kolmapäev, juuli 13, 2022

Pullerits: Kas sportlaste kurvale saatusele Venemaal peaks kaasa tundma?

Kas mäletate MTV loodud animeeritud sarja «Kuulsuste surmaheitlus» («Celebrity Deathmatch»)? Sellele võiks teha uue osa. Vasakul nurgas Russkii Miri isevalitseja, rahvusvahelise judoliidu endine aupresident, taekwondo musta vöö endine omanik Vladimir Putin, ja paremas nurgas Kiievi linnapea, endine poksi raskekaalu tšempion Vitali Klõtško (fotol vasakul)!

Nagu ikka enne suuri heitlusi, antakse tööd suuvärgile. Klõtško (ausõna, ma ei mõtle seda välja!): «Ma saan öelda ainult ühte asja. Kui probleeme saaks lahendada rusikatega, siis ma ilmselt lööksin oma rusika talle näkku kinni.»

Me ei kahtle selles. Seda heitlust tahaks väga näha, mis siis et võitlus tuleks ääretult ühepoolne. Aga seda nauditavam ju!

Ei salga, et Vene sportlased tekitasid mulle veidi aega tagasi segadust – aga ainult ajutiselt. Esiteks siis, kui Vene armeelased või kes iganes võtsid kinni Ivan Fedotovi (fotol paremal), Vene hokikoondise väravavahi, kes oli otsustanud vahetada CSKA Philadelphia Flyersi vastu, ja viisid ta kuuldavasti pärast töötlust haiglas Murmanski oblastisse Severomorskisse; juttu on olnud, et tema lõppsihtpunkt võib olla Novaja Zemlja ja võib-olla koguni merevägi. Olin pisut hämmeldunud, et nii siis kohtleb riik, kus sport on tähtis, oma suuri sportlasi.

Siis tulid uudised, et Fedotovi saatust võib hakata jagama Pyeongchangi olümpiavõitja Kirill Kaprizov (fotol vasakul), kes mängib hokit Minnesota Wildis. See lugu on segasem, aga paistab, et Vene võimud tahavad ka tema karjääri tuksi keerata. Jube ja kahju?...

Ja siis muidugi uudised Ameerika lesbikorvpallurist, kahekordsest olümpiavõitjast Brittney Grinerist (fotol paremal), kes oli tulnud oma USA hooaja vaheajal mängima Venemaa liigasse ning kelle kotist leidis Vene toll veebruaris kanepiõli. Griner tunnistas end hiljuti süüdi ja nüüd ootab teda ilmselt aastatepikkune vanglakaristus. Vaat, mida Vene võim võib teha. Kohutav ja kahju?...

Veidi kainelt ja kaalutletult järele mõelnud, siis mida muud neil oligi loota. Esiteks, Fedotov (fotol vasakul) ja Kaprizov ja kõik teised välismaal raha teenivad Vene sportlased – saate nüüd aru, et sellele riigile ja sellele võimule, mida (mulle nii tundub, kuid möönan, et võin pisut ka eksida) te ilmselt toetate, sest seni on see ju toetanud teid, olete te tühi koht, ümmargune null; kui see riik ja võim tahavad, et jääte kõigest paugupealt ilma, siis ka jääte – ja keegi ei kobise ega kaitse teid, isegi mitte turvaliselt NHLis mängiv Aleksandr Ovetškin. Võib-olla saate nüüd aru – kuigi kahtlen, sest küllap on teilgi pea asemel televiisor –, et oma riigi ja selle võimu silmis peate olema truualamlikud orjad, kellel ei saa olla oma tahet; ja kui oma tahet ilmutate, siis arvestage, et sellel on tagajärjed. Paraku ma ei usu, et te sellest lõpuni aru saate – nii et leppige selle karmi saatusega, mis teile osaks on saanud ja saab, sest olete lihtsalt olnud pimedad ja lollid, kui sellele riigile ja võimule siiamaani, mil Venemaa algatatud sõda Ukrainas vältab juba viiendat kuud, ustavaks olete jäänud. Võtke seda kui õppetundi ja karistust oma tegelikkuse ees silmi sulgeva ja kas või vaikimisi Vene võimu toetava käitumise eest. 

