teisipäev, detsember 10, 2019

Pullerits: Eesti sporti on vaja rohkem Mati Alavere!

Minu laupäevane kolumn «Alternatiivne käsitlus Mati Alaverist» pani inimesi mõtlema. Ja tarkadele, arukatele inimestele jõudis teema kohale. Vastukaja oli ääretult positiivne, lausa üllatav. Teiste seas reageerisid:

Eestis tuntud ja staažikas ning kõrgelt hinnatud teleprodutsent, kes kirjutas, et «väga julge, südamlik ja hästi kirjutatud artikkel»;

Eestis tuntud motivatsioonikoolitaja, kes kirjutas, et «Alaveri jutt oli lehes väga hea. Aitäh»;

tuntud ja tugev harrastussuusataja, kes kirjutas, et «Alaveri taolises käsitluses oled suuresti tõe jälgedes. Olen sellel arusaamal olnud viimased 8 aastat ja mujalt maailmast sündmuste lisandumisel on arusaam aina kinnistunud»;

tuntud ja hinnatud jooksutreener, kes on aidanud üldfüüsilise ettevalmistusega näiteks ka suusatajaid ja isegi vehklejaid, kes kirjutas, öeldes eelnevalt, et on minuga päri, et «Alaver võib vabalt olla Eesti kõigi aegade kõige kõvem treener nii teoreetiliselt kui praktilise poole pealt (management jne)», lisades, et «Alaveri kaitseb minu silmis veidigi see, et 1992-2009 oli tippsport ikka väga räpane ehk kõik tarvitasid, vist nagu tänagi...»;

Eesti ühe suure lehe endine peatoimetaja, kes helistas ja rääkis pikalt, kui tänuväärne ja vajalik see artikkel oli, et kui hull on see, kui elukogemuseta noored nagad tulevad ajakirjanduses verd nõudma, et kuidas nad ei mõista, et suurim karistus on hoopis häbi, millega on väga raske elada, ja kelle arutelust vaatas vastu väga küpse ning elunäinud inimese argumentatsioon;

tuntud spordiarst (mitte Tartust!), kes helistas ja rääkis, et tegelikult peaks Alaveri-suguseid treenereid Eestis olema palju rohke, sest siis – ja just nii, nagu järgnevalt edastan, ta mulle ütles – ei oleks Eesti sport nii perses, sest Alaver on tõesti mees, kes kogu ülikooliaja, mil ta teda kõrvalt nägi, luges ja õppis ja sisuliselt vaat et elaski laboris.

Ma olen väga nõus, väga nõus, et olgu Alaver teinud mis tahes ja olgu ta süü milline tahes, siis selle poolest, millise pühendumuse ja põhjalikkusega ta oma tööd tegi, peaks temast eeskuju võtma absoluutselt kõik Eesti treenerid – ja samjuti kõik need, kes teda viimasel ajal kergekäeliselt hukka mõistavad. Mis on teil, hukkamõistjail, omalt poolt ette näidata, mis on karvavõrdki Alaveri saavutustega võrreldavad?

Foto 1: Mati Alaver Sotši olümpial 2014. Foto autor: Liis Treimann, Postimees/Scanpix
Foto 2: Mati Alaver jootmas Karel Tammjärve 50 km sõidus Sotši olümpial 2014. Foto autor: Liis Treimann, Postimees/Scanpix
Foto 3: Mati Alaver mõõtmas Piret Pormeisteri laktaati suvel 2013. Foto autor: Margus Ansu, Postimees/Scanpix

47 Kommentaarid:

At 17:59, Anonymous Anonüümne said...

Mati Karlovitš on legend.
Tartu Maratoni ausamba, mille rajamiseks kolhoos juba aastaid raha kogub, asemel tuleb hoopis Mati kuju rauda valda.

 
At 18:06, Anonymous Anonüümne said...

Kui oled piisavalt pühendunud, võid petta sest teised ka spordis niikuinii petavad?
Mis krdi möga!
Dopinguga jändamisel peab olema 0 tolerants. Ole milline krdi. ebajumal tahes.

Kas Armstrong on kangelane et suutis touri 7 korda võita?..Ei hoopis manipuleeriv tõbras.
Kas dr. Ferrari oli geenius kes suutis materjalist ja numbritest tippe toota dopingu väikse kaasaabil. Ei tõbras, kes tegi enda kirest äri.

Kas Nba korpallurid on kangelased et suudavad üle 100 mängu hooaja jooksul teha koos playoffidega ja hüpata nii kõrgele nagu iga inimene ei suuda? Ei tõprad kõik ja suure rahamasina osad.

