kolmapäev, oktoober 09, 2013

Pullerits: Võõrad pole Eesti sporti teretulnud!

Väikese ärevusega avasin laupäevase Postimehe spordiküljed, kus kolleeg Peep Pahv oli otsustanud võtta seisukoha küsimuses, kas Venemaa iluuisutajale Aleksandr Zabojevile peaks andma kiirkorras Eesti kodakondsuse, et ta saaks Sotši olümpial paarissõidus koos Natalja Zabijakoga esindada Eestit. Pealkiri «Kodanikuks – olümpia nimel» ei tõotanud head. Kas tõesti on Pahv, jalad-maas kaine mõistuse esindaja paljudes põhimõttelistes küsimustes, kõikuma löönud, mõtlesin endamisi. Ja alustasin lugemist lõpust, et saada kiiremini selgust, kas tõepoolest on veel üks karune mõistlik eesti mees poolt vahetanud ja jooksnud kaasa põhimõttelagedate globaalsete nõmetrendidega.

Ei, kõik on korras. Pahv kirjutas selgelt: «Me ei tohiks laskuda spordimaailmas vähkkasvajana üha jõudsamalt vohava trendini palgata oma riiki esindama välismaa sportlasi.» Absoluutselt nõus.

Õnneks on enamik Eesti spordiajakirjanikke sama meelt. Mis tähendab, et kui keegi peaks hakkama Eestisse mingi võistkonna tugevdamiseks võõraid importima, tabab teda ajakirjanduses terav ja massiivne kriitika. See peaks hoidma kõik need, kes arvavad, et loodetava spordiedu nimel võib kodakondsust lahkelt siia-sinna jagada, selgelt vaos. Igatahes sain Pahvilt, kes on Eesti spordi kuluaarides maad kuulanud, kinnituse, et Venemaa paarissõitjale Eesti kodakondsuse andmine enne Sotši olümpiat ei tule Eesti spordijuhtide sõnul kõne allagi.

Mõned ludrijalad ilmselt imestavad ja küsivad, miks nii jõuline seisukoht, sest mida ühe kodakondsuse äraandmine Eestile paha teeb. Aga küsimus on põhimõttes. Millised on Eesti põhimõtted, sellest kirjutasin juba ligi neli aastat tagasi pika loo «Eesti sõnum võõrastele: te ei ole siia teretulnud!».

Väga mõtlemapaneva loo sellest, kuhu spordis igasugune nn vere segamine võib viia, kirjutas eilses, teisipäevases Postimehes kolleeg Madis Kalvet. Seal on juttu noorest Manchester Unitedi mängijast Adnan Januzajst, kellel on valida vähemalt viie riigi koondise vahel, keda ta võiks edaspidi esindada. Aga millisele riigile ta tegelikult lojaalne on? Samas loos on juttu ühest Šveitsi koondise albaania päritolu mängijast Granit Xhakast, kes jättis aasta tagasi MM-valikmängus Albaania vastu palli nimme väravasse löömata. Tal hakkas sünnimaast hale. Samuti meenub mulle paari aasta tagune lugu, kuidas Saksamaa noortekoondisse kuulunud Iraanis sündinud mängija keeldus oma kodumaa esinduses mängimast Iraani surmavaenlase Iisraeli vastu.

Eelnenud näited on piisavalt kõnekad, et sportlaste Eestisse importimise teemal midagi üldse veel arutada oleks.

Ja ikkagi, pole kahtlust, küsivad mõned, miks nii karm ja jõuline seisukoht võõrsportlaste suhtes. Aga sellepärast, et öelgu või arvaku Euroopa mida tahes, Eesti on rahvusriik, Eesti on eestlaste kodumaa. Väga tabavalt pani igasugused võõraste eestkostjad paika Postimehe veebiintervjuus Mart Helme, kes vastas palvele põhjendada, miks ta nõuab, et Tallinna ametiasutustes tuleb lõpetada venekeelne teenindamine, nii (tsiteeritud motiveeritud mahus, viis lauset):

«Sellega, et meil on keeleseadus. Sellega, et Eesti on eestlaste riik. Sellega, et Tallinn on Eesti pealinn. Sellega, et 22 aastat on venelastel aega olnud eesti keelt õppida. Sellega, et me ei hakka teenindama kõikvõimalikes keeltes euroliidu viljastavates tingimustes siia saabunud migrante ega pea tegema erandit ka okupatsiooni ajal siia tulnud migrantidele.»

Kirjutan kahe käega alla. Ja imestan, kuidas sai keegi üldse nii lolli küsimuse esitada.
******
Bottom of Spring Canyon, Moab, Utah. 21. aprill 2012. Pildistanud Priit Pullerits. (Suuremalt vaatamiseks klikkida pildile.)

Fotod 1 ja 2: Paarissõitjad Aleksandr Zabojev (Venemaa) ja Natalja Zabijako (Eesti). Fotode autorid: (ülemine) Mati Hiis, Õhtuleht/Scanpix, (alumine) Liis Treimann, Postimees/Scanpix
Foto 3: Manchester Unitedi noor staarmängija Adnan Januzaj (nokatsiga) jälgimas teiste Inglise jalgpalluritega NBA hooajaeelset mängu Manchesteris. Foto autor: AP/Scanpix
Foto 4: Albaania päritolu Granit Xhaka (vasakul) tähistab koos teiste Šveitsi koondislaste Xherdan Shaqiri (keskel) ja Valon Behramiga mullu septembris MM-valikmängus Albaania vastu löödud esimest väravat. Foto autor: AP/Scanpix

65 Kommentaarid:

At 10:00, Anonymous Anonüümne said...

