neljapäev, juuli 07, 2016

Pullerits: Kuidas päästa maanteesõiduvõistlused hävingust?

Kas Eesti maanteesõiduvõistlustele saabub peagi lõpp? Kui nii edasi läheb, nagu kahel viimasel aastal, siis küll. Asi on selles, et vähenenud ei ole mitte üksnes Eesti esirattavõistluse, Tartu rattaralli osalejate arv, vaid alates mullusest on selgelt kahanenud ka Filtri maanteekarikasarjas kaasalööjate arv. Kõnekad arvud on kirjas minu täna Postimehes ilmunud loos «Rattarallide korraldaja võitleb ohutuse nimel».

Milles asi? Nagu viidatud looski välja toon, on peapõhjus see, et seniseid osalejaid on haaranud hirm kukkumiste ees. Ja see ei ole minu järeldus, see on Filtri sarja peakorraldaja Mihkel Reile järeldus, ja Reile teab, mida ta räägib, sest on seda sarja korraldanud oma põhitööna juba kaheksa aastat. Ta ütles, et loobujate hulgas on palju neid, kes on ise kukkunud, aga mitte ainult – nonde hulgas on ka neid, kes on rajal kukkumisi kuulnud ja näinud ning hakkanud seetõttu maanteesõite pelgama. «Ja neid pole ainult käputäis,» lausus Reile mulle. Ta mäletab Filtri karikasarja ajaloost vaid kahte etappi, kus tema teada ei toimunud ühtki kukkumist.

Maanteesõidus kukkumiste hirmu levikut kinnitab ka temposõidusarja osalejate arv – mis on vaikselt suurenenud, ei ole vähenenud. Asi on selles, et temposõit on ohutum. Reile suudab meenutada vaid kolme kukkumist temposõidusarjas: üks võttis pööret liiga suure kiirusega, teisel libises ratas kurvis alt ning kolmas vahtis nii pingsalt pardakompuutrit, et sõitis lauges kurvis teelt välja, otse kraavi, ja murdis rangluu. «Puhas võistleja lollus,» tõdes Reile.

Selleks, et kukkumiste hirmu vähendada, on Filtri sarjas tänavusest lühemal võistlusmaal mitu uuendust, millest samuti mu kirjutises juttu on. Pikal võistlusmaal jätkub vähemalt seni kõik endistviisi. Ent see ei tähenda, et sealgi suurema ohutuse peale ei mõeldaks. Näiteks oli tänavuse Mulgi rattaralli lõpusirge vastu 18-protsendilist tõusu, mistõttu kiirus oli finišisirgel aeglane ning sõit seetõttu vähem riskantne. Üks võimalus ongi Reile sõnul viia edaspidi lõpusirged ülesmäge lõikudele.

Tartu rattarallil sobiks selleks Riia mägi või siis, kui tulla üle uue Emajõe silla Annelinna poolt, Ringtee pikk tõus üles bussipargini, kust seni on sõidetud ainult alla.

Teine võimalus on raja valikuga hakata juba algusest peale gruppe väiksemaks «lammutama». Näiteks aitavad sellele kaasa pöörded ja kurvid, märkis Reile. Ent kui siin oma arvamuse lisan, siis kas pöörded ja kurvid ei suurenda teisalt jällegi kukkumise ohtu?

Igatahes kiiduväärne, et vähemalt Filtri sarja korraldaja mõtleb selle peale, kuidas tema organiseeritavaist võistlusist ei saaks tapatalgud. Kahjuks puudub mul info, mida plaanib Klubi Tartu Maraton, sest seoses Postimehes avaldamiseks tehtud looga võtsin ühendust ka Indrek Kelguga, saatsin talle kahel aadressil e-kirja, helistasin talle ja saatsin sõnumi, aga ühelegi neist ta ei reageerinud. Ma ei tea, miks, aga oletan, et seoses kaebusega, mille Klubi Tartu Maraton on esitanud Postimehe vastu.

Jah, statistiliselt ei pruugi kukkumise tõenäosus maanteesõiduvõitlusel olla teab mis suur. Reile ütles kogemuse põhjal üldistades, et ühest Filtri sarja etapist võtab osa keskmiselt viissada ratturit ning ühel etapil toimub üks-kaks kukkumist, kus asfaldile kukub kummalgi juhul kaks-kolm sõitjat. See tähendab, et kukkumise tõenäosus on kõigest üks protsent.

«Rahvajuttudest jääb aga mulje,» lisas Reile, «et kukkumise risk on 50-50.»

Aga faktid ei loe. Loeb mulje, paraku.

Rääkisin täna hommikupoolikul Raido Kodaniporgi, Barcelona olümpia grupisõidu üheksanda mehega, kes tänavu ei ole veel kordagi numbrit seljale pannud. Ta ütles, et on kuulnud nii mitmeidki ütlemas, et nad ei julge enam maanteevõistlustele minna, sest kardavad kukkuda. Kas teie kardate?