..ma võin jätkata hommikuni.

 
At 18:49, Anonymous Anonüümne said...

Oma talente me tunnustada ei oska. Kui meil oleks rohkem Herman Simme, oleks suhted Venemaaga ammu juba palju paremad. Hea, et lõpuks mõistus pähe tuli ja ta lahti lasti. Matiga seda viga õnneks ei tehtud ja tema saab väärt oskusi Eesti kasuks edasi kasutada. Vanglas seda võimalust poleks. Priit ajab õiget asja.

 
At 19:22, Anonymous Anonüümne said...

Noh olid oma rõõmu aastad, kuid.... ? Või oli räpane ja teised ka kasutasid 1992 - 2009 Sel juhul oli asi õige ja medalid teenitud.
Või et mis oleks Veerpalu Mae kohad olnud ilma kasvuhormoonita? Oskab keegi pakkuda? Esikümnesse oleks vahel ikka saanud?

 
At 21:02, Anonymous Anonüümne said...

Poleks pidanud 2011 talvel nii haledalt vahele lendama. Kas Alaver ei aimanud et tal ollakse jälil?

 
At 21:17, Anonymous Anonüümne said...

Ehk rohkem südamest pühendunud dopingutreenereid.

 
At 21:19, Anonymous Anonüümne said...

Mati Alaver on nagu ümbrikupalka maksev ettevõtja- kui ta makse maksaks, siis ta läheks ju kohe pankrotti. Aga näed, teised ettevõtjad ju suudavad maksud maksta ja jäävad isegi kasumisse? Milleks on siis vaja ennast niimoodi piinata? Kui ausalt ei suuda siis oleks ehk mõistlik teine amet valida? Kaabaka koht ei ole ikkagi korralike inimeste hulgas. See kehtib igal elualal, mitte ainult spordis.

 
At 21:41, Anonymous Anonüümne said...

Härra Pullerits, te hakkate mulle järjest rohkem meeldima.

 
At 22:17, Anonymous Anonüümne said...

21:41 Pullerits on paljude lemmik, tema soosingule on konkurents. Kui tempokrossi ei sõida võid mokad puhtaks pühkida.

 
At 00:52, Anonymous Anonüümne said...

Vaat,21:19,sellega on nii, et nii kaua kui vahele ei jää ja suudad läbi lüüa, oled tegija, aga kui pättusega vahele jääd, siis põlatud kaabakas. Mitte vahele jäämine nõuab ka suuremat osavust, rohkem raha, mõjukamaid tutvusi jne. Aga seda suudavad endale lubada vaid eriti kõvad tegijad, tippude tipud. Mati nende hulka lõpuks ikkagi ei kuulunud, olgugi, et omas ringkonnas lausa kindrali auastme välja teenis. Asja muudab muidugi eriti piinlikuks fakt, et pealeolümpiavõitja keisist juriidiliselt puhtalt välja tulekut vahele jäi lõpuks täiesti perspektiivitute, teise ja kolmandajärguliste suusatajatega juba mitmendat aastat tulemusteta katsetades. See on umbes sama, kui keegi pangast miljoneid pätsanud ja sellest puhtalt välja tulnud varas jääks natuke hiljem haledalt vahele maximast lauaviina virutades. No ei ärata mingit kaastunnet ega imetlust.

 
At 08:51, Anonymous Anonüümne said...

Mati ei ole mingi kangelane. Unusta ära Priit.
Dopingu järgi sirutanud tipptreener, ei muud.

Huu

 
At 09:08, Anonymous Anonüümne said...

See vist jääbki mõistatuseks, miks oli vaja veel ühele ringile minna, pole nõus, et täiesti lootusetute meestega, Karel oleks Seefeldis, kui doos oli õigeaegne, sõitnud esikümne piirimaile, Veerpalu jun. 30-ne hulka. Esimese projekti viljad küpsesid ka kuus aastat (Albertville`92 - Nagano`98), sinna vahele jäi väga palju kohti neljandas, viiendas jne. kümnes. Aga ainult tulemustele panustamine tekitab vististi sõltuvuse. Tagantjärgi kohe kahju, et Venemaa koondis jäi Mati Karlovitši poolt putitamata..

 
At 09:43, Anonymous Anonüümne said...

