kolmapäev, august 25, 2021

Pullerits: Miks ma ei toeta president Kaljulaidi, olgu ta pealegi sportlik?

Võiks ju arvata, et president Kersti Kaljulaid (fotol paremal) sobib mulle. Oli varem mitmel alal igati hakkamasaav ja sportlik pealekauba, erinevalt näiteks eelkäija Toomas Hendrik Ilvesest: uisutab, suusatab, jookseb, sõidab rattaga. Ometi see ei aita. Miks?

Alustaks kõige värskemast. Eile, teisipäeva pärastlõunal tegin intervjuu ERMi direktori Alar Karisega, kellest on saanud presidendivalimistel peafavoriit. Muude teemade seas küsisin ka järgmist.

Pullerits: «Kas oleksite pannud [presidendina] selga pusa kirjaga «Sõna on vaba» (fotol all paremal) ja läinud riigikogu istungilt välja?»

Karis (hakkas vastama juba enne, kui suutsin küsimuse lõpuni sõnastada): «Ei. Vastus on ei. Peab austama teist poolt. Üks austuse väljendus on see, kuidas sa räägid. Võib ka välja öelda asju, mis sulle ei meeldi, aga seda peab ütlema viisil, et sa ei solva teist poolt. Teinekord on see raske, saan aru. Ja riietusega on sama asi: kui lähed Eesti Vabariigi parlamenti või presidendiga kohtuma, paned end [korralikult] riidesse. Selline on mu kodune kasvatus või lastetuba. See peab olema ikkagi väga suur... viha, et käituda niimoodi provokatiivselt.»

Rääkisime Karisega ka Kaljulaidi vihast. Kaljulaid on ju öelnud, et tema vihkab EKRE-t nende käitumise pärast. Küsisin Kariselt, kuidas tema suhtub EKRE-sse.

Karis: «Vihkamine on väga sügav tunne. Mina ei saa öelda, ka inimesena, seda kellegi kohta. Jah, mõni asi mulle ei meeldi, lollus ärritab. Aga vihkamine on sama tugev tunne nagu armastus – peab väga suur põhjus olema kedagi vihata.
Kui öelda, et vihkad kedagi, siis vihkad sedasi ju osa rahvast.»

Ma võin eksida, aga nii mulle tundub – ja see tunne on siiras, mistõttu ei saa see mingil viisil olla ekslik –, et Kaljulaid tegelikult ei hoia ega armasta Eestit ja eesti rahvast (jah, just väikse tähega siin: eesti rahvast!). Las ma täpsustan: ta ei armasta kogu Eestit; ta ei armasta Eestit sellisena, nagu see on, kõigi oma puudustega. Aga armastus on see, kui ka puudused tunduvad armsad – või vähemalt ei hõõru sa neid kogu aeg nina alla, ei pane pahaks. Ja ammugi ei ütle, et vihkad.

Lydia Koidula on kirjutanud:
«Kas ema südant tunned sa?
Nii õrn, nii kindel, muutmata,
ta sinu rõõmust rõõmu näeb,
su õnnetusest osa saab.»

Teisisõnu, kui keegi äkki aru ei saanud: presidendil, kes ei ole ainult riigipea, vaid kelles peaks riigipeana nägema – ja tahaks näha – ka isa- või emakuju, peaks olema ema süda. Selline, nagu seda tabavalt kirjeldab Koidula.

Ma ei näe, tunne ega taju Kaljulaius riigipeana sellist südant. Ma ei tunne ega taju temas inimlikku soojust, mõistmist, empaatiavõimet. Ta on kauge, nurgeline, robotlik.

Seda kõike hoolimata sellest, et ta on püüdnud olla ka rahvainimene, rahvaga justkui üks. Kas või siis, kui esines pärast Rapla rattamaratoni teleris, nägu ja isegi hambad tolmust mustad – nagu on tolmune ja must iga töömees ja -naine, kes on ehitusel või põllul, laos või tsehhis palehigis oma igapäevase leiva nimel rabanud. Kaljulaid (fotol vasakul) on jooksnud öösel ja vihmaga, on mütanud rattaga mudas, nagu legendaarsel tunamullusel Tartu rattamaratonil, on uisutanud koos rahvaga jääl ja suusatanud lumel – ent sellegipoolest ei ole ta suurele osale rahvast päris omaks saanud. Ega südamesse läinud.

Eks tema traagika ole ka selles, et tal on siiamaani küljes märk, mis ütleb, et tont teab kuidas Eiki Nestor ta viis aastat tagasi üles leidis, ära rääkis ja siia tõi. Ta oli nagu viimasel hetkel leitud õlekõrs. Hädavariant. Kuid viis aastat on siiski piisav aeg, et end rahva silmis n-ö üles töötada, omaks saada.

Ent nüüd on olukord nii, et ükski poliitiline jõud ei ole tõemeeli toetanud tema kandidatuuri teiseks ametiajaks. Huvitav, miks, pärisin ka Kariselt. 

Karis: «Seda on mul raske hinnata. Ilmselt on seal mingid väljaütlemised või käitumisviisid või ka maailmavaatelised asjad, mis ühele või teisele erakonnale ei meeldi, ja ilmselt on neid kogunenud niimoodi, et nii mõnelgi – mitte ainult ühel erakonnal –, on tekkinud tõrksus teda esimesena välja käia.»

Aga ei saa öelda, et Kaljulaid (fotol ülal paremal) pole üritanud. On küll. Kas või sellega, et on innukalt püüdnud rahva seas üritustel kaasa laulda. Ent see ei ole tal välja kukkunud. Lausa vastupidi. Kes nägi teleülekannet 20. augusti kontserdilt Tallinna lauluväljakul (fotol all paremal), siis sellist ennastunustavat käitumist poleks riigipealt küll oodanud. Mul oli seda halb, valus, piinlik vaadata. Palusin südames režissööri: keera ometi juba pilt mujale!

Küsimus ei ole selles, kas president ei võigi end vabalt tunda. Jah, ega liiga vabalt või – tegemist on ikkagi riikliku institutsiooniga, mille juures on esimene märksõna väärikus. Aga peamine oli see, et Kaljulaiul näib puuduvat adekvaatne enesetaju ja enesekriitika. Teisisõnu: kui ma teivast hüpata ei oska, siis ei lähe ma seda rahva ette tegema, eriti presidendina, ükskõik kui palju teivashüpe mind kaasa haarab ja vaimustab. Meist enamik ei tee ju avalikult neid asju, mida tehes me näeme välja tobedad ja naeruväärsed ning teeme end lolliks. Seda enam ei tohiks selliseid asju teha president.

