neljapäev, detsember 04, 2008

Pullerits: Miks raisata kallist aega venitamisele?

Mitmed maailmas tehtud uuringud väidavad, et venitamine enne treeningu algust on täiesti tarbetu, kohati isegi kahjulik, mille peale Eesti tunnustatumaid spordiarste Mihkel Mardna hüüatab: «See on uskumatu! Kuidas saab sellise asja peale üldse tulla!»

Ameerikas on läbi viidud arvukalt uurimusi, mis tõestavad, et painutamine ja venitamine, mida teevad enne treeningut ja võistlust nii tippsportlased kui enamik lihtharrastajaid, ei aita vähendada vigastuste ohtu ega parandada saavutusvõimet. Enamgi veel: osa uuringuid on avastanud, et venitamine võib põhjustada rohkem probleeme kui neid ära hoida.

Nii näiteks on üks uurimus teinud kindlaks, et maratonijooksjad, kes teevad enne trenni või starti hoolega venitusharjutusi, saavad sagedamini traumasid kui need, kes oma lihaseid eesootavaks katsumuseks venitades ette ei valmista.

Spordimeditsiini Sihtasutuse juhataja ortopeed Mardna ütleb, et need inimesed, kes seesuguseid uurimistulemusi avaldavad, end küll teadlaseks nimetada ei saa. «Ma lükkaks hea meelega need jõhkralt ümber,» lisab ta.

Esiteks väide, et venitamine ei aita vältida vigastusi. Mardna seletab, et lihastraumad ei teki mitte lihase pingutus-, vaid lõõgastusfaasis. Kui lihas on aga eelneva venitamisega muudetud elastsemaks, suudab see isegi ülepingutuse tagajärjel kergemini lõdvestuda, märgib ta.

Teiseks väide, et venitamine ei paranda sportlikke tulemusi. Mardna toob näiteks 400 meetri jooksja, kelle sammu pikkus on 2,25 meetrit. Kui too jooksja suudab tänu lihaste suuremale elastsusele, millel aitab kaasa venitamine, lisada sammupikkust 2 cm, kärbib see lõpuaega 0,3 sekundit. «45 sekundi juures on see suur vahe,» nendib Mardna.

Ka kümnevõistluse olümpiavõitja Erki Nool peab väiteid venitusharjutuste mõttetusest rumalaks jutuks. «Ütleks, et see on möga,» sõnab ta. «Kui lihas on elastne, on lihaskoordinatsioon parem, plahvatusvõime suurem ja ka tehnika õppimine paraneb.»

Nii Nool kui Mardna viitavad tõestuseks, et venitamine on spordis hädavajalik, oma kogemusele. Kumbki neist pole näinud ühtki sportlast, kes enne harjutama või võistlema asumist ei venitaks.

Mardna on oma silmaga näinud, kuidas Jamaica sprinterid tulevad staadionile ja isegi enne, kui alustavad soojendusjooksu, lasevad nad manuaalterapeudil lihased-liigesed n-ö lahti tõmmata. «Miks maailma tippsprinterid teevad vastupidiselt soovitustele?» küsib Mardna retooriliselt venitamist mahategevate uuringute kohta.

Ta endagi pisitraumad harrastussportlasena on tekkinud sellest, et pole teinekord viitsinud enne treenima asumist korralikult soojendusharjutusi teha.

Kuid Tartu Ülikooli kehakultuuriteaduskonna treeninguõpetuse õppetooli dotsent Mehis Viru märgib, et venitamisse üheselt, olgu taunivalt või tunnustavalt, siiski suhtuda ei saa. Ta on lugenud põhjalikke uuringuid, mis kinnitavad, et liigne venitamine enne võistlust võib vähendada lihasvõimsust ja jooksukiirust. Kust aga läheb piir mõistliku ja liigse vahel, see pole tema teada kindlaks tehtud.

Samas möönab Viru, et venitamine on oluline plahvatusliku iseloomuga alade, nagu hüpped ja kiirjooks, harrastajaile, sest seal langeb suur koormus kõõlustele. «Kõõlused vajavad töö parandamiseks aga venitamist,» sedastab ta.