Ja mida peaks korraldajad veel tegema, et ohte ja hirme vähemaks võtta?

Foto 1: Prantslane Jerome Cousin korjab oma ratta üles pärast kukkumist tunamullusel Dauphine velotuuril. Foto autor: AFP/Scanpix
Foto 2: Ratturid koguvad oma varandust kokku pärast kukkumist tänavuse Tour de France'i avaetapil. Foto autor: AP/Scanpix
Foto 3: Hispaanlane Alberto Contador vahetab ratast pärast kukkumist tänavuse Tour de France'i avaetapil. Foto autor: AP/Scanpix
Foto 4: Sakslane Robert Wagner /vasakul) ja Louis Meintjes LAVist pärast kukkumist tänavuse Tour de France'i viiendal etapil. Foto autor: AP/Scanpix

56 Kommentaarid:

At 15:33, Anonymous Martin said...

Hr Pullerits,
kas poleks aeg blogi missiooni ja visiooni täpsustada? Kas võiks olla midagi sellist:
Kui oled kehaliselt aktiivne rahvuslikult mõtlev mees, kellele Eesti keele, kultuuri ja riigi säilimine pole ükskõik, kui hoiad ennast vormis, kasutades selleks parimaid võimalusi pakkuvaid kestvusspordialasid nagu ciclismo, murdmaasuusatamine ja tempokas jooks, kui võistlused on sinu jaoks mitte trenni tegemise, vaid panemise kohad - või kui suuda võistelda, siis ei võistle üldse, kui naiselike soengute kandmine ja enese keha värvimine pole sinu arvates mehele kohased, kui palliplatsidel harrastatavad meestevahelised emblused is not your game, siis on Pulleritsu blogi sulle õige koht. Blogist leiad õpetusi, kuidas õigesti treenida ja samuti mõttekaaslasi, kellega mõtteid vahetada ja üksteist toetada - unustamata, et spordiharrastus on ainult üks osa elust. Blogi loosung: "Kuni mõned mehed veel treenivad, seni on Eestil veel lootust!"

 
At 15:55, Blogger Priit Pullerits said...

Päris hea, Martin. Tubli. Ükskord ka midagi konstruktiivset ja Priimäe-vaba.

 
At 16:45, Anonymous Anonüümne said...

Sa ju ise aitad selliste artiklitele kukkumise hüsteeria külvamisele kaasa. Tegelikult ei ole kukkumisi rohkem ega vähem, kui neid on alati sellistel Eestis ja ka mujal maailmas korraldatavatel rattasõitudel olnud. Tuleb leppida sellega, et kukkumised olid, on ja jäävad rattasõidu osaks. Nii nagu liiklusõnnetused jäävad alati liikluse osaks. Oluline on see, et inimesed teadvustaksid seda riski ja oleksid teineteise suhtes hoolivamad. Sellega ei ole võimalik kukkumisi ära hoida, kuid on võimalik kukkumise riski mõnevõrra vähendada. Selliste artiklite avaldamisega ei muuda Sa rattasõitu ohutumaks, vaid peletad inimesi rattasõidu juurest eemale. Kas see on Su eesmärk?

 
At 17:27, Anonymous Anonüümne said...

Minu arvates ei ole lihtsalt paljudel enam motivatsiooni. Samad rajad, samad näod ümberringi, samad esismesed 50 matsi ees... MTB sõidul ju kukkumisi nii hulle ei ole, aga seal on samuti u 25% vähem startijaid.
Korraldamine on läinud kallimaks, stardimaksud suuremaks. Samas vaata kuidas on suurenenud Marimetsa Kapp. 8 etappi eelregamisel 70 eur komplekt. Distantsid mõnusad sutsakad. Rahvast nagu murdu.
Lisaks hakkad mingis vanuses mõtlema, et ei viitsi seda tervet puhkepäeva nende "panemiste" peale ära raisata. Võtad oma ratta - kodust välja, 2-3 tunni pärast oled tagasi ja pestud ning saad rahulikult perega midagi teha. Hulka mõnusam.

 
At 19:04, Anonymous Anonüümne said...

Teine samaoluline tegelikult veel olulisem põhjus osalejate arvu vähenemiseks on rattavõistluste seninägematu arv tänavusel aastal, lausa rekord. Valikult on meeletult, pluss käiakse ka lähisvälismaal võistlemas.

Jooksuvõistlused ja triatlon, ka neid võistlusi on rohkem, kui kunagi varem.


214 võistlust 2016 aastal.
http://www.proklubi.ee/kalender-2016/

http://www.triatlon.ee/Voistluskalender-page-67/

http://marathon100.com/kalender/eesti/jooks?per_page=100

 
At 20:08, Anonymous Anonüümne said...

> Klubi Tartu Maraton on esitanud Postimehe vastu.