Mida ma veel olen märganud? Teatraalselt punnitavaid silmi, mis vilavad ekraanil. Puist ja kandilist kõnnakut. Pehmuse ja paindlikkuse puudumist. Jah, meil kõigil on oma puudused. Aga me oleme enamasti nii targad, et püüda neid peita või varjata. Ja ega meie, tavaliste inimeste puhul need puudused nii väga loegi, sest me ei ole ju avaliku elu tegelased. Kuid president on. Ja sellepärast ongi need samamoodi avaliku arutelu aineks, nagu tema poliitilised seisukohadki, nagu näiteks see, et ta vihkab osa rahvast.

20. augusti kontserdil joonistusid mitmed eelnimetatud tähelepanekud eriti reljeefselt välja võrdluses peaminister Kaja Kallasega (fotol ülal paremal). Jah, on Kallase olemuseski üksjagu tunda kontoriinimese varjundeid, ent vähemasti Kaljulaiuga võrreldes paistab tema tunduvalt soojem, hoolivam, südamlikum (fotol vasakul). Isegi haavatavam, mis on ainult pluss. Ja koguni emalikum, mis on samuti pluss (lugege veel kord Koidula luuletust eespool!). Kuigi Kallase puhul on jätkuvalt tunda otsustusjulguse puudust, samuti ebalust – aga ta on peaministri ametis olnud ka palju vähem kui Kaljulaid presidendi ametis, ja otsustajana ongi peaministril palju rohkem võimu ja vastutust kui riigipeal –, mõjub ta Kaljulaiust usutavamalt. Sest ta on tuntavalt inimlikum.

Huvitav on see, et ka Kallas sõidab vahel rattaga nagu Kaljulaidki. Ent vahe on selles, kuidas ja millise rattaga ja kus ta sõidab. Võib-olla sobibki see võrdlus siinkohal seda teemat kokku võtma?

Foto 1: President Kersti Kaljulaid on lõpetanud 2018. aasta septembris Tallinna maratoni 21,1 km jooksu ehk poolmaratoni ajaga 1:51.17. Foto autor: Sander Ilvest, Postimees/Scanpix
Foto 2: President Kersti Kaljulaid 29. aprillil 2019, aastal riigikogu saalis, kui parlamendi asendusliikmed ja uus valitsus andsid riigikogu ees ametivande. Foto autor: Mihkel Maripuu, Postimees/Scanpix
Foto 3: Mart Helme (paremal) õnnitleb 3, oktoobril 2016. aastal Kersti Kajulaidi Eesti presidendiks valimise puhul. Foto autor: Sander Ilvest, Postimees/Scanpix
Foto 4: President Kersti Kaljulaid tänavu 11. augustil Tallinnas. Foto autor: Sander Ilvest, Postimees/Scanpix
Foto 5: President Kersti Kaljulaid 2018. aasta augustis Rakvere ööjooksul. Foto autor: Kasper Mäe, Virumaa Teataja / Scanpix
Foto 6: President Kersti Kaljulaid esinemas 29. juunil New Yorgis ÜROs pressikonverentsil. Foto autor: ZumaPress.com/Scanpix
Foto 7: Kaja Kallase nägu väljendab 20. augusti kontserdil Tallinna lauluväljakul muigega kimbatust selle üle, mida president Kersti Kaljulaid parajasti küll teeb. Foto autor: Sander Ilvest, Postimees/Scanpix
Foto 8: Peaminister Kaja Kallas tänavu mais valitsuse pressikonverentsil. Foto autor: Tairo Lutter, Postimees/Scanpix

59 Kommentaarid:

At 22:00, Anonymous Anonüümne said...

Õppige poisid Pulleritsult ,kuidas elada tuleb. Uue potensiaalse presidendi kintsu tuleb kaapida, aga lahkuva ja ametit maha paneva presidenti võib juba kergelt tagumikust näksata. Mehed kes ei jaga ,mis hetkel võib midagi öelda või teha, nii kaua postimehe suguses ajalehes ei püsiks.

 
At 22:50, Anonymous Anonüümne said...

Ja kui Karis lahkub, leiab PP ka tema kõnnakus vahet pole kas, kandilisust või ümarust, igatahes seda mis ei sobi, sest tuleb uuele meeldida.

Kaljulaid on Haanja 100 kirjas.

 
At 23:05, Anonymous Anonüümne said...

Kõnnakule viitamine on selgelt ülearune ja kohatu (mõni president on ka ratastoolis oma ülesandeid täitnud), muus osas aga on tähelepanekud üsna tabavad.

 
At 23:20, Anonymous Anonüümne said...

Hr Pullerits vastake ausalt kas teile ka makstakse "vaktsiinide" promomise eest?

 
At 23:41, Anonymous Anonüümne said...

Kui uskuda, et selle blogi pidaja ei ole pettis ja selline kirjavahetus on toimunud, siis huvitab mindki palju Pullerits neid juudaseekleid Pulleritsule selle promo eest makstakse?https://isalugu.blogspot.com/2021/08/pommuudis-terviseamet-kinnitab-et.html?fbclid=IwAR1RtR0Li-PdRCkd3lxxxgRYaUjV5G1UdVtVPEQT0XwZ0EMRNzuR79Z8hY4

 
At 23:48, Anonymous Anonüümne said...

Noh, eks Ilves sai ka ju laksud kirja oma abielulahutuse ja Ärmaga. Midagi peab lihtsalt olema millega iriseda. Tegelikult pole Kersti ju väga libastunud. Näidake mulle inimest, kellel pole ühtegi puudust ja kes ei tee ühtegi viga aga kes on jumalus - ma teile näitan - vaadake: Stalin! Saite ikka aru, selline inimene on lihtsalt surnud, selline inimene ei ela, see on endine, kellest paljud unistavad. Me elame dünaamilises maailmas, kus homme on teistsugune kui täna. On vaja inimest, kes aitab selles maailmas õigetele asjadele tähelepanu juhtida. Kas Karis suudab seda või jääb ta parteide mugavuspresidendiks, kes vaikib olulised probleemid lihtsalt maha, vot see on küsimus? Üldiselt tuletab võitlus Kersti vastu meelde seda, et võim soovib Brüsselile näidata, et ta on otsustusvõimelisem kui eelmisel reffide ülbitsemise ajal, mis päädis reffide troonilt tõukamisega ja ei lepi enam asehalduri näägutamistega vaid soovib ise selja sirgeks ajada. Eks Priit teab ka ise, et tema jutud on ikkagi äksesszurnalitsika. Kõrgele nii ei purjeta. Priit muidugi vana kah juba, tiivad pole enam lihaselised ja ei vii kõrgustesse.

