahetuseks sinna, teie lume peale, veel suusatama :P Vat siis!

Ja PP-le: minu oletus on jah rohkem isiklikust kogemusest ja täiesti rahvasportlaste tasemel. Treenerilt ikka selline 'tipum' info ja tippude tasemel ta jah kipub nii olema telekast vaadatuna. Ma lihtsalt ei pidanud Sind Mardnaga NII tipuks ;)

Ma ise eelistan ka alustada pigem nõrgemast grupist kui tugevamast. Aga ega vahet mul eriti pole. Kuigi ka mulle oleks mokkamööda ikka esi-1000 hulgas startinumber.

 
At 09:02, Anonymous Anonüümne said...

Aga kes teab, millal stardinumbrid avaldatakse?

 
At 09:05, Anonymous Anonüümne said...

Kidra sport.err.ee lehel on lumeinfo.
Tähtveres ei ole käinud aga kuna PP on vist enamus oma suusakilomeetreid seal alla arvstuse lumeoludes kogunud pole vist suurt häda. Otepääl kannatas veel nädalavahetusel sõita, nüüdseks on lumeinfos kirjas, et Otepääl on 3,2km ringil võimalik sõita. Kas Mõedaku on Põhja-Eesti? seal saab ka suusatada ja valgustatud rada ka olemas, Tallinnast ca 110km.
Pirital on suur kunstlume hunnik. Kunas see lamedaks sõidetavaks hunnikuks saab võid ju helistada Piritale.
Pirita Lillepi pargis saab ka edukalt rullidel sõita, hetkel paraku küll vaid klassika tehnikas, veidi libe uisutamiseks, st eile sai.

 
At 09:19, Blogger Kidra said...

Loomulikult olen ma kursis lumeinfo saitidega! Ma ei tea, kust pärineb aga Sinu Mõedaku info, sest kui sinna helistasin siis öeldi, et lund pole piisavalt. Kunstlume hunnikuid on jah - ootan pikisilmi nende laialivedu, sest kelgutamine mind väga ei köida :)
Rollerirajad on isegi minul teada nagu ka metsade rajad, kus imikat saab teha.

Tänan :)

 
At 09:21, Anonymous Anonüümne said...

Viidatud lehekülje info (ja rajameistrite info) alusel ei saagi kuksil suusatada, v.a Otepää ja Haanja. Eelmisel nädalal sai veel mõnes kohas uisku sõita, aga klassikat, mida TM silmas pidades sõita oleks vaja, ei ole siinkandis kuskil sõita saanud. Ja tõesti, näidake mulle inimest, kes igal õhtul suusatrenniks 200 km läbi sõidab!? Ses mõttes on Põhja-Eesti vennad, kes PPle ära panevad topelt tegijad :P
Ja Priit, Põhja-Eesti on midagi enamat kui Tallinn? Sa oled kõigest valesti aru saanud, Tallinn ongi Eesti :P

 
At 09:35, Anonymous Anonüümne said...

Iga õhtu ei peagi ju suusatama. Laupäev, pühapäev suusatad ja teistel õhtutel teed midagi muud. Miks peaks olema kerge kellegile midagi või kuhugi panna? Pealegi miks peaks olema eesmärk PP ära teha? Minu arvates on see üsna mõtetu eesmärgi püstitus. Palju asjalikum eesmärk oleks lihtsalt suusatamisest mõnu tunda. Kes tahab saab ikka trenni teha, kes ei taha leiab ikka põhjusi miks ei saa.

Eero

 
At 10:32, Blogger Priit said...

To Kidra http://sport.err.ee/lumeinfo.php Pannjärve,Mõedaku,Ebavere. Kõik rajad valgustatud ja Põja-Eestis. ps. Pühapäeval 21.12.08 toimub Pannjärvel Arvi Abeli mälestusvõistlus. Saab võistelda järelikult saab ka trenni teha.

Kui on treenimiseks sobivad ainult ideaalsed olud ja kasinaid pelagd siis oled pühapäevasuustaja - sõidab pühapäeval Tehvandile suustama.

 
At 12:16, Blogger Kidra said...

Kahjuks pole ma palgaline suusataja ning meie pere majanduslikud valikud ei võimalda kogu pere eelarvest minu hobile kulutatavat summat ajada nii suureks, et iga päev lausa 100 km sõita lumele ja tagasi, siis jah - lähen nädalavahetuseks vaid lumele. See rahvaspordiga tegelemine on mul jah vaid hobi. Töö, ja eelkõige ka minu soov (täiesti puhtsüdamlik ja vaba valik) igas päevas leida aega ka perega koos olla ei võimalda samusti 4 tunniks eemal olla kodust (sõit + suusatrenn + pesemised, riietumised).

Mitte et ma hädaldaks, aga püüan siin vabandada oma nalja (vist segast ja kohatut), et protokollid võiks Estolopetil eraldi olla lumeolude ebavõrdsuse tõttu põhja pool (lähed oma tava-rajale peale tööd ja teed imikat või jooksed) ja lõuna pool Eestit (lähed oma tava-rajale peale tööd ja saadki suusatada!!!). ;)

Aga info eest aitähh! Lähen laupäeval Mõedakule.

 

Postita kommentaar

<< Esileht