teisipäev, detsember 28, 2021

Pullerits: Spordiklubide halast olümpia absurdini - kas maailm on hukas?

Terve päeva olen pidanud nägema-kuulma-lugema spordiklubide nuttu, et Kaja Kallase valitsus ei anna neil 30 miljonit eurot, mistõttu neid ähvardavad raskused ja lausa hingusele minek. Aga kas keegi on üldse mõelnud, miks meil peab nii palju igasuguseid jõu- ja ilusaale olema? Me räägime üha suuremast liikumise vajadusest, aga kui palju panevad jõu- ja spordisaalid liikuma? Isegi sinna kohale sõidetakse autoga! Miks peab jooksma lindil või väntama pukil, kui seda saab teha õues? Nõus, et igaüks talvel väljas ratast vändata ei taha – võib saada külma, kui pole eririietust, on oht kukkuda, kui on libe –, aga saab ju suusatada ja ka uisutada. 

Lühidalt, selle asemel et hellitada inimesi spordisaalidega, kus paljud käivad lihtsalt kekutamas ja ennast näitamas, võiks mõelda sellele, kuidas meelitada inimesi värske õhu kätte, kus saab tõesti liikuda. Lisaks ei ole vaja mässata koroonatõenditega (Sparta – buuu!) ega maksta pennigi – liikumisrajad on meie suurepärases riigis, erinevalt sotsialismi kalduvatest Põhjamaadest, kõikjal tasuta. Erinevalt spordiklubidest, kust, nagu olen kuulnud, ei saa teinekord isegi tulema – ainult maksa ja maksa nagu surnud hobust.

Täna hommikul tuli suusaliidust pressiteade, et ülehomme, aasta eelviimasel päeval selgitavad murdmaasuusatajad Tehvandil Eesti meistrid naiste 5 km ja meeste 10 km vabatehnika eraldistardist sõidus. Kuna võistlus on kantud Rahvusvahelise Suusaföderatsiooni FIS võistluskalendrisse, on lisaks Ukraina koondisele ja naabritele Lätist on oma osalemissoovist teada andnud ka... Dominikaani Vabariigi ja Tšiili suusatajad.

Kui me Eestis spordiklubidele hoogu ja jõudu juurde anname, võime varsti avastada end olukorrast, et saame suusatamises isegi Kesk- ja Lõuna-Ameerika esindajatelt lüüa. Juba nad trügivad me mängumaale.

Maailm on nagunii muutumas üha veidramaks. Veidi rohkem kui kuu aja pärast algaval Pekingi taliolümpial on seitsme uue ala seas kolm sellist: suusahüpete segateatevõistlus, vigursuusatamise segateatevõistlus, lumelauakrossi segateatevõistlus. Minu arvates on see selge jama. Mis on selle mõte – peale odava tsirkuse ja poliitiliselt motiveeritud soolise mitmekesisuse –, et võtta kavva sellised segasummasuvila-alad? Tulemus on see, et olümpiamedalid järjest devalveeruvad. No kas see on mõistlik, et laskesuusatamises jagatakse MMil ma-ei-tea kui mitu medalikomplekti? Vanasti oli 10 km ja 20 km ja teatesõit – kogu lugu. Nüüd on igasuguseid veidraid formaate, mis annab võimaluse medaleid kokku ajada või teha mitu vigade parandust, kui mõni ala vussi läheb. Nagu koolis: kontrolltöö järeltöö järeltöö.

Tehku siis juba üksainus suur mammutala, kui on tingimata vaja teha midagi kamba peale, näiteks murdmaa-laske-mäe-suusahüppe-vigursuusatamise segateatevõistlus; veel parem – pangu sinna kiiruisutamine ja lumelauasõit ja bobisõit ja skeleton ja kelgutamine ka juurde! Minu meelest on juba suusahüpped ja kahevõistlus oma meeskonnaformaatidega, kus üksikute soorituste tulemused matemaatiliselt liidetakse, üksjagu kaheldava väärtusega. Sport peaks olema individuaalne või meeskondlikult vahetu üksteise vastu võitlus.

