reede, mai 13, 2016

Pullerits: Kas tippvorm hakkab juba koitma?

Rein Taaramäe, kes saab Girol teha jätkuvalt enda sõitu (see meeldib mulle ka) ega pea veel meeskonna abistamisele keskenduma (mul ka pole seda kohustust), on ametlikel andmeil 184 cm pikk ja 67 kilo raske. Meil sai Postimehes tervisenädala raames – kas teie firmas ka midagi sellist tehakse? – lasta oma kehalisi andmeid kindlaks teha. Niisiis:

pikkus 186 cm
kaal (koos riietega) 71,0 kg, sellest tuletatud kaal ilma riieteta 69,2 kg
vööümbermõõt 82 cm
BMI ehk kehamassiindeks 20,0
keha rasvasisaldus 12,3%
veesisaldus 63,4%
lihased 44,3% (ma ei tea, mida need protsendid täpselt näitavad ja millest, äkki Ain Kaare või keegi teine asjatundlikum seletab; mõõtmiseks kasutatud aparaat oli Soehnle Professional)
current energy alteration 1964 kcal (paluks taas seletust!)
hemoglobiin 157
veresuhkur 5,6
kolesterool 5,6
vererõhk 121/89

Siin, paistab, et on asjatundjaile analüüsimismaterjali küll ja enamgi veel. Kaal on igatahes juba niisugune, et sellisega võib süümepiinu tundmata sadulasse istuda ega pea vist kartma, et tõusud ära tapaks. Seda on eriti oluline teada ja arvestada nädal enne laupäevast Jõgeva rattarallit, kus on rajal kuus vägagi rasket tõusu.

Kuid neile andmeile on vaja kõrvale ka kehalise suutlikkuse näitajaid. Endomondo teatas eile, et olin just püstitanud 50 km maanteesõidus hooaja uue tippmargi 1:22.45. Eelmine tippmark 1:25.23, mis pärines 1. maist, sai ületatud rohkem kui kahe ja poole minutiga. Mõningaid viiekilomeetriste lõikude keskmisi kiirusi eilsest sõidust, mille tegin koos Steve Astokiga:

20-25 km – 36,59 km/h
25-30 km – 35,79 km/h
30-35 km – 38,05 km/h
35-40 km – 37,89 km/h
40-45 km – 39,82 km/h

Vaatame ka üleeilse 50 km sõidu mõnesid keskmise kiiruse poolest kiiremaid lõike, taas saavutatud koos Astokiga:

21. km – 42,86 km/h
22. km – 49,32 km/h
23. km – 48,65 km/h
24. km – 43,37 km/h
25. km – 46,15 km/h
Seega, 20-25 km keskmise kiirusega 45,92 km/h.

Eelmisel nädalal tegin ka kontrollsõidu traditsioonilisel uksest ukseni ringil, kus alustasin rahulikult, kuid tõstsin aegamööda kiirust: 10 km – 18.15; 20 km 35.30 (17.15); 30 km 52.00 (16.30). Oluline oli see, et läbisin kontrollringi tugevasti alla tunni, mis on korraliku aja alapiiriks – 57.47ga.

Nüüd, edaspidi, ei ole enam võimalik midagi parandada, vaid üksnes seisu hullemaks keerata. Asjad on nii, nagu need on. Järgmisel nädalavahetusel, nagu ütlesin, on kavas Jõgeva rattaralli ning ülejärgmisel on käes Tartu rattaralli aeg. Nüüd, nagu peaminister ütles, jääb üle tegelda vaid peenhäälestusega.

Olete lahinguks valmis?

Foto 1: Priit Pullerits Utah's Dead Horse Point State Parkis Colorado jõe kanjoni kohal. Foto: Priit Pullerits
Foto 2: Priit Pullerits Utah's Moabi lähedal Sovereigni rajal. Foto: Priit Pullerits
Foto 3: Priit Pullerits Utah's Archesi rahvuspargis Klondike Bluffsi taustal. Foto: Priit Pullerits
Foto 4: Priit Pullerits Utah's Dead Horse Point State Parkis, taamal kõrguvad La Sali mäed. (Ninal on päiksekõrvetuse vältimiseks plaaster. Kes arvab ära, mis on minust vasakul all kanjoni põhjas?) Foto: Priit Pullerits
Foto: Priit Pullerits Utah's Moabi lähedal Chicken Cornersi maasturiraja lõpus Colorado jõe kanjoni taustal. Foto: Priit Pullerits

33 Kommentaarid:

At 12:27, Anonymous Anonüümne said...

