esmaspäev, november 02, 2009

Pullerits: Kui palju kulub treeningul higi?

Need, kes nädalavahetusel imestasid, eyes wide shut (kui tsiteerida Stanley Kubricku filmi pealkirja), miks mind Tähtvere spordipargi ringil treenimas polnud, peavad nüüd oma ehmatuseks alla neelama paar tõsiasja.

Nimelt, ma ei treeni enam kogu aeg peaaegu-et-minunimelisel ringil, sest treeningutesse on vaja tuua vaheldust. Ja vaheldust on vaja selleks, et - kuna konkurents on tihenenud ja harrastussportlaste tase tõusnud - mitte niipea ära kustuda, sest võrreldes mullusega, mil novembri alguseks oli mul suusarullikute kilometraaž null, on see nüüd juba 346. Niiviisi ühel ja samal ringil jätkates võib vaim liiga varakult väsida. Ja teiseks, mille just poole nooremad rivaalid pahatihti unustavad - aga selle võib neile andeks anda, sest nad ise ka ei kujuta ette oma kõhukat (?) isa vaadates, et minuvanuses nii heas vormis võib olla -, on mul vanust ikkagi juba 44, mis tähendab, et sellest talvest nihkun juba M45 klassi, ja see tähendab, et tuleb rohkem tähelepanu pöörata mitte ainult vaheldusele, vaid ka puhkusele.

Sedasi treenisingi laupäeval ja pühapäeval Tartu-Jõgeva maantee ääres kergliiklusteel. Seal on tõesti kerge liiklus: praegusel aastaajal teisi treenijaid peaaegu polegi. Laupäeval lõi siiski kampa Janek Truu (tänavuse Tartu maratoni 106; laskusime koos Harimäelt ja jälitasime eessõitvat punti, tema sai selle kätte ja läks grupiga kaasa; ma sain ka lõpuks pundi sabast kinni, aga sellest kinni hoida ei suutnud), kellega tegin pool trenni koos. Oli mõneti kergem.

Et konkurentidel tekiks võrdlusmoment, panen siin kirja ka oma ajad, mis on mõõdetud kergliiklustee algusest konservitehase peasissekäigu vastas ja lõpetades tee lõpuga enne bussipeatust. Mõlemal päeval läbisin seda 4,5 km distantsi Swenori klassikarullikutel kolm korda edasi-tagasi, mis teeb kokku 27 km. Kasutasin valdavalt sammuta paaristõukeid, jõin iga 9 km järel.

Laupäev: 17.46 - 17.41 (35.28) - 18.35 - 18.40 (1:12.43) - 18.59 - 18.35
Pühapäev: 17.29 - 17.49 (35.18) - 18.15 - 18.41 (1:12.14) - 18.56 -18.58

Nagu näha, on tempo järjest langenud, ehkki ilmastikuolud püsisid stabiilselt head (tuulevaikus), mis näitab, et hulk tööd tuleb veel ära teha, et Estoloppeti maratonidel korralikult lõpuni kesta.

Mõlemad treeningud võtsid hoolimata jahedast ilmast korralikult higistama. Ja siit tuleb suur küsimus: kui suur võiks higikulu olla? Olen aru saanud, et siin blogis käib sõna sekka ütlemas paras hulk taibukaid tegijaid, kes oskavad pulsikellalt igasuguseid imeandmeid välja lugeda ja neid tarkvara abil analüüsida - üks Haanja mees on koguni kuulutanud, et oskab Tartu nelikürituse punktitabelit lõdva randmega arvutada -, nii et ilmselt on siin õige auditoorium, kellelt küsida ka higikulu kohta. (Mis siis, et paljud ei suutnud välja raalida, et arv kolm on 50 protsenti suurem kui arv kaks; vt hiljutine küsimus kommentaariumis.)

Niisiis: sportlane käis trennis, higistas, pani kombinesooni kuivama, aga see ei jõudnud järgmiseks treeningkorraks päris kuivaks saada, nii et kaalus ühe kilo, kusjuures niiskuse sisaldus oli 98 protsenti. Käis sportlane trennis ära, tuli tagasi ja vaatas, et higistades on niiskuse protsent kombinesoonis kerkinud 99ni. Küsimus: kui palju kaalus higine kombinesoon pärast teist treeningut? (Kellele see ülesanne üle jõu jäib, võib kooli ajalootunnist meelde tuletada, mis on alloleval pildil näidatud Manzanar.)
******Manzanar National Historic Site, Owens Valley, California. 18. juuli 2008. Pildistanud Priit Pullerits. (Suuremalt vaatamiseks klikkida pildile.)

Foto 1: Eesti suusatajad rullikutreeningul Ramsau laagris oktoobri keskel 2009. Foto autor: Joosep Martinson, Õhtuleht/Scanpix
Foto 2: Jaak Mae (nr 8) Otepääl Saku suverulli jõuproovil, kannul Maciej Kreczmer. Foto autor: Margus Ansu, Postimees/Scanpix
Foto 3: Suusakoondise peatreener Mati Alaver väänab Haanjas Vaskna turismitalu lähistel välja oma higist särki. Aasta on 2002. Foto autor: Toomas Huik, Postimees/Scanpix
Foto 4: Andrus Veerpalu vaatab, kuidas suusakoondise peatreener Mati Alaver väänab Haanjas Vaskna turismitalu lähistel välja oma higist särki. Aasta on 2002. Foto autor: Toomas Huik, Postimees/Scanpix

74 Kommentaarid:

At 12:21, Blogger Jaagup said...

Kindlasti on see rumal küsimus, aga kuidas sa oma suusakombe niiskuse% said?

 
At 12:44, Anonymous Anonüümne said...

Vihjeks: enne teist trenni oli kombinesooni kaal 50% võrra väiksem kui pärast teist trenni ning pärast teist trenni oli kombinesooni kaal 100% suurem kui enne teist trenni...

jõudu arvutamisel,
SK 40

 
At 12:49, Anonymous Anonüümne said...

Manzanar (which means “apple orchard” in Spanish) oli USA koonduslaager kus jebiti japse.

Matemaatika ülesandega pani PP jälle puusse, sest ei esitanud 0% niiskussisaldusega kombeka kaalu. Kahju, kui ajakirjanik järjekindlalt matemaatika ülesannetega pambuses tammub :D

 
At 13:07, Blogger Priit Pullerits said...

Jälle on "targad" väljas... Kuidas on võimalik mitte teada kombe kaalu, kui 98 protsendi niiskusega oli see üks kilo?

Ma ei saa kuidagi aru sellest, kuidas mõni tuleb taas nii laia joonega mind kritiseerima, ise elementaarseid asju jagamata, nagu eelmisel nädalal juba juhtus.

Muide, paar aastat tagasi lahendas mu tütar, kes nüüd käib kümnendas klassis, selle ülesande poole minutiga.

Jaagup: ülesanne on teoreetilist laadi.

