esmaspäev, juuni 24, 2013

Andrus Lein: Kuidas välismaal võistlemas käia?

Neile, kel mõlgub mõttes panna end proovile mõnel välismaratonil, jagab oma rikkalikust pagasist nõu tuntud harrastusjooksja Andrus Lein, Rakvere spordikeskuse hooldustehnik.

Andrus, kuidas sattusid esimest korda välismaratonile?
2000. aastani olin pikki maid jooksnud, aga maratoni mitte. Riho Lüüs, vana maratonimees, kutsus mind kaasa Stockholmi. Ettevalmistust mul polnud, kogemusi ka mitte. Rajal tuli ette ootamatusi, näiteks käisin kõhu pärast põõsas – hommikul sai liiga palju pugitud ja seedimise lõi natuke sassi. Emotsioon, mille sain, oli sellegipoolest suur: stardis 15 000 inimest, finiš olümpiastaadionil, rahvas karjub. Jooksin 2:47 ja sain umbes 60. koha.
Järgmisel aastal läksin Berliini maratonile, kus tuli starti üle 30 000 inimese. 2002. aastal tegin Taanis Odenses isikliku tippmargi 2:34.31, mis püsis üheksa aastat. Tunamullu jooksin selle Tallinnas kahe sekundiga üle. Sel kevadel viisin Rotterdamis isikliku margi 2:32.34-ni.

Mille järgi välismaratone valid?
Et saaks head resultaati teha. Et rada oleks hea ja konkurents tihe – see aitab tulemusele kõvasti kaasa. Hea rada on selline, mis on lauge ja kus on vähe järske tõuse. Pigem võiks jooks olla ühe kui kahe ringi peal.

Kui pikalt tuleb osalemist ette planeerida?
Osalemist tuleks ette planeerida pool aastat. Kuid igale poole nii hilise registreerimisega ei saa. Suurtele maratonidele on üsna raske peale saada, Berliinis saavad kohad nädalaga täis. Londoni maraton on jällegi mõeldud rohkem tippudele ja kohalikele ning on lisaks heategevusliku suunitlusega. Üks Eesti mees sai sinna Soome turismifirma kaudu starti. Eestlastele vist ei olegi seal üldse kohti, kui sa ei ole just kõva mees, kes jookseb alla kolme tunni. New Yorgi maratonile pääseb aga loosiga. Seal on osalejate limiit 40 000, aga tahtjaid on 120 000.
Kui oled väga hea jooksja, alla 2:30, siis lasevad korraldajad sind harilikult ka veidi enne võistlust registreerides starti.
Minu arvates ei tasu alati trügida suurtele maratonidele, nagu Berliin, London ja Pariis. Need on muidugi ahvatlevad ja pretiižssed, aga sama hästi võib valida ka 10-15 tuhande osalejaga maratoni, nagu Frankfurt, Rotterdam, Hamburg, Viin. Korraldus on seal mugavam, ei pea massi sees tunglema.

Kui suured on osavõtumaksud?
Euroopa suurtel maratonidel 30-100 eurot. Mida varem registreerid, seda odavam. Registreerimine iseenesest on internetis lihtne: kui sul on krediitkaart, läheb viis minutit ja oledki kirjas.

Mis moodi määratakse stardigrupid?
Kui internetis osaleja ankeeti täidad, küsitakse isiklikku rekordit. Paned rekordi kirja ja selle järgi saadki stardigrupi. Kui see on su esimene maraton, küsitakse, mis aega tahad reaalselt joosta.

Kui keeruline on saada suurele maratonile lennupileteid?
Võimalusel tuleb need osta pool aastat ette, siis on piletid odavamad. Kui hiljemaks jääd, jälgi bookinghouse’is lennupakkumisi: mõnikord võid isegi kuu enne väljalendu sattuda väga hea pakkumise peale.

Kui varakult tasub kohale minna?
Kui maraton on pühapäeval, võiks reedel välja sõita, siis saab päeval rahulikult majutuse võtta, numbrite järel ja maratoni expol käia. Laupäeval võiks teha väikse sörgi, tutvuda natuke raja ja stardikoridoridega ning sellega, kuidas on riietumine korraldatud.
Riietumine on tavaliselt suurtes telkides, lisaks on pakihoiutelgid. Kui start ja finiš asuvad eri kohas, näiteks Nizza-Cannes’i maratonil, pannakse nende vahel käima furgoonautod.

Kuidas otsida paslikku majutust?
Kaks head saiti selleks on directrooms.com ja booking.com. Majutus tasub samuti mitu kuud või koguni pool aastat ette broneerima, sest maratonipäeval on rahvast palju ja hinnad lähevad üles.
Vaatan, et hotell jääks maksimaalselt 2 km kaugusele võistluspaigast: siis jõuad kerge vaevaga starti ja pärast, kui kõik liigesed ja lihased on valusad, kerge vaevaga hotelli tagasi ega pea selleks ühistransporti kasutama. Kuigi tihti saab maratoonar maratoni päeval suurlinnas ühistransporti tasuta kasutada, näiteks Frankfurtis.
Ma ei soovita kokku hoida ega mingis hostelis ühisruumi võtta. Ise otsin majutust kahe- või kolmetärni hotellides. Samuti soovitan enne broneerimist lugeda saitidel hotellide kohta kommentaare: pildid võivad ju olla ilusad, aga kui kohale jõuad, avastad teinekord müra ja suitsuhaisu või koguni sitikad. Kinldasti peab vaatama, et hotelli kõrvalei asuks lõbustusasutust, kus käib poole ööni tümps.
Hea, kui hotellis on hommikusöök. Samas peab aegsasti vaatama, mida nad hommikusöögiks pakuvad. Ma olen hommikul vähenõudlik, sest laen end eelmisel päeval korralikult süsivesikutega.

