kolmapäev, veebruar 23, 2022

Pullerits: Kuidas igatsetud spordilaagrist sai ühtäkki julgeolekulaager

Kõik oli valmis. Suusariided seljas, suusad autos, isegi auto (fotol paremal) mootor käivitatud, jäi vaid masin värskelt sadavast lumest puhtaks pühkida, mida ka tegin. Siis peatusin 2,7 sekundiks, heitsin pilgu taevasse, seejärel väljasõiduteele ning istusin rooli.

Ja keerasin süüte välja.

Haanjasse, kus toimub märtsi esimesel nädalavahetusel Estoloppeti sarja traditsiooniline lõppakord, jäi sõitmata.

Eks sinna oli ka omajagu maad, 27 kilomeetrit käänulisi teid. Pidin Haanjale lähenema Ruusmäe kaudu lõunast, sest olin eelmisel päeval saabunud Kagu-Eestisse (fotol vasakul) talvelaagrisse. Võtsin end nädalaks töölt vabaks – rassitud ja rügatud küll, pinge hakkas juba närve ummistama –, et teha vaimne ja kehaline kosutus. Millegipärast mõned kasutavad selle kohta sõnavärdjat, anglitsismi restart.

Idee selleks tekkis eelmise nädaala teisipäeval, kui sõitsin fotograaf Margus Ansuga Tartust Haanjasse. Seal ootas üks kokkusaamine. Võrumaa loodus tol päeval lõi pahviks (fotol paremal): päike siras, taevas oli helesinine ja lumi – see oli põldudel tugeva koorikuga, tuulte poolt ning sula ja külma koostoimel siledaks lihvitud. See, kui laenata Jack Londonilt, oli ürgne kutse, mida tundsin.

Sain terve maja (fotol vasakul). Mitte kaugel Riia–Pihkva kiviteest. Kilomeetrit viis-kuus Eesti–Venemaa piirist. Võtsin kaasa mitme päeva toiduvaru, üksjagu lugemist ja tudengite töid. Nüüdisaja kontekstis on elamine mul puhas eksootika: kütad pliiti ja ahju, teed pliidil süüa. Ümberringi vaikus ja rahu. Lumised väljad ja segametsad. Külateel liiklus peaaegu olematu. Kohale sõites jooksis üle tee rebane, veidi hiljem orav. Muidu ei ühtki teist hingelist. (Üks erand: ühel õhtul tuli sahamasin ja ajas sissesõidutee lahti.) Teed, mida tahad ja millal tahad.

Tõsi, läksin veidi hoogu: päris nii ei ole, et teed, mida tahad. Näiteks keskpäeval Haanjasse suusatama mineku jätsin ära. Sest sadas tihedat paksu märja lund (fotol paremal). Arutlesin, et ilmselt sajab ka Haanjas ning seega ei ole rajaolud suuremat väärt. Olen värske nätske lumega suusatanud küll ja ei ole mõnus, üks jõuga kangutamine on. Tõenäoliselt saaks pettumuse osaliseks.

Eelmisel päeval, kui saabusin, olin suusatanud hommikul sadanud lumel (fotol  vasakul) – lisaks olid tol päeval plusskraadid – ning kui oma 13-kilomeetrist ringi lõpetama hakkasin, algas sadu uuesti. Ei olnud lennukust, mida puhkuse ajal keha kosutuseks võiks ihaldada. Ja põllud – need ei kandnud üldse. Päris põlvini ka lumme ei vajunud, aga ligi poole saapani küll, mis tähendas, et sõidust lagendikel midagi välja ei tulnud. Kepid vajusid nagunii põhjani läbi. Kolisin külavaheteele tagasi (fotol all paremal).

Järsku jõudsin Eesti piirile püstitatud tara juurde. Ma ei olnud kindel, kas mul on mõttekas seal olla. Ma ei tahtnud Eesti piirivalvele anda põhjust välja sõita, et uurida, kes seal suusatab. Kuigi ID-kaardi, küll aegunu, olin targu taskusse pistnud, et oma isikut tõestada. Keerasin saja meetri järel ringi ja uisklesin tuldud teed tagasi. Isegi pilti ei teinud, sest pole kindel, kas piirirajatiste pildistamine, eriti Venemaa poole, on mõistlik tegevus.

Siiski tekitas piiriäärne vaikus (fotol vasakul) mus küsimuse, kas tõesti piirivalve mind ei märganud – kõikjal on ju kaamerad (ega need lund täis olnud sadanud?) – või miks nad minu vastu huvi ei tundnud. Mitte et ma vaevleks tähelepanu puuduse käes (tähelepanu on viimasel ajal saadud piisavalt), aga ikkagi pani mõtlema, kuidas nad mind küll tuvastasid, et mu liikumisi nii külma kõhuga ignoreerida.

Kuid eks selle suusasõidu eest tuli mul maksta ka. Hind selgub hiljem. Nimelt said Atomice põhjad kõvasti kraapida. Näis, kas kivilihv suudab neid veidigi päästa.

Tol päeval, mil Haanjasse suusatama mineku ära jätsin, võtsin lumesajus ja tuules ette rattasõidu (fotol paremal). Seda olümpialinnast Salt Lake Cityst ligi kümme aastat tagasi ostetud 15,5-kilose Treki maastikurattaga. Täpsemini, võtsin rataste alla lausa kaks sõitu. Varasel pärastlõunal tegin veidi üle 20-kilomeetrise ringi, seiklesin peamisel Hino maastikukaitsealal ja selle läheduses. Et aega kulus veidi üle pooleteise tunni, näitab see, kui karmid olid olud.

Hilisemal pärastlõunal, pärast majas tehtud lõunasööki, vahetult enne pimenemist, võtsin ette pisut pikema kui 18-kilomeetrise ringi (fotol vasakul) Missost ida pool – selleks kulus peaaegu tund ja 20 minutit. Seks ajaks olid külateed juba paksu lume all, nii et tuli pingsalt hoida kitsa jälje sisse, mille mõni üksik auto oli päeva jooksul lumme vajutanud.

Peetri helinapäeval sai talvelaagrist sujuvalt julgeolekulaager. Ürgne kutse asendus kodumaa kutsega. Nüüd nägin oma rattaga ringisõitmises (fotol paremal) suuremat mõtet. See polnud enam niisama kosutav liigutamine; see oli missioonist kantud tegevus.

Sõitsin Eesti ja Venemaa piiri äärsetel aladel (fotol vasakul) ja jälgisin, mis ümberringi toimub. Panin isegi GoPro kaamera leistangile (ja võtsin varupatarei ka kaasa ning seda läkski vaja), et kõik, mis valvsaks teeb, saaks dokumenteeritud. Läbisin ligi 28 km, ja et aega selleks kulus üle tunni ja kolmveerandi, näitab, et fookus polnud mitte kiiruse hoidmisel, vaid sellel, mida ootamatut või ebatavalist ees, vasakul ja paremal silme ette võiks jääda.

Nüüd hakkavad Kagu-Eesti tipmise nurga teed ja olud juba päris selgeks saama. Enam pole vaja kaarti, et ajada järge, kus olen ja kuhu peaks minema. Suudan juba tuttavate kohtade järgi orienteeruda. Arvatavasti piirivalve mind seepärast uurima ja küsitlema pole tulnudki, kuna teab, et ajan siin tegelikult ka nende asja.

Pildistatud 20. kuni 22. veebruarini Kagu-Eestis. Täpsed asukohad konfidentsiaalsed. Fotode autor: Priit Pullerits

94 Kommentaarid:

At 09:44, Anonymous Anonüümne said...