Kaebuse sisu, kui see pole saladus? Kas Klubile Tartu Maraton ei meeldi see, et Postimehe ajakirjanik Pullerits avaldab oma blogis ja ka ajalehes kirjutisi, mis Klubi väitel vähendavat klubi üritustel osalejate arvu?

See aga, et rattavõistlusi on tänavusel aastal seninägematu arv, viitab otseselt vajadusele võistluste arvu vähendada. "Turgu" korrastada. Ei, mitte ettevõtlusvabaduse vähendamise kaudu. Rattavõistlustel osalejatele kvaliteedinõuete ja -klasside kehtestamise kaudu. Teiste sõnadega, litsentseerimine ühes või teises vormis - mida Pullerits on vist ka ette pannud.

 
At 21:20, Anonymous Martin said...

Väike flashback, hr Puyllerits

"P.P. & P.P. ehk Pahv-Pullerits vs. JALGPALL
Kas sellele tegelasele üldse mingi spordiala või sportlane meeldib?Nüüd on siis Kadri Lehtla talle ette jäänud.Ma ei imestaks kui varsti see mees kellegilt kolki saaks.Kuna ta eriline tegelane ja usun,et ka tulevikus tuleb tema suust puhast sitta siis väärib ta eraldi teemat."

Nii kirjutati soccernet jalgpallifoorumis aastal 2011 ja tagantjärele vaadates - ega eksitudki.

 
At 21:33, Anonymous Anonüümne said...

Hr Pullerits,
Kas 1995. a Ameerikas Newsweek-is stažeerides oli teil kokkupuutumist kellegi Aleksandr Poteejeviga (võis esineda teise nime all)? Interneti andmetel töötas sellenimeline mees töötas tollal Venemaa ÜRO esinduses New Yorgis. Te võisite kohtuda, sest Newsweeki korrspondendina liikusite Washingtonis ja ilmselt ka New Yorgis poliitilise eliidi ringkonnis.
Mehe biograafia on tõeliselt värvikas. Ka meie meedia kirjutab sellest täna. FSB välisluuretalituse (Slushba Vneshnei Razvedkiy) polkovnik Poteejev, Anna Chapmani jt vene agentide ameeriklastele väljaandja. Põgenes USA-sse. Nüüd teatatakse, et olevat surnud. Võib-olla tekkis tahtmine "tsaiku popit". Kui teile Venemaalt peaks pakikesi saabuma, visake need prügikasti!

 
At 23:43, Anonymous Anonüümne said...

Noored mehed peavad maanteed võidu sõitma.
Temposõit pole grupisõidule lahendus. Muide, it took only 500 km for some men to give up http://velo.clubbers.ee/foorum/viewtopic.php?f=143&t=62562

 
At 06:40, Anonymous Anonüümne said...

Seejuures on tähelepanuväärne, et Dr Holden ei nimeta, mis põhjusel TT ratast müüb. Kas pikem vigastus või ratas ei sobinud geomeetria poolest või pole eraldistardis võistelda lihtsalt enam motti. Rahapuudus ei saa Holdeni puhul põhjus olla, sest vastupidi ülalpool kommentaarides märgitud tendentsile on Holdeni üritused reeglina "üle bookitud". Tähelepanuväärne on ka see, et Holden müüb ratast tükkidena. Põhjuseks ei saa olla ka uue ja parema ratta ostmine (olemasolev ratas jäi arengule kitsaks), sest Cube Aero hind uuena oma kaks-kolm tuhat eurot.
Holden tahab siis ehk maanteesõiduga üldse lõpparvet teha. Sellisel (kahetsusväärsel) juhul oleks see argument Pulleritsu terase vaatlejasilma poolt Postimehe artiklis väljatoodud trendi kinnituseks.

 
At 09:15, Anonymous Anonüümne said...

Enda poolt vaadatuna võin mainida, et kui aastal 2012 osalesin 4 sarjas ja igas sarjas ca 4-6 etapiga, siis aastal 2016 osalen 10 sarjas ja igas sarjas 2-4 etapiga - sarjade arv on läinud suuremaks ja igale poole enam ei viitsi sõita - valin neid, mis on lähemal ja valikut on.

 
At 10:03, Blogger Priit Pullerits said...

Mehed! Igale idiootsele jõule ja suundumusele on tekkimas vastujõud. Hardo Pajula, kes on andnud viimastel nädalatel leheveergudel tuld nii Ahto Lobjaka nihilismi kui uusmarksistide pihta, on asunud normaalselt ja kainelt mõtlevaid inimesi organiseerima. Siis edastan omal initsiatiivil tema seletuse, mida ja miks ta teeb:

Mul on hea meel raporteerida, et 13. juunil välja käidud idee -- asutada Edmund Burke'i Selts -- on nüüd teoks saanud.