Kui varakult tuleb starti minna?
Nicas anti start koguni kella 8 hommikul, tavaliselt on see kell 9 või 10.
Tund enne starti võiks ikka kohal olla. Vaatan maratoni brošüürilt alati aegsasti järele, kus miski asub.
Tavaliselt pool tundi enne starti tehakse stardikoridori väravad lahti. Frankfurtis ja Rotterdamis on näiteks hästi kitsad koridorid, rivi läheb väga pikaks. Isegi mul kulus esimeses grupis 30 sekundit, et pärast pauku stardijooneni jõuda. Õnneks võetakse igal pool kaks aega, netoaeg ja brutoaeg. Nii et isegi kui stardijooneni jõudmiseks kulub viis minutit, saad ikkagi kirja netoaja.
Ajavõtukiibi eest võetakse registreerimisel panditasu, umbes 25 eurot. Pärast saad selle raha tagasi, kui kiibi tagastad. Viimasel ajal on kiibid pandud numbri külge, mis on eriti mugav.

Kui põhjalikku eeltööd tasub teha rajaga tutvumiseks?
Uurin alati maratoni kodulehel raja kaarti ja profiili, siis tead arvestada, kui mitmendal kilomeetril on tõus.
Rajal on kilomeetripostid, vaheaegu võetakse iga 5 km tagant, enemasti on tabloo üleval. Samuti tehakse sinust pilti ning pärast võid hea raha, umbes 40 euro eest osta oma jooksust video.

Kuidas on korraldatud jootmine-toitmine?
Joogipunktid on ka tavaliselt iga 5 km tagant, palava ilmaga lausa iga 2,5 km tagant. Pakutakse jõujooki ja vett, lõpupoole isegi geeli ja kokakoolat. Koka on väga hea, kui energia on otsas.
Tipud saavad panna TPdesse oma joogi, korraldajad viivad need lauale. Minu arust on päris keeruline neid seal hoo pealt üles leida. Olen tihti näinud, kuidas mõned minu pundist jäävad lausa seisma ja otsivad oma pudelit. Naistippudel seda probleemi ei ole – neil on kaks-kolm jänest kõrval, kes võtavad laualt pudeli ja viivad neile kätte.
Kindlasti tasub eelnevalt uurida, mis spordijooki rajal pakutakse. Kui seda on ka Eestis saada, peaks varakult proovima, et ei tekiks rajal üllatust. Organism ei pruugi võõra maitse ja koostisega jooki omaks võtta, see võib mõjuda maole ja tekitada kõhuhädasid.

Mis siis saab, kui rajal kõhus keerama hakkab?
Raja ääres ja vaheajapunktides on välis-WCd. Kui häda tekib kohas, kus vetsu ei ole, tuleb lihtsalt otsida mingi rohelisem koht – ei ole seal häbeneda midagi. Isegi Paula Radcliffe (naiste maailma tippmargi 2:15.25 omanik) on käinud otse-eetris raja kõrval ära. Organism on ju krutitud maratonil viimse piirini. Olen ise pidanud kolmel maratonil vetsus käima.

Kas rajad on kõikjal korralikult turvatud?
On olnud juhuseid, et koerad on rajale pääsenud. Minu üks ekstreemsemaid maratone oli Sitsiilias Palermos: kes ikka liiga kauaks rajale jäi, pidi pärast laveerima kohalike inimeste ja hulkuvate koerte vahel. Nägin, kuidas üks mees hüppas finišeerides koguni üle koera – vägev! Kes tahab ekstreemsusi otsida, aga ka pärast võistlust kultuuri nautida, sellele soovitangi minna Sitsiiliasse.
Sakslaste maratonidel on jällegi väga hea korraldus. Mõnel suurel maratonil on sadu tuhandeid inimesi raja ääres ergutamas, samuti on väljas palju muusikakollektiive. Mõnikord nood häirivad, kui tümps on liiga kõva ja ise oled väsinud.

Mis ootab ees pärast finišeerimist?
Tavaliselt on emotsioon vägev, kuigi kõik kohad valutavad. Ma ei soovita hotellis kohe siruli visata, pigem pesta, võta näksi, et taastuda, ja minna siis jalutama. Berliinis on isegi suured pesemistelgid tänaval, torudega on veetud sinna ajutine veetrass.
Medali saab kohe finišis kaela. Rotterdamis saavad naised isegi lilleõie. Diplomi tuleb endal pärast välja printida.
Toitlustamine on pärast finišit väga erinev. Näiteks Frankfurtis oli see 2007. aastal väga külluslik, aga mulluseks oli see kardinaalselt muutunud.
Mõnel maratonil teevad korraldajad isegi väikse afterparty.

Mis ajaks on mõistlik sättida ärasõit?
Soovitan mitte väga kiirustada. Hea, kui saab esmaspäeval tagasi sõitma hakata. Olen käinud välismaratonidel tavaliselt suurema pundiga, kellega läheme õhtul sööma ja muljetama. Pärast Nica ja Palermo maratoni võtsin koguni nädalaks puhkuse, käisin ümbruskonnas ringi vaatamas.

Usutles Priit Pullerits
******
Final section close to the top of Amasa Back Trail, La Sal Mountains in the background, Moab, Utah. 20. aprill 2012. Pildistanud Priit Pullerits. (Suuremalt vaatamiseks klikkida pildile.)

Foto 1: Andrus Lein tänavusel Tartu nn jooksumaratonil. Foto autor: Aldo Luud, Õhtuleht/Scanpix
Fotod 2 ja 3: San Francisco maraton kulgemas üle Golden Gate'i silla. Fotode autor: AFP/Scanpix
Foto 4: Isegi Mongoolia pealinnas Ulan Batoris joostakse maratoni. Foto autor: AFP/Scanpix 
Foto 5: Tänavune Londoni maraton. Foto autor: Reuters/Scanpix
Foto 6: Andrus Lein tänavusel Tartu nn jooksumaratonil. Foto autor: Kristjan Teedema, Postimees/Scanpix
Foto 7: Tänavuse Londoni maratoni turvaja. Foto autor: AFP/Scanpix
Foto 8: Siluetid Tokyo maratonil 2008. Foto autor: Reuters/Scanpix

96 Kommentaarid:

At 17:58, Anonymous Anonüümne said...

Ettevõtja ja harrastussportlane Andres Keba kirjutab oma blogis, et tema on spordiüritustel osalemisel seadnud endale 10 € piiri. Kui osavõtutasu üle 10 €, siis otsib odavama ürituse. Kusjuures firmaomanik Keba, kes aastas suure osa ärireisidel veedab, ei ole just kehva rahakotiga mees. Siit on kõigil õppida, kuidas rahaga ümber käia.