Tervist!

Kas ka sel aastal teed TRR rajast ülevaate? Eelmine hooaeg oli sellest palju kasu ning kuna Lõuna-Eesti teedega väga sina peal ei ole, siis oleks väga hea kui saaks vaadata tähtsamad ja ohtlikumad lõigud üle. Jään vastuse ootele.


Meeldiv lugeminie ning edu!

 
At 12:28, Anonymous Anonüümne said...

Alustuseks targa inimese huvitavaim näitaja on lipiid - vererasv, estersidemega biomolekul, mis koosneb alkohoolsest ja vähemalt ühest rasvhappelisest komponendist. Üldkolesterooli norm veres 5,0 mmol/l. Sellest LDL-kolesterool e. "halb" kolesterool - lipoproteiin, transpordib kolesterooli maksast kudedesse ja veresoonte seintesse. Norm veres 3,0 mmol/l.

Liigne kolesterooli tase veres soodustab veresoonte lubjastumist (mis on pöördumatu protsess).

Priidu poolt edastatud teave annab märku, et seda teemat peaks analüüsima täpsemate mõõtmistega, kuid näha on tõsist ohusignaali, et pöördumatud kahjustused on juba toimunud ja nüüd päästab vaid protsessi pidurdamine.

 
At 12:46, Blogger Priit Pullerits said...

Lp 12:27, hea kuulda, et eelmise TRRi raja kirjeldus kellelegi korda läks. Aga sel aastal ei jõua seda teha, sest järgmisel nädalavahetusel on Jõgeva rattaralli ja siis ongi TRR juba käes, see nädalavahetus pole aga nii viimasel minutil võtta kaaslasi, kellega kogu rada läbi sõita. Üksi küll punnima ei lähe.

 
At 13:00, Anonymous Anonüümne said...

TRR raja läbisõitmine toimub homme, 14.mail kell 15.30. Kui aega ja huvi on liitu nendega.
http://velo.clubbers.ee/foorum/viewtopic.php?f=20&t=61329

 
At 14:16, Anonymous Anonüümne said...

1) Jõgeva rattaralli künkaid päris "vägagi raskeks tõusuks" ei kvalifitseeriks.
2) Keha rasvaprotsent 12,3 on tegelikult üsna "rasvane" selle pikkuse ja kaalu suhte kohta.

Taavi

 
At 15:03, Anonymous Anonüümne said...

Lahinguks valmis?
Täna on kavas aasta esimene rattatrenn, eks peale seda ole näha..

 
At 15:05, Anonymous Anonüümne said...

Kuidas sulle Pullerits, nii palju vaja on? Milleks sulle tippvorm, oled ju sündinud geenius? Ja miks küsid nõu endast "lollimate" - lugejate käest?

 
At 15:17, Anonymous Anonüümne said...

"2) Keha rasvaprotsent 12,3 on tegelikult üsna "rasvane" selle pikkuse ja kaalu suhte kohta."

Lihaste protsent on nii madala rasvaprotsendi juures ÄÄRMISELT madal-tuima-ühekülgse aeroobse asemel peaksid oma lihaskonna tugevdamisega tõsiselt tegelema hakkama-kui ei soovi et elu viimastel kümnenditel elukvaliteet oluliselt halveneks.
Loeme ju pidevalt kuidas aasta-aastalt neid liigesehädasid aina lisandub..
Tervest südamest on vähe kasu kui tugiaparaat on kadunud.

Jah-see tähendab paari tervisliku lihasmassi kilo juurdevõtmist.

 
At 15:19, Anonymous Anonüümne said...

Kahekesi sõites 35 km/h keskmist annab TRR-l 38 km/h keskmist. Koha saab selle järgi vaadata juba varasematest protokollidest. Game over.

 
At 15:23, Blogger Priit Pullerits said...

Seltsimehed, palun arvestage ikka vanust ka, ma ei ole 23 või 33 nagu enamik teist. Isegi 47-l ja 50-l on suur vahe, megavahe, võin teile omast kogemusest kinnitada. Tundke oma noorest kehast rõõmu, aga ärge mõõtke kõiki teisi enda mõõdupuuga, sest loodus on ikka nii suur jõud, et selle vastu ei saa ka üle oma varju hüpates.

 
At 18:35, Anonymous Anonüümne said...

