teisipäev, märts 11, 2014

Pullerits: Kuidas vaigistada lainestardipedesid?

Eelmise sissekande diskussiooni osas käis üks teist välja hea väljendi «lainestardipeded». Tutvusin nonde argumentidega ja juurdlesin nonde kallal ning järeldus on üks, ent see-eest kindel: lainestart on tüüpiline nüüdisaja euroopalike dekadentlike suundumuste värvikas väljendus, kusjuures asja iroonia on selles, et selle pooldamine on looritatud demokraatia toetamise õõnsa sildiga.

Lubage mul olla konkreetne: mõned pooldavad lainestarti seepärast, et nad ei lihtsalt ei viitsi ennast liigutada, nad ei vaevu ennast arendama, nad ei taha pingutada ega enda kallal vaeva näha. Tuleb tuttav ette? Muidugi tuleb! Need on ju need pehmovennad, keda olete küll ja küll näinud, kusjuures asja teine iroonia on selles, et oma füüsilist suutmatust kompenseerivad nad – oojaa, kompenseerimises (sic!) on sellised tüübid «meistrid» – valjuhäälse jutuga, kuidas see, mida nemad pooldavad, on õige ja õiglane ja progressiivne ning kuidas kõik need, kes on selle vastu, on tagurlikud kivipead. Olete ju kuulnud seda juttu? Muidugi olete, tüdimuseni.

Mida peaks lainestardipeded tegelikult tegema? Trenni peaksid tegema. Enda kallal töötama. Vaeva nägema. Pingutama. Aga seda need «progressiivsed» ja «demokraatia toetajad» ju ei taha. Enamgi veel: nad põlastavad seda. Samas, pange tähele, on nad varmad nõudma endale samasuguseid tingimusi, nagu on neil, kes on vaeva näinud, ennast arendanud, pingutanud. «Meil peab olema sama mugav ja mõnus ja hea nagu noil, kes, kuradi raisad, stardivad esimesest ja teisest grupist!» On see õiglane? On see põhjendatud? Loomulikult mitte.

Siit vaatabki meile vastu nüüdisaja Lääne mugavusühiskonna kurbloolisus: kõik tahavad olla võrdsed. Oi, hullem veel: arvatakse, et kõik peavadki (sic!) olema võrdsed. Samas unustatakse ära, et võrdsus tuleb välja teenida, nagu kõik siin elus: haridus, töökoht, elamine, auto, puhkusereis, parem varustus... ja parem stardikoht. Mitte midagi ei pea kellelegi elus kandikul kätte tooma. Kahjuks, nagu me Lääne maratonidel näeme, on sealne nõrk ja jõuetu ühiskond – mille kujukaks väljenduseks on absoluutne hambutus Venemaa jõhkrutsemisele vastu astuda – nakatunud pehmolikest suundumustest ning pseudodemokraatliku lainestardi paljudel üritustel sisse viinud.

Lainestardipededes, vaadakem tõele näkku, pulbitseb täiesti äraspidine loogika. Selle asemel, et nõuda endale võrdseid tingimusi parematega, peaks nad – pange nüüd eriti tähele, lainestardipeded ja teised pehmod! – hakkama pingutama selle nimel, et endale paremate seas koht auga välja teenida. Siis ei ole vaja kurta, et oi-oi-oi, neljandas või kuuendas grupis startides pidi mitukümmend minutit tõusu all tammuma, küll oli külm jms. Liiati, edasiviivaks jõuks, mis paneb inimesi end tegelikult arendama, on just see, kui nad teavad, et jah, nad saavad ka paremate seast probleemitult startida, kui nad hakkavad selleks ükskord ometi ka vaeva nägema. Niisiis, lainestardipeded: vähem hala, rohkem trenni!

Ma loodan, et enamik eesti mehi ei ole siiski nii mandunud, nagu lääne mehed, ja hindab seda, kui endale soodne koht päikese all pingutades välja võideldakse, mitte ei ühine nende kisakõridega, kes tööd teha ei viitsi, aga võrdseid õigusi ja tingimusi nõuavad endale küll. Ja ma usun, et Eestis – seni kui ka minusugused mehed, erinevalt Läänest, kus kaine mõistuse hääl on juba ammu vähemuste diktaadi alla lämmatatud, saavad end kuuldavaks teha – ei lähe enamik ürituste korraldajaid, olgu näiteks Jõgeva rattaralli organiseerijad või Klubi Tartu Maraton juhid eesotsas Indrek Kelguga, selle pseudoprogressiivse lainestardihullusega kaasa.

Nüüd on kommentaariumis sõna teil: kumma, kas mass- või lainestardi poolt, olete teie?
******
Onion Creek Road, Moab, Utah. 23. aprill 2012. Pildistanud Priit Pullerits. (Suuremalt vaatamiseks klikkida pildile.)

Foto 1: Start laine alt - palun väga. Aga lainetena - milleks? Tõrva kolme järve jooksu ühisstart mullu sügisel. Foto autor: Arvo Meeks, Valgamaalane/Scanpix
Foto 2: Jooksjad mullu sügisel Tallinnas maratoni stardi ootel. Ei mingeid laineid. Milleks?! Foto autor: Tiina Kõrtsini, Õhtuleht/Scanpix
Foto 3: Kes tahab võistlustel laineid, jooksku lipuga. Balti keti 24. aastapäeva jooks mullu Vilniuses. Foto autor: Peeter Langovits, Postimees/Scanpix

106 Kommentaarid:

At 09:36, Anonymous Anonüümne said...

Olen siis nüüd lainestardipede.

Aga kommentaarideks niipalju.
Üks kord olen Tartu Maratonil pidanud sõitma tagant ette. Kisa oli meeletu, aga kolmest tuhandest olin esimeste kilomeetriga üle sõitnud küll.
Lainestardis poleks pidanud seda tegema.
Kusjuures võtsin teadlikult metallkepid.

Ükskord oli sarnane lugu ühel rattamaratonil. Karjuti, sõimati ja kukuti, isegi kui ma ei riivanud.

Korra aeti midagi sassi Estoloppeti etapil. Startisin lõpust. Kisa oli taevani ning sajatusi, et miks ei ole õigest grupist läinud.

Niipalju siis sellest, herr Pullerits. See on masside huvides, mitte meie, kes me sõita jaksame. Meie sõidame ikka. Aga need on rahvaspordiüritused ja rahvale nautimieks, eks ole.

 
At 10:19, Anonymous LSP said...

Olen lainestardipede ja uhke selle üle

 
At 10:20, Anonymous Anonüümne said...

Hea 9.36
Süvene veidi teemasse- sinu häda on ju olnud see, et pole startinud võimetekohasest grupist. On süüdi kellegi näpukas vms. Gruppidesse paigutamise reegleid ja süsteemi saab alati täiustada. nagu Vasal see tegelikult ka on. Sõida TM-il end 250 sisse ning saad Vasal lahedalt esimesest grupist startida. Enamus lainetajatest usub vist siiralt, et see viitstart oleks nagu osalejate huvides. Ega ikka pole küll! Tark näeb ise siin puude taga metsa. Ette nämmutama ei hakka!
Muide, TM-i stardiala tühjeneb pärast pauku max.3-5 minutiga. Mida siin lainetada vaja on?
Pulleritsul selle koha pealt õigus- õppige suusatama (eelkõige laskuma!) ja mingeid troppe ei teki!
Head libisemist!
Ja nagu korduvalt öeldid-kellele ei sobi, hääletage jalgadega! Pole mõtet jaurata tühja!

 
At 10:22, Anonymous Anonüümne said...

Blogi administraator eemaldas selle kommentaari.

 
At 10:29, Anonymous Anonüümne said...

Laine või mitte laine.... pigem mitte laine:)))

Tagantpoolt startijaid nörritab ennekõike pudruks sõidetud rada ja mogulisse sahatatud laskumised. Mõistetav, sest tagumise otsa oskused pole esimese kolmandikuga samad. Rajameistrite rusikareegel- üks rajajälg kestab tavaoludes ca 1000 suusatajat. Selles osas on TM absoluutne tipklass omasuguste hulgas! Rajameister Assari ees müts maha! saab sõita lahedalt otsat lõpuni 6-8 rajaniidil! Enamikul välismaratonidest võid sellest vaid und näha!

Võtmesõnaks on ikkagi "seeding"- iga sõitja valutult ja operatiivselt võimetekohasesse lahtrisse;)))

 
At 10:56, Anonymous Anonüümne said...

