esmaspäev, jaanuar 18, 2010

Pullerits: Mis tulemuse andis salajane kontrolltreening?

Vaatasin laupäeval naiste suusatamist Otepääl - ja pettusin. Kristina Šmigun-Vähi oli öelnud, et minutiline kaotus teeks ta murelikuks. Ta kaotas esimesele kahele ju rohkem kui poolteist minutit ja järgmisele kahele üle minuti. (Mingi viirus, nagu hiljem selgus.) Taas sain tõdeda, et suusatamise vaatamine ei aita suusatajal ega ka ise endal tulemust paremaks teha. Selleks, et aega sisukalt kulutada, tuli ise teoinimeseks hakata.

Asjatundlikud mehed on soovitanud, et enne maratonide hooaja algust peab pikim treening olema sama pikk kui kõige pikem maratonisõit. Mäletan, et Kalmer Trammi plaanide järgi harjutades oli mul enne võistlusstarte kavas isegi kaks kolme ja pooletunnist treeningut. (Aga siis olin ka noorem.) Ja just see aeg, mil Otepäält tehti teist teleülekannet, oli parim aeg oma vormi timmimiseks, sest 1) konkurendid ei saa siis luuret teha, sest 2) nii nemad kui enamik teisi istuvad teleri ees.

Esialgne plaan oli läbida Tartu dendropargis uisutehnikas vähemalt kümme ringi. Ametlikult on see 5 km rada, aga väidetavalt siiski vaid 4,6 km pikk. Igatahes tõuse on seitse. Nii et väga lihtne see ei olegi.

Kuna eelmise päeva õhtul olin teinud ligi 28-kilomeetrise treeningu (1:48), alustasin oma arust rahulikult. Esimese ringi tegin 17.17ga, teise 17.00ga, kolmanda 17.03ga. (Võrdluseks: Tartu suusatalve avaetapil läbisin sama ringi klassikatehnikas 15.00ga.) Aga seejärel märkasin, et suuskade libisemisomadused hakkavad kaduma. Liug jäi laskumistel üha lühemaks ja lühemaks. Kuid pole ka ime: ma ei mäleta, millal mu uisu-Atomicud viimati määret said.

Iga kahe ringi järel tegin joogipausi. Eelmine aasta sain ühelt väga kõvalt endiselt suusamehelt - kes palus oma nime mitte avaldada, aga igal juhul on ta olnud oma tasemelt nii kõva, et Tartu radadel naljalt temasugused ei sõida - punase joogivöö. Olin tankinud selle punase sõstra ja õunamahla segu täis. Sahtlist leidsin tuubi "Dexali" geeli - igipõlise rivaali Art Soonetsi varudest: aitäh talle! -, selle pistsin ka tasku ning võtsin alates viiendast ringist iga kahe ringi järel sealt paar sõõmu.

Edasi hoidsin stabiilselt ja rahulikult tempot 17.30 kandis ringi kohta. Tõuse üritasin sõita ikka wassbergi stiilis ehk üks jalatõuge keppide paaristõuke kohta, et treenida ka tõuke tugevust ja keharaskuse ülekandmist ühelt jalalt teisele. Laugetel lõikudel püüdsin hoida kergust ja pisut ka puusadest end tõsta, et mitte väga loiuks muutuda.

Kuna tempo osutus arvatust-plaanitust kiiremaks - tingimused olid ju soodsad: rahvast vähe, külma 6-8 kraadi ringis -, siis kümme ringi sai liiga kiiresti täis. Tegelikult otsustasin juba nelja-viie ringi järel, et tuleb sõita tosin ringi.

Kaheteistkümnenda, viimase ringi jaoks oli mul varutud salarelv. Koos "Dexali" geeliga olin sahtlist leidnud ka mitme aasta vanuse "Turbosnacki", mille olin mingi maratoni jaoks varunud, kuid mis oli kasutamata jäänud, sest kellel ikka on võistlusolukorras aega paar kilomeetrit enne lõppu hakata mingi klaasanumaga jändama, et sellelt korki maha saada. "Turbosnack" pidi väidetavalt viimasteks kilomeetriteks tugeva energialaengu andma, et siis torust tuleks nii palju, kui sealt võtta on, ja rohkemgi veel.

No ma ei tea - minu arust on see legend, et need laenguandjad toimivad. Kõik sõltub ikka sinust endast. Võtsin end lihtsalt pisut kokku ja läbisin viimase ringi 17.06ga.

Kui ringi pikkus on tõesti ametlik 5 km, siis läbisin 60 km, aga kui 4,6 km, nagu enamik väidab, siis läbisin 55,2 km. Aega kulus 3:28.56 (pausid välja arvatud), mis teeb keskmiseks ringi ajaks 17.27.

Kuidas teil maratonieelsed pikad kontrolltreeningud on edenenud? Andke teada, oleks huvitav võrrelda!

Eile oli endastmõistetav, et tuleb teha lühem trenn. Kavatsesin minna Tähtvere spordipargi ovaalile tunnikeseks rahulikult paaristõukeid harjutama. Aga seal valitses vastik vile tuul, nii et keerasin taas dendroparki. Ja peab ütlema, et sealne trenn kujunes isegi raskemaks kui laupäevane.

Sõitsin kolm dendropargi seitsme tõusuga ringi üksnes sammuta paaristõugetega. Ka tõuse. Esimene ring läks täitsa normaalselt, aega kulus 17.55. Järsematel kohtadel pidi küll kõvasti kangutama, aga mitte üle mõistuse. Teine ring oli juba hoopis teine tera. Ilmselgelt oli tunda, et on raskem kui esimesel. Kolmandal, kõige järsemal tõusul tekkisid isegi tõugete vahel kerged seisakud - aga üles ma end pressisin. Kuigi, jah, ringi lõpuks oli tunne, et kolmas tiir saab päris mõrvarlik olema, sest kusagil organismi sügavuses hakkasid refleksid teatama, et kui väga pingutan, võib süda pahaks minna. Arusaadav ju, sest paaristõugetega kõigest jõust üles sõitmine nõuab tohutut kontsentreerumist, kogu keha energiavarude mängu panemist. Pole vist ühtki kehaosa, mis ei pingutaks.

Aga sai ka kolmas ring paaristõugetega ära sõidetud. Tõsi, kui teise ringi tempo langes 18.43ni - osalt ka seetõttu, et püüdsin tasastel lõikudel veidi taastuda, mitte tempot hoida -, siis vimasele ringile kulus 19.09. Kokku kolm ringi puhtalt paaristõugetega 55.47. Pole vist paha? Seda nimetatakse ilmselt erialase võimekuse arendamiseks.

Ühe asja tunnistan siiski üles. Neljanda tõusu kahemeetrisel nukil, kus kallak on ilmselt ligi 50 protsenti, ei hakanud ühelgi ringil naba paigast vinnama ning need kohad läksin üles käärsammul. Aga tõesti ainult need, rohkem ei.

Ausalt öeldes olen selle eilse trenni üle, mis kestis alla tunni, palju uhkem kui laupäevase kolme ja pooletunnise üle, mis oli lihtsalt üks mõnus pikem kulgemine. Eilne trenn oli aga juba treeningu moodi - arendav.

Kokkuvõttes läheb kõik seni plaanipäraselt (mis siis, et plaani pole). Kui üle-üle-eelmisel nädalal olid koondnäitajad 10:55 ja161,5 km ning üle-eelmisel 10:05 ja 150 km, siis möödunud nädalal kogunes treeningtunde 8:22 ja kilomeetreid 130 (sealhulgas üks võistlus ja kaks puhkepäeva). Nii et kõik läheb pealtnäha kenasti mahtude vähenemise suunas ning erialase töö parendamise ehk vormi timmimise suunas.

Millised on teie viimase aja töövõidud võrreldes minuga?
******Artist's Drive, Death Valley National Park, California. 19. juuli 2008. Pildistanud Priit Pullerits. (Suuremalt vaatamiseks klikkida pildile.)

Foto 1: Kristina Šmigun-Vähi Otepää MK-etapil. Foto autor: Karli Saul, Scanpix
Foto 2: Suusatajad Tartu dendropargis. Foto autor: Priit Pullerits
Foto 3: Andrus Veerpalu näitamas kurvitehnikat Otepää MK-etapil. Foto autor: Karli Saul, Scanpix
Foto 4: Andrus Veerpalu näitamas vahelduvtõukelist sõidustiili Otepää MK-etapil. Foto autor: Raigo Pajula, Postimees/Scanpix
Foto 5: Dendropargi suusaraja kõige Emajõe-poolsem serv. Vaadake, kas leiate pildilt üksiku suusataja! Foto autor: Priit Pullerits
Foto 6: Andrus Veerpalu Otepää MK-etapil paaristõugetega töötamas. Foto autor: Joosep Martinson, Õhtuleht/Scanpix
Foto 7: Suusataja Tartu dendropargis pühapäeva hommikul. Foto autor: Priit Pullerits

104 Kommentaarid:

At 09:16, Anonymous Anonüümne said...