.....tabab teda ajakirjanduses terav ja massiivne kriitika....

Kõik on õige, aga elu näitab, et see kriitika ei loksuta eriti kedagi.

 
At 10:01, Anonymous Anonüümne said...

Võtate sõna inimeste pinnal, kuid ei boikoteeri hiina suusakeppe, hiina jalgrattakivreid, milline odav allakäik. Kuhu jäävad tugevad, korralikud Made in Estonia männipuust kiivrid?

 
At 10:07, Anonymous Anonüümne said...

Väga vale koht, kus oma marurahvuslust näidata. Aga eks selline klähvimine tõmbab tähelepanu. Kui mitte probleemile, siis vähemalt klähvijale...

 
At 10:10, Blogger Priit Pullerits said...

Marurahvuslus?? Palun argumenteerige!

 
At 10:17, Anonymous Anonüümne said...

Pole vaja paanikat teha. Nagunii ei anta kodakondsust. Ainuüksi juba selle pärast, et Edgar on uisuliidus pundis;))) Aga kui tantsupartner oleks idanaabri asemel jänkiländist või mujalt lääne poolt ning uisuliidus teine vapivärv-ja loom, siis oleksid ka Pahv ja Pullerits vait kui kuldid rukkis. Fakt.

 
At 10:28, Anonymous Anonüümne said...

Kõik on prostitutsioon. Eesti kosmoseriigiks on ju samuti prostitutsioon ja see Normet võib minu poolest p*** minna. See on neegri hobi, rakettidega mängimine. See on ERAhobi, see ei peaks ületama uudiskünnist. Ja siis tulebki kohe uudis-idee kasutada sputnikuid põllumajanduses. No andke andeks - need Normetid on Eesti mahamüüjad. Saab siis olema nii, et põllumehel puudub igasugune hingeline side oma haritava maaga, kui hakkame oma kombaine juba kosmosest juhtima, Hiina plastikust puldiga? Dünamiiti! Dünamiiti on vaja!

 
At 10:34, Anonymous Anonüümne said...

Tegelikult ilmeśelt enamik eestlasi eelistaks võistlemas näha eestlasi, mitte ainult ajakirjanikud. Jutust jääb mulje,et ainult ajakirjanikud on selle poolt. (Ka mina eelistan eestlasi, aga ka erand kinnitab reeglit. Mitte konkreetset sportlast silmas pidades, aga üldjisemalt). Kas A.Turay võib ikka PP arvates eestis ajakirjandust teha ja kov-i kandideerida? Paluks selget seisukohavõttu?

 
At 10:57, Blogger Priit Pullerits said...

Abdul Turay võib Eestis ajakirjandust teha, seda võivad teha kõik välismaalased, kellel on öelda ja kirjutada, mis meie inimestele korda läheb, ja kes valdavad kirjasõna, nagu valdab Abdul Turay. Valimistel kandideerimise reeglitega ei ole kursis - kui seadused võimaldavad kandideerida, siis nii on (erinevalt iluuisutajast, kellele seadused ei võimalda kodakondsust anda). Kuid eelistan, et Eestis määraks asju inimesed, kellel on meie maa ja rahvaga ikka pikaajalisem ja põhjalikum side, sest vastasel juhul, mõelge, võib ju Venemaa läkitada siia kohaliku võimu juurde hulga võõragente.

 
At 11:09, Anonymous Anonüümne said...

Iluuisutajale ei võimalda seadus ilmselt kiirkorras kodakondsust anda. Aasta-paari pärast ilmselt probleemi poleks. Piiri tõmbamine, keda võiks lubada ja keda mitte, on ka keeruline. Ses suhtes mõistan iluuisutajat, et sel alal väga raske sobivat partnerit leida ilmselt, neid otsitakse üle maailma.

 
At 11:15, Blogger Priit Pullerits said...

Mina ka mõistan iluuisutajat. Aga kui täna saaks kodakondsuse andmise kriteeriumiks, et tuleb mõista iluuisutajat, siis kuidas homme hoida ära seda, et tuleb mõista ärimeest-ettevõtjat, kellele on vaja keevitajat, koristajat, või haiglajuhti, kellele on vaja õde või sanitari, jne, jne?

 
At 12:14, Anonymous Anonüümne said...

jätame siis töö tegemata, kuna ei mõista vajadust tööjõudu riiki sisse tuua? See sisuliselt omale kuuli jalga laskmine ja siis sama jalaga omavärava löömine. Sul omal ka vend Rootsis parema palga peal, palju ta seal sinusuguste ksenofoobide tõttu kannatama on pidanud?

 
At 12:25, Anonymous Anonüümne said...

Alustama peab lihtsamast: Lasnamäe ja Kopli ümber traataed ja sisse-välja käivad ainult need, kellel on eesti keele tasemeeksami tulemus ette näidata.

 
At 13:18, Anonymous Anonüümne said...

12:14 kannatab raha all, justkui oleks see kõik, aga ei ole hoopiski.

 
At 14:04, Anonymous Lellep said...

