neljapäev, juuni 30, 2016

Pullerits: Miks on jalgratturid normaalsemad kui jalgpallurid?

Andsin Scanpixi pildiagentuurile, selle blogi kaassõnaõiguslasele, vähemalt visuaalse külje pealt, võimaluse näidata, milleks ta võimeline on. Lasin nimelt Scanpixi otsingumootoril otsida pilte, millel oleks tätoveeritud jalgpallurid ja tätoveeritud jalgratturid. Jalgratturite pilte tuli välja kuus, kusjuures neljal neist oli BMXi sõitja ja kahel ameeriklased (noist üks naine). Aga mis te arvate, kui palju pilte pakkus Scanpix tätoveeritud jalgpallureist?

Pakute, et sada? Või kakssada? Või kolmsada? Äkki koguni viissada?

Ei, ligi seitsesada.

Ja ma parem ei hakka üldse otsima pilte, kus on kõrvarõngaga jalgratturid ja jalgpallurid, idiootse-tobeda soenguga jalgratturid ja jalgpallurid, igasuguste muude n-ö ja nn modernse ajastu «aksessuaaridega» jalgratturid ja jalgpallurid. Selle asemel küsin: miks on nii, et erinevalt jalgpallureist (ja ka korvpallureist) on jalgratturid – aga ka jooksjad ja suusatajad ja üldse vastupidavusalade harrastajad – oma välimuselt normaalsed?

Las ma ütlen teile, miks. Lühike vastus on selline: erinevalt jalgpallureist pole jalgratturid, jooksjad ja suusatajad mingid kehkadiveid. (N-ö ja nn modernsel ajastul nimetatakse kehkadiveisid belletristlikult moeikoonideks.)

Kas Rein Taaramäel on tätoveering? Aga Tanel Kangertil? Või Gert Jõeäärel (fotol paremal)? Või kõrvarõngas? Ei ole näinud, et oleks. Neil, usun, ei ole aega ega tahtmistki sellise värgiga tegelda. Nad pole mingid kehkadiveid.

Ma ei kujuta ette, et mu noorpõlve iidol, inglise jooksja Sebastian Coe oleks hakanud jalgu ja käsi tätoveerima. Sellised asjad ei käi lihtsalt heade jooksjatega kokku. Jajah, aeg oli siis ka teine ja tollal olid isegi jalgpallurid tätoveerimata. Aga mis on vahepealsete aastatega juhtunud, et jalgpallurid on hakanud tegelema enese «ehtimisega», kuid vastupidavusalade harrastajad mitte?

Tunnistan, et ei suuda seda ammendavalt ja kompaktselt sõnastada, millest räägib jalgratturite (ja jooksjate ja suusatajate) välimuse erinevus võrreldes jalgpalluritega (ja korvpalluritega), aga kui veidi mõtlete, saate isegi aru, millest see räägib. See räägib nende erinevast ellusuhtumisest, maailmavaatest, põhimõtetest, sellest, mis on neile elus oluline. Ma ei tea, mida arvate teie, ja ega see mind ka huvita, aga mul on hea meel, et näen ise välja selline, nagu jalgratturid ja jooksjad ja suusatajad, mitte selline, nagu jalgpallurid ja samuti korvpallurid.

Foto 1: Horvaatia jalgpallikoondise kaitsja Vedran Corluka. Foto autor: AFP/Scanpix 
Foto 2: Slovakkia jalgpallikoondise poolkaitsja Marek Hamsik, Foto autor: AFP/Scanpix
Foto 3: Gert Jõeäär kolm suve tagasi Tartu rattarallil. Foto autor: Aldo Luud, Õhtuleht/Scanpix
Foto 4: Tanel Kangert mullu pärast Eesti meistrivõistluste lõpetamist grupisõidus Vändras. Foto autor: Alar Truu, Õhtuleht/Scanpix

40 Kommentaarid:

At 12:49, Anonymous Anonüümne said...

Rattamehed .... enda jalgu, jõle. Jalgpallurid on vähemalt mehed.

 
At 13:15, Anonymous Anonüümne said...

Cristiano Ronaldo raseerib mitte ainult jalgu vaid kogu enda keha.

 
At 13:27, Anonymous Anonüümne said...

tõesti teemad otsa saanud? pseudo

 
At 13:51, Blogger Priit Pullerits said...

