kolmapäev, august 31, 2016

Pullerits: Keda tabas selle hooaja traumaatilisim rattaõnnetus?

«Tule, näita ennast!» ütles traumatoloog-ortopeed dr Leho Rips, kui ta hommikul kella kaheksa ajal minust mööda tuiskas ja Tartu Ülikooli Kliinikumi spordimeditsiini ja taastusravi kliinikus oma kabinetti siirdus. Ma polnud teda tükk aega näinud, vist hiliskevadisest Tartu rattarallist saadik. Siis kohtusime finišialas ning ta tuli mind saatma rattaralli meditsiinipunkti, sest olin kaks kilomeetrit enne võistluse lõppu suures grupis kukkunud ja end mitmest kohast veristanud. Paar korda konsulteerisin temaga ka telefonitsi, kui olin juuli lõpus Valgas ratta seljast kukkunud ja luud murdnud. Siis õpetas ta mind, kuidas hoida end nii, et ma asju hullemaks ei teeks ning vigastatud kohti hoiaksin.

Kolm nädalat olin kandnud vasakut kätte kaelas, liikumatuna, et murtud rangluu otsad mingil juhul ei nihkuks. Sest kui nihkuvad, pole operatsioonist pääsu. Kaks nädalat tagasi võisin käe kaelast ära võtta. Küünarnukk oli kangeks jäänud, käsi ei läinud sirgugi. Terve nädala tegelesin Tartu Ülikooli Kliinikumi spordimeditsiini ja taastusravi kliiniku füsioterapeudi Mihkel Luige antud juhiste järgi küünarnuki liikuvuse taastamisega. Eelmisel nädalal lisas Luik mu taastusravi programmi ka harjutused õlale. Algul ei tõusnud vasak ettesirutatud käsi 45-kraadise nurga allagi. Külje pealt ülespoole polnud kätt üldse võimalik viia. Käesoleva nädala alguseks saavutasin koduste harjutustega selle, et suutsin kätt ette tõsta juba rohkem kui 90 kraadi. Luik mõõtis ära: täpsemalt 105 kraadi. Eks algul toimu areng ikka suhteliselt hästi, tean mullusest sügisest, mil taastasin sellesama vasaku õla liikuvust. Tookordne trauma tekkis Võru rattarallil remonditaval ülesõidul küljele kukkumisest. Läks tervelt neli kuud, et liikuvus enam-vähem taastuks, kusjuures toona alustasin palju-palju paremast seisust, kui seekord.

Näitasin siis eile dr Ripsile, milline on mu seisukord. Ühtlasi palusin, et ta näitaks mulle, kust ikkagi täpselt mu rangluu katki oli murdunud ja roided ka. Seni olid ju mind vaadanud kõik muud arstid, nüüd pääsesin lõpuks justkui möödaminnes dr Ripsi palge ette. Ta võttis arvutiekraanil lahti mu 8. augustil, paranemise kontrollimiseks tehtud röntgenipildid, ja heitis pilgu rangluule. See oli purunenud hästi õlapoolsest otsast. Dr Rips ütles, et mul on peenikesed luud, ilmselt tänu millele olid purunenud luu otsad kohakuti jäänud. (Seda pidingi vahepealsel ajal hoolikalt hoidma, et need ei nihkuks.) Siis näitas ta mu õlal kohta, kus oli olnud murd.

Seejärel pärisin, kust mu roided olid katki. Olin eri inimestelt saanud selle kohta erinevaid väiteid, et katki on teine ja kolmas või kolmas ja neljas roise. Dr Rips võttis laiformaadis pildi ette, suurendas seda ja veendus, et katki on teine ja kolmas roie.

Aga siis tuli pildipangast välja veel üks pilt. See oli minu rindkerest tehtud vertikaalne pilt.

Ja vertikaalne pilt rääkis palju rohkem kui horisontaalne pilt.

Dr Rips suurendas vertikaalset pilti ja siis ilmnes hoopis midagi uut, seniteadmatut.

Tuli välja, et seni mujalt saadud info oli olnud poolik. Küsimus polnud üldse kahe roide murrus.