SK 40: dont't relieve other people's pain, please!

 
At 13:08, Anonymous Anonüümne said...

1kilo.

 
At 13:12, Anonymous Anonüümne said...

No kui teoreetilist laadi ülesanne, siis humanitaar Priit - sinu tütar lahendas ära ülesande kus kombekas koosnes 98% veest ja 2% osas kilekotist (kilepiima pakist) kuhu oli peaaegu liiter vett sisse lastud ning sportlane kasutas seda kombekat viigilehe aseainena jalgevahel :D LAse veel humanitaare matemaatikaülesandeid esitama :D :D Enesekriitikameelt ka PP-l ei ole aga noh see on ajakirjanike puhul tavaline ;)

 
At 13:26, Anonymous Anonüümne said...

Aga kui pealkirjas tõstatatud küsimusele vastata siis selle teada saamine on ülimalt lihtne,kui kodus enam-vähem täpne kaal on. Sealt edasi võid juba ise rehkendada(mitte umbes arvata) palju pead maratonidele jooki kaasa vedama või mitu korda TP-des joogitopse tühjendama.

 
At 13:30, Anonymous Anonüümne said...

Cotton moisture absorption
raw: conditioned 8.5%
saturation 15-25%
mercerized: conditioned 8.5-10.3%
saturation 15-27%+

Järelikult sai kombekas olla mitte puuvillast vaid tehisainest. Reaalne materjal on kilekott. Naturaalsete ainetega ülesandes kirjeldatud 98% niiskustaset saavutada ei ole võimalik, kui PP midagi olulist sellest ülesandest ütlemata ei jätnud. Pealegi juba 60-70 aastatel said matemaatikud nii targaks, et tunnistasid matemaatika jõuetust reaalmaailma kirjeldamisel algoritmide keeles. Mõtle selle peale Priit ja siis mõtle miks su ülesanne ei ole lahendatav.

 
At 14:14, Anonymous Anonüümne said...

Olgu mis on selle kombe ja higiga,aga PP tubli, oled hakanud arusaama treeningute vaheldusest. Nüüd võib sinust veel konkurent saada :)

 
At 14:23, Anonymous Anonüümne said...

Kasuta vahest ka Raadi kergliiklusteed, seal on isegi mõned tõusumoodi asjad sees. Pikkus edasi-tagasi 6,3 km.

ain

 
At 15:42, Blogger Priit Pullerits said...

Kui on tõus, siis on ka laskumine. Kahtlen, kas noil tõusudel saadav koormus kompenseerib pikad hingetõmbed laskumistel. Lausikutel peab aga kogu aeg tööd rabama - nagu maratonil.

Kahjuks on siin näha, et lihtne, 7. klassile jõukohane higiülesanne on enamikule pulsikella näitude analüüsijaile täiesti ülejõukäivaks osutunud.

 
At 15:49, Anonymous Anonüümne said...

PP taset näitab seegi, et ta kirjutab Arterisse mitte AK-sse...
arvutage nüüd välja, on see tase kõrge või madal ja mitu % see on :)

 
At 15:55, Anonymous Anonüümne said...

Aastaid tagasi kui koolis käisin, siis meie mataõps tegi kah sellise kontrolltöö millele ainult üks õpilane 100% ära vastas, ülejäänud vastasid ära kuni 20%. Õps kandis hinded joonlauaga klassipäevikusse ning lapsevanemad tulid kokku ja otsustasid õppejõule (hilisemale riigikogu liikmele) kinga anda. Nii sündiski. Kui õppejõud on ikka lammas, siis ta õppejõu töökohta ei vääri. Tänapäeval aga on õppejõududest selline defitsiit, et võetakse ka oinaid ametisse, kes edvistavad oma blogis sellega, kui nad saavad joonlauaga hindeid päevikusse kanda.

Muide matemaatikas esitatakse puhtteoreetilised ülesanded alati väga lakooniliselt täpselt selliste andmetega, mis annavad teoreetilise aga mitte tegelikkusele vastava vastuse. Meid siin õppejõu märg unistus ei huvita, me tegelema siin reaalsusega. Kuivata oma jalgevahe sellest kilosest higist ära ja ärka üles. Elu on palju mitmekesisem kui jalgevahel olev kuselapp.

 
At 15:57, Blogger Madis said...

Priit, võlusõna on pulsikell. Kui soovid teada, palju keha vastava koormuse jooksul higistab, siis tuleb teada väga palju faktoreid.

Näitena võib tuua:
Õhutemperatuur, õhuniiskus, tuule tugevus, kehaline koormus, treenija enda kehatemperatuur, selle langus/tõus jne.
Ma arvan, et neid faktoreid võib veel hulgi siia juurde lisada.

Selle särgi kaalu järgi nüüd keha higistamisvõimet määrata on minu arvates küll sama hea, kui auto veljepoltide arvu järgi selle kütusekulu määrata.

 
At 16:08, Blogger Priit Pullerits said...

Läks lahti - argumentum ad hominem. 15:55 ja eriti 15:49. Millegipärast need tegelased arvavad, et nende isikut ründav kommentaar madaldab rünnatavat, ehkki igale kõrvalseisjale on selge, et need kommentaarid ei räägi tegelikult muust kui kommenteerija enda isikust ("kuivata enda jalgevahe.." jms labane). Ja ei räägi head.

 
At 16:17, Anonymous Anonüümne said...

Kulla Priit tsiteerin sind:"Millegipärast need tegelased arvavad, et nende isikut ründav kommentaar madaldab rünnatavat" ja "Kahjuks on siin näha, et lihtne, 7. klassile jõukohane higiülesanne on enamikule pulsikella näitude analüüsijaile täiesti ülejõukäivaks osutunud.

15:42"

Kes siin keda ründas ja kes seda rünnakut alustas. Sina lollitad meid ning provotseerid ennast ründama põhimõttel hammas hamba vastu, (juhhei)! Ja ega me kadedad poisid ei ole, saad nii, et tolmab.

 
At 16:42, Anonymous Anonüümne said...

Tere.
Tõsi, mis tõsi 15:55 on üsna vihane mees, mis küll inimese(d) selliseks muudab?

Priit, Sulle. Jäta palun see matemaatikaga enese üleoleku näitamine ja oma minakese upitamine. Ei huvita enamust Eesti inimesi matemaatika, eriti veel nn. kooliõpikuülesannete tasemel, mis ei tähenda seda, et nad elus hakkama ei saa. Inimestel, kas on matemaatilist annet ja huvi või ei ole. See on täpselt sama, kas inimesel on kiired või aeglased lihaskiud. Ühel juhul oled sprinter ja teisel juhul maratoonar. Ja ühest ei saa teist ja vastupidi.