Tubli professor küll, kes ütleb, et oluline on tegeleda dopingu kasutamise uurimisega. Treener peaks ikka oma õpilasi treenima ja selles vallas ennast pidevalt harima.
Erialane ja aus tegevus ei pruugi kunagi tulemust anda, sest õpilastel ei pruugi olla piisvalat talenti. Häid treenereid on terve maailm täis.
Antud artikkel on haige ja väga vale lähenemisega. Sellega, et Alavaeri peaks nüüd päris mutta tampima ma muidugi nõus ei ole aga samas mingit lugupidamist ka tema tegevuse suhtes ei saa olla. Tark on ta lihtsalt rahule jätta.
Veel, kui laiemalt tagasi vaadata, siis sellel ajal oli nii, kas tegid nagu Alaver ütles või sinul kohta Eesti suusakoondises ei olnud. Ausad inimesed tegelesid muuga, mitte suusatamisega kuigi soov ja tahtmine oli olemas.

 
At 09:48, Anonymous Anonüümne said...

Siin on jungad, kes ei tea karmidest 90-test muffigi. Siis pidi muus maailmas jala ukse vahele saamiseks pea kandiline olema. Selleks, et sind akseptitaks. Süütuse teema on popp viimasel kümnendil. Aga kuidas süütud lapsi saavad, kas katseklaasi dopingu abil? Seda küll ei tea.

 
At 11:02, Anonymous Anonüümne said...

Pühendumus on kahtlemata väga teretulnud nähtus ükskõik mis elualal, aga kui eesmärgi saavutamiseks kasutatakse vahendeid, milles pole kokku lepitud või mis on moraalselt küsitavad või pole õiged, siis on ikka paganama jama lahti. Eriti, kui jala ukse vahele saavad alaverisugused haritud, koolitatud tegelased, kellel on keskmisest inimesest enam mõjuvõimu, autoriteeti, sidemeid, karismat jne. See kahju, mida need inimene võivad ühiskonnale tekitada, on ikka üüratu. Keegi ei tohiks ebaväärikalt käituda, ammugi mitte lugupeetud avaliku elu tegelased, mis sellest, et Alaver on ise kõik saavutanud.

 
At 11:04, Anonymous Anonüümne said...

Seda kiidujuttu kuidas Mati on Eesti parim treener ja kuidas ta isegi jõuluõhtul õppis õppis ja õppis on piinlik lugeda.

 
At 11:16, Anonymous Anonüümne said...

Mis roll oli tippteadlane Kõksil seda ei tea isegi 90 te tippmehed.

 
At 11:52, Blogger Priit Pullerits said...

Lp 09:48, ütlete vähe, aga väga täpselt. Just, seda ütles mulle ka mu loos viidatud endine tipptipptoimetaja, et noortel, kes nüüd ajakirjanduses on - ja kes ka siin sõna võtavad - puudub arusaamine varasemast elust, puudub kontekst, puudub eluline tunnetus, neile on kõik stiilis "üles puua ja kohe!". Elutargemad mehed - räägin neist, kel eluaastaid vähemasti üle 45 - näevad asja nüansse, telgitaguseid, näevad juhtumit kogu selle kompleksuses, mitte primitiivselt "üles puua ja kohe!". Nii lihtsakoeliselt näevad asju need, kes pole tol ajal, 90ndail ja ka nullindail täisteadlikult elanud, pole tolle aja masinavärgist läbi käinud ja kellel on veel jätkuvalt naivistlik arvamus, et ainult üksikud hullud teevad tippspordis pätti. Siin on mängus palju suuremad jõud, vaadake kas või, kuidas Venemaad kotitakse dopinguga (mitte et ma Venemaad kaitsta üritaks, ei, pigem hõõrun kahjurõõmust käsi, aga see ei muuda tõsiasja, et seal on tegemist süsteemse vasturünnakuga ühe süsteemi väljalülitamiseks, sest nad läksid liiga uljaks, liiga nahaalseks, samas kui teised teevad asja varjatumalt, rafineeritumalt - aga selleks, et teiste pseudoausus välja paistaks ja kahtlusi ei tekikski, tulebki ühte suurt maksimaalselt kottida, teha ühest totaalne patuoinas, eriti sellisest, keda on kerge vihata).

Ma ausalt öeldes oleks lootnud, et siin on lugejatel rohkem oidu ning suutlikkust näha elu kogu selle keerukuseses ja varjatud seostes, mitte kalevipojalikult serviti lihtlabaselt lahmides.

 
At 12:06, Anonymous Anonüümne said...

Mitte muffigi pole muutunud. Papa Pullerits peab jälle platsi puhtaks lööma.

 
At 12:50, Anonymous Anonüümne said...

Priidu ealisena omal ajal igasugusest sitast läbikäinuna ja näinuna ei jaga absoluutselt sellisel kujul õigustamist ja puhtaks pesemist. Pigem on just nooremad selles suhtes leebemad.

 
At 13:33, Anonymous Anonüümne said...

Jaa, 90-ndad oli üks hirmus aeg...