Ja üleüldse, miks ei kuulu olümpia kavva ultraspordialad, mis võidavad maailmas, sh Eestis üha rohkem populaarsust? Selle asemel vürtsitab ROK programmi kunstliku tilu-liluga.

Ajakirja Jooksja viimases numbris, kus kirjutan ultraspordi kahjulikkusest tervisele, räägib Rein Taaramäe ohtudest omal alal: «Mulle annab palju vaimujõudu mõte, et haiglasse kukub end aastas maksimaalselt 10 ratturit kogu suure pelotoni peale. Surma saab üks mees 10 aasta jooksul. Kui 50–100 meest korraga pikali käivad, siis paar neist murrab mingi kondi, kuid enamik kukkumisi lõppevad vaid tolmu maha pühkimise ja mõne plaastriga. Seega tegelikult on vigastuste arv ja tõenäosus suhteliselt väike. Oma 15-aastase karjääri jooksul pole mul õnneks kanderaami vaja läinud. Minu arvestuses on üks käeluumurd ja mõned õmblused.»

Kui ma ei eksi, juhtus too käeluumurd kunagi Tartu rattarallil. Siis nägin Taaramäed elus esimest korda. Ta seisis ürituse VIP-alas söögileti ees, käsi sidemes ja kaelas, astusin talle ligi, ütlesin, kes olen, ja nii ma temaga tuttavaks saingi. Harrastajale maailma üks ohtlikumaid kohti jalgrattaga sõiduks on aga siin – seal on ka paik, nimeks Portal, kus on surnuks kukkunud kolm harrastusratturit.

Seepärast tasub praegu suusatada. Eile õhtul läbisin ligi 13 km keskmise kiirusega 13,5 km/h, võtan rahulikult, talv veel alles noor. Jaak Teppan, kes samal ajal huvilistele tundi andis, ei öelnud, kui mööda sõitsin, et võtku ma aeglasemalt, mis on hea märk, et ju siis oli tempo just paras. Ent veidi ärevaks teeb ikka: kui seni sõitis enamik minust mööda, siis nüüd, viimastel kordadel on hakanud juhtuma, et sõidan ise nii mõnestki mööda. Ei tea, ega üle pane?

Foto 1: Lumest väravad Tähtvere spordipargis. Foto autor: Priit Pullerits
Foto 2: Vaksali tänaval sügisel uue katte saanud tee Tartus Tähtvere linnaosas. Foto autor: Priit Pullerits
Foto 3: Suusataja Tähtvere spordipargis Pulleritsu-nimelisel ovaalil. Foto autor: Priit Pullerits
Foto 4: Kõrged hanged Tartus Tähtvere linnaosas. Foto autor: Priit Pullerits
Foto 5: Lumme hüljatud tõukeratas Tartus Tähtvere linnaosas. Foto autor: Priit Pullerits
Fotod 6-8: Lumine Tartu dendropark detsembri alguses. Fotode autor: Priit Pullerits

44 Kommentaarid:

At 09:45, Anonymous Anonüümne said...

Kuule ülepanija, aga mis sa muretsed kui kuskil joonele ei astu nagu mees meestega? Kas vaktsiin annab tunda rütmihäirete jätkumise näol?

 
At 10:25, Anonymous Anonüümne said...

Pullerits, oled äge jah, saad pressis teiste peale kitse panna nagu natsi saksamaal juutide peale. Ainuke erinevus, et sõjarelv on viaali sees, tont.

 
At 13:26, Anonymous Anonüümne said...

On jah mõttetud alad. Kahevõistlus näiteks. Tüübid kes ei jaksa suusatada ja ei hüppa kääbikutega võrdselt. Naiste suusahüpped mõeldi välja. Laste ala. 28a naine ei hüppa tornist alla kui tal mõistus peas. Laus diskrimineerimine ja PP laseb asjal sündida. Äraostetud järelikult.

 
At 14:55, Blogger Priit Pullerits said...

Sama kehtib ka 10-võistluse kohta, et ühelgi alal pole absoluutne tipp.

Ja 28 a naine, kel mõistus peas, ei hüppa mitte ainult tornist alla, vaid ei tegele ka poksiga, tõstmisega ja üleüldse millegi sellisega, mis tervist lõhub ja kahjustab.