Olgu siinkohal veel kord igaks juhuks ära märgitud, et me ei poolda
abielurikkujate kividega surnuks loopimist, nõidade põletamist, hulkurite
kõrvade äralõikamist ega teisi keskaegseid praktikaid. Me ei pea
võimalikuks ega vajalikuks isegi 1939. aastasse tagasipöördumist. Kõik need
seisukohad on pressiteates ja minu lühikeses tele-etteastes juba piisavalt
lahti seletatud, nii et neid pole mõtet siin praegu uuesti üle kordama
hakata. Küll oleme aga veendunud, et Nobeli auhinna laureaadi
välkvallandamine mingi pöörase feministi sotsiaalmeedias lahti lastud
vaenukampaania tagajärjel, nõudmised kõrvaldada ülikoolide õppekavast
kirjanduskursused, kus on juttu valdavalt valgetest meespoeetidest, katsed
ilmarahvale peale suruda mingit arulagedat sooneutraalsust, avada
tingimusteta Euroopa piirid sadadele tuhandetele moslemitest
sisserändajatele jne, jne on muret tekitavad märgid. Kõik need suundumused
kõnelevad sellest, et kogu Lääne käekäiku viimastel aastakümnetel määranud
liberaalne koorekiht -- ja siin on meil kohe kindlasti tegemist parteide
ülese nähtusega -- on kaotamas sidet reaalsusega ning langemas iseenda
järjest radikaliseeruva ideoloogia ohvriks.

Paraku on inimühiskond niimoodi ehitatud, et igale valdavale moele või
jõule tekib varem või hiljem vastukaal. Praegu oleme Läänes just sellise
protsessi tunnistajateks. Kuigi peavoolu meedia tõmbab pruuni särgi selga
kõigile, kes ametlikust joonest hälbida söandavad, ei ole kahtlust, et
mingi osa nn "paremäärmuslastest", kelle nuhtlemisega kõik õigesti mõtlevad
inimesed oma südametunnistust rahustavad, kujutab endast tõepoolest
võrdlemisi eemaletõukavat seltskonda. Täiesti võimalik, et osa neist on
palju hullemad kui meediakantslist oma poliitkorrektset sõnumit levitav
valitsev seltskond. Kuigi siin tuleks tõe huvides mainida, et
äärmusvasakpoolsete antifašistide vägivallavalmidus ei jäta ka midagi
soovida. Olgu sellega kuidas on, pole kahtlust, et äärmused on asunud end
vastastikku üles kütma ja kogu poliitiline õhustik muutub järjest
paranoilisemaks.

Õnneks on ka teisi arenguid. Nii kujutab endast 2013. aasta talvel
esmakordselt eetrisse läinud *Rubin Report* *** endast intellektuaalset
vastulööki, mis tuleb paljuski progressiivsete vasakpoolsete enda laagrist
ning mille üheks karismaatilisemaks eeskõnelejaks on viidatud klipiski üles
astuv homoseksuaalist Milo Yiannopoulos. Loomulikult on värskelt loodud
seltsi liitlasteks just sellised nürimeelset poliitkorrektset konsensust
vastustavad sellid sõltumata nende seksuaalsetest eelistustest, nahavärvist
või religioossetest veendumustest. Ilmselt pole vaja rõhutada ka seda, et
Edmund Burke'i Seltsi mõlemad asutajad tunnevad Seebamaa kuninganna vastu
kõige soojemat sümpaatiat.

Nii palju siis meie eesmärkidest ja püüdlustest. Mis siis nüüd edasi saab?
Praegu käib töö veebilehe kallal, hiljemalt ülejärgmisel nädalal võtab
allakirjutanu õlale kerjakoti ja läheb jõukama publiku käest raha nuruma,
oehhh! Karmo paneb praegu kokku ürituste kava ja eelarvet ning enne oma
rahakorjamistuurile minekut kirjutab teine asutaja Edmund Burke'i Seltsi
olemuse ning sihid veel pisut ametlikumalt ja põhjalikumalt lahti. Paljude
poole teist pöördun ma lähiajal palvega kirjutada meie veebilehe jaoks
lugu. Kuivõrd iga avaliku arvamuse mõjutamiseks loodud organisatsioon peab
olema pidevalt pildil, siin on ainus kindel asi, mida ma teile siin praegu
lubada julgen see, et te kuulete meist peagi veel.

Seniks olge rõõmsad ja terved!

Hardo

 
At 11:24, Anonymous Anonüümne said...