Nädalavahetusel oli rahvas Tartu maratoni ja Vooremäe radadel. Supilinnas saab nädala sees niigi tiirutada.

 
At 09:33, Anonymous Anonüümne said...

Laupäeval Kõrvemaal 41 kilomeetrit, leebes tempos klassikat. Nädal kokku 140 km suuska ja kilt ujumist, üks puhkepäev.

 
At 09:49, Anonymous Anonüümne said...

Laup Jõulumäel 33 km klassikalises 2:20, pühap Jõulumäel 40 km klassikalises 2:52. Oli mahunädal 173 km 12h 20 min, 6 trenni 1 puhkepäev. Jõulumäel on imehea 10 km rada laugete tõusudega, jälg nagu raudtee.
E.

 
At 10:14, Anonymous Anonüümne said...

Dendro raja pikkuseks näitab mul GPS 4,52-4,54 km.

 
At 10:15, Anonymous Anonüümne said...

Priit, kas sa veits vastuollu pole läinud endaga:

http://suusk.blogspot.com/2008/02/pullerits-millega-mned-mehed-puusse.html

Ja tänasest blogist loeme, et ka sul pole treeningplaani....

Kuidas on võimalik, et mehel, kellel on punased aatomikud ja taskus geel pole treeningplaani?

 
At 10:23, Anonymous Anonüümne said...

Palju Dendros tõusu meetreid on?

 
At 10:28, Anonymous Anonüümne said...

Sellest ma ei saa aru, kuidas suudetakse sõita ca 1h ainult paaristõukeid... Endal saab küll juba märksa kiiremini jõud otsa, kuigi kui vahepeal jalgadetööd tehes siis see taastub aga järjest ikkagi ei suuda (vähemalt mitte väga olulise tempo languseta). Oleks endal selline ülakeha oleks TM-l 50 sees:) Priit sind siiski eelmine aasta edastasin...

Pikki otsi olen püüdnud pea iga nv teha - see nv tuli L 48 ja P 32 km. Nädal kokku 130 km. Lisaks ka natuke jooksu.

T.

 
At 10:48, Anonymous Anonüümne said...

Kopi-kleebi sport.err lumeinfost:
Tegelikult kellaga mõõtes on suht tüüpiline, et ringi tõusu ja langusmeetrid ei lange kokku. Seda peamiselt kahel põhjusel. Enamasti kellad hindavad kõrgust lähtudes õhurõhust. See aga muutub ajas ka muudel põhjustel, kui ainult kõrgus. Teiseks enamikel kelladel peab tõusu või laskumiskiirus ületama mingit piirväärtust, et see kõrguse muutus tõusu või langusmeetrina arvesse läheks.
Et saaks täpsema tulemuse, võtsin ette linna kaardi ja vaatasin sealt raja kõrguspunkte ja nendega sain ringi kõrguste vaheks 97m.
Raja kõige madalam punkt 33m on jõepoolses võsas enne spordipargi ühendusteed. Dendropargi kesktee on ca 36-37 m peal. Esimene tõus tõuseb 46m peale ja laskumine lõpeb 36m peal. Teine tõus läbib raja kõrgeimat punkti, mis on 51m. Siis tuleb jälle laskumine 36m peale ja järgnev tõus kaarega ümber tiigi metsanduse maja alla 46m peale. Viltune laskumine viib jälle 36m peale ja järgmine tõus metsandusmajast mööda 49m peale. Pika laskumise lõpp kõrgepingeliini masti juures on 34m.
Tagasikeere ja tõus lõpeb umbes 48m peal. Laskumine ja järgneva sileda ala madalaim punkt läheneb ka 33 meetrile. Pärast seda tõuseb jälle vaikselt tee ületamisel 37 m peale ja sealt S tõus viib 49m peale. Jälle tagasipööre ja laskumine 35 meetrini ja viimane tõus 50m peale. Kokku teeb see kõrguste vahe 97 m. Kui arvestada reaalset tunnetatavat tõusu (tee tasapinnalt tõusu kõrgeimasse tippu), siis nende tõusude summa on ca 81m (10 + 14 + 9 + 12 + 11 + 12 + 13)

ain

 
At 10:55, Anonymous Anonüümne said...

PP on raudselt Tähtveres harjutamise maailmameister. Uskumatu järjepidevus ja ahvi kannatus. Pole raatsitud isegi Vooremäele harjutama sõita, kõik rulli ja suusa km Tähtveres kogutud. Kus on see suusatamise mõnu ja vaheldus? See on juba nagu Tähtveres tööl käimine.

 
At 11:00, Anonymous Anonüümne said...

Mina mingitele kontrolltreeningutele ei mõtle, veel. Kuna minu tähtsaim msuusasõit on TM, siis on veel umbes 2 nädalat aega põhja laduda, enne kui ma hakkan kiiremini ennast liigutama. Seni pulss rangelt alla aeroobse läve. Suusakilomeetreid ei loe, treenin ainult kella ja pulsi järgi, nii on kokkuvõttes minu arusaamise järgi kõige tervislikum, pealegi, ei anna mulle suurt midagi ringide lugemine rajal, mille täpset pikkust ma ei tea.

P

 
At 11:16, Anonymous Anonüümne said...

Priidu jutus on jätkuvalt palju ebaloogilist, aga sellest ma ei räägi
1. See on mõttetu, ta ei õpi sellest
2. Ta võtab seda isikliku rünnaku ja sõimuna ja hakkab ise sõimama või sildistama või kustutab selle ära.

Altimeetriga kõrgusemõõtmise kohta paar sõna ainile.
1.Kuna õhurõhk, mille mõõtmisel põhineb altimeetri töö, on muutuv suurus, siis on altimeetriga kelladel kaasas selline tarkvara, mis võimaldab õhurõhu ilmastikust tulenevad kõikumise mõjud kõrvaldada (märgitakse, et ringi algus ja lõpp asuvad ühel kõrgusel).
2.Teatud kiirust, et tõus arvesse läheks, ei pea ületama. Vastupidi, tõusu kõrgemas ja madalamas punktis on otstarbekas mõningane aeg seista, et altimeeter jõuaks reageerida ja kell selle näidu registreerida. Tähtvere rajal on sellised tõusud, kus rada peale tõusu lõppu jõudmist kohe alla keerab, seal ei jõua altimeeter õiget näitu (kui kiiresti liikuda) registreerida.
Tänud ainile tehtud töö eest. Näitaja on Tähtvere rajal järgmine
97m:4,5km= 21,5m tõusu km kohta.
See 21,5 on see näitaja, mille järgi saab suusaradu hinnata ja omavahel võrrelda. Vooremäe 8,2 km rajal on see näitaja 33,5m tõusu ühe km kohta, seal saab sõita ka ringi millel on 40m tõusu ühe km kohta, sellest raskemat rada annab Eestis leida.

Mike

 
At 11:19, Anonymous Anonüümne said...

mike- minu osa on ainult kopi-kleebi, töö on ära teinud keegi supilinlane.

ain

 
At 11:29, Anonymous Anonüümne said...

P-ga täiesti nõus, pole mingit tähtsust, mitu kilomeetrit sa läbid.(suusal liikumise kiirus sõltub libisemisoludest)
Organismi mõjutamiseks on oluline kui kaua aega sa mingis pulsivahemikus viibid. Kui pika maa sa selle aja jooksul läbid, pole isegi teisejärguline.
(läbitud km võib küll faktiks nimetada, aga see fakt ei oma tähtsust)

Mike

 
At 11:45, Anonymous Anonüümne said...

Väike märkus - 50% kallak?! Pole küll Dendropargi rajal käinud, kuid 50% (45 kraadi) tõusunurk on ikka väga järsk.Pakun et üle 30% tõusunurka suusaradadelt ei leia ja neid nimetatakse ka kohe seinteks kust ronitakse tip-tap ülesse.

 
At 11:50, Anonymous Anonüümne said...

11:45 ära sõima, on nii nagu PP ütleb

Mike

 
At 13:15, Anonymous Anonüümne said...

50% kallak on siiski ainult 22.5 kraadi. 100% kallak on 45 kraadi (e. liigud sama palju nii vertikaalis kui horisontaalis).

 
At 13:27, Blogger Madis said...

Tour de Ski lõputõusul näidati 30% kallakut ekraani allnurgas mingi hetk.

 
At 13:32, Blogger Priit Pullerits said...

Paistab tulema sel aastal väga kõva konkurents. Nagu näha, on paljud mehed tõsiselt treeninud. tegijatel korralikud näitajad ette näidata. Minu lugupidamine! Ega ma arvanudki, et ma mingi liider oma näitajate poolest olen, aga seda, et nii palju on samaväärseid harjutajaid, ka ei julgenud arvata.