Väga vale koht, kus oma marurahvuslust näidata. Aga eks selline klähvimine tõmbab tähelepanu. Kui mitte probleemile, siis vähemalt klähvijale...

-----------------------------------------

Esiteks pole tegemist marurahvusluse vaid tavalise rahvusliku eneseväärikusega. Meil oma eesti sportlastest juba pooled vene nimedega, leian et uhe venelase vägisi kodanikuks tegemisel vaid mingi uisutamise vöistluse tarvis ei tasu absol ära. Isegi kui nad tuleks medalile. Eestil talimängude medaleid juba piisavalt. Mida see 1 iluuisutamises juurde annaks?

Imestan et on palju selliseid eestlasi kes juba tagasihoidliku pro-eestluse värina peale pistavad huilgama - marurahvuslus. Rahvust mida on omas kodus vaevalt 650 000 inimest peab iga viimane kui nendest olema MARU rahvuslane. Veel pölvkond ja eestlast enam ei ole. Tänagi pani keegi delfi staar oma lapsele itaalia-slaavi nime.

 
At 14:19, Anonymous Anonüümne said...


Probleem on lihtsam, kui Priit ja enamus traataia ehitajaid siin blogis üldse aduvad.
Nimetet paar ehk pool sellest on sisuliselt ainus selle alaga tõsiselt tegelev(ad) spotlane(sed) Eestis. Miks see nii on. Kas on üldse vaja eesti sporti killustada ja kõikide aladega tegeleda või peaksime mõtlema, mida teeb uisutaja lapsevanem, kelle lapse treening maksab kuus min 200 EUR.
Me liigume kaose poole, kui arvestada, et aasta pärast lõpetab juba teine lend TU treenereid, kellel puudub eelnev sportlik kogemus. Selle aasta sisseastujad sai kehalistes katsetes kõigi aegade kõige kehvemad tulemused.
Kuskilt on käibele tulnud väljend, et me oleme nii väikesed ja seepärast sportmängudes edu pole loota. Kuidas Sloveenia on maailma tipus kõikides sportmängudes, lisaks kõikides suusaalades, isegi kergejõustikus. Island võitis eelmistel OM mängudel käsipallis hõbeda.
Käib totaalne ressursi raiskamine - mida me kaotame, kui poiss aitab ühte eestimaa tüdrukut ja lisaks hakkab treeneriks , et tuua siia mingitki oskusteavet

 
At 15:15, Anonymous Marko said...

Mis puutub Mart Helme seisukoht, mida selle blogi autor jagab: kas seega peaks lõpetama ka igasuguse teenindamise soome, saksa, inglise jm keeltes ehk siis teeninust sooviv turist peaks valdama vajalikul määral eesti keelt?
Või peaks enne küsima: kas te elate siin (ning sel juhul teenindama karistuseks vaid eesti keeles) või olete turist (et sel juhul teha erand)?
Olgem ausad, see on ju absurd. Ning miks on välja toodud vaid vene keel? igalt välismaalast peakse sel juhul teenindatama vaid eesti keeles olgu ta USA suursaadik, Kopli vene rahvusest elanik või hispaanlasest üliõpilane. Nõus?

 
At 15:47, Anonymous Anonüümne said...

Omapärane on see eestlase maailmapilt. Välismaalasele (näituseks Schibsted)raha teenida sobib. Aga kui teistelt midagi võtta oleks, kui teistel midagi anda on, siis vastu ei võta. Siis oleme rahvuslased. Ja koguni nii rahvuslikud, et ühe eestlase, kes kõnealuse uisutaja paariline on, allavett laseme.

 
At 15:52, Blogger Priit Pullerits said...

...ei ole küll passi vaadanud ega sugupuud uurinud, aga nimi Natalja Zabijako lubab suure tõenäosusega oletada, et eestlasega küll tegemist ei ole. Eestimaalasega küll. Need on aga kaks sootuks eri asja (vrd nt Abdul Turay - on ta eestlane? Ei! Eestimaalane? Ju vist.).

 
At 16:01, Anonymous Anonüümne said...

Vabandust, aga Normeti suhtes sõna võtnud mees peaks küll vaimse tervise hinnangu mõnelt psühhiaatrilt saama.

 
At 16:16, Anonymous Anonüümne said...

Priit, kummast sa siis räägid? Kas sellest, et võõrad pole oodatud Eesti sporti (eestimaalaste sporti) või eestlaste (kodakondsete) sporti?

 
At 16:20, Anonymous Anonüümne said...

15.15 on siin nutika tähelepaneku teinud. Kurb reaalsus on see, et vene aeg eesti keelt ei hävitanud, küll teeb seda aga english lähema paarikümne aasta jooksul.
Ja unistagem ka natuke: oleksin ma vanake Hottabõtš ( oli sihuke tegelane kunagi venes, kelle kõik soovid täitusid )- kaotaks alates homsest kõik venelased Eestist. Asi lõppeks hävinguga, sest ega ometi eestlased kaevandusse lähe, sibi ei mängi ega muid lihttöid tee. Ja kui inimene teeb tööd Eestis, maksab makse siin, miks siis ei tohi tal siinse kohta oma arvamust olla? - Ja kaasarääkimisõigust?

 
At 16:32, Blogger Priit Pullerits said...