Tule tagasi olulisemate teemade juurde, nt.valmistumine suusamaratonideks. Vaadates Sinu kerglikustee ringiaegu, tahad Sa kohe kirresti ja kõvaks saada. Areng algab vastupidiste aegade põhjal, viimane ots peab kõige kiirem olema. Ja siis tehakse veel üks ots nn. "tehnikatrenni" ilma keppideta peale. Alles siis sirgub Sinust TM-il esisaja mees. Sest kui TM-il üks ja ainuke jälg libiseb ja selle suusajäljepõhi, on nagu vann kumeraks sõidetud. Siis tõuseb sügisel väsinud jalaga tehtud tehnikatrennist tulu. Parem tasakaal = väiksem energiakulu!

 
At 16:52, Anonymous Anonüümne said...

Aga tegelikult. Tulles veel kord tagasi dressi niiskuse ülesande juurde, siis mulle tuleb meelde, et mõni aasta tagasi ma tõesti nägin seda jama kuskil õpikus. Oleme nüüd ausad - see ülesanne on oma parameetritelt vigane. Sellistest ja veel grotesksematest ülesannetest kubisevad meie noorsoo õpperaamatud, mis kõik on saanud EV Haridusministeeriumi kinnituse, et neid võib kasutada õppematerjalina. Eesti riik ise genereerib säärase vigase õppematerjaliga matemaatilise täpsusega töötavat reaalsusest irdunud raudsete silmaklappidega bürokraatide armeed. Nagu näha ei saa isegi täiskasvanud ajakirjanik selle ülesande vildakusest enam aru, sest tema ajud on haridusamenike poolt juba maast madalast siledaks lihvitud ja veelgi enam ta propageerib seda väärastunud ülesannet kui ainuõiget tõde. Kahjuks on aga nii, et vigasel ülesandel ei saagi olla ühest vastust. Vigasel ülesandel on palju erinevaid vastuseid. Nii nagu eluski. Punktist A punkti B ei pruugi kõige kiiremini jõuda kõige lühemat teed mööda. Tegelikult on takkaotsa alati võimalik liikuda kahe punkti vahel nii, et sa ei korda eelmist trajektoori. Seega järgmine kord kui tuled meid mõnitama 7 klassi ülesannetega, siis võta ikka miski reaalne keiss lahendamiseks, mitte miski pissilapp (pampers suudab ka vähem imada sama kaalu juures endasse vedelikku kui sinu kooliõpiku ülesandes).

 
At 16:53, Blogger Madis said...

Ja selleks, et tempost aimu saada - pulsikell.

 
At 16:55, Blogger Unknown said...

See on tore,et Priit on endale uue raja avastanud. See on ka tore, et ta matemaatilisi ülesandeid koostab. Aga see, et sinu esimesed trennilõigud on tervelt 1min kiiremad kui viimased, see enam nii tore ei ole. Pigem võiks vastupidi olla või siis lõigu pikkused enam-vähem ühte aega. Ega sa Priit ei läinud pühapäeval märja kombega sõitma?
Priit kui paaristõuge on sinu trump, siis miks kasutad siledal maal sammuga paaristõuget?

eero

 
At 16:57, Anonymous Anonüümne said...

blogipidaja teeb kõik endast oleneva, et lugejad tema üle irvitaksid. miks???

 
At 17:49, Anonymous Anonüümne said...

Kui sa seda pulsokat endiselt mõttetuks lisavidinaks pead siis ole hea mees - jäta vähemalt kell treeningusse minnes koju. Muidu oled nagu tüüpiline teismeline-iga treening on võistlus ja kellaga võiduajamine.
Võib vist öelda-see et mõned ajakirjanikud suusakoondise 2002 aasta laagri(vt pilt allpool) "seksimatele", otseselt ajakirjandusele suunatud treeningutele, lubati on mõne mehe arusaamad vastupidavustreeningust vist jäädavalt rikkunud :)

 
At 18:21, Anonymous Anonüümne said...

Niiskuse sisaldust saab mõõta ruumala või massi järgi. Ülesande tekstist järeldame, et Pullerits mõõdab seda massi järgi. Sel juhul on

niiskusesisaldus=m_vesi/m_riie

(http://en.wikipedia.org/wiki/Water_content)

Teame, et

niiskusesisaldus_enne = 0.98

ja m_vesi_enne+m_riie=1. Siit saame, et

m_vesi_enne=1-m_riie. Seega,

(1-m_riie)/m_riie=0.98.

1-m_riie=0.98*m_riie

1=1.98*m_riie

m_riie=1/1.98

Oleme kätte saanud puhta riide massi, mis on 1/1.98 kilo (umbes 0.5051 kilo)

Teame, et pärast trenni oli niiskus 99%, ehk siis

m_vesi_pärast/m_riie=0.99

Teeme jälle aritmeetikat:

m_vesi_pärast/(1/1.98)=0.99

1.98*m_vesi_pärast=0.99

m_vesi_pärast=0.99/1.98=0.5kg

Seega, dress kaalus pärast trenni

0.99/1.98+0.5kg, mis on umbes 1.051 kg.

Kurat, mul läks küll kauem kui pool minutit. Päris tark tütar sul.

 
At 18:27, Anonymous Anonüümne said...

Mul viimasel real tuli viga sisse, õige on

1/1.98+0.5 kg, mis on umbes 1.0051 kg.

 
At 20:56, Anonymous Anonüümne said...

No krt mehed ärge ajage jama...
tõsiselt, kas keegi päriselt ka ei oska lahendada õigesti seda ülesannet?

Ilgutud on 10 kommi jagu, paar targutamist, et küll on mõttetu ülesanne.

ja mitte ühtegi õiget vastust...

18.21 ja 18.27 vastanud vend on küll ikka eriti andekas


SK 40

 
At 21:36, Anonymous Anonüümne said...

SK40 ja ilmselt ka Pullerits: ma tean, et te ootate vastust 2 kg. See oleks nii, kui niiskusesisaldus oleks määratud valemiga:

niiskusesisaldus = veemass / kogumass

Aga vähemalt mulle teadaoleva niiskusesisalduse definitsiooni järgi (vt ülevaltoodud wikipedia linki) on:

niiskusesisaldus = veemass / kuivmass

Selle järgi ei ole õige vastus mitte 2 kg, vaid 1.0051 kg (kui ma õigesti arvutasin)

"18.21 ja 18.27 vend"

 
At 22:16, Blogger Rünno Ruul said...

matemaatika asemel eelistan trenni tegemist :P
ja selleteemalist lugemist :D
tööjuures piisavalt arvudega tegelemist...

mis pulsivöösse puutub, siis pulss pigem näitab arengut ja tagantjärele kindlasti endal huvitav analüüsida, mis toimub kehaga. aga eks igayhel omad huvialad - ka niiskuseprotsendi arvutamine on ju lahe ja selle ymber tekitatud poleemika :D:P

 
At 22:17, Anonymous Anonüümne said...

