teisipäev, november 30, 2010

Pullerits: Kuidas ma leiutasin tundetreeningu?

Sain täna telefonikõne Eesti spordis kunagi olulisel niiditõmbaja kohal olnud mehelt, kes kutsus mind Tartust Tallinna üle tulema, sest pealinnas saab rohkem suusatada. Aga mis siis, kui ma ei taha veel suusatada? Mis siis, kui ma ei taha üldse mingi plaani järgi trenni teha, et oleks jõuluks 600 suusakilomeetrit koos?

Te võite siin ju tagasi ajada, aga ma tean küll, et väga paljud teist teevad vägagi teaduslikult läbimõeldud trenni eesmärgiga minust talvel kiiremini sõita. Olen samuti teaduslikel alustel trenni teinud, neist kaks aastat Eesti naiste koondise treeneri Kalmer Trammi ja ühe hooaja endise laskesuusataja Margus Aderi juhendamisel. Kindlasti oli sellest palju kasu. Aga nüüd, kui baas ehk vundament on olemas, olen võtnud teistsuguse lähenemise. Nüüd teen tundetrenni.

Ehk teisisõnu: mul ei ole mingit plaani.

Ei, mul siiski on plaan! See plaan ütleb, et tee seda, mida tunned, et teha võiksid ja tahaksid ja tegema peaksid.

Vaatame siis, kuidas see plaan on toiminud. Üle-eelmisel nädalal, kui välitingimused läksid tuuliseks ja vihmaseks, otsustasin, et on tagumine aeg hakata jõusaalis käima. Käisin päeva, otsa teisegi. Sikutasin suusa- ja sõudeergomeetrit. Siis tundsin, et lihastesse kogunenud pinget peaks välja laskma. Ning läksin rullsuusatama. Tegin kerge lõdvestava 17 km pikkuse sõidu. Kuna olin plaaninud, et reedel puhkan, siis neljapäeval, mil ilm kiskus taas ebameeldivaks ja tervist ohustavaks, käisin jälle jõusaalis. Laupäeval vaatasin, et suure tuulega ei ole mõtet end õues solgutada ning tõmbasin taas suusa- ja sõudeergomeetrit. Selle aja peale tundsin, et kui ma nüüd vastupidavuse kallal järeleaitamistunde ei võta, läheb asi kokkuvõttes käest. Jooksin siis pühapäeval 18 km pikkuse ringi 1:28ga. Kokku tuli nädalas treeningkordi kuus ja treeningtunde 7:12.

Eelmine nädal, nagu isegi aru saite, sai alata ainult puhkepäevaga. Aga teisipäeval mõtlesin, et nüüd läheb uus tsükkel lahti. Esmalt teisipäeval ja kolmapäeval jõusaali: esimesel juhul peamiselt sikutusharjutused ja teisel korral raskustega jändamine. Mis sellele järgneb? Loomulikult jooks, et lihastes vajalikku aineringlust tekitada. Jooksin õhtul lumises Tähtvere pargis kümme ringi, koos kodunt tuleku ja sinna minekuga 14,5 km 1:13ga. Reedel tegin taas korraliku jõusaalitrenni, muu seas läbisin näiteks sõudeergomeetril 5000 meetrit 6. käiguga 21.20ga. Laupäeval ja pühapäeval, kui sai päevasel ajal sportida, läksin Tähtvere spordiparki suusatamist proovima. Võtsin kodus radiaatori äärest vanad hallikarva ja krobelise põhjaga Fischerid, ei pannud ma sinna mingit määret alla, ning tegin laupäeval nendel 20 ringi ehk 17 km kokku 1:08ga ja pühapäeval 30 ringi ehk 25,5 km 1:49ga. Olin Tähtvere ovaalil üks aeglasemaid suusatajaid. Oi, kuidas mõned mehed lendasid! Nädalaga sai taas kuus treeningkorda kirja ja treeningaega kogunes 8:17.

