neljapäev, jaanuar 24, 2019

Pullerits: Kuidas hiinlased Eesti suusatajad Eestimaal paika panid?

KOLMANDAS LÕIGUS LISATUD LINK AJALEHES ILMUNUD REPORTAAŽILE!
Lemeksi suusasari oli üdini valge rahvuslik jõuproov, kuni ühel päeval, eile, saabusid sinna Vahur Teppani sabas hiinlased.

Ja vähe sellest: nad lõid platsi puhtaks. Tõukasid isegi oma Eestimaale tooja, Teppani, troonilt. Ta jäi 8 km vabatehnikasõidus kahe hiinlase järel pikalt ja selgelt kolmandaks. Kusjuures hiinlased, erinevalt Teppanist, pingutasid ainult 90 protsendi ulatuses. (Küsite, kust tean. Töö allikatega! Teppan ise tunnistas.)

Sellest, mis eile Lähtel tugevate konkurentsis juhtus, saate lugeda minu ehedast ja vahedast reportaažist Tartu Postimehes. Mida sealt aga lugeda ei saa, on see, mis Eesti suusahuvilistele rohkem korda läheb: nimelt, kuidas läks eilne 4 km vabatehnikavõistlus Lemeksi sarja teisel etapil Lähtel minul.

Raske on võistluseks keskenduda, kui enne stardijoonele asumist pistab kommentaator-teadustaja Margus Ader sulle mikrofoni nina alla ja küsib nii, et kogu rahvas kuuleb: «Sul on stardinumber 124. Mis tundega starti lähed?»

No mida sa selle küsimuse peale vastad, kui sind püütakse enne starti segadusse ajada? Mõtlesin siis käigult, et kasutan võimalust ja heidutan konkurente: «Jaanus Kunts tegi mulle tänaseks nii head suusad, et kui soojendusel kaks korda keppidega lükkasin, oleksin saja meetri kaugusel esimesest kurvist äärepealt välja lennanud.»

Eks selline vastus lennutas ka Aderi tema küsitlustrajektoorilt välja, sest teine küsimus tuli veelgi hullem ja meeleheitlikum: «Mis su elu mõte on?»

Mida?! Ma lähen kohe-kohe rajale ja siis tuleb küsimus elu mõtte kohta! See, tunnistan, mõjus nagu suusa alla sattunud hambapasta ning võttis igasuguse vungi maha ja lasi adrenaliini välja. Sest see on ju küsimus, millele ei ole minust targemadki – kuigi neid pole väga palju – suutnud elu jooksul adekvaatselt ja ammendavalt vastata.

Aderi infooperatsioon, olgu tahtlik või tahtmatu, töötas edukalt.

Sest kui stardist minema pühkisin – ja Aderi käest tulema sain –, olin rajal nagu Teppan nädal aega tagasi Tähtvere spordipargis: sõidad küll, ent tunned, et umbes neli protsenti jääb maksimumlennukusest puudu. Sedasi ei saanud pikal laskumisel, kus kiirus küündis Endomondo järgi üle 50 km/h, suuski korralikult jälje sissegi. Ader oli järelikult suutnud mind salakavalalt tasakaalust välja lüüa...

Samas ei saa salata, et küllap hoidsin reservi ka teiseks kahekilomeetriseks ringiks. Liiati ootavad Lähtel tagasiteel stardi-finišialasse esmalt järsk tõus ja siis kohe selle järel ligi sajameetrine laugem tõus. Seal on oht end pehmeks pingutada. Seda otsustasin vältida.

Teisel ringil haakis sappa üks numbrita suusataja. Ei, ta ei seganud, küll aga pidin tõdema, et ta oli laskumistel märksa kiirem. Kurvis nägin, et ta tehnika on professionaalne, aga sirgel laskumislõigul täheldasin, et ilmselt libiseb raja kõrval paremini kui jäljes. Ent ei riskinud jäljest välja tulla, sest jäljes saab ikkagi puhata, aga selle kõrval pead jalgadega rohkem vaeva nägema, et tasakaalu hoida. Teise ringi tõusud ootasid ju ees.

Olgu öeldud, et eilne sõit kujunes kuidagi ebalevaks. Tundsin, nagu jõudu ja jaksu oleks, aga ei saanud seda endast millegipärast kätte. Mis iseenesest ei ole ju halb. Sest annab lootust, et kuskil leidub ikka kasutamata reserve.

Kaotasin oma vanuseklassi M50+ võitjale Urmas Utarile minutiga. Utarile järgnesid Hanno Priks (+18,1), Kalev Vunk (+38,3) ja Aivar Veri (+40,5). Jäin 11.23,9ga viiendaks. Naised sõitsid sama pikka maad. Seal said kaks parimat, hiinlannad Li Xin ja Ma Qinghua ajaks vastavalt 9.57,0 ja 10.19,6. (Protokolli saate sirvida siin!)

Endine Eesti esisprinter Peeter Kümmel lõpetas oma vanuseklassis 13. kohaga, kaotust Vahur Teppanile kaks ja pool minutit.

Fotod 1-5: Hiina suusatajad Lemeksi suusasarja teisel etapil Lähtel. Meeste vanusegrupi võitja Wang Qiang (nr 185) ja teine Shang Jincai (nr 143), naiste arvestuse esimene Li Xin (nr 79). Fotode autor: Ergo Kukk
Võistluse pildigaleriid näete, kui klikite siia!

14 Kommentaarid:

At 15:26, Anonymous Anonüümne said...

Peremees, pealkirjas näpuviga.