 
At 02:48, Anonymous Anonüümne said...

Sellest väga suurt numbrit pole, kui president sportlik pole, aga võhmanaine või -mees on etem. 1. Tõesti, nagu ka PP mainib, on rahvaspordiüritused väga hea koht ja võimalus olla oma rahvaga koos. Aktiivse rahva keskel heas õhkkonnas, nagu need üritused enamasti koos. President, kes suhtleb oma rahvaga peamiselt tähtpäevadel pidukõnede kaudu, jääb ikkagi kaugeks, olgu kui nummi ta olekult tahes. 2. Kas riigipea tervis on oluline tegur? On küll. Ameerikamaal, mis pole enam Pulleritsu lemmik maa (ega ta USAd ometi vihkama pole hakanud), on presidendi tervise andmed pea avalikud. Presidentide tervise üle peetakse avalikku ja teravat arutelu. Särav ja reibas president on esinduslik. Kes on riigipeade tippkohtumisi jälginud, see on ilmselt imestanud, kuidas küll nii tubli ja äge rahvas kui tšehhid on omale valinud otsevalimistel Brežnevi, st Zemani. Terves kehas on terve vaim. Zemani lemmik maa paistab olema Venemaa, küllap too leiaks Putiniga juba rohkem ühtivaid seisukohti kui Pullerits. Meie riigikaitse kõrgeim juht peab olema terve ja selge vaatega Eesti iseseisvusele.

 
At 07:57, Anonymous Anonüümne said...

Täielikult minu mõtted kirja pandud,sama olen koguaeg sellest presidendist arvanud.

 
At 08:31, Anonymous Anonüümne said...

Härra 23,05, kuna proua Kaljulaid ei ole ratastoolis, vaid oma sportlikkust rõhutav, on kõnnaku kriitika igati omal kohal. See on ka avalik, nähtav, pole delikaatne anne.

 
At 08:41, Anonymous Anonüümne said...

Paljud arutlevad, et kas Kaljulaid oli hea või ei. Ma küsiks hoopis niipidi, kas seni on mõni President Kaljulaidist kehvem olnud? Nii nagu kergejõustikus, koostage edetabel. Pole vaja subjektiivseid hinnanguid, kas hea või halb. Kui ikka. Tuleks vastata küsimustele, et mida Kersti head on teinud? Jah, sporti on teinud. Aga poleks alguses uskunudki, et see spordiinimesi nii külmaks jätab. Need intekad peale spordivõistlusi on olnud nii piinlikud ja ülbed. Kes seab 1991-2021 presidendidt 10palli süsteemis ritta? Kersti on 4 hulgas :) ?

 
At 08:47, Anonymous Anonüümne said...

Ja miks Saskia karjääri lõpetas?

OMi 4 koha rahad said otsa? Saskia tajus, et ta pole tippsportlane. 4. koha sai ju ainult ülitotrale reeglile. Järgmistel aastatel MMidel jäi ta ju TOP 10st kaugele. Ta ei saa MMil isegi mitte 8 sisse, et üldse mingi raha peale saada. Saskia tajus, et tal pole mingit lootust enam 10 sisse tulla ja seepärast loobus? See on ilmselge rumal põhjendus, et koroonatingimustes treenimine on nüri. Krt, kui sa oled 6 kuud enne OMi medalivormis, siis sa nii lolli juttu ei räägiks. Ma kiidan Saskiat, et ta karjääri lõpetas. Sai kõik kätte, mis tal sees oli. Rohkemaks ta polnud lihtsalt võimeline. Ta tegelikult ei tahtnud minna OMile (kui üldse oleks peale saanud) ja saada seal 19. koht. Ehk siis, kõik olnuks superluks, kui lõpetamise põhjused oleksid olnud ausad. See koroonatingimustes treenimise jutt on hülgemöla.

 
At 08:56, Anonymous Anonüümne said...

Kaljulaid on nagu EKRE, sõimatakse ja polda rahul, järelikult ajab õiget asja.

 
At 09:03, Anonymous Anonüümne said...

Mäletate kuidas eelmise laskesuusahooaja avaetapil Soomes Kontiolahtis Dorothea Wierer ka vingus, et Soomes nii pime ja ta tahab sealt pääseda, seal kõik nõme ja vastik. Selge, et meeldiv pole see kellelegi, aga kui medaleid püüad, siis sa karjääri sellise asja pärast ei lõpeta. Ka Tirill Echkhoff kaalus ju hooaja alguses karjääri lõpetamist, sest ütles, et läheb hulluks. Aga mis edasi juhtus? Võitis järjest MK etappe ja terve hooaeg oli imelises vormis. Resultaatidega kadusid karjäärilõpu jutud kus kurat. Ehk siis nii Wierer kui ka Eckhoff usuvad, et nad võivad veel saavutada midagi sellist, mida varem pole saavutanud või siis korrata parimaid saavutusi. Saskia sai aru, et tema 4. koht oli tänu juhuste kokkulangevusele. Tema tegelik tase ongi maailmas parimal juhul teises kümnes, pigem isegi MK üldarvestuses isegi veelgi kaugemal. Kui selline tundmus on, siis ongi õige karjäär lõpetada, elus on muudki põnevat. Küll aga häirib mind see põhjendus, et sport ei paku rõõmu jne. Kõik see ka õige, aga kui teatuid asju välja ei ütle, mis on päris tegelikud põhjused, siis see näitab seda, et sportalne pole julge ja aus.

Konkurendid on lahti hammustanud selle, et enam ei lubata mul eest ära sõita ja seetõttu pole mul enam lootustki 10 hulka pääseda. Ind. distantsidel ma pole nii hea, et kõrgete kohtadele pürgida. Kuna ma pole TOP 10sse saanud ja uisutamises liigub vähe raha, siis minu jaoks ei paku uisutamine naudingut kohtadel 15+, eriti just koroonatingimustes ja olematu rahaga. Natukene viisakamas sõnastuses, aga ma oleks oodanud midagi sellist.

 
At 09:35, Anonymous Anonüümne said...

Nišisport kiiruisutamises pole eriti konkurentsi. Okei jaapanlased ja hiinlased kui suur rahvas harrastab. Aga vaadake millised näevad välja naised kes paremiku moodustavad. Saskia oli nukuke nende kõrval. Õige lõpetada ja mehele minna.

