reede, september 28, 2018

Pullerits: Valus küsimus: aga mis märk jääb teie rattaharrastusest tulevastele põlvedele?

Kuulame Tanel Kangertit (fotol paremal). Ta ütles enne MMi pühapäevast pikka grupisõitu Postimehele: «Viimase kolme nädala jooksul olen kõigest mõne üksiku pikema treeningu teinud. Aga mitmepäevasõitude kogemus näitab, et ei pea hullu moodi trenni lõhkuma, piisab ka lühematest ja intensiivsematest treeningutest.»

Kas panite tähele, mehed? Mis ma teile rääkinud olen: et piisab ka lühematest ja intensiivsematest treeningutest. Ja ikka ajate te mulle vastu...

Kangertist on juttu ka rattaajakirja Ma Olen Jalgrattur järjekordses numbris. Ta räägib seal pärast kohtumist oma uue meeskonna treeneriga, et läheb uude tiimi üles otsima vahepeal kaduma läinud kiirust ja võimsust

Aga Kangerti-sugused, olgugi kanged mehed, kõnetavad meid vähe. Ei ole ju võimalik kuidagi samastuda mehega, kes päev pärast MMi 21. kohta eraldistardist sõidus (fotol vasakul) teeb viietunnise treeningu. Meid, tavalisi inimesi, kõnetavad ikka omasugused – ja neist olen ma jalgrattaspordi ühe suurema propageerijana Eesti Vabariigis kirjutanud rattaajakirjas juba üle pooleteise aasta eponüümilises rubriigis «Pullerits tutvustab kõvasid harrastajaid».

Rattaajakirja uusimas numbris kirjutan mehest, kes on eriti tugevaks saanud eelmainitud eraldistardist sõidus, kus on mahtunud juba viis hooaega jutti Eesti erinevates sarjades stabiilselt teise kümne algusse ning suudab enamasti hoida keskmist kiirust üle 40 kilomeetri tunnis. Tõsi, ega temagi vähe vänta: viimasel neljal hooajal on tema aastane läbisõit küündinud üle 10 000 kilomeetri.

Tema värvikamatest elamustest on juttu kahest järgmisest.

Tänavusel Haapsalu rattarallil ei saanud ta vihmas sõita nelja kilomeetritki, kui üks võistleja tema ees libedal teemärgistusel külili lendas. Tal polnud midagi päästa. Ja tagant sadas omakorda mehi selga. Kui ta ratta kuhjast üles leidis, polnud sellega jätkata võimalik: leistang oli raami küljest lahti murdunud. Õnneks pääses ta ise traumadeta.
Sama nukralt läks mullu Tour de Tuletõrje meeskondlikus temposõidus. Ta sai Viimsi Spordi tiimis vändata vaid 700 meetrit, kui esijooks sattus kurvis pöidlasuurusele kivile, kumm lõhkes ja ta kukkus. Võistlus läbi.

Rattaspordi asjatundjad tundsid muidugi ära Tartumaa Võnnu keskkooli värske direktori Valdek Rohtma (fotol ülal paremal).

Olen vahel mõelnud, et rattavõistlustel osaleb sadu, isegi tuhandeid mehi, osalevad ka mõned naised, aga enamikust neist ei jää kusagile mingit jälge. Ei saa ju jäljeks pidada seda, kui su nimi on protokollis teise või kolmanda lehekülje 37. real – seal ei märka seda keegi. Ometi teevad need sajad ja tuhanded trenni, kulutavad aega, käivad võisltustel ja... ikkagi poleks neid justkui mitte kunagi olemas ega osalemas olnudki. Seetõttu on rubriik «Pullerits tutvustab kõvasid harrastajaid» väärt rubriik, sest võimaldab veidigi väärtustada neid, kes on oma meelisharrastuseks valinud rattasõidu. Nagu mulle mainis üks paar kuud tagasi ajakirjas portreteeritu kerge irooniaga: ta on omal alal töötanud pikka aega – on Eestis sel alal vaieldamatu ja hinnatud spetsialist –, aga mitte ükski ajakirjanik ei ole mitte kunagi tema professionaalse tegevuse vastu huvi tundnud, kuni lõpuks on ta tähelepanu pälvinud... harrastusratturina.

Too iroonia on arusaadav. Sest nagu mulle õpetas juba kaheksakümnendate teises pooles professor Juhan Peegel, nüüdisaja Eesti ajakirjandushariduse rajaja, kelle tööd mul on hea meel juba pikki aastaid temanimelises auditooriumis jätkata (Peegli büst nurgas õppetööd seiramas - fotol ülal paremal), et öelgu inimesed esimese hooga mis tahes, tegelikult on kõik meelitatud, kui nendele tähelepanu osutatakse ja neist kirjutada tahetakse.