Ei ole pseudo, sel teemal tuleb mul suurem käsitlus suurmeedias. See, mis on sportmängudes sportlastega juhtunud viimasel kümnendil, on vägagi kõnekas, kui kaasa mõelda tahate.
Ja jalgratturite jalgade raseerimine on mulle siiamaani mõistetamatu. Kukkusin ka oma karvase põlve rattarallil veriseks - no ja siis? Paranes ära, polnud midagi häda. See on absurd rääkida sellest, et karvu peab ajama jalgadelt selleks, et kui käna paned, ei teki paranemisel probleeme. Kuulge, halloo, vaadake meditsiini arengut, ega me ela mingil kiviajal, et karvad võiks takistuseks saada.

 
At 14:11, Anonymous Anonüümne said...


Ollen tihti mõelnud, mis noortel meestel puudub.
Palju on nende seas loide, initsiatiivituid, sihituid.
Ka kõige lihtsamates situtsioonides eii osata selget tegevusplaani formuleerida.
Ei ole energiat, teha lihtsamaidki otsuseid.
Ei osata-suudeta probleemi olemust formuleerida -see on aga eduka tegevuse alus.
Töösituatsioonis juhi või ülemuse rollis ei osata teisele inimesele ülesannet püstitada, korraldust anda.
See on aga inimeste organisatsiooni ja efektiivse koostöö alus.
Kui ollakse ise alluv, siis ei saada korraldustest aru, ei
osata end väljendada, selgeks teha, et ei saa aru, küsida.
Mõmisetakse.
Kui meie tööelus, hariduses, kultuuris ja ühiskondlikus elus ringi vaatada, siis näed - joobareid on palju!
Tulemusena on juhtohjad haaranud naised - perekonnas, töökohal, ühiskonna juhtimises.
Perekonnas pole selle vastu. Pole vastu ka võrdsete võimaluste ja esindatuse printsiibile. Pole aga normaalne, kui juhtimine igal pool naiste käes.
Meeste pehmenemise vastu on rattasport kindlasti üks parimaid vahendeid.

Ise? ütleme nii - aastaid juba omajagu. Ratas, suusk, jõusaal. Jooksu enam liigesed kahjuks ei luba. Joostud sai siiski omajagu. 300+ km kuus parematel aastatel. Tempojooksud. Intervalle vähesel määral jm.

 
At 14:52, Blogger Priit Pullerits said...

Lubage assisteerida, 14.11. Tänane Postimees avaldab välisküljel suure pildiga ja vähese tekstiga sõnumi "Novosibirski lastelaagris joostakse gaasimaskides". Väike kuuerealine sõnum on vormistatud igati korrektselt, igasuguste hoiakute ja kallutatuseta, neutraalselt. Aga ikkagi - ligi pool lehekülge sellise uudise alla panna?! Mis on olnud toimetaja mõte? Loeme ridade vahelt. Ajakirjandus avaldab asju siis, kui need on erilised. Niisiis, see, et lapsed jooksevad gaasimaskides ja kummiülikonnas, on eriline. Edasi: sündmus toimub Venemaal, aga miks on valitud kajastamiseks just see sündmus - seepärast, et näidata, küllap, kui idiootne ja lastevaenulik on Venemaa. Venemaad tuleb ju näidata negatiivses valguses. Kuid nüüd järeldus: kui meil Eestis peetakse gaasimaskides jooksmist millekski selliseks, mis võrdub laste piinamisega ja mida tuleb, olgugi neutraalses esituslaadis, esile tuua kui midagi tobedat ja värdjalikkugi, siis, sorry, we are failed and doomed. Siis ma ei imesta, kui 200 vene noormeest annavad Prantsusmaal 1000 britile, kes kindlasti pole mingid papist poisid, kere peale.
Vaat, kuhu me oleme lääne viljastavates tingimustes jõudnud. Jobukakkudeks saame... Seepärast, mehed, tehkem trenni, sest see, kellele loota saate, ja kellele saab loota teie pere, olete ainult te ise, mitte keegi teine, ammugi mitte tulevane põlvkond.
Ma olen rääkinud.

 
At 16:12, Anonymous Anonüümne said...

Miks see sind niimoodi häirib, kui teised inimesed sinust erinevad välja näevad? Ela ise ja lase teiste ka elada.

 
At 16:21, Blogger Priit Pullerits said...

Suures ajakirjanduses ilmuvas käsitluses põhjendan, miks. Küllap saaksite ise ka aru, miks, kui vaevuksite selle üle, mis jalgpallis vastu vaatab, rohkem juurdlema. Kõige lihtsam on võtta loid hoiak, et ahh, las olla, ela ise ja lase teistel olla. Okei, elan ise ja lasen teistel, sh pedofiilidel ja vägistajatel ka olla, kas nii? Allakäik algabki ükskõiksusest. Tänapäeval nimetatakse seda muidugi tolerantsuseks.

 
At 16:21, Anonymous Raseeriv, aga ikkagi Karvajalg said...

