teisipäev, august 23, 2016

Pullerits: Miks keegi ei toeta ebaharilikku naissportlast?

Kuigi Caster Semenya (fotol vasakul) LAVist pääses Rio olümpial 800 meetri jooksus naiste konkurentsis starti, ei ole küsimused sel teemal, kas tegemist on ikka tõepoolest naisega, kes peaks võistlema teiste naistega, sugugi päevakorralt maas. Tema testosteroonitase on nimelt kolm korda kõrgem kui see, mida peetakse naiste puhul normaalseks. Selline suurepärane ja kvaliteetne ja usaldusväärne ja tõsiseltvõetav väljaanne nagu The Wall Street Journal avaldas eelmise nädala reedel, päev enne Semenya kuldmedalivõidu loo «Tippolümpialane ei saa sooküsimuste eest ära joosta». Spordiärile keskenduv reporter Sara Germano – naine, nagu nimest näha – alustab oma lugu nii:

«Olümpiastaadioni sügavustes on üks lakkamatu küsimus, mida kergejõustiklased on pärast oma võistlust lõdvestusele suundudes vältinud: mida te arvate Caster Semenya osalemisest?»

Ühelt poolt lihtne, teisalt mõnede jaoks arvatavasti provokatiivne küsimus. Vastused sellele, kuigi napid ja väheütlevad, on tegelikult, kui järele mõelda, ääretult kõnekad. Kokkuvõtvalt: teised kergejõustiklased ei arva sellest üldsegi hästi.

Küsite, kust ma seda tean, kui nad seda otsesõnu välja ei ütle. Vastan: liigutage oma aju ja te näete sedasama, mida minagi.

Germano räägib meeste 3000 meetri takistusjooksu medalivõitjaist, kes «naeratasid ja raputasid pead», kui neilt pressikonverentsil Semenya kohta küsiti. «Ma ei arva, et see on sünnis küsimus sel pressikonverentsil,» tsiteerib Germano ühte olümpiaametnikku. Samuti räägib ta ameeriklannast Kate Grace’ist, kes pääses naiste 800 meetri jooksus finaali, ning kellelt on ka korduvalt päritud Semenya kohta, millele Grace on vastanud, et Semenya võistleb reeglite raames. IAAFi president Sebastian Coe ütles olümpia esimesel nädalal Semenyaga seotud teema kommentaariks, et «see on tundlik teema».

Need kõik, nagu te aru saate, on vastused, mis hiilivad ausast vastamisest kõrvale.

Aga olgem meie siinkohal ausad ja vaadakem seda teemat ka hoopis teisest küljest. Me ei saa ju eeldada, et aus vastus olnuks midagi sellist, et «ma ei kannata silmaotsaski, et mingisugune selline sportlane nagu Semenya, kes ei näe välja nagu teised naised, vaid pigem nagu mees, võistleb koos tavaliste naistega» või et «ma olen kuratlikult pettunud ja vihane, et poliitkorrektsusest ja tolerantsusest lolliks läinud maailm on jõudnud välja sinna, kus mõned sportlased saavad teiste ees täiesti ebaõiglase eelise» või et «Semenya peaks võistlema koos meestega või siis üldse mitte võistlema» vms.

Niisiis, vaadakem seda teemat ausalt, teisest küljest, eeldades, et aus vastus olnuks hoopis midagi sellist, et «see ei ole ilus, et Semenyale vaadatakse viltu seepärast, et ta on teistsugune kui teised» või et «Semenyal on olümpial võistelda täpselt samasugune õigus nagu ülejäänud naistel» või et «mulle meeldib, et Semenya võistleb koos teiste naistega» või et «ma olen täielikult selle poolt, et Semenya osaleb naiste arvestuses, sest see on nii tore» vms.

Selliseid, Semenyat toetavaid avaldusi oleks seda lihtsam teha, kuna ainult idioot saaks kahelda selles, et need ei saaks rahvusvahelises meedias tohutult positiivset spini peale.