Kuidas käivad kokku paraolümpiamängud ja sõjaline tegevus korraldava riigi poolt?

 
At 10:56, Anonymous Anonüümne said...

Mehed oma piiratuses ei näe te laiemat pilti. Tegelikult küsib Priit teie käest "kas Eesti kuulub Euroopasse või mitte"? "kas eestlane võib maigutada võrdväärsena maailma rahvaste peres või mitte"?

 
At 11:01, Anonymous Maltus said...

Kuidas käivad kokku paraolümpiamängud ja sõjaline tegevus korraldava riigi poolt?
----------------------------------------

väga hästi käivad kokku. Küsin sinult: kes vaatab naiste jäähokit? kes vaatab vigursuusatamist? kes huvitub paramängudest?
Edasi - vene enda hinnangu kohaselt ei ole tegu sõjalise tegevusega. Järelikult on kõik normis.
Kes suudab venemaa paika panna? Obama midagi kögiseb aga mis sest tolku? Kerry ja Merkel midagi sekeldasid aga tulemus?

 
At 11:38, Anonymous Anonüümne said...

ROK paneb Venemaa paika, ja nii paika.

 
At 11:42, Anonymous Anonüümne said...

ROK paneb Venemaa paika, ja nii paika.

Kuidasmoodi? Bachile oli Putin nii suur sõber et kippus lausa musitama

 
At 11:58, Anonymous Anonüümne said...

http://slang.ee/lainestardipede

 
At 12:02, Anonymous Anonüümne said...

Rahvaspordiürituste mõte on spordi ja tervislike eluviiside propageerimine, mitte end vigaseks treenimine (PP näide)! Oluline on saada sellest positiivne laeng, mida tihtilugu aga paljud vannabee (PP)sportlased paraku negatiivseks keeravad!

 
At 12:04, Anonymous Anonüümne said...

Veel parem - ärme üldse lainestardipedesid starti lase on kohe oluliselt rohkem ruumi vannabeepededel toimetada! Kelk oleks kindlasti rahul!

 
At 12:06, Anonymous Anonüümne said...

Tegelikult väga hea portreelugu, eriti teine lõik! Poleks uskunud, et nii head enesekriitikat tuleb!
Taavi

 
At 13:08, Anonymous Karl Lain said...

jutumehed olete siin vaid. Aivar Rehemaa stardib eestikatel valuvaigistite toel. Vaat see on mees kes ei hädalda ega piparda

 
At 14:13, Anonymous Anonüümne said...

Mida arvab Hr. Pullerits ja austet kommentaarium asjaolust, et Postimehe arvamusliider on I Raag? Minu valik langeks hr.Pulleritsule kes avaldas mõtte et riiklikult rahastataval tippspordil ei ole Eesti suguses riigis suuremat mõtet.

 
At 14:20, Anonymous Anonüümne said...

Mis paganama lainestart, see ei ole ju midagi muud kui väiksemahuline mass-start.
Ainus demokraatlik viis on see kui igaüks saab startida eraldi, nii et suusarada on ainult tema päralt. Ja ei ole vaja mingeid idootseid piiranguid, et sina pead startima täpselt kell 09:54. Milleks seda vaja on, tänapäeva tehnika võimaldab ka seda, et sardiaja valid ise. Kiip on ju niigi jalaküljes. Sealt näeb stardiaja ja lõpuaja ära. Ja üldse, miks ma pean Tartu maratoni jaoks sõitma Otepääle, panen endal telefonis GPSi tööle ja saab ju reaalajas jälgida kuidas ma nt Pirital sõidan. Rajaprofiili erinevused arvutatakse vastava valemiga välja ning kajastuvad lõpuprotokollis.
Ja kurat võtaks, miks ma peaksin mingite töllidega koos võistlema. Et minu individuaalsus saaks parimal võimalikul kombel esiletoodud tuleks võistlus korraldada ainult minu jaoks eraldi. See on aus nii minu kui teiste suhtes.
See on minu arusaam ausast spordist.

 
At 14:43, Anonymous Anonüümne said...

pede <16> argi pederast

kas arvamuste niisugune kategoriseerimine on arvamuspederastia? ega muud varianti vist üle ei jää

 
At 14:58, Anonymous Anonüümne said...

Mul on veel üks täiendav ettepanek. Lõpuprotokolli lisada juurde lather mille saab täita iga osaleja ise, et miks tal järjekordselt võistlus kehvasti läks. Põhilised ja enamlevinud vabandused oleksid: pidin startima lõpust ja seepärast ei saanud paremat tulemust; alustasin liiga kiirest või siis alustasin liiga aeglaselt; olin eelmine nädal haige, valisin vale rehvirõhu jne.
enamjaolt peale võistlust muljetades moodustub suure osa jutust eneseõigustus, et miks ma nii kehv olin. Kui nüüd teha lainestart siis kaoks üks võimalik vabandamise ettekääne ära. See ei ole hea. Olen alati saanud pugeda selle taha, et pidin lõpust alustama ja seetõttu ka lõpetasin viimaste hulgas.

 
At 15:09, Anonymous Anonüümne said...

Osaleja riik on sõjas. Kui te kavatsete veel midagi "olümpia" kaitseks öelda, peaksite tegema hetkel harakiri vist.

 
At 15:34, Anonymous Anonüümne said...

Vanity Fair'i poolt läbi viidud küsitluses selgus, et aluspükstevaba olekut eelistab lausa 25 protsenti küsitletutest, kirjutab Huffington Post.
Kuidas kommenteerid oma lemmikväljaande maailmamuutva küsitluse tulemusi?

 
At 15:40, Anonymous Anonüümne said...

Võistlemine on üldse mõttetu, võib ka joostes niisama "piima järel käia" ja "tööl käia", kui on veel tarvidust "tööl käia".

 
At 16:16, Blogger Ain Veemees said...

Priit, sinu pealkirjad pole enam huvi pakkuvad, kirjuta ja arutle parem teemal, kuidas ERR sporditoimetus kirjutas, et Marek Niit jäi sise MM-l poolfinaalis viimaseks, kuigi MM-l 11. koht.
terv
Ain

 
At 16:35, Blogger Priit Pullerits said...

...Ain, loetavuse ja kommenteerimise näitajad ei toeta esitatud isikliku arvamuse esitamist. Eelmise sissekande all 107 sõnavõttu - no tehku keegi Eesti blogimaastikul järele! No tehtagu seda meinstriimajakirjanduses, kus ressursse rohkem kui mul, järele - enamasti ei suudeta sealgi. Siin käib elu, siis keeb väitlus, siin põrkuvad seisukohad, siin klaaritakse arveid, siin sõelutakse tõde ja kujundatakse avalikku arvamust, siin selgub, kes on kes ja kellel on kus kasutamata reserve. Marek Niit on tubli mees, aga siin ei huvita tema 11. või viimane koht enamikku. Trenni!

 
At 16:37, Blogger Ain Veemees said...

kvantiteet vs kvaliteet

 
At 16:51, Anonymous Anonüümne said...

Priit...miks te kohe oma vastaseid pededeks peate sõimama, võivad ju olla lainestardi pooldajad ja mass-stardi pooldajad, kui ühele meeldib ema ja teisele tütar, ei pea ju üks kohe pede olema...

 
At 16:55, Anonymous Anonüümne said...

Lainestardipooldajatele on kogu ilm maratone täis. Neid kahte viimast ei ole vaja ju mass-stardipooldajatelt käest ära kiunuda.

 
At 16:57, Anonymous Anonüümne said...

Braavo, blogipidaja!
"Siin käib elu, siis keeb väitlus, siin põrkuvad seisukohad, siin klaaritakse arveid, siin sõelutakse tõde ja kujundatakse avalikku arvamust, siin selgub, kes on kes ja kellel on kus kasutamata reserve."

Kui ma juhtumisi peaks blogi, oleks mul nähtu valguses juba tekkinud soov kohendada blogi päist. :)

 
At 17:14, Anonymous Tavaline hetero said...

Ei-ei, 16:51, teie toodu on liialt konventsionaalne, ütleks isegi, et läilalt ortodoksne, ja see ei lähe moodsal ajal mitte.
Moodsal a'al peab alati keegi pede olema otsapidi mängus, siis on elus seda hoogu ja õiget vunki, seda elitaarsustki, mida paljud vannabii(deri)d nii väga ihkavad kogeda ja endas kanda. See kõnetab, see võngutab hoovusi ühiskonnas.
PP kogenud tekstiloojana teab seda suurepäraselt.

