kolmapäev, august 28, 2019

Pullerits: Vaadake, mida on Eesti rattaradade ettevalmistajail maailma parimailt õppida!

Eile õhtul tõstatas üks «kõvamees» kommentaariumis tulise teema, kui palju keegi ikka kusagil rattaga sõitnud on – täpsemalt: ta seadis kahtluse alla, kas ma olen Moabis rattaga ikka piisavalt sõitnud, mispeale võtsin sealse rattaradade nimekirja ning sain tulemuseks, et loetletud 118 rajast olen läbi sõitnud 106, lisaks mitmed kaugemad rajad, mida nimistus pole. Selle peale «kõvamees» enam midagi ütlema ei tulnud.
Aga õppetund on muu. Õppetund on selles, kuidas tuleb rattarajad ette valmistada, kuidas need tuleb ühtseks süsteemiks liita, kuidas need tuleb lihtsalt navigeeritavaks teha – ja siin on Eestil oi kui palju õppida! Kui ettevalmistus on korralik, tekib ka inimestel soov, julgus ja tahtmine sõita. Me võime Eestis küll rääkida RMK radadest, aga see on ikka lapsekingades värk. (Grishana tuntud Eesti kogenud sõitja rääkis mulle hiljuti, kuidas ta läbis umbes kümneliikmelise rattaseltskonnaga 375 kilomeetri pikkust Oandu-Ikla matkateed ja seal korduvalt ära eksis, nii et lõpuks kogunes kilomeetreid ligi 400!) Õppigem siis parimailt!

Sõiduhuvilise jaoks algab kõik korralikest kaartidest. Moabi ümbruse radade kohta on parimad Latitude 40 sarja kaardid (fotol ülal). Mul on noist kolm, nondest üks on pühendatud spetsiifiliselt singlitele (Moab Singletracks), kaks hõlmavad suuremaid sealseid alasid ja kõiki teid lisaks singlitele.
Need on suured ja asjalikud kaardid. Tõmbasin singlite kaardi lahti (fotol ülal; suurendage, et näha paremini!), et näidata teile kogu piirkonda, mida see kaart katab.
Singlite kaardi teisel küljel on eraldi radade võrgustike kaardid. Siin näete Klondike Bluffsi radade võrgustikku (fotol ülal) Moabist umbes 30 km loodes Copper Ridge’il ehk Vaseahelikul. Seal on mul peaaegu kõik rajad läbi sõidetud, võib-olla, kui õigesti mäletan, vaid Sidestep North on läbimata, sest õhtuhämarus tuli peale ja see jäi seetõttu mu marsruudist lihtsalt välja. Niigi pidin mööda Dino Flow’d kagu suunalt tuld andma, et Chilkoot Passi juurde, kuhu olin parkinud auto, veel päevavalges kohale jõuda.
Siin on maailmakuulsa Slickrock Traili kaart (fotol ülal). Seda rada olen sõitnud koguni kaks korda! Kui kaarti lähemalt uurite, siis näete, et keerulisemates kohtades on kaks arvu, näiteks 5/6. Need näitavad kümne palli skaalal antud koha füüsilist ja tehnilist raskust. Lisaks on huvitavamad kohad saanud ka huvitavad nimed (Natural Selection, Rubble Trouble, Testosterone Poisoning, Steep Creep jne) – lihtsalt pulli pärast (just for fun). Nimekate punktide vahed on antud miilides kümnendiku täpsusega. Sel kaardil olen sõitnud koos Jaanus Laidveega ka mööda Hell’s Revenge’i ehk Põrgu Kättemaksu džiibirada, käinud nüüdseks suletud Lion’s Backi otsas ning omal käel sõitnud ka piki Swiss Cheese Ridge’i (Šveitsi juustu ahelikku).
Aga nagu ütlesin, olen sõitnud ka radasid, mis veebiküljel Moabi rattaradade loetelus puuduvad. Need asuvad näiteks Moab West Trailsi kaardi loodepoolses nurgas ning jäävad pigem Green Riveri linnakese lähedale. Leidke seal üles White Wash Sand Dunesi piirkond ning selle külje all leidke omakorda märgituna Staging area. Parkisin auto sinna ning sealt sõitsin üle düünide kagusse Mary’s Traili peale ning sealt omakorda edasi itta radade võrgustikku Red Washi alguses, kus oleksin kindlasti ära eksinud, kui mul seda kaarti poleks kaasas olnud ja kui rajad ei olnuks liivakivil värviga tähistatud. Sellegipoolest tekkis seal olukordi, kus pidin võtma kaardile telefonist appi ka Endomondo joonistatud läbitud marsruudi, et saada täpselt aru, kus ikkagi olen. Aga see oli põnev ja tänu kaartidele tehtav!
Nüüd olete loodetavasti saanud lühikese kiirkursuse, kuidas tuleb radadele minek võõras kohas ette valmistada, et ka kaugelt tulnuil oleks võimalik seal hakkama saada. Moab (fotol ülal) on selles mõttes palju raskem kui Eesti, et seal pole metsapiire ega põlluääri ega veekogusid (peale Colorado jõe) ega ojasid (peale mõne üksiku, nagu Kane Creek), mis teevad orienteerumise palju lihtsamaks; pole ka asustust (peale Moabi enda) ega inimesi, kellelt küsida, kui ära eksid. Seepärast peavadki need kaardid olema nii head. Ei teeks paha, kui Eesti radade tegijad ja kaartide koostajad siit õppust võtaksid – kindlasti aitaks see inimesi ratta seljas rohkem loodusesse meelitada. Paar aastat tagasi tegin kolme suve vältel Arteris Eesti rattamarsruutide kirjeldusi, olen kuulnud, et need olid meeldinud paljudele. Kord võtsid inimesed Hiiumaalt isegi ühendust ja pisut kurtsid, et minu skeemide tõttu oli liiga palju inimesi rataste seljas nende valdustesse sattunud.