Isegi mehed ei julge alati tornist alla hüpata. Kaarel Nurmsalu rääkis mulle võistlusest, mis, kui õigesti mäletan, oli kuskil Kasahstanis, kus siis üks saksa hüppaja oli talt küsinud, et kas tema julgeb sealt alla sõita - nii julm oli too mägi.

Aga ei: võrdõigusluse nimel peavad naised saama teha kõike lollusi, mida teevad mehed, kellele on juba evolutsiooniliselt sisse kodeeritud ennasthävitav ja riskikäitumine. Tulemus on see, et naiste alal saame sageli travestia: ala hakkavad harrastama kas meesnaised või siis on tase selline, et midagi seal vaadata ei ole, kuna mõistlikud naised sellise eneselõhkumisega lihtsalt ei tegele.

 
At 15:07, Anonymous Anonüümne said...

“There are only three sports: bullfighting, motor racing, and mountaineering; all the rest are merely games,” Ernest Hemingway

 
At 15:12, Anonymous Anonüümne said...

Mitmevõistlused on norm, vist isegi antiik Kreekas oli olemas, see näitab mitmekülgsust. Viievõistlus on kõva ala.
Murdmaasuusk ja tornihüpped ise on väga nišialad, saab harrastada lumistel aladel ja mägedes ning nende kombo on mõttetu.

Slaalomsuusatamine on levinum sport ja seal ei tehta teatesõitu segateatesõitu pikka ja lühikest distantsi

 
At 15:19, Anonymous Anonüümne said...

Naiste alad lähevad käest. Isegi tennises on meesnaised. 8 wta finalistist oli 3 tüdrukut 5 poissi.

 
At 15:29, Anonymous Anonüümne said...

Meite Anett oli ikka tüdrukute poolel teil, 15:19?

 
At 16:06, Blogger Priit Pullerits said...

Ka mäesuusatamine on nišiala! Juhtusin vaatama meeste ülisuurslaalomi viimast MK-etappi ja riike oli esindatud täpselt kümme: Norra, Austria, Šveits, Itaalia, Prantsusmaa, Saksamaa, USA, Kanada, Sloveenia ja üks Liechtenstein ka.

https://www.fis-ski.com/DB/general/results.html?sectorcode=AL&raceid=109041

Vaadake võrdluseks murdmaasuusatajate Lenzerheide MK-etapi 15 km klassikasõidu osalejate nimekirja - riike on esindatud laias laastus kaks korda rohkem!

http://live.fis-ski.com/cc-2552/results-pda.htm

Eelistan, et enne, kui midagi väidetakse, tehakse ikka faktid selgeks. Muidu võib väitega piinlikult puusse panna.

 
At 16:08, Anonymous Anonüümne said...

Varsti pole ühtegi tõsiseltvõetavat naissportlast, sest head treenerid keelduvad ahistamissüüdistuste hirmus tüdrukuid treenida.

 
At 16:19, Anonymous Junker Mati said...

Mäesuusatamises saab Sloveenia ja luxemburg aeg ajalt pildile. Murdmaasuustamine on norra rootsi venemaa jagada. Teised on seal moe pärast natuke. Kunagi oli saksa ja itaalia kõvad murdmaasuusas. Kui Norra kõik endale kahmas siis nad loobusid ja läksid AINULT laskesuusatamist tegema. Laskesuusas olid hiljuti belgia ja rumeenia Eestist eespool. Laskesuuska mis on põhjalt suusatamine teeb ka Montenegro. Miks nad puhast suusatamist ei tee? Sest selle on skandinaavia lukku pannud. Vaesed Valgevene ja Ukraina on laskesuusas ülikõvad nendeni Eesti ei ulatu kunagi. Puhast suusatamist valgeve ja ukraina ei viitsi norra taga hõõruda.

 
At 16:29, Anonymous Anonüümne said...

15:07 Sellest võib järeldada ,et hr Hemingway oli väga verejanuline mees ja pidas spordiks alasi,kus ei võistelda aja ja inimese vastu vaid surma vastu.Kindlasti mõtiskles nende asjade üle viski klaasi taga:)

 
At 16:34, Anonymous Anonüümne said...