 
At 11:04, Anonymous Anonüümne said...

Higise presidendiga võib koos duši alla sattuda. Siis hea törts juttu ajada

 
At 11:30, Anonymous Anonüümne said...

Unista edasi, 11:04.

 
At 13:11, Anonymous Anonüümne said...

Isamaa taustaga kandidaadid on võtmetähtsusega, seda nii eelmisel korral kui ka nüüd. Kui eelmisel korral oli ka "tühjad sedelid" vigurid, siis määravaks sai erakondade sõelumisel veto Jüri Luigele (Seedri sõnul Ekre vetostas). Erakonnad esitasid kandidaate ja neil oli vetostamise õigus. Kaljulaidi ei vetostatud. Nüüd on osade erakondadele oluliseks motivaatoriks Kaljulaidi (on olnud Isamaa liige) mahahääletamine. Seda saaks teha Riigikogus, Valimiskogus on määramatust rohkem. Isamaa ja Ekre hulkuvate häältega saaks Karis ametisse.

Vaatamata valimiskorra kriitikale - ja igakordsele tuhinale peale valimisi muudatused ette võtta ning mis on kiiresti raugenud - on tulemused olnud head. Valitud on nii meest kui naist. Erakondliku tausta ja toetuse osas on valik samuti mitmekesine olnud. Meri oli Isamaa jt poolt esitatud kandidaat (nüüd hiljem tundub poliitikuid kuulates, et tema toetus oli väga laiapindne. Ei olnud). Rüütel oli Rahvaliidu/Ekre liige (varem tippkommunist). Ilves oli SDE liige. Kaljulaid oli Laari Isamaa tagatoas. Keskerakond on seni jäänud ilma omade seast tulnud kandidaadiga, aga vähemalt ühe väga tugeva kandidaadi on esitanud ka nemad - Rein Taagepera (hilisem ResPublica).
Kuhu kuulub aga Karis?

 
At 13:13, Blogger Priit Pullerits said...

Esiteks, Saskia Alusalu loobumise teemal sõnavõtjaile: pidage nüüd veidi hoogu ja kuulame esmalt ära selle, mida Alusalul endal öelda on. See, mis ta seni on rääkinud, ei ole peaaegu üldse puudutanud asja tuuma. Paari päeva pärast loodetavasti saate selguse majja, annan endast parima.

08:41 küsib:
Tuleks vastata küsimustele, et mida Kersti head on teinud? Jah, sporti on teinud. Aga poleks alguses uskunudki, et see spordiinimesi nii külmaks jätab.

Vastan: ma ei näe kuskil, et sedamoodi, number seljas spordi tegemine, on presidendi puhul obligatoorne ja peaks üldse olema tema headuse ja halbuse hindamisel argumendiks.
Ent tõsi on see, et Kaljulaiu sport on rahvast külmaks jätnud. Keegi ei oota ega vaja temalt seda rolli, rahvasportlase rolli. Rahvas ootab talt muud - seda, millest sissekande kirjutasin.

02:48 ütleb: Särav ja reibas president on esinduslik.
Nõus. Arutlete, kes seda on ja kes ei ole. Aga vaadake oma arutluses ka Ameerikat ja tema praegust presidenti.

 
At 13:17, Blogger Priit Pullerits said...

Lp 13:11, oma küsimusele, kuhu kuulub Karis, saate vastuse siit:

https://www.postimees.ee/7322438/alar-karis-rumalad-otsused-ohustavad-meie-julgeolekut-koige-rohkem

 
At 13:47, Anonymous Anonüümne said...

"Ent tõsi on see, et Kaljulaiu sport on rahvast külmaks jätnud"

Kuradi lihtne on rahva eest rääkida, kui ise number seljas joonel enam ei käi.

Viimane Emori uuring näitab, et enim eelistab rahvas Kaljulaidi tagasivalimist.
Jah, seda ei pea uskuma, samuti nagu seda, et sama firma näitab EKREL-e 24% toetust.

 
At 14:03, Anonymous Anonüümne said...

Väärt intervjuu, head küsimused! Aga kuhu kuulub Karis, ei lugenud välja, osavalt keerutas. Ühelt poolt on ta konservatiiv. Konservatiivsust defineerib hetkel Ekre (tasub lugeda muidugi ka Oleski mõtisklusi, aga kardetavasti tema mõju on väike), kas ta on Ekre ja Seedri Isamaa mõttes konservatiiv? Kahtlane. Vabadusi hindavana (et mitte öelda liberaal) võiks paigutada teda Refi ja/või sotside leeri. Keskerakonda mahuvad kõik, kes on lojaalsed esimehele.
PP, mis mulje teil intervjueeritavast endale jäi, mis öeldi off-the-record? Paraku tuleb seda küsida pigem ajakirjanikelt kui poliitikutelt. Kandidaatide avalikku väitlust seekord pole.

 
At 15:28, Blogger Priit Pullerits said...

Ja samas raha kulub, ja veel millistes summades. Tõin need ka avalikkusele välja:

https://www.postimees.ee/7323852/president-kaljulaidi-hotellioo-jaapanis-olumpia-ajal-maksis-750-eurot

 
At 15:57, Anonymous Anonüümne said...

Ehh, 750 öö, mingi nali või, kas oleks parem olnud kui Eesti oleks jätnud oma presidendi sinna saatmata? Päris jama oleks olnud kui Eesti president oleks ööbinud kuskil nurga taguses kapselhotellis. Eks mõnes kohas mõnel ajal ongi majutus ulmelise hinnaga. Valida on kas mängida kaasa suures liigas ja olla nähtav või koonerdada ja lasta ennast rahajõmmidel maha tampida, üle sõita. Mõnikord lihtsalt tulebki laristada ja mitte ohkida arve numbri üle. Eks sellise ametiga käivad kaasas poputamised kõrgemal tasemel, kellele meist see ei meeldiks ja selle pärast see amet ongi ihaldusväärne, sest kunagi ei poputata mitte seda isikut vaid seda ametimeest/naist kes president on. Seetõttu soovivadki paljud olla eluaegsed presidendid ja imperaatorid, kuna eraisikuna nad seda poputamise lõbu endale enam lubada ei saaks isegi rahamägede eest. Aga kui meil on rahast kahju siis küsime, et kas on ikka vaja oma riiki kui me ei suuda oma esindajaid saata sinna kuhu vaja riiki presenteerima? Millise riigi nime all tahad siis sina Priit Eesti asemel olla, millise riigi asumaalaseks soovid hakata? Numbrid ajavad ajakirjanikul juhtme kokku. Tegelikult ka Kajal, kes kireb, et nemad võitsid valimised. Näha, et inimene ei saa aru, mida tähendab võit. Saavutati 28,9% valijate häältest, mis pole tegelikult isegi 1/3, et nt äriettevõttes omada blokeerivat võimu. Võit tähendab ikkagi klassikaliselt enamust esindusorganis nagu seda on teinud Keskerakond Tallinnas. Ainult üle poolte esindajate kohtadest ongi reaalne võit. Kui oleks 2\3 kohtadest käes, siis oleks võit absoluutne ja võiks panna isegi oma presidendi sisehääletusega paika. Tänane kompromissimine presidendi otsimistel näitab, et valitsejad on irdunud rahvast ja ei oska reaalselt valitseda. See on kahjuks fakt. Ainult esmaspäevane valimine näitab, et kas valitsus on läbikukkunud ja õige oleks siirduda erkorraliste valimiste korraldamise juurde või saab veel armuaega.