 
At 19:11, Anonymous Anonüümne said...

Asjalik info. Kuid üks koht häiris, kui oled kõva mees ehk aeg alla 3 tunni ja kui oled väga hea jooksja ehk alla 2:30. Ma ei tea 3 tundi ei ole nüüd kül mingi kõva mehe tulemus ning hea meesjooksja peaks ikka naiste MR tasmel jooksma. Kahjuks ei ole Eestis hetkel ühtegi head jooksjat, vaatasin, et eelmine aasta oli üle ca 650 meest, kes jooksid kiiremini kui naiste MR.

 
At 20:18, Anonymous Anonüümne said...

Kõvad mehed jooksevad maratoni 2:08-ga. Head mehed 2:06-ga.

 
At 22:26, Anonymous Anonüümne said...

Millest nüüd see? PP ju välismaal võistlemas ei käi, sest see on raharaisk. PP ju enam ei jookse, sest põlved on läbi. Ja maratonisjooksust ei ole PP kunagi midagi arvanud.
Aga sellegipoolest üle aastate üks mõistlikumaid sissekandeid.

 
At 10:47, Anonymous Anonüümne said...

No Keba 10 eur on paras nali.
Kui ei taha osaleda, siis ei pea osalema. Puhas valikute küsimus.

 
At 10:47, Anonymous Anonüümne said...

PP Sissekanne 10. mail 2013.

Nagu ma teile siin juba korduvalt rääkinud olen, siis üllitasin aprilli lõpus Postimehe vahel juba kümnenda vastupidavusalade lisa Maraton. Otsige nüüd see üles – ei, kõik asjad ei ole tänapäeval tasuta internetis, eriti see kaup, millel on olulist praktilist väärtust. (Miks peakski olema? Miks arvatakse, et töö, mis näiteks mina teen, peab olema kõigile lihtsalt kahe-kolme klahvivajutusega kättesaadav? Ei pea.)

Vahepeal on ilmunud järgmine erilehe "Maraton" number. Sellest on võetud viimased kaks lugu ja pandud siia sissekandena ning on kättesaadavad mõne klahvivajutusega. Mis siis vahepeal muutunud on? Kas antud kaubal ei ole olulist praktilist väärtust? Kas PP ei hinda enam oma tööd nii kõrgelt? Või on see asjade loomulik käik (maailmas liiguvad ka asjad nii) selle poole, kuidas kõik asjad on tasuta kättesaadavad?

 
At 15:52, Anonymous Anonüümne said...

Pullerits pani toime eneseplagiaadi,
avaldades varem mujal avaldatud artikli siin blogis originaalartikli pähe. (Kus on Postimehe juristid nüüd, kui firma töötajad Schibstedi intellektuaalset omandit laiali tassivad??????)
Avaldagem Pulleritsule selle taunimist vääriva teo eest PÕLGUST!

 
At 16:40, Anonymous Anonüümne said...

Kahju. Ma juba jõudsin rõõmustada, et lõpuks ometi mõni asjalik artikkel siin blogis. Kahju, kahju.

Ja veel on kahju, et Pullerits püüab rahva austust ära teenida kõveraid teid pidi, nagu homod üritavad oma seisukohti tagauste kaudu rahva enamusele peale suruda. Võta üks ja viska teist. Kuhu küll on jäänud tõsised eesti mehed?

 
At 18:01, Anonymous Anonüümne said...

Tõsised mehed pole kuhugile kadunud. Suusaringkondades tuntud autoriteedid jälgivad mängu distantsilt.
Teet

 
At 23:26, Anonymous Anonüümne said...

Väike nali:
Mis te Pulleritsuga pahandate, ega tema süü pole ,et tuul suunda muutis. :D

Pealegi sõna on mehe oma, võtab ja annab seda kuna ise tahab nii ka artikklitega, avaldab siin või seal, oma asi.

 
At 07:28, Anonymous Anonüümne said...

Priit, kirjutasid hiljuti "uutest küüditajatest" kes soovivad oma vastased saata "sotsiaalsesse gulagi". MIs sa arvad Tiit Kuusemaa artiklist, kus too nõuab kondoomikampaania korraldajate nimede avalikustamist. Kas sa ei leia, et kristlaste käitumine ja retoorika on tegelikult täpselt samasugune nagu nendel inimestel, keda sa regulaarselt kritiseerid ja süüdistad sõnavabaduse lämmatamises.
http://arvamus.postimees.ee/1277850/tiit-kuusemaa-avalik-kiri-tai-direktorile-maris-jessele

 
At 11:21, Anonymous Anonüümne said...

Kristlased jätke rahule! Küsimus ei ole ainult sõnavabaduses, käitumises ja retoorikas. Küsimus on väärtuses ja motiivides selle taga. Ühe liikumise taga on põhiväärtuste hoidmine, teise taga nende laialilöömine ja asendamine millegi tundmatu ja imelikuga.

 
At 16:39, Anonymous Anonüümne said...

11:21 kristlastel ei ole ju põhiväärtuste monopoli. "Mingi tundmatu ja imeliku" nägemine võib tähendada lihtsalt silmaringi piiratust. Väljendad sallimatust. Pole ka imestada, kristlased on ajaloos vääga palju sallimatust üles näidanud.

 
At 17:10, Anonymous Anonüümne said...

See kõhuteema on tegelikult oluline. Mul on paar korda tulnud pooleteisttunniseks planeeritud jooksutrenn pooleli jätta ja hädaga koju vaaruda, sest linnas sa majade vahel ju kuskile häda poetama ei lähe. Kuidas süüa ja mida teha?

 
At 18:18, Anonymous Anonüümne said...

USA Ülemkohus võrdsustas homo- ja heteroabielud. WOW!
Nüüd,Priit, saad Ameerikas Jaanusega paari heita. Great!!!

 
At 19:35, Anonymous Anonüümne said...

Mainin ennetavalt, et Eesti pole abielu definitsiooni määramise õigust kellelegi delegeerinud ning see on meie rahva suveräänne tahe.