16:16 - Eestimaa on eestlaste maa, eestlaste kodu- ja sünni- ja isamaa, maa, mille eest me esivanemad on võõraste (rootslased, taanlased, sakslased, venelased...) vastu võideldes kannatanud ja surnud, et meil oleks oma maa, kus elada oma elu, nagu me ise seda tahame ja õigemaks peame - see ei ole ju mingi suur maa, meil võiks ju maailmas olla see päris oma väike maatükk, kus hoida oma rahvust, keelt, kultuuri, traditsioone. Maailmas on sadu muid kohti, kuhu võivad minna need, kes ei taha oma kodumaal olla, ei pea tingimata siia tulema - on Ameerika, on Austraalia, on Inglismaa, on Prantsusmaa - mingu sinna, seal võetakse neid avasüli vastu. Ja seega olgu Eesti sport eestlaste sport. Või mõtleb tõesti mõni, et see on okei, kui Eesti eest jookseb korvpallis platsile kolm ameeriklast, üks serblane, üks venelane? Kelle kuradi meeskond see siis on?

 
At 16:37, Anonymous Voldemar Koogol Jr. said...

Priidul on õigus nagu alati te nihilistid maneristid estofoobid

 
At 17:00, Anonymous Anonüümne said...

Kas sa kisandad samamoodi ka siis, kui Novosjolovilt intekat küsid? Või Budõlinilt? Mannimalt? Nemad on ka eestimaalased, kelle esivanemad ilmselt ei ole rootslate, taanlaste jne. sõdinud. Eestimaalased sellegipoolest. Ja ma kordan küsimust: Priit, kummast sa siis räägid? Kas sellest, et võõrad pole oodatud Eesti sporti (eestimaalaste sporti) või eestlaste (kodakondsete) sporti? Teeks vaidluse alustalad selgeks, siis teame mõlemad, millest räägime.

 
At 18:31, Anonymous Anonüümne said...

Eestimaalaste ega eestlaste sport pole kiidulaulu väärt kui medaleid toovad kodakondsuse saanud võõrad.
Eesti sporti on oodatud eestis sündinud, siin elanud, koolis käinud ja siit naise võtnud või mehele läinud inimesed. Igasugused neegrite ja itaaljaanodega mehkeldajad tuleks riigist välja saata.

Teet

 
At 18:49, Anonymous Anonüümne said...

Priit on selline mees, kes oma aastaid tagasi Rootsi kolinud lihase venna (miks ta sinna läks? Rootsis on hea sotsiaalsüsteem) trepilt hüüdega "Räägi eesti keeles, raisk!" rootsi aktsendi pärast välja viskab.
Ja kui Pullerits koju tulles kuuleb, et Pervõi Baltiiskij peale on jälle TV keeratud, siis tuleb okkupantidel põlvili Pulleritsu eest andeks paluda.
Et kust ma seda tean? Ega ei teagi. Ma mõtlesin selle välja. Aga mitte päriselt. Ma ekstrapoleerisin seda käesolevas blogikandes esitatud seisukohtadest. Inimesest võiks ju eeldada, et kui ta järjekindlalt esitab mingeid seisukohti, siis ta ka järgib neid - erinevates situatsioonides.
Rootslaste vastu võidelnud mehena võiks Pullerits ehk veidi avada, kuidas Rootsi (Euroopa rikkaim sotsiaalsüsteem) asunud ja ilmselt rootsi keelele üle läinud sugulane tema kõik-immigrandid-on-laisad-ja-muidusööjad teooriasse sobitub. Ja ka seda, et kui eestlasel on võimalus asuda rikkamasse riiki, miks siis mõnest vaesemast riigist mitte-eestlasel ei ole samasugust õigust asuda Eestisse.

 
At 21:02, Blogger Priit Pullerits said...

Mõnel mehel, nagu näha, on kodakondsusest liiga primitiivne arusaamine. Teeme ühe asja hästi selgeks: kodakondsus ei tähenda pelgalt õigust või võimalust mingit riiki spordis esindada või valimistel osaleda. Kodakondsus tähendab lojaalsust sellele riigile... ka kõige karmimas olukorras. Küsin: kui me nüüd anname Eesti kodakondsuse sellele vene paarissõitjale, siis kas juhul, kui Eesti peaks sattuma Venemaaga sõjajalale (pole üldsegi võimatu, kui arvestada Venemaa arenguid ja ambitsioone ning Gruusia sündmusi 2008), keerab see kodakondsuse saanud iluuisutaja koos minuga püssi Venemaa poole ja venelaste vastu või keerab ta püssi minu ja kõigi teie, eestlaste vastu? Samamoodi, kui Eesti peaks end kaitsma hakkama, kas Abdul Turay tuleb ka siis koos minuga, püss käes, Eestit kaitsma? Või lasevad need iluuisutaja ja kolumnist varvast ning hakkavad mängima erapooletut? Aga kui nad on erapooletud, siis olgu edasi erapooletud - milleks neile Eesti kodakondsus. Liiati, erapooletuid pole olemas. Mõni väidab, et siin palju viidatud Rootsi Teises maailmasõjas ju oli. Ohh rumalust... Rootsi, see paljukiidetud ja endast hästi arvav Rootsi oli see riik, mis varustas rauamaagiga fašistlikku Saksamaad, hoidis Hitleri big mean war machine'i täistuuridel töös.