16:08 tüdrukutega pole hullu ikka hea kui treeneri karvane käpp toetab. Süüdistus tuleb poisstüdrukute juurest.

 
At 16:35, Anonymous Anonüümne said...

Ma olen alati rääkinud Pullerits peaks eesti spordi hall kardinal olema. Siis tema jagab et talialadest tehakse ainult jääpurjetamist selles on Eesti maailma tipus. Raha jääb suvealadeks nagu kümnevõistlus tennis ja jalgratas ja vehkeldamine seda enam et need on valgete härrade spordi alad. Kes tahab jalgpalli ja korvpaali teha hankigu endale isiklik ngurunguru. Oma raha eest muidugi ja punkt.

 
At 18:37, Anonymous Anonüümne said...

Transkontinentaalse haardega Pullerits sobib Eesti spordi kardinaliks küll.

 
At 18:42, Blogger Priit Pullerits said...

Junker Mati, te ei jälgi asja ju üldse, aga sõna võtate suure suuga. Kui te oleks täna murdmaa sprinti vaadanud, oleksite näinud, et meestest said 2. ja 3. koha prantslased, naistest võidutses ameeriklanna Diggins ja teine jänkinaine oli neljas, teiseks jäänud norraka taga sai kolmanda koha sloveenitar. Ei ole ainult Norra, Rootsi ja Venemaa sel alal. Meeste ja naiste sprindifinaalis oli kokku ainult üks venelane ja üks rootslanna.

Faktidest palun lähtuda, faktidest, mitte ekslikust muljest või kallutatud nägemusest.

 
At 19:07, Anonymous Anonüümne said...

Maestro pani Junker Matile elegantselt nätaki ja nätaki sarvede vahele.
Huvitav, kuidas Mati nüüd sellest täbarast olukorrast ja ebakindlalt pinnalt ära saab? Sant seis...

 
At 19:50, Anonymous Anonüümne said...

Junker peaks esiteks vabandama desinformatsiooni pärast.

 
At 20:04, Anonymous MargusM said...

Priit ajab joga, see et mingil ühel võistlusel oli näha prantslasi ja usakaid ei tähenda et nad tipus oleksid!
Mitmevõistluse parim ongi see kes on nende alade koondkokkuvõttes parim, mis seost siin eraldi alade parimatega olema peaks? Hea näide on laskesuusatamine kus meie suusatajad ka mitmeid aastaid ümber õppima/kohanema peavad kuigi suusatavad ju hästi.

 
At 22:01, Anonymous Anonüümne said...

Ainuke mees, kes teab Tõde on härra Kägu.

 
At 22:09, Blogger Andres P said...

Kas tänane lumesajus sõidetud Tour de Ski klassika eraldistart näitas, et kehvades tingimustes on soomlastes sisu?

 
At 22:14, Blogger Priit Pullerits said...

Mis laskesuusk, MargusM?! See on jalgpalli kõrval kõige ülekajastatum ala, kui me tulemusi vaadata. Neid lihtsalt ei ole! Punnivad aastast aastasse, aga midagi ei tule. Pole mõtet teilgi siin neid upitada.

 
At 22:27, Anonymous Anonüümne said...

Kõik alad lähevad tv hooraks. Tõstmine ja maadlus kaovad kuna seal pole võimalik hakata sprinti sõitma või muud moodi uuenduda.
Laskesuusas on suured euroopa sponsorfirmad ligi ja tv pildis. Laskesuuska palju soodsam harrastada rikkam ala. Tava suusast räägiti ammu et kes viitsib norra meistrivõistlusi vaadata, norrakad ise ka kuskil tänasid jumalat et venelased sõidavad ja muudavad sellega murdmaasuusa vähegi rahvusvaheliseks. Jälgige kuidas meedias soojendavad huvi suusatamise vastu, iga kord on mingi intriig üleval et kes suuskade peale astus ja kelle treener kelle treenerit sõimas seda et peale finišit vähe kukepoksi tehtaks lausa oodatakse sest pole ju muud ainest eriti. Saab nädala aega seda pesu siis pesta ja triikida meedias.

 
At 22:35, Anonymous Anonüümne said...