Kuidas kommenteerite Jaak Mae rasvaporotsenti?
pikkus: 1,82 m
kaal: 77 kg

 
At 19:00, Anonymous Tippvorm koidab said...

Ilmastikukindlaid ja spordirõivaid õmmelnud aktsiaselts Ilves-Extra läks pankrotti.

 
At 21:08, Anonymous Peeter said...

15:17 räägib õiget juttu.
Hr Pulleritsule võiks soovitada tutvust teha ressurssidega nagu "Ugarnaja katšalka". Aeroobsega ennast tappa pole mõtet. Kes teab, võib-olla saab vennikesest veel "katšok".

 
At 22:59, Anonymous Kuno said...

Nii madala lihasprotsendiga mees, peaks endalt tõsiselt küsima, kas tegu pole mitte tossikesega?

 
At 08:41, Blogger Priit Pullerits said...

Milleks rattasõidus lihasmass? Ma ei tegele kulturismiga.
Kustutatule: anonüümsel õiendamisel pole siin kohta, nimetu argpüks.

 
At 08:58, Anonymous Hommik said...

Keda sa omaarust kustutasid, kõik on ju alles?

 
At 08:59, Anonymous Anonüümne said...

Väga argpükslik ja ründav on kustutamisi välja mõelda. Postimees ikka teab, et sa oma lugejaid vihkad?

 
At 09:57, Blogger Priit Pullerits said...

Veel kustutatule: kas astute mujal ka inimestele ligi, varjate end millegi taha ja hakkate talle verbaalselt turja? Tsiviliseeritud, kultuurses ning hea lastetoa ja kasvatusega maailmas on tavaks, et kõigepealt tutvustatakse ennast, kes ma olen, mis on mu ees- ja perekonnanimi, ning alles seejärel hakatakse sõna võtma. Sama kehtib ka muudel avalikel ja poolavalikel üritustel, pressikonverentsidest konverentsideni. Siin on paljud selle elementaarse viisakuse millegipärast minetanud. Ma arvan pigem, et neil ei ole seda viisakust kunagi olnudki.
Ja seni, 08:59, kui te ise ka oma nime kardate, ei ole kohane argpüksi sõnaga vehkida. Vaadake ikka enne peeglisse. Vaadake, kuidas blogger siin teid määratleb: anonüümne.

 
At 13:21, Anonymous Anonüümne said...

Mehed, kas Girol pole mitte kätte jõudnud meie meestele kõige olulisemad päevad, kui eesmärgiks on püüda etapivõitu? Tänast raja profiili veel kõige paremaks ei pea, aga peale homset TT, mis on kui Nibali jaoks välja valitud, ja sellele järgnevat puhkepäeva võiks asi teoks saada küll, kui meeskonnad loa annavad ja jalg terav. Tolle päeva raske, ent paljulubav rada on asja üks aspekt, kuid tähtis on ka see, kuidas mehed puhkepäeva järel jälle "käima saada". On ju Vader nii mõnelgi korral märkinud, et nondele puhkepäevadele järgnevad etapid on ekstra rasked, sest tavapärane töötegemise rütm ja tunnetus vajab taasleidmist, mõnele on üleminek kergem, teisele raskem.
Vaadates Katjuša rohkem õnneotsimisele panustavat satsi - vaid 7-liikmeline, ähmase strateegiaga (Loe Taaramäe üle päeva muutuvaid plaane) -, siis ehk näeme just punasärki ründamas. Astana rong on jälle eeskujulikult formeeritud, kas see Kanksile hetkel, mil Sitsiilia hai vett segab ja Fuglsang oma headust demonstreerib, võimalust pakub, ei tea, ehk Vinokurov annab mõned päevad vabaks?

 
At 16:55, Anonymous Anonüümne said...

Millal lõpuks hakkab Pulleritsule koitma, et kommentaaride kustutamine on argpükslik tegu?

 
At 17:37, Anonymous Isafiguur Roobert said...

Kuule seltsimees kusik, 16:55.
Kui keegi kirjutab su korteri uksele MUNN, mis sa siis teed, kustutad selle ära või elad elu lõpuni edasi nagu poleks midagi juhtunud?

Aga võib-olla eladki... Jaa-jaa, võib täitsa olla, nii kõva mees ju.

 
At 17:53, Blogger Priit Pullerits said...

Kui miski on tõeliselt argpükslik, siis see on anonüümne lõugamine, ülbamine ja mölisemine. 16:55 on selle musternäide.