Niisiis, kas iluuisutaja, kui ta saaks Eesti kodakondsuse, läheks kriitilises olukorras, püss käes, Eesti eest Venemaa vastu sõtta? Kas Abdul Turay läheks Eesti eest sõtta, kui Eesti on ohus? See on kodakondsuse andmise puhul peaküsimus, tõelise lojaalsuse proovikivi, mitte keeleoskus ega muu selline pehme värk. Mõelge, vasakliberaalsed äraandjad!

 
At 21:39, Anonymous Anonüümne said...

Priit, Sul on asjast lihtsustatud ettekujutus. Riik ei ole äriettevõte ning ta ei pea oma kodanikke valima ainult selle järgi, kes kuhupoole püssi suunab. Tänapäeva võitlusi peetakse mitmetes valdkondades ja see, kes näiteks sõjas jääks erapooletuks, võib riigile kasu tuua majanduses, spordis, teaduses vms. Selle kasu võib riik ise üle kanda sõjalisse valdkonda. Peale selle, meil on kodakondsete seas mitmesugustel põhjustel juba praegu ilmselt üsna palju neid, kes sõja korral pööraksid püssi Eesti vastu. Kui keegi, keda nemad võiksid pidada omaks, jääb erapooletuks, võib see aidata nende tegevusest tulenevat kahju vähendada.

Kui riik vähegi tahab riik olla, siis on tal ka piisavalt jõudu, et sundida mõnda oma tõrkuvat kodanikku pöörama püssi sinna suunda, kuhu vaja. Riigi kodanikkond on nii arvukas, et seal leidub erinevaid arvamusi paratamatult. Tavainimesel võib olla raske ette kujutada, kui tohutult suur arv on tegelikult miljon (inimest). Lojaalsus riigile ei ole lõplikult veenev argument, sest siis peaks riik kodakondsusest vabastama need, kes rikuvad mõnda riigi kehtestatud seadust või virisevad pidevalt riigi kallal, nagu see viimasel ajal millegipärast moeks on saanud.

 
At 22:07, Anonymous Anonüümne said...

Priit, väga õiged mõtted ja head argumendid.

P.

 
At 23:07, Anonymous Anonüümne said...

Eks ajalool ole komme korduda. Viimase ilmasõja ajal panid kõik need (olenemata kodakondsusest) kellel oli raha osta pilet valgetele laevadele siit kaabet.

Teet

 
At 07:52, Anonymous Anonüümne said...

Normet, nagu enamik labaseid inimesi, jätab rääkimta loo teise poole. Alati on igal lool ka teine pool. Normet on meelelahutaja, meeltehägustaja, tema tegevus kosmoses hakkab põhjustama psühholoogilisi hädasid.

 
At 07:54, Anonymous Anonüümne said...

23:19 võtab neegrit tsiselt - sa jätad ju rääkimata loo teise poole. Huvitav, miks? Kas pask ühes sääres ei luba kerega koos pead pöörata?

 
At 09:21, Anonymous Anonüümne said...

Tiidrek Nurme treeningupartnerit lahkelt vastu võttev Saaremaa kolme päeva jooksu (pole ju kahtlust, et ta võtab 1. auhinna) joogipartneriks on ka A. Le Coq, meediapartneriks on "Jooksja", majutuspartneriks rida Kuressaare hotelle, transpordipartneriks Olerex. Neegri riietamise on võtnud enda hooleks üks Nõmmel asuv spordipood - pesupartner. [Tegelikult sõna "neeger" vist ei tohiks kasutada. Obama on ütelnud, et "punanahk" (redskin) on halvustav ja tuleb käibelt kõrvaldada.]
Kes on Pul.leritsu partnerid? Üks on kindlasti Pahv, kellega toimetuses nipsu mängitakse. Teine on Martinson.

 
At 10:34, Anonymous Anonüümne said...

Nurmest jääb Jooksuportaali sissekandeid lugedes väga imelik mulje.

Kuna tal hakkab laager Keenias, siis jookseb vaid 1.päeva Saaremaa jooksu?? Mukunga aga köik 3, kuna temal ei hakka laager?
Arvata on et Mukunga läheb koos Tiidrekuga Keeniasse laagrisse kaasa? Sest mis mötet oleks vastasel juhul olla ametlik "treeningupartner", kui ta seda ei teeks?


See septembri 3000m meetri yritus oli naljakas. Tiidrek läks nagu tösiselt yritama, aga Mukunga jäeti maha Tartusse vöi Kuressaarde? Seletus oli, et Mukungal ei ole staadioni vormi.
Nuud seoses Saaremaa jooksuga on jälle yks mees vahepeal puhanud ja teine uhanud? Erinevas vormis ja tuleb erinevaid asju joosta. Et mis möte on siis sellel jooksupartnerlusel? Vahest puhapäeva ohtuti sörgivad koos?

 
At 10:41, Anonymous Anonüümne said...

Meedia kirjutab, et Mukungale hakkas poes üks saag meeldima. Oleks mina tööriistade müügifirmas, saaks Mukunga endale saepartneri!
Hoidke alt, Keenia metsad! 8)

 
At 11:22, Blogger Priit Pullerits said...