 
At 17:25, Anonymous Anonüümne said...

Tõeline argumenteerimise tase!
Pede, pehmo jne.
Nõukaaeg on ikka oma jälje jätnud.

 
At 17:51, Anonymous Anonüümne said...

"trenni!"

 
At 18:33, Anonymous Vannabee Pede said...

väga õige tähelepanek. Priidu blogi võngutab hoovusi ühiskonnas. olen seda alati rääkind aga teie ei usu.
Arvaamusliider nr.1 on P Pullerits

 
At 20:03, Blogger Priit Pullerits said...

Pidagen'd hoogu, 17:25 jt ka. Lainestardipede on anonüümne rahvalooming, selle korjasin üles eelmisest kommentaariumist, selle sõna kasutuselevõttu ei saa kahjuks enda kontole kirjutada. Edasi: pehmod. Kas see ei tule mitte õllereklaamist? Jälle, pole minu looming, vaid teiste pakutud iseloomustus nüüdisaja meestele. Mis te minu kallal õiendate?

Vaadake, 17:25 jt ka, minu argumentatsioon on esitatud minu sissekandes, siin, kommentaaride osas, on lisada ainult üksikuid detaile. Nagu keegi eespool väga tabavalt ütles, on õige näha minu seekordse sissekande taga palju suuremat ja kandvamat temaatikat ning teemapüstitust, kui mass- versus lainestart. Mind on alati huvitanud väikeste juhtumite varju peituvad suured, globaalsedki suundumused. Need on sissekandes argumenteeritud - palun lugege. Hoopis teie hüüatused - ei, kraaksatused - on need, mille kohta on õigustatud öelda: tõeline argumenteerimise tase! Oot-oot, kas ma nägin teie sulest siin mõnda argumenti või?

 
At 20:27, Anonymous Anonüümne said...

Elagu rahvasport

 
At 20:28, Anonymous Anonüümne said...

Kuidas siis pedesid vaigistada... ei leidnud seda argumentatsiooni!

 
At 21:25, Anonymous Anonüümne said...

Aitäh, Pullerits!
Ah, et mille eest? Avameelsuse
eest. Parempoolne "võrdsus" tähendab siis seda, et formaalselt oleks nagu kõik võrdsed, tegelikult on häid šansse ainult valitud 300-400 sõitjal. Tagumistel tuhandetel kulub kümneid ja kümneid minuteid ja kilomeetreid, et üldse stardijooneni jõuda. Jälge nendele enam ei jätku. Aga kõik on "võrdsed". Aitäh sellise parempoolse võrdsuse eest. Lipud lehvivad ja mängitakse hümni- kõik on võrdsed.

 
At 22:27, Blogger Priit Pullerits said...

a mida teie siis tahate, 21:25? Kas lainestart toob tagumistele teie arvates parema jälje? Braavo, kõva argument! Olete te kunagi üldse suusatanud, ah? Ja mis asja te üldse tahate? Kuidas siis see teie nägemuses õige, ilmselt vasakpoolne võrdsus välja näeb? Et mingi kuradi kvoodi järgi saavad n+1 tagumist koha esimeses grupis ja mingi kuradi kvoodi järgi paigutatakse esimesest grupist osa tagumisse, ah? Vasakpoolsed on peast puhta sassis... Vaadake, vasakpoolne 21:25 - ma argumenteerisin kogu sissekandes, kuidas te saate ka paremasse stardigruppi. Ma ütlen teile veel kord, otse, isegi halastamatult: ärge kiunuge, tehke trenni, teenige endale stardikoht esimese 400 hulgas välja, mina, ausõna, teid selles ei takista, ka ükski teine mass-stardi pooldaja mitte.

 
At 22:39, Anonymous Anonüümne said...

Valitud 300-400 sõitjat? Kuidas tehti valik? Miks sind 21:34 nende hulka ei valitud? Kas lainestardi korral stardiks sinu ees vähem sõitjaid ja jääks alles suusajälg?

Teet

 
At 22:56, Anonymous Anonüümne said...

Aitäh, Teet!
Kaasahauk.. rääkimise eest. Igal korralikul füüreril peab olema sabarakke. Selgitame aga, milles on sisuliselt asi. Maratonide korraldajad on sisseseadnud sisuliselt reitingute süsteemi. Males on reitingud, nn ELO koefitsient kasutusel juba 60 aastat. Reiting tähendab seda, et madala reitinguga maletajal ei ole praktiliselt mingit šanssi suurmeistriga ühe laua taha sattuda. Välja arvatud šveitsi süsteemi turniirid, aga seal pannakse kokku kõige tugevamad kõige nõrgematega ja reaalsest võitlusest sellistes partiides juttu ei ole. Kuidas saada kõrget reitingut? Selleks tuleb võita kõrge reitinguga mängijaid? Kuidas saada turniirile, kus mängivad kõrge reitinguga mängijad? Selleks peab omama kõrget reitingut! Surnud ring. Nii ongi, et suurmeistrite koorekiht mängib suuremalt jaolt omavahel. Madalama reitinguga, olgugi, et andekal noormängijal on üliraske end sinna seltskonda sisse süüa. Vanad peerud on ringkaitses ees. Eesti males oli sama süsteem Nõukogude ajal. Rahvusvaheline meister ja Paul Kerese sparringupartner Iivo Nei oli musternäide, kuidas ülihoolikalt mängukohti valiti, et jumalapärast mõni noor meistrikandidaat üllatama ei pääseks. Kuigi Nei lõpus enam mängust suurt jaganud, vähemalt aktiivsest kombinatsioonimängust mitte. Suusatamises näeme praegu samasugust pilti. Teretulemast, stagnatsioon!

 
At 07:47, Anonymous Anonüümne said...

eeeeelmine ---mine maleta parem ja võta ülejäänud l.st.peded ja paigaltanmujad kaasa.

 
At 08:13, Anonymous Anonüümne said...

22.56.
Kordan: Maailm on lainestarte täis. Sõida lainestardil omale korralik aeg ja oledki kahel allesjäänud suusamaratoni mass-stardi esigrupis. Ei mingit ringkaitset ega "üliraskust".

 
At 08:43, Anonymous Kabetaja, külameistri tasemel said...

08:13, aga TMil ei arvestata minu teada muid tulemusi kui ainult TMi oma ja kui 2 aastat pole sõitnud, siis on ju urr ja tammud ja rahmeldad jälle viimases grupis nigu noor nugis...
Pole küll eile lugenud, kuid kui viimati juhendit sirvisin, siis räägiti seal ainult TM tulemustest.
Või on selles osas kivipäisust vähemaks jäänud ja arvestatakse nüüd ka näiteks Marcia tulemust?

 
At 09:06, Anonymous Anonüümne said...

Nomaieitea. Kas olen mina loll või keegi teine. Paadunud lainestardipedena arvan, et enne trenni keegi teist veerand tundi stardis ei passi ja siis järgmised kolm kilomeetrit ei tammu jalg jala ette. Te hakkate kohe ikke suusatame omas valitud tempos. Sama eesmärk on ka lainestardil suurüritustel. Lähed starti ja kohe saad hakata suusatama. Ja kui Pulleritsu loogikat kasutada ja eeldada, et KÕIK startijad parandavad oma aega tunni võrra, kas see vähendab massstardis ootamise aega? Ainult eespool startijad muutuvad, tagapoolsed, olgu nad nii tugevad kui tahes, on ikka sunnitud ootama ja tammuma.

 
At 09:12, Anonymous Anonüümne said...

Vabandan, Priit, et lähen küsimusepüstitusest kõrvale. Blogi algus on uskumatult hea rütmiga, lõpp vajub veidi ära. Lugema hakates saab sõnaseadest elamuse, nagu mõnda väga hästi kirjutatud teost lugedes (näiteks Fitzgerald'i "Sume on öö").

 
At 09:42, Blogger Priit Pullerits said...

Lp 09:12, mida silmas peate, et lõpp vajub ära? Lõpp ei tohi ära vajuda! Kas saate täpsemalt viidata, mida mõtlete, et saaksin end parandada ja arendada?