Aga mitte keegi kergejõustiklaste seas ei ole Semenya osalemist naiste konkurentsis avasüli, siiralt, jõuliselt toetanud ega tervitanud. Selle asemel on antud mitte midagi ütlevaid, ebalevaid, põiklevaid vastuseid. Miks, seda peaks siin seletama vaid idiootidele. Ülejäänud saavad sellest niigi aru.

Kas pole paradoksaalne, et Semenya teemal on vähene rääkimine kõnekam kui palju rääkimine? Teised sportlased ei ütle tema kohta justkui midagi, aga tegelikult ütlevad kõike ja enamgi veel. Lihtsalt tuleb, nagu nõukogude aja karastuse ja kogemusega inimestele kombeks, osata lugeda ridade vahelt, alt ja tagant. Poliitiline korrektsus on taas kord tulistanud endale avalikult jalga.
*
Mitmed blogi lugejad on soovinud näha Rio olümpial iluvõimlemises pronksmedali võitnud ukrainlannat Anna Rizatdinovat. Mul on neile ja teiselegi aga küsimus: Rizatdinova on ülal, pärast pronksivõitu tehtud pildil keskel, aga kes on naine paremal? (Vihje: ma tunnen teda. Seda, kes on mees vasakul, ei ole mõtet küsida, sest teda teavad nagunii kõik. Foto autor: AFP/Scanpix)

Foto 1: Caster Semenya LAVist punnitab Rio olümpial pärast 800 meetri jooksu võitu lihaseid. Foto autor: PA Wire / Press Association Images / Scanpix
Foto 2: Caster Semenya võidab Rio olümpial 800 meetri jooksu mäekõrguse ülekaaluga. Foto autor: AP/Scanpix
Foto 3: Võitja Caster Semenya (paremal) läheneb pärast Rio olümpia 800 meetri jooksu finaali teineteist lohutavaile Lynsey Sharpile (Inglismaa) ja Melisse Bishopile (Kanada), kes jäid vastavalt kuuendaks ja neljandaks. Foto autor: Reuters/Scanpix
Foto 4: Caster Semenya jooksmas Rio olümpial 800 meetri poolfinaali võidu poole. Foto autor: AP/Scanpix
Foto 5: Venemaa kujundujumise kaunitarid on Rios tulnud taas olümpiavõitjaks. Foto autor: AP/Scanpix 
Foto 6: Ukraina kujundujumise iludused jäävad Rios esimesena medalita, neljandaks. Foto autor: USA Today Network / Sipa USA / Scanpix
Foto 7: Vene kaunitarid sammumas Rio olümpia iluvõimlemisvõistlustel rühmaharjutuse võidu suunas. Foto autor: TASS/Scanpix

40 Kommentaarid:

At 14:04, Anonymous Kägu, kehakultuurlane said...

Kui Semenya, elaks Rootsis, siis oleks asi oluliselt lihtsam.Teatavasti üritatakse seal luua sooneutraalset ühiskonda.(suurest, vist ongi juba loodud). Vaatame parem asjale nii, et Rootsi on eeskuju ja etalon. Rahvuse mõiste on edumeelsetes riikides juba suht väljasurnud termin. Võibolla arutleme me siin asjade üle mis lähitulevikus, ei oma mingit tähtsust. Äkki peaks ka hr Pullerits lõpetama selle soolise diskrimineerimise, sest mis seal ikka vahet, kas mees või naine, oluline on ju, et tore inimene oleks

 
At 14:15, Anonymous Kägu, kehakultuurlane said...

Tore inimene see Semenya kahtlemata on, vaadates tema näoilmet ja olekut, kas või neil samadel piltidel siin blogis.Naised tahavad olla kõiges meestega võrdsed. Kaotades ära sootunnustel baseeruvad võistlusklassid , astume me taas ühe suure sammu parema ja täiuslikuma ühiskonna poole.

 
At 14:23, Anonymous Martin said...

Risto Mätas, Jagor... Jaak Mae ei tõsta toru, ex-jalgpallur mista-nimi-oligi?
Nigel on teie rolodex, hr Pullerits!

 
At 14:41, Anonymous Anonüümne said...