 
At 19:51, Anonymous Anonüümne said...

Kas 1,3 miljonit inimest - piisake meres! - (kellest vist 0,3 miljonit on veel defineeritud mittekodanikeks) sellise asja määratlemisel saavad üldse globaalsete trendidega vastuvoolu ujuda? Kahtlen selles kõvasti.

 
At 20:01, Anonymous Anonüümne said...

Mis globaalsetest trendidest sa räägid? Riikides, kus homoabielud on seadustatud, pole rohkem elanikke kui riikides, kus homopropaganda on keelatud.

Globaalsed trendid sõltuvad pigem sellest, mida teevad Hiina ja India. Mõlemaga neist soovib Eesti valitsus arendada sõbralikke suhteid.

 
At 20:16, Anonymous Anonüümne said...

Eksid, 20:01
Globaalsete trendide määrajad ei ole Mumbai slummielanikud ega Guangzhou tehasetöölised (kelle inimõigusi rikkuvate valitsejatega Eesti valitsus soovivat sõbralikke suhteid??).
Globaalseid trende seatakse Amsterdami, New Yorgi, Londoni kvartalites - geikontsentratsioon on neis suur.

 
At 20:35, Anonymous Anonüümne said...

Mis riigi sajandiks nimetatakse 21. sajandit? Ei ole see Amsterdam, New York ega London. Lääneliku tsivilisatsiooni hegemoonia on minevik, järjest rohkem hakkavad endast märku andma ka teised maailma piirkonnad.

Paraku homondus on see, mis lääne allakäiku ainult kiirendab.

 
At 08:39, Anonymous Anonüümne said...

Kus siis blogiperemees ise on?
Homovastaste kolumnidega nii palju raha kokku kühveldanud, et pikem trip ette võetud?

 
At 14:16, Anonymous Anonüümne said...

Blogiperemees ilmselt mõtleb elu ja maailma üle järele. Ei imestaks, kui ta oma järgmises postituses palub homodelt vabandust kõige selle eest, mida ta oma kirjutistega neile on teinud. Kapist väljatulemisele viitavaid seisukohti on ta oma postitustes vajatud kujul avaldanud juba varemgi.

 
At 15:09, Anonymous Anonüümne said...

Blogiperemees keerab praegu rattaga asfaldi pealt maha ja varsti saame lugeda, milliseid elukardetavaid seiklusi ta seoses sellega läbi elas. Karm mees, karmid ajad! :)

 
At 16:00, Anonymous Anonüümne said...

Kapist välja, Priit!

 
At 16:24, Anonymous Anonüümne said...

14:16,vabandust paluda, mille eest? Pederastidelt, kordan, pederastidelt!!?
Ilm ikka täitsa hukka minemas! Kahju et Aadut enam meie hulgas pole.

 
At 16:57, Anonymous Anonüümne said...

Foto nr 4 tekst. Eesti keeles ei öelda enam Mongoolia pealinna kohta Ulan Bator.

 
At 17:58, Anonymous Anonüümne said...

Jah, tuleb öelda Улаанбаатар ja maa ise on Монгол Улс.

 
At 19:36, Anonymous Anonüümne said...

To 16:24

Huvitav, kui suur osa nendest homovastastest sellised Hitleri tagaigatsejad on? Kahtlustan, et enamus.

 
At 08:08, Anonymous Anonüümne said...

USA ülemkohus võrdsustas homoabielud! DOMA (Defence of Marriage Act) pidavat õigusvastane olema.

 
At 09:55, Anonymous Anonüümne said...

Kurat võtaks!
Spordimeeste blogi on muutumas mingiks omasooiharate ehk maakeeli pederastide foorumiks.
Kui tahate üksteist panna siis minge ja pange, kuid ärge kurat tulge siia mölisema.

 
At 14:47, Anonymous Anonüümne said...

To 09.55.
See oli ikka Pullerits, kes kogu selle homoteema siin tõstatas. Seda ei teinud kommentaatorid.

 
At 15:24, Anonymous Anonüümne said...

Uhke vaadata!
Hoides pöialt, et nii kestab lõpuni.

http://sport.err.ee/jalgrattasport/ad591802-c1c1-4e4a-b7f8-2272eb33c982

 
At 15:43, Anonymous Anonüümne said...

09:55, Spordimehed panevad ju pidevalt üksteisele. 8)
Priit räägib siin blogis
ka pidevalt kuidas tema tuhandetele
rattarallil ja maratonil
pani.
Taaramäe, näe, tahtis 2012 kõigile panna. Aga sai hoopis ise kõigilt.
Kas sinna oled panija või keeratakse hoopis Sulle? 8)))))

 
At 21:27, Anonymous Anonüümne said...

Äkki Priit läkski USA-sse, uut seadust uurima või tähistama, ta on ju uuriv ajakirjanik.

 
At 23:44, Anonymous Anonüümne said...

Ära sa ütle, meeldiv surin on endalgi kuidagi sees. Särk on uhke ja edu!

 
At 13:25, Anonymous Anonüümne said...

Homoelu uurima saadetud ajakirjanik Pulleritsust pole kippu ega kõppu.
Kas avalikkus peaks juba
murelikuks muutuma?
Tuleks pöörduda Eesti Geide ja Lesbide Ühenduse poole, saata Amsterdami, Londonisse, New Yorki otsijad???

 
At 13:28, Anonymous Anonüümne said...

Pulleritsu välimusega meest olevat
nähtud Chelseas (New York, NY) geibaaride kvartalis.

 
At 14:12, Anonymous Anonüümne said...

Käesolev äraolemine annab vist ka vastuse, miks Pullerits aasta otsa enda füüsilisse vormi ajamisega mässab. 50-something with a body of a 30-sotmething (or 20-something?)..

 
At 15:43, Anonymous Anonüümne said...

On ka riike, kus arusaamad on paigas.

"Eelnõu keelab alaealistele "mittetraditsiooniliste seksuaalsuhete propageerimise", mis võib tekitada "moondunud arusaama", et homoseksuaalsed ja heteroseksuaalsed suhted on "sotsiaalselt võrdsed."

http://m.delfi.ee/article.php?id=66370432

 
At 16:18, Anonymous Anonüümne said...

