neljapäev, september 26, 2019

Pullerits: Kui palju Tanel Kangert eile MMil ikkagi kaotas?

Juba eile õhtul hakati siin-seal arvutama, kui suur oli Tanel Kangerti kaotus jalgrattaspordi MM-võistlustel eraldistardist sõidus. Neid arvutusi saab edasi arendada ja võrdlusi piltlikumaks teha.

Esiteks tuleb kontrollida, kui pikk oli ikkagi distants. 54 km näib võrdlemisi ümardatud arv. Võitja austraallase Rohan Dennise (fotol paremal) keskmine kiirus 49,782 km/h suhestatuna tema lõpuajaga 1:05.05,35 näitab, et distantsi pikkus oli 54,005 km.

Siit saab edasi arvutada, et Dennis läbis sekundiga 13,8 meetrit. Kangerti aeg näitab, et tema läbis sekundiga 13,4 meetrit. Ehk iga sekundiga 40 sentimeetrit vähem. Mis tähendab, et ta kaotas Dennisele 1613 meetrit. Kogu distantsi pikkusest moodustab see 2,99 protsenti.

Edasine oleneb arvutuskäigust. Kui võtame, et Dennise aeg on sada protsenti, siis Kangerti (fotol vasakul) aeg on temaga võrreldes 103,25 protsenti. Kui võtame, et Kangerti aeg on sada protsenti, siis Dennise aeg on sellega võrreldes 96,85 protsenti. Nende aegade vahe on 127,6 sekundit, mis moodustab Dennise ajast 3,27 protsenti ning Kangerti ajast 3,16 protsenti.

Ütlen ausalt: mina ei tea, kuidas ehk millise valemi järgi kaotusprotsenti arvutatakse. Protsente on meil aga vaja selleks, et Kangerti tulemust piltlikustada. Sedasi teen ettepaneku, et püstitame kiriku keset küla ning võtame Kangerti kaotuseks Dennisele (fotol alla vasakul) ümmarguselt 3,2 protsenti.

Õiglane on võrrelda võrreldavaid ehk tulemusi aladel, kus paremusjärjestus selgitatakse aegade põhjal. Kui 100 meetri jooksu võitja võidab võistluse tulemusega 10,00, siis see, kes kaotab talle 3,2 protsenti, kaotab 0,32 sekundit. See on kindel kaotus, meetritesse teisaldatuna 3,2 meetrit. Ehk lõpuruudustikus üle kolme ruudu.

Kui minu lemmikalal, 800 meetri jooksus, tuleb võitja üle lõpujoone ajaga 1.44, siis 3,2 protsenti kaotust tähendab pisut rohkem kui kahesekundilist kaotust – 2,05. Kui maratonijooksus tuleb võitja finišisse ajaga 2:06.00, siis 3,2-protsendiline kaotus tähendab pisut rohkem kui neljaminutilist kaotust – 4.02.

Nende arvutuste ja võrdlustega, olgu pahatahtlikult mõtlejaile kinnitatud, ei taha ma sugugi öelda, isegi ei ürita öelda, et Kangert, vaatamata tublile 7. kohale, sõitis ikkagi kehvasti. Minge nüüd! Need arvutused ja võrdlused aitavad küllap paremini mõista, mida tähendas eilne kaotus 2.08.

Kuid palju huvitavam on vaadata Kangerti võrdlust kolmanda koha saanud Filippo Gannaga Itaaliast (fotol ülal vasakul). Kangert kaotas talle 12,6 sekundit. Selle ajaga läbis ta keskmiselt veidi alla 169 meetri. Mis tähendab, et Kangerti eile ilmselt peast pakutud 150-meetrine kaotus oli üsna tõetruu rehkendus.

12,6 sekundit moodustab nii Kangerti kui Ganna lõpuajast 0,31 protsenti (ei hakka siin tuhandike eristamiseni minema, see ei muuda suuremat pilti).