Maailmas, kus seltsimees Rõivas üritab meid kaasa määgima panna teemal, et just sellist Eestit oleme me tahtnudki.Sellist Eestit, kus riigi valitsus üha enam distantseerub rahvast kus isegi õrna hingega sotsid peavad parimaks presidendi kanditaadiks suli ja kaabakat. Sellises maailmas ei koti mind kas see Semenya on Casper või Caster

 
At 14:57, Anonymous Anonüümne said...

Блохина, Ирина Олеговна

 
At 15:01, Blogger Priit Pullerits said...

Lp Kägu, 14:15, kui sootunnustel baseeruvate võistlusklasside kaotamine on suur samm parema ja täiuslikuma ühiskonna poole, siis miks, kuramuse päralt, edendab näiteks Klubi Tartu Maraton nii jõuliselt naiste eraldi arvestust - las võistlevad meestega samas arvestuses, nagu korralikule edumeelsele, sooneutraalsuse poole liikuvale progressiivsele riigile kohane, ja asi ants? Esimese sammuna sellesse toredate inimeste tulevikku võiks just alustada meeste ja naiste eraldi võistlusklasside kaotamisest.

 
At 15:01, Blogger Priit Pullerits said...

Molodets, 14:57. Pozdravljaju!

 
At 15:40, Anonymous Anonüümne said...

Kas Priit jälle provotseerib? Kui võtta naissootunnuseks Ohhoota, siis esitatud pildipank kvalifitseerub kas alaealistele või meessoolistele raseeritud säärtega ja meigitud jalgratturitele. Teisisõnu sooviks näha naiste alal esinevatest sportlastest naiselikke pilte, mis tekitavad ka mõningast erutust.

On ka teine võimalus. Võistlejate jaoks tuleb teha eraldi klassid rinnatutele sportlastele kelle korvi suurus on XS ja ilma tillita sportlastele. Olümpial võiks ju ikka naisi ka olla. Vaatemängulisuse huvides võiks olla eraldi arvestus ka XXL korviga naistele. Nende kesksooliste ufonautide jälgimine ei too sambamaal inimesi isegi tasuta sporti vaatama. Brasiilias oleks võinud ju näidisalana XXL korviga naiste sambo olla.

 
At 15:42, Anonymous Anonüümne said...

Naiste rinnakorvi masinaklassid peaksid olema ikka A B C D jne.Mitte XS ja XXL

 
At 16:06, Anonymous Kägu, kehakultuurlane said...

To 15.40. kindlasti on ka Semenya paljude jaoks erutav. Kuidas ja millistes ühikutes kavatsete seda mõõtma hakata?

 
At 16:59, Anonymous Anonüümne said...

Kehakultuurlane Kägu kah homopromojaks hakanud. Ega vaielda ei tahaks maitse teemal. Sellegipoolest võiks olla meeste, naiste (sh Semenya) ja Oxxoota arvestus. Naiste puhul mitteoxxootalik välimus on ju sulaselge eelis medalite saamisel. Või siis võiks kõigil naistel olla alamõõduliste rindade puhul kohustuslik kanda C-suurusega silikoonist rinnaimitatsioone.

 
At 17:08, Anonymous Anonüümne said...

Kas see, et 800 jookseb mees, kel pole mitte emmigi, on juhus?

 
At 18:24, Anonymous Kägu, kehakultuurlane said...

Mismoodi,ma nüüd siis kohe homopromojaks olen hakanud? Lihtsalt kui kogu inimkond on järsku lolliks läinud ja kultiveerib seda neegri armastust ja pederastiat, siis kaua sa ikka seda homofoobi ja rassisti tiitlit kannad, seda enam, et enamusele tundub selline pedepoliitika vägagi normaalne olevat.

 
At 19:36, Anonymous Anonüümne said...

Hei, Rizatdinova fännid, täie raha eest silmailu saate siit --
https://www.instagram.com/annarizatdinova/

 
At 13:32, Anonymous Anonüümne said...

Tundub, et blogilugejaid antud teema ei eruta,või siis hoiavad nad poliitkorrektset joont ja on lihtsalt vait.