 
At 15:58, Anonymous Anonüümne said...

Kas Team H-sse kuulumine mõjutas ka uisutajannat?

 
At 17:11, Anonymous Anonüümne said...

Kuidas mina lugejana pean teadma, et Saskialt tuleb veel infot. Ta tuli ju ametliku infoga lagedale ja seal oli üks ümar jutt. Isegi kui tervis on teemaks, siis tuleks ka sellest rääkida. Ja kui ütleb, et ei taha sel pikemalt peatuda, siis olgu peale. Aga ametlik info on see, et koroonatingimustes sport ei paku enam põnevust, see ei jäta muljet, et tegemist oli/on tippsportlasega. Põnevuse pärast ei jäeta karjääri katki 6 kuud enne OMi

 
At 17:27, Anonymous Anonüümne said...

17:11 väga õige info. Oli tüüpiliselt ümmargune "kommunikatsioon" ja vsjoo. Pullerits saab oma kanalite kaudu rohkem teada aga spordisõbrad ja võhmamehed imegu lutti.

 
At 17:49, Blogger Priit Pullerits said...

Ei, ei mõjutanud, 15:58!

17:11, uskuge mind, tuleb veel infot, ja väga üllatavat. Koroona ei ole peamine.

Jah, 17:27, loodetavasti saate peagi minu kaudu palju-palju rohkem teada.

Aga mis nüüd, 15:57!? Kas te üldse ei vaata, mis oli selle riigivisiidi sisu ja eesmärk?? Seda ei olnud ju! Kogu elu oli mullis. Katrina Lehisest oli palju rohkem kasu Eesti tutvustajana kui presidendist.

 
At 18:01, Anonymous Anonüümne said...

Kellegi 'robotlikuks' nimetamine on ikka üsna karm, minu meelest täiesti üle võlli. Pigem näitab see seda, et PP ise(!) näeb inimest kui sellist veidi ühemõõtmeliselt. Võib-olla Te ise ajakirjanikuna ei oska tema isiksust lahti muukida? Isegi selline asi paigutuks Teil nagu mingile mustvalgele lödipüks-kõvategija maatriksile. Ei mingeid vahepealseid toone.

Tean lähedalt inimest, keda nimetan mõttes 'kvandiks'. Kvant. On olnud tegev finantssfääris, väga hea numbriline analüüsija. Mõjub vahel külmalt, eemalolevalt, on kohmaka suulise eneseväljendusega, nagu ei taju hästi teiste emotsioone - aga peresisestes tegudes on ikkagi tegemist väga sooja ja abivalmi inimesega. Kui silma vaatad, saad aru, et on hea inimene.

Enda jaoks põhimõtteliste asjade eest on Kaljulaid väga veendunult seisnud. See EKRE vaenamine oli mulle ka ootamatu, aga võib-olla Kaljulaid tajus, et poliitkultuuri-küsimuste avalik tõstatamine vajab just sellist provokatsiooni? Naisjuhina meestega rinda pistes on Kaljulaid ehk ka alateadlikult valmis natuke jõulisemateks žestideks - seda ei saa ka talle ette heita, arvestades, kui meestekeskne on poliitika ladvik.

Ja meenub, et esimene visiit Tartusse oli vist öömajaga Hektori hotellis Riia tn raudteesilla kõrval? Pole seda analüüsinud, aga esinduskulude mõttes on ehk tegu hoopis Eesti ühe kõige kokkuhoidlikuma presidendiga?

See Kaljulaidi kriitika on Teil samas suunas, et Rüütel oli kehv president, kuna ei osanud hästi rääkida. Võib-olla oligi lihtsalt see tema nõrkus - kehv kõnemees, tingituna geenidest, mingitest lapsepõlve kasvuoludest vmt? Põllumees, noh - mis siin ikka jahvatada :). Igal inimesel on mingid nõrgemad küljed, kõneviisi on ilmselt sama raske muuta nagu nt keha koordinatsiooni kiiremaks treenida? Aga kuna Rüütli kõneviis on nii silmatorkav asi, siis oli (eriti ajakirjanikul) hea sellest kinni hakata. Nüüd siis Kaljulaidiga sama tase, ehk panen Teile Eleanor Rooseveltiga vastu pead (või ütles seda hoopis Sokrates):

"Great minds discuss ideas. Average minds discuss events. Small minds discuss people."

Soojus on peidus igas inimeses ja selle nägemine on pigem vaataja silmades. Priit, tehke palun Kaljulaidiga intervjuu ja öelge talle silma sisse, et ta mõjub robotlikult. Lisaks kirjeldage kogu seda kehakeelt jne. Poliitikast ei tohi midagi rääkida. See oleks küll võimas empaatia-litakas Postimehes.

 
At 18:34, Anonymous Anonüümne said...

(P)resident on harrastanud häbematult turismi maksuraha eest. Jaapani peaministriga võinuks vahetada viisakusi Zoomis. Täielik naljanumber! Põlva vaesed loobugu oma Passatist, aga tema laseb lennukiga siia-sinna maksumaksja raha eest! Mis selle Kadrioru residendi ökoloogiline jalajälg on?

Täna sain ühelt juhututtavalt ukrainlannalt sõnumi küsimusega, mis pagan toimub? Vabandasin, et on meil üks selline inimene pukis, kes vist ei saa täpselt aru, mida ta räägib, aga loodetavasti on ta kohe piinlik minevikuseik. Presidendi institutsioon neelab nii meeletult palju raha, et see peaks kaduma ajalukku. Äkki saaks Kaitseväe orkestri tagasi.