 
At 16:21, Blogger Priit Pullerits said...

Aitäh, hoolas lugeja, parandasin ära.

Hommikul juurdlesin, mis panen Tartu PMis ilmuva Teppan versus hiinlased loo pealkirjaks. Kas: Hiinlased panid eesti treeneri rajal paika? - tegid tuule alla? Või: hiinlased küll võitsid, aga siiski kaotasid? Too viimane olnuks liiga lahja ja liiati segane. Teppan soovitas - mitte et ma tema soovitust pealkirja panekul või teksti koostamisel arvestaks, sest sedasi minetaks ma oma sõltumatuse ja erapooletuse -, et ma räägiks loos ikka iseendast, sest see huvitab fänne, millele vastasin, et tegelikult ei koti mu tulemused võrreldes tema omadega (kui räägime ikkagi suure spordi kajastamisest) mitte kedagi.

 
At 16:59, Anonymous Anonüümne said...

Nagu tavaline Team Haanja meeste sõit- enesetunne oli hea aga kohe stardis tuli haamer, millest taastuda ei õnnestunudki.

 
At 18:08, Anonymous Anonüümne said...

Miks jäi ära Alutaguse maratom enne Tartu Maratoni?
Avatud rada sellest aastast kõigile tasuline!!!!
Kas on veel küsimusi????

 
At 18:18, Anonymous Anonüümne said...

Kas Avatud Rajal partisani saab sõita?
Või võtab SuPo rajalt maha?

 
At 20:44, Anonymous Anonüümne said...

Kes keelab 10.02 kell 11 või 12 päeval Otepäält TM rajale sõitma minemast.

Pole ju palju ka 25 euri maksta ja minna koos teistega avatud rajale kell 9.

Arvestades, kui hästi on TM rada kogu pikkuses praktiliselt pidevalt hooldatud.
Täna sõitis rajamasin trassi läbi, homme sõidab jälle.
See on suur pluss, et pea kuskil tüütul ringil kilomeetreid koguma.

 
At 20:54, Anonymous Anonüümne said...

Suvel kõik rattavõistlused lähevad lätlastele. Talvel suusavõistlusel peremehitsevad hiinlased. Kurat mehed kas häbi ka on? Kas Padre juba seeniorina peab teie eest naha turule viima?

 
At 21:00, Anonymous Anonüümne said...

Häbi on jah, aga nahk on ka kallis. Las Padre viib.

 
At 21:18, Anonymous Anonüümne said...

Mis neil hiinlastel viga? Igas arenenud riigis on oma hiinalinn. Eesti natsid pole aga seda suutnud siia rajada lasta. Nii me maailmas läbi ei löö. Austraali rikkuse ongi loobud sisuliselt hiinlased. Meil on valida. Kas toome siia hiinlased või oleme ise hiinlaste eest.

 
At 21:20, Blogger Priit Pullerits said...

Mina olen SuPo, Kelk ise pani sellele kohale. Mina partisane ei puutu. Andke aga minna, 18:18!

 
At 21:27, Anonymous Anonüümne said...

Täna pidasin Kloostri taga metsas motivatsioonikõne ühele uisklejale kes laiutas klassikarajal nii, et kepid hõivasid pool rajalaiust. Valida oli kas kaigas pooleks rammida või jalutajate vahel slaalomit teha. Valisin viimase variandi. Selle peale läks sellil liivapaberitega uisutades mott nii lakke, et tõmbas täitsa täpiks ja kadus silmapiiri taha. Kui sellist motivatsioonitehnikat kasutada, siis paneks isegi Priit hiinlastele ära, Vahurist ja Peetrist rääkimata.

 
At 11:13, Blogger Priit Pullerits said...

Läksin eile, neljapäeva õhtul suusatama, kuna Lähte võistlusest oli veel head libisemismääret all ning patt olnuks lasta seda hooldemees Jaanus Kuntsil maha tõmmata, et siis Viruks uus määre alla panna.

Ilm oli megaudune, miinuskraade kümne ringis. Lippas normaalselt, tegin 11,3 km keskmise kiirusega 16,1 km/h. Kiire? Aga rajal oli minust kiiremaidki sõidumehi.

Hommikul hingan: nina kuidagi imelik, tikub kinni jääma. Kohe prof Mihkel Zilmeri soovitatud rohukokteil sisse ja kaks lusikat kasvuhormooni peale kah. Eks näis, kas aitavad, või tuleb avastart homme ära jätta.

 
At 12:31, Anonymous Anonüümne said...

Kas prof Zilmer oli leegioni- või korpusemees? Kes teab?
Muide Pullerits on uueduudised lehes positiivselt ära märgitud kui mees, kes seisab rahvaga samal pool okastraati. Õnnitlused!

 
At 12:55, Anonymous Anonüümne said...

Kuidas saab intekas segada keskendumist, veel hullem tulemust?
See aasta siis ikka panna vaja? Pole ka ime km. seal lõuna-eestis korralikult kogunenud.

Naudin ka ise üle mitme talve kerget libisemist, kiirel Harku rajal. Mõnus. Ei kollita ka see aasta Tartu Maratoni koll. Lumi tuli paar nädalat liiga hilja ja ei olnud iseloomu 1km ringil ennast klassikas jooksutada-tiirutada.

Pilte vaadates on kadestamisväärselt ilus hiinlaste jala asend libisemisel. Ilusti vaat et välisserva peal, puus väljas. Kena vaadata võrreldes enda kõvera põlvega.

Huu

 

Postita kommentaar

<< Esileht