Praeguse ilmaga, õigesti riietudes ja õiges tsoonis (PV-s) treenides ei saa rääkida korralikust või märkimisväärsest higistamisest. Järelikult Priidu treening läks EV tsooni ja seda kahel päeval järjest? Soovitaks sul meenutada mõne oma treeneri tarkuseteri teemal mitu protsenti peaks olema PV, EV ja SV treeningute osakaal. Kui kasutad pulsoka asemel higi koefitsenti protsendi määramiseks, siis vääriksid klassikuid tsiteerides Nobelit.
Tim

 
At 22:27, Blogger Rünno Ruul said...

selles suhtes vaidleksin vastu - higistamine sõltub inimesest, mõni tõesti ei higista, mõnel piisab vähesest. ka ise olen läbimärg iga trenni lõpus ja riideid ei ole mitte liiga palju seljas...

 
At 23:14, Anonymous Anonüümne said...

Nii, Priit ja muud kõvad tegijad. Andke tuld!

Ühel ja samal tänaval on viis maja ja kõik majad on üksteisest erinevat värvi.
Iga maja omanik (5 erinevat omanikku) joovad erinevaid jooke, suitsetavad erinevat marki sigarette ja neil on teistest majaomanikest erinevad lemmikloomad.
Mitte keegi ei oma sama lemmiklooma, ei joo sama jooki, ei suitseta samu sigarette ega ole samast rahvusest kellegi teisega.

Küsimus: Kelle lemmikloomad on kalad?

Faktid:
Britt elab punases majas
Rootslasel on koer lemmikloomaks
Taanlane joob teed
Roheline maja asub valgest vasakul
Rohelise maja omanik joob kohvi
Inimene, kes suitsetab Pall-Mall’i, kasvatab linde
Kollase maja omanik suitsetab Dunhill’i
Inimene, kes elab keskmises majas, joob piima
Norrakas elab esimeses majas
Inimene, kes suitsetab Blend’i, elab kõrvuti (on naaber) inimesega, kellel on kass
Inimene, kellel on hobune, elab kõrvuti (on naaber) inimesega, kes suitsetab Dunhill’i
Inimene, kes suitsetab Bluemasters’i, joob õlut
Sakslane suitsetab Prince’i
Norrakas elab sinise maja kõrval (tema majast järgmine maja on sinine)
Inimesel, kes suitsetab Blend’i, on naabriks see, kes joob vett

Viimane fakt: kellel lahendamisega üle 45 sek läheb, ei olegi kõva mees!

 
At 23:28, Anonymous Anonüümne said...

Materjali niiskust iseloomustavad järgmised suurused:
1)materjali niiskus kg arvestatud 1 kg kuivale ainele wk kg/kg või %, sageli nimetatakse
ka niiskusesisalduseks
2)materjali niiskus kg arvestatud 1 kg niiske materjali kohta w kg/kg või %, sageli
nimetatakse ka relatiivseks ehk suhteliseks niiskuseks
3)materjali niiskus kg arvestatud 1 m3 kuivale ainele wv kg/m3 – mahuline niiskus.
Kui tähistada niiskes materjalis kuivaine mass tähisega M (kg), temas oleva vee mass W (kg)
ja tema maht V (m3), saame

www.ttu.ee/soojus/loengud/poobus/mst0080_12.pdf

PÕHIMÕTE
Niiskusesisaldus arvutatakse pärast kuivatamist konstantse massini, jagades massikao
kuivatamisel massiga pärast kuivatamist.
EVS

 
At 00:56, Anonymous Anonüümne said...

1 variant) 1005,050505 grammi juhul kui Pullerits mõtleb niiskuse all terminit niiskusesisaldus. st vesine kalts kaalub 505 grammi, mis on võimalik vaid siis, kui kalts on kilekotis enda vee(higi või kuse:) sees, sest dress ei suuda sellist kogust vett absorbeerida

2 variant) 1010,204 grammi kui Pullerits mõtleb niiskuse all terminit suhteline niiskus (mida tavaliselt mõeldakse rahvakeeli sõna niiskuse all) st kalts kaalub 20 grammi (ka see kalts peab oleme kilekotis sest 99% on selles kotis ju vett:)

3 variant) ttu meetodi järgi nendes mõõtühikutes ei ole arvestatav, kuna me ei tea kaltsuhunniku ruumala

Kokkuvõtteks võib öelda, et ülesanne on ebarealistlik sest nii märga kaltsu kuivama pannes väänatakse sealt ennem vesi välja ja seejärel alles riputatakse tuulduma enne järgmist treeningut. Pealegi tavakõnepruugis ei öelda sellise kaltsu kohta enam mitte niiske vaid vettinud, kust vesi voolab sorinal välja ja seega ei ole sihukesed näidud (98%) realistlikud. Lisaks ei ole sellist mõõteseadet olemas, mis ütleb riide niiskusprotsenti. On olemas kaudne meetod niiskuse mõõtmiseks kas kaalumise või mahu mõõtmise teel. Seega on esitatud protsendid eksitavad.

Priit ära järgmine kord esita küsimusi asjadest, mille terminoloogiat sa ei valda - paistad targem välja! Kui esitad küsimuse niiskuse kohta siis tuleb alati täpsustada millist niiskust sa otsid! Sinu jutus selliseid termineid ei olnud (ah üks oli aga see oli kirjaveaga ja mõeldi hoopis midagi muud ning see oli enne küsimuse esitamist). Füss ja matt on täppisteadused ja siin tuleb küsimuste esitamisel olla täpne, mitte ajada ajakirjanduslikku iba (demagoogiat).

 
At 09:43, Anonymous Anonüümne said...

Lisaks eelnevale jutule on mul lisada veel niipalju, et kui lähtuda ainult teoreetilise matemaatika seisukohast, siis nii ebatäpsete andmetega ülesande vastus on, et vastus puudub, sest mainitud kaal 1 kilo tähendab nii 0,5 kui ka 1,4 kilo enne ümmardamist. Ülesandes esitatud ainuke reaalnumber on esitatud ühe tüve kohaga, mis ei võimalda esitadagi vastust mis langeb 3 tüvkohale. Pullerits tegi sel ajal koolis jooksutrenni, kui matatunnis selliseid teadmisi jagati, muhahahaa.

Muide kui sa juba oma pereliikme panid seda ülesannet lahendama teoreetiliselt, siis ole põhjalik ja pane oma naine seda ülesannet lahendama praktiliselt ja vaata kas teooria ning praktika langevad kokku või ei. Pärast teavita oma perelaboratoorse töö tulemustest muidugi meid ka. Ahjaa, sa saad ise ka selle ülesande praktilisele poolele kaasaaidata, kui suudad oma dressid päevas 2 korda treenides ülesandses viidud konditsiooni viia :D

 
At 10:46, Anonymous Anonüümne said...

lapsed koolis õpivad % ülesandeid minu mäletamist järgi umbes nii:
1 - 98
x - 99

seega 1,01020

S.

 
At 12:58, Blogger Priit Pullerits said...