Eelmainitud võrdlustes tähendab see 100 meetri jooksus kaotust 0,03 sekundit, mis on küll napp, aga silmaga eristatav kaotus. 800 meetri jooksus tähendab see kaotust 0,2 sekundit, mis on samuti napp, ent samas võrdsete heitluses võrdlemisi selge kaotus. Maratonijooksus tähendab see 23 ja poole sekundi suurust kaotust, mis sel alal on mahajäämus, mille saab tasa teha vaid siis, kui konkurent viimastel kilomeetritel kustub.

Veel kord: need siin on lihtsad ja kõigile arusaadavad arvud, mis aitavad meil paremini Kangerti eilset tulemust ja kaotust ette kujutada, sest protokoll on tuim, statistiline, ei loo mingit selget pilti.

Loomulikult võite välja pakkuda ka oma arvutuskäike ja võrdlusi – need on teretulnud!

Foto 1: Austraallane Rohan Dennis (vasakul) tuleb eraldistardist sõidus maailmameistriks. Foto autor: PA Wire / PA Images / Scanpix
Foto 2: Tanel Kangert MM-il eraldistardist sõidus. Foto autor: imago images / Sirotti / Scanpix
Foto 3: Austraallane Rohan Dennis sõitmas eile maailmameistritiitli poole. Foto autor: AP/Scanpix
Foto 4: Itaallane Filippo Ganna sõitmas eile MM-võistluistel pronksmedalile. Foto autor: imago images / Sirotti / Scanpix
Foto 5: MM-võistluste eraldistardist sõidu esikolmik (vasakult): Remco Evenepoel (Belgia, 2.), Rohan Dennis (Austraalia, 1.) ja Filippo Ganna (Itaalia, 3.). Foto autor: EPA/Scanpix

35 Kommentaarid:

At 10:58, Anonymous Anonüümne said...

Parem kui Huu kommenteerib seda. Eraldistardis ongi ülisuured vahed.

 
At 11:13, Anonymous Anonüümne said...

Tegemist on temposõiduga, mitte grupisõiduga. Kõik jooksud alates 800 m on grupijooksud ja võivad lisaks taktikajooksud olla, võrdlus tuleks teha ikka antud hooaja maailma parima tulemuse valguses, et 10 km on 26:48 siis 3,2 % kaotust oleks 27:39, see oleks päris korralik tulemus eestlase kohta ma arvan. Maratoni kontekstis oleks see aeg 2:06:30, mis samuti väga tugev kui mõni eesti jooksja sellise aja suudaks joosta. 100m jooksu võidetakse ikka 9,80 mis võrduks ajaga 10,11, 100m jooks ei ole samas väga pädev võrdlus.
Spordistatistik Lasnamäelt.

 
At 11:31, Anonymous Anonüümne said...

Need prossud ajast arvestatuna ei näita sel tasemel muhvigi. Vaja on watte ja võrrelda neid. Mingeid arvutusi saab teha kaudselt, statistilte andmetega kuid vaja oleks tegelikke andmeid. Siis selguks, kuhu koer on maetud.

 
At 12:05, Anonymous Anonüümne said...

Pole mõtet võrrelda eraldistarti aladega, kus toimub mees-mehe võistlus karjas koos võisteldes.
Samasuguse kaotusprotsendiga oleks Kangert eelmisel kahel MM'l olnud 4 parema seas.
Viimasel kolmel MM'il on võitja (sh käesoleval aastal Yorkshire'is) pika puuga teisele kohale ja ülejäänutele ära pannud.
Innsbruckis 2018 kaotas 2. koht (52,1 km) 2,08% ja Bergenis 2017 (31 km) 2,16%. 3. koha kaotus võitjale oli vastavalt 3,29% ja 3,03%. 4.koht kaotas Bergenis 3,30%.

I.A.

 
At 12:16, Anonymous Anonüümne said...