Tuli välja, et mul oli murdnud teine roie, kolmas roie, ka neljas roie, isegi viies roie. Ja kuues kah, seal oli selge mõra sees.

Niisiis, üheainsa kukkumise kokkuvõte: vasaku rangluu murd ja viie roide murd.

Muidugi juhtub sellest hullemaid rattaõnnetusi. Teate küll, milliseid. Fataalseid. Aga karta on, et mittefataalsete hulgas on tegemist tänavuse rattahooaja kõige suurema multimurruga ehk kõige rohkemat luumurdudega lõppenud rattaõnnetusega.

Kas siia lõppu peaks lisama: rääkides rattaspordist, I’m number one at least in something?

Foto 1: Meedikud aitavad 2009. aasta kevadel tollal Astana klubi eest sõitnud Lance Armstrongi pärast rangluu murdmist. Foto autor: AFP/Scanpix
Foto 2: Triatleet Mike Walther teeb rattasõiduõnnetuses murtud rangluule taastusravi. Foto autor: NYT/Scanpix
Foto 3: Šveitsi rattur Fabian Cancellara on kukkunud 2012 aastal Tour of Flandersil ja hoiab matsu saanud rangluust kinni. Foto autor: AFP/Scanpix
Foto 4: Rein Taaramäe (keskel punases) heidab 2012. aasta Tour de France'il üle õla pilgu kukkunud kaasrattureile. Foto autor: AP/Scanpix

34 Kommentaarid:

At 11:31, Anonymous Anonüümne said...

Mõra pole olemas. On murd või ei ole murd, aga mõra ei ole olemas. Teine asi - vertikaalne pilt? Miski on mõlema termini juures teil suhtluses kaotsi läinud.

Anonüümne arst

 
At 12:08, Anonymous Anonüümne said...

Lihtsalt inimestel 50+ võib esineda luude hõrenemine?! Mitte rattasport pole süüdi. Vanad inimesed peavad liikuma ettevaatlikult.
Muide tüübid kelledest rattarallidel tuleb eemale hoida on grupis püsida jaksavad suusatajad ja jooksjad, sest nad küll jaksavad aga nad ei oska.
Terv. Tom

 
At 12:09, Blogger Priit Pullerits said...

Pidasin silmas seda, et üks pilt oli lapik, seetõttu ei katnud see kogu rindkere, vaid ainult ülemisi roideid ja rangluud, ja teine oli püstine, mis oli spetsiifiliselt tehtud rindkerest, ja seal nägi ka alumisi roideid. Vähemalt nii sain mina nende piltide formaadist aru.

 
At 12:16, Anonymous Martin said...

Paljude harrastajate probleem on mitte selles, et trenni tehakse liiga vähe, vaid selles, et trenni tehakse liiga palju.
Samalaadnet häda võib täheldada mõnede kirjutavate ajakirjanike juures.

 
At 12:31, Anonymous Anonüümne said...

Tore, et jälle seda Kooviti-Luige kabinetti reklaamite! Eelmine kord olid nii ilusad pildid ja kehalised katsed.

Aga hea Priit, mis te pakute, mis juhtus siis, kui tavapatsient haigekassavälisele visiidile pöördus (st patsiendi tasuline teenus) ja samal tasemel teenust tahtis saada? No mis arvate, ah?

 
At 12:42, Anonymous Anonüümne said...

Krt küll! Priit trumpas meid kõik jälle üle. Rattarajal on ta meist kõigist kõvem ja ka vigastuste osas paneb pika puuga ära.
Samas arenguruumi kukkumiste osas tal veel on. Keskmiselt üks kukkumine poolaasta koht on selgelt vähe. Nii väga pikalt pildis ei püsi.

 
At 14:49, Anonymous Anonüümne said...

Priidul tõmbas kurvis prilli uduseks.

 
At 15:08, Anonymous Anonüümne said...

Üle nipli käies on rangluu murd sageli paketina kaasas, roiete murd läheb ikka lohakuse lahtrisse. Kas jätsite ratta kukkumisel enda alla, kukkusite tänava äärekividesse? Kas tolle Valga vene mehe, kahtlustatavalt Sikanovi suhtes on ka mõni ametlik asjatoimetus menetleda antud?