Taas uskumatu näide sellest, kuidas mõned mehed oskavad lihtsa protsentülesande teha ülikeeruliseks kõrgmatemaatiliseks pähkliks. Lugupeetud SK40 ütles juba teisena siin õige vastuse ära, aga ikka jätkavad paljud asjatuid ponnistusi enda jaoks ülesande võimatuks muutmisel, selle asemel et ülesanne paari lihtsa liigutusega lahendada.

Kui kombe kaalus pärast trenni 98-protsendilise niiskussisalduse juures kilo, siis on selge, et kombe kui selline (ilma niiskuseta) kaalus 20 grammi ja 980 grammi oli niiskust. Kui niiskuse protsent tõusis 99-ni, siis ega kombe kui sellise kaal sellest ju ei muutunud. Ainult et nüüd moodustab kombe puhaskaal 20 grammi ühe protsendi. Kui 20 grammi on üks protsent, siis lihtsa risttehtega saame, et 99 protsenti on 1980 grammi. 20+1980=2000 grammi ehk kaks kilo. Ehk täpselt see tulemus, milleni jõudis SK40. (Ülesande paradoks selles ongi, et niiskuse protsent tõusis vaid ühe punkti võrra, 98-lt 99-le, aga niiskusest märja kombe kogukaal suurenes tervelt kaks korda.) Ja te tõesti näete, et selle tulemuse saamiseks ei ole vaja rohkem kui 30 sekundit (nagu kulus mu tütrel). Ja ammugi ei ole vaja oma arusaamatuses süüdistada kedagi teist, nagu mind või SK40-t või minu tütrekest.

 
At 13:04, Anonymous Anonüümne said...

Nüüd hämame siis mingist niiskusest, matemaatikast, juba füüsikud võtavad sõna.
Tahaks kuulda elust enesest - olümpia läheneb - 1. kuidas on puraka-priidul püss, kas paigas või tühi 2. kas seagripp murrab eesti suusatajaid Olosel, krt Õhtuleht jõudis juba ette vist, 3. Kokk Kaspar- mida teinud-näinud, kas paugutab või ei. 4. eesti teatemeeskond - kas maailma üks tugevaimatest seekord.

 
At 13:06, Anonymous Anonüümne said...

980 grammi oli niiskust

yes, uus nobeli preemia laureaat on selgunud! kas sa ise ka vahel läbi loed, mida sa siia kirjutad?

 
At 13:16, Anonymous Anonüümne said...

Kuule Priit kas sa oled paradoksaalne kretiin või absoluutne kloun? Nii debiilset juttu reaalsetest asjadest võib ajada ainult Postimehes leibateeniv kirjatsura. 2 kilo irv, irw, irwww!!! 20 grammine dress, blaah, blaaaaah, blaaaaaaaah. Ära rohkem esita matemaatikast ja füüsikast ülesandeid, proovi omale pulsist arusaamine selgeks teha, siis sa vähemalt arened. Matemaatikas teed sa seni ainult taandarengut, sa oled häbiks Tartu Ülikooli reaalsuuna õppejõududele. Ah muidugi, sa ju oskad ainult sõnu vorpida, ega sa reaalelust ei taipagi miskit, ajad ainult puhast demagoogiat. Soovitan sul eneseharimise mõttes korrata 7 klassi matemaatikakursust. See mõjub sulle hästi, ausõna.

 
At 13:23, Anonymous Anonüümne said...

Mõtteid tõusudest ja laskumistest

Ei need Swenorid Sul nii kiiresti libise et eriline puhkuse koht tekiks laskumistel. Üks kõik kas Raadil või Tehvandil või kus iganes vanal rulli rajal Otepääl TM 5 kilomeetri laskumisel.

Treenituse annavad ikka raskused -tõusud. Ja laskumised ei võta sul treenitust vähemaks. Kasu tõusudest on suurem kui Sa laskumistel "ära annad"(ei saa aktiivset tööd teha).

Priit

 
At 13:31, Anonymous Anonüümne said...

Wou, 1980 grammi niis kust, mees nüüd oled täitsa kuses. Müü mulle selline kombekas, mis 20 grammise kaaluga selga läheb ja sellise hulga niiskust suudab koguda.

 
At 13:40, Anonymous Anonüümne said...

18:21 avaldas täiesti korrektse tulemuse, mis vastab niiskuse sisalduse definitsioonile. Vaata ühes teises kommentaaris toodud ttü materjale.

Kui järgmisel korral esitad siin kavalaid küsimusi, siis tee omale enne selgeks, mida need sõnad seal sinu esitatud küsimuses tähendavad. Senised prohmakd on sul olnud siis "parem" (eelmises ülesandes, et mitu % on üks teisest parem) ja sellel korral siis "niiskuse sisaldus".
Selle tänase lhendusega võid minna kuskile põhikooli füüsika tundi, kus ei eeldata veel, et õpilane küsimusest aru saaks vaid tahetakse, et õpilane oskaks lugeda ja talle antud valemeid mehaaniliselt kasutada.
P

 
At 13:43, Anonymous Anonüümne said...

veidi teisiti sõnastatud küsimuse korral sobiks su 2 kg, aga kui on kasutusel kindlad terminid, siis neid oma huvides eriti loksutada ei saa.
P

 
At 13:45, Blogger Unknown said...

Paluks Priidult rohkem matemaatilisi üleandeid. Väga põnevad arutelud.

 
At 13:58, Anonymous Anonüümne said...

Ma saan aru, et kui nii lihtlabase ülesande lahendamine üle jõu käib, on ootuspärane selline reaktsioon nagu 13:16-lt, kes ainult lõugab ja lahmib, aga et ütleks, kuidas tema siis õigemini lahendaks - seda on seesugustelt suure suuga meestelt palju tahta.

Ja huvitav, kust inimesed võtavad, et ülesanne oli reaalse elu põhjal koostatud? Ei loe seda küll kuskilt välja, jutt on abstrantsest sportlasest ja abstraktsest dressist.

PS: Igati loogiline ja selge ja ammendav lahendus, muide.

 
At 14:08, Anonymous Anonüümne said...

Eelmisele teadmiseks, et kui Pullerits oleks kasutanud küsimuses terminit suhteline niiskus ja öelnud, et tegemist on hüpoteetilise situatsiooniga, oleks selle ülesande võinud tõesti 30 sekundiga lahendada, täiesti tuimalt ja masinlikult. Siin on aga kasutuses terminoloogia mida see kirjatsura ei valda, kuid kes hüppab nagu teaks maailmast kõike.

 
At 14:09, Anonymous Anonüümne said...

Kuule Pullerits, palun loe see läbi:

Kui kombes on vett 980g ja riiet 20g, siis on niiskusesisaldus seal 980/20=4900%, mitte 98%. Ehk, sa kasutad vale niiskusesisalduse arvutamise meetodit (täpsemalt, sa räägid nn. "suhtelisest niiskusest", mida oleks tulnud ka ülesandes öelda).