Ja Griner (fotol vasakul) – millise ajuosaga tema mõtles, kui Venemaale mängima läks? Kas ta üldse mõtles? Normaalselt mõtlevatel inimestel oli juba ammu selge, et Venemaast tuleb hoida nii kaugele, kui võimalik, ja sinna oma nina mitte toppida. Aga näete, rahaahnus sai Grinerist võitu – väidetavalt maksab Vene liiga naiskorvpallureile mitu korda rohkem kui Ameerika liiga – ja nüüd on tulemus käes: Venemaal ootab ees vanglapõli. Võtku seda kui õppetundi ja karistust selle eest, et müüs normaalse, vaba maailma väärtused ja aated Venemaa pakutava mammona eest. 

Kui sedasi need juhtumid oma peas, mis ei ole televiisor, läbi vaagida, jõuab loogilise järelduseni, et Venemaal hätta sattunud sportlastele kaastundeks ja haletsuseks ei ole mitte mingisugust põhjust.

Huvitav, kas Bora-Hansgrohe meeskonnas Tour de France’il sõitval 26-aastasel Aleksandr Vlassovil (fotol paremal), kes püsib pärast 10. etappi 14. kohal, on Venemaa armeeteenistus läbitud või peaks ka tema, Venemaale selga pöörava Saksamaa klubi esindaja, viima kodumaale aega teenima? Eks saame kuulda, kui ta peaks oma nina oma kodumaale pistma.

Foto 1: Vitali Klitško Kiievis 26. aprillil enne Venemaa ja Ukraina sõprusmonumendi mahavõtmist. Foto autor: AFP/Scanpix
Foto 2: Ivan Fedotov Pekingi olümpiafinaalis, mille Venemaa kaotas Soomele. Foto autor: AP/Scanpix
Foto 3: Kirill Kaprizov mängimas 2. mail Minnesota Wildi meeskonna eest. Foto autor: AFP/Scanpix
Foto 4: Brittney Griner sisenemas 7. juulil Moskva lähedal Himkis kohtusaali. Foto autor: AP/Scanpix
Foto 5: Ivan Fedotov pärast kaotust Pekingi olümpia finaalis Soomele. Foto autor: AP/Scanpix
Foto 6: Brittney Griner mängimas Tokyo olümpia korvpalliturniiril USA eest. Foto autor: AP/Scanpix
Foto 7: Aleksandr Vlassov 1. mail Švetsis. Foto autor: AFP/Scanpix

28 Kommentaarid:

At 15:48, Anonymous Anonüümne said...

See on korralik litakas. Tubli Padre!

 
At 16:50, Anonymous Raido, rattasportlane. said...

Intelligentne ja haritud inimene, kes ei ole rassist ja homofoob tunneb otse loomulikult kaasa kõigile ,kellele liiga tehakse. Ainult müüdavad ajakirjanikunärakad käituvad nagu tuulelipud, näidates empaatiat siis, kui kästakse ja panevad litakaid siis kui maksatakse.

 
At 16:59, Anonymous Anonüümne said...

Pullerits küsib, et kas peaks kaasa tundma? Niimoodi küsib mees ,kellel puudub oma arvamus ja kes on harjunud käsku käima. Kui inimesel puudub empaatia võime ja igasugune oma mõtlemine, siis , kellele neid mõttetuid krokodilli pisaraid või käsu peale hala ikka tarvis on?

 
At 17:21, Anonymous Anonüümne said...

Loomulikult tuleb kaasa tunda. Mis küsimus see üldse on? Samamoodi tuleb kaasa tunda nii I MS, Vabadussõja kui II MS ajal hukkunutele. Eesti on täis killustatud kehva teostusega sambaid mis tunnevad kaasa vaid osadele hukkunutele. Kuskil pole terviklikku nimedega memoriaali nagu on nt Tallinna perifeerias asuv küüditatute plekkkenotaaf Maarjamäel. Vaja on selget Eestist pärit hukkunute nimedega mälestusmemoriaali põhimõttel iga okas loeb! Vabalt võib see olla ka põlematust ja kõdunematust või kivistunud puust ja kõik nimed sellel roostevabast terasest tahvlitel. Memoriaal võib asuda loomulikult Tallinna Siselinna kalmistu ääres endise vangla territooriumil aga ka parema asukoha leidmisel kuskil Toompeale lähemal, näiteks integreerituna Kaarli pst esplanaadile koos purskkaevude ja välijõusaali ja puhke kohtadega neile kes soovivad sportimisel hoida oma eeskujude nimesid silme ees.

 
At 19:17, Anonymous Anonüümne said...

Padre rallile ka läheb?