Vaat siis, kui tore asi on tundetreening - ei mingeid karme kohustusi, puhas nauding ja mõnu. Kui mõni väidab, et mul puudub treeningutes süsteem ja loogika, siis ta eksib. Need on täiesti olemas. Ainult et kriitikute loogika ei pruugi kattuda minu loogikaga, mis lähtub hoopis teistest eeldustest ja eesmärkidest kui nende oma. Prove me wrong if you can!
******Kvarneri kuurort Opatijas, Horvaatia. 24. juuni 2010. Pildistanud Priit Pullerits.

Foto 1: Suusataja laupäeval Tartu Tähtvere spordipargi ovaalil. Foto autor: Priit Pullerits
Foto 2: Kääbusšnautser Morgensilber Eye Candyt huvitab Tähtvere spordipargi post. Foto autor: Priit Pullerits
Foto 3: Talvine Tähtvere park selle põhjapoolses servas. Foto autor: Priit Pullerits
Foto 4: Suusatajad laupäeval Tartu Tähtvere spordipargi ovaalil. Foto autor: Priit Pullerits

38 Kommentaarid:

At 19:53, Anonymous Anonüümne said...

2.16/500m sõudemasinal 6. käiguga on treenimiseks igati hea. 99,9% mehi paneb ikka 10. peale ja tõmbab 4-5 minutit täiest jõust. 8) Oled õigel teel, Priit

 
At 20:03, Anonymous Anonüümne said...

Tundega veab TM-l vast 200 sisse välja, kui veab.

Muide ma ei tea kas piltnikuhärra ka Kvaernerisse sisse astus, kuid seestpoolt on aeg seal seiskunud kümmekond aastat tagasi, ehk teisisõnu - enne värskendama hakkamist võtavad nad tundetult viimast välja. Ilmselt arvavad nad, et turistidele piisab hotelli kõrval asuva botaanikaaia imetlemisest, mille kõrval usinad rahavahetajad aktiivselt oma teenust pakuvad nigu meil 90-tel aastatel.

 
At 20:12, Blogger Priit Pullerits said...

Ei ole ju 2.16/500! On ikka 2:08/500. Kui sõidan 2000 m otsi, siis teen ikka sinna 8.10-8.20 vahele, mis teeb 2.03-2.05/500. See on ikka kõvasti aeglasem kui varem, mil alla 8.00/2000 eriti kunagi ei teinud. Näis, kas see tempo madalamaks võtmine ka tulemustes kajastub. Ja mis suunas?

 
At 20:19, Anonymous Anonüümne said...

Tõsi, 2.08 ta on - seda kõvem. Sõudemasin on hästi üksluine. Olen proovinud teha rütmis 4 min aeglaselt, 1 min kiirelt jms.

 
At 21:00, Anonymous hd said...

s.erg.on parim vastupidavuse jõu arendamise aparaat ,mis välja mõeldud--tuleb ainult õieti treenida.

 
At 21:09, Anonymous Anonüümne said...

Õige treening Priit, ise teen ka tunde järgi, plaani teen ehk ühe nädala peale mida korrigeerin vastavalt kui väsinud olen. Tore et sa oled avastanud, et sõudeerogmeeter on hea, minu arust on ta üks parimaid vahendeid suusatamise paaristõuke arendamiseks, tõsi ta on natuke üksluine ja tagumik läheb valusaks, olen teinud trennides 30 minutit 7500-7600 m.
Emeri (Tallinn :))

 
At 22:01, Anonymous Anonüümne said...

Ma pooldan osaliselt sellist lähenemist, sest see tunde järgi treenimine on vist harrastussportlastele,nagu me oleme, omane kui kergema vastupanuteed minek. Mingi plaan võiks olla, eriti vahetul ettevalmistumisel võistlus(t)eks.

Eks ole seegi omamoodi eksperiment-meetod, kuidas tunnetuse järgi treeningut juhtida. Aga kas mitte ei juhi Sinu treeningut liiga palju ilm, mitte tunnetus?
;-)

Treeninguid tuleb teha varieerides, kuid, kas jätad vajalikud mahutreeningud tegemata, kui tunned et tahaksid juba puhkust ja mõnusat ergomeetrit tirida pikkade suusatreeningute asemel?