Rohkem peaks arvestama seda kui tihe konkurents on maanteerattas. Tsikli maailmas on sellise ITT soolosõidu esimesed 20 karvajalga väga kõrgelt hinnatud. Ootame Huu diagnoosi.

 
At 13:06, Anonymous Anonüümne said...

Kas leidub nii kõva meest siin blogis kes julgeb keerutamata ütelda kuhu koer on maetud? Kas riistvõimleja Märt peab tulema ja platsi puhtaks lööma? Padre ise peaks ka selja sirgu ajama.

 
At 13:54, Anonymous Anonüümne said...

Mis see Huu kommentaar ka väärt on? Mees sõidab Haanja 100 Mesikäpa sõitu, selle asemel et minna põhidistantsile. Paras paar Pulleritsuga, kes valis ka viimati pooliku võistlusmaa Ülenurme rattarallil. Üks paganama pehmostumine käib. Isafiguurid või asjad! Võta üks ja viska teist. Ise täismehed ja sõidavad lastesõite. Finišis ikka shokolaadist medal anti?

 
At 15:38, Blogger Priit Pullerits said...

Ei antud.
Rene Mandri sõitis ka lühikest sõitu ning Kirsipuu Jaan kolis ka pikalt lühemalt üle, tuli meiega koos Ülenurmel lõpuni, jäi veel finišis minu selja taha. Nagu Mandrigi. Kaks skalpi jälle võetud. Mitte et ma seda võtmist kuidagi üleliia tõsiselt võtaks.

 
At 15:44, Anonymous Anonüümne said...

Skalp on alati skalp. Kui Huu ka selili pandi oli täismäng.

 
At 15:52, Blogger Aare said...

to 13:54 Tao endale pähe, et H100 põhidistants on kõik need 16 korda olnud 100 km! Tegid endal ikka vanade tegijate ees sellel teemal sõna võttes margi täis.

 
At 15:58, Anonymous Anonüümne said...

Terava ja asjatundliku abstraheerimise prepareerimise tarvis on meil vaja Huud Padret ja isakesi. Nad isiklikult ei pea 100km tallama ja 100kg kangi tõstma.
Siiamaani ei ole lugenud fnaseoloogilist analüüsi Kangerti sõidu kohta. Protsendid pole ainuke tõde.

 
At 18:18, Anonymous Anonüümne said...

Protsendid pole tõde ja fnaseoloogilist analüüsi mõistavad läbi viia üksikud kõvema taseme isakesed.
See oli Eesti spordi kõvemaid saavutusi ja otsi seda delfi spordiuudistest, otsi ja kaeva olulisemate uudiste alt nagu nelisnaukase kroonika ving. Mul on vaid üks sõna kommentaariks - fakk.

 
At 18:26, Anonymous Anonüümne said...

Suurtel favoriitidel oli ebaõnne (caempenarts, Lampaert), Roglic oli veel Vuelta võidus kinni. Kangert oleks võinud ka vabalt esikümnest välja jääda

 
At 19:59, Anonymous Anonüümne said...

Mul tekkis küsimus. Oli kirjas, et Kangert ei sõitnud raadioga. St oli võimalik ka raadioga sõita ja infot saada? Miks, kui minnakse nii kõrget kohta püüdma, polnud tal raadiot?

 
At 20:52, Anonymous Anonüümne said...