Väga kahetsusväärne provotseerimine. Tuumariigi piiridele süstikpendeldades on teil loomulikult silmad peal nii Eesti kui ka Vene piirivalvel ja luurel. Küsige Soonetsi (mitu kuppu mehel õlal on?) käest, kuidas piiri valvamine käib.
Ka fauna esindajatel on silmad teil peal - teie ilvest ei näe, aga ilves teid küll. Kogu aeg. Ilvesel on silmad suunatud teie kuklasse, sellest ka see ebameeldiv tunne, mis sunnib aeg ajalt selja taha vaatama. Kährikud, mingid. Kes märke lugeda mõistab, tajub, millisesse naturaalsesse toiduahelasse ta ennast just on möllinud.
Nalja ei maksa teha.

 
At 10:00, Anonymous Anonüümne said...

Priit valvab piiri, samal ajal: https://en.wikipedia.org/wiki/Boeing_WC-135_Constant_Phoenix

The same aircraft was also observed over the Baltic Sea on the 22nd of the same month, again using public flight trackers.

 
At 12:11, Anonymous Anonüümne said...

to 9:44
Ära karusid unusta, eriti vene piiri ääres! Ja šaakaleid sigineb ka üha juurde. Õnneks vähemalt pesukaru võeti kinni ja võeti munad maha. Üks oht vähem.

 
At 14:33, Anonymous Anonüümne said...

1) Hr Pullerits, Atomiced oli vist 10+ a tagune teema? Suusa tehnoloogia pole vahepeal paigal püsinud.
2) Kuid territooriumi tuleb markeerida küll. See on väga tore. Eesti Vabariigi saatust ei otsustata mitte Toompeal (kus Osprey maandumisplats tõenäoliselt juba valmis vaadatud), vaid just sellistes maakohtades. Väga kiiduväärt, et julgesite piirile läheneda, piiri üle vaadata. Kuni on eesti mehi, kes metsades, soodes, põldudes roam-vad, saame rääkida Eesti keele ja kultuuri, rahva püsimisest.
3) Eesti saatust ei otsustata ka meediaruumis. Või siiski? Kes siis praegu kontrollib meediaruumi? Meediaruumi kontrollimisest pasundatakse palju. Näe, Pullerits ei kontrolli isegi oma blogi kommentaariumi.

Martin

 
At 16:19, Anonymous Anonüümne said...

Paar sõna veel. (Muide, Hell Põllusaasa kohaselt oleksite, hr Pullerits, Teie nüüd riigireetur. Te ei läinud piirini välja. Te läksite ajutise kontrolljooneni. Piir kulgeb kaugemal ida pool, Petseri taga. Too kloun - tohib seda sõna Teie blogis kasutada? - nimelt arvab, et Eestil on idanaabrilt oma 3500 km2 maad saada. Kuidas? See selleks.)
09:44, muidugi äratab selline külaline tohutut tähelepanu.
Usun, teisel pool Station Chief lauale - punkti ülem võib olla staršij leitenant auastmes - on kindlasti pandud külalise profiil. Vnešnaja sleška pandi kohe peale, tehniliste vahenditega ja oleks naiivne arvata, et Venemaal ka siinpool piiri (vabandust: kontrolljoont!) võimalusi ei oleks. FSB seersant seisab, staršij leitenant ütleb Davai, pokurim. Või palub alluval endale tšaikud kallata. Sigaretisuits hõljub. Loetakse ja uuritakse.

Head Suusablogi lugejad kodumaal, siin on kohane üks vahelepõige. See aitab teil mõista, millest selline tähelepanu.

UK-s, minu kolledžis (College on nagu Tartu Ülikoolis osakond või instituut), mul on olnud võimalus siin kuulda, millest ametlikult kunagi ei räägita. Mu Don (s.o juhendaja, s.t professor) ütleb, et sa oled teraste silmadega poiss. Ta on kutsunud mind vahel College-i ühistele õhtusöökidele. Need on igal nädalal, kolmapäeviti. Kolledži Dormitory-s, iidne keskaegne söögisaal. Vapid seintel ja puhal. Kõik Don-id s.t professorid ja Fellow-d s.o vanemteadur vms on kohal. Tärgeldatud laualinad! Iga doktoranti sinna ei kutsuta! Indialasi jms mitte kunagi. Aga mind on kutsutud.
Vaadake, UK-s, Impeeriumis ajakirjaniku kutse on eriline. Kui ajakirjanik ei ole - ütleme "kompetentsete organitega", jah, need M*n tüüpi, aga ka Foreign Office jm teised, kui ei ole, kuidas ütleme - angažeeritud (engaged, aligned?) - siis küsitakse, mis tal viga? Kas ta on debiil või?

Neid taustu teatakse muidugi Moskva-lähistesse metsasaludesse peitunud "instituutides".
Kahtlust äratab ka, kui mees üritab jätta intelligendi muljet - õhtul ei pane kardinaid ette - loeb tudengite töid. :)
Lähemalt vaadates aga. Лыжник. Велосипедист. Väliselt intelligent, aga väljapaistvalt heas kehalises vormis. Tegi pikki "matku". Küla peal laaberdamas ei nähtud. Kellegagi külas ei suhelnud. Eriline lind.

Mis seal taga võib olla, neid on oma 4-5 versiooni vähemalt. Selleks ongi obrabotka ("töötlus"), et selgust saada.
Ja Soonets? Võimalik abiline. Kohalik ärimees. Tunneb kohalikke teid, olusid ja inimesi. Eks üle Vene-Eesti piiri on äri alati käinud. Kui jope lahti nööbib, võib telnjaška all olla, seal kandis.

Martin

 
At 17:44, Anonymous Anonüümne said...

Tuleb Martinit kiita ülevaate eest, ja eriti mõjutaju eest, kuhu tavalisi murisid ei kutsuta. Pulleritsu blogi kängus vahepeal tugevasti, siit õhkus hr Lauri Vahtre väsinud villakampsuni lehka, nüüd on hoovused hoopis teised (asjaolud on muutunud!).
Tuleb tunnustada ka blogiperemeest. Kõrgete süvariigi ametnike, parimate luureorganite ja teiste julgeolekut loovate institutsioonide laual olevaid asju saame teada takkajärgi, neid asju me mõjutada ei saa. Jah, on toimikud, jah, on käsuliinid, jah, on stsenaariumid. Aga tööd tuleb teha "põllul", seal piiritsoonis, kus PP praegu haake teeb, saab paari lihtsa küsimusega selgeks teha, mis on tavalise elaniku arvamus kujunenud julgeolekuolukorrast. Ja ma arvan, et õigeusklik, traditsioonilist elu elav, Leningradi juurikaturust nostalgitsev setu, kes on kartuli, kurgi ja teiste põllukultuuride müügitulust nõukogude ajal endale taluhooned ehitanud, paiskab ajakirjanikule lühidalt ja selgelt kogu tõe välja. "Põllutööd" ei tohi unustada.

 
At 19:23, Anonymous Anonüümne said...

Mis põlluöö? Seal nurgas turismitali tuismitalu otsas. Kõik hoolsalt abirahadest rajatud. Vene kartulst ei unista keegi. Istuvad kena vaatega kirjutuslaua taga ja toksivad arvutiss uysi projekte et uut häärberit rajada. Selles suhtes on Priit õiges kohas, saab tutvuda projektikirjutamise inspiratsioonilätetega. Nagu näha piltidelt on üks tähtsamaid Pedeli jõgi oma iluga. Midagi sealt läbi voolab, mis häid ideid tekitab.

 
At 20:02, Anonymous Anonüümne said...

Algajad kirjutavad projekte ise, proffid ostavad teenuse sisse.

 
At 20:39, Anonymous Anonüümne said...

Kes kontrollib meediaruumi? Kägu oligarhid kontrollivad

 
At 22:40, Anonymous Anonüümne said...

Setu ütleks tõenäoliselt, et oma särk on ikka ihule kõige lähemal..
Muide, mis meeleolud Postimehe kõrgetes kabinettides praegu võiksid valitseda? Eriti selle valguses:
"Delfi ja Eesti Päevalehe ajakirjanik Vilja Kiisler saatis Sihtasutuse Perekonna ja Traditsiooni Kaitseks juhatajale Varro Vooglaiule sõnumi, milles kutsus teda järgmiseks nädalaks oma saatesse."
Mardi küüned külmetavad? Juhtimises, nii riigi- kui ärijuhtimises, ei tohi vigu teha! Paindlik peab olema. Mitmevektoriline, nagu öeldakse.