Iseasi on see, et ega rattaajakirja peatoimetaja Vahur Kalmre sõelale ole ilmselt lihtne jääda. Tema valib välja, kes väärib harrastusratturitest tähelepanu ja esile tõstmist. Ja kelle harrastusest jääb sedasi suurem ning püsivam märk ajalukku.

Millest aga ajakirja viimases numbris veel juttu?

*Seitse Eesti rattaharrastajat räägivad, mis neid viib l’Etape du Tourile.
*Aga mis rattasõit on Maratona dles Dolomites, kuhu pääseb vaid loosiga.
*Saskia Alusalu räägib rattaga päikeseloojangut vaatama sõitmisest.
*Miks on Eesti jalgrattaprofid vabatmehed? Ajakirjanik Jaan Martinson
põhjendab.
*Leedus on rattatee nr 10. Ajakirjanik Paavo Kangur käis seal sõitmas.
*Rattakohtunik Madis Lepajõe selgitab, miks tiitlivõistluste
rattadistantsid lähevad lühemaks.
*Kuidas endine tipprattur Karli Lambot pidi läbima ülekuulamise, enne kui
pääses raudteelaste Euroopa meistrivõistlustele.
*Milles erinevad näiteks rattasärk Basic ja Arrowind – moomoo selgitab.
*Vahur Kalmre käis Vueltal emotsioone kogumas. Üks koht oli Puerto del Madrono. See tõus ongi ajakirja hõbedasel esikaanel.

Kas teist juba on ajakirjas Ma Olen Jalgrattur kirjutatud?

Fotod 1 ja 2: Tanel Kangert sõitmas MMil Austrias eraldistardist sõidus. Fotode autor: Reuters/Scanpix
Foto 3: Valdek Rohtma. Foto Valdek Rohtma erakogust
Foto 4: Ajakirja Ma Olen Jalgrattur värske numbri esikaas. Kaanepildi edastas Vahur Kalmre
Foto 5: Juhan Peegli büst temanimelises auditooriumis Tartu Ülikooli õppehoones Toomemäel. Kas tunnete ära need kaks naisajakirjanikku? Foto autor: Sille Annuk, Postimees/Scanpix
Foto 6: Rein Taaramäe vedamas mägedes jooksikute gruppi Tour de France'i etapil 18. juulil. Foto autor: imago/Sirotti/Scanpix

31 Kommentaarid:

At 16:57, Anonymous Anonüümne said...

Kangerti keiss pole miski ime. Kui etapp on 200km, ega siis trenn selleks sama pikk ei pea olema.
Maratonimeeste kõva trenn on mitte 40km tempot, vaid 3x5km üle pikema puhkepausi. Mõistust peab olema. Jalad on kõigil, aga see ei kindlusta edu.

 
At 20:36, Anonymous Anonüümne said...

Priit,
profil ongi sinu pikk trenn tema lühike - elukutselise mahtude juures.
Ära võrdle õuna ja apelsini.

 
At 21:08, Anonymous Anonüümne said...

Härrased, kas te kasutate regulaaarselt Titangel i ja peenisepumpa?

 
At 21:47, Anonymous Anonüümne said...

800m Eesti meister Rasmus ütles, et pani panemisega üle ja see päädis regulaarse vereanalüüside tegemise ja muutuste jälgimisega. Nüüd kus loobus PP dogmast, avanes talle võimalus 2020 olümpiale. Selline avameelsus võtab sõnatuseks.

 
At 22:26, Blogger Priit Pullerits said...

No 1.49,4 pealt olümpiale on ikka väga pikk tee minna. Vana ka juba, 22. Ei jõua sinna, panustan sellele.

 
At 22:41, Anonymous Anonüümne said...

Rasmuse avameelsus annab hoobi panemise mõttekusele. Rasmus võib aga vabalt jõuda olümpiale ajakirjandusturistina, nagu muud meie meedia esindajad. Mina loll käisin seal oma raha eest. Turistina. Kui sportlastel on teoreetiline võimalus hea koht teenida, siis meedianägudelt pole ju lootustki sealt uudisväärseid uudiseid teha. Arutaks seda, et miks peavad sinna üldse mingid pildi- ja sõnameistrid kohale minema Eestist? Kellele see on vajalik? Tegelikult, oleme ausad, loevad kandidaadid juba saadavat komandeeringuboonust kokku ja tutvuvad vabaaja sisustamise variantidega. Mõtted ammu Jaapanis ja reaalse tööga ei viitsi keegi jahmerdada. Lastakse puusalt õhku. Palka saab ju paugutamiste mitte märki tabamise eest.

 
At 22:44, Anonymous Anonüümne said...

Ratasepa piiride ületamist jälgite...

https://www.facebook.com/593874390735559/photos/a.780003882122608/1758301460959507/?type=3&theater

 
At 22:57, Anonymous Anonüümne said...