Priit, laskesuusatamine on kõige põnevam talispordiala, see on fakt. Ja see ei ole üle kajastatud -- tegemist on ainsa talialaga, kus võistlus on tõesti põnev vaadata algusest lõpuni.
Vaadates praegu Kanal2 eetrist intervjuud Anett Kontaveidiga tuleb nentida, et Priit on Postimehes tiimikorraldustele allunud ja oma liidrirolli vähemalt täna Elo Mõttusele loovutanud.
Aga nagu juba eespool mainitud -- ka tipud ei võida iga päev, Frida Karlsson jäi täna tipust kaugele kuid ilmselt Jessie Diggins tuuri lõpus poodiumile ei tõuse.

 
At 10:30, Anonymous Anonüümne said...

Asi on selles, et Pullerits on liiga sisuline ja põhjalik. Loomulikult sportlased kardavad teda, sest Pullerits ei jää pinnapealseks, vaid läheb sügavuti. Selle klassikaliseks näiteks on usutlus Saskia Alusaluga. Arvate, et Kontaveit seda lugenud ei ole? Loomulikult on. Seetõttu ongi tal ohutum valida mõni naisintervjueerija, kellega saab laial naerul mesijuttu veeretada. Aga targemaks vaatajad ja kuulajad sellest ei saa. Nii võib öelda, et Pulleritsu headus on mõnikord tema needus, eriti kui vastane on vaimselt nõrk ja ebakindel.

 
At 10:33, Anonymous Anonüümne said...

Mina olen Pulleritsu sõber.

 
At 10:44, Anonymous Anonüümne said...

Mulle tundub, et 10:30 on väga hästi tuumale pihta saanud.
Eks elus näeme tihti seda, et nõrk otsib ainult omasuguseid enda lähedusse, eriti hästi joonistub see välja nõrkade ja ebakindlate ülemuste puhul. Selline tegelane ei palka kunagi enda alluvusse väga hea tasemega spetsialisti või hoidku jumal, et milleski temast tugevamat/säravamat persooni!
Ainult hallust ja keskpärasust toovad sellised tegelased ettevõttesse juurde ja omaniku jaoks ei ole tõenäoliselt suuremat nuhtlust kui selline kompleksides ja ebakindel "juht".

 
At 11:36, Anonymous Anonüümne said...

Sportlasel kes tipus tegusid teeb on väga vajalik ingeline jõud, või närvienergia või kuidas seda nimetada. Seda saab vist ainult endasse sulgudes, endasse keskendudes. Järelikult igasugu intervjuud mis üritavad hinge tungida on täiesti üleliigsed, isegi kahjulikud. Anett Kontaveit peaks kõik välismaa ja kodumaa reporterid kukele saatma. Rahvale küll huvitav lugeda, aga mida kasulikku annab intervjuu sportlasele? Ei midagi. Vahest sellisele kes juba vana ja tulemused langevad hea seletada et küll ma järgmine aasta alles panen. Oodake vaid.

 
At 12:17, Anonymous Anonüümne said...

Nagu suvel kirjutatakse jalgpallist peaks talvel kirjutama jäähokist. Meeste sport ja kiirus ja täpsus on vajalik. Tennis ja vehklemine ja suusatamine on naiste sport ja käigu kukele.

 
At 13:27, Anonymous Anonüümne said...

Pulleritsu intervjueeritavad saavad sisulised ja keerukad küsimused, kuid nad saavad arvestada ka PP kaitsega peale intervjuud. Ainus kahju, mida nad saavad teha, tehakse oma vastustega ehk ise.

 
At 14:11, Anonymous Anonüümne said...

Kõige kuumem intervjuu oleks Pullerits vastu Pullerits. Seeh lööks kõik kliki ja populaarsuse rekordid. Mõistate.

 
At 14:36, Anonymous Kamba-Kaits said...

Üks on kindel - tuleb minna ja blogirahva jaoks uurida, mida Kaljulaid hooaja ettevalmistuseks teeb, kus radadel liigub, millised suusad all ja kas trennis liigutakse mööda või jäädakse selja taha.

 
At 14:55, Anonymous Anonüümne said...

Kaljulaid on eilne päev.

 
At 15:16, Anonymous Anonüümne said...