K.Tramm pani Sind Otepääl kontrolltreeningut tegema ja see oli suur vaheldus OVAALILE. Nagu aru olen saanud siis naljalt Sa ise sinna ei satu.

Priit

ps.
kas sellise pealkirjaga on ikka õige välja tulla, pean silmas leiutamist?
Avastamine oleks ehk sobivam sõna.

 
At 00:49, Anonymous Anonüümne said...

>> Aga kas mitte ei juhi Sinu treeningut liiga palju ilm

Hea küsimus. Tööpäeva hilisõhtul valgustatud rajal külmaga ja tuulega võitlemine kindlasti kasvatab iseloomu, kuid võib pikapeale psüühikale koormavalt mõjuda. Priit teeb targasti, et suusatrenne teeb võimalikult valgel ajal. Ega võistlusi pimedas peeta ka. Mõnel sellisel rajusel õhtul trenni viimine hästivalgustatud, sooja ja emotsionaalsesse spordisaali tundub küll tark tegu. Võib-olla peaksid harrastajad hoopis rohkem ilma tähele panema?

 
At 09:39, Anonymous Anonüümne said...

"Ma kuulsin, et on leiutatud säärane imerohi, mis kõik mehed targaks teeb."
"Tean väga hästi - olen seda ka ise kasutanud!"
"Nojah, ma arvasin kohe, et see on udujutt..."

 
At 09:45, Blogger Priit Pullerits said...

Jah, õige, ilm ka juhib treeninguid. Seda ei saa salata. Kui ikka puhub tuul, vinge-vinge, siis on jõusaal kasulikum kas või tervise hoidmise seisukohalt. Üks õppetund on mul juba käes: ribide vahel närvipõletik ilmselt kõledast tuulest ja see annab siiamaani tunda.

Aga kas keegi oskab siin rääkida ja nõu anda suusaergomeetri treeningu kohta? See on minu maitsele veel nürim kui sõudeergomeeter. Olen teinud 2000-meetriseid otsi muude jõusaalielementide sekka, seda tempoga 9.15-9.25 ja 7. käiguga.

 
At 10:01, Anonymous Anonüümne said...

No lõpuks ometi!
Priit, Sinust hakkab inimene saama.
Sport on fun ja tore et selle lõpuks ära tabasid.
Üldjoontes on Sul ju teada milliste võimete arendamisele millisel perioodil rõhku panna. Kui teed seda enesetundest, ilmast, seltskonnast vms. lähtuvalt, peaks tulemus (emotsionaalne seisund aga minu arvates ka sportlik resultaat) paranema.
Väsimust ja laiskust ei tohi muidugi segi ajada, ent Sinu puhul, tundub mulle, seda karta pole.
terv
Peip

 
At 10:21, Anonymous Anonüümne said...

Käik ehk siiber reguleerib õhu väljavoolu silindrist. Kui aparaat on puhastamata, st sõrestik on tolmu täis, on ka õhu väljavool väiksem, vahe võib olla väga drastiline isegi.
Selle jaoks on masinal olema more options all display drag factor, pane see peale ja tõmba, tekib ekraanile näit, mina teen trenni 145-se dragiga, siiber ca 6,5 peal, kui aparaat on puhastamata, siis võib olla sama dragi (145) jaoks vajalik panna siiber lausa 8 peale.
Emeri

 
At 11:47, Anonymous Ants said...

Tõesti rõõm lugeda, et ikkagi inimene areneb. Kui nüüd veel suudaks mõnel numbriga sõidul kah treeningu eesmärgil osaleda, nii, et ei tahaks kõigile ära panna, siis saaks juba spordimeheks nimetada!

 
At 12:11, Anonymous Anonüümne said...

Lõpuks ometi... Kui veel sellest Tähtvere teemast lahti saaks, siis olekski "tavaharrastaja" valmis :P

 
At 13:56, Anonymous Anonüümne said...

