esmaspäev, detsember 14, 2009

Pullerits: Kelle pea peab suusatamises lendama?

Davosis nägime nädalavahetusel diametraalselt vastandlikke esitusi. Peaegi 33-aastaseks saav väikse tüdruku ema sai MK-sarjas oma teisel etteastel pärast comebacki kolmanda koha ning lõpetas sprindi eelvõistluse 23. ajaga. Braavo! Aga mehed?

Kui juba teenekas suusapedagoog Kaarel Zilmer, kes on tuntud vaoshoitud ja suusatajaid säästavate seisukohavõttude poolest, annab teleülekandes nende etteastele hinnanguks "katastroof" ja kutsub uurivat ajakirjandust, millesse ta minu arusaamist mööda on suhtunud alati pisukese irooniaga - et teadagi, mida ajakirjandus uurida armastab -, lahkama läbikukkumise põhjusi, siis ei saa Eesti meessprinterite tulemuste koha pealt parimagi tahtmise juures kriitikat tagasi hoida. Parimana oli Aivar Rehemaa, kes on ju distantsisõitja, 38. Spetsiaalsprintereist leiame Anti Saarepuu 59. kohalt (kaotus kiireimale Aleksei Petuhhovile Venemaalt 14 sekundit) ja Peeter Kümmeli 68. kohalt (kaotus 16,5 sekundit). Karel Tammjärv (78. koht, kaotus 20 sekundit) on veel liiga noor mees, et teda arvustada, ja Algo Kärp (86. koht, kaotus 24 sekundit) ei ole teadupoolest mingi sprindimees, vaid pigem spetsialiseerunud klassikadistantsidele. (Viimase, 99. koha sai Cesar Baena Venetsueelast, kes kaotas Petuhhovile ligi kolm minutit; mis tähendab, et ilmselgelt oleks mul lootus tõusta Venetsueela esisuusatajaks).

Pärast seesugust katastroofi on viimane aeg küsida: kelle pea peab nüüd Eesti suusatamises lendama?

Kindel on üks: igal juhul mitte sportlaste pea. Need, kes Davosis viletsalt esinesid, on ikkagi parimad mehed, kes meil võtta on. Jah, stardis polnud Kein Einaste (kes küll rohkem klassikasõitja) ja Erkki Jallai (kes alles "taastub" pikast võistluspausist). Niisiis oli vähegi arvestatavaist sõitjaist puudu vaid Timo Simonlatser.

Nüüd tuleb kindlasti vastuväide, et uisusprint pole kunagi Eesti meeste trumpala olnud. Kuid sellist kontraargumenti ei saa enam sallida. Miks?

Sest uisutehnika ei ole värskeim leiutis. Uisku on sõidetud juba veerand sajandit. Ei saa aktsepteerida, et selle veerand sajandi jooksul on uisutehnika Eesti suusatajaile endiselt lahti puremata pähkel. Ja Eesti suusajuhid teavad väga hästi, et pooled medalid suusatamises jagatakse uisualadel. Ometi pole uisuoskuste arendamiseks midagi ette suudetud võtta.

Teiseks, ilmselt väidetakse vastu, et Eesti sprinterid rihivad oma vormitipu olümpiaks. Aga kas keegi tõesti usub, et praegusest seisust on neil võimalik jõuda vormi, mis lubab poolfinaali jõuda - allapoole seatud eesmärk ei ole tõsiseltvõetav eesmärk. Kas panite tähele, mida Kristina Šmigun-Vähi ütles oma kolmanda koha järel? Et ei ole võimalik hakata Kuusamo 25. kohalt Vancouveris medali eest heitlema. Ehk kolossaalsed vormihüpped pole lihtsalt võimalikud.

Spordis kehtib põhimõte, et võidab sportlane, kaotab treener. Eesti suusatajad on treeninud ena tasemele, mis maailmas pole konkurentsivõimeline. Järelikult on viga treeneris. Treener on lasknud sportlastel valesti treenida.