Pullerits on ei pea mitte kekutajate ja sportlaste peale oma annet raiskama. Tema peab Eesti rahvast valgustama tõelistest probleemidest. nt, miks ta süda jupsib ja ovaalil panna ei tohi, kas tõesti vaktsiini kõrvalmõjud? See on küsimus mis kogu spordirahvast vaevab. Keegi ei tea nüüd kas treenides panna või jätta see risk ainult siis kui jalg üle joone libiseb. Ja kui see küsimus suurpetsidega klaariks tehtud, siis võiks võtta käsile ka selle, et kui Eesti rahvas ehitab igaühele õuele oma tuumajaamad, et siis kas eestlane saab maailma kõige odavamat elektrit või võtab ahne sakslane börsi kaudu ikka meie rahakotist viimast hinda. Vot see vaevab tõeliselt südant. Kurat, sellele saksmannile käib ka meie Alutaguse alt kokku kraabitud põlevkivisärts, rapsaku seda! Maksku kõik maksud ja ostku nagu jaksab. Vot seda tahaks ka teada. Tegelikult tahaks teada ka seda, et kui kogu Eesti meie vajaduste katteks tuulikuid täis toksida, siis kas jätkub sellest meile ja kas hind läheb sellest börsil soodsamaks või juhtub nagu ikka, et kõigepealt kui suurtel probleem on siis lähevad piirid naksti kinni ja väikesed vaadaku ise kuidas hakkama saavad, iga hinnaga nagu endine poliitik ja praegune Eleringi boss kilkab. Uhkelt kilkab , raip! Ja Priit oled sa ikka meiega või on tagumik valmistumas pinsile minekuks ning treid nuppe ainult pinsifondi nimel?

 
At 15:28, Blogger Priit Pullerits said...

Ei trei midagi niisama!

Näete, eile võtsin ette riigi riigis ehk Tallinna linna:

https://elu24.postimees.ee/7418418/pole-vaja-koroonatoendit-tallinnas-saab-sauna-kiirtestiga

 
At 16:29, Anonymous Anonüümne said...

Saun? Transkontinentaalse haardega mehelt ootaks klobaalse razmahhiga lugusid ja rohkem.

 
At 17:15, Anonymous Anonüümne said...

16:29, saunalugu on mõeldud rohkem regionaalse haardega, parateadusele ja desinformatsioonile toetuvale kontingendile. Kena, kui ka neile informatiivseid lugusid kirjutatakse.

 
At 17:30, Anonymous Anonüümne said...

No meil idas on zurnal saunas. Ei mingit jama. Näitad nime, näpp zurnaali ja maltšalka näpus lavale. Kõik toimib. Alguses oli nimekirjaga tegu aga nüüd vinks vonks ei mingit jama saunas. Tartus ju need oravad vajavad tippsuuvoodrit, et rahvast saunatada saaks.

 
At 17:34, Anonymous Anonüümne said...

Jah, 16:29, see lugu tuli puhtalt peremehe armust ja suuremeelsusest lihtsa inimese suhtes.
Sest Pulleritsul on hea süda!

 
At 17:39, Anonymous Anonüümne said...

Seda küll. Padrel on hea süda ja lahke hing ta hoolitseb ka kohaliku rahva muresid ütlen siinkohal suur aitäh.

 
At 17:40, Anonymous Anonüümne said...

Mõningaid soovitusi rebellidele:
https://kultuur.postimees.ee/7419826/juurikas-kuidas-ilma-maskita-poes-kaia

 
At 17:53, Anonymous Anonüümne said...

No milleks raisata trükimusta kui politseinikud pole saunas vaksimata vanureid platee pannud? Tehke avaldus ja saatke õigusesindajad kohale ja seejärel klaarige kohtus, et kas tohtis karistada või ei. Masendav, mis roppust peavad gurud läbi tegema ja kirja panema.

 
At 18:54, Blogger Priit Pullerits said...

Võtke heaks, mehed!

Panin üles juba uue tüki - uuelt autorilt! Ikka teie meeleheaks ja infonälja kustutamiseks, et püsida rahva poolel.

 
At 21:01, Blogger Hardi said...

Autor on selle kommentaari eemaldanud.

 

Postita kommentaar

<< Esileht