 
At 15:23, Anonymous Anonüümne said...

http://tervis.postimees.ee/3809659/eakate-haprus-nouab-rohkem-tahelepanu

Ehk kui juba selline pisike äpardus lõpeb hulgimurdudega siis on viimane aeg oma tervis käsile võtta .

 
At 15:40, Blogger Priit Pullerits said...

Kaks eelmist: kukkumine-maandumine oli otse õlale, ei olnud seal mingit äärekivi ega ratast enda all, lihtsalt kogu mats läks õla pihta, sest muud kohad, nagu küünarnukid ja põlved, ei saanud üldse viga. Eks tõsi ole see vist, et mul on suht peenikesed luud. Raskekondiline ei ole ma kohe kindlasti.

 
At 16:31, Anonymous Anonüümne said...

Priit,
sul ikka õnnestub rohkem kui teistel!
Mind on liikluses kaks korda nii teelt minema pühitud, et kiivrid tükkideks ja rattad maha kantud - kuid luid ei ole katki saanud (ainult "rätsepa" näputöö!).

P.S. Tegemist oli siiski trenniga maanteel, mitte võistlustega.

 
At 17:14, Blogger Priit Pullerits said...

Iseensest kerkib siit huvitav küsimus, 16:31 - kas võimalusel ohverdada õnnetuses ratas, mille asemele tuleb suure raha eest osta uus, või luud, mis kasvavad kokku tasuta (haiguslehega kaasnev puhkus pealekauba)? Elu muidugi selliseid valikuid ei paku, aga teoreetilises plaanis võib ju arutada igasuguste asjade üle. Kumma variandi teie valiksite? Ja kõik teised?

 
At 18:35, Anonymous Anonüümne said...

Oleneb, kas oled palgatöötaja või ettevõtja

 
At 18:44, Anonymous Anonüümne said...

Mis paganama peenikesed luud, kas tohter tõesti nõnda ütles?! Vast tegu ikka luude haprusega, kuda muidu, kui tavalise, sileda tee maoka järel viis-kuus roiet katki.

 
At 21:46, Anonymous Anonüümne said...

Kui ikka maandumisel ei jõua enam reageerida ja kassi moodi maaduda, siis on süüdi liigne kiirus ja oludele mittevastav sõidustiil. Reegel 1 pidurda nagu jaksad nii, et tagaratas alt ära ei läheks. Reegel 2 lendu minnes valmistu maandumiseks ja amortiseeri lööki maksimaalselt jäsemete abil. Kui seda pole varem harjutatud siis võid loota vaid inspiratsioonile. Pinguta kaelalihaseid ja lase pea maha kõige viimasena. See võib päästa elu või ratastoolist.

 
At 23:02, Blogger Priit Pullerits said...

Pärast teie esitatud viimast valikut kaob küll tahtmine mnt-l võidu sõita.

 
At 23:16, Anonymous Anonüümne said...

MTB-ga läheb samuti rangluid.

 
At 07:47, Anonymous veteran said...

Priit,hakka oma kerelihaseid ruttu treenima,kaasaarvatud sisemisi,nähtamatuid.

 
At 13:36, Blogger Priit Pullerits said...

Kas siin leidub mõni mees, kes kunagi rangluu murdnud? Kui kaua läks, et õlg liikuma saada? See, paistab, on ikka üks vaevaline ja pikk protsess.

 
At 17:29, Anonymous Anonüümne said...

Janelle Uibokand on rohkem mees, kui siin neli tundi väldand vaikuses keegi teine saab endale lubada. All uudised Pelotoni klubi teadetetulbast, jälgige kuupäevi:

11.09.2014 Maastikusarja etapp Jõulumäel. Janelle Uibokand kukkus enne poolt maad ning murdis rangluu.
22.09.2014 Väga ilusa punkti oma hooajale pani Janelle Uibokand, olles sõidu kiireim naine.

 
At 08:33, Anonymous Anonüümne said...

olen rangluu murdnud.
üks väga hea liikuvuse paranduse harjutus oli järgmine:
seisad näoga seina poole ja kõnnid näppudega mööda seina üles. kriips seinale moti jaoks.
iga korraga/päevaga saad rohkem, varsti tipus väljas :)

mp

 
At 08:39, Anonymous Anonüümne said...