Martin

 
At 23:20, Anonymous Anonüümne said...

Oi-jah, ilmselt hr Raudsaar oma parimas usus (või skepsises) lõi saate Vooglaiu ja Lobjakaga. Kuidas meeldis? Arvatavasti ei meeldinud Lobjaka fännidele, kusjuures Lobjakas ei loo mingit poliitilist liikumist (aga Harta 12 mees oli), ja ei meeldinud Vooglaiu ja Helmete poolehoidjatele. Anti võimalus. Aga ärgem olgem naiivsed või üleliia konstruktiivsed. Las nad olla oma kõlakodades. Kohtume aeg-ajalt spordirajal ja siin.

 
At 08:24, Anonymous Anonüümne said...

Ootaks juba kiiremalt uudiseid, et ükski venku ei saaks rahvusvahelistel spordivõistlustel võistelda. Sportlased pole süüdi muidugi. Aga vene rahvas peab Putinit vihkama hakkama. Kui nad saavad ikka kõike teha, siis ei muutu midagi. Ja kui sportlane tahab võistelda, õppigu x riigi keel selgeks ja vahetagu kodakondsus.

 
At 08:49, Anonymous Anonüümne said...

See on hea et Padre luurel käib ja vaenulikke sepitsusi paljastab.

 
At 09:53, Anonymous Anonüümne said...

Padrele palju õnne tähtpäeva puhul. Et käsi oleks kindel ja silm täpne.

 
At 10:05, Anonymous Anonüümne said...

Kas Padre kogukonnale õnne soovis? Ja Kägule?

 
At 14:47, Blogger Priit Pullerits said...

Siin see on, mida lubasin:

https://arvamus.postimees.ee/7461951/priit-pullerits-venemaa-tuleks-rahvusvaheliselt-spordiareenilt-minema-luua#_ga=2.85647385.144511278.1645700396-1744021326.1641551374

 
At 15:21, Anonymous Anonüümne said...

Hästi kirjutatud. Kiitus!
Täpselt nii tulebki tegutseda.

Ma saadaks kõik vene passiga kodanikud Venemaale tagasi ka. Mida rohkem haritumaid ja edukamaid inimesi lääne hvesid nautida ei saa, seda kiiremini hakkavad Venemaal rahutused ja opositsioon möllama. Enne see pull ei lõppe, kui siseriiklikult mäsuks ei lähe. Bolshunov peab ise kõva häälega välja ütlema, et Putin on jobu.

 
At 16:36, Anonymous Anonüümne said...

Päris radikaalne jutt Priidult. Liiga mustvalge. Lääs on siiani rohujuured lasknud just tegutseda, et eksportida Venemaale tolerasmi. Muru niitmisega tõmbab lääs omale endale sisse. Venemaa totaalne blokaad ei murra neid. Meenutame kasvõi Leningradi blokaadi või külma sõda. Venelased lollitati ära lääne poolsete koostöö pakkumistega. Nagu näha on venelased sellesse lõksu langemisest sattunud keerulisse olukorda kust ainuke võimalus on jõuliselt tegutsemine asjade kontrolli all hoidmiseks. Lääs on reaalselt siiski jätnud Ukraina venelastele nagu omal ajal jäeti Soomet. Läänele on seda madinat vaja venelaste võimekusest ülevaate saamiseks. Omapärane eksam. Ukrainas pannakse paika uued jõuvektorid. Kuskilt peavad siia valemisse lülituma hiinlased, kes vennastuvad nii Korea kui Venemaaga. Hiinlased ei lepi venelaste blokeerimisega spordist. Nemad selle soovunelmaga kaasa ei lähe. Eesti probleem on aga selles, et Eesti valitsev eliit on Ukraina kombel venelasi hurjutanud. Siit on selge, et kui langeb Ukraina siis sama juhtub Ida-Virumaaga, seal ju meie rahaauk koos koondatud vene kaevuritega. Venelased on nüüd ärevil ja ootavad päästjat idast. Valem on teada. Haarata võim ja eralduda Eestist. Ainult, et ilma roheliste riiki toomiseta, see ei õnnestu. Selleks peab EL-i piir pidama. Too on aga tehtud nii, et ei pea. See on probleem. Igasugune sportlaste boikott on asendustegevus. Vaja on reaalseid tegevusi mis väldivad Vene imperialismi eksporti või leida lahendus sellega kooseksisteerimiseks põhjanaabrite eeskujul.

 
At 17:52, Anonymous Anonüümne said...

To 16:36
Uskumatu, et peale tänast leidub veel tegelasi, kes seletavad, et kõik pole mustvalge ja otsivad agressori tegevusele õigustusi. Et Putin on sattunud keerulisse olukorda ja ainus lahendus on Ukrainale kallale karata. Sama "keerulises olukorras" olid 1939a Saksa ja N. Liit kui 1939a Poolale kallale kargasid.

 
At 18:10, Anonymous Anonüümne said...

16:36 on peast täitsa soe jah.

Eesti koolides tuleks nüüd kiiremas korras see vene-keelse hariduse andmine lõpetada. Päeva pealt. Sügisest kõik eesti keelseks. Õppigu selgeks või kadugu minema. Kasvatame siin läänelikus demokraatias omale separatiste, kes keelt ei viitsi õppida ja vahivad vene kanaleid.

 
At 18:18, Anonymous Anonüümne said...

To 16:36
Näha on, et olete olnud pikalt Vene meedia infoväljas ja selle mõju all, oskamata tõel ja valel vahet teha.
Vaatame ikka fakte:
Selle sajandi algusaastatel arenes Venemaa koostöö Euroopa, nagu ka teiste lääneriikidega päris laialdaselt ja ka Putin oli teiste riikide liidritega võrdväärne partner läbirääkimiste laudade taga. Tema enda kurjad ambitsioonid ja tahtmatus arvestada teiste inimeste soovide (eelkõige vabadusihaga) olid põhjuseks, miks teda hakati vähem või rohkem paariana nägema. Vähemalt alates 2008-ndast aastast pärast Gruusia sõjalist ründamist (ega Te ometi siin ei hakka vene propaganda jama baasil vastu vaidlema).

 
At 18:49, Blogger Priit Pullerits said...

Uskumatu sõnavõtt 16:36-lt tänasel päeval!- Masendav.

Õnneks on Euroopas mõtted liikumas samas suunas, nagu ma oma tänases kolumnis väljendasin. Mulle on raporteeritud järgmisest:

BC Kalev / Cramo lahkus VTB ühisliigast;
Lätis on tekkimas surve, et Riia Dinamo lahkuks KHList;
Schalke koristas Gazpromi ära oma särkidelt;
Euroliiga klubid järjest keelduvad Venemaale mängima minemast;
Bayern asked the EuroLeague to postpone tonight's game against CSKA; Saksa telekanal keeldus seda üle kandmast (mäng jääbki ära);
Vettel teatas, et saadab Sotši GP pe**e;
Leedu kossuportaal: no more news of Russian basketball;
Zalgiris GM Paulius Motiejunas said: "Zalgiris will not go to Russia, where double matches of the season were supposed to be played. We will talk to the Western European clubs competing in the EuroLeague and offer to make a joint decision not only to not play the matches but also to boycott the games with all Russian teams."

Ja siis kirjutab 16:36 sellise häbiväärse kommentaari...

 
At 19:41, Anonymous Anonüümne said...

Ok aga loobume siis tänasest Vene gaasist ja Soome kaudu tulevast Vene elektrist, loobume tänasest venelaste poolt pakutavast sünkroniseerimisteenusest. Lihtsad asjad. Plaks ja valmis. Milleks kottida kambaga sportlasi? Teeme asju mis reaalselt toimivad palju mastaapsemalt kui ligtne häbi häbi. Nõuame sakslastelt samuti Vene gaasist loobumist ja kas lätlased panevad ikka Valgevene naftasarnasetransiidi kinni nagu eestlased seda tegid. Need on asjad mida tuleb teha armutult.