Mõtleme sel kodakondsuse teemal edasi: kellele anda ja mille eest? Kas mõnes riigis ei ole nii, et kui tahad kiiremas korras kodakondsust, siis mine selle riigi relvajõududesse, et näidata riigile tõelist lojaalsust? Siit oleks ju igati loogiline ettepanek: kes sisserännanuist tahab saada Eesti kodakondseks, peab läbima esmalt teenistuse Eesti kaitseväes, et kasvatada temas armastust ja lugupidamist Eesti vastu ning et ta teaks, kuhu suunda püss keerata, kui tapluseks läheb. Lihtne ju? Ja mõistlik ettepanek, kas pole? Kes ei ole relvakandmiskõlbulik, ei ole kõlbulik ka muuks eluks ehk meile siin muidusööjaid ja ülalpeetavaid juurde küll vaja pole. Ja kes on naine või üle 45, läbigu alternatiivteenistus, nt hooldekodus ja haiglas on abipersonali küll ja küll vaja. Seda ei ole neilt kodakondsust tahtvailt sisserännanuilt üldse palju nõutud, et nad võiksid edaspidi ausa ja puhta südamega saada osa meie riigi hüvedest, millesse nemad ise ega nende esivanemad pole kübetki panustanud. Kui immigrantide teema peaks Eestis laiemalt üles tõusma, ja küll ta tõuseb, sest ega Itaalia üksi ka jõua neid aafriklasi vastu võtta, siis peaks keegi selgrooga poliitik (on selliseid?) selle ettepaneku üldrahvalikule arutelule panema.

 
At 11:40, Anonymous Marko said...

Saan aru, et autoril on sügav vastumeelsus Aafrika (eeldatavasti ka Aasia) potensiaalsete immigrantide suhtes. Tunneksin huvi, milline on autori seisukoht siis Euroopa Liidu liikmesriikide kodanike Eestisse asumise suhtes mis ei saa kuuluda vaidlustamisele, sest kehtib üks Euroopa Liidu neljast põhivabadusest - isikute vaba liikumine.
Kuigi need inimesed ei pruugi kunagi taotleda kodakondust on neil õigus Eestis püsivalt elada nagu ka eestlastel mistahes Euroopa Liidu riigis.
Siit aga tekibki dilemma - kui näiteks Prantsusmaa või Saksamaa passiga mustanahaline indiviid soovib mistahes põhjusel elada Eestis, siis kas temasse tasub suhtuda sama põlglikult kui autor suhtub "aafrika" immigrantidesse?

Minu meelest on see olulisem ja põhimõttelisem küsimus kui see kas mõnele ükikule sportlasele kodakondsuse andmine.

 
At 12:51, Anonymous Anonüümne said...

Pullerits poliitikakujundaja!
Eestile oma koloniaalarmee! .. Kui eesmärgiks on migrantide hulka vähendada, siis ei täida ettepandud abinõu oma eesmärki. Hernepüssidega mustanahalised soldatid Raadi lennuväljal marssimas ja "kulpi" löömas? Ei, piisab ka võsast lõigatud toigastest.
Sest "Carl Gustaf"i ligi ei saa neid mehi lasta, üks moodsa varustuse pauk maksab 250 000 krooni vanas rahas. Tagasihoidliku lobi eest leidub maailmas miljoneid, kes väikese Eesti kaitseväes sooviksid teenida. Mis oleks aga selle eesmärk ja tegelik mõju?

 
At 14:14, Anonymous Anonüümne said...

Tiidrek Nurme (iteni keeles Umbuhuguru, 'Suur Valge Mees, kes jookseb nagu Tuul') ei saa oma treeningpartnerit Keeniasse kaasa võtta, see kahjustaks tema renomeed. ("Mis asja, mees saadeti tagasi??")

 
At 15:22, Anonymous Anonüümne said...

Asi läheb päris hulluks kätte - Pullerits tahab panna vene spioonid Eesti kaitseväkke??? Kas Postimehe ajakirjanikel on lubatud aju kasutada ainult ajavahemikul kl 9-11???

 
At 16:22, Blogger Priit Pullerits said...

Aga spioonile kodakondsuse andmine on okei?...?

Siiski on hea meel näha, et mu viimased argumendid siin kommentaariumis on mõjunud mõtlemapanevalt, sest asjalikke ja veenvaid kontraargumente pole lisandunud (lahmijatest, prõõkajatest, ülbitsejatest jne ei maksa rääkida, neil on alati "õigus"ja jääb seda "õigust" ülegi) ning tõenäoliselt on lugejad aru saanud ja minuga ühte meelt, et Eesti kodakondsus ei ole siiski midagi sellist, mida kergekäeliselt igaühele jagada.

 
At 16:41, Anonymous Anonüümne said...

üks räägib aiast, teine aiaaugust. nagu alati.

 
At 16:43, Anonymous Anonüümne said...

Priit kahjuks ei ole, lihtsalt sinuga vaidlemine on teema laialivalgumise tõttu raske. Sa tõid välja Gruusia Vene sõja. Äkki siis valgustad, kes ikkagi alustas seda sõda ja miks ei ole leitud mitte ühtegi kohalikku s.t osseeti, abhaasi, kes oli või oleks nn vene okupatsiooni vastu. Kes ikkagi on olnud nende rahvaste suhtes tõeline agressor ja käitunud nagu orjapidaja

 
At 19:20, Anonymous Anonüümne said...