Kuid venitusharjutused ei kulu marjaks ära üksnes tipptegijaile, vaid ka lihtsurelikele. «Mida vanemaks inimene saab, seda olulisemaks muutuvad venitus- ja painutusharjutused,» kinnitab Mardna.

Saamaks aru, millist kasu annab venitamine isegi neile, kes on suisa spordikauged ja kulutavad päevi laua taga istudes, tasub Noole sõnul mõelda sellele, mida nood instinktiivselt teevad, kui püsti tõusevad. Nad ringutavad. «Miks?» pärib Nool ja vastab: «Selleks, et lihased läheks lahti ja saaks toonust juurde.»

Ta usub, et need kes lihaseid venitavad, saavad parema enesetunde, öelgu teadus selle kohta mida tahes. Kassidki teavad seda teadlastest paremini. Olete märganud, kuidas nad end pärast lebasklemist venitavad, enne kui kiirele hiirejahile suunduvad?

Niisiis, võtame Ameerika korralikus uudisteajakirjas U.S. News & World Report ilmunu põhjal asja veel kord kokku. Läänes avaldatud arvukad uurimused väidavad, et venitamine:

ei aita ära hoida vigastuste teket;
ei paranda sportlikku saavutusvõimet;
ei vähenda pärast treeningu või võistluse lõppu lihasvalu;
tekitab rohkem probleeme, kui lahendab neid, eriti naiste puhul.

Põhjendused:

venitamine muudab lihaskiud ebastabiilsemaks ning vähendab nende vastupanuvõimet jõuliste ja teravate liigutuste rebestavale mõjule;
venitatud lihaskiud ei suuda tekitada samasugust plahvatusvõimet nagu venitamata lihased;
pikemaks venitatud lihaskiududesse võtab peaajust saadetud käskluste jõudmine kauem aega.

Ja nüüd üleskutse kõigile: palun aidake välja selgitada tõde!
******White Canyon, Natural Bridges National Monument, Utah. 3. juuli 2008. Pildistanud Priit Pullerits. (Suuremalt vaatamiseks klikkida pildile.)

Foto 1: Iirlane Joseph Naughton oli üks neist, kes aitas Erki Noolel tema sportlasteel lihaseid enne treeninguid lahti venitada, et vähendada vigastuste tekke ohtu ning parandada soorituste kvaliteeti. Foto autor: Egert Kamenik, Postimees / Scanpix
Foto 2: Andrus Veerpalu jälgib oma kodus, kuidas ta poeg Andreas treenib kõhulihaseid. Foto autor: Aldo Luud, Õhtuleht / Scanpix
Fotod 3 ja 4: Andrus Veerpalu venitamas ja võimlemas enne Jaak Mae karikavõistluste starti Valgehobusemäel 2006. aasta märtsis. Fotode autor: Tiina Kõrtsini, Õhtuleht / Scanpix

30 Kommentaarid:

At 11:09, Anonymous Anonüümne said...

auditoorium palub artiklit peeter mardna väljaöeldu põhjal

lähenemine modernismieelne, palun

 
At 11:48, Anonymous Anonüümne said...

OK 2cm ja 0,3 sekundit, muhahhaa. Meiesugustele harrastajatele pole sellest küll miskit tolku.

Unustage venitamine enne treeningut.

Sirutamine on ikka miskti muud kui venitamine. Sirutamist ja venitamist ei tohi segi ajada. Sirutamise eesmärk on kiire verevarustuse taastamine surutises olnud kudedes ja kerge lihasvenitus, mis ei oma traumaatilist efekti ning jääb mõnusa oleku piiresse. Venitamine on aga suhtüleinimlik pingutus, mille mõttekus on harrastajale sügavalt kaheldav.

 
At 11:52, Blogger Priit Pullerits said...