 
At 19:45, Anonymous Anonüümne said...

Sportlaste sanktsioonid töötavad väga hästi. Olümpiamängude ajal Putin ei alustanud sõda, võinuks ju alustada sõda 1 päev enne Venemaa vs Soome hokifinaali. Sel juhul jäänuks OM finaal toimumata. ROK peaks venelased välja viskama. Küll need sanktsioonid jäjrest nüüd tulevad. Euroopa sai selge signaali, et edaspidi tuleb oma hakkamasaamine nii üles ehitada, et see ei puutuks kuidagi kokku venelastega. Euroopa ongi aru saanud, et see on viga olnud, et sõltutakse vene gaasist ja värgist. Asjad hakkavad veel alles juhtuma, jälgime mängu. Kossu Euroliigas ei toimu enam ükski kohtumine, kus vene klubid osalised.

 
At 19:52, Anonymous Anonüümne said...

Hr Pullerits,
Dr Pärtel Piirimäe, kuidas Dr Piirimäe vorm on? Loodan, et hea, nii suusaraja kui Academias!
Muide, siin UK-s sattusin College pidulikul õhtusöögil (kuhu väga harva Ph.D kandidaate kutsutakse, kuid mind kutsuti) vestlema Ida-Euroopa ajalooga tegeleva professoriga. Langustitaldriku ja prantsuse veini taga ta kiitis Dr Helmut Piirimägi - ütles, et paindumatu õpetlane, kes 1940. a sündmustest objektiivselt kirjutada julgenud.

Pärtel Piirimäe, kodanlik ajaloolane, aga oli, mäletan, demokraatlikel seisukohtadel. Harta 12, (nagu nt ka Lobjakas).
Piirimäe sobiks rahva valitsusesse. Ministri portfelli võiks temasugune mees ise valida!

Martin

 
At 19:57, Anonymous Anonüümne said...

Asja kurb tõsilugu on see, et hiinlased tarbivad kogu sanktsioneeritud Vene tavaari ära. Euroopa ja muu maailm aga ei suuda loobuda hiinlaste nodist. Seda teab meie idanaaber ja see teeb ta julgeks ning otsustavaks.

 
At 20:01, Anonymous Kägu, kehakultuurlane said...

Head vabariigi aastapäeva võhmamehed! Ma tean, et siin on palju mehi, kes näevad enamasti vaid jäämäe tippu. Loevad peavoolu meedia uudiseid ja arvavad ,et on hästi kursis maailmas toimuvaga. Paraku pole asjad alati nii must valged, ei meditsiini valdkonnas, aga ka maailma poliitikas. Alati tasub tutvuda erinevate allikatega. See jutt siin väärib kaasamõtlemist ja analüüsimist
https://www.nommeraadio.ee/wimpy/mambots/wimpy/vimpel3.php?cat=lounatund&file=2022-02-24.mp3&fbclid=IwAR20LBJWF5_ZaWoFI6eDN6BzkElGqS8beMmzR0ZkVxUHkz8uepIviftlxg0.

 
At 20:01, Anonymous Anonüümne said...

Ahuetj...
Töötasin päev otsa Ülikooli raamatukogus, lugesin Niklas Luhmanni ja Heideggeri.. Tegin alles nüüd arvuti lahti.
Hr Pullerits, teie olete Venemaa sõjaväes käinud mees, ja Soonets. Mis meist saab?

austusega
Martin,
UK

 
At 20:42, Blogger Priit Pullerits said...

Postimehest:
Balti riikide olümpiakomiteed saatsid Ukrainale kirja abipakkumisega

Haletsusväärne, EOK ja teised OKd! Teie esmane ülesanne on see, mille ma Postimehe pärastlõunases kolumnis teie jaoks sõnastasin. Asuge tegutsema ja lõpetage asendustegevused!

 
At 20:45, Anonymous Anonüümne said...

Haletsusväärne on hoopis olla nii pime ja lihtsameelne!

 
At 20:57, Anonymous Anonüümne said...

Venemaa ja Valgevene sportlased ei tohi lasta Otepää MK-le. Venkudele ei tohi anda Eesti viisasid mitte ühelgi tingimusel, enne kui... ROK visaku venkud koheselt välja. Enne tagasi ei saa, kui sõda lõppenud ja Krimm tagasi antud, kui ei, siis jääb nii miljoniks aastaks. Punkt.
Maailma sport toimib edukalt ilma venelasteta!

 
At 20:58, Anonymous Anonüümne said...

Laskesuusaliit peaks Eesti koondise peatreeneri ka lahti laskma. Svoboda ju valgevene mees. See on sõda, siin pole midagi inimlikku. Kui Putini tegudele inimlikkusega reageerida, siis ei muutu mitte midagi. Kui 100% kõik kinni panna, küll siis hakkavad ajapikku asjad juhtuma.

 
At 21:03, Anonymous Anonüümne said...

Kuulasin umbes poole peale seda Kägu levitatud nn. "erinevat allikat". Umbes poole peal sai sellest jamast villand.
See on järjekordne näide Kägu mõttemaailmast ehk siis soovist levitada mingeid fantaasiküllaseid mõttekonstruktsioone, faktid praktiliselt puuduvad.
Seal saates jahutakse palju Euroopa majandusele vajalikest energiaallikatest - kõik on vaid fantaasialend. Otse loomulikult on nii Eesti kui Euroopa jaoks eesmärk saada lahti Venemaa energiasõltuvusest.
Miks tegelikult on vaja rahutut Süüriat ja/või Putinile ustavat vasalli selle eesotsas? Aga ka rahutut Iraaki? Vastus on lihtne - et Katari (peaks olema vist tootmismahult maailma kolmas gaasitootja) gaas ei jõuaks Euroopasse. See on Putinile ülioluline ja sellest tuleneb enamus Lähis-Ida probleemidest (see on juba üle 10-ne aasta teada).
Lähtudes faktipõhisusest, siis kõige elementaarsem viide ka:

 
At 21:03, Anonymous Anonüümne said...

https://en.wikipedia.org/wiki/Qatar–Turkey_pipeline

 
At 21:32, Anonymous Anonüümne said...

Njuuša pole enam meie sõber. Kui ta just Urmo Aava eurovisioonil suvel lavale ei tule, siis võib.

 
At 21:33, Blogger Priit Pullerits said...

Leedukate naujditav Putinit perse saatev kontsert enne euroliiga mängu:

https://twitter.com/jmiklovas/status/1496908640569237504?t=DudwKEW6D__-TGCmogmzfw&s=19&fbclid=IwAR19nFJs0SQPM5Q4oNLh5IxC44QPUAw2euVhmf_JDBvbgadrBuClYtNVwcE

Kas homme kordub midagi sellist ka Saku suurhallis?!

 
At 21:34, Blogger Priit Pullerits said...

"Laskesuusaliit peaks Eesti koondise peatreeneri ka lahti laskma. Svoboda ju valgevene mees."

Otse loomulikult, siin pole mingit küsimustki! Liiati, mis see treener ära on teinud? Olümpial olid meie laskesuusatajad haledad.

 
At 21:37, Anonymous Anonüümne said...

Mingit kuradi Njuušat ei tule siin teile. Aitab! Unustage ükskord juba see baaba.

 
At 21:43, Anonymous Anonüümne said...

Rivo Vesik peaks ka oma venkud maha jätma. Las Pevkur maksab talle kompensatsiooni kinni. Mõelgu miskit välja.

 
At 21:50, Blogger Priit Pullerits said...

Aitäh seda meelde tuletamast! Loomulikult, Vesik peab ära tulema venelasi treenimast!

 
At 22:04, Anonymous Anonüümne said...