Moabis seda muret ei ole, et maa oleks kellegi eraomand. Seal on vsjoo naše – ehk minu oma ka! 

Fotode autor: Priit Pullerits

21 Kommentaarid:

At 11:21, Anonymous Säinas, taluperemees ja eestlane said...

Vähe on mehi kes näevad suurt pilti ja tabavad ajastu vaimu. Üks neist on kahtlemata lugupeetud Pullerits. Kuid ega temagi ole kivist tehtud, et suudaks emotsioone vaos hoida ning külma kõhuga sõklad teradest eraldada ning terad ühekaupa kokku lugeda.

Lugesin terad kokku ja tuleb tõde tunnistada, et parim maastikurada on Tartu rattamaratoni rada. Mitte ühestki teisest rajast pole nõnda palju blogipostitusi tehtud ja selle raja eduka läbimise nimel tehakse nädalaid treeninguid. See on rada, mis kütab kirgi ja tekitab soovi haarata kuuri nurgast maastikuratas ning hommikuses päiksesäras tormata kastemärjale rajale, kõrvus kumamas Tartu maratoni hümni helid. Selle legendaarse raja vastu ei saa isegi Moabi parimad palad.

Priit, kas on mõni rada Moabis mida oled läbinud umbes 20 korda? Kahtlen. Seega faktide süvitsi uurimine toob tõe alati päevavalgele ning parimaks maastikurajaks maailmas on sõit Otepäält Elvasse. See on rada, mis on justkui nõbu, keda salaja armastatakse, kuid mida keegi tunnistada ei julge. Kes vaidleb vastu?

 
At 11:31, Blogger Priit Pullerits said...

Jah, Säinas, kui vaadata emotsiooni pealt, tahaks öelda: ah sa mait, küll sai valus vastulöök antud!
Aga asju ei tohi emotsiooni pealt hinnata. Ühtki suppi ei sööda tulikuumalt. Olles rahulikult järele mõelnud, ütlen: ei, ma ei sõidaks Tartu rattamaratoni rada, kui Indrek Kelk ei "käsiks" ja kui kõik teised "suslikud" ka sellele kokku ei koguneks, mis nõuab endagi kohale ajamist, et seal vaadata mees mehe vastu, kes mis puust on ja kuidas on aastaga jõujooned muutunud.
Aga kui "käsku" poleks, vaid oleks ainult vaba mehe tõeliselt vaba valik, siis Tartu rattamaratoni rada küll ei sõidaks, vaid eelistaks teadagi mis kanti.

 
At 12:43, Anonymous Marko said...

Kas need Arteri artiklid on internetis olemas?

 
At 13:27, Blogger Priit Pullerits said...

On küll, Marko! Neid tuleb lihtsalt otsida, kui lööte otsingusse minu nime ja Postimehe ja sõna rattaretk, siis peaks neid ikka tulema, nt:
https://leht.postimees.ee/891882/urgne-kutse-tombab-kaanulisse-orgu
https://leht.postimees.ee/1311954/rattal-tagasi-ew-aega
https://leht.postimees.ee/2853381/ules-ja-alla-labi-metsade
jne
Kunagi oli isegi mõte, et koondaks need kokku ja annaks välja raamatuna.