Siin on tellitud/palutud link Peeter Mardna väljaöeldu kohta. Kas see rahuldab?
http://www.postimees.ee/?id=54659

 
At 12:35, Anonymous Anonüümne said...

kui joosta ikka sprinti, siis see jõud mis rakendub lihastele on nii-nii suur, et külma lihase puhul lihtsalt elastsust pole ja krõpsti see katki on.
Samas, kui ma lähen suusatrenni tegema, siis mis ma seal ikka venitan, esimese 5 km rahuliku sammuga ongi lihas soe ja veninud.
Liiga intensiivselt venitades võib lihasele hoopis kahju teha, ehk kõike tuleb teha mõsituse piires.

 
At 12:49, Anonymous Anonüümne said...

Siin tuleb mängu see vana tõde, et mida lühem distants seda rohkem on vaja enne sooja teha - arvan, et ka venitamise vajaduse kohta võib siin paralleele tõmmata.Pärast pingutust venitamine on aga vist enamusel juba suht koheselt tunda, et aitab - minul küll

 
At 17:45, Anonymous Anonüümne said...

Järeldan vaid siit seda, et need kes venitasid ja ikkagi vigastada said, siis nad olidki ehk vigastustealtid sportlased a la Kristjan Rahnu ning venitasid traumakartuses. Need kes ei venitanud, polnud suurt vigastust veel olnud või lihtsalt kogenematud.

 
At 17:58, Anonymous Anonüümne said...

Minu teada on venitamine just äärmiselt oluline pärast trenni ja võistlust, mitte enne. Kas pole nii?

 
At 18:12, Anonymous Anonüümne said...

Räägitakse igasugust jama, aga mina pole venitamistest kahjuks seni mingit tulu tundnud

 
At 18:48, Blogger Priit Pullerits said...

Jah, minult ka Mehis Viru küsis otsesõnu, et ütle, mida venitamine sulle annab. Pidin vastama, et ei tea. Tõesti, ei tea. Justkui mingist instinktist teen seda, nagu rituaali. Ehkki tunnen, kui lähen jooksma, et enne lahti venitades saan anda lihastele ja kõõlustele suurema amplituudi ning selle võrra ehk on kergem - aga võib-olla ei oleks kergem, kui jätaks ka venitamata, kust ma tean? Millega ma seda tõestan?

Eelmine aasta rõhutas küll Kalmer Tramm mulle korduvalt, et pärast trenni venitaksin, sest siis ei ole järgmisel päeval lihased kanged ja on kergem uuesti trenni minna. Aga nüüd ütlevad uuringud must valgel, et venitamine pärast ei vähenda lihaste tuimust ja valu.

Samas, 100 meetrit ei läheks ma kindlasti ilma eelnevalt venitamata jooksma. Aga 1500 meetrit - miks ka mitte?

Huvitav, mida Ain Kaare, siinne valvemeditsiinikommentaator, asjast arvab?

 
At 22:44, Anonymous Anonüümne said...

Kahjuks jääb minu sisuline kommentaar olemata. Pole kunagi selle probleemi vastu huvi tundud ja seetõttu puudub ka igasugune kompentents sõna võtmiseks.
Selleks, et sinu juttu kasvõi oma diletantsuse tasemelt kommenteerida oleks vajalik lugeda kasvõi mõnda neist uuringutest. Sinu tekstis esineb:
Mitmed maailmas tehtud uuringud
väidavad, Ameerikas on läbi viidud arvukalt uurimusi, Nii näiteks on üks uurimus teinud kindlaks, paraku ei ühtegi konkreetset viidet konkreetsele artiklile.
Isiklikult olen trennijärgse passiivse venituse pooldaja kuigi käesoleval suvel Alpides joostud maratoni stardi eel ei teinud ühtegi soojendavat liigust ning vähe sellest, peale finišit ei ühtegi venitust (olin selleks liiga sooda), jõin vaid õlut ja järgmine hommik oli selline hea värske tunne nagu poleks eelmine päev midagi olnudki.

Ain

 
At 22:51, Blogger dr Holden said...

Noh aga kuna PP õlut ei joo, las siis venitab!

 
At 08:32, Anonymous Anonüümne said...