Immigratsioon on siiski vajalik. Mugabe jt - jooksjate eliitrühma moodustamiseks oleks vaja oma 15-20 mõlemast soost mustanahalist. Kristo Reinsalu kirjutab täna veenvalt, kuidas meie jooksutreenerid koostavad treeningplaane kohvipaku pealt, on endassesulgunud, kitsa mõtlemisega, ei vii end kurssi väliskirjandusega. Meie treenerid on liiga vanad, samas ei kasutata meil vanade tipptegijate ja -treenerite teadmisi küllaldasel määral ära, kirjutab Reinsalu. Mõtteviisi muutus ja vananenud arusaamadest väljamurdmine on kahtlemata vajalik, aga kuidas on lood treenitava geneetilise materjaliga?
Ja üks ettepanek veel. Kes paneb oma lapsele nime nagu Christian-Magnus, kus isegi eesti tähti sees pole, sellel mitte lubada rahvusrekordeid püstitada. Kas muudab nime eestipäraseks või palun, astu kodakondsusest välja!

 
At 22:10, Anonymous Anonüümne said...

Hr. Pullerits, kas Te saite täna ka jutule Tallinnas viibiva Lord Sebastian Coe-ga? Kas on äkki intervjuud või blogi sissekannet blogis oodata?

 
At 23:56, Anonymous Anonüümne said...

Perfektselt inglise keelt valdav Pullerits oleks parim valik, kellele sellise intervjuu tegemist - mis on ju Eesti esindamine sisuliselt - usaldada.

 
At 07:37, Blogger Priit Pullerits said...

Siin mõned mehed tormavad suisa sündmustest ette - tempo on hirmkõvaks aetud. Jaa, Coe...

 
At 08:47, Anonymous Anonüümne said...

Täiesti ilmselgelt pi..ib PP siin vastutuult. Isegi suur demokraatia isa USA ei häbene ennast spordis võõraste sulgedega ehtida. Ja rääkida tänapäeva spordis üldse mingist aususest, eetikast või muust...no ma ei tea. Sport kui suur rahamasin pole kunagi aus/eetiline olnud (avalikkusele muidugi üritatakse meeleheitlikult teist muljet jätta) ja tänapäeval on papi teenimine seal põhieesmärk. Miks siis ei või ükskõik kes meie eest seda tsirkust teha?

 
At 09:04, Anonymous Anonüümne said...

Adolf Hitler: "Juudiprobleemi saab lahendada ainult toore jõuga."
Võib-olla eksin, ent ma näen siin mõningast sarnasust. Kui mitte muus, siis avaldajate kategoorilisuses.

 
At 09:26, Anonymous Anonüümne said...

Pullerits on oma perekonna ja suguseltsi ilmselt juba kahtlasest ja väheväärtuslikust elemendist puhastanud?

 
At 09:38, Anonymous Jakup said...

Eesti vajub riigina ja eestlased rahvana NIIKUINII pöhja. Aga selle viimse tee peab läbima väärikalt.
Ehk siis, ei mingeid vööraid sulgi et suvalisi kahtlaseid medaleid kuskilt korjata, isegi OM-idelt. Saate aru, elu on suurem kui mingid medalid. Vaadake Taani Lukesemburg Sveits pole spordis mingid tegijad. Eks osaliselt tuleb see rahva vähesusest. Nad vöiks vabalt omale mukungasid osta yle maailma, et näit. vahete vahel kergej., korvpallis silma paista. Seda nad ei tee, ning spordis mitte silma paistmine ei tee neid riike kuidagi vähemaks.

 
At 09:47, Anonymous Käo Jaan said...

demokraatia isa USA
------------------------------------

usa on impeerium ilma euroopaliku rahvuse möisteta, nemad seal propageerisid möistet "nation" patriotisliku kasvatuse alusena. Eesmärgiga saada pestud ajud södima oma uue kodumaa nimel.

pealegi see pole see mingi demokraatia isa. Moodsa lääne demokr "isa" oli brittide imperia.

Tegelikult on usa kodakondsuse all vöistelnud uksikud staierid. USA-l oleks ju lihtne kesk- ja pikamaajooksu "field" enda kätte saada. Kutsuda lootustandvad aafriklased kooli-keskkooli-körgkooli ja kondsust pakkuda. Ometi nad seda kergekäeliselt ei tee.

 
At 11:59, Anonymous Anonüümne said...

ela 10 000 aastat, Priit..

 
At 14:17, Anonymous Anonüümne said...

11:59 :-))))). Väga hea. A PP ei hammusta seda lahti. Ta parandas sel ajal üliõpilaste töid.

 
At 14:43, Anonymous Anonüümne said...

Jakub ütleb, et oleme teistest kehvemad. Rahvuse jääme teistele alla. Parim, mida saame teha, on väärikalt areenilt lahkuda.
Pullerits, mulle tundub, et päris nii ei mõtle. Kas eestlased (rahvusena) on teiste rahvustega võrdsed, nii "Harju keskmise" tasemel? Või oleme isegi paremad?

 
At 14:55, Anonymous Anonüümne said...

http://sport.postimees.ee/2438400/hollandi-mang-aitab-jatkata-turklastega-head-tava

esimene spordiala millest eesti peaks ametlikul tasandil loobuma oleks jalgpall. Lätlased leedulased juba naeravad - 90% vene nimesid
Nii kövad vennad on siis eestlased

 
At 15:35, Blogger Priit Pullerits said...