 
At 19:57, Anonymous Anonüümne said...

Raido, te paistate intelligentne ja haritud mees olema, kes ei pelga koos homodega ratast sõita. Kas Padre artiklis näidatud juhtumid on russofiilile kuidagi vastuvõtmatud? Jäähoki, mida on alati idas riiklikult väga tähtsaks spordialaks peetud, mida on meeletult toetatud, kas need hokimehed siis ei pea armeesse minema. Ukraina sportlased hukuvad rindel, miks venelaste käekäik peaks teine olema. Loodetavasti kinni püütud Vene spordimehed saadetakse rindele ja seal saavad oma isamaa vallutusplaanide eest verd valada.

 
At 21:15, Anonymous Anonüümne said...

To 19:57. Kõik vene sportlased, kes võistlevad, teevad sporti ja ei sõdi. Väga paljud neist ei ela isegi venemaal. Kui neid pulleritsuliku tölplusega venemaale ja Putini rüppe ajada, siis neil tõepoolest ei jäägi muud üle, kui sõtta minna.

 
At 21:35, Anonymous Lembit said...

Pullerits võiks püstitada küsimuse hoopis , et kas nendele kiunuvatele ja ärplevatele ukraina sportlastele tuleks kaasa tunda. Mulle näiteks ,mitte üks raas ei meeldi, et nad arvavad, et neil peaks antud olukorra tõttu olema mingid privileegid ja väga palju annab tooni see, et lausa nõutakse ka nende sportlaste eemaldamist võistlustelt, kes on selle sõjategevuse ukraina territooriumil korduvalt hukka mõistnud. nende loogika on see, et kuna neil on sitt olla, siis olgu teistel ka sitt. Selline väiklus ei tekita kaastunnet. Kannatused peaksid muutma inimese õilsamaks ja suuremeelsemaks, mitte väiklaseks ja kadedaks. Ma aksepteeriksin , et sellises olukorras ei saa riik võistkonda välja panna, aga individuaal aladel kottimine on tölplus, sest mille poolest on neutraalse lipu alla võistlev venelane halvem, kui mõne teise riigi lipu all võistlev venelane. Hiljuti võitis naiste arvestuses Wimbeldoni turniiri puhtavereline venemaal sündinud venelane, kes esindas kasahstani. Küsimus ongi kust läheb piir. Võtame tennise näiteks praegune esireket Medvedev ei saa võistelda, kuigi ta on sõja tegevuse hukka mõistnud, ei toeta Putini reZiimi ja ei ela Venemaal. Samas Zverev, Davidovits Fokina, Tsitsipas, Shapovalov jne, on täpselt samasugused venelased aga võistlevad teiste riikide lipu all. Nendele kekutajatele ,kes ajakirjanduses ärplevad, kuidas nad Putinil näo üles lööks, ütlesk vaid, et mingu ja munegu parem kõigepealt ja siis kaagutagu.

 
At 22:01, Anonymous Anonüümne said...

Eelmine lembit-Llosa,tõmma kähku Narva taha........

 
At 10:39, Blogger Priit Pullerits said...

19:57 lisab huvitava ja asjaliku ja mõtlema paneva aspekti, aitäh!
Venemaal on ju kahurilihast puudus, värbavad seda juba lausa vanglatest, kuid endal on hulk sportlasi, kelle võiks püssi alla panna ja Ukrainasse kuulide ette saata. Loodetavasti on Fedotov alles algus ja ka teised venemaa sportlased saavad peagi oma kodanikukohust täita ja vähemasti armeeteenistuses aega veeta. Seda enam, et ega enamikul neist lähiajal rahvusvahelistele võistlustele nagunii asja ole. Ainus rahvusvaheline puude üle piiri võib olla Ukrainas, kus lääne relvade tuli neid kollanokkasid juba ootab.

 
At 10:43, Anonymous Anonüümne said...

Kes dokfilmi Navalny pole veel jõudnud ära vaadata, siis soovitan. Sellepõhjal võib küll öelda, et Venemaal veel lootust on. Tuleb lihtsalt kindlaks teha millisele poolele sportlane kuulub oma veendumustes.Ja neil kellel pole vastuolusi poolte valikul neid lubada võistlema kuhu vaid soovivad. Pealegi sporti, ei tehta riigi pärast vaid endapärast. Riik tuleb sportlase juurde mitte vastupidi. Kui rääkida tippspordist. Kellegist midagi vägisi pole võimalik teha.