Vasakpoolseile lainestardipededele, nagu 21:25 ja 22:56 - mis te kogu aeg hädaldate? Ja mis peamine: mis siis teie arvates tegema peaks? Vaadake, ma alustasin kunagi Tartu rattamaratonil startimist ma ei tea kust Indiast. Loogiline ju, miks pidi mind ettepoole lastama. Aga sõitsin peaga, analüüsisin käigult olukordi, ja isegi rattasõidus, kus möödumine on palju raskem kui suusatades, sain juba enne 3. km ristumist asfaltteega mitmesajast mehest mööda. Lõpuks lõpetasin kusagil 1600. koha kandis. Järgmine aasta nihkusin sealt veelgi ettepoole, arvan, et umbes 900. koha peale, ja nii edasi, kuni saavutasin oma koha, mis ongi minu tase. Ma ei näe mingitki põhjust kiunuda, et see ei olnud ju algul minu võimete kohane grupp, et ma pidin algul stardialas liikuma meeter sekundis, et rada oli selleks ajaks, kui mina teatud kohtadesse jõudsin, esimeste poolt täielikult tuksi keeratud ja porimülkaks muudetud.

Vaadake, vasakpoolsed lainestardipeded, spordiüritused on spordiüritused, siin peabki võitlema, need ei ole üritused, kus kõiki tuleb siidikinnastes ja kvootide järgi ja tont teab veel millest lähtudes kohelda. Sport on alfaisaste võitlustanner, olgu ta rahvaspordi- või mis iganes ürituse nime all - aega ju mõõdetakse, kohad määratakse, järelikult tuleb panna -, pehmodel ei ole siia asja või vähemalt ei hakata spordiüritustel asju sättima pehmode soovi järgi. Nii on ja nii jääb.

 
At 09:59, Anonymous Kaarel P said...

Sport on alfaisaste võitlustanner, olgu ta rahvaspordi- või mis iganes ürituse nime all - aega ju mõõdetakse, kohad määratakse, järelikult tuleb panna -, pehmodel ei ole siia asja või vähemalt ei hakata spordiüritustel asju sättima pehmode soovi järgi. Nii on ja nii jääb.


Jaa, Priit kirjutab nagu Walt Whitman, kuulus ameerika esseist ja humanist. Kiirelt, hõrgult ja otsustavalt. Nii on ja nii jääb.

 
At 10:13, Anonymous Anonüümne said...

Õige jutt Priit! Mina osalsein paar aastat tagasi Tartu jooksumaratonil 10km jooksus. Polnud eelenvalt kunagi võistelnud, seetõttu olin tagumises stardigrupis, startisin enne kepikõndijaid. Osavõtjaid oli ligi 1000, esimese 1,5 km jooksin end esimese 100 hulka, lõpuks 34 koht. 10 km rada ei olnud alguses sugugi lai ja tuli joosta tervelt 1 km "punases", aga tulemus oli seda väärt!
Pehmodest lainestartijad ärge virisege!

 
At 10:56, Anonymous Anonüümne said...

Lainestart on juba ainuüksi sellepärast nadi, et selle süsteemiga võib võitjaks tulla sportlane, kes lõpetas kusagil massi sees.
Laskesuusatamises võiks ju teha ka mass-stardi võistlus lainestardina, siis saaksid 30 asemel sõita näiteks 60 meest nagu tagaajamises. Esimesed stardivad ära ja 5 minuti pärast lähevad järgmised 30. Sel juhul mahuks ju kõik ära, aga millegipärast nii ei tehta. Huvitav miks?

 
At 10:58, Anonymous Püstolreporter said...

Olen siin vist ainus, kes reporteritööd teeb. Ja tuleb meeldivalt tõdeda, et kivipäisust ongi juba vähemaks jäänud.

Tartu Maraton 2014 juhend:
• Prioriteet on Tartu Maratoni sama distantsi tulemusel. Arvestatakse 63km saavutatud kohta 2013. a. maratonil koefitsiendiga 1 või selle puudumisel 2012. a. koefitsiendiga 1,2 või viimase puudumisel 2011.a. koefitsiendiga 1,3, kuid ei tagata sama stardinumbrit ega kohta vastavas stardigrupis.

• 31km 2013. ja 2012.a. tulemuste alusel saab 63km-l paigutuse alates 7. stardigrupist.

• Osavõtjate, kel puudub Tartu Maratoni 2013.,2012. või 2011.a. tulemus, soovil arvestatakse teistel Worldloppeti maratonidel (viimasel kolmel hooajal 2013. 2012., 2011. a. ja 2014. hooaja sh Marcialonga) saavutatud tulemusi ja Estoloppet 2013. ja 2014. a tulemusi (ainult 63 km-l).

Registreerudes saata taotlus oma WL/EL- sõitude tulemustega aadressil tartumaraton@tartumaraton.ee hiljemalt II registreerimisvooru lõpuks 26.01. Hilisemaid taotlusi ei arvestata.

• 2013. ja 2012. ja 2011. a. maratonidel mitteosalenud saavad stardinumbri viimastesse stardigruppidesse registreerumise järjekorras.

(Vähemalt midagigi liigub õiges suunas.)

 
At 11:05, Anonymous Anonüümne said...

10:56: "Lainestart on juba ainuüksi sellepärast nadi, et selle süsteemiga võib võitjaks tulla sportlane, kes lõpetas kusagil massi sees."

See argument ei päde. Kõikidel lainestardiga üritustel on juhendis klausel, et võistluse võitja saab tulla ainult esimesest (või äärmisel juhul paarist esimesest) grupist.

Seega kui oled võidu potentsiaaliga mees, on soovitav hoolt kanda, et saad õiguse startida esimesest grupist. Pole kuulnud, et sellise tasemega meestel see ka kunagi probleem oleks olnud, korraldajad teavad üldiselt vägagi hästi, kes milleks võimeline on.

 
At 11:24, Anonymous Anonüümne said...

11:05 kirjutas: „Kõikidel lainestardiga üritustel on juhendis klausel, et võistluse võitja saab tulla ainult esimesest (või äärmisel juhul paarist esimesest) grupist.“. No ei ole kindel, et saab. Kui on siiski (kas või teoreetiline) võimalus, et keegi mujalt võib olla kiireim, siis on selline klausel nonsenss (ebaaus, kunstlik, mõttetu, ebaseaduslik – võitjat ei saa selgitada kokkuleppel). Võitja peab olema kiireim ja ei saa sõltuda stardigrupist.

 
At 11:35, Anonymous Anonüümne said...

Lainestardis saab teha oma sõitu ja ennast maksimaalselt realiseerida ning teha ära oma tulemuse, mis ei sõltu teistest. Kui teleülekannete ja rumalate vaatajate pärast hakati suusatamises kasutama rohkem ühisstarte, kas siis olite ka selle poolt? Eriti kui nende sõidud Veerpalule ei istunud ja võitjaks tulid tublide töömeeste asemel grupis loksujad ja finiši tegijad?

 
At 11:39, Anonymous Anonüümne said...

"Need, kes kommentaare kustutavad, on armetud könnid." -- Sir Tim Berners-Lee, World-Wide Webi leiutaja

 
At 11:41, Anonymous Bongoslaavia said...

Mehed te olete kõik üle 21 aasta vanaad aga räägite aia august. Las peded isekeskis otsusta millal lainega start millal mitte. Arutaks parem teemal kas Eestis tippsporti vaja. Medalite massimängu me ei sekku, kuid tuleks leida omad väikesed alad, millesse panustada ning kus medalit oodata pole patt. Laskesuusatamine see küll ei ole. Võtaks Lätilt õppust. Nei on kelgutamine ja suvine jalgrattakross medali alad. Mis meil võiks olla? tegemist peaks olema alaga kus kitsas konkurents. Üheks selliseks on suusahüpped, kuigi see ala mulle üldse ei meeldi. Aafriklasi konkurendiks ei tule, lõuna-ameeriklasi ka mitte. Aasiastki pole suuremat kartust, kkuigi seal Jaapan ja L-Korea asjaga tegelevad. Mis veel? Kahju et jääpurjetamist OM kavas ei ole. Aga see vist liiga nishiala - pealegi kunstjääd tuleks teha suure järve jagu.

 
At 11:42, Anonymous Anonüümne said...

Lainestart vs mass-start ja võitjad.
On palju argunente, enamjaolt, et lihtsalt ei ole võimalik mass-stardiga ära mahutada /Moena platsike Marcial on ju pisike../
Ja rada läheb kohe läbi kitsa linna. VÕi siis Birke- kus veteranid lastakse varem kui eliit -et ikka õigel ajal kohale jõuaks enne pimedat.
Vasal on mass-stardiga sama rida- et enne pimedat ikka kohale jõuda - kui veel stardida viivitada - ega siis kiiremini küll keegi kohale ei jõua ja enne 08.00 oleks juba absurd startida.