Siin on juba ennem mainitud põhjused, miks rahvast jääb võistlustel vähemaks. Minujaoks on liiga palju erinevaid võistlusi millest valida ja supp läheb lõpuks korraldajatele ka lahjaks ja mõned vast kaovad millagil ära. Filtri Viljandi etapi tõus oli mõnus lõpus aga Tartus küll sellist kohta näha pole. Kui midagi muuta Tartu rattaralli juures, siis oleks võibolla mõistlik rohkem kurve teha ennem lõppu kuna hetkel pikk sirge soosib kiirust. Näiteks võiks pöörata Sõbra Selveri juurest paremale ja teha seal väike ring ja siis alles lõppu. Rattaralli on meil ikka väga üle turvatud. Soomes näiteks on avatud liiklus sarnastel sõitudel ja kui sõidad vastassuuna rajal ja põrkad näiteks kokku mõne autoga või bussiga, siis oled ise selles süüdi, kuna kulgesid valel teepoolel.
Filtri temposõitu sõidetakse rohkem sellepärast, et need on suhteliselt lühikesed pingutused aga samas saad võtta maksimumi, turvalisusega pole seal suurt midagi pistmist. Ise sõidan nii rattarallit, filtri sõite kui ka mõnigaid maastiku võistlusi ja mingeid hulle kukkumisi pole viimastel aastatel näinud. Tuleb ise hoida eemale tüüpidest kellel on ennem lõppu pilt udune ja käituvad kahtlaselt.

 
At 12:03, Anonymous Anonüümne said...

to: 11:24
Ühed eredamad mälestused kukkumistest on just distantsi algusest. Mõned aastad tagasi Elva Filtri etapi umbes 5. km tütarlaps keset teed pikali ja nägu verine.
Täpselt ei mäleta aga umbes 5-6 aastat tagasi TRR ja peale Lõunakeskuse ringi raudtee viaduktil tuli sõiduauto grupile vastu. Kui mina kohale jõudsin siis vedeles noormees selili auto katusel ega liigutanud.
Vist oli see eelmise aasta sügisel kui TRM Poslavitsa laskumise all pandi korralik nippel. Jällegi keegi naistest karjus nagu hakkaks kohe sünnitama. Hiljem sõitis ta minust mööda ja vist isegi võitis naistest.
Holden jättis ka aastataks TRRil osalemise katki kuna stardist kulus ainult 4 minutit, et jõuda Riia tänava rautee sillani kus sattus kukkumisse mis lõppes haiglas.
Seega pole kaugeltki mitte alati nii, et ainult lõpus kukutakse. Eestis on pigem nii, et stardist on vaja ilgelt peale keerata ja küünarnukkidega endale grupis koht kätte võidelda. See tekitab kukkumisi ja sellest ka minu soovitus kasutada lainestarte vms. mis grupid väiksemaks ja ühtlasemaks teeks.

 
At 13:07, Anonymous Anonüümne said...

Üks,mis veel minu arvates stardijärgselt ohutust tõstab,on nn. piduliku stardi kadutamine. Nii oli ka juba mainitud Viljandi rallil.
Start oli otse allamäge aga kohtuniku auto pidurdab hulluks minemist kuni tehnilise stardini, kus pandi juba hoo pealt startides gaas põhja.

 
At 13:10, Blogger Priit Pullerits said...

Arvan, et TRRil küll tehniline start ei toimi. Olen seda näinud Jõgeval, kus mootorratas viib ratturid 1,5 km linnast välja, kiirus 30 km/h, aga seal on vähe osalejaid, kahesaja mehega saab ikka hakkama, kuigi tunamullu tuli mootorratturil mõnda meest ruuporist rahustada. Aga kui TRRil läheb pidulikult ja rahulikult 1600 meest teele, siis need, kes on näiteks 600 koha peal, hakkavad kindlasti trügima 200 koha peale ja siis tekib seal tasahilju arenevas positsiooniheitluses trügimise tõttu kardetavasti palju rohkem kukkumisi.

 
At 15:13, Anonymous Kägu, kehakultuurlane said...

Kuna tundub, et blogis on hetkel siukene "hapukurgi hooaeg", siis, küsimus siinsetele teadjameestele ja ehk on ka blogipidaja nii lahke, et lahkab pisut teemat. MIKS NEEGRID JALGRATTAGA EI SÖIDA?

 
At 15:39, Anonymous Anonüümne said...

Ajal, kus aeglasemad mehed on veel töönädalat kokku tõmbamas ja kiiremad on juba kusagil Assaku ristis või Kiilis, trikood üll ningannavad vastu lõunapäikest ratastele tuld, pakub blogiomanik Hardo Pajulat! Ratastele, mehed!

 
At 17:07, Anonymous Anonüümne said...

vastuseks Käole:
https://www.youtube.com/watch?v=tufnWwV2J5I
Sõidavad küll.

 
At 17:34, Anonymous Anonüümne said...

Miks on palju kukkumisi?

Eelkõige igasugune (ka siin blogis) promomine, et "Panna on vaja!". Ja pannaksegi - nii et silme ees must ja ülepingutusest mõistus kaob.

Kui TRR-l o0leks pikal rajal kaks starti - esimene võistlejatele ja teine pikal rajal matkajatele - siis läheks raudselt teise starti chillima! Praegu käingi kiir-matkal, kuid ka seal on veel 4 1/2-tunni piiril mehi/naisi, kes üritavad võistelda ... Kellega?
Kui tahad endaga võrrelda, siis teise grupi stardist saab seda sama hästi teha.

Veelgi parem, kui peale litsentsiga võistlejate starti tuleks 5 minuti pärast järgmine - 15min kestev - avatud aja aknaga start.