Padrel on õigus. Kuu pikkused laagrid soojas kliimas talvel ja kevadel. Selle pealt punnib ehk 1.48
Padre ajal käisid mehed Kislovodskis kuskil karu perses itškeerias laagris ja jooksid Kadrioru kummimattidel 1.47

 
At 07:20, Anonymous Anonüümne said...

Meelis Veilberg jooksis 30.a.tagasi ketsidega kruusateel,Marati pesus—-maratoni 2.15...........

 
At 10:51, Anonymous Anonüümne said...

Rattassepa ponnistusi jälgides meenub film "Groundhog Day" Bill Murrayga.

 
At 11:21, Blogger Priit Pullerits said...

Mehed, lugege vahelduseks ka kallistajate terrorist - tegin selle eestlastele võõra kombe pealtungist kriitilise loo. Keegi peab ju siin sõna ka võtma, kui miski pinda käib. (Miks pean see küll alati olema mina, kas teised on kõik püssi põõsasse visanud?)
https://www.postimees.ee/6416428/millal-lopeb-kallistajate-terror

 
At 11:39, Anonymous Anonüümne said...

Priit, teie profiiliga ajakirjanikule oleks äkki jõukohane teema Jänese rada Tartus. Kuidas saab olla, et seadus(kallasrada) on, aga sellest lihtsalt mööda vaadatakse? Kalamehed ja muidu pidulised saavad ikka autoga jõe äärde, aga linna ainuke pikem loodusrada jooksjatele-ratturitele kasutu. Ok, mingi lühike jupp dendropargi taga käigus. Selle puntra harutaja püstitaks küll endale eluajal monumendi.

rattur

 
At 12:15, Anonymous Mõhh said...

Kaĺlasrada ongi kalameestele ja kallistajatele veekogu nautimiseks. Sportlastele on see võõras ja ebasportlik trenniks sobimatu kallistajatest ja õngelistest kubisev rada ka siis kui seal omanikke ees ei ole. Nii lihtsalt on. Kalamehi selline soolotsemine väga ei koti. Neil on ikka kivi kotis.

Priit on aga pehmo kes ei taba pointi. Ma ei mäleta, et Priidu käsi käesurumisel vedelast lohvist palju kangem oleks. Võib-olla mälu petab. Point nimelt ongi selles, et energilise energeetiku käepigistusega on lödikäed hakanud otsima viisakat võimalust käe pitsitamisest pääsemiseks. Õige, just, pääsetee käesurumisest on kallistamine. Võiks ju ka juurutada eskimote varianti ja käsi torgata tervituseks kubemesse aga me pole selleks veel valmis. Kümnendi pärast äkki ... :D

 
At 14:40, Anonymous Anonüümne said...

Ratasepp oma piiride ületamisega on eilne päev. Imestan et sellise asja taha sponsorid tulevad. Enam ei ole 90, kus mingi 100km jooks või rattaga berliini sõitmine uudisekünnist ületavad.
Aga jah. Sponsorid on tal mingid sugulased või? Kurat sponsordagu mingi kasside turvakodu, varblaste pesakast vms, kujuta ette küsitakse mille jaoks raha andsid ja vastus andsin et Ratasepp saaks jalgrattaga 4000km maha sõita. Ahhujennõi piiride ületamine.

 
At 18:10, Anonymous Anonüümne said...

Küll Sul on raske elu, Priit! Küll ahistatakse tätoveeringutega, küll kallistamisega. Maailm on täitsa hukas! Miks küll inimesed ei ela nii, nagu Sina õigeks pead? Kas Sa oled kogu elu selline olnud või kaasnevad need nähud vanusega?

 
At 19:34, Blogger Priit Pullerits said...

Ei, eelmine, ma olen kogu elu normaalne olnud. Mõistate, normaalne. Või olete ebanormaalne ja ei mõista?

 
At 20:26, Anonymous Anonüümne said...

Kõik mida PP teeb on väga hästi tehtud. Ainult ühel ainsal korral oli arvamus, et asi ei ole hästi tehtud, kuid pärast tuli tagantjärgi välja, et ka sel korral oli ikkagi hästi tehtud.

 
At 21:02, Anonymous Anonüümne said...

Aga siiski, siiski, mõistatuseks jääb millise tehnika abil sulatas Padre pehmeks kivikõva rahvusvahelise haardega bisnistükooni missis Baiba RB Rubesa? Kas käeselga silitades või ...?

 
At 22:08, Anonymous MargusM said...

Priit, huvitav oleks kuulda sinu normaalsuse definitsiooni.
Paistab et sinu kehastuses on nüüd olemas normaalsus etalon siis mis edasi saab, kas tuleb suurematsorti "ebanormaalsuse" ristiretk või piirduti jälle lihtsalt ühe arvamuslooga/klikimagnetiga?

nõustun Ratturiga @11.39, proovi parem Jäneseraja taastamine läbi suruda siis saad märgilise töövõidu ja linnakodanike tunnustuse.