(P.S. Oman inseneri- ja doktorikraadi tehnikateadustes, mitte et ma sellega kelkida tahaksin, vaid selleks, et oma jutule kaalu lisada)

 
At 15:12, Anonymous Anonüümne said...

ehk siis liitris vees on kombesisaldus 2 protsenti :)

 
At 15:46, Anonymous Anonüümne said...

järjekordne näide selle kohta, et haridus ei tee veel harituks. Inseneri- ja doktorikraadist pole kottigi kasu, kui ainsaks motivatsiooniks on Priitu mõnitada.

Priit ju kirjutas juurde, et tegemist on põhikooli tasemel ülesandega ning tema tütar lahendas selle 30 sekiga.
IGA reaalses maailmas liikuv inimene eeldab sellise selgituse peale, et tegemist on abstraktse lihtsa ülesandega, mitte ülitäpselt defineeritud teadusprobleemiga:) Mõni aga kohe kuidagi ei saa ennast tagasi hoida ja peab lahmima.
Mõni võiks hakata kraadide kõrvale endale ka elu tekitama...

 
At 15:53, Anonymous Anonüümne said...

Täitsa lahe ülesanne. Lahendame selle ülesande nüüd aga mahulise niiskuse järgi. Spordialaks on keppimine ja kombekaks on käsnag täidetud kondoom. Keppides täitus kondoom spermavedelikuga 980 grammi ulatuses (kuna tiheda keppimise käigus treenitaval spermatosoide ei moodustu, siis ongi hüpoteetiliselt tegu ainult vedelikuga). Svammja kondoomi kaal on 20 grammi. Kokku kaalus kondoom pärast päeva esimest kepitrenni 1 kilo ja tema maht oli 1 liiter. Teise kepitreeningu lõppedes täienes kondoom 10 grammi spermavedelikuga (vou, mis kõva kepimees, hästi lüpsab korraga, eks see on treeningute tulemus). Kondoomi kaal suurenes 1,01 kg-ni kuid tema maht jäi 1 liitriseks, sest spermavedelik imendus kondoomis asuvasse käsna ning tõrjus välja seal asunud õhu. Kondoomkombeka niiskussisaldus suurenes tänu viimasele kepile aga 98%-lt 99%-le sest vedeliku sisaldus kasvas kondoomkombekakäsnas just 1% jagu.

Vaat nihuke kena ja lihtne lahendus füüsikat ning matemaatikat oskavalt inimeselt. Selle lahenduse peale ei saa Pullerits öelda, et see on vale, sest see talle ei meeldi. See on õige ja 100% esitatud ülesande tingimustele vastav lahendus.

 
At 16:19, Anonymous Anonüümne said...

15:46-le

Põhikooli tasemel ongi antud ülesande vastuseks etteantud ülesande sõnastuse juures 1,005 kilo. See, et Priit omavoliliselt termineid endale sobivas suunas painutada püüab ei tee antud sõnastuses ülesande vastuseks veel 2 kg. 2 kg on ülesande vastuseks vaid siis, kui Priit esitab ülesande valemi kujul, kus on tema verbaalsed mõisted omandanud konkreetse üheselt mõistetava kuju. Ajakirjaniku haridus ei tee teda veel reaalainete ülesannete komponeerijaks. Eestis on tihti nii, et poolkõvad mehed ajavad kõva häälega oma iba ja tulemuseks on nii nagu alati - sammas vettib ja jääb pimedaks, lagi kukub alla, kartul mädaneb paari nädalaga, pulsikell on saadanast jne jne.

 
At 16:27, Blogger Priit Pullerits said...

Aitäh, 15:46, mõistva ja tasakaaluka ja heatahtliku suhtumise eest!

Aga mida arvata 15.53-st - et mõte niisuguseid radasid ja nii pikalt ja põhjalikult liigub... Mis teie arvate?

 
At 16:31, Anonymous Anonüümne said...

15.46
Sinu komm on aga järjekordne näide selle kohta, et kui kuskilt ei ole kinni hakata, siis tuleb hakata teise kraadidest (Krdi intelligent raisk).
See kas tegu on võimaliku või võimatu olukorraga on nende probleem, kes arvutamisel kaasa ei suuda rääkida.
Probleem on selles, et härrad siin üritavad hiilata ja annavad mingile ülesandele omi vastuseid, mis ei lange mitte kuidagi kokku ülesandes esitatud lähtetekstiga. Ja siis kui keegi, kes saab ülesande tekstist aru ja esitab oma lahenduse, mis ei lange mitte üldse kokku ülesande esitaja lihtsameelse ja reaalsest elust kaugel oleva ootusega, on jama majas. Heidetakse sellele, kes õige ja tekstile vastava lahendusega lagedale tuli, ette et:
1) ta ei suuda arvutada ülesannet, irooniliselt nimetatakse teda "andekaks",
2) ta muudab ülesannet enda jaoks võimatuks.
jne.
Aga mida iganes. Kui seni on kehtinud fakt, et niiskuse sisaldus on veemassi ja kuiva aine massi suhe, siis see ka jääb kehtima
Samavõrdne üritus oma huvidele vastavalt kaua kehtinud definitsiooni muuta oleks see, kui keegi tuleks ja annaks ülesande, kus on vaja kasutada ka mingit kokkulepitud mõistet näiteks temperatuuri C skaalas. Peale ülesande lahendamist aga otsustab ülesande lahendanud tegelane, et vastus on vale, kuna temale meeldib rohkem ,kui vesi keeb juba 60 C juures.
P

 
At 16:52, Blogger Madis said...

Lugedes neid huvitavaid kommentaare ja taandades asja absorbeerimise teemale, tuli mul meelde selline huvitav materjal - aerogel.

http://en.wikipedia.org/wiki/Aerogel

Lihtsalt midagi muud teile lugemiseks (kes viitsib) nende kommentaaride kõrvale.

 
At 16:56, Anonymous Anonüümne said...

Mina arvan, et 15.53 on tabanud naelapea pihta käesolevas blogikandes toodud ülesande olemust ja autori poolset inerpretatsiooni selle ümber. Ma usun arusaavat, kes on selles ülesandes prototüübiks ning täitsa tundub, et siin jooksevad kõik otsad 100% täpsusega kokku. See lahenduskäik on väga ilus ning sobib briljantselt esitatud ülesandele punkti panemiseks.

 
At 20:02, Anonymous Anonüümne said...

täiesti masendav. tulevasi ajakirjanikke harib ülikoolis tüüp, kes tunneb küll kirjavahemärke, kuid täiskasvanud inimeste kombel üheselt mõistetavaid lauseid moodustada ei oska. täiesti süüdimatult võetakse ette teemasid, millest mõhkugi aru ei saada. oleks tulnud ikka see keskerakonna pakkumine vastu võtta ja poliitikasse minna. sinna sobib sihuke hämamine perfektselt. ole mõnus, pullerits.