Karis tundub üldjoontes normaalne mees. Kõigiga ei saa nõustuda absoluutselt kõiges. Kardan, et ära teda ei valita, sest Isamaa on solvunud, et võttis ära nende mehe koha, kes pidas asutust, mida juhtis, enda omaks. Sotsid ilmselt tahavad plaaniliselt praeguse residendi üürilepingu pikenemist, sest kardavad, et tollest saab nende poliitkonkurent. Riigimehed valiks Karise ära, aga meil selliseid pole.

Eesti poliitsüsteem üleüldiselt on täielikus moraalses pankrotis. Keda on parempoolsel härrasel valida? Mitte kedagi. Reform enam parempoolne pole, Isamaa on nõrk, arglik, tihti pugejalik ja nõus aadetest kergelt loobuma, EKRE kaasajooksmine kägusugustega ei luba neile anda isegi protestihäält.

 
At 18:55, Anonymous Anonüümne said...

Team H liige loobus ootamatult spordist ja Priidu andmetel on peagi oodata mingit väga üllatavat infot sel teemal. Kõlab väga kahtlaselt, loodetavasti pole kindral Mati seekord siia kuidagi segatud?

 
At 18:59, Anonymous Anonüümne said...

Ehh Priit sa ei adu asja. Elades hurtšovkas tundub ka odav kuut Moabis igati ok peavari. Kujuta aga ette, et pead teenima rahvast, samas elad kombekas eramajas kus on ruumi on vaikne on head aroomid aiasnäkk saadaval, saad laiutada ja siis tahad minna olümpiale, noh tavakodanikuna nagu igaüks võiks minna oma säästude eest. Oled nõus isegi oma ego vägistades kuudiga. Siis aga astub su ette miski japs ja ütleb, et tore tore aga kuna olet riigiametis mis nõuab tseremoniaalset taset siis pead elama mitte kuudis vaid sviidis nagu teised riigipead, muud võimalust lihtsalt ei eksisteeri. Lihtsalt selline tava kaugel maal. Seetõttu oli tark lisada ka ametlikku värvi visiidile ja kohtuda peaministriga ning arutada evalitsemise koostöö võimalusi. No lihtsalt on nii.

Elades suuremas häärberis on tegelikult väga raske rännata kuutides. Vaata kasvõi kuidas 2Kange saadetes Kristjan nina krimpsutab ööbimispaikade pärast. Saad ju isegi aru, et kui oled miljonär, kes elab mere kaldal suures mõisa laadses häärberis, siis vajab pingutust, et oma ego suruda miskisse trellitatud akendega hotellituppa või suisa telki kus presendi taga hiilivad puumad ja möllavad elevandid. Seisus kohustab. Seetõttu ongi nii, et eksisteerib etikett kus selleks, et külalised ei tunneks ennast ahistatuna ja egot allasurutuna, peavad seisuse kohased külalised ööbima sobilikes tingimustes, et riikide suhetes ei oleks mõra mis tingitud koonerdamise tõttu. See on nii ja ei ole õigust meil kedagi sundida tundma ebameeldivusi ainult seetõttu, et ta on president.

 
At 19:17, Anonymous Anonüümne said...

"Presidendi institutsioon neelab nii meeletult palju raha, et see peaks kaduma ajalukku."
Ca 5 milli on eelarvereal. Muidu huvitav analüüs teilt, paljuga saab nõustuda, 18:34.

Mida rohkem PP oma looga kekutab, seda küsitavam too lugu on. Spordireporter (Susi, Järvela nimetasid ERRi kriitikat täielikuks jamaks), presidendi esinduskulusid lahates püüab saavutada "joogid autosse" emotsioonilaviini. Nice try.

 
At 19:44, Anonymous Anonüümne said...

Peale võistlemisest loobumise on Priidu tekstides kibestumise lõhna tunda.

 
At 20:13, Anonymous Anonüümne said...

Alusalu on rase?

 
At 20:26, Anonymous Anonüümne said...

Saskiale peab siis õnne soovima mitte Padret süüdistada. Eesti rahvas saab varsti väikse olümpia spordilase juurde. Palju õnne.

 
At 20:41, Anonymous Priit Pullerits said...

20.13, ei.

 
At 22:23, Blogger Priit Pullerits said...

Lp 18:01, see võib nii olla, nagu 2. lõigus kirjutate, aga paraku me ei vali Eestile perekond Kaljulaidi ema, me valime riigipead. Ole emana milline tahes, riigipeale kehtivad omad nõuded ja standardid. Emadus perekonnas sellesse ei puutu.

Samas mõelge, kui palju saab nii struktureeritud ja hõivatud positsioonil olev inimene olla üldse ema või vanaema? Selleks ei ole ju õieti aegagi! Ega ema olemine ole kõrvaltöö või haltuura. Emaks olemine on põhitöö! Kordan, põhitöö! Ja see on, muide, 24/7 töö! Muidu oled sa puudulik ema. See 24/7 ei tähenda, et peab kogu aeg olema laste kõrval, aga sa pead olema neile alati olemas, kui nad sind vajavad. Kuidas saab ülihõivatud ema lastele kogu aeg olemas olla, kui ta on kohtumistel, visiitidel, koosolekutel, nõupidamistel?

Ma ei taha, 18:01, teha Kaljulaidiga intervjuud, kuidas ta on hea pereema, sest igaüks meist suudab ka viieminutilise jutuajamise lapsega puhuda intervjuud andes grandioosseks mõttevahetuseks järeltulijaga. Pereasjad jäägu pereasjadeks. Ma räägin Kaljulaidist kui avaliku elu tegelasest. Ta ei ole püha lehm, kelle kohta midagi kriitilist öelda ei tohi, ja mul on ausalt öeldes täiesti suva ja savi, mida mingi Sokrates või Roosevelt oma kõrkuses kunagi ütles. Olete te kindel, et kumbki neist ei arvustanud kunagi mitte ühtegi teist inimest?

Mida ma teile ja teistele siin veel lisan: olen täna tehtud Kaljulaiu öökulu uudise peale saanud mitu telefonikõnet lugupeetud ja tuntud inimestelt, kes on mulle rääkinud asju, mis on mulle kinnitanud, et olen teinud väga põhjendatud ja õigustatud uudise, ning nad on rääkinud omalt poolt veel lugusid, mis ei heida just parimat varju.

Lp 18:55, Kindral Mati ei ole asjasse segatud.

Ei, 18:59, ma ei ela hruštšovkas.