 
At 13:53, Anonymous Anonüümne said...

Priidul õigus, nii paljud mehed on tõsiselt treeninud. Ei julgenud arvatagi.
Siin kommentaaridest on näha, et kaks meest on üle saja km nädalas läbinud.

Mike

 
At 13:57, Anonymous Anonüümne said...

Vabandust:
Kolm meest.

Mike

 
At 14:37, Blogger Ain said...

Niipalju kommentaariks, et kui tahta natukenegi veebruaris suusatamisest mõnu tunda, siis tulebki 120-150km nädalas sõita (ajaliselt siis 8-10tundi) omal on kah samad näitajad. Ei saa kuidagi aru negatiivsetest kommentaatoritest PP aadressil, et miks ta toob oma treeningtulemused plogis välja, minu arust on väga hea, sest pooled suusaharrastajatest ei tea põhjaladumisest-treenimisest mitte midagi, siit saavad vähemalt mingigi pildi treenimisest.

ain

 
At 15:42, Anonymous Anonüümne said...

See, et PP toob oma treeningutulemused blogis välja, see on tema vaba valik ja selles ei ole midagi halba.
Küll aga ei saa ma aru, millele rajaneb väide, et pooled suusaharrastajatest ei tea põhjaladumisest-treenimisest mitte midagi, siit saavad vähemalt mingigi pildi treenimisest?
Kas se on tõesti ainuke kirjalik allikas ja piisavalt kompetentne?

(Sõimuhuvilistele: ma ei sõima kedagi, ainult küsin ja sedagi ainilt)
Mike.

 
At 15:42, Anonymous Anonüümne said...

11:45 - ai ai olen ikks saabas küll. Loomulikult on 50% tõus 22,5 kraadi;

 
At 16:03, Anonymous Anonüümne said...

Ma olen küll rohkem jooksu- kui suusamees, kuid sellist asja pole mina oma treeningplaanis veel näinud, et mahutreeningule arendav treening peale tehakse...

 
At 16:06, Anonymous Anonüümne said...

15:42 Kas selle loogika järgi on 67,5 kraadine kallak ka 50%?

Mike

 
At 16:10, Blogger Kidra said...

Arvestades seda, et tegu on (iskliku) spordiblogiga, siis ... kus neid "trenni asju" ikka arutada. Ka minu arvates on 8-10 tundi nädalas treenida praegu igati vajalik, et TM end hästi tunda. Treeningkvaliteet, mida suudetakse tagada (TM esimesed 500 kohtadele püüdlejad), lisab kindlasti kiiruslikke võimeid, mille nimel ei pea, aga võib ju, pingutada. Ja info olemasolu erinevate trennide kohta (mida enam, seda parem), kuidas veel oleks võiamlik, on ju ainult positiivne.

Võibolla 3 aasta pärast tahad ise oma maksimaalseid võimeid kiiruses proovida. Kes teab :)

Eesti ON suusamaa!

 
At 16:18, Anonymous Anonüümne said...

Kidra:"Ka minu arvates on 8-10 tundi nädalas treenida praegu igati vajalik, et TM end hästi tunda."
Kas eeldad, et kõik ülejäänud tunnevad end TM halvasti?
Huvitav, miks nad sinna siis lähevad, mashoistid või? (nemad tunneksid ka ennast hästi kui halb on)

See ei ole sõim, see on üleskutse loogilisele arutelule.Vabandan kui loogika siin aut on.

Mike

 
At 16:52, Anonymous Anonüümne said...

Ehk nüüd väikest nõu, mida peale hakata sel nädalal, kui tulekul on päris krõbedad ilmad. Tartus hetkel -16 ja tuuline, ei kipu suusarajale. Täna võtan siis puhkepäeva. Aga homme? Kas minna jõusaali sõudma või ujuma või ...?

 
At 16:53, Blogger Ain said...

Niipalju kui mina vastupidavusaladega tegelenud olen, siis jõuab ikka kõrvu(jooksudel-suusavõistlustel), kuipalju-vähe keegi viimastel kuudel treeninud on. Kahjuks ei saada tõest aru, et mahukamaid ja intensiivsemaid treeninguid on mõeldud ikka nendele, kellel on treenitus aastaringne ja järjepidev.
Mike: Ma ei oska arvata, kuipalju sa vastupidavusaladega ja nende treeningprotsessiga kursis oled, kuid väga paljudel jooksu ja suusaharrastajatel on vastavalt hooajale kombeks/reegliks just treenida intensiivselt ja mahukalt, siit tuleks otsida minuarust ka probleemile vastust, miks noored ei jõua joosta ega ka suusatada? Ja vastus on lihtne, ei osata treenida! Kui on mingigi info kellelgi üleval treenimise kohta, keda on nõustanud ka oma ala proffid (K. Tramm, Valdmaa, Minn), tuleks see kõrvataha panna aga mitte kopeerida!

ain

 
At 17:06, Anonymous Anonüümne said...

Aga kui ring oleks olnud 5.83, siis oleks läbitud 70 kilomeetrit (rohkem kui TM, juhheissa). Kui 4km, siis 48km (nadi, nadi). Viuhh, kuidas kilomeetrid peas lendavad!
http://sport.err.ee/lumeinfo.php?0&id=43
http://www.arena.ee/public/files/img_0001.pdf

17:27 oleks ovaalil sama, kui 2:38 (3:06/km)
15:00 seevastu udiuhke 2:16 (2:40/km)

Aeroobne ja maksimaalne saavutus on nagu sukk ja saabas. Ei muretse?

 
At 17:07, Blogger Madis said...

Võin ausalt tunnistada, et mul neid kilomeetreid pole üldse palju. Esimest korda see hooaeg sain suuskadele 10.01.2010.

17.01 oli seis 51 km ja 5,5 tundi. Tempo on aeglane aga koormust ikka on. Külmadega (-10 ja alla) ei ole tahtmist üle 2 tunni jutti teha. Muidu kärutaks tundide viisi vahelduvat. Aga noh, Vasaloppetil saabki seda ju tundide viisi teha :-)

 
At 17:18, Anonymous Anonüümne said...

Madis, Vasaloppetil vahelduvat tundideviisi?
See ju tasane maa peale 3. km

Mike

 
At 17:26, Anonymous Anonüümne said...

16:52 Nõu järgmine: pane riidesse ja mine suusatama. Öeldud on: pole halba ilma, on valesti valitud riietus. Kui Sa suusatada ei taha, siis tee seda mis meeldib (uju, jooks või mis iganes. Ilm ei ole probleem, pigem ettekääne.

Mike

 
At 17:38, Anonymous Anonüümne said...

Mike ega sa töötuks pole jäänud, nii usinalt võtad sõna?
Aga, et Priit treningute kohta huvi tundis siis, treeningtunde tuleb mul natuke üle 10, km tuleb natuke üle 150. Treeningud vahelduvad rahulike ja intensiivsemate vahel. Täpsid nr peast ei mäleta aga suurusjärgud on sellised.

eero

 
At 17:43, Anonymous Anonüümne said...

Eero, vabanda kui see Sind häirib, ma siis praegu rohkem ei kirjuta.

Mike

 
At 18:20, Anonymous Anonüümne said...

Priit, ütled et käisid Otepääl võistlust vaatamas. Postimehes artiklit siiski ei märganud. Kas polnud kirjutamiseks põhjust?

26 h & 304 km

 
At 18:27, Anonymous Anonüümne said...

Enne, kui teha 10-11 tunniseid treeningnädalaid, tuleb suuta teha 5-6 tunniseid. Praegu ongi minul optimaalne Tartu maratoniks treenides 6-7 tundi nädalas ja 75-90km..., üle selle on hetke taset arvestades ületrenn. Eesmärgiks on läheneda Tartu maratoni esituhandele. Eelmine aasta 1200 koht midagi.

 
At 18:34, Anonymous Anonüümne said...

Jätsin akna lahti ja tuli midagi veel lisaks pähe - 3:06/km oli ju koguni uisutatud, mitte nagu klassikatehn-s maks-pingutusega 2:40/km puhul

pühabä 25km ja nädal 55. viimasega kirjutasin (nagu T., Eero ja Ain) alla omaenda ärapanemise lepingule. Kohtu alla: 21. veebruar 2010. Võimalik ennast päästa kiirema sõiduga või onanüümseks jäämisega.
-17:06

 
At 18:50, Anonymous Anonüümne said...

jah, ja turbote ja geelide asemel näksasin 25km jooksul, mille peale kulus 3 tundi, karjala pirukat ja vett seljakotist (ei,sealt ei tulnud mingit über-peent voolikut otse söögitorru)

hahaa, turbo viimaseks ringiks, haha

see on täna netis loetust parim
17:06

 
At 18:57, Anonymous Anonüümne said...