Just. Vaatame täna PMis avaldatud oletatava algkoosseisu liikmeid. Pareiko, Dmitrijev, Kruglov, Vassiljev, Zenjov. Aga müts maha nende ees, sest nad kõik räägivad eesti keelt, nad ei ole ka siia kuskilt imporditud minu teada, vaid siin üles kasvanud venelased, kellel on Eestiga seos - ega nad muidu eesti keelt ära oleks õppinud - ja vähemasti ole nad mingid Abdualazizid ja Özelid ja Juninhod.

 
At 16:25, Anonymous Anonüümne said...

No jah aga ikkagi Priit.
MEIE teame et need poisid on meie OMAD koduvenelased.
Aga vaatame väljaspoolt. Mäletate aastaid tagasi keegi tsehhi kunstnik joonistas euroopa kaardi kus eesti peal oli sirp&vasar mille peale SiriOviir pani karjuma et seltsmeest peaks karistama.

Eesti meeskond läheb Valgevenesse mängima ja enamus koosseisu on slaavipärased nimed siis väljamaalsed mida nad mötlema peavad? Et eesti on sisuliselt vene inimesed. Tuleb ju välja nii?

 
At 16:46, Anonymous Anonüümne said...

Balti riikide renomee mujal maailmas on igal juhul "former sovjeetunion"
Kui nuud eesti meeskond koik slaavi nimed siis väljamaa tont mötleb rahulolevalt et "ma ju teadsin seda"

 
At 18:13, Anonymous Anonüümne said...

Priidul on õigus

 
At 18:13, Anonymous Anonüümne said...

Jah, mees teab mis mees räägib

 
At 03:05, Blogger oakleyses said...

tiffany and co, christian louboutin outlet, longchamp, oakley sunglasses, michael kors outlet, michael kors outlet, replica watches, nike air max, michael kors outlet, louis vuitton, michael kors outlet, prada outlet, cheap oakley sunglasses, oakley sunglasses, gucci outlet, prada handbags, michael kors, polo ralph lauren outlet, kate spade outlet, ugg boots, ray ban sunglasses, ugg boots, jordan shoes, ugg boots, nike outlet, burberry outlet online, longchamp outlet, ray ban sunglasses, oakley sunglasses, louis vuitton outlet, michael kors outlet, louis vuitton, tory burch outlet, ugg boots, louis vuitton, louboutin, nike air max, louboutin outlet, chanel handbags, longchamp outlet, louboutin shoes, burberry, tiffany jewelry, nike free, uggs on sale, oakley sunglasses, replica watches

 
At 03:08, Blogger oakleyses said...

new balance pas cher, sac longchamp, hogan, true religion jeans, kate spade handbags, nike air max, air max, north face, ray ban pas cher, air jordan pas cher, true religion outlet, nike air max, ralph lauren pas cher, north face, louboutin pas cher, coach purses, sac guess, lululemon, coach outlet, timberland, nike roshe, longchamp pas cher, michael kors, burberry, air force, true religion jeans, lacoste pas cher, tn pas cher, nike air max, abercrombie and fitch, true religion jeans, hermes, vanessa bruno, michael kors, nike free run uk, michael kors, ray ban uk, ralph lauren uk, coach factory outlet, nike blazer, mulberry, michael kors, coach outlet, converse pas cher, nike free, vans pas cher, oakley pas cher, nike roshe run, hollister, hollister pas cher

 
At 03:11, Blogger oakleyses said...

bottega veneta, giuseppe zanotti, mac cosmetics, nike air max, north face outlet, longchamp, lululemon, soccer jerseys, mont blanc, new balance, celine handbags, baseball bats, oakley, ralph lauren, babyliss, louboutin, valentino shoes, insanity workout, vans shoes, nike trainers, iphone 6 cases, asics running shoes, reebok shoes, mcm handbags, beats by dre, ferragamo shoes, chi flat iron, hollister, jimmy choo shoes, nike huarache, wedding dresses, nfl jerseys, instyler, p90x workout, ghd, north face outlet, herve leger, abercrombie and fitch, iphone 6s cases, iphone 6s plus cases, iphone cases, hollister, soccer shoes, ipad cases, birkin bag, nike roshe, s5 cases, iphone 6 plus cases, timberland boots, iphone 5s cases

 
At 03:14, Blogger oakleyses said...

louis vuitton, converse, canada goose outlet, michael kors outlet, michael kors handbags, pandora jewelry, moncler, hollister, ray ban, sac louis vuitton pas cher, moncler, lancel, ugg boots uk, bottes ugg, doke gabbana outlet, moncler, coach outlet, montre pas cher, louis vuitton, moncler outlet, canada goose, louis vuitton, moncler, michael kors outlet online, doudoune canada goose, thomas sabo, moncler, karen millen, juicy couture outlet, toms shoes, wedding dresses, converse outlet, canada goose, moncler, vans, marc jacobs, links of london, hollister, pandora jewelry, moncler, canada goose uk, ugg,uggs,uggs canada, nike air max, swarovski, canada goose, pandora charms, ugg,ugg australia,ugg italia, swarovski crystal, supra shoes, canada goose, pandora charms, barbour jackets

 

Postita kommentaar

<< Esileht