Priit, tule sealt Ameerikast ära ja vaata meie naaberriigi poole.

 
At 18:45, Anonymous Anonüümne said...

Blogipidaja istub ju nagu lubatud teleka ees ja vaatab ETV pealt Taaramäe söitu. Peale tänast pole vist kahjuks eriti midagi vaadata...
kah priit

 
At 18:54, Anonymous Anonüümne said...

"Taaramäe tänasest etapist: loodetavasti jäävad muidumehed tõusudel maha"

112. ESTTAARAMÄE Rein 131 COFIDIS, SOLUTIONS CREDITS 03h 48' 50'' + 05' 39''


No selge siis...

 
At 18:57, Anonymous Anonüümne said...

Tänase etapi lõppu oli piinlik vaadata. Pullerits oli vist üks nendest, kes TdF näitamist ETV-s hullult pushis. Eks kõrend aitab ikka kõrendit.

 
At 19:13, Anonymous Anonüümne said...

Huvitav tegelane see Pullerits. On ta ju aastaid kritiseerinud sinisilmseid Eesti spordifänne, kes ei oska oma lemmikute seisu ja võimalusi reaalselt hinnata. Aga Taaramäe osas on ta ise nii pilvedes, et jube vaadata.

Kui ma siin mõni nädal tagasi kirjutasin, et ETV peaks näitama hoopis Kaia Kanepi mänge Wimbledonis ja mitte Tour de France'i kuna Taaramäe ei suuda seal astma tõttu midagi korda saata, siis Pulleritsu arvates oli see: "Uskumatu õelus ja pahatahtlik parastamine..."

Nüüd oleme seisus, kus Kanepi on juba Wimbledonis saanud kolm võitu, seejuures ülipõnevas matšis eelmise aasta poolfinalisti alistanud. Ja homme mängib ühel peaväljakutest veerandfinaali jõudmise nimel. Ja seda Eesti telepublikule ei näidata. Selle asemel näidatakse 2,5 tundi seda kuidas grupp jalgrattureid loksub, lõpus üks hispaanlane võidab, siis selgub, et hoopis belglane oli võidumees ja Taaramäe tulemust ei teagi enne kui õhtuseid spordiuudiseid.

Arusaamatuks jääb mis imeväega on enda sõnul heteroseksuaalsed mehed Pullerits ja Kaljuveer nii ära armunud Rein Taaramäesse, et kainest mõistusest pole enam raasugi järel?

 
At 19:46, Anonymous Anonüümne said...

Pullerits on ju tõsise spordi asjades amatöör.
Taaramäe klounaad on häbiks
kogu Eesti spordile.

 
At 20:51, Anonymous Anonüümne said...

Nätaki, jälle valearvestus ja vabandused. Aga kahju mul kah tüübist pole. Ise on paljuski süüdi, et teda tõsiselt ei võeta. Las nüüd häbeneb.

 
At 00:22, Anonymous Anonüümne said...

"juba eeloleval kolmapäeval jätkub Jüris Filter Temposõidu Karikasari 22 km pikkuse meeskonnasõiduga."

Sinna oleks terava jalaga tempomeest Pulleritsu hädasti vaja!

- -
Taaramäega aga kahjuks, paistab, et on üldse finito. TdF ülekande eest on suured rahad magama pandud. Eesti sporti samal ajal ei kanta üldse üle. Kes võtab vastutuse?

 
At 07:42, Anonymous Anonüümne said...

Head viited.

"Hästi panen, eks ole? Kuid lugege edasi: ma panen veelgi kõvemini!"

Kes nii laiab? Mõni väikese maakoha piimahabe, enda meelest kõva kutt? ... Taaramäe? ... Ei, see on ajakirjanik Pullerits.. Laiab ja ülbitseb... aga aasta hiljem lõhkise küna ees.
Taaramäe ei jõua tervise tõttu TdFi sõita, siin ei ole midagi kommenteerida (ärge piinake vaest meest).

 
At 07:52, Anonymous Anonüümne said...

ETV-l ei jätku vahendeid Eesti kergejõustiklaste superliigas esinemise ülekandmiseks.

 
At 11:13, Anonymous Anonüümne said...

Aga kes vastutas siis kui me vaatasime talvel suusatamist, maksumaksja raha eest.
Kes vastutab, et me pidime kolm õhtut miskit kontinentide turniiri vahtima.
Ja mis asi see kergejõustiku superliiga on? Ei näinud seal Bolti ju ega teisi superstaare.
Ja üleüldse, kes vastutab kui ma suvi läbi vahin telekat ja lõpuks ikkagi mulle ei meeldi?
Ja kes siis vastutab, kui ma vaatasin ükspäev Kanal 2-st Suvereporterit ja ma ei näinudki purjus lõunaeestlasi pidu panemas?

 
At 11:19, Anonymous Anonüümne said...

"Aga kes vastutas siis kui me vaatasime talvel suusatamist, maksumaksja raha eest."

Mati Alaver


"Kes vastutab, et me pidime kolm õhtut miskit kontinentide turniiri vahtima."

Marko Kaljuveer


"Ja mis asi see kergejõustiku superliiga on? Ei näinud seal Bolti ju ega teisi superstaare."

Eesti kergejõustiku paremik oli võistlustules.


"Ja üleüldse, kes vastutab kui ma suvi läbi vahin telekat ja lõpuks ikkagi mulle ei meeldi?"

Kui ei meeldi, leia ise parem tegevus.


"Ja kes siis vastutab, kui ma vaatasin ükspäev Kanal 2-st Suvereporterit ja ma ei näinudki purjus lõunaeestlasi pidu panemas?"

Kanal 2 on erakanal ja vastutab ainult oma omanike ees.

 
At 14:11, Anonymous Anonüümne said...

Küsisin siin mõni aeg tagasi, mida arvab Pullerits oma kolleegist "Risto Mehisest". Vastust ei tulnud. Küsin uuesti.
http://sport.postimees.ee/1286348/inimese-peaga-jalgpalli-manginud-teismelised-venelannad-vahistati

 
At 18:28, Anonymous Anonüümne said...