Niisiis tuleb sprindikoondise juhendaja Björn Kristianseni pea pakule panna. Mitmes hooaeg tal Eesti suusatajatega juba läheb? Kas mitte neljas? Aga kus on tulemused? Priit Narusk loodus sprindist sootuks. Saarepuu tema käe all enam ei treeni. Eilne parim sprinter oli hoopis Anatoli Šmiguni juhendatav distantsisõitja. Nii et kõik, mis Kristiansenil eile ette oli näidata, oli Kümmeli 68. koht.

Aga ei maksa kiirustada Kristianseni pea pakule panemisega. Sest Kristiansen püsib ametis seni, kuni peatreener tal ametis tegutseda laseb. Peatreener Mati Alaver ei ole siiamaani Kristianseni jätkamist kahtluse alla seadnud. Kuid paistab, et ta on panustanud valele mehele.

USA president Harry Truman hoidis oma töölaul silti "The buck stops here". Kes ei tea, mida see tähendab, siis olgu seletatud: see tähendab, et tal ei ole vastutust enam kellelegi veeretada.

Ka peatreener Alaveril ei ole vastutust kellelegi veeretada. Milline on tema otsus?
******
Ubehebe Crater, Death Valley National Park, California. 19. juuli 2008. Pildistanud Priit Pullerits. (Suuremalt vaatamiseks klikkida pildile.)

Foto 1: Kristina Šmigun-Vähi sõitmas Davosi MK-etapil kolmandale kohale. Foto autor: AFP/Scanpix
Foto 2: Vene sprinteri Aleksei Petuhhovi uisustiili näide Davodi MK-etapil. Foto autor: AFP/Scanpix
Foto 3: Norralane John Kristian Dahl (keskel) võitmas Davosi MK-etappi sprindis kaasmaalase Petter Northugi (vasakul) ja venelase Aleksei Petuhhovi (paremal) ees. Foto autor: Reuters/Scanpix
Foto 4: Kristina Šmigun-Vähi tõukamas end Davosi MK-etapil kolmandale kohale. Foto autor: Scanpix

19 Kommentaarid:

At 11:32, Anonymous Anonüümne said...

Kas Tähtveres lund tehakse?

 
At 11:40, Anonymous Anonüümne said...

Tehakse!

 
At 11:41, Anonymous Anonüümne said...

Ja mis see lahendus oleks, jätame sprinterid enne OM treenerita või on PP kedagi pakkuda?

Mike

 
At 12:08, Anonymous Anonüümne said...

Kahjuks ongi nii ,et suusaliidus funktsionärid soovides hääd sooja kohta ei viitsigi oma ajunatukest liigutada ja astuda vastu kod. Alaveri tegemistele. Liialt palju on antud vaba voli peatreenerile,kellelt ei paista mingit tulemust.Olgem ausad ,ainus millega Alaver tegeleb on Veerpalu plaan ja selle planeerimine.Kõik ülejäänud kes tiirlevad nn. koondislastena, on lihtsalt Matile ustavad sportlased ,kes ei julge ise mingit riski treeningutes võtta ja uhavad Andrusele mõeldud plaani järgi ,sobib see või mitte aga see kaitse viletsate tulemuste eest, hüved,mida pakub olemine Matiga ühes paadis kompenseerib kõik mida tegelikult endal ei ole. Ei saa mehi süüdistada ,sest kõik ju põrutavad ühte auku!! Tavaliselt on ju päevad erinevad ja kellegil võiks ju ka jopata ,aga ei ,sest kogu kamp treenib ühtmoodi (Andruse moodi) ja sealt ei tule vähemalt sel talvel mitte midagi. (peale Andruse,võib-olla)Kahju ,aga välja on kujunenud olukord ,kus kunagi palju kiidetud treener pidurdab ala arengut tänasel päeval.
R

 
At 12:12, Anonymous Anonüümne said...