 
At 20:16, Anonymous Anonüümne said...

Tubli! Nagu näha, on PP blogijate korduvatest üleskutsetest oma traditsioonilisest paari km pikkuse ringi nühkimisele vaheldust otsida, lõpust õppust võtnud ja oma trassivaliku vaheldusrikkamaks muutnud. Kui uus ei ohusta elu, tervist, turvalisust ja muid põhivajadusi, ei maksa seda karta.

Kui PP on midagi õppinud, siis ei saa seda öelda mõne siin ülal kommenteerinu kohta. Tegelt mulle tundub, et enamuse lahmivatest - aga omaarust kindlasti hästi sisukatest ja argumenteeritud kommidest - on kirjutanud üks seltsimees.
Selmet tunnistada oma piiratust ehk võimet lahendada väike peamurdmisülesanne sõimatakse PP-d üritades teada diskrediteerida sellega, et tegu on humanitaariga. See on üks demagoolisemaid, küünilisemaid ja kitsarinnalisemaid võtteid. Mis vahet seal on mis ala või valdkonna inimesega tegu on? Et humanitaar ei tohi matemaatikaga tegeleda ja reaalala spetsialist huvituda humanitaarvaldkonnast, kunstist jms.? PP pole ju ka kutselt suusataja, aga ikka suusatab ja mitte halvasti. Eriti paha näib olema see, kui humanitaar teeb reaalvaldkonnas selle ala inimestele, või mis veelgi hullem, suvalisele tondile, kes ei liigitu ehk ei selleks ega teiseks, silmad ette.

Püstitatud ülesanne ei puuduta ju niiskusprotsendi leidmist, millest mõni on teinud siin ekstra analüüsiteema, vaid puhtalt matemaatilist tuletust, et kui palju on 99% niisust sisaldav kombe (või mistahes muu ese) raskem 98% niiskust sisaldavast 1 kg kaaluvast esemest. Puhtalt matemaatika-teoreetiline ülesanne. Reaalsus, kui raske-või-kerge üks kombe on, millisest materjalist see on ja milline on selle imamisvõime, ei puutu siin üldse asjasse.

PP küsimus higi valamise määra kohta. Üks asi on kindlasti higi eritamise erinevad faktorid alates isiklikest ehk isikupärastest, aga trennis valatud higi hulga saab ehk välja arvestada väga lihtsa meetodiga. Kaaluda end enne trenni nii ilma riieteta kui koos riietega, millega trenni minnakse ning peale trenni taas koos riietega ja siis ilma. Selle põhjal saab välja arvestada kui palju vähenes sinu kaal ja kui palju suurenes su riiete kaal. Riiete kaal võib muidugi suureneda ka õhus sisalduva niiskuse arvel, aga usun, et erinevates ilmastikutingimustes korduvate kaalumiste tulemusel on võimalik üsna täpselt sotti saada kui palju trennis higi oled eritanud.
Skiwaffe

 
At 21:12, Anonymous Anonüümne said...

Õige eestlase jutt Skivaffe. Mina olengi niimoodi kaalunud, kuid millegipärast on alati nii, et ilma riieteta kaaludes saan alati suurema kaaludevahe kui riietega kaaludes. Kuidas see on võimalik?

 
At 22:08, Blogger Madis said...

Te olete jätnud arvestamata fakti, et ka riietest toimub aurustumine. Väga elementaarne on ju seda tõestada. Vaadake, kui palju joote maratoni ajal. Kui kogu see vedelik riietest ümbritsevasse keskkonda ei aurustuks, siis peaks riietel/riietes lausa veekiht leiduma, sest sellisel hulgal lihtrahva seljas oleva riietuse materjalid ei suuda endasse imada ja seal säilitada.

 
At 22:22, Anonymous Anonüümne said...

Kui nüüd minna ja teha otsa kolmas trenn, nii et särgi niiskusesisaldus tõuseb 99,9 protsendini, siis peaks antud kombe kaaluma 20kg :) ja peale neljandat trenni, kui niiskussisaldus on tõusnud 99,99 protsendini on kombe kaal tõusnud juba 200kg-ni. Arvutage välja palju kaalub kombe peale 10 trenni...

 
At 23:00, Anonymous Anonüümne said...

Madis vastab 21:12 küsimusele juba ära. Ehk sellest see suurem kaaluvahe treeni eel ja järel ilma riieteta kaalumise ja riietega kaalumise vahel.
Seega higi eritumise määr väljendub ehk kõige rohkem puhtalt kehakaalu languse määras. Muidugi kõik pole olnud ka higi, mis trenniga kehakaalu on vähendanud. Ilmselt on suur osakaal ka kopsude kaudu väljutatud veeaurul. Seega peaks higikoguse tuletamiseks küsima nõu targematelt peadelt...ehk füsioloogidelt.

Mis puutub PP konkreetsesse protsendiülesandesse, siis tuleb tunnistada, et lahendasin seda peale postituse lugemist isegi ja sain tulemuseks 1,01 kg, ehk sama vastuse nagu eespool see keppimise, kantossi ja sperma mees, ehkki mulle jäi ta teema arenduskäik segaseks. Pean veel tunnistama, et ma ei tea, kas olen ka rumal või mida, aga ma ei adu ka päris hästi selle lahendamise juures PP loogikat, mille grotesksus 22:22 kommentaariga teravalt ilmneb.
Skiwaffe

 
At 23:09, Blogger Rünno Ruul said...

22:22 kommentaar on tõsiselt hea huumoriga, pani mindki mõtlema, palju võiks kaaluda :D
ei viitsind isegi mitte arvutama hakata, päris hea nali, mis võiks sellekordse lahmimise lõpetada, sai lõpuks vähemalt peatäie naerda ja higistada :D

 
At 23:33, Anonymous Anonüümne said...

Ei Skiwaffe, sa ei ole rumal. Mulle on enne PP-d seda ülesannet näidanud 2 teineteisest sõltumatut õppejõudu. Üks ütles, et ära seda lahenda, see on valesti sõnastatud ja teine sõnastas ülesande täpsemaks ning lubas ära lahendada. See on nõuka ajal treitud miski üliõpilase poolt ja retsensendi vea tõttu õpikusse jõudnud näide. Targad õppejõud näitavad selle peal kuidas on võimalik saada väga huvitavaid tulemusi seda lahendades. Vähem targad aga lahendavad selle ise ära ja siis kuulutavad, et see ongi absoluutne tõde. Millise juhtumiga siin ülesandes tegu on jäägu iga lugeja enese sisetunde asjaks.