Käed eemale Taaramäest!
Reinu etapid on veel ees. Praegu on tähtis peagrupis lõpetada, et mitte väga palju vahet sisse lasta. Kogu tuur on veel ees. Taaramäe sõit on nagu oma sitt, ikka vaatad :)
Teet

 
At 19:41, Anonymous Anonüümne said...

Priit,
USAs saavad Ameerika kodanikuga gei-abiellu heitnud nüüd Green Card'i.
Kas kasutad võimalust?

 
At 21:17, Anonymous Anonüümne said...

Ilmselt on ta juba seda võimalust kasutanud, sest temast pole siin mõnda aega midagi kuulda olnud.

Võib arvata, et ta valmistab meid ja ka ennast ette üllatavaks avalduseks - mis tegelikult mitmete märkide põhjal ei tarvitsegi olla nii üllatav.

 
At 23:28, Anonymous Anonüümne said...

Samal ajal Wimbledonis ... on Kaia "hüsteeriline eit" Kanepi teeninud juba 200 000 € ja mängib veerandfinaalis.
No comments.

 
At 23:30, Anonymous Anonüümne said...

Vean kihla, et üllatav avaldus ajastatakse Postimehe laupäevalisasse "Arter" ja sellest saab müügihitt! ;)

 
At 23:44, Anonymous Anonüümne said...

Kui Pullerits tooks Ameerikast kaasa noore musklis boyfriend'i - neegri! Ei - mustanahalise - oi siis oleks Kroonikal jms sellisel meedial kõneainet!

 
At 00:45, Anonymous Anonüümne said...

Pullerits ei suuda seda viimastki allesjäänud väärikusepiiska kaitsta.

 
At 06:45, Anonymous Anonüümne said...

Üks kord on "Pullerits-kapigey" võib-olla naljakas, kuid mitme korraga läheb labaseks ja näitab pigem "naljameeste" arengupeetust.
Aitab.
Kui midagi tarka öelda ei ole, siis kasutage võimalust vaikida ...

PS. Mina ei ole Pullerits, vaid tavaline inimene, kelle mõnedki teravad kommentaarid on siit eemaldatud (täpsustan - haihtunud!). Ikkagi on praegu piinlik lugeda seda jama.

 
At 10:39, Anonymous Anonüümne said...

Tõenäoliselt Priit vanemate lugude taga kommentaare ei vaata ja seega panen siia oma väikse mõtte -

Kaua murdsin pead, miks Priit kangekaelselt eirab kutseid Kambja temposõidu etappidele. Vaadates tema sissekannet "neljapäev, juuni 20, 2013", saan aru! Tema ego ei luba tulla võistlema lühikesele rajale (kus EI TOHI tuules sõita) ja saada pähe endast vanematelt meestelt! Kiiremaid on isegi 60-ste seas, 50-stest rääkimata. Napilt mahuks esimese 60-70 sisse ...
Ja mitte kõik neist pole eluaegsed rattasportlased ning enamusel on Rattaralli ja Suusamaratoni ajad oluliselt suuremad!

 
At 11:50, Anonymous Anonüümne said...

Temposõit algab korralikust spets temposõidu rattast + kiiver. Kui seda pole, siis saadki pässidelt pähe. Üle 40 km/h keskmist ikka tavalise aluraami ja oinasarvedega võidukaga sees ei hoia. Kui just Pikkuus ei ole.

 
At 12:01, Anonymous Anonüümne said...

to 11:50 -
tulge 10.07 järjekordse Kambja TT starti ja näete isegi, et pole neil "pässidel" ühtigi neid temporattaid - lasevad tavaliste mnt ratastega ja paljudel pole isegi "clip-on aerobar"-e.
Aerokiiver on stardijoonel suht haruldlane ...

Teie 10:39

 
At 16:40, Anonymous Anonüümne said...

Hi, 10:39
& Everybody!

Ya err gravely - Pullerits, that guy likes to be humiliated! Sure he does.

Cheers &
And Have Fun!!!!

Kip.

 
At 16:58, Anonymous Anonüümne said...

Jätkame siis.
Kes kurat vastutab, et ma telekast tennist vaatasin ja Kanepi kaotas???
On vaja sellise jama peale maksumaksja raha raisata või?

 
At 17:10, Anonymous Anonüümne said...

Selle eest, et sa telekat vaatad, vastutad sa ise. Vaevalt keegi sind teleka külge aheldas ja keelas millegi muuga tegeleda.

 
At 18:52, Anonymous Anonüümne said...

"Selle eest, et sa telekat vaatad, vastutad sa ise. Vaevalt keegi sind teleka külge aheldas ja keelas millegi muuga tegeleda."

kle, ära plära, siin enne üks just ladus letti kes igasuguste muude juhtude korral vastutasid. Nüüd, mina, tüüpilise Eesti spordifänni musternäidisena, kes näeb spordi vaatamisel mõtet vaid siis kui Eesti sporlased võidavad, tahan teada, kelle süül ma selle aja raiskasin, kui Kanepi kooslepit vahtima pidin, mida keegi enne reklaamis kui suurepärast aseainet tuurdefraantsi ajaraiskamisele?

 
At 19:09, Anonymous Anonüümne said...

18:52, sa näid olevat selline rahvuslikult meelestatud lohh, mihe Hooandja keskkonda ja pleti Eesti Jooksu raamatu toetuseks oma annetus välja. Andres Keba, näe juba toetas. Toeta Sina ka!

 
At 20:26, Anonymous Anonüümne said...

Johhaidii, kuidas siin on kord
käest ära läinud. Ennevarem
võis siin lugeda põhjalikult
argumenteeritud stiilipuhtaid arutlusi spordi ja spordiga kaasnevatel teemadel. Nüüd?

 
At 20:26, Anonymous Anonüümne said...

See, kas telekast millegi vaatamiseks veedetud aeg on raisatud või mitte, on igaühe enda asi. Sellise suhtumisega, et "kui Kanepi kaotab siis on raisatud aeg" pole mõtet vaatama hakatagi. Seega oled loomulikult ise süüdi.