 
At 13:58, Anonymous Anonüümne said...

Ahaaa väga huvitav. Sellist isakeste gigantide matši ootasime juba ammu. Kes kellele kuuma supi sisse söödab? Pika lusikaga otse kurku. Või lepivad isekeskis kokku ja kallavad Kelgule krae vahele?

 
At 15:06, Anonymous Anonüümne said...

Kas mõnelt kodumaa reisikorraldajalt Moabi tuusikuid saab osta?

 
At 15:08, Anonymous Anonüümne said...

Milline on Maarjamaa kõige vingem pikk rattarada?

 
At 15:39, Blogger Priit Pullerits said...

Ei, ei saa, 15:06. Kolm aastat tagasi andMoments tahtis sinna rattaretke teha, aga see oli räigelt ülehinnatud, seal oli sees täiesti ebavajalikke teenuseid, näiteks saateveok ja välielamine ja väliköök ja saatemeeskond mis kõik veel - täiesti tarbetu. Nad oleks võinud minuga konsulteerida, ma oleks neile ratsionaalse programmi kokku pannud. Nad panid kokku mingi standardprogrammi, ja arvestades, kuidas seal Moabis kohalikud oskavad oma teenuste eest raha küsida (ja on küllaga neid, kes seda ka maksavad), siis läks hind nii soolaseks, et ainult kolm inimest vist pani kirja. Ma ütlesin toona, et teeks tolle reisi poole soodsamalt ja siis oleksin ka veel piisavalt plussis.

 
At 16:14, Anonymous Anonüümne said...

oleks, teeks, paneks...

 
At 17:41, Anonymous Anonüümne said...

Blogiperemees, milline nendest aastaid tagasi läbitud Eesti rattaradadest oli kõige huvitavam?
TOP 3?

 
At 20:31, Anonymous Anonüümne said...

Hakka reisikorraldajaks.

 
At 20:37, Anonymous Anonüümne said...

Indrek Kelk KÄSIB ???
Ja teiste "suslikute" pärast PEAB sõitma???

No nüüd on küll miskit paigast ära või on blogiperemees segi pööranud ...

 
At 01:37, Anonymous Anonüümne said...

Täpselt nii ongi, Kelk on tegelik kunn, kelle käske me siin kuulekalt täidame, PP sealhulgas. Kes meist poleks osalenud mõnel või kasvõi ühel TSM-l, TRR-l või TRM-l? Samas, paljud siinsetest on sõitnud Moabis, mida hr Pullerits juba aastaid järelejätmatu visadusega ülistab?

 
At 09:42, Anonymous Anonüümne said...

Kelk on jah kunn ja füürer, mees kelle tarvis kõik oma naha turule toovad.

 
At 11:38, Blogger Priit Pullerits said...

Nii on, 01:37 ja 09:42 - kui hr Kelk ütleb, et nüüd on rattamaraton või suusamaraton või rattaralli, siis kõik sätivad oma elu ja tegemised selle järgi, on valmis ohverdama selle nimel oma tervistki. Seetõttu on täiesti arusaamatu see hüsteeria (sic!), mida väljendab 20:37. Nii eluvõõrast meest ei teadnudki, et meie seas leidub.

 
At 12:14, Anonymous Anonüümne said...

TSM - Suur Mõõduvõtt
TRR- Alfaisaste verepulm
TRM - ???

Võhmamehed, mis toimub kahe nädala pärast?

 
At 13:52, Anonymous Anonüümne said...

Kelgule maksame oma raha ja naha, Padrele viime aga oma inge hoiule. Kes on siis tegelik kunn? Või nagu vene võhmamehed ütlevad - Krestjaanõi Otets.

 
At 15:37, Anonymous Anonüümne said...

12:14, kas näiteks Suur Kruusakruiis?

 
At 20:51, Anonymous Anonüümne said...

Paljudes kultuurides on ristiisa ülim autoriteet. Palju kõvem kui kunn. Nii et Kelk on Padre kõrval jumalast poja.

 
At 21:46, Anonymous Anonüümne said...

väga hea rada on H100 rada, ja Priit pole seda sõitnud :P

 
At 14:48, Anonymous Anonüümne said...

Miks pinnida Priidult eesti MTB radade edetabelit ja ülevaadet, kui mehel 90% pärlitest proovimata-läbimata?

 

Postita kommentaar

<< Esileht