Kontaveit peab ka oma treeneri päevapealt lahti laskma !

 
At 22:15, Anonymous Anonüümne said...

Dmitri Tursunovi pere olevat juba tema 12 aastane olles (umbes 1995.a.) USA-sse kolinud, seega ta on praegu pigem ameeriklane.
Aga milline tema kodakondsus praegu on, ei tea.

 
At 22:24, Anonymous Anonüümne said...

u välbe ja Co?

 
At 22:26, Anonymous Anonüümne said...

1) Milles valgevene mees Svoboda süüdi on?
2) Suusaliidul pole ju raha, et Norrast treenerit palgata. Svoboda on siin ilmselt väga väikese raha eest
3) Eesti laskesuusatajad hakkavad veel haledamalt kotti saama.
Pullerits on täiesti loogikavaba, vihast pimestatud.

 
At 22:28, Anonymous Anonüümne said...

22:24 ... ja Pulleritsu enda vene keele õpetajast naine?

 
At 22:54, Anonymous Anonüümne said...

Välbel pole seal töödki, kui FIS venkud eemaldavad või siis Euroopa riigid ei anna venkudele viisasid.



Svoboda ise ei peagi süüdi olema. Asja tuum on mujal. Kui aru ei saa, siis oled "raske" peaga :)

 
At 23:51, Anonymous Anonüümne said...

22:54 ja Pullerits usuvad et Putini vägesid saab tagasi hoida viisade mitteandmisega.
Nii asjatundmatut - jah, pole palju öelda, et lolli juttu kuuleb harva.
Las Svoboda juhendab meie laskesuusatajaid rahulikult edasi.
Muidu Lukašenka armees leitakse tema laskeoskusele teine rakendus.

 
At 01:58, Anonymous Anonüümne said...

Mis loll küsimus see on, et milles Valgevene mees süüdi? Valgevene on tänaseks täielik Putini käpik ja osaleb agressioonis. Pealegi, Tobrelutsu ajal olid tulemused paremad kui tolle Svoboda ajal, MK-lt Tuuli 7. ja paarissegateade 2. koht. Svobodaga pole keegi isegi 20 hulka jõudnud,seega täiesti kasutu töll isegi sõda arvestamata.

 
At 08:52, Anonymous Anonüümne said...

Pullerits ja kogukond oma pimeduses ei näe et laskesuusa peatreeneri koha võib vabalt Kägu hooleks anda. Pagunitega mees ja patrioot.

 
At 09:10, Anonymous Anonüümne said...

Priit, hea ja vajalik arvamusartikkel. Kui spordivaldkonnast rääkida, kus Eesti saab järgmisena oma initsiatiivi näidata, on laskesuusaamise MK-etapp, mille osas vaja rahvusvahelist alaliitu jt. teisi seotud osapooli survestada mitte lubamaks venemaa ja valgevene sportlasi Otepää MK-etapile.
Kui keegi küsib, milles on sportlased (ja nö. tavakodanikud) süüdi, siis ega kõik otseselt süüdi ei olegi, aga see on lisameede, mis aitab ehk avada nende silmi oma juhtide ees ja panema need riigid seespoolt heas mõttes ussitama. Ja mõelge, mida peab läbi elama Ukraina rahvas võrreldes piirangute mõjuga vene ja valgevene tavainimestele - esimestele ellujäämisküsimus, teistele eelkõige majanduslik mõju.

 
At 09:43, Anonymous Anonüümne said...

Mehed! Püsime teemas! Tutvume tüvitekstiga. Priit tegi reklaami ja kajastas nostalgilist ahjukütmist. Kas tahate teada, et milline see ahi oli, ahh? Siin on selleks võimalus - www.kv.ee/2420554

 
At 10:19, Blogger Priit Pullerits said...

Väga õige, 09:10! Pole tähtis, mis on sportlaste süü või süütus, küsimus on selles, et keegi peab ju ometi mingid sanktsionid ka kehtestama, mitte ainult nendest jahuma. Spordiboikotil on suur sümboolne tähendus ja väärtus!

Lisaks, laskesuusatajad on kõige vahetumalt ja lähemalt seotud armeega, nii et ses suhtes oleks just laskesuusatajate eemaletõrjumine kõige põhjendatum, nt saab öelda, et kuna tegemist on sõjaväelise/sõjaväestatud spordiala esindajatega.

Muide, Tseljabinskis toimunud FISi võistlustel saavutasid Vene mehed kuuik- ja Vene naised seitsmikvõidu. Võiks arvata, et kõvasti panevad need venelased, aga tõsi on see, et kõigi teiste nime taga on protokollis DNS. Boikott!
Vaat nii!

 
At 10:27, Anonymous Anonüümne said...

09:43, Kas Pullerits saab Teie ahjude omas blogis reklaamimise eest tasu?

 
At 10:34, Anonymous Anonüümne said...

Need boikotid ei tööta. Ei ole kunagi töötanud.
Kirjutad "FISi võistlustel saavutasid Vene mehed kuuik- ja Vene naised seitsmikvõidu."
No loe, mida sa, mees, kirjutad! "Venelased saavutasid kuuikvõidu" ... kuna teised DNS.
Mis lugejale meelde jääb?
No mõtle.
Svoboda tugevust ei tea. Tobreluts on tore mees. Kuid Svoboda tugevus (peale odava hinna) on rahvusvahelisus.

 
At 10:55, Anonymous Anonüümne said...

Mis tähendab et boikotid ei tööta??? Mille kuradi pärast kõik need napakad režiimid pungestavad kõigi nende olümpiate ja muude suurpraaznikute korraldamise õiguste nimel? Milleks oli Hiinal vaja neid mänge, kui mitte miski neid ei koti?

 
At 10:57, Anonymous Anonüümne said...

10:27 Priit lihtsalt on tore semu, kes teeb reklaami pro bono. Ma pole seni paremat reklaamartiklit näinud. Kenasti olemas subjekt koos maaliliste külavaadetega, millega iga turismitalu külastaja saab oma silmaga kaeda. Oluliselt selgemad maastikuvaated kui ERM-s avatud Kunila maalidel.

 
At 11:06, Anonymous Anonüümne said...

Ha-ha, õige jutt, 10:57. Reklaamiartikkel on tõesti hea. Kuid kuidagi nagu mingi kallakuga... Romantiline pikk nädalalõpp vastassoost kaaslasega. Või siis perekonnaga. Või sõpradega. Või töökaaslastega. Lugedes aga tekib tahtmatult küsimus, mis on selle mehe orientatsioon?
(Kui mitte assotsiatsioon nende vene meestega Salisbury-s, Bošharov ja mis tema boyfriendi nimi oligi - Tšepigo vms.) Kunila maastike austaja :)

 
At 11:19, Anonymous Anonüümne said...

Minu meelest on Priidu orientatsioon selge haljas. Analüüsides lauset "Pidin Haanjale lähenema Ruusmäe kaudu lõunast, sest olin eelmisel päeval saabunud Kagu-Eestisse (fotol vasakul) talvelaagrisse. " Jätab mulje nagu oleks pildil kujutatud talvelaagri asukohta, kuid jälgede segamiseks on pilt hoopis kilomeeter reklaammajakesest kagus ja pildil on jäädvustatud Eestipärane Taara nimeline hajanaabertalu. Kusjuures siin pole midagi salajast. Kõik on ilusti avalikustatud massiteabe vahendites. Ilmselgelt oli piltnikul orientatsioon kadunud ja kuna lõdvaks võttes vedas mälu alt, siis otsustas oma teadmatust varjata piiritsooni "saladuse" viigilehega. No nii ei ole ilus!

 
At 12:02, Anonymous Anonüümne said...

Laskesuusa koondise peatreenerilt tuleb küsida (kui ajakirjanikel selleks "mune" on) kas ta mõistab hukka valgevenelaste osalemise tapatöös Ukranias? Kui hakkab keerutama nagu Keskerakond ja Tanel Kiik, siis tuleb lahti lasta, kohe!