ETV seisukohast on Kanepi mängude näitamine igal juhul mõtekam ja sisukam kui Tour de France'i ülekanded. Miks nii? Aga Eesti telekanali eesmärk peaks olema ju Eesti sportlaste võistlemise näitamine. Täna said Eesti televaatajad 100%-lise ülevaate Kanepi mängust. Täpselt oli näha mis ja kuidas läks. Iga viimnegi pallivahetus koos aegluubis kordustega. Tour de France'i ülekannetest oleme saanud 0%-lise ülevaate Taaramäe sõidust. Teleülekandes näidatakse liidreid ja peagruppi, Taaramäe vilksatab vahel mõneks sekundiks. Ning kui ta maha jääb, siis ei osata veel ülekande lõpuski öeldi mitme minutiga ta kaotas. Ja seda miks nii suur kaotus tuli kuuleme ka alles õhtustes spordiuudistes. No mis mõte on iga päev 2,5 tundi sellist ülekannet näidata. Kui ETV saaks tellida sellise telepildi, mis need 2,5 tundi näitakski ainult Taaramäe tegemisi, siis oleks veel arusaadav. Aga nüüd näidatakse lihtsalt 99,999% ajast välismaalaste tegemisi.

 
At 21:39, Anonymous Anonüümne said...

Tänan, 20:26! Hästi argumenteeritud ja veenev mõttekäik, mis teeb asjad selgeks.

 
At 22:27, Anonymous Anonüümne said...

19:09

Ära põe, lohh olen ma küll, aga mitte ülemäära rahvuslikult meelestatud.
See mis ma siin kirjutasin oli rohkem naljaga eelnevate vastutusenõudjate Wimbledoni TVsse ja telekast põruva Taaramäe vaatamise vastutajate nõutjate pilamiseks.
Tegelikult olen ma väga rahul, et eestlastele Euroopalikku spordikultuuri (TdF ja Wimbledoni) näidatakse ning aimu antakse ,et murdmaasauusatamine ja kettaheide ei ole mitte need maailma põnevaimad ja tähtsaimad alad.


16:58
18:52

 
At 22:33, Anonymous Anonüümne said...

20:26

Hästi argumenteeritud on see jutt vaid sellise inimese meelest, kelle jaoks on sport huvitav vaid siis kui oma inimene võidab ning tõestab, et näe polegi me sellised orjad nagu kogu aeg räägitakse. Paraku on Eesti selliseid täis, mitte ainult Tour de France valguses vaid ka näiteks "Suure Suusamaa" MK etapp , mille publiku hulk paugupealt peale tippude kadumist kokku kuivas.
Keda ikka sport spordi pärast huvitab on selle aasta tuurilt päris head elamused saanud ja ETVle suur tänu selle eest.
Kahju vaid ,et Konföderatsioonide karikaturniiri täies pikkuses ei näidatud.

 
At 23:42, Anonymous Anonüümne said...

Aga Tour de France'i ülekanded ETV-s pole ju rattaspordi pärast üldiselt. Ikka Taaramäe siin, Taaramäe seal ja Taaramäe iga nurga peal pidi olema. Kui ETV eesmärk oleks kõiki spordimaailma suurvõistlusi üldiselt näidata, siis oleks nad pidanud juba poolteist nädalat iga päev 8 tundi Wimbledoni turniiri näitama. Mitte ainult ühte Kanepi mängu.

 
At 23:58, Anonymous Anonüümne said...

Kuule 22:27, miks sa arvad, et need kommentaarid mida sa omast arust pilad, on üldse tõsiselt kirjutatud? Pigem on nendes pilatud Pulleritsu eelmise aasta kirjutisi kus ta nõudis Tour de France'i ülekandeid ja jalgpalli EM-i näitamise lõpetamist. Hetkel on seis küll selline, et sa oled oma "geniaalsuses" parodeerinud paroodiaid.

 
At 00:25, Anonymous Anonüümne said...

10:39 ja 12:01 ok tulen siis ja veendun oma silmaga. Ülevaade saab olema.
Teet

 
At 07:31, Anonymous Anonüümne said...

Kas see kirjatükk toimetamist ka saab? Mis koht on Nica? Nicaragua?

Või on meil hoopis tegemist oksitaani keele spetsialistidega?

 
At 09:02, Anonymous Anonüümne said...

Mida on meil Taaramäe juhtumist õppida?
Eestlane, keda ikka protestantlike väärtuste (tööarmastus, kasinus, tagasihoidlikkus jne) omajaks on peetud,
osutub kultuuriliselt liikuvat
hoopis kuhugi india või ladina-ameerika ellusuhtumise suunas (rags to riches - kaltsakast kunniks, macho-kultus - kõigile ärapanemine jne).

 
At 09:06, Anonymous Anonüümne said...

Pullerits,
kui peaksid seda lugema:
Tule täna Jürisse, võta oma rattasõbrad kaasa, Jüris on 22 km temposõit. Eraldistardist. Meeskonnaga. Kui mees oled.
Kui ei ole, siis ära enam kiiresti
sõitmisest kirjuta.

 
At 12:04, Anonymous Anonüümne said...

Küsime hoopis nii - mida on meil Pulleritsu juhtumist õppida

 
At 15:49, Anonymous Anonüümne said...

Õppida on seda, et madalalaubalisele publikule (Taaramäe fännid, võõra- ja homovihkajad) kirjutades muutud ka ise madalalaubaliseks.

 
At 16:10, Anonymous Anonüümne said...

to 15:49

+1

 
At 16:47, Anonymous Anonüümne said...

Tour de France'il on Taaraka asemel pildis hoopis neeger.

 
At 17:58, Anonymous Anonüümne said...

Vot tak:

http://suusk.blogspot.com/2013/06/pullerits-roomustagem-neegersportlased.html

Siin sissekandes väidab hoolega taustinfot uuriv ajakirjandusäss, et tuurdefraantsil neegreid ei osalegi!!! Siit küsimus, kes vastutab lisaks tuurdefraantsi näitamisele veel vale pildi edastuse eest?? Seest et vastavalt Pulleritsu infole ei saa ju see võistlus olla õige tuurdefraants, kus neeger osaleb??? Mida ma just praegu telekast vaatan??? :S

Hämmingus spordihuviline

 
At 22:14, Anonymous Anonüümne said...