 
At 17:37, Anonymous Anonüümne said...

Unustasin lisada, et avatud ajavahemikus startinute aega arvestatakse ainult kiibiga reaalselt rajal olnuna.

sama 17:34

 
At 17:53, Anonymous Kägu said...

Lgp 17:07!
Ma siin üritasin algatada intellektuaalset vestlust teemal, et miks ei näe me suurtel jalgratta tuuridel musta rassi esindajaid? Aga Teie lingite vastuseks pildikesese mingist purjus neegrist ?!!! Tõsi ta on, et see mingil määral siiski haakub teemaga, sest pildile on ühte kaadrisse ära mahutatud neeger ja jalgratas.

 
At 18:52, Anonymous Anonüümne said...

Ja mitte ainult neeger ja jalgratas vaid mitu erinevat neegrit jalgrattaga sõitmas ja ka kukkumas. Kas jalgrattaga kukkumine ei ole mitte hetkel põhiteemakski?

17:07

 
At 23:18, Anonymous Anonüümne said...

Hr Kägu, te näite õige mees olema astumaks Edmund Burke'i Seltsi - konkreetne ja arusaadav eneseväljendus-, mida aga ei saa PP kohta ütelda. Sealt tuleb arvamusi nii ühelt kui ka teiselt poolt, ehk: kahe otsaga vorst.

 
At 00:01, Anonymous Anonüümne said...

23:18, sellest pole nigu lugu, olgu vorstil või neli otsa, aga peaasi et hiiri püüab.

 
At 00:35, Anonymous Anonüümne said...

Vabandage väga. Spordiblogis rääkida Karl Marxi poolt võimukatele inimestele pugejaks ja Churchilli poolt tugeva keskvõimu advokaadiks tembeldatud mehe nimelisest seltsist, kelle elutöö oli vabaturumajanduse eest rääkimine ning demokraatia maha materdamine. Pugemine on juba täna nii euroopalik käitumisnorm, et selleks pole mingit seltsi vaja. Demokraatia vastasus on aga rohkem meie idanaabri kultuuriuumi sobilikum. Seega on demokraatlik ühiskond saanud ebasportliku Pajula näol ühe uue antikristuse. Loodame, et me elame selle ulluse üle.

Burke teema aga tuletab ajaloost meelde hoopis huvitavamaid demokraatia arendajaid suure lombi tagant. Mul õnnestus näha endises salakaubanduse mekas asuvat saart kus väidetavalt õnnetuse tagajärjel hävis saladuselooriga kaetud villa koos apatši pealiku Geronimo koljuga. Selle kolju olevat seal paiknenud Yale ülikooli korporatsiooni "Kolju ja Kondid" esindusse toimetanud viimase president Bushi vanaisa.

Märkimisväärne on veel fakt, et kõik demokraatliku Ameerika Ühendriikide presidendid aastatel 1989–2009 on Yale'i ülikooli vilistlased. Sealjuures on selle kooli vilistlane ka praegune presidendi kandidaat Hillary Clinton, kes oli operatioon "Geronimo" ajal välisminister. Ühest küljest tõstatab selline kokkusattumus küsimuse, et kas ja millal minnakse "Geronimo" sihtmärgi pead välja õngitsema? Teine küsimus on, et kas Pajula eesmärk on luua "Kolju ja Kondid" organisatsiooni eeskujul väheke inimlikuma näoga euroopaülest sõsarorganisatsiooni, mis suudaks mingi aja pärast jänkidega kui võrdse partneriga demokraatlikult põhjapoolkera kontrollida?

 
At 09:07, Blogger Priit Pullerits said...

Mis jura see on, 00:35? Ise ka üle lugesite, mida plätserdasite?
Hr Pajula ei ole ebasportlik, ta jookseb pikki maid. Kas isegi maratoni pole jooksnud? Nii et spordimehed kalduvad ideoloogias ikka õigele poole, nad pole mingid nõtkuva taljega kulturnikud.
Aga mida toob meile euromultikulti? Eile nägime, võttis see kuradi multikulti meilt kauguse medali nii, et silm ka ei pilkunud peas, kahetsustunde väljendamisest rääkimata. See oli röövimine päise päeva ajal.

 
At 10:32, Anonymous Anonüümne said...

Pajula on alkohoolik.
Jah, mõned neist jooksevad, teatud perioodidel.
Pajulat on kerge rajalt maha võtta. Otsige veel, hr Pullerits.
Stolõpini selts, Pöögelmanni Ühing. Aga need pole vist siiski teie jaoks.

 
At 10:50, Anonymous Anonüümne said...

Kolmepäevase habemega, krõllis silmadega Hardo Pajula Urmas Sõõrumaad palumas: "Andke raha, Edmund Burke seltsile!"

 
At 13:54, Blogger Priit Pullerits said...

Euro-Junker ka alkohoolik.