 
At 12:08, Anonymous Anonüümne said...

Ok, 11:19! Asi selge.
Kuid "pro bono" nagu ütlete, reklaami tegemine, seda on tegelikult reklaamituru solkimine. Reklaami jaoks on reklaamiosakond.
Priit pole majandusmees. Majandusmehed, usun, praegu mõtlevad, kust Sberbanki ja Gazpromi aktsiad. Ukraina sündmused vedasid need kõvasti langusse. Kuid sellega olevat tekkinud ka tohutu potentsiaane kasvuruum.
Sõja pealt saab väga hästi teenida. Keegi praegu kindlasti saab ülikasumeid.

 
At 12:11, Anonymous Anonüümne said...

Mis see Eesti mökutab? Läti ja Leedu ei lase venkusid riiki, aga Eesti ei suuda seda otsust vastu võtta. Ja mis krdi Eurovisioon. Nii haige sõnavõtt, et see on ok, et venkud osalevad. Teatud inimesed ei adu nagu üldse-üldse, miks peab olema 0 tolerants venkude suhtes. Need inimesed, kes ei adu, need tuleks Kiievi kesklinna saata või ida Ukrainasse, äkki siis hakkavad normaalsemat juttu rääkima. Tüüpiline lääne Euroopa mõtlemine, enne kui ise sõjakoldes pole, siis seni ajavad suust paska. Läti, Leedu, Poola, Ungari. Sellised riigid jagavad asja. Miks on inimesed äärmuslased? Üks äärmus on Putin/Venemaa ja teine äärmus on tolerastid läänest. Miks inimesed ei tahaks olla ratsionaalsed, nagu on Ida-Euroopa riikides elavad kodanikud? Kaua me kuulame kõikidelt juba kuid, et mõistame hukka ja mõistame hukka. Mäletan hästi, kuidas Merkel mõistis Venemaa hukka, aga ikka semmis ja ajas oma gaasitorude asja. Saksamaa on üks suurim kurjajuur.

Öelge palun, kellele see sõnum vajalik on, et mõistame hukka? Putinile? Ta ju sülitab selle peale. Lääs ainult räägib ja räägib, tegutseda on vaja. Nagu ütles Terras eile, tuleb Nato väed Kalingradi juurde saata ja samaga vastata ja Kalingrad omale võtta. Venkudega tuleb rääkida venkude keeles.

Reaalselt ongi ju kolmas maailmasõda. Nato peaks koheselt Ukrainasse minema. Mis see Venemaa asi on kus Nato on? Kui Nato Venemaal ei viibi, siis pole venkudel midagi kobiseda. See on vaid Ukraina ja Nato omavaheline kokkulepe. Mida huvitav Jukut see, kas ma kutsun Priidu omale külla või ei kutsu? See pole Juku asi, kui mina kutsun Priidu külla ja Priit tahab tulla, siis nii ongi. Kui inimelud on olulised, siis tuleb koheselt appi minna.

Miks nii vähe esineb meil Euroopas sellist maailmavaadet nagu nt blogiperemehel? Pole sõja pooldaja ja pole ka läänele persepugeja.

 
At 12:18, Anonymous Anonüümne said...

12:02 küsida ju võib, kuid mida see annaks? Mõtle ise, kui 1990 õnnestus Soome tööle saada, ja palka FIM-des, siin aga olid rublad. Svoboda ütleb, et talle meeldib, et saab palka eurodes, mitte Valgevene rublades.

 
At 12:25, Anonymous Anonüümne said...

Näete, isegi futbolistid on mõtlema hakanud. Leningradilt võeti meistrite liiga pidamise õigus ja nüüd toimub see hoopis Pariisis, kus ilmasõdade vahel käis inspiratsiooni kogumas Pallase suurkuju Ado Vaabe, kelleta Kunilal poleks mingisugust kollektsiooni.

 
At 12:30, Anonymous Anonüümne said...

Need, kes siin seletavad et vene sportlaste keelustamist pole mingit kasu, ei suuda näha suuremat pilti. Juba praegu toimuvad Venemaal protestid sõja vastu ja mida viletsamaks seal elu muutub, seda rohkem on lootust, et Putinile vastu hakatakse.Paljud inimesed on harjunud oma sportlastele kaasa elama ja neile ei meeldi kui seda võimalust enam pole. Eks mingi osa muidugi siunab selles läänt, aga ajudega inimesed saavad aru, et süüdi on nende endi isake. Sama teema on viisadega. Nõuka ajast on 30 aastat möödas, paljud venelased on harjunud välismaal käima, kui enam ei saa, ajab hinge täis. Majandussanktsioonide puhul samuti, kui poed tühjaks jäävad, siis ega see ka suurt vaimustust tekita jne. Lõpuks ega paljudel venelastel ikkagi ka ei meeldi elada paariariigis, milleks sm Putin selle on muutnud.

 
At 12:36, Anonymous Anonüümne said...

12:11 otsib võimalust tuumasõja alustamiseks. III maailmasõda ei ole konventsionaalne nagu praegu Ukrainas. Lääne-Euroopa üritab seda eskalatsiooni ära hoida. Tehniliselt on parem olla Putini vasall kui tuumasõjas kõrbenud ja saastunud maakeral. See on Lääne-Euroopa ideoloogia. Nad istuvad Vene gaasitoru otsas ja jätkavad heameelega seda ka edaspidi. Pealegi vajavad venelaste maavarad oskuslikku väärindamist, mille alaseid teadmisi ja tehnikat on Lääne- Euroopas külluslikult. See mida me tänaste reaktsioonidena näeme Euroopast ongi vaikne alistumine Putinile.

 
At 12:45, Anonymous Anonüümne said...

Priit, helista Kaabermaale ja küsi, miks meie vehklejad seda võistlust ei boikoteeri?
Hakkavad homme šotsis võistlema, ebareaalne. Kui mõned maailma alaliidud on nii saamatud, et ei suuda otsustada, siis tuleb ise boikoteerida. See asi tuleb nüüd ruttu korda ajada.

 
At 12:46, Anonymous Anonüümne said...

Kunila on tore vana. Siiski mind huvitab, et kollektsioon kollektsiooniks, näitused on toredad asjad aga jättes kõrvale finantsväärtuse, siis kogumisel kuhugi hoidlasse on väga napp meeleoluline väärtus omaniku jaoks. Äkki Priit suudab panna Ennu rääkima, et kuidas ta oma omandiga meeleolu kujundab? Kas tal on miski robot, mis igal hommikul toob uued maalid seinale ja viib eelmised ära miski kureeritava programmi järgi. Miks mitte ka nii, et hommikul on söögitoa seinal üks maal, lõuna ajal teine ja õhtusöögi ajal kolmas vastavalt koka poolt pakutavale päevamenüüle?! Täna on kindlasti õige aeg seinal just Ado Vabbe "Sõjapõgenikud" esitlemiseks- https://kunilaart.ee/et/painting/sojapogenikud/

 
At 12:47, Anonymous Anonüümne said...

Enne olgu maailma lõpp, kui Putini maailma valitsemine. Kui terve maailm Putini vastu astub, siis ei saa nad üldse vastu.

 
At 12:49, Anonymous Anonüümne said...

12:11 emotsioon on arusaadav. Kuid vaatame reaalselt - Terras on kabinetikindral.
Mano a mano s.t mees mehe vastu ei ole Putinile, meeldib see meile või mitte, vastast.
Tehniliselt parem võiks Eestile olla äris Lätist parem, Leedust ammugi parem. Selleks peab olema nii Läänest, Venemaast kui ka Lätist-Leedust targem.
Pärast sõda tuleb alati rahu. Äri aga tehakse juba sõja ajal.

 
At 13:07, Anonymous Anonüümne said...

Oh sa vana peru! Putinile on Kiievist vähe, Putin läheb Berliini väravateni välja. Tuleb Kägu mehed appi paluda kui asi nii kritikaalne

 
At 13:22, Anonymous Anonüümne said...