Mike ei häiri, kirjuta kirjuta :)

eero

 
At 19:14, Blogger Madis said...

Mike, oled Sa Vasaloppetit ise ka sõitnud? Või ainult televiisorist vaadanud. 90 km klassikalises tehnikas.

http://matukas.pri.ee/images/vasaloppet-rajaprofiil.gif

Olen TV-st seda sõitu jälginud pisteliselt, aga tasaseks maaks seda küll ei julgeks nimetada. Kindlasti on paaristõukel oluline osa, kui ma ikka nii tugev ka pole, et jõuaks seal igal pool seda kasutada. Eesmärk on esialgu see lõpuni sõita. Ei kujutagi ette seda rahvamassi ja raja olukorda.

 
At 19:26, Anonymous Anonüümne said...

Hea on lugeda erineva tasemega suusameeste treeningumahtusid ja kui oma mahud kõrvale seada siis pole häbeneda eriti midagi. Nt üleelmine nädal 10:54 110 km; eelmine nädal 10:12 114 km sh kaks võistlust - üks tava ja üks sprindi võistlus. Võib uskuda, et ettevalmistus TM jaoks on piisav 500 hulka sõitmiseks. Kuna osalen ka Estolopet sarjas ja alates 24.02 on iga nädalavahetus üks maraton, siis kuidas planeerida treeningud nädala jooksul, milline pulss ja ajaline kestvus: käesoleval hooajal 32 tundi rulle, 20 tundi immitasiooni ja 50 tundi suuska. Eelmise aasta hooajal olin maratonidest taastumisega mõnevõrra hädas, kus samuti oli iga nädalavahetus üks maraton.
Mati

 
At 19:31, Anonymous Anonüümne said...

Madis Vasaloppet on selline sõit, et eks seal ikka rohkem tuleb paaristõukelist tööd teha. Samas hea on kui ikka pidamist ka suusal on. Minul on juhtunud, et pidamist pole aga lõppu olen ikka jõudnud, samas tore oli kui mõned nuksid sai ka vahelduvat sõidetud. Aga ega seal muud ole, 3km rämedat trügimist ja siis 86,7km rasket tööd ja 300m suurt naudingut. Nii lühikokkuvõte, minu neljast sõidust
eero

 
At 19:32, Anonymous Anonüümne said...

Ain, kui noortel on vaja treeningualast nõu, siis on mõistlik pöörduda vastava ala treeneri poole.
Siinne blogi on küll viimane koht kust noored seda saada võiksid. Sellest on vähe abi, et siinne blogija on mõnda treenerit kohanud ja suusatamisele palju andnud. Siinsesse "infosse" peab suhtuma väga kriitiliselt, aga Sinu jutust jääb mulje, et see osa kellest räägid, ei oma erilist kriitikameelt.
Kas Sa oma lapsi treeniksid nii?
Ma tean mõnda tuumafüüsikut ja olen koolis füüsikat õppinud, aga kui te tuumafüüsikaalast nõu tahate, ärge seda minu käest küsige(minupoolt oleks seda vastutustundetu anda). Kui mul on süda haige, siis mina eelistan end ravida südamearsti juures, mitte teise südamehaige abiga.
Jällegi, ei taha kedagi sõimata ega sappi pritsida, nii tundub mulle mõistlik.

Mike

 
At 19:40, Anonymous Anonüümne said...

Tuleb külm ja tuuline nädal. -15C pole hull aga tuul veel lisaks teeb kõhedaks. Täna Vooremäel metsa sees oli täitsa vaikne, lisaks on Variku metsas 8.5km klassika rada enamus metsa sees.

 
At 19:51, Anonymous Anonüümne said...

Madis, vastuseks Sinu küsimusele: olen sõitnud mõned korrad. Olukord on selline nagu Eero kirjeldas.
Esimesed 3km on üles mäge, aga seal on selline järjekord, et vahepeal seisad mitu minutit kohapeal. Esimesel korral startisin viimases reas ja sain 7 min ühe kohapeal seista, seetõttu ei ole see tõus koormav tempo poolest, pigem hakkab külm. Edasi on rada soodel ja järvedel, proofiil kas tasane või allamäge. kui 30 km jooksul on üks tõus, siis see on tõeline puhkus (saad vahelduseks vahelduvat sõita). Kui sõidad alla 150% võitja ajast, siis saad medali. Mäletan, et arvutasin välja kui tihti ma kogu raja jooksul kellegist mõõda sõitsin, selgus, et keskmiselt iga 2-3 sekundi tagant möödusin kaasvõistlejast. Psühhiliselt teeb see sõidu väga kergeks, kõikaeg on tunne, et oled tugev ja suusad libisevad hästi.
Kuna võistlus on märtsis, siis tihti on nii, et stardis on -15C ja finissis +5, huvitav väljakutse määrdemeistrile.

Mike

 
At 20:01, Anonymous Anonüümne said...

soovitan lugeda, kuidas Vasa tagumisest otsast startimine on: http://v2letigu.blogspot.com/2007/03/vasaloppet-2007.html

Madis, mis stardikohalt?

 
At 20:51, Blogger Madis said...

Stardikohta ju ei tea enne, kui oma Tartu Maratoni diplomiga paremat lähed nõutama. Praegu on 9. stardigrupp. Loodaks 2 gruppi ikka ettepoole saada.

Aga ärge lootkegi, et ma nii tugev paaristõukemees oleks. Selg ei pruugi ära kannatada. Aga loodame parimat. Suusad tahaks küll heasse määrdekorda saada. Eriti libisemise osas. Pidamine on soovitatud "hell" teha. Igatahes on põhieesmärk see hooaeg Vasaloppet. Tartu Maraton aga grupikuuluvuse parandamise eelmänguks.

Mingit meeskonda kaasa võtta ei ole ja kogu ürituse kaasamängimine on põhimõtteliselt oma õlgadel.

 
At 21:56, Blogger dr Holden said...

Viimased kaks nädalat kokku 29:09, kilomeetreid 284, selles suuskadel ainult 12:31 ja 147km. Muu on uiskudel ja matkates tehtud!

Kuidagi on sel talvel nii ära kiskunud, et vist saan enne TM-i öösel rahulikult magada, pinget pole!
Koht alla 300 - hinne 5, alla 400 - hinne 4, alla 500 - hinne rahuldav!

Aga enne kui mitme aasta vanust turbo-snack'i või geeli hakkad endale sisse ajama, kontrolli best before ära, muidu võib kõhulahtisus turboks minna! :))
Näiteks Dexali geelidel on tavaliselt realisatsiooniaeg vaevu pool aastat!

 
At 22:30, Anonymous Anonüümne said...

Treeningu õpetuses võiks ikka aluseks võtta mõned raamatud. Tondil, Tallinna Ülikooli, spordiraamatukogus sellised väärt teosed, mis aitavad kõiki suusahuvilisi
1. A. Viru "Sportlik treening"
2. H. Kantola, H. Rusko "Syketta ladulle",
3. H. Rusko "Handbook of cross country skiing"
Kindlasti palju efektiivsemad, kui umbropsu kellegi valestitegemisi järgida.

 
At 23:56, Blogger Andrus said...

Sattusin siia foorumisse päris juhuslikult otsides infot suusatreeningute ning erinevate terviseradade kohta internetist. Tuleb tunnistada, et PP nagu kaaskommenteerijad teda nimetavad on enda kanda võtnud väga tänuväärse töö, mida ta teeb suure entusiasimiga(loe fanatismiga), millest on kindlasti kasu eesti rahvaspordi arengule. Kindlasti on minul PP artikleid väga huvitav lugeda, lausa nii huvitav, et kui seda esimest korda paar päeva tagasi tegin, siis lõpetasin alles kui mu kallis naine oli mulle teinud juba kolmanda märkuse, et lisaks pidevale viibimisele ``suusatrennis`` olen ma ka nüüd nö dendropargi läpakasse kolinud. See selleks, eks ma katsun teda lohutada, et see ikka parem ajaviide kui televiisorist eelmise sajandi filme vaadata. Pealegi oleks vaja natuke tarkust juurde, et kuidas siis oleks õigem treenida.Kuna olen ise alles suhtelislt algaja, ning sellel aastal on vaid 200km kogunenud, siis selle kilometraazi pealt ootaks juba veidi paremat enesetunnet, kuid kahjuks kogen seda vaid paaril päeval nädalas, ehkki peaks ju rohkme. Treenin tunde järgi ca 60-80km nädalas, ei kasuta pulsikella olen nö iseenda hooldemees. Selle aasta eesmärk on tartu maratonil sõita alla 6 h.... Ehk oskab keegi head nõu anda, kuidas ilma kaasaegsete vahenditeta ennast nö treeningutel kontrollida, et hing ei ripuks tõusulõpus paelaga kaelas.

 
At 00:38, Anonymous Anonüümne said...