Alles oli jutt, et kes jõusaalis käiad ei ole mehed. Mehed olevat need, kes vastupidavus treeningut teevad. Priit, kuidas siin nüüd nii tihti jõusaalis?

 
At 14:03, Blogger Unknown said...

Nõustun Peip´iga. Sport on lõbus siis, kui ta on...lõbus. Vägisi mingite treeningplaanide täitmine jms ei tundu küll lõbuna. Kui ilm on vilets ja samal päeval on ka "ma ei viitsi" tunne peal, siis ei pea ju vägisi punnitama minema.

Heiki

 
At 15:39, Anonymous Anonüümne said...

Heiki, sport ei ole alati lõbus, sport on tõsine töö tulemuse nimel. Kehakultuurlase kehaline harrastus on see, mis peaks lõbu pakkuma ja tervise tagama.

 
At 18:38, Anonymous Anonüümne said...

Mida teeb kääbusšnautser Morgensilber Eye Candyt Tähtvere spordipargis? Kui eeskiri ütleb selgelt "mitte jalutada lemmikloomadega spordipargi territooriumil"

 
At 21:42, Blogger Unknown said...

Sellisel juhul olen hea meelega kehalist tegevust harrastav kehakultuurlane:)

Heiki

 
At 09:30, Blogger Priit Pullerits said...

Morgensilber Eye Candy (mitte Candyt) ehk lihtsalt Candy ei ole mingi spordipargis jalutaja, nagu ei ole ka see, kes teda rihma otsas hoiab. Ta on agility koer. Spordikoer.

 
At 09:41, Anonymous Anonüümne said...

Anna andeks Priit, aga sellist (lolli) jura ajab iga koeraomanik kui ta koer keelatud kohas on või midagi keelatut teeb.
Elagu demagoogia!

 
At 09:42, Anonymous Anonüümne said...

On ka selline ütlus: Ega koer süüdi ei ole, et omanik loll on.

 
At 11:19, Anonymous Anonüümne said...

ahhaa, šoti mägiveiseid võib ka sinna karjatama tulla?

 
At 11:42, Blogger Priit Pullerits said...

Vaat siis, mis on teie tase - väike sõbralik nunnu koerake, kes on alati väljas käies rihma otsas, ajab teil vere keema...
Ja ega ma temaga seal jalutamas käinud. Lihtsalt tulin laupäeval korraks raja veerde, et vaadata, milline on lumikatte paksus, et kas saab suusatama tulla. Tegin paar plõksu suusatajatest (vt pildid), ilma et koer oleks neist kedagi seganud või kellegi peale haukunudki, keerasin otsa ringi ja läksin minema. Ja nüüd on teil kisa taevani.

 
At 12:11, Anonymous Anonüümne said...

PP - reegel on reegel? Või sinu tubli kutsa puhul ei ole?

Avasta mõnikord koer otse enda ees raja peal, koerarihm risti üle raja, koerajunnid jne...

 
At 13:56, Blogger Priit Pullerits said...

Ma korjan koerajunnid alati ära, absoluutselt alati! Need, kes neid ära ei korja, olen märganud, on enamasti suurte koerte omanikud, kes lasevad koera maja ümber vabalt jooksma ja sittuma ning ise teevad trepi peal suitsu. Et kuidas ma vahet teen, kas on suure või väikse koera sitt? Junnide suuruse järgi, loomulikult.

 
At 15:54, Anonymous Anonüümne said...

Blogi administraator eemaldas selle kommentaari.

 
At 16:36, Anonymous Anonüümne said...

Blogi administraator eemaldas selle kommentaari.

 
At 09:20, Anonymous Anonüümne said...

Blogi administraator eemaldas selle kommentaari.

 
At 12:14, Blogger Priit Pullerits said...