VÕitjatest nii- palju, et minu teadaon Eesti rulluisutaja Eneli K. olnud kiireim Berliini uisumaratonil, kuid kuna startis koos massidega, sis vist pädes ainult vanuseklasi võiduga, naiste eliit oli eraldi startinud ja sealt tuli võitja - ebamugav, kuid oli ette teada ja neelati ilusti alla see "potentisaalne suur triumf".
Seega oliks mina seda meelt, et traditsioonilised mass- stardid las jäävad, traditsioonilised lained kah.
NB! KUi vaatasin eelmine aasta Pariisi jooksumaratoni /tüüpiline lainestart - siis mis see parem oli, kui osad stardigrupid pidid lühikeses dressis(kel polnud vanu roobasid ära viskamiseks) ootama kuulsal laial tänaval oma kohal juba 2h. S.t. et väsitasid oma jooksujalgu 2h seistes - no kena küll... Berliin oma mass-stardiga ikka etem....

 
At 11:46, Anonymous Anonüümne said...

http://sport.delfi.ee/news/jalgrattasport/uudised/video-rein-taaramae-heidab-tana-loikuslauale.d?id=68218261

Võttis Priidu nõu kuulda :)

R

 
At 12:04, Anonymous Vigade parandus said...

Jah, Priit võiks olla nii mõnelegi sportlasele vaimseks isaks. Oleks vähem sahmimist ja mööda panemist.

 
At 12:49, Anonymous Anonüümne said...

Soomes on päris mitmel maratonil omale võimalik ise stardigrupp valida. registreerimisel on lahtrike kuhu osaleja märgib oma eeldatava sõidu aja. Tartu maratonil on kahjuks nii, et kui mingil põhjusel jääb paar maratoni vahele või juhtub midagi suuskadega siis peab potentsiaalne esi kahesaja mees startima 5000-6000 numbriga, mis on ebamugav nii talle endale, kui paljudele neile kes lähevad seda maratoni lihtsalt läbi matkama. Kui Tartu maraton hakkaks gruppidesse paigutamisel arvestama ka samal aastal sõidetud estoloppeti tulemusi, st noored testosteroonist pulbitsevad mehemürakad ei peaks hakkama tagant üle naiste ja laste ettepoole trügima, siis 5000-6000 osalejaga suht laial ja sirgegete laskumistega trassil, nagu seda on Tartu maraton , ilmselt ei oleks lainestart hädavajalik. Ehki , ta teeks võibolla kõigi elu natuke mugavamaks ja muudaks tervisesportlasele sõidu turvalisemaks.
Priit kes stardib alati esimestest gruppidest ilmselt siiski ei tea millest ta räägib, sest 40000-50000 osalejaga rahvamaraton oleks mõeldamatu ilma hajutatud stardita. Arvestama peab ikka sellega et tegemist on rahvaspordi üritusega ja valdav enamus ei lähe sinna võistlema vaid nii öelda sportliku nädalavahetust veetma. Teeb ikka meele mõruks küll kui sa vaikselt rajal madalat profiili hoiad ja siis tuleb ikka tagant üks metspull ja su varustuse oma rabelemisega puruks sõidab. Mina sõidan Tartu maratoni enamasti kas natuke üle või alla 4 tunni ja ei võidaks eriti lainestardist ja ei kaotaks ka sellega midagi, aga põhimõtteliselt suhtun ma sellesse positiivselt. Võitja selgitatakse niikuinii nn eliitgrupist, nii et neid see ei sega ja miks peab olema kellelgi midagi selle vastu, et ka tagumistel sõitjatel natukene rohkem hingamisruumi on. Karistuseks oma viletama vormi eest sõidavad nad niikuinii oluliselt kehvemal rajal. Olgu see kehv vorm tingitud siis vanusest, tervisest, andetusest või laiskusest. Kokkuvõtteks lainestart ei anna kellelegi mingeid eeliseid, ega võta neid ära. Seda kasutatakse puhtalt tagumiste sõitjate turvalisuse eesmärgil, see lihtsalt hajutab sõitjaid ja hoiab ära pudelikaeltest tingitud kukkumisi. Mõistmatu on miks Priit nii innukalt selle vastu sõdib.
Küsikski otse, et mida sina Priit selle lainestardiga kaotada kardad?
Lainestardipede.

 
At 13:33, Anonymous Leoniida Kohvipaks said...

" ..... noored testosteroonist pulbitsevad mehemürakad ei peaks hakkama tagant üle naiste ja laste ettepoole trügima, ..."

eesti elu seadus. Ära ole siis naine või laps. Veel parem, ära trügi tartu maratonile, sest see on võitjate üritus

 
At 13:33, Anonymous Anonüümne said...

Soomes on tõsti võimalik mitmetel spordiüritustel endale ise stardigrupp valida. Üldiselt see seal ka enamvähem toimib. Samas kõik eestlased, kes sinna lähevad, valivad endale alati esimese stardigrupi, sõltumata oma võimetest. Kuigi nii mõnelgi oleks põhjust olla viimases grupis. Selles osas on Soome ja Eesti võistlused oluliselt erinevad. Eestis minnakse eelkõige võistlema, Soomes seevastu pigem sportima.

Helsingis toimuv sügisene rattaralli (suuruselt ja distantsilt sama nagu Tartu rataralli) on hea näide. Esimsetel aastatel kui eestlasi seal eriti ei osalenud oli eliidi järel olev stardigrupp küllaltki hõre. Viimastel aastatel on eestlaste osalemine kasvanud jõudsalt ja sama jõudsalt on kasvanud ka esimene stardigrupp. Tõsi on ka muidugi see, et soomlaste tase maanteesõidus ongi märgatavalt kehvem. Tartu Ratarallil esisajasse jõuda on harrastajal ikka praktiliselt võimatu (jälgin huviga kuidas läheb PP Rene Mandri juhendamisel seeaasta). Soome analoogsel sõidul ei ole see just eriti keeruline.

 
At 14:04, Blogger Priit Pullerits said...

Lainestardipede, 12:49, kirjutate: "Kokkuvõtteks lainestart ei anna kellelegi mingeid eeliseid, ega võta neid ära." Tore! Olete kuulnud sellist ütlemist: If it's not broken, don't fix it? Ehk kui lainestart ei anna midagi juurde, siis las jääda praegune süsteem!

Miks olen lainestardi vastu - no kui palju võib seda minult küsida! Olen seda põhjendanud pikalt oma sissekandes. Palun lugege sealt!

Aga - mul on suurepärane kompromissettepanek! Teate, mida te peaksite tegema, lainestardi pooldajad? Te ei taha ju mäe all seista, teiste taga tropis olla, stardis külmetada - nii olete kirjutanud. Väga lihtne: tulge Tartu maratoni starti, kui te stardikoht on taga Indias, näiteks 15-20 minutit pärast ametlikku stardipauku! Siis on tropid eest kadunud, mass välja veninud, saate rahulikult sõitma hakata - milles küsimus?!

Nüüd hädaldate, et õiget aega ei saa? Kuulge, kell on käe peal? Palun väga, pange oma kell käima, kui sõitu alustate, ja saate ise lõpus teada, mis te aeg on. Või kui alustate lihtsalt 15 minutit hiljem, võite oma lõpuajast lahutada 15 minutit - lihtne ju? Aga teil on veel üks kaebus, eks? Et ei saa protokollis õiget aega ja kohta, kui lihtsalt 15 minutit alguses ära annate? No mis vahet siin on, kas seisate need 15 minutit tropis lasketiiru tõusu all või passite suusamuuseumis. Ja koht ning aeg, nagu ma aru olen saanud, ei ole teiesugustele rahvasportijaile ju kunagi oluline, teie käite ju loodust ja nädalavahetust ja seltskonda nautimas, teile pole tulemus ju tähtis. Nii et lihtne: alustage järgmine kord lihtsalt veerand tundi hiljem!

Kurat, küsige minu käest, kuidas asju lahendada, näete, lahendan teie probleemi mängeldes. Nii et tehke endale ise järgmine kord lainestart ja ärge, kurat, muudkui hädaldage, nagu eided!

 
At 14:29, Anonymous Rändy, lainelauamees soojas rannas said...