Kas saab kontrolltreeninguks nimetada sellist pikka treeningut? Mis tsoonis sõidetud pole teada? Pigem on tegemist mahutreeninguga kui kontrolltreeninguga.

Tõsi seda võib ka kontrolltreeninguks nimetada kui tahtsid kontrollida võimekust kesta nii kaua suuskadel. Ilmselt teadsid seda ennegi.
Kontrolltreening on pigem anaeroobse töövõime kontrollimiseks - see oli Sul ära kolmapäeval ja päris avalikult :-)

Milliseid kontrolltreeninguid tehti nädalavahetusel Otepääl Tartu maratoni rajal sai avalikult vaadata.

Ilmselt Tartu suustajad teevad nädalavahetusel pikemad ja raskemad treeningud Vooremäel, Otepääl, Käärikul, Haanjas, TM rajal jms. kohas ja nädal sees "taastutakse" Dendropargi ringil.

10 130
P.

 
At 00:44, Anonymous Anonüümne said...

pp 1 nädala treeningud: 1 sprindivõistlus, 1 kontrolltreening 3,5h ja 1 erialane jõud (tõen 80-90% max). sh, kontrolltreening 3,5h - 55km vs tartu maraton 2009 3,5h -63km = kontrolltreening ca 87% max.

diagnoos: 2 varianti: 1. pp teeb northugi (on hooaja alguses supervormis ja nii kogu hooaja) või 2. teeb kovaltsikut (on vormis 4 nädalat liiga vara (pange tähele, kovaltsik ei saa olümpialt ühtegi kulda).

kui peaks raha alla panema, siis mina panustaks variandile 2. arvestades seda, et ka enne rattamaratoni oli pp samasugune treening"tsükkel" ja rattamaratoni jagus täpselt 50. km-ni. eks näis :)

 
At 03:13, Anonymous Anonüümne said...

P. vaata postitused 17:06 ja 18:34. See ei olnud mahu-, vaid (kurnav?) maksimaalse vastupidavuse treening.

Kontrolltreeninguks võib ju nimetada, aga pigem on tegu kolmapäevase esimese tugeva pingutuse järel vallandunud hormoonide realiseerimisega. Pika mahuperioodi järel esimesi kiiremaid liikumisi tehes ärkab keha üles ja toob mõneks ajaks vaimuerksuse. Ühest küljest ongi õige see endast välja lasta, siis saab jälle rahulikult magada. Enne maratoni, kui ei tohi nii suurt pingutust teha, tuleb samasugune erksus tekitada mitu nädalat enne maratoni, et magamata ööd saaks üle elada ja maratonieelseteks päevadeks sellise energilisusega juba ära harjuda.

Kontroltreeninguks oleks ta siis, kui seda saaks teise sama(-väärse) raja peal tehtud sarnase sõiduga sel või mõnel varasemal hooajal võrrelda. Sellist võrdlust aga meie teha ei oska, sest see on nö "salajane". Jääb ka saladuseks, kas üleüldse keegi seda võrdlust teab (näiteks treeningu sooritaja ise). Avalik saladus on, et selliste küsitavuskohtade jätmine on hea retseptsiooniesteetiline turundusvõte.

Kommenteeriva auditooriumi aktiivsus on harukordne (millal viimati oli 53 kommentaari sama ööpäeva postituse kohta), autor on lugeja huvide suhtes nö "kümnesse pannud". Ei tea, kas ka passiivse auditooriumi näitajad hüppasid nüüd üles?

 
At 08:49, Anonymous Anonüümne said...

Vabandust suusasõbrad, aga see, mis siin toimub, nõuab kõrvaltsekkumist.

Vaatan juba tükkaega, kuidas Mike muudkui kuulutab, et ta ei taha sõimata ega sappi pritsida, kuid samas ei pane täehelegi, et kõik tema sõnavõtud kubisevad sapist.

Vaadake sõbrad, mis juhtub, kui mõni tegelane väga keema läheb, nii et enesekriitiline meel kaob ja enesevalitsemine samuti.

Tragikoomiline on lugeda Mike-i juuksekarva lõhki ajavaid norimisi blogipidaja kallal, aga kas ta ise ka üldse vaatab, mida ta räägib. Ta ütleb, et PP on kohanud mõnda treenerit. Selle blogi kauase lugejana ja innuka harrastussportlasena mäletan väga hästi, et PP on vähemalt ühe hooaja, kui mitte lausa kaks treeninud Kalmer Trammi plaanide järgi suusatamist ja vähemalt aasta Meelis Minni plaanide järgi jooksmist. Ja seda nimetab faktitäpsuse eest seisev Mike mõne treeneri kohtamiseks.

Kuid see ei ole praegu isegi peamine.

Kui mõni veel äkki arvas, et Mike-il on mõni üllas idee, siis tema tegevus selle sissekande all näitab, et sel mehel on tugevad vaimsed-hingelised-psüühilised probleemid, mida ta ise ilmselgelt ei tunnista. Äkki keegi oskab talle nõu anda, kuidas ta oma elus tasakaalu tagasi võiks saada ja sisimas talutavamaks inimeseks võiks muutuda. Päris õudne on vaadata, kuidas üks inimene teiste nähes end seesuguse piirini ajab, et viisakuse ja reaalsustunde minetab.

Öeldakse, et seesuguseid inimesi ajab vaid suuremasse hullusesse see, kui nende sõnavõttude peale õli tulle valada. Meil oleks siin juba kollektiivne vastutus, et üks inimene päris ära ei keeraks, nii et minu arust on vastutustundetu neist kommenteerijatest, kes Mike-i sõnavõtte tagant õhutavad.

Vabandust, et nii pikale läks, aga omal ajal püshholoogiat õppinuna näen väikse murega kõrvalt, mis küll ühe inimesega kõigi silme all toimub, ja tunnen õudust, et keegi ei püüa teda aidata.

VK

 
At 09:02, Blogger Unknown said...

Ma mõtli kah, et olõ soo aasta külät joba kõvvu meeste higi haisu nuusutanu. Ütspäiv sai eski kuun Holdeniga suuski nühitu. A ku sood juttu ja naid märkmisi tan lugõsi, sai arvu, et iks poiskõnõ olõ viil. Iks pallo putro ja piimä tule süüä, et sama kõvas saia, nigu naa tõsõ tan...
Päntajala Tõnn

 
At 09:17, Anonymous Anonüümne said...

Esiteks - tund aega paaristööd dendropargis. Arvestades eelmise päeva rasket trenni julgen siiralt kahelda tunnise EKE trenni arendavuses. Tund aega sellisel rajal paaristööd kurnab lihase ikka väga väga tühjaks, isegi Priidu sugusel treenitud maratonihundil. EKE puhul paaristööd tehes võib lihastes laktaati olla juba isegi sama palju kui 10 kuni 15 lööki kõrgema pulsisageduse puhul. Antud treeningust taastumine ei ole niisama naljaasi. Järgmise nädala peaksid kindlasti kergemalt võtma ning kindlasti käima massööri juures (kõige parem oleks olnud kohe peale trenni), aitab ka ujumine.

Enda näitajatest. Viimased 2 nädalat on jäänud sinna 160km kanti. Eriti lõbus oli N/R kui väga kiire raja tõttu sai tehtud kaks PV2 trenni lausa 17km/h keskmise kiirusega.

 
At 09:32, Anonymous Anonüümne said...

VK Mis on valet väites, et PP on kohanud treenereid?
See et keegi on teinud mõne treeneri juhendamisel mõmned aastad sporti, ei tee temast veel treenerit. Isegi tippsportlane ei ole treener, ainult vähestest saavad peale põhjalikku õppimist ja enesetäiendamist treeneriks. Mis PP-sse puutub, siis siinses blogis tema treenimisest lugedes küll sellist muljet ei tekki, et tegemist on selle ala asjatundjaga.
Asjast midagi mitteteadval inimesel võib jääda mulje, et nii nagu PP kirjutab, peabki tegema. See ongi see, mis teeb sellise lähenemise, et siit saab head nõu, ohtlikuks. Nagu siin juba kirjutati, on palju head kirjandust kust saab abi.
PP treeneriks pidamine või tema tegevust eeskujuväärivaks treeningutegevuseks pidamine on pehmelt öeldes asjatundmatu. Sina, kes Sa oled psühholoogiat õppinud, kas arvad samuti, et see teeb sind treeningu alal eksperdiks? Loodan, et selline lähenemine ei ole üldlevinud. Eestis on siiski maailmatasemel sportlasi, kelle on aidanud tasemele asjatundjatest treenerid. Treenerite ja nende teadmiste alavääristamine ning diletantide ülistamine, ei too kellegile kasu.
Nagu PP ütles: lollust ei tohi sallida.

Mike

 
At 09:44, Anonymous Anonüümne said...

Maratonist mõnu tundmiseks tuleb eelkõige jälgida kahte reeglit.