 
At 14:16, Anonymous Anonüümne said...

Kas Ksenija ja Andrei kõlab eestipäraselt? Kartin Klaup ja Khaddi Sagina ehk Sagina Kadi, kõlaks aga perfektselt, kuid paraku esindavad Rootsit. Nüüd küsimus teile, Hr Pullerits, miks nutate ühtede sisserändajate eest, teisi samal ajal süüdistades, ah? Ksenija vs Malaika. Näete kui ebakindlal positsioonil te olete. Mida te Burke’i seltsilistele kostate? Või võtame tolle jabura jalka – kord ülistate pullimõõtu mehi tublis rahvuslikkuses, siis jälle ajate lapselikku mereröövlijuttu ja arvustate meeste soengud.
Vanasti te vähemalt märkisite mõningate oma artiklite järele, et lugu ei esinda autori seisukohti.
Küsimus jääb: Who triggers Pullerits?

 
At 14:26, Anonymous Anonüümne said...

1% kaotuseprotsent ühe sõiduga. Mihkel Rei muidugi annab veel vähendatud hinnangu. Indrek Kelk oma ürituste kukkumiste protsenti ei avalikusta. Teise maailmasõja kogemus näitab, et 10% juures hakkavad mehed mässama, keelduvad lahingusse minemast.

 
At 17:34, Anonymous Kalmer said...

Kas petavad silmad, või tõsi on see,
et Priidul uus roheline rattakene!?

 
At 18:29, Anonymous Anonüümne said...

Või lasi Optima roheliseks keevitada?

 
At 20:39, Anonymous Filoloog Mirjam said...

Kallis Kalmer,
kas teil rütmi- ja stiilitunnet siis üldse pole?
Selline lihtne katsetus luulemaailma suunas, millest tervelt pool veel plagiaat, näeb õigesti kirjutatuna välja nii:
"Kas petavad silmad või tõsi on see,
et Priidul uus roheline rattake!?"

Mõistate vahet, luulesõber, mõistate?

 
At 21:13, Anonymous Martin said...

Teen-istujad & amet-nikud
Istute,
"Teen" ütlete -
miks siis kunagi valmis ei saa?
Riigi ajate
kuristikku
Krdi raisad!, ütlen ma.

 
At 22:59, Blogger Priit Pullerits said...

Nägite, kuidas EMil 1500s valged eurooplased multikulti impordile koha kätte näitasid. Nauditav.

 
At 23:44, Anonymous Anonüümne said...

Nägime, nägime.
Noore Ingebrigtseni lõpuspurt viimasel viiekümnel oli muljetavaldav.
Avaldas ka talle endale nii palju muljet, et tükk aega ei saanud aru, mis nüüd juhtus.
Vanem veli-šõumees pidi ka ainult tagant jälgima, kuidas noormees kadus, aga läbi koperdamise suutis ikka medalile tõusta.

 
At 23:58, Anonymous Filoloog Mirjam said...

Suur ime, et just Martin on maha saanud ridadega, mida on nauding lugeda. Kalmer, õpi ja tee märkmeid.

Aga Martin, ära nüüd õhku väga täis mine, pigem pime koba kui taseme pealt kerge sulevibutus.
Kuid vähemalt seekord tuli, tubli.

 
At 10:03, Blogger Priit Pullerits said...

Sama tegi naiste 800 võitja, kes pani lõpus teistele veelgi pikema puuga. Minu vastu polnuks tal muidugi šanssigi, saanuks ligi nelja sekundiga sisse.

 
At 14:40, Anonymous MargusM said...

Hr. Pullerits, teie kommentaarid lähevad järjest piinlikumaks..
Tegelete hiiliva vihakõnega (meie, valged, vs multikulti)
Hiljem võrdlete ennast naisvõistlejatega.

Vägisi tekib tunne et olete EKRE hääletoru.

Hooaeg hakkab juba läbi saama ja te avastate alles mingeid turvameetmeid..
Pealegi sai seda teemat siin kommentaariumis pikalt arutletud juba peale TRR-i, kas jäite vahepeal magama?
(teadmiseks et eile Haapsalus oli ka kõvasti karboni raginat, kuid spordis juhtub. Vaadake või TdF-i)

Viimasel ajal pole siin ühtegi treeningu sissekannet, kas te enam rattaga ei sõidagi?

 
At 15:04, Blogger Priit Pullerits said...

Vastupidi, see teie vasakliberalism on piinlik, koguni tülgastav. Kui teile nii väga igasugu muulased meeldivad, kolige nende hulka, näiteks Aafrikasse. Taevale tänu, et Eesti kergejõustikukoondis ei näe selline välja, nagu Rootsil ja Norral.

 
At 21:51, Anonymous Anonüümne said...

Kustuta, kustuta! Tegelt olen mina Liivima parim lippaja:https://www.youtube.com/watch?v=Uj_Lu6BbB8g
Vaata alates 2:10

 
At 21:51, Anonymous Anonüümne said...