Kui nimetad Kikut keskikka jõudnuks, siis ära ka kurvasta, et sulle interviuud ei anta :)
Erki

 
At 12:21, Anonymous Anonüümne said...

Ma ei saa aru, miks Priit ei saa aru, et kui ta teiste kohta halvasti ütleb, siis öeldakse ka talle.
Olgu see siis sportlastest kirjutades või siin blogis.

Mike

 
At 12:38, Anonymous Anonüümne said...

mina seekord priiduga nõus. kuidagi kaua on seda norrakat nagu s... pilpa peal kantud.

 
At 13:10, Blogger Priit Pullerits said...

Jah, eksisin, keskiga ei hakka 30. aastast, vaid eri allikate viitel 35. kuni 40. eluaastast. Tunnistan viga, vabandan nende ees, keda see viga solvata võis, ja parandan vea.

Aga ma ei ole lihtsameelne, et loota samasugust suuremeelsust neilt, kes siin anonüümselt teadagi keda materdavad - ja seda alusetult. Vt eelmise sissekande järel olevad lahmivad kommentaarid.

 
At 13:27, Blogger Priit said...

Pea pakule seadmise jutt ei ole pädev, teadmata mis on kellegi treeningplaan(Eesmärk) ja kuidas keegi treeninud parasjagu on, mida teinud et eemärki saavutada?

Võistlus oli keskmäestikus, kui paljud sprinterid on eelnevalt treeninud keskmäestikus?

Vaadake prantslaste distanstsisõitjaid, mille pealt see edu? Arvan et palju mõjutab mäestiku treeningu suurem osakaal prantslastel!
Mis arvate?

Näide: osad rahvasuustajad on lumelt tagasi ja kihutavad Otepääl nii mis hirmus ja teised kodused rullsuustajad kulgevad nendega võrreldes.

Võistlused on alles ees ja praegune kiirem minek ei maksa veel midagi, loevad võistlused ja maratonid.

Enne OM`i ei maksaks neid "pea pakule" jutte
eriti puhuda võhikud mõtlevadki et see nii käibki nagu jalgpallis -
5 kuu jooksul 3 treenerit.
Igal mängu tulemus on oluline. Aga suusatamises see päris nii ei saa olla.
Taodeladav peatreeneri giljotineerimine ei oleks mingi alternatiiv tulemuste parandamiseks OM`il

 
At 13:31, Anonymous Anonüümne said...

Mida Sa lahmid?! Ootame OM-i ära ja hindame siis selle tulemusi.

 
At 13:33, Anonymous Anonüümne said...

2 kuud enne OM-i peatreeneri väljavahetamine tõesti ei päästa enam midagi. Pärast mänge aga on tõesti kõige viimane aeg peatreener peamänedzeriks ja Veerpalu ihutreeneriks ümber nimetada.

 
At 14:04, Anonymous Anonüümne said...

Kas keegi teab miks Kokk katkestas?

 
At 16:11, Anonymous Anonüümne said...

Ingliskeelses meditsiinikirjanduses kasutatakse terminit "young adult" ja ülemine vanusepiir on kuskil 50- 55 aastat. Nii et ei mingit keskiga vaid noor täiskasvanu ning te ei solva kunagi mitte kedagi.

ain

 
At 23:41, Anonymous Anonüümne said...