Ootaks auväärt kirjatsuralt järgmist artiklit, kus oleks mingid uuringud, mis väidaksid mõõduka õlle tarbimisel tekkivad postiivset efekti taastumisel. Eesti elavatest näidetest võib võtta artiklisse paar lauset Holdenilt, Ainilt ja ka minult, lisaks siis loomulikult kohustuslik viide mõnele Ameerikamaa uuringule. Nool võiks ka paar sõna lisada.

 
At 10:23, Blogger Priit Pullerits said...

Võsavillem - see ei ole nali, vaid väga hea idee, mille välja pakute. Peaks tõesti uurima, kuidas õlu mõjub. Aga et sellest teha korralik lehelugu, ei piisa enam Võsavillemina esinemisest, siis on vaja ikka oma nime alt rääkida. Olete selleks valmis? Või muidu jääb lugu, mis kindlasti ärataks tähelepanu, paraku tegemata...

 
At 11:00, Anonymous Anonüümne said...

Nii võsavillem astu tanki! Hea, et ma õllesõber ei ole ja, et mul vastavad lõdvestamisharjutuse kogemused puuduvad :D

 
At 17:36, Anonymous Anonüümne said...

Pärast Tartu Maratoni pakutakse kuuma tumedat õlut. Olen kogu aeg arvanud, et see on sponsor-reklaam.
Edaspidi joon seda, kui spordimeditsiinilist taastumisvahendit. :)

 
At 22:26, Blogger dr Holden said...

Kui sa tahad Võsavillemit kasutada nö näitena õlle kui taastusvahendi kasulikkuse või kahjulikkuse kohapealt, siis sellest pole abi. Iga tegelan(s)e(d) (kaasa arvatud nii Võsavillem, Ain kui ka mina ise) ütlevad sulle selgete ja siniste silmadega, et egas siis õlu kahjulik pole, pigem kasulik. Uuri pigem seda, kust läeb piir - vanad suusamehed ütlesivad, et spordimehe taastumine algavat alates teisest õllest, allakäik aga viiendast....

Kui vajad toetavad tõuget, küsi Soonetsi käest :))))

 
At 13:59, Anonymous Anonüümne said...

Professor Manuel Garzon, a faculty member at Granada University, reported to the Daily Mail the results of a study involving 25 university students over the course of several months. The students were asked to do a rigorous workout on a treadmill in 104 F degree temperatures then asked to drink 16 ounces of lager and as much water as they desired. The other group received only water (as much as they desired).

After drinking the beer, test subjects were asked to complete a number of physical and cognitive tests. Individuals that consumed the beer following a workout performed slightly better than those consuming only water.

 
At 17:26, Anonymous Anonüümne said...

See viimane asi on loogiline ju, kuna õllest saab vitamiine ning energiat märkimisväärselt rohkem kui tavalisest veest.
Sisuliselt sama tuleks välja kui uurida söömise mõju peale pingutust: üks grupp sööb, teine grupp ei söö. Peale söömist lastakse grupid jälle pingutama ja vaadatakse kumb grupp kauem vastu peab.
See uuring tuleks teha mingi pikema aja jooksul. Näiteks 2 kuu jooksul joob üks katsegrupp peale trenni taastumiseks õlut ja teine spordijooki, kolmas ei tee tarbi midagi. Siis 2 kuu pärast tehakse füüsilised katse, millisele grupile on treening kõige enam mõju avaldanud (eeldusel, et algnivoo tehti enne katseperioodi samasuguste katsetega kindlaks). Kui huvi on siis võib ka venitamise sinna katsesse sisse panna:
1 õlu-venitus algul- venitus lõpus
2 õlu-venitus lõpus
3 õlu-ei venita üldse
4 muu taastumisjook-venitus algul- venitus lõpus
5 muu taastumisjook-venitus lõpus
6 muu taastumisjook-ei venita üldse

Variatsioone võib palju teha, näiteks juua õlut trenni-võistluse ajal või ka enne.

P

 
At 12:16, Anonymous Anonüümne said...

Tere hommikut!