 
At 14:39, Anonymous Anonüümne said...

Tulles teema juurde, siis neegrid leidsid hermafrodiitide abil oma nokia. Palju Eesti hermafrodiite on, äkki ärgitaks mõne naissoo alla kvalifitseeruva noore kah sporti tegema ja nõnda õnnestuks meil vähemalt naiste arvestuses olümpiakulda saada?

 
At 15:01, Anonymous Anonüümne said...

7 pildi pealkiri on küll vale. Seal on mingi õudne meigiõnnetus juhtunud, võimalik, et nad on kaunitarid, aga selle meigiga näevad pigem välja nagu mingid jõletised. Priit olge hea parandage see eksitav info ära.

 
At 22:00, Anonymous Martin said...

Oskar Pistorius või Castor Semeneya,
kes otsib, see uusi vorme leiab.
Peagi võistlevad staadionil küborgid.
Meile jäävad kalmistud ja morgid.

 
At 23:22, Anonymous Anonüümne said...

Pahv ütleb, et vajame analüüsi, miks võimalused ei realiseerunud.

MA EI USU, et taanlastel (mitu medalit nad Riost saidki) oleks psühholoogid töö teinud. Veelgi enam, ei usu, et meil peale Mikkini minekut seesuguseid psühholooge palju oleks. Mõnda näinud ja ei kvalifitseeru, sry.

Alustaks sellest, et maksumaksjalt (ja ka sportlase sponsorilt) pappi saavad treenerid oleksid laagrites ja võistlustel kained. Kas seda on palju tahetud. Pullerits, ava palun laiema spordirahva silmad.

Kõik tänased ja tulevased medaled võetakse töö ja innovatsiooniga. Täis peaga korralikku analüüsi ei tehta ning jääme professionaalsetele spordimaadele alla.

Ja EOK president sportlaste vastuvõtul teksastega. Ju olidki kallid püksid, aga.

 
At 00:24, Anonymous Martin said...

188. Rein Taaramae (Katjusha)
40 mintsa pakki. Comment, hr Pullerits? No?

 
At 08:06, Blogger Priit Pullerits said...

Ka mulle on Taaramäe sõit Vueltal müstika.

 
At 08:38, Anonymous Anonüümne said...

Taaramäe kohta jooksis meediast läbi fraas "haigusest räsitud"...
Või on hoopis taas oma peaga treeningplaane seadnud ja üle pingutanud - Taaramäe on küll hea rattur, kuid kahjuks vist mitte nii hea treener,

 
At 09:14, Blogger Priit Pullerits said...

Jah, oma FB küljel annab Taaramäe veidi täpsema ülevaate, et tervis läinud pärast Riot käest. Kutselised spordiajakirjanikud võiks ka sinna kiigata, mitte lihtsalt tuimalt, ilma konteksti lisamata nentida fakti, et Taaramäe mingi 191.

 
At 09:43, Anonymous Anonüümne said...

Zika...?

 
At 10:10, Anonymous Anonüümne said...

Kutselised grupuskuleerunud ajakirjanikud ei mõista, et 4.-x. koht protokollis tuleb võrdsustada lõpetamisega peagrupis. Hetkel 40min pakki on nii puust ja punaseks olukord, et see neid ei õpeta, aga ajalooluselt pole õpetanud ka miski muu. Kuidas neid kutsekaplikasid-kutte korrale kutsuda? Tagasisidet sisaldavatele e-kirjadele ei vasta isegi ERR omad, kas peabkirjutama peatoimetajale või kuidas see tagasiside asi eesti meedias käib?

Viktoriiniküsimus: mitu päeva võistleda veel jääb ja kes võistleb?
Waenlane käis vetsus. Meie Mees võitis sellega endale aega juurde. Meeste vahe on nüüd 2 min 10 sek. Meie Mees on rajal olnud 8:21:37, Meie Mehe positsioon 1. Joostud on 14 ringi, minna veel 20. Viimase ringi aeg 6.38.

 
At 10:31, Anonymous Mõigu KEK said...

Meie jänes ja nende kilpkonn jooksevad võidu?