 
At 10:59, Blogger Priit Pullerits said...

10:43, sporti tehakse riigilipu ja riigi nime all, ja mitte ainult tiitlivõistlustel, vaid ka mujal, ikka ja alati on riigi nimi või lipp nime juures, vt kas või TdF, alati on ekraanil lisaks klubi lühendile riigilipp. Ja küsimus ei olegi ainult selles, kas on lipp või nimi juures. Küsimus on põhimõttes, et teisele riigile kallale tunginud riigi sportlasi ei pea laskma võistlema - see on üks hoobasid, millega sellele riigile sõnumit saata, et tema tegevus on vastuvõetamatu. Seni kui muudes valdkondades venemaa algatatud sõjale ei reageerita, on see n-ö vaikimisi nende sõja toetamine, vähemasti näitamine, et see sõda ei ole teistele probleem, las teevad edasi. Mina sellega ei nõustu, nagu ei nõustu küllap ükski südametunnistusega normaalne inimene.

 
At 11:21, Anonymous Anonüümne said...

Ok Priit see asi ei ole nii lihtne. Paljud arvan ei saa tõde välja öelda, sest liiga palju on kaotada isiklikul tasandil. Ma ei räägi siin rahast vaid juured, sugulased, sõbrad, lähedased,harjumuspärane treening keskkond jne. Millest pole vene riigil sooja ega külma.Veneriik hoolib aind, et selle lipp leviks, sportlase nimi seal ees, taga pole oluline. Vähemalt selle režiimi ajal. Hoovad ulatuvad riigini kui sportlane kui indiviid on ka oluline.

 
At 11:45, Blogger Priit Pullerits said...

Eks nii ole, 11:21, aga mis meil sellest. Ammu olnuks aeg, eriti kui oled sportlane, sellest kurjuse impeeriumist minema tõmmata. Aga ei, Fedotov paneb selga CCCP kirjaga särgi ja läheb mängima Soome vastu - mäletate? Öelge, miks ma peaks säärasele kaasa tundma!? Pikka teenistust talle Venemaa pärapõrgus!

 
At 11:58, Anonymous Anonüümne said...

Padre las paugutab. Tema teab kuhu ja keda.

 
At 09:30, Anonymous Anonüümne said...

Kes see CCCP särgiga tüüp on kellele peaks kaasa tundma, tüüp ju elus? Esimest korda loen miskit sellist slaavi nime, kelle nimekaime on juba googli otsingus esilehel ainuüksi 3 eestimaalast. Maailm on täis näljahädalisi kellele tuleb kaasa tunda. Mis on neist Etioopia lastest saanud, kellele eestlased on kaasa tundnud ja abipakke saatnud, on neist keegi veel hingekirjas? Tartus põletasid kütust jõukad Keenia rallisportlased, samas kodumaal on neil 3,5 miljonit inimest näljas. Kellele peaks kaasa tundma, kas rallisportlastele, kes ei võitnud ja ei saa auhinnaraha kodumaale viia nälgivatele neegritele või Tänakule, kes jäi kõrgest mängust välja?

 
At 16:55, Anonymous Anonüümne said...

Pullerits on mees kellele ei leidu vastast.

 
At 20:50, Anonymous Anonüümne said...

Rasmus 3 jooksu välja ei kannata. Teemantliiga jooksu või kergejõustikuõhtu 1 jooksuga on iselood. Warholm on hull. Sellise jõu ja agressiivsusega läheb tõketele peale, et imesta. Ja kiirus püsib või õigem on öelda, et suudab kiirust reguleerida!? Hämmastav. Ilmselt rikub Dos Santosi ja jänkide peo jälle ära.

Padrele intervjuusoovitusi kah:
1. Tubli Tartu tüdruk Karmen Bruus,
2 Aga rohkemgi Laura Ikauniece, sest Bruusile tormavad spordiajakirjanikud niigi tormi. Liivi kaunitari intervjuu vaatenurk võiks olla sarnaselt eesti kaunitari laineid löönud intervjuule mõru-magus. Mismoodi elavad ilusad ja murtud Laura ja Magnus? Laura jätkamisse on mul rohkem usku.

 
At 21:01, Anonymous Anonüümne said...

Rasmus on kõva! Kõigil on raske, mitte ainult temal.

