laupäev, jaanuar 23, 2021

Pullerits: Kui kaua jätkub sissisõda Eesti suusaradadel?

LISATUD VERIVÄRSKE SUUSAVIDEO!

Me kõik teame, et on terve hulk tüüpe, kellele on kama kaks, et rajameistrid on kallite masinatega öösel mitu tundi vaeva näinud, et suusatajatele sõidurada ette valmistada, ja kes siis tulevad ja talluvad neil radadel tuima süüdimatusega, veavad seal kelkugi ja lasevad last sellega suusarajal mäe otsast alla, samuti jooksevad või jalutavad suusarajal koera. Kusjuures pahatihti jääb neil õigust ülegi, kui keegi neid manitsema läheb - nagu rääkis mulle selle kohta Valgehobusemäe baasi pealik Kalju Kertsmik. Sattusin isegi hea mitu aastat tagasi lapsi kelgutavate vanemate internetipahameele alla, kui ütlesin ühele, et ärgu tallaku Tähtvere spordipargi sprindiringi suusaradadel.

Aga niisama frustratsiooni väljavalamisest ei aita, teema tuleb ikka laiemalt päevakorda tõsta. Seda tegingi tänase Postimehe Arteris, kus kirjutan sissisõjast Eesti suusaradadel. Sinna juurde lisasin ka kirjutamata ehk hea tava reeglid, mida peaks iga normaalse mõistusega inimene järgima. Näis siis, kas sellest tõuseb ka mingit kasu ja kas hoolimatud suusaradade rikkujad võtavad mõistuse pähe.

Siin saate vaadata minu täna, laupäeval kauni päikselise päevaga tehtud videojuppi Tartu Tähtvere spordipargi suusaradade kaunimatest kohtadest. No öelge mulle, miks peaks keegi neid oma mõtlematu ja suusarajale sobimatu käitumisega rikkuma! Mis inimesed need küll sellised on?!

Foto 1: Trummi kiire laskumine Tallinnas Nõmme terviserajal, kus selle nädala teisipäeva varasel pärastlõunal kukkus Postimehe fotograafi silme all tunni aja jooksul 70-80 protsenti allasõitjaid, sest klassikarada oli lõhutud. Foto autor: Eero Vabamägi, Postimees/Scanpix
Foto 2: suusatajad Tallinnas Nõmme terviserajal. Kus peaks siin kellelegi teisele veel ruumi jätkuma?! Foto autor: Eero Vabamägi, Postimees/Scanpix

52 Kommentaarid:

At 21:58, Anonymous Anonüümne said...

Ärge jätke Padret külma kätte!

 
At 22:55, Anonymous Anonüümne said...

Homne sõit
https://sport.television.ee/Live/d2ff0730-315d-4968-84f3-016e30c6401e

 
At 23:25, Blogger markko said...

Autor on selle kommentaari eemaldanud.

 
At 23:27, Blogger markko said...


Video on kena, kõik ju toimib.

 
At 23:37, Anonymous Anonüümne said...

Lahe päevapaiste ja puhta põhjamaine rada. Niimoodi kampa naistesse sisse sõita ja kiljumisi põhjustada on kah omamoodi lahe, põlvkonna värk!

 
At 10:50, Anonymous Anonüümne said...

Lumevaesed talved meid kultuurituks teinud suusatamise suhtes. Nagu ka ratturitega ei osata arvestada, siis nüüd ka suusatajatega.
Põhja-Eestis olukord hullem. Nädalavahetusel mets rahvast täis, suusatajaid ja sama palju jalutajaid. Ka kerge integratsiooni probleem taas. Venelased ei suusata, nad jalutavad suusaradadel terve perega. Lõuna-Eestis teatakse reeglina ikka mis on suusarada ja kuidas seal käituda.

 
At 12:57, Anonymous Anonüümne said...

Lõuna-Eestis ei tehta üldiselt suusaradu terviserajale.

 
At 14:36, Anonymous Anonüümne said...

Millised on suusarahva ootused kanakamba nukuvalitsusele? Kas peab valimisteni vastu või nokivad jõuluks esimesed ohvrid verele? Kui nad lõpetaksid riigis suusatajate terroriseerimise kelgu, ratta, jooksu, jalutamise ja moto sõprade poolt ära vastavate sääduste ja märkide legaliseerimisega, siis võiks neid edaspidi ka tänusõnaga meenutada.

 
At 16:42, Anonymous Anonüümne said...