Pseudo teemale jätkuks veel pseudomalt. Karvkatted on erineva tihedusega, osadel on seal mõned karvaudemed, ilma raseerimatagi ei paista eriti "isased" välja. Mõni oleks (sh ise) nagu inimahv, selline lihtsalt ei sobi. Ma ei oskagi muud põhjust öelda.

 
At 16:40, Blogger FredS said...

http://www.bicycling.com/training/fitness/why-do-cyclists-shave-their-legs

 
At 23:23, Anonymous Anonüümne said...

Austatud mehed, nakitsete kõrvalteemas. Jalgpall jt sportmängud arendavad pedestumist, tahab Pullerits öelda. Kui tahate, et noorest mehest ei saaks pedet, siis soovitage talle rattasporti. (Kindlasti on ka erandeid. Legendaarsed "Lõvid", Roman Ubakivi, Mart Poom, Martin Reim ja palju teisi mehiseid jalgpallureid Eestis. Üldine trend jalgpallis on aga rahvusvaheliselt tugevasti pedenduse poole. Eesti ei suunda sellele vastu panna.)

 
At 00:01, Anonymous Vote Leave said...

Võhmamehed ja mehed!

Siin väike spikker, kuidas asjad elus päriselt käivad ja suuri - ühiskondi raputavaid - muutusi tehakse.
Head vaatamist! :)

Boris Johnson's HQ as the EU referendum result come in.

 
At 06:45, Anonymous Anonüümne said...

näen autori käsitluses ühekülgsust ja suurt vastuolu, mille üheks väikeseks näiteks oleks kahevöistlusalade (näit MMA,poks) esindajate väga suur tätoveeritus. Neid pehmuses süüdistada oleks küll väga meelevaldne!
kah Priit

 
At 07:33, Anonymous Anonüümne said...

Ei. Ainult jalgratturid on mehed ja mehelikkuse etalonid. Mine tätoveeringusse oma MMAga.

 
At 07:53, Anonymous Anonüümne said...

kehkadivei = pede (P. ei saa kõiki asju otsesõnu välja öelda)

 
At 08:10, Blogger Priit Pullerits said...

kah Priit, MMA tatood on muu eesmärgiga kui jalgpallurite omad. Seal on pätitatood.

 
At 09:55, Anonymous Anonüümne said...

Tahaks väga loota, et see sissekanne ei ole pedenduse varjamiseks TÜ-s.

 
At 11:10, Anonymous Anonüümne said...

Pullerits, ked jälitasid hukkunud piirivalvurid suurel kiirusel?

 
At 11:16, Anonymous Metoodika said...

Piiroja võeti ette 1:1
Piiroja imestab - kui julge, alatu ja jultunud mees see Pullerits. Samas ka juhm mees, sest lööb kõiki ühe vitsaga.

 
At 11:41, Anonymous Anonüümne said...

11:16, kas Piiroja palus suuvoodriks?

 
At 11:51, Anonymous Anonüümne said...

Kui nüüd lugeda seda "gaasimaski" postitust ning sealt osa:"..Siis ma ei imesta, kui 200 vene noormeest annavad Prantsusmaal 1000 britile, kes kindlasti pole mingid papist poisid, kere peale.".

Vaat selle kohta ütleks, et kui võtame maailma TOP500 ratturit vs TOP500 jalgpallurit ja paneme omavahel madistama, siis ratturid saaksid paratamatult haledalt tappa.

Priit - rõhutad tihti "macholikkust ja füüsilist tugevust". Siis antud kontekstis ju on jalgpallurid kõvemad mehed kui ratturid?

Heiki

 
At 12:04, Blogger Priit Pullerits said...

Jah, on küll, Heiki. Täitsa nõus. Ja edasi?

 
At 12:37, Blogger Priit Pullerits said...

11:16, helistasin Piirojale, et mis jutt. Lugesin talle ette, mis siin kirjutasite. Piiroja ütles, et tema pole küll kuskil midagi sellist öelnud, ja veelgi enam - ei ütleks ka, sest ei ole põhjust.

Ei saa aru, miks inimesed selliseid idiootsusi välja mõtlevad, nagu 11:16. Väga näotu temast. Aga no eks saatus selliseid selle eest ka ükskord karistab.

 
At 13:14, Blogger Priit Pullerits said...

Aga nüüd ka tõest infot seoses Piirojaga.
Ta tegi koos Joel Lindperega paariskümnevõistlust kahe korvpalluri vastu. Ma tean, millega see lõppes, aga ma ei saa reeta. Küll varsti kuulete ja näete ise lähemalt.
Aga tema tulemused - ohohoo! Kõrgus - 1.70. Teivas - 3.00. 400 m minutiga, sest kõrguses tõmbas jala ära, ja 1500 m 4.45 kanti. Head resultaadid, müts maha.
Ja veel: Raio tahtis mulle oma raamatut kinkida. Ma keeldusin sellest. Arvake ära, miks!