Väga "ilusad" viimased kommentaarid, tõeline tase, olete ikka tõeliselt väiksed ja väiklased ja tühised inimesed, argpükslikud kraaklejad. Näete, mis teie "mõtetest" siin sai - kübersitt. Õiget jälgegi ei jäänud järele. Teiesugustest on mul kõrini ja parem, kui te siia tagasi ei tule. Kusjuures, nagu saate aru, panen teile täpselt teie enda tasemega tagasi. Teisi võib see siinkohal jahmatada, aga teie seatud tooniga väärite just seesugust vastust. Sest nagu näha on, siis selline on teie tase ja teistsugusest jutust te aru ei saa.

 
At 12:27, Anonymous Anonüümne said...

PP - järelikult rääkisid viimased kommentaarid õiget juttu, oli see sõnastus siis sulle solvav või mitte.

Sina võid oma koeraga seal jalutada, ehkki see on keelatud.

 
At 12:47, Anonymous Anonüümne said...

Blogi administraator eemaldas selle kommentaari.

 
At 18:05, Anonymous Anonüümne said...

Ma ei saa aru, kuidas on võimalik vabatahtlikult teha ühel päeval 20 ringi ja järgmisel päeval veel 30 sinna otsa. Mul hakkab juba siis üksluiseks muutuma, kui peab ühes trennis üle 3 ringi tegama. Äkki see on mingi vana kergejõustiklase värk, et harjunud staadionil ringe ketrama vms :S

Kas sa tõesti ise ei taha kusagile pikemale ringile minna, eriti nädalavahetusel?

 
At 09:33, Anonymous Anonüümne said...

to 18.05
Saa ka nii vanaks kui Priit , ei viitsi siis sinagi kulutada poolt päeva ühele treeningule.
Vaid 5-10min sörki koduukselt suusad näpuotsas soojenduseks ja lõdvestuseks,hooajal "by default" korralik MK tasemel suusajälg mida ei ole ei sprindi ega dendropargirajal,lähiümbruse keskustest rääkimatta -mõnus!

 
At 09:03, Blogger raybanoutlet001 said...

zzzzz2018.5.14
vibram five fingers
prada shoes
ray ban sunglasses
coach outlet online
nike store
hugo boss sale
bottega veneta
oklahoma city thunder jerseys
cowboys jerseys
houston texans jerseys

 
At 06:58, Blogger Unknown said...

www0803



christian louboutin shoes
off white jordan 1
coach outlet
manolo blahnik outlet
pandora charms
ugg boots uk
christian louboutin shoes
ed hardy uk
fitflops
pandora charms outlet

 
At 05:26, Blogger jeje said...

Michael Zhu est sans aucun doute un auteur pro de Il a air jordan 12 retro femme créé un certain nombre de messages dans différents contes attrayants Sport Footwear comme Air Jordan Fusion Dunk SB Air Max Trainers. Ils ont supposé que les exercices d'échauffement avaient leur retour sur investissement. En conséquence de l'emprunt du produit de progrès de groupe de Tuckman, l'étape normative peut éprouver des difficultés d'expérience dans la production de conclusion. Le nom du fabricant Bathing Ape lorsqu'il est centré sur l'indication répandue dans la langue japonaise est baignant dans l'eau tiède qui décrit la jeunesse du asics chaussures femme handball Japon pour poursuivre les tendances les plus récentes et les plus préférées. Et bien qu'il y ait vraiment beaucoup trop de zones sur la planète des cigares à prendre en considération pour cet article instructif, je pensais que je pourrais donner quelques conseils tout en la méthode de l'allume-cigare très important, probablement un cigare très puissant accessoire que vous pouvez personnel (lié avec tout le humidor évidemment). Certainement les plus gros sneakers asics gel lyte iii magenta bordeaux dépenseront un peu plus et les plus petits en coûteront un peu moins.

 
At 10:50, Blogger Unknown said...

www1020

christmas presents
pandora outlet
nike shoes outlet
tod's outlet
true religion
coach outlet
yeezy boots 350
canada goose outlet
ralph lauren polo
prada shoes

 

Postita kommentaar

<< Esileht