Ei võrdleks Taneli tulemust ei Evenpoeli , ega kindlasti ka mitte Dennisega. Need mehed olid teisest liigast ja uhasid minutitega eest. Taneli mäng käis koos pundi meestega usun ka Tanelile endalegi ootamatult kolmanda koha pärast. Kus vahed peale 50+ km sõitu, kus peitu ja tuulde pugeda ei saa olid vaid sekundid.
Tanel ütles et kaotas 3. koha 150m. See on piisavalt pikk vahe et mitte painama jääda. Pigem ajas teda naerma et teami kaaslasega samasse kümnendikku sõitis.
Meie kõige targematena muidugi “kuitaks” palju rohkem. Kui Tanel oleks kasutanud raadiosidet oleks ta info põhjal mõne sekundi veel vâlja pressinud.
Kui Tanelil oleks kasutada olnud mõni teine Tt ratas, oleks tulemus teine. Tt rattad on omaette loomad, mille arendamine nõuab palju raha ja tarku päid. Paljud brändid pole sellele arusaadaval põhjustel palju aega pühendunud Giant, Piranello, Bmc (mustaks värviitud Bmc’ga sõitis Dennis, kuigi palgal ta siiani teamis mis kasutab Merida rattaid), Spezialised... aga on.
Oskab keegi öelda millal viimati Cannondalega Tt etapp võideti?
Ergo. Oleks top ratas oleks paar sekundit juurde saanud.
Igatahes super sõit mehelt, kes teami vahetades ütles et tahaks eraldistardi käsile võtta.
Ja oli ka elu võimalus, mõnedki ässad hooajast läbi ja Tt spersialistidel tundus ka raske olevat. Ei maksa unustada et ka Tanelil Giro ja Tuur jalgades.

Huu

 
At 01:54, Anonymous Anonüümne said...

Taneli enda kommentaar oli asjalik. Fakt on et mees tegi elu ühe parima sõidu.

Kõigi nende "kui" ja "oleksitega" on tihti tegelikus elus sedaviisi et nii nagu oleks võinud veel kuskilt 10 või 20 sekundit või mida iganes välja pigistada, oleks (õnnestumiste korral) võinud (pigem suurema tõenäosusega) lihtsalt 10 või 20 sekundit ka kaotada.

Asi läheb nende "kui" ja "oleksitega" aia taha kohe kui asjadega analüütiliselt tõsisemalt tegeleda, sest kui hakkame analüüsima mis olnuks kui Tanel oleks leidnud kuskilt veel lisasekundeid, tuleb tõe huvides ka analüüsida kas ja kuidas oleksid Taneli ees finišeerinud mehed ka lisasekundeid leidnud ja ikkagi Taneli ette jäänud.

 
At 07:12, Anonymous Anonüümne said...

Kõigepealt tuleks kindlaks teha, kui kõva tulemus oli võidumehe tulemus, võrdluses varasemate tulemustega samal distantsil. Jooksuaegadega võrdlus pole päris õige.

 
At 11:26, Anonymous Anonüümne said...

Kas Huu söötis kõigil suu liiva täis?

 
At 12:10, Anonymous Anonüümne said...

Ilma Huu-ta kobaksime me siin kõik endiselt poris ja pimeduses.

 
At 14:53, Anonymous Anonüümne said...

Ilma Huuta oleks meie puu pead juba väga paksuks kasvanud ja rähnid dolbajoobiks neid toks toks toks toks toks.

 
At 16:32, Anonymous Anonüümne said...

Tahaks ikka ära küsida, et kui 10 km jooksu aeg on pea 90 mintsa, oled normaalse kehaehitusega ja teed kõvasti ületunde, kas siis sellistele on siin blogis kohta või parem kui siin ei räägiks? Ma ise arvan, et sihukesed tüübid on kah lahedad ja vajalikud inimesed, peaasi, et lollustega ei tegele ja rahva suhtes ohtlikult ei käitu.

 
At 16:35, Blogger Priit Pullerits said...

Tere tulemast, peaasi, et normaalselt mõtlete ja maailma suhtute, mitte ei hakka globalistlikku ja vasakliberaalset ja tolerastlikku iba ajama.

 
At 17:38, Anonymous Anonüümne said...

Kui homo pole siis velkam.

 
At 18:15, Anonymous Anonüümne said...