Kurat, küsige minu käest, kuidas asju lahendada, näete, lahendan teie probleemi mängeldes. Nii et tehke endale ise järgmine kord lainestart ja ärge, kurat, muudkui hädaldage, nagu eided!
-----------------------------------------------------------------

väga õige Priit, nii ongi.
Ja teie peded, tehke trenni selmet hädaldada ja kaastunnet kerjata. Kurat ma ütlen kantselda nagu oma lapsi

 
At 14:36, Anonymous Petri-Osmo, Kauniainen, Greater Helsinki Region, FINLAND said...

Estonians have an attitude problem. Cocky male ski-enthusiasts trampling on less capable citizens, including woman and children mirrors the deep inequality and psychological insecurity in Post-Soviet society. You really should take example from Finland, as several commentators suggest here. Get rid of atavistic habits and stereotypes!

 
At 14:51, Anonymous Anonüümne said...

kuule sina Greiter Helsinki Riidzen, mine kommenteeri oma koduseid lugusid, kuigi jah, tegelikult on sul õigus ka.

Eesti rahvas loomastub juba pikemat aega. Kas ikka on teil teeääres kusemine populaarne tegevus? Mehepojad ronivad autost välja ja kohe kusele. Käed taskus ja krae ilma lipsuta lahti "rahvustelevisoonis" esinemine. Labane on elu Eestimaal selles on Peetril õigus.

 
At 14:59, Anonymous Anonüümne said...

Priit sa peaks samuti nagu Jooksuportaalis tapma kommmenteerimise võimaluse. Muidu võtavad atavistlikud intuitsioonid võimu.

 
At 15:04, Anonymous Anonüümne said...

Tõmbame otsad kokku. Ka päris lollile peaks olema arusaadav, et TM-il ja Vasal pole mingit sisulist põhjust lainestarti kasutada. Need maratonid, kus pudelikaelaks trassi läbilaskevõime- aga palun! Jätkake samas vaimus. Ei nurise.
On väga lihtne tõestada, et osalejale ei anna lainestart ei paremat rada ega kiiremat lõpuaega. See paigaltammumise ja külmetamise jutt on pehmelt öeldes nõrk ja ülepaisutatud näide.

 
At 15:05, Anonymous Cocky male ski- and bike enthusiast said...

Not a bad comment at all. I totally agree, and this can be seen in every aspect of life.

 
At 15:12, Anonymous Anonüümne said...

Priit sa ikka ei viitsinud pointi olemusse süüvida. Kirjutasin küll pika jutu, aga tundub et pimedatele silmadele ja kurtidele kõrvadele. Muide sa ise palusid arvamust avaldada. Me siis avaldamegi arvamust. Igasugune sõnavõtt millegi poolt või siis vastu, ei ole tingimata hädaldamine. Laine stardi saab endale muidugi ise korraldada, aga siis ongi küsimus et kui palju hiljem alustada, äkki otsustab 2000 inimest 15 minutit hiljem alustada? Tulla igaks juhuks 20 minutit hiljem, jälle häda kui niimoodi mõtlejaid on palju. Võibolla polekski mõtet neil kes reaalselt esikümnesse ei pretendeeri üldse osaleda? Kellele neid krdi spordituriste üldse vaja on?
Ma hindaks Priidu konservatiivsust kõrgelt, kui mees oleks seda iga kandi pealt. Läheks Tartu maratoni starti puusuuskadega ja määriks hülge rasva alla jne.
Lainestardid kui tehniline uuendus võeti kasutusele seoses spordimassilisuse tõusuga lihtsal ei ole võimalik 10-15 tartumaratonitäit rahvast korraga suuskadel teele lähetada, ilma et see kõigile ohtlikuks muutuks. Küsimuse all nagu ma aru saan ei ole ju mitte ainult Tartu marataon vaid lainestart ja selle mõtekus üldse. Mis puutub konkreetselt Tartu maratoni siis seal hajutatud stardi osas olen ma võrdlemisi neutraalne, ehki pigem positiivne.
Lainestardipede

 
At 15:17, Anonymous Anonüümne said...

Hei, Petri-Osmo, we, bloody Estonians, can write in English, too. And you know what: Finland sucks! It's a typical decadent European fringe-state with no balls. Listen to us: no balls, man!

 
At 15:18, Anonymous Anonüümne said...

Enda mõtteid emotsioonivabalt (ei ole alati vaja teisel arvamusel olijat pedeks sõimata :)):
1) alustuseks pean tunnistama, et hinges olen siiski rohkem massistardi pooldaja (ühisstardi sagin ja meeleolu ikka hoopis teine);
2) jah, ühisstardil on see puudus, et erinevate võimetega inimesi kokku pannes võib asi kohati ohtlik olla - nii kiire mehe tagant ette kimamine või algaja ette sattumine, kus võib teha liigutusi, mida selle tugevusgrupi kaaslased ei oska oodata;
3) samas, kui rada on kitsas, siis ei ole ka see lainestart mingi võluvõti. Negatiivsena tuleb kohe meelde 2 näidet: iga-aastane maastikurataste Tallinna Samsung Kõrvemaal, kus hirmsasti juurutatakse lainestarti, aga lainete vahe on nii väike, et mõne minuti pärast istud ikkagi eesmise grupi sabas ja kõnnid ratas käekõrval metsa vahel ehk tegelikult tagumisest grupist startijal on eelis. Teine juhtum on kaaskommenteerijate poolt kiidetud Soome, kus Finlandiahiihtol on lainestardid. Jah, registreerimisel saad määrata oma eeldatava lõpuaja (mis minu puhul oli ka korrektne valik). Startisin kolmandast grupist ja paari kilomeetri pärast oli ikka eelmine grupp käes ning enamik rajast pidi end kahe olemasoleva jälje vahelt läbi gruppide pressima ehk vabalt sõita ikka ei saanud;
4) Miks Euroopas on lainestart nii popp? Kui meil on levinud arvamus, et Eestis stardis trügitakse hirmsasti ning üldse ollakse hirmus ebaviisakad, siis mõelge uuesti. Sel talvel sai käidud Saksa König Ludwig-Laufil, kus inimesi piisavalt vähe, et lasti korraga lahti. See, mis rabistamine seal stardist toimus, võttis ikka naeru suule. Kõik tormasid stardist minema nagu viimnepäev oleks käes, pikalikäijate % selgelt suurem kui Eestis. Ca 5km oli küll enamike jõud raugenud ja pärast seda oli väga rahulik, aga ausalt tahaks näha, kui selliseid 6000 Otepäält minema lasta, mis siis juhtuks;
5) lõpuks ka ausalt, miks Priit on nii ühisstardi pooldaja (ning mina juba pigem pooldaja). Kui oled mitme aastaga end sealt tagant ette rühkinud, kes siis ikka tahaks, et mingid uued näod sealt tagant kuidagi kergemini ette jõuaks. Las "vanad peerud" saada ikka stardis väikse edu, mida siis võibolla suudetakse lõpuni hoida ning hiljem saab kõvatada, kui kõvad mehed ollakse.

V.

 
At 15:23, Anonymous Anonüümne said...

tegelikult on meie post-sovjeeto inimeste käitumine parem kui "intelligentses läänes"

Olin tunnistajaks kui LA-s 10km maanteejooksu järel pandi paar jogurtitopsi lauale. Rahvas oleks peaaegu kaklema läinud ...

 
At 15:25, Blogger Priit Pullerits said...

Täitsa õigus, 14:51, meie mehed on ka ikka ennast käest lasknud ja igasuguse väärikuse, korrektsuse kaotanud - see kraenööp lahti ilma lipsuta ringitöllamine on tüüpiline Euroopast ülevõetud pehmondus. Mis sellega saavutatakse? Mitte midagi. Pange tähele: ameeriklased, need, kelle arvamus loeb ja need, kes on tegijad, käivad alati korraliku tumeda ülikonna ja lipsuga, nagu mina, ja ameeriklased on tegijad, mitte pehmostunud eurooplased. Nii et, mehed, taastage eneseväärikus!

Petri-Osmo on naljanumber, a big disgrace of his native Findland. Vaadake, mis ta kirjutab: Cocky male ski-enthusiasts trampling on less capable citizens, including woman and children... - No vend ei jaga ööd ega mütsi: tegijad on mass-stardist ammu läinud, nii et mingit naistest ja lastest ületrampimist ei saa ollagi. See trampimisoht tekib siis, kui Petri-Osmo-suguste sotsialistide järgi kehtestada kvootide või mille iganes abil nende ihaldatud totaalne võrdsus ning panna tõelised mehed, alfaisased (mitte Petri-Osmod), sõitma võrdselt ühest lainest koos naiste ja lastega.