 
At 17:57, Anonymous Anonüümne said...

Milleks rattasõidus lihasmass? Ma ei tegele kulturismiga.

Kas rattasõit on tõesti nii tähtsal kohal et omaenese terviski teisejärguliseks osutub!?
Konsulteeri Ripsiga .Mingi kriitiline lihasmass peab olema et skeletti ja liigeseid toestada ja seda on sul ilmselgelt vähe.
Rattasõidust või suusatamisest selleks abi on vähe.

 
At 08:42, Anonymous Marko said...

Mehed ja võhmamehed, ärgem laskem tujul langeda!
Jäime küll eelviimaseks, aga Saksamaale, kes meid on aastasadu orjastanud ja meie geneetikasse vägivaldselt sekkunud, panime ikka küllaltki veenvalt ära. Ja see teeb suurt rõõmu.
Kas frau Merkel teeb nüüd seppuku?
Kuid ükskord me võidame niikuinii!!

 
At 12:38, Anonymous Anonüümne said...

12,5 pole ju teab mis suur rasvaprotsent, täitsa tervislik tervisesportlase pekk.

 
At 15:53, Anonymous Kuno, 46, Tabivere said...

Hr Pullerits,
kuidas kommenteeriksite Linnar Priimägi eile delfi.ee-s väljaöeldud süüdistust, et ajakirjandus tegelevat "käsikiimlusega" (presidendivalimiste jm teemad)?

 
At 22:04, Anonymous Veiko said...

Või võtame Priidu väite: "...kes asjasse süüvimata hakkavad jälle lahmima, esitamata mingisugustki argumentatsiooni...". Meie meedia on täis lahmivaid ja argumenteerimata arvamusartikleid. Pole kordagi kuulnud, et oma arvamuse avaldaja on argumentide esitamata jätmise pärast tarkade klubist välja arvatud. Aga näete Priit nimetab arrogantselt selliseid inimesi kes julgevad oma arvamust väljendada mõnitavalt tarkade vastanditeks juhul kui teise arvamus ei ühti tema arvamusega. See on nii Priidulik tüüpiline demagoogiline ülbitsemine. Veel näide: anonüümsel õiendamisel pole siin kohta, nimetu argpüks. Kedagi lihtsalt anonüümsuse pärast argpüksiks tembeldada pole just väga argumenteeritud tegevus, seda enam, et argpüksid ei ole mitte kõik anonüümikud, vaid sellised ebameeldivaid tõdemusi edastanud indiviidid. Aga fakt on see, et blogi lugejaskond on kokku kuivamas. Ja selliste sõnumitega ei tule neid teps mitte juurde.

 
At 00:07, Anonymous Egert, 28, Võru said...

Päevatööl viksi ja viisakana sunnitud olema, lugejatega "Tartu Postimehe" veergudelt lakutud seitli ja teenerliku naeratusega lugejaid moosiv Pullerits on õhtul oma blogis päevasega võrreldes nagu öö ja päev. Siis on lugejad "anonüümne lõugamine, ülbamine ja mölisemine".

 
At 14:17, Blogger Unknown said...

http://www.kobeshoes.uk
roshe shoes
kobe 11
air jordan
cheap jordans
fitflops
michael kors handbags
yeezy boost
nike huarache
yeezy boost

 
At 10:24, Blogger raybanoutlet001 said...

christian louboutin shoes
nike air huarache
cheap basketball shoes
yeezy boost 350 white
cheap ray ban sunglasses
supra shoes sale
los angeles lakers
cheap nike shoes
instyler max 2
coach
2017.3.29

 
At 05:48, Blogger Unknown said...

michael kors outlet online
nike air force 1 high
tom ford glasses
led light up shoes
basketball shoes
michael kors handbags
michael kors outlet
curry 3
harden shoes
air jordan shoes

 
At 06:22, Blogger raybanoutlet001 said...

ralph lauren outlet
christian louboutin shoes
nike outlet
fitflops
michael kors uk
nhl jerseys
ugg boots
rolex replica
louboutin shoes
ugg outlet
2017.8.26

 
At 06:40, Blogger Unknown said...

zzzzz2018.6.12
nike shoes
mlb jerseys
true religion jeans
nike shoes
canada goose outlet
dsquared2
coach outlet
kate spade outlet online
golden goose sneakers
pandora

 

Postita kommentaar

<< Esileht