1) Süüa ja juua korralikult. Seda nii ennem starti kui ka sõidu ajal. Kõvemad mehed ehk sõidavad sõidu läbi ka rajal ainult juues, aga üle 4h mehed võiks paaris punktis ka miskit tahedamat kerre laadida.

2) Alustada mõõdukalt. Kuni Harimäeni ja ehk ka mägi võtta nii, et anaeroobsesse ei lähe, siis on järgmised 25-40 km suur nauding. Maksimaalset tulemust nii ehk küll ei saavuta, aga sõidumõnu küll.

Nende reeglite järgimise korral on maratonil mõnus ka neil, kes 100 km-ga on piirdunud. Kui kilomeetreid tuleb rohkem, siis võib nende reeglitega (eriti teisega) mõnevõrra loovamalt ringi käia.

Endal on treeninguid tulnud juuni-detsember keskmiselt 13 tundi kuus ning jaanuaris peaks tulema mõnevõrra rohkem. Suusakilomeetreid võiks plaanide järgi maratoniks umbes 300 kokku saada (hetkel pool sellest). Arvestades, et varasematel aastatel on vähem harjutatud, siis eelmise aasta koht 800 sees, peaks olema korratav või isegi ületatav.

Erki

PS Andrusele soovitaks kätekõverdusi. 5-6h meestel kipub just lihaste väsimine olema suurim probleem.

 
At 10:14, Anonymous Anonüümne said...

Andrus:"Ehk oskab keegi head nõu anda, kuidas ilma kaasaegsete vahenditeta ennast nö treeningutel kontrollida, et hing ei ripuks tõusulõpus paelaga kaelas."

Ilma kaasaegsete vahenditeta saab ennast kontrollida enesetunde abil. Kui läheb raskeks, siis tuleb tempot tagasi hoida. Teine võimalus on treenida rajal, kus on jõukohasemad tõusud (mitte väga pikad ja järsud). Klassikat sõites on abiks hea pidamine, siis ei pea tõusul nii tugevalt tõukama, saab tõusu rahulikuma tempoga sõita.
Nagu aru sain, treenidki enesetunde järgi. Edu enda tunnetamisel ja enesetunnetamise õppimisel!

Mike

 
At 10:17, Anonymous Anonüümne said...

Kahest teemast, Vasast ja pulsikellast. Olen Vasaloppeti läbinud, ajaga 8.30 (medalit ei saanud)Selle ajaga muutub ilm tõesti -10 st +5-ni. Aga seda ei ole minu meelest suuskade pidamise juures vaja väga arvestada, sest ise lasin 25 km enne lõppu kliistrit pidamiseks panna ja viimane ots oli suisa rõõm. Kes muidugi kiiremini sõidab, sellel ka ilm nii palju ei muutu. Olen kuulnud ka seda, et eelmistel aastatel on ka tuhandendatele kohtadele sõitjad pidamise puudumisel kätega raja läbi lükanud. Mina seda ei suuda. Pulsikellast: ostsin pulsikella ja sain aru, et ilma kellata olin kõik valesti teinud - mida pikemalt ja kõvemini, seda parem. Ainult maratoni ei jõudnud sõita, kuigi kilomeetreid oli eelmisel aastal rohkem kui kunagi varem. Nüüd kellaga treenides katsusin hoida pulsi madalal (oktoobris-novembris)kuigi tempod tundusid väga aeglased. Nüüd olen natuke juurde pannud, aga tugevamad treeningud vahelduvad ikka pikemate ja rahulikematega. Tunne juba praegu väga hea. Maratonil on koht seni küll seal kusagil 2000 peal, loodan sellel aastal paremat (aega, ilmselt mitte kohta, sest uusi noori tulijaid on palju).

 
At 10:23, Anonymous Anonüümne said...

VK: "tema tegevus selle sissekande all näitab, et sel mehel on tugevad vaimsed-hingelised-psüühilised probleemid, mida ta ise ilmselgelt ei tunnista."

Haritud inimene argumenteerib oma juttu ja väitleb argumentidega, mitte ei ründa isikut, kes need argumendid kirjutas. Isiku ründamine näitab reeglina kas argumentide puudumist või taseme puudumist.

Mike

 
At 10:50, Anonymous Anonüümne said...

00:38 P

Palun muuda edaspidi oma initsiaali veidi. Mina olin siin enne P. :)

P

 
At 11:09, Anonymous Anonüümne said...

Pagan ,mehed , Teil on ikka hullult aega,et selliseid mahtusid kokku keerutada. Endal suvi-sügis perioodil 2000km rulli ja jooksu kilomeetreid ,aga suusatamisega ei taha töö ja puhkeajagraafik kohe kuidagi sobida.Samas avavõistlustel ei läinudki kõige halvemini,millest järeldan ,et vahel peab pöörama tähelepanu ka sõidu tehnikale,mitte ainult tõusvatele mahunäitajatele.
Aga sellegipoolest müts maha paljude ees,kõvasti panete.
RVW

 
At 11:40, Anonymous Anonüümne said...

At 10:50, Anonüümne said...
00:38 P

Palun muuda edaspidi oma initsiaali veidi. Mina olin siin enne P. :)

P

No sa olidki enne P aga mul oli inistsiaal P.
Kui põed et keegi osaliselt sarnase või sama inistsiaali alla kirjutab, kirjuta siis end mitte varjates avalikult, mitte anonüümselt või vähem veel hakka oma initsiaali õigusi taga nõudama...

P?

 
At 11:44, Anonymous Anonüümne said...

Kle Mike, äkki aitab. Ise ründad samasuguste eriliste põhjendustega väidetega PP-d ju.

Võiks ju hakata ka nüüd sinu kallal norida, et palun põhjenda, miks hairud inimene väitleb argumentidega, kas see on sinu meelest fakt (st kui ei väitle argumentidega, siis kindlasti pole haritud)? Kus on öeldud, et isiku ründamine näitab argumentide puudumist (sh ise ründad samuti PP-d)? See lõik on lihtsalt näide ja ma ei oota ja taha sellele vastust.

Niimoodi ei saakski ju keegi midagi kirjutada. Tegemist on siiski foorumiga, mitte doktoritööga. Nagu keegi eelnevalt ütles, et ärme ajame juuksekarva lõhki.

T.

 
At 12:07, Blogger Priit Pullerits said...

Mis lahti, et mõned nii vimma ja sappi täis on läinud? Mõned on nagu ära pööranud, püüavad kõigest hingest teistega tüli norida.

Võtke rahulikumalt! Kui juba siin paar tüüpi nii sõjakad on, siis mis veel suusarajal saab - kas on oodata, et nad keppidega torkima ja suuskadega nügima tulevad?

Vähem kurjust, vähem viha,
siis teil tõuseb suusaiha.

 
At 12:52, Anonymous Anonüümne said...

T on õigus:"Tegemist on siiski foorumiga"
Foorum on teatud veebileht, kus toimub arutelu mingi teemal.
Arutelus on teatud reeglid (kultuur), üks on see, millest rääkisin (ei rünnata isikut jne.) Ei ole öelnud, et see on fakt. On arutelu reeglid, milles kokku lepitakse, vastasel juhul ei tule arutelust midagi välja. Eeldan, et see ei ole kellegi eesmärk.
On loomulik, et inimesed on erineval seisukohal ja neid seisukohti ka väljendavad ning põhjendavad, muidu arutelu ei tekkikski. Imelik on see, et endast erinevat seisukohta vimmaks, sapiks, sõimuks jne. nimetatakse (selle asemel, et seisukohta ümber lükata)ja endast välja minnakse.
Räägin seda selleks, et tekkiks konstruktiivne arutelu, millest ka kasu sünnib, mitte põhjendamattu lahmimine.
See on peamisi põhjuseid, miks siia kirjutan. Kui näen, et kultuurne eneseväljendamine ja arutelu ei ole siin võimalik, siis loobun.
Seni olen optimist ja arvan, et tõsine spordimees ei täheda automaatselt seda, et vaimsed võimed on piiratud.
Osalen mitmes foorumis, mille tase on hoopis muud ja loodan, et ka käesoleva foorumi liikmed on rohkemaks võimelised.

Alati on võimalus mitte lugeda või mitte kirjutada, aga see on igaühe oma valik, mitte asi mida teistele pealesuruda.

Mike

 
At 13:07, Anonymous Anonüümne said...

Kle, Mike, palun loobu juba rutem!
Sa tekitad ainult müra.
Vaata, mees, pea pooled kommentaarid siia on sinu produtseeritud (nüüd hakkad kindlasti üle lugema, et ei ole pooled, on ainult 17/68-kku ehk neljandik - jah, see on mõeldud irooniana - ja seda sinu pihta), sa ei suuda tundi ka vist ilma olla, et pead tulema siia kellegagi õiendama. Seda nimetatakse otseöeldes mölapidamatuseks. Ausõna, ära viskab.