 
At 15:27, Anonymous Anonüümne said...

Tõeline mees ei osta mingeid pehmode valmistaud vidinaid ja kudinad vaid läheb tartu maratuni starti karupükste ning maavillase kampsuniga. Suusad tahub kirvega ise ja loomulikult ei mingit suusamäärimist. Määrimine üldse on pehmodele. kõva mees kleebib suusale täies pikkuses liivapaberi alla või taob põhja naelu täis. Noh et oleks raskem ja saaks rohkem koormust. Ah mis teie pehmod ka kõva mees olemisest teate. Õige mees stardibki kõige viimasena ja rühib siis läbi paksu lume teistest mööda ja võidab. Ja suusarada? Milleks seda veel vaja on.
Pehmotõrje spetsialist

 
At 15:38, Anonymous Kevin-Kenneth said...

ei vaadake Osmo Peeter ei räägi KONKREETSELT lainestardist, vaid üldiselt Eesti elust. Väga täpselt sobib tema kirjeldus näiteks liiklusesse.

 
At 15:41, Blogger Priit Pullerits said...

...tüüpilised närueestlased: kohe, kui võõramaalane (või end võõramaalasena esitleja) suu lahti teeb, kukuvad kiitma ja kaasa kaagutama, et oi, kui tarka juttu mees ajab, jah, on küll nii, nagu ilmatark ütleb. Kuulge, eesti mehed, mis te koogutate igasugu väljamaa puuslike ees?! Selg sirgu!

 
At 15:48, Anonymous Anonüümne said...

just mehed selg sirgu! Tagasi oma juurte juurde! Ärge ostke omale edevaid hilpusid ja auguga fishereid

 
At 15:58, Anonymous Anonüümne said...

Ameerikas on afropresident, kes treenib gym'is pectorale. Saksamaal on naiskantsler, kes kannab alati pükse. Venemaal on peaminister, kes lubas sisse viia, osalt viis ka (võib veel sügavamale viia) - kõik on pöördes (või paanikas).

Eestis?
Emmastes elab jooksuhuviline noormees Cauro-Caspar Kadakas http://hiiumaasport.blogspot.com/

 
At 19:41, Anonymous Cevin-Anders said...

Emmastes elab jooksuhuviline noormees Cauro-Caspar Kadakas http://hiiumaasport.blogspot.com/


arvasin algul et nalja teed. Aga ongi Cauro-Caspar olemas! Sidekriipsuga veel nagu parimas anekdoodis. Millega mötlevad eesti lapsevanemad? sureksin häbi kätte sellise nimega. aga see ullike poosetab internetis!

 
At 19:50, Anonymous Anonüümne said...

Priit, miks sa kogu aeg millegi vastu võitled? Miks nii negatiivse hoiakuga?
Vanasõnagi ütleb, et kes on kõikide asjade vastu, pole iialgi millegi poolt.

Ela ise ja lase teistel elada - seda enam, et nii massistardil kui lainestardil on omad plussid/miinused.
Esimene variant on neile, kes iga hinna eest tahavad midagi tõestada ja viimane neile, kes soovivad võistlust eelkõige selle pärast, et tagatud pikk turvaline rada, toitlustus ja suusa-/rattaabi. Kulgemisüritusi, nagu näiteks paljud kuulsad Euroopa "rattarallid", meil ju pole.

PS Kahtlustan, et sa ei saa viimastest aru, kuigi alles eelmisel aastal kirjutasid siinsamas blogis elamustest TJM 23 km distantsil (kas mäletad?).

 
At 20:41, Anonymous Anonüümne said...

Meie armas suusataja Ansip on päris korraliku pläkiga maha saanud. Majandus langeb ja välispol olukord pole kiita ja Eesti on ilma valitsuspeata.

 
At 21:26, Blogger Priit Pullerits said...

Lp 19:50, kirjutate: Ela ise ja lase teistel elada. Minu arust ei lase teie ja teie mõttekaaslased teistel elada, surudes traditsioonidega spordiüritusele peale vähemuse huvidest lähtuvat ning välismaalt kriitikavabalt üle võetud lainestarti.

Ja vastu võitlen paljudele asjadele seepärast, et liiga palju igasuguseid lollusi tahetakse meil rakendada, kusjuures need lollused pärinevad sageli piiri tagant ja on esitletud kui progressiivsed, ent tegelikult on tegemist kisakõridest vähemuse pealesurutava ning kainet mõistust vaigustava diktaadiga. Sellist asja ma aruka ning sirgeselgse ja põhimõttekindla eesti mehena ei salli, seedi ega tolereeri.

 
At 23:44, Anonymous Anonüümne said...

Kes kardab lainestarti?
Kes mängib kõva Marti?

.. Tuhandete osavõtjatega ühisstardi absurdsus võistlusena on ilmselge. 300. ja 3000. kohalt startinu tingimused (tammumine, jälje kvaliteet) on niivõrd erinevad, et mingi "paremusjärjestuse" kokkupanemine on mõttetu.

Kes kardab lainestarti?
Kes mängib kõva Marti?

 
At 00:19, Anonymous Anonüümne said...

"Videokeskkonnas YouTube levivad kaadrid sellest, kuidas Venemaale Belgorodi linna toimetatakse mujalt rongidega tanke ning muud sõjatehnikat.

Belgorod asub Ukraina piirist mõnekümne kilomeetri kaugusel ning Ida-Ukraina ühest tähtsaimast linnast Harkivist ligikaudu 80 kilomeetri kaugusel." ei tea, kas nad teevad lainestarti või tulevad paugu peale kõik korraga?

 
At 01:12, Anonymous Anonüümne said...

Ukraina väejuhid on oma vähesed brigaadid (ainult 6000 meest olevat võitlusvõimelised) suunanud Krimmi, Perekopi maakitsuse poole, paljastades ohtlikult kogu oma vasaku tiiva. Belgorodist on Harkovini ainult 40 km. Pilk kaardile teeb selgeks, et niipea, kui Perekopile rünnak algaks, annaks Rossija ülivõimsa tankilööbi Kurski-Belgorodi-Orjoli suunalt, sh ülevalt, lõigates ära Donbassi ja kogu vasakkalda Ukraina, võttes ukrainlaste varustusteedest äralõigatud vähesed nõrgad väeosad kotti. Ei pea olema Ants Laaneots, et seda näha.
Ja Krimmi poolsaare on Rossija tahtlikult nõrgaks jätnud - tulge!

 
At 01:17, Anonymous Anonüümne said...

Vene karu siin vaevalt midagi lainetama hakkab, kogupauk antakse kiire ja totaljnõi ning kammitud (kivi)peadega lipsustatud härrade osaks jääb Brüsselis sama otsustavalt ja heidutavalt kui Saakašvilil viimase Gruusia sõja ajal lipsu närida.

Kogu arenenud maailma lootus on pigem taaskord Onu Sami laiadel õlgadel (kes katab täna üle 70% NATO kuludest! - mis kinnitab taaskord kui fucking mannetu me Euroopa on...) ja kui Sam peab põhjendatuks huligaan Vladi käed mõneks ajaks selja taha kinni siduda, siis võib olla on ka manduval ja peamiselt sotsiaal- ja põllumajandusteemadel filosofeerival vanal maailmal lootust mõnda aega jätkata veel oma mugavas kookonis laisalt vegeteerimist.

http://www.youtube.com/watch?v=uyNocJFUloA

 
At 01:31, Anonymous Anonüümne said...

Not so fast! - Kiiev on täna toimetanud Odessast S-300 seniitraketidivisjoni Nikolajevi piirkonda (Aasovi mere äärde, Vene piiri äärde).
Samal ajal on Krasnodari piirkonnas silmatud Rossija S-400 õhutõrjedivisjoni hiigelsuuri raketiveokeid. Teel kuhu?... ilmselt Krimmi suunas.
Samas on liikvel ka kuuldused, et Ukrainal, kes NSVL lagunedes loobus tuumarelvadest, on siiski alles veel mõned X-55 tiibraketid ja kaks tuumapead. Neid tahetavat Moskvale ja Peterburile toimetada.. kuid SU-24 lennukid, mis neid rakette suudaksid peale võtta, ei suutvat varuosade puuduse tõttu (zbiszdili) õhku tõusta.. Hirmsad uudised

 
At 01:35, Anonymous Anonüümne said...