Mul tuleb meelde siinkohal jutt neljast pimedast kes sattusid miski objekti juurde. Esimene katsub objekti ja ütleb see on suur nahaga kaetud ümar sammas, teine pime kõnnib natuke eemale ja katsub, et see on hoopis tuletõrje auto veevoolik, kolmas pime katsub teise pimeda kõrvalt objekti ja kuulutab, et tegu on suure konksuga ning neljas pime kõnnib teise suunda objektist ja ütleb, et kuulge see on hoopis mingi puu otsas rippuv madu. Tegelikult oli aga tegu elevandiga. Esimene pime katsus jalga, teine lonti, kolmas kihva ja neljas saba.

Antud ülesande puhul on siis tegu klassikalise lõks-ülesandega ehk tõmmekaga, mille vastuse järgi võib otsustada ainult seda, et kuidas ta sellest ülesandest aru sai.

 
At 23:35, Blogger Madis said...

Priit, higi on huvitavam küsimus, kui Manzanar. Pealegi, minu kooliskäimine jäi sellesse aega, kus praegust Eesti Vabariiki veel polnud.
Seega ei saa selle alusel Su küsimusele vastata. Aga sõber Google selle eest teab. Ei hakka mängu ilu rikkuma, et vastuse siia riputaks ;-)

 
At 00:10, Anonymous Anonüümne said...

See teine pilt seal. Jaak Mae kindlasti tänavu ei saanud osaleda Saku suverullil. Jääb mulje, et Priit teeb igasugu apsakaid meelega, et siis kõiksugu karvased vastu kribima hakkaksid. Nii ka mina.

Hoopis huvitavam lugemismaterjal on need nädalavahetuse ringiajad. Sõita viimast 4,5 kilti poolteist minutit aeglasemalt kui esimest on ikka väga palju - kukkumine tempos võrreldes trenni algusega 18 sek kilomeetri kohta. Kas see algusosa rabistamine oli taotluslik ja keegi soovitas nii? Või ei tunnetanud veel tempot?

Aga see kõhuka isa meeldetuletamine oli lapsik. Minu isa saab varsti 60. On turske maamees ja ka väike kõht ees. Jändab kahel-kolmel õhtul nädalas sangpommidega, kui muud kehalist tegevust vähem. Minu isa käsivars on pea sama jäme kui Priidu reis. Tahaks näha, kuidas Pullerits talle julgeks öelda, et mees ei ole vormis.

 
At 07:57, Anonymous Anonüümne said...

to 00:10

http://www.tehvandi.ee/suverull/failid/res_men.pdf

10. MAE Jaak

 
At 08:20, Anonymous Anonüümne said...

to 07:57

2009. aastal ei toimunudki Saku suverulli, millest sa räägid??? See on Suverull 2009 protokoll ju millele viitad. Ei mingeid Sakusid.

 
At 08:53, Anonymous Anonüümne said...

Ülesande sõnastusele vastav täpne vastus on siiski 50 kilo. Eelduseks on siin, et 98 protsendiline niiskuse sisaldus tähendab koolifüüsikas tuntud terminit niiskusesisaldus ja niiskuse protsent 99 tähendab siin koolifüüsikas tuntud niiskust ehk suhtelist niiskust, mida kasutab ka Priit oma lahenduses. Pool lahenduskäiku tuleb siin doktorina esinenud kommentaatorilt ja teine pool Pulleritsult. Huvitav on veel see, et kui kasutada tõesti suhtelise niiskuse arvutamisel mahulist suhtelise niiskuse arvutamise valemit, siis on õige ka kepimehe 1,01 kg.

 
At 12:47, Anonymous Anonüümne said...

Õige on öelda veesisaldus, mitte niiskusesisaldus.
Aga arusaamatu on küsimuse" Kui palju kulub treeningul higi?" mõte.
Higi ei kulu vaid eraldub, aga see pole oluline. Oluline on see, et mis tähtsust sellel on, kui palju?

Tiit

 
At 13:29, Anonymous Anonüümne said...

"Kui on tõus, siis on ka laskumine. Kahtlen, kas noil tõusudel saadav koormus kompenseerib pikad hingetõmbed laskumistel. Lausikutel peab aga kogu aeg tööd rabama - nagu maratonil."

Tore, et kahtled. Tee endale asi selgeks, saad teada, miks suusatajad murdmaal harjutavad?

Tiit

 
At 17:46, Anonymous Anonüümne said...

23:14-le

http://74.125.77.132/search?q=cache:qGHFL1l8Z-8J:www.saabiklubi.ee/foorum/viewthread.php%3Ffid%3D27%26tid%3D6675%26action%3Dprintable+Inimesel,+kes+suitsetab+Blend%E2%80%99i,+on+naabriks+see,+kes+joob+vett&cd=1&hl=et&ct=clnk&gl=ee&client=firefox-a

annab vastuseks, et kalad on sakslasel.

 
At 20:30, Anonymous Anonüümne said...

My iPhone 3G has a defect (there's a strip of unresponsive touch screen) and I want to have it replaced. I bought it only last week. I tried going to the Apple Support site and filling out my serial number and all, but it only allows me to select my accessories in the "What to replace" drilldown lists! How do I have the phone replaced? Going to an Apple Store isn't an option.



________________
[url=http://unlockiphone22.com]unlock iphone[/url]

 
At 07:49, Blogger John said...

oakley sunglasses wholesale
true religion outlet
polo ralph lauren
michael kors outlet online
toms shoes
kate spade handbags
nike air max
michael kors handbags
ugg boots outlet
north face uk
cheap ugg boots
cheap oakley sunglasses
polo ralph lauren outlet
coach outlet
giuseppe zanotti sneakers
ugg boots
uggs outlet
jordans
gucci outlet
michael kors handbags
coach outlet
adidas superstar
uggs sale
uggs on sale
michael kors outlet online
louis vuitton
air max 95
coach outlet store online
cheap soccer shoes
kd shoes
michael kors handbags
tiffany and co
20151209yuanyuan

 
At 09:28, Blogger Unknown said...

jordan 13
jordans 2016
new jordan shoes
jordans 2015
coach outlet store online
coach outlets stores
kate spade bags
kate spade wallet
Michael Kors Cheap
michael kors
Michael Kors Christmas
michael kors selma
michael kors jet set tote
michael kors bracelet
michael kors outlets
michael kors Premium Outlets
Michael Kors Outlet Online Store
michael kors sale
retro jordans
jordans for sale
jordans 11
kobe shoes
nike air max 1
nike air max 2014
nike free run
nike free 3.0
louboutin outlet
christian louboutin men
mbt shoes sale
mbt usa
fitflop sale
fitflops clearance

 
At 09:45, Blogger Unknown said...

5.05lllllyuanpackers jerseys
saints jerseys
raiders jerseys
eagles jerseys
49ers jersey
falcons jersey
cowboys jerseys
colts jerseys
chiefs jersey
dolphins jerseys
vikings jerseys
patriots jerseys
giants jersey
jets jersey
steelers jerseys
seahawks jersey
redskins jerseys
cardinals jersey
ravens jerseys
broncos jerseys

 

Postita kommentaar

<< Esileht