Tee tippu tagasi on raske, kuid me kõik oleme sinuga anname sulle nõu, et saaksid edaspidigi uuendada endanimelisi maailmarekordeid. Oleme näinud mehi, kes on ühe kukkumise tõttu minetanud igaveseks sama treenituse, mis oli enne (Mandri).

 
At 09:49, Anonymous Karvajalg parimates aastates said...

03.05.2009 Mulgi RM 37 km-l, ühe laskumise, lõpus sai kukutud. Rangluu pandi järgmisel päeval Tartus plaadiga kokku. Tänud Dr Pintsaarele. 10 päeva ei teinud midagi, siis sai hakatud trenažööril kerima. Päris ratta selga ronisin 1,5 kuud hiljem, siis umbes kadusid ka valud õla piirkonnas. Kindlasti hästi mõjub ujumine, vees saab käe liigutusi hästi reguleerida nö valu piirini. Treeningpäevikust eriti muud välja ei loe, kui seda, et laskumistel endise uljusega enam ei sõida. Mõte Nr 1 on iga sõit või võistlus tervena finišisse jõuda. Käe liikuvuse üle nüüd seitse aastat hiljem ei kurda, igapäeva elu ei sega.

NB! Homme saab pekki põletada Haanja 100 avatud rajal.

 
At 01:13, Anonymous Anonüümne said...

Alfaisasest on saanud pehmode eeskõneleja. Esimene korralikum mats näitab ära mis on tegelikult mehe sisu.

 
At 16:53, Anonymous débouchage canalisation neuilly sur seine said...

so cute!

 
At 03:05, Blogger Unknown said...

oakley sunglasses
michael kors handbags
oakley sunglasses
michael kors handbags
michael kors outlet
nike tn pas cher
michael kors handbags cheap
michael kors outlet
louis vuitton outlet
canada goose jackets

 
At 03:39, Blogger Unknown said...

fitflops shoes
yeezy boost 350
nike huarache
michael kors
ferragamo outlet
michael kors outlet online
tods outlet
canada goose jackets
cheap snapbacks
oakley sunglasses
chanyuan12.29

 
At 14:56, Blogger Unknown said...

This house flag is Officially Licensed by the NFL and is a high quality item for hanging from your porch or as an interior wall banner.Hang your Minnesota Vikings Double Sided House Flag with our banner pole or fly it with our 5' or 6' flagpoles and adjustable flag brackets.
college football flags,
house divided college flags
Sports flags and banners,
nfl house flags

 
At 14:22, Blogger Unknown said...

timberland outlet
yeezy boost 350
michael kors handbags outlet
hogan outlet online
salomon
air force 1
kobe shoes
chrome hearts online
true religion jeans
adidas neo

 
At 10:12, Blogger raybanoutlet001 said...

dolce and gabbana shoes
yeezy boost 350
pandora jewelry
fitflops sale clearance
ray ban sunglasses
pandora outlet
salomon shoes
nike store uk
cheap nba jerseys
jaguars jersey
2017.3.29

 
At 04:38, Blogger Unknown said...

longchamp
jordan shoes
michael kors outlet
nike basketball shoes
nike mercurial
yeezy
pandora jewelry
hermes belts
foamposites
golden goose

 
At 10:14, Blogger raybanoutlet001 said...

oakley sunglasses wholesale
michael kors handbags
ray ban sunglasses
cheap ray bans
jordan shoes
fitflops sale clearance
tods shoes
nike shoes
cheap nike shoes
instyler max

 
At 04:28, Blogger adidas nmd said...

nike outlet
browns jerseys
ray ban sunglasses
rolex replica
dolphins jerseys
mlb jerseys
coach factory outlet
nike outlet store
fitflops sale clearance
ralph lauren outlet

 
At 09:01, Blogger Unknown said...

arizona cardinals jerseys
chiefs jersey
true religion outlet store
ecco shoes
clippers jersey for sale
uggs outlet
ed hardy uk
ed hardy outlet
kate spade sale
christian louboutin outlet

 

Postita kommentaar

<< Esileht