Ohtlikkuse probleem ka suurtuuridel tekkinud. Peter Sagan räägib, kuidas vanasti tõhusalt selle vastu võideldi. Nüüd ilmselt kõigil hoopis gaasiballonid kaasas ja enam pumpa ei kardeta.Edaspidi peaks ohutuse huvides olema kõigil võistlejatel pumbad kohustuslikud.
http://sport.err.ee/v/jalgrattasport/d438da07-0194-4359-81d3-5ae506ec5c2f/touri-liider-koik-soidavad-nii-nagu-ei-hooliks-nad-oma-elust

er

 
At 22:41, Anonymous MargusM said...

te PP olete isalõvi ainult oma blogis ja siingi kommentaariumi osas.. kui tahate tõeliselt kõvatada siis tõmmake teema üles oma leivaisa juures ja vedage seda võiduka lõpuni, siin näeb see välja kui salaja rusikatega vehkimine.
Võtke siis asi tõsiselt käsile ja hakake madistama, annan väikse sissejuhatuse:
Šadeiko, Novosjolov, Beljajeva, Vassiljev, Pareiko, Fosti..ja tumedanahaline Mukunga Wachira. Praegu siis ainult sportlased, kui jõudu rohkem võta kohe ette poliitikud ja kultuuriinimesed.

saadate mind nende muulaste juurde (aafrikasse?) kuid siiski vales suunas : ) nemad asuvad Norras ja Rootsis nagu järgmisest lausest loeme.
Olen kindel et need sportlased keda halvustate on korralikud inimesed ja saavad aru mis kultuuriruumis nad asuvad, samuti on neil kaks kätt ja jalga nagu teil.

..mille poolest te õieti parem olete?

 
At 23:11, Anonymous Anonüümne said...

Midagi teemasse ka. Vastus oleks siis, et tuleb neegrid ratta selga panna.

 
At 23:21, Blogger Priit Pullerits said...

Aregawi ja korralik??? Petis igast otsast.

 
At 23:32, Blogger Priit Pullerits said...

22:41, teil kodutöö täiesti tegemata. Olen korduvalt sel teemal PMis kirjutanud, esimene kord juba ca 10 a tagasi, iga aasta või kahe tagant jälle kord. Kui keegi siin midagi avalikult ausalt välja öelda julgeb, siis mina, vt nt mullune Vao teemal tehtud lugu aasta tagasi muu vale kõrval, mis sellest kirjutatud mujal.

 
At 07:16, Blogger Priit Pullerits said...

EMi finaal Pariisis meenutas pigem Aafrika meistrivõistlusi.

 
At 09:43, Anonymous Anonüümne said...

07:16 Priit, ma ei oleks nii kriitiline. Pigem olid need nagu USA meistrivõistlused.

 
At 15:40, Anonymous MargusM said...

mis kodutöö? Kui te kirjutate 10 aasta jooksul 6-7 artiklit siis see pole küll mingi teemaga tegelemine vaid pigem lohisev teema. Alati saate öelda, et küll ma ikka kirjutan kuid tegelikkuses te teemaga ei tegele ja midagi suures plaanis ei muuda..
Teie viimane kommentaar 07.16 on jälle hiiliv vihakõne, miks te seda teete? Postimees ei anna teile ruumi sel teemal kirjutamiseks? Kas panna on vaja, ikka täie rauaga ja igal võimalikul juhul!?

Te olete osav kõrvalehiilija, kordan küsimust: ..mille poolest te õieti parem olete?

 
At 17:37, Blogger Priit Pullerits said...

Minge te, MargusM, õige puu taha oma pideva vihakõne-jutuga. Olete paranoiline või? Teil on ikka väga moonutatud arusaam asjadest, kui seda idiootset vihakõne silti kõikjale kleebite. Kui miski on ilmselgelt vihakõne, siis teie sõnavõtud siin minu aadressil.

 
At 05:23, Blogger raybanoutlet001 said...

michael kors outlet online
cheap jordan shoes
adidas superstar
oakley sunglasses
kobe shoes
skechers outlet
cheap tiffanys
huarache shoes
nike roshe run

 
At 11:41, Blogger Unknown said...

christian louboutin shoes
omega watches
the north face
michael kors handbags
replica watches
los angeles clippers jerseys
supra shoes
kansas city chiefs jerseys
dallas cowboys jersey
michael kors handbags
20170317

 
At 05:23, Blogger yanmaneee said...

adidas tubular
jordan shoes
stephen curry 5
yeezy boost
adidas superstar
asics shoes
michael kors outlet
adidas nmd
birkin bag
fenty puma

 
At 06:08, Blogger raybanoutlet001 said...

kate spade outlet online
canada goose jackets
snapbacks wholesale
canada goose jackets
pandora
ferragamo shoes
pandora
canada goose outlet
ferragamo outlet
air huarache
zzzzz2018.5.19

 

Postita kommentaar

<< Esileht