Nojah, intriigi ja sensatsiooni saab puhuda praktiliselt igast asjast. Liiati asjadest, millega rahul ei olda või võiks paremini olla. Iseasi kui tõsiseltvõetav või kollane sel pinnal teemapüstitus saab.
Minuarust on alles võistlushooaja alguses (kus suusahooaeg hetkel on) pisut vara hakata hädapasunat puhuma ning otsima süüdlast oma ootuste ebakõla eest tegelikkusega. Ma saan aru, kui terve hooaeg oleks koondislased alla arvestatava taseme tulemusi teinud ja vaat, et hädavaevu mõne punktikoha saanud, aga praegu...lapsik on niiviisi kisada. Kui keegi on kõvem mees paremini sõitma või paremini treenima, siis astugu esile ja haaraku härjal sarvist. Sel, kes ise ei vastuta, ei ole mingit kunsti kõrvalt kireda ja kritiseerida.
Nii PP kui suusaspordisõbrad peaks teadma, et suusasport ei ole kümnevõistlus, kus ühed vennad teevad läbi hooaja või ka hooaegade võrreldes oma konkurentidega enam-vähem ühesuguseid tulemusi - kes on neljas, see on ka enam-vähem läbi kõigi võistluste 2...6 jne. Suusas võib meeste 15 km minutine kaotus võitjale tähendada kolmandaks või kolmekümnendaks tulemist. Sestap ei ole kohane ka rääkida mingist kolossaalsest kaotusest või nõrgast seisust millest oleks olümpiaks võimatu välja tulla. Suusas ei saa vormi hinnata lõpukohaga vaid just kaotusega võitjale või pigem ka esikolmikule, kuna mõni "hull" (nagu naistes Khazova) võib teiseks tulijat edestada küllalt suure vahega. Pealegi, vaadates kuidas viimasel etapil Davosis esinesid tavadistantsil nii mõnedki väga kõvad nimed eesotsas Teichmanni, Cologna jpt.-ga. Masendav. Kas polnud?
Ma Zilmeri hinnangut väga tõsiselt ei võtaks, vaadates kuidas vanal on raskusi arusaamisega, mis ekraanil toimub.
Päev enne, ehk laupäeval, oli koos Kuusega ülekannet kommenteerimas legendaarne suusahunt Arne Sirel, kes mainis, et paari kuuga on võimalik teha imesid. Olen temaga selles sama meelt.
Skiwaffe

 
At 03:13, Blogger Erkki Ehasalu said...

Autor on selle kommentaari eemaldanud.

 
At 03:22, Blogger Erkki Ehasalu said...

Aga kui aus olla, siis ega ma Eesti sprinteritelt midagi väga olümpialt ei looda küll, ehk B-finaal parimal juhul, aga mitte rohkemat. Eelmine talv oli eriti masendav vaadata kui parim sprinter otepääl oli Andrus Veerpalu. Praegu on küll hooaja alguse veel, aga kvalifikatsioonist võiks ikka edasi pääseda. Viimati lugesin, et sprindikoondise treeneri eesmärk on üks sprinter medalile viia? Praegu küll seda kuskilt tulemas ei näe. Loodetavasti eksin. Vaadates Matti Heikkineni on kõik võimalik (pean nüüd silmas tema kahte viimast võistlust) :)

 
At 19:11, Anonymous Anonüümne said...

Pullerits võiks Venetsueelasse minna küll.

 
At 04:41, Blogger chenlina said...

kobe 10
beats by dr dre
basketball shoes
cheap jordan shoes
air jordans
coach outlet
gucci belts
coach outlet
lebron 13
louis vuitton purses
cheap jordan shoes
adidas uk
longchamp bags
tod's shoes
ralph lauren outlet
polo ralph lauren
jordan retro 3
adidas shoes
jeremy scott shoes
coach factory outlet
ray ban sunglasses
christian louboutin shoes
nike basketball shoes
louis vuitton bags
michael kors handbags
coach factory outlet
michael kors uk
mont blanc pens
michael kors handbags
cheap jordan shoes
true religion sale
jordan concords
louis vuitton outlet online
michael kors handbags
jordan 8
michael kors outlet
nike outlet store
louis vuitton handbags
insanity workout
louis vuitton outlet
chenlina20160729

 
At 12:36, Blogger Unknown said...

www0516
cheap jordans
pandora charms
michael kors uk
oakley sunglasses wholesale
ugg outlet
uggs
michael kors handbags
michael kors outlet
salomon shoes
air jordan release dates

 

Postita kommentaar

<< Esileht