Aga tulevik on meie suusatamisel veelgi tumedam. Seda tänu Matile.

 
At 14:18, Anonymous Anonüümne said...

Venemaa läheb nagu läänes oma dopinguga erafirmade tasemele ja kõik jätkub. Ammu oleks seda tulnud teha. Hakkab saba suitsema on kerge kogu kupatus alla lasta. Eestile kus saladus oli teada mitte ainult suuskurite tsunftis oleks võinud kah suurem karistus määrata. Meie õnneks asi sumbus.

 
At 15:22, Anonymous Anonüümne said...

Ka mina olen 45+ ometi ei leia et 90 ndate koperatiivitajad, viruärikad, linnuvabriku grupi liikmed, firmade erastajad-kaaperdajad peaksid medalid saama, et omal ajal mehises (labiilses) maailmas hakkama said.
Miks nurised laps ajakirjuniku kallal? Kas temal ei ole õigus oma ärenägemisel ja väärtushinnangutel asjade käigule objektiivset hinnangut anda?
Sama labane on väita et teil Pullerits keelan II maailmasõja ja renesanssi asjus sõna võtmast, sest te ei ole sealt ajast pärit.

Kõik te kampaanja on vaht ja roosa aur. Mis suurt pilti sa taga ajad, kui unustad oma lemmikud ehk fakti. Alaver siurutus dopingu järgi et tulemusi toota ja tegi seda aastakümneid.
Raske lapsepõlv ja kõik tegid ei ole siinjuures vastuargument.

 
At 15:57, Anonymous Anonüümne said...

Kilba kah! Millal 90ndad lõppesid:
a) 20 aastat tagasi
b) 90ndad kestavad edasi
c) mis need 90ndad on
d) tra rsk, mida sa mölised, tahad lõuga saada

 
At 16:08, Anonymous Anonüümne said...

Priit, mis uuriva ajakirjaniku jutt see on. Rikkad advokaadid on teinud "vettpidava" lepingu prokuratuuriga ja veel rikkamaks saanud, võiksid parem selle sisu kätte saada. Suhteliselt lootusetust olukorrast saadi jälle maksimum. Mõelda vaid, mis toimus selle Alaveri "teami" ümber kui Veerbalu esimest korda vahele jäi, teadlased, statistikud, kõik mestis. Analüütiline viga. Auväärt ülikooli professorid, Kõks saadeti muidugi palmide alla, Küsi oma TÜ tööandjalt, mis paturegister tal maha jäi …

 
At 16:11, Anonymous Anonüümne said...

Pakun d vastuseks

 
At 17:17, Anonymous Anonüümne said...

Ma tõesti ei saa aru neist, kes nõuavad tankistide hukkamist. Isegi kui tankistiks on kindrali aukraadiga nägu. Aeg on toonastel mahitajatel ette astuda ja öelda, et lõpetage jama, meie soovisime ja nõudsime seda, mida Mati tegi.

 
At 19:35, Anonymous Anonüümne said...

Mati pole süüdi. Teda mahitati ja peteti. Astugu süüdlased letti. Kas Pullerits tunneb tegelikke süüdlasi või peab Säinas hakkama vihjama?

 
At 20:28, Anonymous Anonüümne said...

Selle kõige taga on Süvariik.

 
At 21:14, Anonymous Anonüümne said...

Kes on Süvariigi sulased?

 
At 23:17, Anonymous Anonüümne said...

Kas see valskus oli kõike seda väärt, et edaspidine elu vaikides peita ennast habeme ja kapuutsi varju?

 
At 07:19, Anonymous Anonüümne said...

PP alternatiivse käsitluse teooria MA suhtes ei ole pädev mitmel põhjusel:
-aastatel 1998-2010 (kui mitte kauem) oli MA kogu rahva ja ajakirjanduse silmis tark, töökas, võimekas treener , mis päädis erinevate auhindade, preemiate, autasudega ehk see mida hetkel nimetatakse alternatiivseks oli võimas mainstream, kahtlusteta ja õigustatult
-elu on dünaamiline ja pidevalt tuleb juurde uusi argumente, teadmisi jne. Praegusel hetkel on meil juba oluliselt rohkem teada ja seega ei saa ju kinni jääda vanasse-argumendid tuleb ritta panna ja nende järgi kujundada uus arvamus
-nii et praegu nn alternatiibvne käsitlus pole midagi muud kui püüd mitte märgata uusi teadmisi ja lihtsalt kopeerida kunagist mainstream-käsitlust, kuigi see etapp on juba ammu läbitud koos arusaamisega, et MA on mingil moel väga õnnestunud treener
kah priit

 
At 10:22, Anonymous Anonüümne said...