 
At 12:17, Anonymous Anonüümne said...

See Ratasepp on oma promojad juba ka Pulleritsu blogisse saatnud?

 
At 12:51, Blogger Priit Pullerits said...

Ei ole jõudnud ajakirjandust kogu aeg jälgida, vaja olümpiaraamatut kirjutada, aga kas sellest protestist ka seoses Angela Merkeli Eestis käiguga juttu on olnud?
https://www.youtube.com/watch?v=LhCTCM-xusg

 
At 13:28, Anonymous Anonüümne said...

Ühe triatloni läbitegemine on kõva tulemus. 10 triatloni järjest läbitegemine on rumalus ning paarikuuse vahega sama asja kordamine liigitub juba pigem vaimse häire alla.
Isiklikus plaanis soovin Rataseppale jõudu ja jaksu, kuid laiemas vaates on tema tegevus veel väga kaugel inimvõimete piiride nihutamisest. Tubli üritus, kuid pingutagu rohkem.

 
At 13:41, Anonymous Martin said...

Hr Pullerits, milline termin on tähistamaks rattasõitjat, kes mitmepäevasõidul on 188. kohal, 40 min pakki liidrile?

 
At 23:54, Blogger Priit Pullerits said...

Mis mind hämmastab, on see, et vahepeal toimus vist Tartu rulluisumaraton. On keegi sellest sündmusest ka üldse midagi kuulnud? Meediapilt on küll selline, nagu poleks seda olnudki. Kuidagi väga vaikselt ja nähtamatult tehti ära... Art Soonets, uurisin järele, sai 107. koha, kuigi oli 1,7 km enne lõppu veel 98. kas keegi teine seal veel käis? Kuda oli?

 
At 15:15, Blogger Unknown said...

moncler coats
coach factory outlet
canada goose online
louis vuitton
canada goose sale
michael kors handbags
ugg uk
uggs on sale
ugg boots
nike roshe run flyknit
2016.12.15chenlixiang

 
At 03:13, Blogger Unknown said...

north face outlet
rolex watches
tiffany outlet
cowboys jerseys
yeezy boost 350 white
los angeles lakers
michael kors outlet
patriots jerseys
kansas city chiefs jerseys
nike air huarache

 
At 03:38, Blogger Unknown said...

fitflops shoes
yeezy boost 350
nike huarache
michael kors
ferragamo outlet
michael kors outlet online
tods outlet
canada goose jackets
cheap snapbacks
oakley sunglasses
chanyuan12.29

 
At 08:00, Blogger Unknown said...

true religion sale
michael kors outlet
christian louboutin outlet
moncler coats
michael kors outlet store
canada goose jackets
christian louboutin shoes
ralph lauren shirts
polo ralph lauren
michael kors handbags outlet
20170214lck

 
At 14:22, Blogger Unknown said...

timberland outlet
yeezy boost 350
michael kors handbags outlet
hogan outlet online
salomon
air force 1
kobe shoes
chrome hearts online
true religion jeans
adidas neo

 
At 11:40, Blogger Unknown said...

salomon boots
north face
ecco
michael kors handbags
jacksonville jaguars jersey
steelers jerseys
versace shoes
ghd flat iron
omega watches for sale
vikings jerseys
20170317

 
At 10:12, Blogger raybanoutlet001 said...

dolce and gabbana shoes
yeezy boost 350
pandora jewelry
fitflops sale clearance
ray ban sunglasses
pandora outlet
salomon shoes
nike store uk
cheap nba jerseys
jaguars jersey
2017.3.29

 
At 04:40, Blogger Unknown said...

adidas tubular x
kobe basketball shoes
nike air force
nike roshe run
jordan 13
timberland outlet
links of london sale
adidas gazelle sale
nike roshe one
kobe 11

 
At 10:31, Blogger raybanoutlet001 said...

miami heat jersey
cleveland cavaliers
yeezy shoes
falcons jersey
oakley sunglasses
nike trainers shoes
coach bags
oakley sunglasses
coach outlet
cheap jordan shoes

 

Postita kommentaar

<< Esileht