Lp 18:59, kordan teile ka üle, et sel visiidil polnud mõtet ja eesmärki ning sellele juhtisid visiiditari tähelepanu aegsasti ka mitmed autoriteedid. Ja kas te tõesti usute, et Jaapani valitsus või koguni keiser isiklikult käis kontrollimas, kus Kaljulaid ikka elab ja peatub? See on välistatud, et keegi saaks teise riigi peale midagi ette kirjutada. Ma usun, et tõenäolisem on see, et Jaapan soovitas Imperiali hotelli, aga ette kirjutada pole seda võimalik, kuid VPK esitas mulle seda kui võõrustaja nõudmist, mida mina ju kuidagi kontrollida ei saa.

Nõus, et 18:34 on ka kirjutanud hea analüüsi. Tänan!

Ja ei kübetki kibestumist, 19:44! Mille peale? Mina ju ei kandideeri presidendiks. Lihtsalt aeg on suveletargiast vabaneda ja asuda aktiivsemalt ühiskondlikku võitlusse. Minu relv on sõna.

 
At 22:35, Anonymous Anonüümne said...

Mul on siin küsimus postituse ühe intrigeeriva pildi kohta.

Nimelt on inimesed Eesti jututubades tähele pannud, et öö laskudes kadus proua kõrvalt tema härra ning kohe läks lahti tants ja trall koos noorsandiga. Inimesed nüüd küsivad nähtu põhjal, et kas neil on mingi suhe, sest nii see oli neile paistnud.

Palun, kes kummutaks või kinnitaks?

 
At 23:00, Anonymous Anonüümne said...

Ei imestaks, kui presidenti valiks rahvas, saaks Kaljulaid tagasi valituks.
Eks ka PP ole tublit tööd sellel suunal teinud.


https://epl.delfi.ee/artikkel/94412679/presidendiuuring-rahvas-tahab-ulekaalukalt-naha-ametis-jatkamas-kersti-kaljulaidi

 
At 23:06, Anonymous Anonüümne said...

Mitu punkti A Karis saab Pulleritsu tõelise mehe testis?

 
At 10:14, Anonymous Anonüümne said...

Mitu punkti saab hetkel PP Pulleritsu tõelise mehe testis hetkel? Me oleme ikka nii head ja tugevad kui me hetkel oleme. Ajalugu on ajaloolaste jaoks.

 
At 10:42, Anonymous Anonüümne said...

Ppkukuks kolinal oma testis.....

 
At 11:58, Anonymous Anonüümne said...

PP on sulesepp, mitte jõujuurikas.

 
At 12:13, Anonymous Anonüümne said...

Peremees, millal eks uisutajanna kohta lugeda saab, kas homsest Arterist?

 
At 12:16, Anonymous Anonüümne said...

Eilsele 18:01 kommentaarile jätkuks: ma ei tahtnud väita, et tuleks rääkida Kaljulaidist kui emast. Kehv näide oli, aga püüdsin tõstatada, et kõnnak, pilk jne ei mõjuta ilmselt eriti Kaljulaidi tööd presidendina ega ka tema vaateid EKRE suhtes. Miks siis ikkagi neist sel viisil rääkida?

Tehke siis Postimehes Kaljulaidiga intervjuu, kus analüüsite üheskoos just tema avalikku kuvandit, välimust, pilku, kõnnakut ja selle korrelatsiooni töötulemustega.

Kui kaugele võiks minna presidentide avaliku kuvandi analüüsimisega meedias, on samas huvitav küsimus. Mina kõrvalseisjana vastust ei tea. Võib-olla võiks Eesti ajakirjandus olla siin hoopis niipidi suunanäitajaks, et need analüüsid jäävad väljapeetumaks kui kuskil teiste riikide kõmumeedias? Et meie meedia ei analüüsiks avaliku elu tegelaste puhul omadusi, mida neil endil väga raske muuta on ja mis töötulemustega ilmselt kuidagi ei seondu.

PS, kommentaari lisamiseks pidin tegema linnukese kasti "ma ei ole robot". :)

 
At 12:55, Blogger Priit Pullerits said...

Jah, 12:13!

Lp 12:16, tänan kaasa mõtlemast! Üldjoontes nõustun, et teatud asju ei peaks inimeste puhul avalikult analüüsima, aga 1) antud juhul on tegemist avaliku elu tegelasega nr 1, mistõttu tema peab paratamatult leppima mitmekülgsema ja otsekohesema avaliku kriitikaga kui suvalina külakolla või linnavurle; 2) tegemist on teatud joonte ja omadustega, mis on muudetavad, sh ka kõnnak näiteks (vt ka film "The King's Speech"!); 3) ja kõige suurem põhjus on see, miks analüüsida, et ma ei taha meie riigipead vaadates tunda pehmelt öeldes ebamugavustunnet, otse öeldes valu, häbi ja piinlikkust, nagu tema liiga lõdvaks lastud käitumise pärast lauluväljakul. Kui nõunikud ei suuda talle öelda, et ta näeb sel või teisel moel totakalt välja ja teeb end lolliks ja naeruväärseks, siis kuidas seda muud moodi mitte öelda, kui lõpuks avalikult?

Ent igal juhul veel kord aitäh, 12:16, selle viimase ja eilsete arvamusavalduste eest! Hea on siin arutada intelligentse ja hästi argumenteeriva inimesega, mitte hullunud vaktsiinivastastega - noist olen tõesti väsinud.

 
At 12:58, Anonymous Anonüümne said...

Kaljulaidi suhtekorraldaja nimetab blogiperemeest valetajaks.

https://mobile.twitter.com/taavilinnamae/status/1431145282390142977

 
At 13:32, Anonymous Anonüümne said...

Ma ei saa sellest aru, et Kaljulaid on rahva poolt armastatuim kandidaat. Kust sellised andmed pärit on, minult pole keegi küsinud? Mismõttes rahvas tahab Kaljulaidi. Krt, ma ei usdalda neid uuringuid. Mu teada pole rahvas nii rahuolematu varem presidendiga olnudki, kui seekord.

 
At 13:39, Anonymous Anonüümne said...

Ei usalda samuti neid uuringuid, eriti veel EKRE nii kõrget toetust, puhas bluff. Krt, minu käest pole keegi küsinud.)

 
At 13:42, Anonymous Anonüümne said...

Kumb siis valetab, Pullerits või Linnamäe?

 
At 13:54, Anonymous Anonüümne said...