Küss suurele ringile, et kas Eesti ideaaliks jääb refilik kohtuõigus või isamaaliselt jätkusuutlik õiglusriik? Lihtsalt uskumatu, et libistajad on jälle suures plaanis. Ilmselge, et uueks suusatalveks on see kooslus ka sügistormide lammutamistega läinud. Niru lugu. Võiks ikka riigis kehtida õiglane põhimõte, et pasakotid istuvad vagusi ja ei tiku püünele isegi kui asi on jokk.

 
At 19:58, Anonymous Anonüümne said...

16:42 ja 14:36, tehke õhtul veel üks pikem suusaring, sellist juttu on vaja vähe paaristõugetega sepistada ja karastada, võtke suurem alasi, ikka mingi 32km või rohkem ette.

 
At 20:36, Anonymous Anonüümne said...

Kas Pulleritsu treener Teppan on endiselt Hiina koondise treener?

Vene koonduse juures on Eesti määrdemehed ja Soome laskesuusa juures, Sveitsi koondise treener on Eesti mees, USA naistesuuski määris/määrib eestlane.
Mõni ajakirjanik võiks teha suure loo, kus sel hooajal eestlastest taustajõud teiste koondiste juures tegutsevad.

 
At 20:49, Anonymous Anonüümne said...

14:36 Pulleritsul ei jää muud võimalust kui kanakamba nukkudega sõber olla tema sõbrad Ansip Kadast ja postikad juba on.

 
At 22:25, Anonymous Anonüümne said...

"isamaaliselt jätkusuutlik õiglusriik"
mis asi see on?!

 
At 23:25, Anonymous Anonüümne said...

Eks see riigivaraste vaba riik ole, kus pukis on õiglased näod kes ei pea pugema õiguse viigilehe taha.

 
At 10:57, Anonymous suusaunt said...

sõitsin ka nädalavahetusel memme näoli lumme Haanjas. Oli teine suusarajale kepikõndi läind tegema ja kui hõikasin laskumisel, et ettevaatust nüüd, siis kukkus kalpsama ja jõudis täpselt jälge selleks ajaks kui kohale jõudsin. Sain kiirust küll niipalju maha, et hellalt memmel ümbert kinni võttes oli maandumine sujuv ja kõik jäid terveks. Aga parem jah kui selliseid ehmatusi vältida saaks.

 
At 11:25, Anonymous Anonüümne said...

Kas Pulleritsul on luureandmeid, kas Viru poolmaraton jääb ära?

Seis on vesine, aga lubab nädala 2.pooles külma.
http://www.ilmateenistus.ee/ilm/ilmavaatlused/sademed/

 
At 14:48, Anonymous Anonüümne said...

Unt 10:57 nuq a kas ti protsesmisõq käigun memmekõsõlt mõnõq hääq sõnaq uma kiilt kah opseq?

 
At 15:07, Anonymous Anonüümne said...

Kuidas PP vorm on, kas laupäeval Mõedakal tuleb omas masinaklassis poodiumikoht?

 
At 15:26, Anonymous suusaunt said...

ma esi iks kõnõlõ kirjakiilt, memmeke pruuknu õi võro kiilt kah kui vabandama nakkasõ, olli vist ka määnse sisserändaja

 
At 17:35, Anonymous Anonüümne said...

Valitsusest löödi pisisulid minema ja asendati need suurte pättidega. Kas ei oleks juba aeg Mati Alaver ja Andrus Veerpalu taas suusaliidu ette otsa panna?

 
At 18:17, Anonymous Anonüümne said...

Vahendas kontakte, jagas poistele hormoonisüstlaid, korraldas Annuse kaudu rahastuse... Mina usun Matit.

 
At 18:28, Anonymous Anonüümne said...

Kas peremees on trennis?

 
At 18:34, Anonymous Anonüümne said...

Kelgu klubi kirjutas ja lubab raha tagasi, kui Suurest Mõõduvõtust loobuda.
Kas jälle matk, jala või suuskadel, seekord igaüks oma metsatukas.

 
At 19:26, Anonymous Anonüümne said...

Kelguklubi juba alt ei vea. Suurem mõõduvõtul saad saad mõõduka tasu eest kas suusatada, kelgutada, uisutada või poris patseerida ja pärast veel uhke medali kaela kah.

 
At 19:57, Blogger Priit Pullerits said...

See on teravmeelne mõte, 17:35! Sest mis siis Mati ja Andrus tegid? Nad tegid seda kõike eesti inimeste heameeleks, Eesti au ja kuulsuse ja võidukuse hüvanguks - mis on palju suuremad eesmärgid kui need, mille nimel paljud poliitikud on vääriti toimetades sisse kukkunud - ja nüüd täiesti ausa näoga valitsust teevad!