No, siis lahe. Kartsin, et jooksuhullud nimetavad ainult 2 korda kiiremat tempot jooksmiseks ja sedagi vingus ninaga. Kahjuks on eelmise sajandi teises pooles spordifunktsionärid ilusa eestikeelse sõna "jooksmine" ära kaaperdanud ja nüüd ei teagi, et kuidas tasasel tempol kulgemist peab rahvas nimetama. Huvitav, et kui ühest pangast raha teise viia vaikse tempoga, siis kas tegu on pangajooksuga või jooksevkontoga?

 
At 18:35, Anonymous MargusM said...

Priit, palun nüüd üheselt mõistetavalt ära defineerida "normaalne mõtlemine ja maailma suhtumine"!
Muidu võib juhtuda et justkui velkam kuid pärast on hundikarjas.. neid risti tõmbamisi on siin nähtud küll.

 
At 20:25, Anonymous Anonüümne said...

See pigem 10 km kõnni, kui jooksu aeg, aga tere tulemast)

 
At 22:13, Anonymous Anonüümne said...

Ei ole midagi niisama tere tulemast. See pole siin mingi naiste klubi kuhu pääseb liikmeks rindade ettenäitamisel. Nabaproovi peab läbima nagu me kõik kunagi tegime. Higise ja hirmsa.

 
At 22:34, Anonymous Anonüümne said...

Ka mul tekkis küsimus et mida nüüd Priit õige ütles?
"normaalne mõtlemine ja maailma suhtumine!"
Tplerastid, liberastid, vasakliberaalne. Kõikidest relvadest tuld?

Nagu üks tore neomatsist kaanepoiss kohe.

Miks kommentaarid aeglaselt liiguvad, millistest FSB torudest need ennem läbi käivad?

Huu

 
At 23:09, Blogger Priit Pullerits said...

Lp Huu, nii madalale laskumist poleks küll oodanud, et kui ütlen, et mulle ei meeldi tolerastid, globalistid ja vasakliberaalid, siis tuleb kohe süüdistus-sildistus neonatsismis, selle sõna keskel küll targu n-i m-iga asendades, aga nii lolliks ei maksa ikka kedagi pidada, et ta mõeldust-öeldust aru ei saa. Kas teie, Huu, kuulute ka tõepoolest nende hulka, kes kohe hakkavad teisi natsiks tembeldama, kui nood teised ütlevad, et nemad liberaste ja toleraste ja globaliste ei salli???? Madal lend, väga madal. Kurb.

 
At 23:23, Anonymous Anonüümne said...

Bossiga peab nõustuma. Väga loll komme omasid natsiks sõimata. See maksab homme kätte.

 
At 00:02, Anonymous Anonüümne said...

Ja 22.23 puhul näeme klassikalist natsionaali.
Homme makame kätte, keelame ära, veeretame päid. Selline ongi klassiklaine diskussiooni oskuse puudumine, matslus.

 
At 08:19, Anonymous Anonüümne said...

Iseenesest pole nats ja liberaal halb, halvad asjad hakkavad s tähega sõda ja sitt, rohkem ei hakka pead vaevama selle asjaga.

 
At 11:06, Anonymous Anonüümne said...

Vaata väike liberasti diskussioonipidaja. Asi on selles et iga rahvas elab omas kodus, mitte sugugi selles et sina hakkad rahvuslasele kohe "maksame kätte", "keelame ära" kaela määrima. Küsi sakslaste rootslaste käest. Täna nad väga kahetsevad et omal ajal päid veerema ei pannud. Nimelt sinusuguste lammaste diskussaatorite päid. Mida sinu värdjapoja diskussioon maksab kui hiljem naised lapsed ahvide terrori hirmus tänavatel ja ühistranspordis kartma peavad?

 
At 21:09, Anonymous Anonüümne said...

11:06 räägib külma tõde. Tundub et on Pulleritsu võitluskaaslane, tubli mees igal juhul.

 
At 13:28, Anonymous Anonüümne said...

Me kõik oleme Pulleritsu võitluskaaslased.

 

Postita kommentaar

<< Esileht