Palun otsi mõni muu koht, kus end välja elada, või piirdu ühe-kahe kommentaariga. Sa ei pea iga hinna eest kõige kohta sõna võtma.

Kui tahad maailma parandada, siis selle ülla eesmärgi elluviimiseks on palju tõhusamaid tulemusi pakkuvaid ja konstruktiivsemaid variante!

 
At 13:26, Anonymous Anonüümne said...

P? sobib hästi, ma ei pannud seda punkti enne seal tähele.

P

 
At 13:54, Anonymous Anonüümne said...

Pulleka väitel on tema ise see Mike ja nüüd ajab ta Miket siit ära. Klassikaline isiksuse lõhenemine. Vaatame, kes peale jääb, Mike või Pullekas.

 
At 13:58, Anonymous pqrs said...

Mul on suusakm 0, esimest korda saan suuskadele ilmselt 5. või 6. veebruari paiku, olen siin sügise ajal mõne pausiga iga nädal ~20 km jooksnud, eelmisel aastal olin 4 ja poole tunniga täpselt 1000 piiril, missugust treeningkava mulle väga üldjoontes soovitaksite, et mitte 1000 piirilt 1500 peale langeda? Lihtsalt kümme oäeva rahulikku sõitu 10-15 km peaaegu iga päev, kui kannatab, ja siis puhkus veel lühemate sõitudega nädalal enne maratoni ja kogu lugu?

 
At 14:11, Anonymous Anonüümne said...

13:07 Inimõigustest oled midagi kuulnud?
Mille alusel väidad, et siia võib ainult kuni kaks kommentaari kirjutada? (kas see käib ainult Mike kohta)
Kui Sulle kellegi seisukoht ei meeldi, siis ei ole lahendus, selle seisukoha väljendaja suu kinnitoppimine.
Arusaamatu lähenemine on see kui ütled kellegi kohta midagi ja keelad talle vastamise või enda seisukoha kaitsmise. Rohkem demokraatlikku meelt!

Mike

 
At 14:28, Blogger Kidra said...

Maik, kui Sa oled inimõigustest midagi kuulnud, siis tea, et peale Sinu on ka teistel inimestel õigused! Näiteks meil.

>Mille alusel väidad, et siia võib ainult kuni kaks kommentaari kirjutada? (kas see käib ainult Mike kohta)> Keegi ei väida midagi, kui Sa oled võimeline mõistusega loetust vahetevahelgi arusaama :P

>Kui Sulle kellegi seisukoht ei meeldi, siis ei ole lahendus, selle seisukoha väljendaja suu kinnitoppimine.> No meist siin enamusel on siiski lootus, et Sa lõpuks ikkagi lõpetad oma lolli möla voo või see vähemalt aeglustub.

> Arusaamatu lähenemine on see kui ütled kellegi kohta midagi ja keelad talle vastamise või enda seisukoha kaitsmise. Rohkem demokraatlikku meelt!> Just Mike, soovin siiralt Sulle demokraatlikumeelt ja avaramat silmaringi.

Püüa rahus ja vaikuses mõtiskleda enda koha üle elus. Võibolla see kuidagi aitab Sind :) Meid kindlasti!

Ilusat suusatalve!

 
At 14:40, Anonymous Anonüümne said...

Minge kukele

Mike

 
At 15:01, Anonymous Anonüümne said...

Tead Mike, mulle ka PP jutud ega teod sageli ei meeldi (eriti arvestades minu sugu), kuid seejuures pean ma alati meeles 2 asja. Esiteks, et ma olen tema "elutoas" ning külas olles ei peeretata, isegi kui võõrustaja herneid pakub. Ning teiseks, nagu kordas kunagi ammusel ajal koolis minu kallis õigusajaloo õpetaja - igaühe õigused lõppevad seal, kus algavad teise inimese õigused. Sa võid vabalt vaikides selle üle järele mõelda.
Lisaks, tuues veel väikese paralleeli Sinu mainitud inimõigustega, siis üks olulisemaid inimõigusi on õigus elule, sõtta minnes ja teisi tappes sellest õigusest loobutakse...

Maris

 
At 15:06, Anonymous Anonüümne said...

oi kus adrenaliin juba praegu osadel keeb, Viru tõotab siukest lahingut, kus vend venna vastu armu ei tunta :)

 
At 15:14, Anonymous Anonüümne said...

Ei saa aru, kes teid sunnib Mike seisukohti lugema, et nii leili lähete?
Maris, kas mõtled seda, et siin "elutoas" on PP kõiges õigus ja teised pidagu oma mokk maas?

 
At 15:23, Anonymous Anonüümne said...

Lp Mike, Sa oled suutnud end kahe päevaga väga vastikuks muuta. Kui varem võis Su kommenaare veel seedida ja nendega isegi kaasa mõelda, siis nüüd ajavad need lausa öökima. Kas Sa tõesti ei näe ega taju, et oled suutnud enamiku enda vastu häälestada? Jah-jah, tean, mida vastu ütled -- et mul ei ole fakte selle kinnituseks. Ei ole jah, aga kui loen Su pidevat karglemist siin, siis see on muutnud lihtsalt jälestusväärseks. Ole hea ja vaata ennast ise ka kõrvalt. Kas Su elu on tõesti nii ummikus, et kohe kuidagi ei suuda seda helgelt ja rahulikult võtta?

Palun Sind, kui vähegi suudad, lõpeta siin see laamendamine ja enda ületähtsustamine ära. Ma tunnetan viimastest kommentaaridest, et meil kõigil hakkab Sinust kõrini saama.

Koit

 
At 15:30, Anonymous Anonüümne said...

Keegi vist väitis, et siin blogis on oluline klikkide arv. Nüüd tundub, et see on kellegi jaoks liiga suureks läinud.
Varasemat vaadates on 30 kommentaari see piir, mis siinsele seltskonnale seeditav on. Samas nad ise kirjutavad neid üha juurde.
Asi vist selles, et kui keegi neist teistmoodi mõtleb, siis see ei ole neile vastuvõetav.
J

 
At 15:31, Anonymous Anonüümne said...

Ei, anonüümne 15:14, ma mõtlen seda, et mis sa ikka sellisele inimesele külla lähed, kes sulle ei meeldi. Ja kui sa juba oled läinud ning näed, et seal lauale pandu sulle ei maitse, siis on viisakas mitte süüa. Selle asemel, et süüa ja sõimata, et oled ikka mees, rõvedad toidud lauale toonud. Saab ka soosivalt oma kogemustest rääkida ning häid soovitusi anda. Nagu viisakad ja sõbralikud külalised ikka teevad.

Maris

 
At 15:36, Anonymous Anonüümne said...

Kas tegu ei ole mitte selle blogi kõigi aegade populaarseima teemaga?


Maagiline 100 kommentaari piir on veel ületamata!
Kas sina oled juba oma panuse andnud!?
Seltsimehed vaidlejad, edasi uute tippude poole!
Hurraaa!!
P

 
At 15:42, Anonymous Anonüümne said...

Kas ei ole nii, et kui oma artikli avalikult üles riputad ja kommenteerimisvõimaluse annad, siis see ei ole enam sinu elutuba vaid ongi avalik kommenteerimise koht.
Ja kuidagi ei saa tagada, et kõik kommentaarid kriitikavabad on.

 
At 15:43, Anonymous Anonüümne said...

Teeme ära

100

 
At 16:01, Anonymous Anonüümne said...

To 15:42 --- ei, see pole mingi ühisomand, vaid on Pulleritsu spordiblogi. See on ametlikult siin ilusasti kirjas. Sest minu teada saab siin ainult PP korda luua, nt teiste komme kustutada ehk korda luua. Ja on tõesti normaalne, nagu Maris kirjutas (ei taha seksistlikult kõlada, aga naistel on tulistes küsimustes sageli õigus, sest nad suudavad säilitada inimliku meele ja viisakuse), et siin ei karata elutoa või mille iganes peremehele nii harja nagu üks siin teinud on. Nüüd tahaks antropoloogiliselt juba teada ja näha, kes selle Miki nime taga on. No nii Mike: kas oled nii julge, et enda nimi avaldada? Juhin tähelepanu, et su suur vaenlane PP on ühes asjas sinust küll tuhat korda üle --- ta ei karda ise ennast näidata. Kas jäädki ainult nurga tagant ärplejaks?

(Minu nimi ei puutu asjasse, sest mina sinu vaidlusse PPga varem pole sekkunud ja enam ei sekku ka.)

 
At 17:25, Anonymous Anonüümne said...

Kõige toredam oleks kui Mike olekski päriselus PP ise:)

 
At 20:23, Anonymous Anonüümne said...