Väga päevakohane teema üles võetud. Käisin treeneri litsensi eksamit andmas ja pidin komisjonile ettenäitama erinevate lihaste venitusharjutused. Olen kasutanud venitusharjutusi regulaarselt ja eriti oluliseks pean venitusharjutusi peale soojendust ning peale võistlust. Kuna tegelen suvel rohkem orienteerumisega siis leian, et võistlusele sisseelamiseks ja võistluspinge mahavõtmiseks suurepärane vahend. Vähem kasutan venitusharjutusi jalgratta- ja suusavõistluste eel kuna need on tehnilised alad ning nõuavad enam tähelepanu enne starti rattaseadistustele ja suusa määrimisele - lihtsalt ei jää aega soojenduseks ja venituseks. Juhul kui tehnilised probleemid lahendatud, siis ikkagi teen. Lühidalt pooldan venitamist enne ja peale võistlust. Põhimõtteliselt õlut ei joo, kuid peale Tartu maratoni käib see asja juurde ja kaks õlut viib maratoniväsimuse. Nüüd tuleb minna rulli sõima minna kuna Läänemaal maa must ja lumest pole jälgegi. Lõuna-Eestis saab täna loodetavasti suusad alla.

 
At 10:21, Blogger Unknown said...

www0416cheap ray ban sunglasses
ecco shoes
fitflops sale clearance
michael kors handbags
cincinnati bengals jerseys
arizona cardinals jerseys
polo ralph lauren
polo ralph lauren
nfl jerseys wholesale
houston texans jerseys

 
At 12:14, Blogger Unknown said...

qzz0419
coach outlet
cheap ray bans
ralph lauren outlet
nfl jerseys wholesale
rayban sunglasses
nba shop
christian louboutin
canada goose uk
coach factory outlet
nike outlet

 
At 04:08, Blogger raybanoutlet001 said...

zzzzz2018.4.27
oakley glasses
mbt shoes
coach outlet online
michael kors outlet
nike outlet
canada goose jackets
coach factory outlet
ralph lauren outlet
christian louboutin shoes
nike huarache

 
At 05:20, Blogger Unknown said...

www0705
burberry outlet
coach outlet
warriors jerseys
fossil watches
pandora outlet
supra shoes
michael kors outlet
keen shoes
hornets jerseys
ferragamo outlet

 
At 08:57, Blogger Unknown said...

zzzzz2018.7.13
pandora
ray ban eyeglasses
fitflops
moncler outlet
longchamp bags
off white shoes
christian louboutin outlet

 
At 05:12, Blogger jeje said...

basketball shoes
dsquared2
moncler jackets
cheap jordans
true religion outlet store
louboutin shoes
salomon
ugg boots clearance
polo ralph lauren
christian louboutin shoes

 
At 06:02, Blogger 5689 said...

zzzzz2018.8.6
ugg boots clearance
jordan shoes
kate spade outlet online
air jordan uk
moncler outlet
fitflops sale clearance
kate spade outlet
pandora
michael kors outlet online
oakley sunglasses wholesale

 
At 06:22, Blogger Unknown said...

yeezy 500
links of london
kyrie 3
hermes handbags
nike air force
oakley
michael kors outlet
nike mercurial vapor
longchamp
yeezy boost 350

 
At 10:25, Blogger miki said...

0815jejenike air jordan 1 retro mid wb hare bugs bunny S'étalant air jordan eclipse noir pas cher sur 68 acres, les jardins Tuilleries est une attraction asics fluo pas cher à ne pas manquer surtout lorsque les basket nike air max thea femme beige touristes sont avec des enfants. En air jordan 9 anthracite gs substance, cela signifie que les tranches asics cumulus pas cher réduites sont considérées comme devenant dans la basket nike air huarache noir quantité d'entrée. Rajon Rondo et Russell chaussure tn nike Westbrook sont quelques-uns des joueurs avec PE asics baskets femme d'Hyperenforcer.

 
At 05:30, Blogger yanmaneee said...

goyard bags
cat boots
converse outlet
fila shoes
timberland boots
balenciaga
off white
jordan 6
jordan shoes
red bottom shoes

 
At 17:27, Anonymous herb sen route said...

I’ve recently started a blog, the knowledge you provide on this website has reduced the problem tremendously. Thank you for your time & work… herb sen route

 

Postita kommentaar

<< Esileht