16:55 - Priidule on vastane olemas. Kange mees kes koristas prügi metsa alt ära - https://www.delfi.ee/artikkel/120037616/politsei-ei-plaani-punamonumendi-teisaldanud-jaanus-harmsi-vastu-menetlust-alustada-yana-toom-nimetas-meest-argpuksiks

 
At 21:30, Anonymous Anonüümne said...

Tubli, Jaanus Härms! Vaevalt, et see tegu kodupartei ideoloogides erilist vaimustust tekitab, sest see raskendab vene valijate ülemeelitamist Keskerakonnast. Proua Toom tabab kohe märki.

 
At 23:50, Anonymous Anonüümne said...

https://www.err.ee/1608660787/kallas-loodan-valitsuse-kestmist-jargmiste-valimisteni kui PM ainult loodab, siis on 3 kuu pärast hiljemalt vana 3liit tagasi valitsuses ja küll siis ka hääled kokku rokitakse.

 
At 00:20, Anonymous Anonüümne said...

Lauristin võtab uue valitsuse moodustamise kokku nõnda: lühike valitsemisaeg, pikk perspektiiv.
https://arvamus.postimees.ee/7566861/marju-lauristin-luhike-valitsemisaeg-pikk-perspektiiv
Loeme seda kirjatükki kõik koos mõttega.
___
Naiste eurovuti alagrupiturniiri lõppvaatus tipnes prantslaste ja islandlaste mõõduvõtus. Taavet Koljatiga. Viik, kuid sellest jäi napilt väheks Islandi alagrupist edasipääsemiseks. Kõlas võimas viikingite sõjahüüd.
Meenutuseks meeste mängu võimas HUH! Inglismaa-Island 2016 EMil, kui inglismannid 1:2 tappa said pley-offis. Oli võimas elamus.
https://www.youtube.com/watch?v=S8H-a8HTQL8

 
At 02:18, Anonymous Anonüümne said...

Hea spordiajakirjanik Roosna vahendab teisi väljaandeid, et Rasmus tuleb 8.. Tuleb paremini. Aga kümpimeeste osas olen optimistlikum. Miks? Sest see peaks olema ikka eelkõige Ameerika mandrite pidu. Kõik meie kümpimehed on tegelikult Ameerika mehed, Rasmus aga tartlane. Küsisin mõni leht tagasi, kes saab kõrgema koha, kas Rasmus või kümnevõistlejad. Minu pakkumine on, et kümnevõistlejatest keegi saab parema koha.
Roosna artikkel: https://sport.delfi.ee/artikkel/120037784/delfi-mm-il-maineka-usa-valjaande-eksperdid-eesti-kumnevoistlejate-voimalustesse-ei-usu

 
At 03:55, Anonymous Anonüümne said...

Mu meelest tuleks roteerida MMil Kilumetsa, Kaasikut ja Osilat. Kaasik püstolreporterina on küll väga hea, aga uimase jutuga mehi tuleb samuti võistlejate ette saata. Kas muidu suurepärane Osila on vahetuid intervjuusid üldse sportlastelt võtnud? Võib-olla on rollid "meeldivuse" järgi loomulikult jaotunud, aga arvan, et pigem on too Oa ja Kaljuveeri ajast kestev dedovštšina.

 
At 05:09, Anonymous Anonüümne said...

Väga ilus esikolmik 7-võistluses: Thiam, Vetter, Hall.

 
At 08:46, Anonymous Anonüümne said...

Rasmus tuleb tagantpoolt esikolmikusse. Mõlemad eeljooksud olid kangutamine. Poiss on lihast teinud ja kandiliseks muutunud aga jooksu lõtvus kaob. Vaata Dos Santost, peenike nagu Pullerits 1987 rekordite hooajal aga paneb musklimeestele nagu rannamees rotti. Kahju tartlasena oleks Priit võinud Rasmusele nõu anda ja hõbemedali koju tuua. Oleks võimas pidu Rae platsil.

 
At 09:02, Anonymous Anonüümne said...

Tagantpoolt tulemise potentsiaaliga olid Bengtström ja Barr. Loodetavasti on nüüd Barri kui vanamehega lõpp. Finalistide aegu vaadates ei tule sa Rai Benjamini sugustele midagi tagant järgi. Saad juba 1. tõkkel sisse, mis progresseerub.

 
At 11:55, Anonymous Anonüümne said...

Tagantpoolt kolmas tähendab 6-8. Valge ameeriklane kes finaalis on uus aga kiire poiss. Prantslast Happiot võib võita see on kõik.

 

Postita kommentaar

<< Esileht