 
At 20:32, Anonymous MargusM said...

Oi kui pateetiline kuid ei tule härrast pisarat silmanurka, no ei tule.
Priidu moodi udu ajades võiks öelda et ka eestlased kes saksas autovargil käisid ja need kes juveelipoode röövisid (ei mäletagi enam kus..) tegid ka seda kõike Eesti hüvanguks, et meie skp ikka kosuks ja läänele järgi jõuaksime..

Tuleb ikkagi hakata aru saama et ei tehtud seda kõike "eesti inimeste heameeleks, Eesti au ja kuulsuse ja võidukuse hüvanguks" vaid ikka oma staatuse ja heaolu kasvatamiseks! Kõik see bla-bla oli Priidukeste ullitamiseks, toimis nagu näha.

 
At 22:43, Anonymous Anonüümne said...

Nõus eelmisega... üks pilt räägib rohkem kui sõnad
https://sport.postimees.ee/1713319/kristina-migun-vahi-ajakirjanikud-hakkasid-kiirelt-mind-ara-kasutama

 
At 23:31, Anonymous Anonüümne said...


Mitte ei saa aru, miks Peetrike13 kamba teemal ikka vahtu ülesse pritsitakse? Karelil ja Algol võiks lasta edasi elada normaalset elu, mehed tegid vea, tunnistasid ülesse, võtsid vastutuse ja lehemehed ikka tüütavad kõnedega. Ilmselt hakatakse taga ajama Federeri ja saab veel jaurata kaua. Kui ajakirjanikud oleks ausad spordimehed, võtaks parlamendi koridoris meile kõigile tuntud persooni hõlmadest kinni ja nõuaks tõde, mis pahad molekulid need olid. Aumehed saavad igavese kiusu, jokitajad riigileiva. Nii need asjad ei tohiks olla.

 
At 07:19, Blogger Priit Pullerits said...

Jah, ei tohiks, aga miskipärast on. Järeldus: ausa ülestunnistuse asemel aja tagasi, salga, vassi ja keeruta.

 
At 09:24, Anonymous Anonüümne said...

Sinivereliste teema rohkem. Nii toimibki valitsemine. Eesmärk pole mitte areng vaid võim. Võim pimestab ja sunnib tegema hulle asju. Võta mingi suva noormees kes kondimootri asemel päris mootosiga sõita saab. Alguses nats hoitakse tagasi proovitakse tunnetust saada aga siis pannakse punn põhja ja vaadatakse mis juhtub, kuidas füüsika seadused toimivad. Nii on ka võimu juures olijatega. Alguses ollakse tagasihoidlikud, lastakse maalida positiivset kuvandit ja siis virutatakse nii palju kui annab, et kõik kardaks ja tee pealt eest kaoks. Mingil hetkel aga pannakse ikka teelt välja kuna süsteem muutub juhitamatuks. Mäletate seda kuidas üks tänane tuntud poliitik mootorsaaniga kondid murdis? Mis jama siis oli kas tõesti ainult oma lollus või lihtsalt loll jutt, et kontrollimisest pääseda?

 
At 09:34, Blogger Priit Pullerits said...

Väga hea ja tabav võrdlus, 09:24!

 
At 11:33, Anonymous Anonüümne said...

Millal vanakooli suusatajad süstlalugusid rääkima hakkavad või võetakse need hauda kaasa?

 
At 12:18, Anonymous Anonüümne said...

https://twitter.com/i/status/1352684692135358465

 
At 13:33, Anonymous Anonüümne said...

Vanakooli suusatajad ja teised spordimehed ilmselt pigem võtavad jah oma süstlalood hauda kaasa. Seal on see oht, et kui üks räägib, siis teised ei räägi ja see rääkija, kes üritab aus olla, jääb hoopis lolliks ja petiseks. Samas kui teised süstlamehed irvitavad pihku ja on õiged mehed edasi.

 
At 13:55, Anonymous Anonüümne said...

Oluline on märkida, et vanakooli meestel on ka kuldsed käerauad saavutuste eest. Kui nüüd lobisema hakata, siis tuleb välja, et peab ka rahad tagasi maksma ning ega see tavaline riigipinss ka miski eriline äraelamise allikas ole ja kui ise ei jõua maksta, siis peavad seda tegema pärandi vastuvõtjad. Palju jama loba jutu eest.