 
At 22:58, Blogger Priit Pullerits said...

Krt, Margus Mänd jt ka, mis te muudkui kaagutate, et tee seda ja tee teist. Tehke ise ka midagi! Minu jälg ja mõju on Eestis niigi piisav, aga teist ja teie tehtust ei tea keegi midagi ega ole kuulnudki. Kui teid see jänkurada nii morjendab, siis miks te ise selle heaks midagi ära ei tee? Ikka nagu saamatud titad, et Priit, tee seda ja tee teist.

Lp 21:02, ei seal ole mingit kunsti. Sa pead lihtsalt olema normaalne (sic!) inimene - muud ei midagi. Nii lihtne see ongi. Veel kord, eriti Margus Männile jt-le - olge normaalsed! Siis õnnestub kõik (vt 20:26). No kui mitte päris kõik, siis enamik asju igal juhul.

 
At 00:48, Anonymous MargusM said...

Priit, sa mõtled mu nimele juurde tähti mida mul pole.. kuskohast üldse selline informatsioon?

98% inimesi ongi ju normaalsed 98%ajast, milles probleem?
Kuna sa normaalsust keeldud määratlemast siis minu arusaama järgi räägid sa käitumuslikust normaalsusest ja tahad et see oleks kui 50-ndatel, võibolla isegi veel varasemast ajast. Minujaoks on selline arusaam normaalsusest naeruväärne, elu on edasi arenenud ja meie sinuga jääme paratamatult aja hammasratasete vahele.

Head ebanormaalset pühapäeva, selgub uus grupisõidu meister!

 
At 16:44, Anonymous Anonüümne said...

Mis mõtet on jalgratturil sporti teha? Häda hädade otsa ja pidevalt. Mitmes kord see juba kui kuuleme lubadusi kõvast vormist ja heast minekust, kui hopsti, taas takistus. Abikaasa kirjutab vigases võõrkeeles vabanduse. Milleks? Kellele?

 
At 16:58, Anonymous MargusM said...

..piinlikum veel, ise kirjutab ja abikaasa käib kirjapilti õigeks parandamas, seda isegi eesti keeles.
Nüüd võibolla tõesti ainult dikteerib postitusi :)

 
At 17:04, Anonymous Anonüümne said...

Suusablogi ei saa kehvem olla kui Postimees!
https://m.postimees.ee/section/3607/6417601
Oleme väga innustunud ning ootame siia Julia pilte ja mõnusaid lugusid maailma sporditandritelt.

 
At 17:19, Anonymous Anonüümne said...

Vaatasin Hanna tvitterit. Seal on viide filmi "Mäed mida polnud" trailerile. Kahjuks on tegemist anti traileriga. Traileril on omad nõuded, seal ei saa olla still fotosid ja slängis pehme keelega lobisemist. Puhas antireklaam filmile.
See õnnetu konarlikus ingliskeeles tviitimine. Noored inimesed, ise elavad välismaal, kas mitte kuidagi ei hakka keel külge? Kurat, õppige Padrelt enne kui lähete välismaale Estooniat reklaamima.

 
At 17:21, Anonymous Anonüümne said...

Kas see aitab parandada autojuhtide suhtumist ratturitesse kui neli ratturit (nende hulgas ka veel minister) suudavad enda alla pool liikluseks avatud teest võtta? Oleks võinud vähemalt videost säärased lõigud välja monteerida, kui asi nüüd videos ka, siis kütab veel rohkem vihkamist kahjuks...

 
At 18:38, Anonymous Anonüümne said...

Ka mind hakkas huvitama , kuidas olla normaalne?
Paluks juhiseid: riietuse, poliitiliste vaadete, treening meetodite, muusikalise maitse, seksuaalse ja sotsiaalse suhestatuse suhtes.
Peaasi et tulem oleks normaalne.

Huu

 
At 19:09, Anonymous Anonüümne said...

16:44 loogiliselt võttes ju lugesid vabandust. Järeldused on siin üleliigsed.

 
At 19:53, Anonymous Anonüümne said...

Sina Huu oled meil ju liberast. Osta endale internetist normaalsed pedetraksid. Siis on kõik hästi ja suhestatud.

 
At 10:25, Anonymous Anonüümne said...

Sa 19.53 oled neomats.

 
At 13:08, Anonymous Anonüümne said...

Miks peaks jääma mingeid märke tulevastele põlvedele ?
Igaüks teeb asju ikka eelkõige iseenda jaoks.
Tulevased põlved vaadaku ise kuidas oma märkidega või märkidatta hakkama saavad.

 

Postita kommentaar

<< Esileht