Alaver ei oleks Alaver, kui tal ei oleks olnud Maed ja Veerpalu. Ei vaidle, et Alaver oli pühendunud, laialdaste teadmistega inimene, kuid vastupidavusaladel pole pelgalt väga heade teadmistega suurt midagi teha. Oluliselt suuremat rolli mängib sportlane kui talent. Mida talendikam on sportlane, seda vähem on vaja treenerit ja vastupidi.

 
At 10:34, Anonymous Anonüümne said...

Poltoranin oli samuti talent aga tulemused jäid tulemata. Mae ja Veerpalu opereerisid lihtsalt hoopis teiste hormooni kogustega kui praegu võimalik on.

 
At 10:36, Anonymous Kärna Ärni said...

Kõik need 3 meest ja Tolik oma Kikuga on legendid.
Tõid meile palju medaleid.
Millal järgmised sellised tulevad?

 
At 10:41, Anonymous Anonüümne said...

Matemaatiliselt ebatõenäoline et väikerahva seast sünnib korraga kaks supertalenti kes võidavad naabermaid kus valik mae ja veerpalu leidmiseks kümneid kordi suurem ja rahalised ja klimaatilised tingimused paremad neid voolida. Nii et kas Alaver tegi Mae ja Veerpalu või vastupidi? Millal muutusid 40 kohad esikümne kohtadeks? 2001 2002. Talendid muide sõidavad juba 23 aastaselt esikümnes.

 
At 10:42, Anonymous Anonüümne said...

Klikkige Pulleritsu!

https://www.postimees.ee/100-nagu-2019/6827342/katrin-merisalu-tousis-tippu

 
At 10:47, Anonymous Anonüümne said...

Suusatamise kandepind on maailmamastaabis siiski suhteliselt hõre, mingit supertalenti pole ilmselt vaja otsida.

 
At 10:51, Anonymous Anonüümne said...

Absoluutskaalas hõre jah aga norrakaid somme rootslasi 5 5 ja 8 miljonit ja venelased oma metsadest alati mõne talendi leiavad eks katsu läbi lüüa.

Vaata laskesuusavõistlustel on kogu euroopa esindatud, isegi bulgaaria rumeenia panevad teatesõite. Kah pooleldi suusatamine.

 
At 10:52, Anonymous Anonüümne said...

Pullerits võiks amatöör ja nišialade asemel kirjutada midagi suurt, filusoofilist. Oleks rohkem kasu.

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Wanda_Rutkiewicz

 
At 11:11, Anonymous Anonüümne said...

10:22 väga huvitav arutluskäik. Või Mae ja Veerpalu olid nii talendid et tulid ja panid norrakate hoolsalt dresseeritud satsile pähe nagu ise tahtsid.

 
At 11:24, Anonymous Anonüümne said...

Poltol jäi jah just sutsu puudu kuldmedalitest

 
At 11:37, Anonymous Anonüümne said...

Las Pullerits kirjutab mis talle kõige rohkem muret teeb. Idioodid kommentaariumis seda küll aga muud asjad spordis ja poliitmajanduslikus keberniidis.

 
At 11:39, Blogger AinK said...

Ma olen väga nõus, väga nõus, et olgu ajakirjanik X.X. plagieerinud palju tahes ja olgu ta süü milline tahes, siis selle poolest, millise pühendumuse ja põhjalikkusega ta seda tegi, peaks temast eeskuju võtma absoluutselt kõik Eesti ajakirjanikud – ja samuti kõik need, kes teda viimasel ajal kergekäeliselt hukka mõistavad. Mis on teil, hukkamõistjail, omalt poolt ette näidata, mis on karvavõrdki X.X. saavutustega võrreldavad?

Priit, kas kirjutad sellele tekstile ka alla?

 
At 14:22, Anonymous Anonüümne said...

Ain, kui omanik ja peatoimetaja käsivad ajakirjanikul seda teha ja esitavad vastuvaidlemist mittesallival viisil oma soovi ultimatiivse hoiatusega, et juhul kui soov jääb täitmata on ajakirjanikul ka oma erialal lõpp tänu tellimuse esitajate mõjuvõimule, siis mis jääb inimesel kes midagi muud ei oska üle, kas tõesti läheb madalapalgalisele koristaja tööle või täidab tellija soovi?

 
At 14:38, Anonymous Anonüümne said...

Homme läheb blogi kinni kolksti

 
At 16:25, Anonymous Anonüümne said...

Loodame et Pullerits oma sõna maksma paneb.

 

Postita kommentaar

<< Esileht