 
At 15:15, Anonymous Anonüümne said...

Näe mehed jagavad matsu. Kuidas pani kõhna kõverik Zimjatov kõik alad ja teate kinni? Vanad eesti kõutsid teavad aga ei räägi. Pullerits võiks nende käest küsda. Kasutada santaasi siis laulavad nagu linnukesed.

 
At 16:33, Anonymous Anonüümne said...

Zimjatovist ja Matist rääkides leidsin Delfist sellise artikli aastast 2010:
Kired Mati Alaveri võimaliku siirdumise üle Venemaa suusakoondise peatreeneriks ei näi vaibuvat - nüüd avaldas arvamust neljakordne olümpiavõitja Nikolai Zimjatov.
"Mina igal juhul suhtun positiivselt Alaveri tulekusse, kui ta nõusse jääb, oleks see hea variant," vahendas Õhtuleht Zimjatovi intervjuud ajakirjale Lõžnõi Sport.
"Mati Karlovitš on võtnud õppust nii nõukogude kui ka läänemaailma treeningmetoodikast ja tulemused räägivad ise enda eest," lisas Zimjatov. "Seega pole ma absoluutselt nõus kriitikaga tema aadressil. Lisaks on meil mitmed suusatreenerid seotud dopinguskandaalidega."

 
At 17:08, Anonymous Anonüümne said...

No näete siis. Las Pullerits toob info lagedale, kõrvetades või nüpeldades vahet pole mis meetodiga

 
At 18:24, Anonymous Anonüümne said...

Testiikulid kruustangide vahele ja infot voolab nagu jõgi.

 
At 18:37, Anonymous Anonüümne said...

Kas ükspäev ilmub raamat "Meie Mati"?
Kes on autor, kas Pullerits?

 
At 19:28, Anonymous Anonüümne said...

Jätke see lapsik mati teema,kohe-kohe on Viru maraton..........panna on vaja.

 
At 19:30, Anonymous Anonüümne said...

Pulleritsu tagahoovis on coxteist senti värsket lund, ärge segage mingi kurgihooaja jutuga! Wassbergi on vaja täna panna, homme aga tuleb teras kuumaks sulatada ning vahal ojadena voolata. Kui parakas parajalt suitsema hakkab, siis tuhalabidaga pulbrit peale ja suusad hange jahtuma.

 
At 21:33, Anonymous Anonüümne said...

Kas Viru maraton toimub räätsaretkena?
Palju seal rada alles veel on?

 
At 21:51, Anonymous Anonüümne said...

Kõik alles

 
At 22:04, Anonymous Anonüümne said...

Võhmameeste fassaadidel lipud poolde masti, Vilt läks ära! Olgu mastimänd mälestatud!

Reksid ERRis reas, selle kümnendi edekabelitest etem lugemine!

 
At 22:08, Anonymous Anonüümne said...

Mõedakal kogu rada vähemalt hindele "rahuldav", mõnda kohta ajavad labidatega juurde. Kui juurde sajab, saab paremaid hindeid kah arutada.

 
At 07:51, Anonymous Anonüümne said...

Jahhh,Vildi Mart oli tolleaegne talent...........praegustes oludes 3,39—2-3 sek ,Tiidrek?............oli ka kõva eluvend,pruudid mäletavad heldimusega.Iial poleks uskund,et koroona võtab.......tõuske püsti!

 
At 08:20, Anonymous Anonüümne said...

1.50,2

 
At 08:37, Anonymous Anonüümne said...

Mardi põhidistants oliikkagi 1500m

 
At 10:05, Anonymous Anonüümne said...

Legendaarse jooksumehe mälestuseks.

https://arhiiv.err.ee/vaata/sport-intervjuu-mart-vilt


Reportaaz liidu meistrivõistlustelt, ajaribalt 36:20

https://arhiiv.err.ee/vaata/spordiaasta-1966

 
At 10:40, Anonymous Anonüümne said...

Pealik oli Peetrike, tema poisid Prince Charles, Maxi, Andrej ja Einstein.

Aga mis nime kandis Andrej isa?


https://www.err.ee/1608087337/alaveri-toimiku-uued-materjalid-tammjarv-ja-annus-olid-asja-enam-segatud

 
At 13:17, Anonymous Anonüümne said...

Materjalides on kas isa või Andrej treener, 10:40, ärge segage vett ja katsuge konkreetsuse joonel püsida. Igaühes pole detektiiviks ainest.

 

Postita kommentaar

<< Esileht