Väljavõte ERRi spordiuudisest

//Reedel teatasid Jaapani, Austraalia ja Kanada sportlased, et ei osale Venemaal toimuval suusakrossi MK-etapil ning lahkuvad riigist esimesel võimalusel. Kahe suusakrossi kvalifikatsioonivõistluste ametlikest tulemustest on näha, et võistlemas olid vaid Venemaa sportlased. Teiste riikide juures on märge, et nad ei startinud.//

Jutt siis suusatamisest ja FISi otsusest. FIS otsustas alles siis, kui oli loobujaid ja kes boikoteerisid??? Kus on Euroopa? Miks meie vehklejad pole juba kodu poole tulemas. Kiiremas korras vaja nad tagasi kutsuda.

 
At 13:28, Anonymous Anonüümne said...

Kas Postimmees peab ka naisi idiootideks? https://naine.postimees.ee/7462234/milliste-nimedega-naised-peaksid-alkoholiga-vaga-ettevaatlikud-olema Sarnase mõttemaailma kultiveerimine suunabki sinna lamemaa ja vandenõuteoreetikute võrkudesse. Kohalik pealamemaalane ise kuulutas et usub et "sõda on feik". Kas kõik alternatiivmeediad (mida mõned propageerivad) toetuvad kolmele narratiivile - tegemist on kõigest erioperatsiooniga, rünnatakse ainult sõjaväelisi objekte ja Ukraina ei osuta vastupanu (oodatakse vabastajaid).

 
At 13:29, Blogger Priit Pullerits said...

No näe, saavad juba pihta küll mu kolumniga. Rivo Vesik kurdab, aga varem oleks tulnud selle peale mõeldas, kelle teenistusse ta läheb!

«Homme lähme koju, siis näeb, mis saab. See on nii loll ja jabur olukord ja siis veel mingid ajakirjanikud kirjutavad, et venelastel peaks kõik spordi ära keelama, kes ise pole asja juures. Sanktsioonid peavad olema ja karmid, aga see pole spordiajakirjaniku öelda, et kõik tuleb ära keelata. Las Poliitikud teevad otsuseid ja kui nemad ei suuda neid teha, siis pole ka teistel midagi öelda, keda peaks ja ei peaks keelustama,» rääkis Vesik.

 
At 13:52, Anonymous Anonüümne said...

"Miks meie vehklejad pole juba kodu poole tulemas."
Võib-olla sellepärast, et meie olümpiavõitjate naiskonna liikmete 75 % perede hulgas pole kodune keel eesti keel.

 
At 14:01, Anonymous Anonüümne said...

Spordiajakirjanik ei saagi ju keelata, saab vaid arvamust avaldada :)
Raha rikub ikka inimesed ära. Kui pappi antakse, siis mõistus kaob.

Kulla Rivo, Venemaa sport tuleb praegu hävitada! Las võistlevad kõik omavahel Siberis. Kui tahad venkudega harjutada, siis hästi, Kiievis on kindlasti mõni vaba rannahall, minge sinna!

Millal nüüd mõni spordiajakirjanik helistab ja uurib, miks vehklejad otsustavad Venemaal võistelda? Vormelistaarid keelduvad poole aasta pärast Šotsis võistlema, aga meie vehklemisneiud on nõus võistlema. Olgu täpsustatud, et me päritolu on siiski vähe teine kui Vettelil. Pigem peaksime just meie kõike boikoteerima.

 
At 14:02, Anonymous Anonüümne said...

Hüsteeriline ajakirjanik (teie, Pullerits, muide ju olete rõhutanud, et te pole spordiajakirjanik. Ometi võtate teile võõral teemal sõna) ja reaalsus - nagu Rivo Vesik kirjutab - need tahavad halvasti kattuda.
13:07 ütleb õigesti, et oht, on, et Putin läheb Berliini välja.
Kas sanktsioonidega seda peatab? Nalja teete või?
Tee Berliini võib olla on vabam kui julgetakse uskuda...
Vaadake, Pullerits, teie olete ometi ju Nõukogude Armees (s.t Punalipulises Põhja Sõjamerelaevastikus) olnud sunnitud viibima- Venemaad ei saa pöörata sanktsioonidega.
Venemaa, alates Ivan Julmast, läbi Vene Impeeriumi ja NSVL Putini Venemaani välja on juhtid "jõustruktuuride" (vn k siloviki) poolt.
Oht on selles, et Ukraina kampaania - millele teatavasti eelnes briljantselt läbiviidud (Ants Laaneots kasutaks, usun, sellist epiteeti) Kasahstani operatsioon, enne seda Süüria kampaania. Ei ole mingit kahtlust, et Ukraina kampaaniale järgneb medalitesadu. Ei, mitte spordimedalid. Medalj "Za Kiev", orden "Za Ukrainu" - sõjaväelised autasud ja auastmed. Ametikõrgendused. Hammas on verel!
Vaat sealt tuleks venelased kuidagi osavalt ära juhtida. Spordi, spordi mitte sõja medalite juurde.
P.S. Üks tähelepanek veel. Lääne meedia transleerib Rootsi peaministri Magdaleena vestlust Ukraina presidendi Zelinskiga. Naistele -Euroopas teatavasti on kaitseministrite "püksid" aga valdavalt naiste jalas - vaadake, naistele meeldivad tugevad mehed. Luuserid, nagu Zelinski neile ei meeldi. Zajebisj, suuka, bljadj! - naistele meeldivad tugevad mehed, tahame me siin Eestis seda või mitte.

 
At 14:08, Anonymous Anonüümne said...

Kui Venemaa sportlased tahavad nii väga võistelda, siis öelgu oma riigist lahti. Bolshunov tulgu ja öelgu, et Putin on jobu, mina tahan võistelda ja teen seda Ukraina eest. Keegi ei keela Bolshunovil võistelda. Kasvõi Hiina eest, kes kõik vastu võtab.
Vesiku hoolealused on sõja vastu, aga kas ikka on? Kui oleksid, siis läheksid nad koos Vesikuga näiteks Hiina alla võistlema.

 
At 14:11, Anonymous Anonüümne said...

12:30 Argumenteerite sanktsioonide poolt: "paljud venelased on harjunud välismaal käima, kui enam ei saa"
Kogu austuse juures, teie ilmselt ei tunne vene hinge. Paneme tee kinni, ta tuleb tankiga.
Seda me ju ei taha.

 
At 14:43, Anonymous Anonüümne said...

Toetame Ukrainat! Kaitseme Eestit ja Padret!

 
At 15:00, Anonymous Anonüümne said...

To 14.11

Sellest meil ükskõik, kui Venemaa Ukraina võtab?

 
At 15:01, Anonymous Kägu, kehakultuurlane said...