Minul ei ole Mike kommentaaride kohta midagi halvasti öelda. Varemgi on olnud teemasid, mille kallal hakatakse tähti närima. Nüüd on siis keegi, kes teeb seda tihedamini. Ma ei saa aru, mille pärast siin nii leili minna. Tundub kuidagi nii, et kui PPle takka ei kiida, siis laitja saab vastu hambaid. Kritiseerimine on lubatud ainult kommijatele, kelle isikud PP on suutnud kindlaks teha.
Minule see pull igatahes meeldib, kuigi lood on suusatamise informatiivsuse kohapealt minu jaoks lahjaks jäänud. Ei ole selliseid mahtusid ja ei saa ennast võrrelda. Algusaegade lood olid paremad, õpetas ka midagi. Nii tundub minule vähemalt.

VV

 
At 20:33, Anonymous Anonüümne said...

Maris, twelve points!
Ega paremini ja tabavamalt annagi seda teemat nö puust ja punaseks teha.
Terve mõistus võiks siiski ka siin kommentaariumis peale jääda.

Oleks kahju kui ventilaatorist sitta ka edaspidi nii palju peale pritsib (nagu eile-täna), et muu selle raskuse all kängub või sootuks idandamata jääb.

Rohkem dolerantsi, hetkel ei käi veel ju mees-mehe vastu võistlust, kes parasjagu kõvem. Või mõnel käib?

exelkepp

 
At 21:07, Anonymous Anonüümne said...

Mike - mina olen Sinu sõber!

Maris vihjas peeretamisele. Soovitan arvutil heli- ja haisukaardi välja lülitada või volume maha keerata. Pärast seda on Mike torkeid umbe lõbus lugeda.

Keegi vihjas PP kahepalgelisusele. Olen samuti selles leeris, et PP'd ei saa usaldada. Ta ei ole sportlase sõber. Oskab jutust välja noppida hästi müüva katke. Edasi leierdataksegi suuresti aint ühte nüanssi. Palju muud tarka juttu jääb tähelepanuta.

Lycka till!

 
At 00:58, Anonymous Anonüümne said...

treeninguülevaatest.

miks ei tule kinnitust ega ümberlüket kontrolltreeningu ja paaristõukepäeva kohta?

piinlik vaikus [naistekädinat arvestamata]..

 
At 04:00, Anonymous Anonüümne said...

Nice brief and this fill someone in on helped me alot in my college assignement. Gratefulness you as your information.

 
At 09:07, Anonymous Anonüümne said...

Teeme ära!
annan oma panuse - 92

 
At 09:28, Anonymous Anonüümne said...

Mis toimub?
Pullerits kirjutas, et Alaver treenib valesti (faktid näitasid talle) Siis kirjutas, et sprindikoondis treenib valesti.
Samuti väitis, et need, kes Tähtvere ovaalil teistmoodi treenivad kui tema, treenivad valesti. Tema treenib õigesti, toob isegi oma treeningu teistele eeskujuks.
Võistlustulemused näitavad õnneks midagi muud.(nii Veerpalu, Mae kui sprinterite osas ja ka ovaalil valesti treenijad on TM Pulleritsust eespool)
Kõike seda eirates on siin foorumis inimesi, kes leiavad, et Pulleritsu teadmistest on palju õppida ja saab teavet kuidas treenida. Samas on nad ja Pullerits ise samuti, veendunud, et Pullerits on suusatamisele palju andnud.
Sellest, kui keegi püüab neid reaalsusega tudvustada, lähevad nad püha viha täis ja hakkavad sõimama ja üritavad nende arvamusest erinevat seisukohta või vaatenurka väljendavad kommentaarid ära keelata.

Keegi on väitnud, et maailmas kõige suurem jõud on lollus.
Hakka või uskuma.

 
At 09:43, Anonymous Anonüümne said...

94

 
At 10:02, Anonymous Anonüümne said...

Üheksakümmmmmend viiiiiiis!

 
At 10:10, Anonymous Anonüümne said...

Nüüd tahaks antropoloogiliselt juba teada ja näha, kes selle Miki nime taga on. No nii Mike: kas oled nii julge, et enda nimi avaldada? (Minu nimi ei puutu asjasse, sest mina sinu vaidlusse PPga varem pole sekkunud ja enam ei sekku ka. Kas jäädki ainult nurga tagant ärplejaks?
Juhin tähelepanu, et su suur vaenlane PP on .

)

16:01

Ülaldoodu on näide lollusest.
Kui mingid seisukohad ei meeldi, ja ei jätku vaimset võimekust, et neid ümber lükata. Selle asemel on tõsine tahtmine näha seisukohtade kirjutajat. Mida see muudab, kas seisukohti või saab see, kes ei suuda neid ümber lükata, targemaks?
No ei saa. Kui aga on tahtmine jõuetut viha välja valada,võiks näiteks suusatama minna.
Millel rajaneb väide, et PP on suur vaenlane (soovunelm)?
Edu lahmimisel ja enda väljaelamisel!

 
At 11:08, Anonymous Anonüümne said...

97

 
At 11:08, Anonymous Anonüümne said...

98

 
At 11:09, Anonymous Anonüümne said...

99

 
At 11:09, Anonymous Anonüümne said...

tehtud

 
At 13:16, Blogger Priit Pullerits said...

Kahjuks, nagu näha, ei ole kommentaaride arv kuidagi seotud nende kvaliteediga. Tõenäoliselt on siin protsentuaalselt kõigist kommentaaridest enim neid, millel püstitatud teemaga ei ole mingit pistmist.

Kui nüüd kvantiteedi ehk saja piiri kätte saime, võiksime naasta kvaliteedi ehk sisulise ja viisaka diskussiooni juurde.

 
At 14:29, Anonymous Anonüümne said...

hea meelega. räägime siis nendest kolmest maksimaalvastupidavuse trennist.

maestro, kas käesoleval nädalal on tegemist üle- või alataastumisega? või peaksime te pere eelarve kohta dshonssonile saatma, et saladusele jälile saama? ja vaikima seni asjalikest asjadest, pläkutades edasi

 
At 22:37, Anonymous Anonüümne said...

Minupoolne toetus Mike'le (kes suure tõenäosusega ikkagi ei ole PP), kelle kommentaarid on küll kriitilised (mis ongi nende võlu), aga samal ajal pretendeerivad objektiivsusele. Need ei kvalifitseeru kuidagi nn sapi pritsimiseks, kibestumiseks või muuks sarnaseks, milles teda mõningad, minu arust pealiskaudselt, süüdistavad. Pigem peegeldab negatiivsuse nägemine tema kommides hoopis "nägijat" ennast. Sest mitte oleva eksisteerimine on kõnekas seik, mis räägib just "nägija" sisemaailmast, arusaamadest, väärtushinnangutest jms.-st.
Nimetan viimatikirjeldatuid vahest timurlasteks. Neil on alati näpud püsti kiitmaks takka ka argumenteerimist ja loogikat mitte kannatavat, minemaks kaasa üldise voolu ja meelsusega, autoriteedi kummardamise ja takka-kiitmisega; pea-asi on olla positiivne.
Samas on sedalaadi positiivsus sisutühi ja võlts kõmisedes nagu tühi ämber. Palju rohkem positiivsust võib olla (ja ongi kusjuures!) hoopis arvamustes, hinnangutes, kommentaarides, mis otsivad tõde, toovad esile ebakohtasid, püüavad olla objektiivsed, ei keela, käse, poo ja lase, vaid otsivad vastuseid, selgitusi. Püüavad mõista.
"Timurased" on tavaliselt üleolevad (kunstlikud) optimistid kuniks reaalsus neid vahetumalt kammib. No näiteks kui nad satuvad ülekohtu ohvriks ning selmet ligimesed, ühiskond neid mõistaks ja aitaks, on üldine sõnum "saa üle", "elu ongi selline", "ole positiivne" jms. klisseelik retoorika. Vot siis avanevad silmad, armsaks muutuvad tõde, adekvaatsus ja objektiivsus, kuniks taas tekib mingi eelise moment, mis osutub siis juba murdepunktiks tolle inimese väärtusskaalal - kas ta jätkab tõe ja armastuse liinil või kasutab hetkelise eelisseisundi ja hülgab eetilised-moraalsed väärtused kui hetkel kasutud ja piiravad.

Ma pigem tõden hirmuga milline on, ja saab olema, ühiskond, kus spetsialistidena võtavad kohad sisse VK suhtumisega tüübid, kes on koolis midagi õppinud ja oskavad üht-teist (nähtusi, inimesi) õpitu järgi mingitesse kastidesse paigutada, aga kel puudub elukogumus, terviklik käsitlus ning ühiskonna- ja isikutunnetus sellisel tasemel, et ta võiks töötada näiteks psühholoogina, kes ka tegelikult mõistab, mis toimub ja oskab ning tahab aidata.
Skiwaffe

 
At 17:27, Anonymous Anonüümne said...

Easily I assent to but I think the collection should have more info then it has.

 

Postita kommentaar

<< Esileht