Setona on mul iga kord valus vaadata seto ehk minu esivanemate rahvarõivastest inspireeritud asju kõnealuse seljas. See, et ta mehe isa oli seto, ei anna talle seda õigust. Selline tunne, et ta pilastab minu ja minu esivanemate kultuuri. Nii woke inimene ometigi peaks teadma tänapäevasest moodsast mõistest nagu "cultural appropriation". Huvitav, miks ta Aafrikast rääkides ei olnud end riietanud inspireerituna mõnest suguharust?

Lugesin blogiperemehe Facebooki, jälgin ulatuslikku suhtekorralduskampaaniat ja imestan, kuidas Eesti ajakirjandus ja eliit lähevad kaasa labase PRiga, aga süüdistavad selles hoopis Pulleritsu, kes tõi lugejateni faktid. Üha enam kohtab tendentsi, et ideoloogiliselt sobivate inimeste puhul peaks mingid ebameeldivad asjad maha vaikima.

Praeguse PR kampaania puhul jääb silma, et sellesse sekkus suhtekorraldaja, kes kiidab Kaljulaidi Putiniga kohtumise pärast. Pole saladus, et tema arvates peaks suhtuma idanaabrisse nagu teeb seda Lääne-Euroopa. Muuhulgas on ta esindanud ühe kahjuliku suurriigiga tihedalt seotud ettevõtet. Igaüks saab teha sellest omad järeldused...Igatahes minul on kurb vaadata, et sellisel inimesel on sisuliselt VIP pääse meie väljaannetesse ja arvamuskülgedele.

 
At 14:05, Anonymous Anonüümne said...

Kuulge. Ravimiamet kilplaslik raha hukkamine on lausa kahvatu vari Kersti kõrval, nii resümeerib asju PP. Uskumatu! Aus ajakirjanik laseks oma lemmiktudengitel teha kiire uuringu ja võrrelda kõikide presidentide reisikulusid, mitte ei tooks välja ühte episoodi ühe ametniku elust ja ei lahmiks selle pealt lauaga lapiti. Priit on kaotanud fookuse. Äkki aitavad uued prillid?

 
At 14:47, Anonymous Anonüümne said...

Setu separatistil pole õigust meie presidenti kritiseerida, kannab mida tahab. Tegele oma asjadega, kontrolli Obinitsa kalmistul koroonapassi, ohmu.

 
At 14:57, Blogger Priit Pullerits said...

Mind isegi ei koti, mida mingi pressiesindaja kuskil Ameerika platvormil säutsub. Mehed ei säutsu, mehed ütlevad suurel areenil selge sõnaga kõik välja. Kui ta süüdistab mind valetamises, siis võtku, kurat, teadmiseks, et need andmed ööbimiskulude kohta sain Vabariigi Presidendi Kantseleist pressiesindajalt. Sama hästi süüdistab säutsuja kantselei pressiesindajat. Tehku siis omavahel selgeks, kes seal räägib tõde ja kes mitte.

Mul isegi kahju, et pean siin selle peale veel kuidagi aega raiskama. Ma olen kõik öelnud ja mul ei ole midagi lisada. Minu faktid on kontrollitud.

Vaadake parem ETVst minust tehtud filmi, praegu näitab.

 
At 16:19, Anonymous Anonüümne said...

Aga peamine oli see, et Kaljulaiul näib puuduvat adekvaatne enesetaju ja enesekriitika. Teisisõnu: kui ma teivast hüpata ei oska, siis ei lähe ma seda rahva ette tegema, eriti presidendina, ükskõik kui palju teivashüpe mind kaasa haarab ja vaimustab. Meist enamik ei tee ju avalikult neid asju, mida tehes me näeme välja tobedad ja naeruväärsed ning teeme end lolliks. Seda enam ei tohiks selliseid asju teha president.

Priit, sedasama võib ka Teie viimaste kirjatükkide kohta väita -- meist enamik ei tee ju avalikult neid asju, mida tehes me näeme välja tobedad ja naeruväärsed ning teeme end lolliks -- aga ometigi Te kirjutate järjest nii blogipostitusi kui ajaleheartikleid, mis Teist kohati kaunis kohtlase mulje jätavad. Näiteks ERR süüdistamine ajaloo võltsimises, seesinane kriitika presidendi pihta ise väites , et on lihtsalt aeg suveletargiast vabaneda ja asuda aktiivsemalt ühiskondlikku võitlusse Näeb välja nagu peale suvevaheaega lasteaeda naasev jõmpsikas, kes esmalt virutab laiali teiste laste ehitatud klotsidest torni ning viskab seejärel WC-s paberirulli potti -- et oma saabumisest valjuhäälselt märku anda.

 
At 17:22, Anonymous Anonüümne said...

Küsimus on allika(te) kvaliteedis. Presidendi kulud olümpial saab nähtavasti välja nõuda, et kontrollida fakti. Siis saab ka teada, kas PP esitab Postimehes valeinfot. Iseasi on, kas 700.- hotelliöö eest on presidendile liigne kulutus.

 
At 17:46, Anonymous sotside sabarakk said...

Ärge unustage, et sellele ööbimiskulule lisandub erisoodustusmaks! Üks asi on see, mis on hotellitoa hind tšekil, aga meie raamatupidamine lisab maksuametile sellele kuludokumendile meie maksurahast veel osa summat. Nii et tegelik toa hind tuleb üle tuhande euro, eks?
Priit va sindrinahk on presidendi kulutusi pisendanud hoopis!

 
At 17:50, Blogger Priit Pullerits said...

Aitäh kirjutamast, 16:19! Annan täitsa aru, et mul on tänamatu töö - et kui käsitlen poleemilisi ja poliitilisi ja polariseerivaid küsimusi, siis saan nii toetajaid kui vastaseid. Peamine on see, et vastastest ei tohi end absoluutselt kõigutada lasta. Ja ma ei lasegi, sest tean, et mul on õigus. Ja teiste arvamus ei loe - kui hakata elama ja mõtlema ja tegutsema teiste arvamuse järgi, siis kaotad esiteks iseenda (sellest räägib homses pikas intervjuus ka Saskia Alusalu) ja teiseks ei saavuta ka siis sellist tulemust, et kõik oleks ühtviisi õnnelikud ja rahul.

Nii et mina lasen aga oma sõnavõttudega edasi!

 
At 23:09, Anonymous Anonüümne said...

Nelja päevane Ratase reis Saaremaale maksis 12 tuhat eurot. Kuulaks selle mõtekust, aga ei, PP on nagu kult rukkis vait.

 

Postita kommentaar

<< Esileht