Sõja osas kehtib üks tõde, milleni pole inimkond siiani veel jõudnud ja ilmselt on ikka väga pikk tee veel minna - kui mitte ükski mees ei võtaks relva kätte, siis ei saaks toimuda ka mitte ükski sõda. Sõda alustavad alati üksikud haige psüühikaga inimesed, aga sõdivad täiesti tavalised inimesed, keda manipuleeritakse osalema.
Manipuleerida saab inimesega, kelle hinges valitseb mingi korralagedus.
Ehk siis inimkonnal on väga pikk tee veel minna, et jõutaks arusaamisele, et mitte keegi ei ole kohustatud osa võtma sellisest õudusest - mitte üheltki poolelt. Pole ka ju need vene sõjaväes olevad inimesed muud, kui lihtsalt tavalised inimesed, keda on aastaid mõjutatud ja kellele loodud kujutlus, et nad teevad midagi olulist või neil pole teist võimalust.
Hetkel on naiivne süüdistada venemaad, et nemad on agressoriks. See agressiivsus on globaalne ja eksisteerib inimestes endas - seda on selgelt näha ju ka meie oma Eesti inimeste pealt viimase 2 aasta jooksul. Kas meil on siin siis rahu ja õndsus? Kas inimesed on kokkuhoidvad ja toetavad? Ei ole ju - käib ainult üks pidev vaenujalal olemine, kus omad inimesed on alatasa teineteise kõride kallal. Miks see nii on?
Vastus peitub iga inimese enda südames. Venemaa ei ole süüdlane, sõda ei ole süüdlane - iga inimene saab ise vaadata iseendasse ja leida sealt vastused, miks sellised olukorrad saavad ka veel 2022. aastal juhtuda. Mitte keegi meist pole süüst vaba, aga samal ajal pole mitte keegi meist ka süüdi - nii kaua kuni rõhk on süüdlase otsimisel, siis ei ole mõistmist. Nii kaua kuni pole mõistmist, pole võimalik ka see rahumeelne maailm, millest me kõik justkui unistame. Rahu ei ole kunagi vaja otsida. Rahu on alati olemas - see on igaühe sees kogu aeg olemas. Tuleks ainult tähelepanu pöörata, mis seda rahu varjutab ja sellest lahti lasta. See on võimalik, aga seda saab teha igaüks ise - enda sees.

 
At 15:08, Anonymous Anonüümne said...

Kägu levitab desertöörlike meeleolusid.

 
At 15:20, Blogger Priit Pullerits said...

Kägu jutt võib olla teoreetilises ja abstraktses plaanis õige, aga seda see ongi - mõttetu teoreetiline ja abstraktne pask. Elukauge. Lillelapselik. Jah, just seda- lillelapselik, et make love, not war. Ja esoteeriline. Maailm ei toimi nii, nagu Kägu jutlustab. Antud olukorras on selline jutlustus julgeolekuoht!

Samas, olen isegi pettunud, et Kägu lausele "Manipuleerida saab inimesega, kelle hinges valitseb mingi korralagedus" ei lisandunud, et manipuleerida saab inmestega, kes lasevad endale solki süstida. Oleks see ka veel lisatud olnud, oleks täiskomplekt olnud!

Aga see lause, et "Venemaa ei ole süüdlane" - selleni ei ole vist isegi Varro Vooglaid veel küündinud. Nüüd pani küll Kägu kõva märgi maha. Ma ütlen nüüd väga poliitkorrektselt selle peale: Kägu, go and commit a sexually impossible act on yourself!

 
At 15:26, Anonymous Anonüümne said...

Kägu räägib varakristlaste juttu. Osalt on tal õigus. Siiski. Relva mitte haaramine on samuti võitlus. Võitlus valuga. Ja seda tehakse relvitule inimesele väga palju. Enamik inimesi on nõrgad. Mõned on lihtsalt karastamata, teised vanadusest nõdrad, kel põlv ei paindu ja pulss jupsib. Nemad on need, kes on väga lihtsalt manipuleeritavad. On muidugi patriootlikemaid tüüpe, kelle puhul lihtne manipulatsioon ei aitagi. Ka selle peale on mõeldud manipulaatorite pealt. Nende tüüpide jaoks on eraldi spetsgrupeeringud. Nende tegevus on 100% efektiivsusega eliidi eest rahva sõdima saatmisel. Siin pole küsimustki.

 
At 15:34, Anonymous Anonüümne said...

Priit, mis mõttes sa selle kagunurgaga jamasid? Selline kõvem pingutus ja kõik ikkagi kuidagi nõrga tulemusega. Allaandlik. Korralike Haanja suusaradade asemel toimus ukerdamine mingis tundmatus kolkas. Äkki üritaks võrrelda siis seda kolka kogemust vähemalt Utahiga, et kumb peale jääb puhkamise mõttes, kumb andis parema emotsioonilaksu kasvõi parima päeva arvestuses?

 
At 15:42, Anonymous Anonüümne said...

Kaitseme jah Padret ja vabadust. Aga muidu, rahu mehed! Kui Anjuuša täna võidab oleme päästetud. Kes on jooksev Peeterburgi ja Moskva suurturniiride tšempion? Ah? Kui Padre võtaks Anja ja Kägu endale liitlaseks poleks tulevik nii hirmus kedagi

 
At 15:57, Anonymous Anonüümne said...

Aga mille või kelle , eest see Kägu õieti võitlema peaks? Lolluse pandeemia levitajate eest, kütusesolkijate ja rohepöörajate eest või? Nende eest, kes sõimavad rahumeelseid, terveid ja intelligentseid inimesi lollideks, kannavad nartsusid näo ees, süstivad ennast igal võimalusel ja peavad normaalseks ja õigeks, et vabas ja demokraatlikus riigis, ei lubata terveid päris inimesi osalema kultuuri ja spordiüritustele. Soovite üksteisel kõrisid läbi närida , laske aga käia. Siililegi selge, et maaim ei muutu, seni kuni inimne püsib jätkuvalt rumala ja manipuleeritava olendina. Kägu on teid kutsunud säilitama mehisust ja väärikust eneses, kaitsma ja hoidma EV põhiseadust ja mitte minema kaasa selle orjapassi süsteemiga. Te ei mõista vist kunagi, et oma lääne ees lõmitamise, arguse, rumaluse ja pealiskaudsusega olete te ise selle sõja esile kutsunud. Kodaniku julgust ja mehisust tuleb näidata siis, kui selleks on koht. Pärast praalimine ja need oleks, teeks ja paneks kõvamehe jutud ei maksa midagi. See inimvihkajalik poliitika ,mis levib praegu selles nn "vabas maailmas" pole parem Putini teesidest. Ühiskond on killustunud, käib vastastiku üks suur ära panemine ja paremal juhul kuulatakse ära pool mõistliku juttu, enne kui see resoluutselt lolluseks tembeldatakse. Ideaalne platvorm sõdadeks on loodud.

 
At 16:19, Anonymous Anonüümne said...

Kägu ajab järjest rohkem kägu. Et siis tema jutu järgi pole põhimõtteliselt mitte keegi, sh Putin, milleski süüdi, sest kõik, sh Putin, teevad oma tegusid kellegi teise mõjutusel ja nad ei vastuta seega ise mitte millegi ees. Mida sellise jauramisega peale hakata?

 
At 18:08, Anonymous Anonüümne said...

Putin sõnastas Kiievile oma ultimaatumid:

Krimmi tuleb tunnustada Venemaa osana
NATO-ga liitumine peab olema välistatud
Ei mingit relvadega varustamist läänest
LNR ja DNR saavad iseseisvana eksisteerida 2014. aastale eelnevates ehk oblastite piirides

Ebareaalne jõhkard on see Putin. Ja kui Soome Natoga liitub, siis sel sõjalised tagajärjed. Misasja nagu.

Mis see Putin parem on kui Osama??? Ta tuleb maha lasta!

 
At 18:27, Anonymous Anonüümne said...

18:08 Eks mine ja lase. Ei sinu ega Pulleritsu kaagutamine pole paremad kui Kägu liberaalne joga. ehki Kägu jutus on vist rohkem reaalsustaju.

 
At 18:30, Anonymous Anonüümne said...

Me kõik näeme, mis toimub. Vaid vähesed saavad aru , miks ja kes on tegelikult selle taga. Pullerits pole kunagi eriti terav pliiats karbis olnud, sellepärast võiks ta tagasi tõmmata ja jääda oma buduaari teemade juurde.

 
At 18:55, Anonymous Anonüümne said...

No kui Venemaa Usas nii lammutaks, siis oleks Putini pea juba üles leitud ja giljotiin tehtud. See pisike Ukraina ei huvita kedagi. Kõik ainult jutustavad, et hoolivad ja toetavad.

 
At 19:01, Anonymous Anonüümne said...

Anett pani Dohas hästi. Näeb mis finaalis saab.

 
At 19:21, Anonymous Anonüümne said...

Ei saa kerge olema. Poolakas on väga kiire löögi ja liikumisega

 

Postita kommentaar

<< Esileht