Ukraina peamised tankijõud (tankibrigaad) dislotseeruvad Tšerkassõ linnas. Kui need lõunasse Krimmi poole tõmmatakse, jääb Kiiev katteta.

 
At 02:15, Anonymous Anonüümne said...

Kuhu poole keerab Putin oma tankid?

 
At 08:12, Blogger Indrek Sarapuu said...

Ei saa aru, kuidas see stardidistipliini teema nii kirgi võib kütta? Olen osalenud nii ja naasugustel, ei tähelda mingit olulist erinevust, olgu start paugutav või lainetav. Asi mille peale ärrituda... Amuide, äärmuslastele - eraldistardi üritusi on ka olemas, saab täitsa segamatult kütta... (Laine)(Eraldi)(Grupi)stardis näeme, rsk!

 
At 09:15, Anonymous Anonüümne said...

- Kuule, miks PP ei osale eraldistardiga võistlustel, nt Filteri karikasarja TT etappidel?
- Nalja teed või? Ta saaks seal armetult lüüa

 
At 10:47, Anonymous Anonüümne said...

- Kuule, miks PP ei osale eraldistardiga võistlustel, nt Filteri karikasarja TT etappidel?
- Nalja teed või? Teised saaks seal tema käest armetult lüüa. Ohh seda masendust siis...

 
At 11:19, Anonymous Anonüümne said...

Küllaltki tõenäoline, et vanameistrile tuleb kulda juurde.

http://sport.postimees.ee/2726296/veerpalu-stardib-nadalavahetusel-peetavatel-eesti-meistrivoistlustel

 
At 11:48, Anonymous Anonüümne said...

EMV 15km klassikasõidu stardi nimekirjas on 21 meest (sh ka täna juba asjaarmastaja AV) - seda on ikka väga vähevõitu.
Norra MV samal distantsil oli stardis 151 meest, kellest lõpetas 144. Arvestades rahvaarvu, on seda ca 2x rohkem kui meil.

I.A.

 
At 11:59, Anonymous Anonüümne said...

Ka Soomes on meistrikatel 130+ meest stardis.
Aga Eesti on väike, ning siin katsuvad veel värav korv ja võrkpallurid kuskile tiitlivõistlustele pääseda. Jalgpalluritest rääkimata. Nende 2:0 Gibraltariga näitas taseme kätte. Olgu välis- või kodumaise treeneriga. Ei tule siit miskit. Laskesuusatajatele loodetakse veel tubli raha taha saada. Nagu see treenerKriiska artikkel. Enne igasugust raha ja tuge peaks kindel olema et inimesel on tippspordiks vajalikud eeldused (geneetika)

 
At 13:03, Blogger Priit Pullerits said...

...selge, läheme siit järgmises sissekandes teema juurde, kas Eestis on ikka tippsporti vaja. Pange padrunid valmis, aga ärge liiga vara tulistage! Alles minu märguande peale! (Selgituseks: kui mõtted siia paiskate, siis siia need surevadki, sest kohe vahetub teema ja uue sissakande alt ei tule keegi siia te mõtteid uurima.)

 
At 14:08, Blogger Andres P said...

Ah, uudised Šveitsist ( kus Indrek Kelk käis ka olukorda tudeerimas)
--
Der neue Boxenstart wurde von den Teilnehmenden sehr positiv bewertet. Dies hat die Organisatoren veranlasst, sich über das geplante Startprozedere 2015 (14 Startblöcke) erneut Gedanken zu machen. Die Vor- und Nachteile der beiden Startvarianten sollen ausgewertet und die teilnehmerfreundlichste Variante umgesetzt werden. Die Berechnung der Qualifikationen verzögert sich somit und wird ab 10. April 2014 auf der neuen Webseite kommuniziert.
-----
Aga eks ta ole nii ja naa, natuke vb on tagumise otsa jaoks parem.

 
At 16:11, Anonymous Anonüümne said...

Nagu Priit ju ütles, Euroopa koosneb pehmodest ja sealt midagi head ei tule!

 
At 16:13, Anonymous Anonüümne said...

"Priit Pullerits ütles ...
Lp 19:50, kirjutate:

Sellist asja ma aruka ning sirgeselgse ja põhimõttekindla eesti mehena ei salli, seedi ega tolereeri."

Sa tahaksid olla aga paraku see nii välja küll ei paista!

Lükka ümber!!!

 
At 16:22, Anonymous Julius said...

Nagu Priit ju ütles, Euroopa koosneb pehmodest ja sealt midagi head ei tule!
-----------------------------------------------
Sest euroopa saab endale pehmotamist lubada. Millal hakkasid vanad euro riigid ennast desarmeerima. Kui ida-euroopa relvastus.

Euroopa saab pehmotada kuna ida-euroopa (ja eriti baltikum) on neile puhvriks.

Vaat nõnda. Ega asjata lääne onud ja tädid meie suunas head nägu tegid. Ikka tagamõttega.

 
At 16:35, Anonymous Anonüümne said...

Priit, see on sajas komm, nüüd võib küll rahuliku südamega järgmise sissekande juurde minna. Spordiüldsus juba nõuab!

 
At 16:53, Blogger Priit Pullerits said...

Just nii, 16:35, ma just mõtlesin samuti, et enne uut ei tee, kui sada täis.

 
At 17:06, Anonymous Mati said...

Priit on autoriteetne mees. Kahju et ta Reformierakonda ei kuulu. Oleks meil asjalik peaminister täna.

 
At 07:41, Anonymous Anonüümne said...

Ma harva kedagi kiidan, aga Kallasest usutlus oli seekord väga hea.

 
At 03:38, Blogger oakleyses said...

tiffany and co, christian louboutin outlet, longchamp, oakley sunglasses, michael kors outlet, michael kors outlet, replica watches, nike air max, michael kors outlet, louis vuitton, michael kors outlet, prada outlet, cheap oakley sunglasses, oakley sunglasses, gucci outlet, prada handbags, michael kors, polo ralph lauren outlet, kate spade outlet, ugg boots, ray ban sunglasses, ugg boots, jordan shoes, ugg boots, nike outlet, burberry outlet online, longchamp outlet, ray ban sunglasses, oakley sunglasses, louis vuitton outlet, michael kors outlet, louis vuitton, tory burch outlet, ugg boots, louis vuitton, louboutin, nike air max, louboutin outlet, chanel handbags, longchamp outlet, louboutin shoes, burberry, tiffany jewelry, nike free, uggs on sale, oakley sunglasses, replica watches

 
At 03:45, Blogger oakleyses said...

new balance pas cher, sac longchamp, hogan, true religion jeans, kate spade handbags, nike air max, air max, north face, ray ban pas cher, air jordan pas cher, true religion outlet, nike air max, ralph lauren pas cher, north face, louboutin pas cher, coach purses, sac guess, lululemon, coach outlet, timberland, nike roshe, longchamp pas cher, michael kors, burberry, air force, true religion jeans, lacoste pas cher, tn pas cher, nike air max, abercrombie and fitch, true religion jeans, hermes, vanessa bruno, michael kors, nike free run uk, michael kors, ray ban uk, ralph lauren uk, coach factory outlet, nike blazer, mulberry, michael kors, coach outlet, converse pas cher, nike free, vans pas cher, oakley pas cher, nike roshe run, hollister, hollister pas cher

 
At 03:49, Blogger oakleyses said...

bottega veneta, giuseppe zanotti, mac cosmetics, nike air max, north face outlet, longchamp, lululemon, soccer jerseys, mont blanc, new balance, celine handbags, baseball bats, oakley, ralph lauren, babyliss, louboutin, valentino shoes, insanity workout, vans shoes, nike trainers, iphone 6 cases, asics running shoes, reebok shoes, mcm handbags, beats by dre, ferragamo shoes, chi flat iron, hollister, jimmy choo shoes, nike huarache, wedding dresses, nfl jerseys, instyler, p90x workout, ghd, north face outlet, herve leger, abercrombie and fitch, iphone 6s cases, iphone 6s plus cases, iphone cases, hollister, soccer shoes, ipad cases, birkin bag, nike roshe, s5 cases, iphone 6 plus cases, timberland boots, iphone 5s cases

 

Postita kommentaar

<< Esileht