Õiged andmed pole Pulleritsu jaoks olulised. Lihtsam on fakte võtta laest või imeda pastakast, maksab ainult, et need edastatava sõnumiga kooskõlas oleks.

 
At 22:32, Anonymous Anonüümne said...

Huvitav miks siia blogisse enam peaaegu keegi oma nime all kommentaare ei kirjuta? Dr Holdeni asi ehmatas vist ära ..

 
At 00:32, Anonymous Anonüümne said...

See Tuurdefraanssi neeger
võib väga hästi olla ka
homo.

 
At 01:33, Anonymous Anonüümne said...

NEEGER TOUR DE FRANCE'IL

Neeger pedaalis ja irvitas.
Vändamees vaatajaid tervitas!
...........................
Uudistes mainiti veel Taaramäge.
Olevat taas saanud haamriga pähe.

Nüüd aga, mustade jalgrattaspordivõimetuse jutlustajad - tõmmake nahhui!

 
At 21:54, Anonymous Anonüümne said...

Aafrika mees tõusis TdF liidriks...

 
At 09:26, Anonymous Anonüümne said...

Holden teeb homme Rõuge maratonil käivet...
Äri käib.

 
At 19:00, Anonymous Kermo said...

Rein laseb meelega vahet sisse , et pärast kuskil etapivõit noppida.

 
At 11:47, Blogger Unknown said...

Tere tulemast 24hour laenu teenus

Kas oled proovinud saada pankadelt laenu ilma edu ? Hädasti on vaja raha, et saada välja võla ? Vajad raha laiendamiseks või loomist oma äri ? Laenu saada üks Suurbritannia juhtivaid laenu firmad . 24hour laenu teenus on üks suurimaid tagatud laenud äriühingute Ühendkuningriigis ja meie sõbralik ja kogenud töötajad suudavad töödelda taotlus kiiresti ja tõhusalt . Võite laenata mis tahes perspektiivis 1-25 aastat ja laenata summa £ 2000 £ 50,000,000.00 mis tahes eesmärgil .

Tüübid laen pakume sisaldama :

Isiklikud laenud
Lühiajalised laenud
Võlgade konsolideerimise laene
Online laenud
Kiirlaenud
Iga - eesmärgil laenu
laenutingimuste
Bad krediidi laenu
Odav laen
Kahjuliku krediidi laenu
Kodulaen
Bad krediidi probleemid
tagatud laenu

Madala intressimääraga 3 % kõigis maailma osades . Rakendus on saadaval taotlejatele, kes on 18 aastat ja üle selle.

Täpsema info saamiseks võtke ühendust e-posti teel : 24hourloanservice@gmail.com
Regards
Larry Fox

 
At 03:04, Blogger oakleyses said...

tiffany and co, christian louboutin outlet, longchamp, oakley sunglasses, michael kors outlet, michael kors outlet, replica watches, nike air max, michael kors outlet, louis vuitton, michael kors outlet, prada outlet, cheap oakley sunglasses, oakley sunglasses, gucci outlet, prada handbags, michael kors, polo ralph lauren outlet, kate spade outlet, ugg boots, ray ban sunglasses, ugg boots, jordan shoes, ugg boots, nike outlet, burberry outlet online, longchamp outlet, ray ban sunglasses, oakley sunglasses, louis vuitton outlet, michael kors outlet, louis vuitton, tory burch outlet, ugg boots, louis vuitton, louboutin, nike air max, louboutin outlet, chanel handbags, longchamp outlet, louboutin shoes, burberry, tiffany jewelry, nike free, uggs on sale, oakley sunglasses, replica watches

 
At 03:07, Blogger oakleyses said...

new balance pas cher, sac longchamp, hogan, true religion jeans, kate spade handbags, nike air max, air max, north face, ray ban pas cher, air jordan pas cher, true religion outlet, nike air max, ralph lauren pas cher, north face, louboutin pas cher, coach purses, sac guess, lululemon, coach outlet, timberland, nike roshe, longchamp pas cher, michael kors, burberry, air force, true religion jeans, lacoste pas cher, tn pas cher, nike air max, abercrombie and fitch, true religion jeans, hermes, vanessa bruno, michael kors, nike free run uk, michael kors, ray ban uk, ralph lauren uk, coach factory outlet, nike blazer, mulberry, michael kors, coach outlet, converse pas cher, nike free, vans pas cher, oakley pas cher, nike roshe run, hollister, hollister pas cher

 
At 03:10, Blogger oakleyses said...

bottega veneta, giuseppe zanotti, mac cosmetics, nike air max, north face outlet, longchamp, lululemon, soccer jerseys, mont blanc, new balance, celine handbags, baseball bats, oakley, ralph lauren, babyliss, louboutin, valentino shoes, insanity workout, vans shoes, nike trainers, iphone 6 cases, asics running shoes, reebok shoes, mcm handbags, beats by dre, ferragamo shoes, chi flat iron, hollister, jimmy choo shoes, nike huarache, wedding dresses, nfl jerseys, instyler, p90x workout, ghd, north face outlet, herve leger, abercrombie and fitch, iphone 6s cases, iphone 6s plus cases, iphone cases, hollister, soccer shoes, ipad cases, birkin bag, nike roshe, s5 cases, iphone 6 plus cases, timberland boots, iphone 5s cases

 
At 03:13, Blogger oakleyses said...

louis vuitton, converse, canada goose outlet, michael kors outlet, michael kors handbags, pandora jewelry, moncler, hollister, ray ban, sac louis vuitton pas cher, moncler, lancel, ugg boots uk, bottes ugg, doke gabbana outlet, moncler, coach outlet, montre pas cher, louis vuitton, moncler outlet, canada goose, louis vuitton, moncler, michael kors outlet online, doudoune canada goose, thomas sabo, moncler, karen millen, juicy couture outlet, toms shoes, wedding dresses, converse outlet, canada goose, moncler, vans, marc jacobs, links of london, hollister, pandora jewelry, moncler, canada goose uk, ugg,uggs,uggs canada, nike air max, swarovski, canada goose, pandora charms, ugg,ugg australia,ugg italia, swarovski crystal, supra shoes, canada goose, pandora charms, barbour jackets

 

Postita kommentaar

<< Esileht