 
At 13:27, Anonymous Anonüümne said...

11:41
Kas läks valusaks?

 
At 13:35, Anonymous Anonüümne said...

11:16
Kirjeldasin olukorda, mida keegi tunda võiks - tituleetitud kui blogipoeg, ei näe kusagil tsitaate! Oma saatusega käi omal jalal, Pullerits.
Lahendus minu jaoks on lihtne, tuleb vältida üritusi, kus kehkadivei, ameerika kiledressiga tegelane osaleb.

 
At 13:37, Anonymous Anonüümne said...

Pullerits on väga jultunud tegelane - usaldust kaotades aina edasi panna! Teate, mida teha usaldust kaotades? (Tagasi tuleb astuda.)

 
At 14:01, Anonymous Anonüümne said...

To 13:27
Valusaks? Ei. Lihtsalt kummaline on lugeda, kui keegi hakkab ennast pidama kellekski teiseks, et teab mida see teine mõtleb ja arvab.
11:41

 
At 14:13, Anonymous Anonüümne said...

Tähendab, mina, kes ma üritasin Piiroja mõista, teie tulete Piiroja hoopis minu eest kaitsma? Veider olukord jah, asi oleks olematu, kui Pulleritsu sissekanne oleks olnud balansseeritum.

 
At 14:44, Anonymous Anonüümne said...

"11:16, helistasin Piirojale, et mis jutt."
Kujutan ette, kuidas sa sinna helistasid..., see on sul otsitud põhjus. Natuke jokk natuke hirmutamine, meetodid, noh.

 
At 15:21, Blogger Priit Pullerits said...

Tühja siin kisate ja peksate segast. Veel kord: Piiroja ütles sõnaselgelt, et tema ei ole küll kuskil midagi sellist öelnud, nagu 11:16 väidab, ja veelgi enam - ei ütleks ka, sest ei ole põhjust.
Mis siin arusaamatut on?
Kui keegi siin usaldust on kaotanud, millest räägib 13:37, siis temasugune ja 11:16, kes on tabatud lausvalelt ja laimult.

 
At 15:26, Anonymous Anonüümne said...

Miks peaks teie asi, 14:13, olema avalikult Piiroja mõista?
Öelge ükski adekvaatne põhjendus.

 
At 15:29, Anonymous Keegi vassib said...

Kas Piiroja siis ei imesta, et ... või ta ei taha teile telefonitsi tõde näkku öelda? Jätsite Piiroja lünga oma sissekandes lugejatele fantaseerimiseks tühjaks. Mingit laimu ei ole. Küll aga spekulatsioon, kui Piiroja teisiti arvab.

 
At 15:33, Anonymous Anonüümne said...

Kellele need sissekanded siis on, ja misjaoks?

 
At 07:54, Blogger Unknown said...

louis vuitton
tory burch outlet
fitflops
cheap jerseys wholesale
oakley sunglasses
gucci outlet
ralph lauren pas cher
ray ban sunglasses
ferragamo shoes
michael kors handbags sale
20170214lck

 
At 18:14, Blogger Unknown said...

cheap ray ban sunglasses
true religion outlet store
adidas nmd
coach factory outlet
cheap nfl jerseys
christian louboutin outlet
louis vuitton pas cher
longchamp
ugg australia
longchamp bags
20170217caiyan

 
At 14:28, Blogger Unknown said...

Kanye West shoes
yeezy boost 350
adidas superstar
michael kors outlet store
adidas nmd
polo lacoste
michael kors outlet
nike huarache
michael kors outlet online
hermes belt for sale

 
At 10:07, Blogger raybanoutlet001 said...

michael kors outlet
browns jerseys
nike outlet store
instyler max
giants jersey
gucci outlet
replica watches
michael kors handbags
michael kors handbags
michael kors handbags
2017.3.29

 
At 05:54, Blogger Unknown said...

chrome hearts online
air jordan shoes
harden shoes
yeezy boost 350 v2
michael kors outlet
http://www.nikedunks.us.org
asics running shoes
adidas outlet
led light up shoes
lebron 13 low

 
At 04:40, Blogger Unknown said...

adidas tubular x
kobe basketball shoes
nike air force
nike roshe run
jordan 13
timberland outlet
links of london sale
adidas gazelle sale
nike roshe one
kobe 11

 

Postita kommentaar

<< Esileht