Lehed

pühapäev, september 24, 2017

Pullerits: Miks Eesti president loobus Tartu rattamaratonist?

Ega ma nüüd väga kõvasti ka liialda, kui ütlen, et üks peamisi küsimusi Tartu maratoni finišipaigas Elva mändide all kõlas: kas president Kersti Kajulaid on ka juba võistluse lõpetanud ja kuidas tal läks? Enamik oli lugenud mu laupäevast lugu Postimehe Arteris, kus kolm rattaässa Caspar Austa, Alges Maasikmets ja Peeter Tarvis jagasid minu vahendusel presidendile sõidunõu - nii et suurem osa osalejaid oli presidendi plaanidega kursis.

Ma panin Otepääl soojenduseks spetsiaalselt selga Rein Taaramäelt ostetud Katjuša meeskonna vesti, punane Kremli torn ees ja taga keskel ning Gazprom ja muude hirmuäratavate firmade nimed peale trükitud, et äkki saaks presidendiga stardi eel koos pilti teha. See foto, kujutan ette, oleks tulnud vägagi intrigeeriv.

Aga pilt jäi tegemata ja ei saabunud presidenti ka finišisse. Sest ta polnud startigi tulnud.

Helistasin presidendi nõunikule Taavi Linnamäele ja küsisin, mis juhtus. Ta vastas, et presidendil - kes minu eeskujuliku reporteritöö järgi oli ise oma nime kirja pannud ja ise oma taskust ka osalustasu maksnud (mis on arusaadav, sest ega Vabariigi presidendi kantselei ole ju rattamaratoni sponsor, rääkimata sellest, et presidendiga võrreldes on ka need mehed, kes tulid rattamaratonile BMW või Range Roveri maasturiga, ikka vaesed kui kirikurotid - ja ega selliseid mehi nüüd üleliia palju ka muidugi olnud) - aga kus see lause mul pooleli jäigi? - ahjaa, Linnamäe ütles, et presidendil oli kerge külmetus ning seetõttu ei pidanud ta mõistlikuks osalema tulla.

Minu tagasihoidlikul hinnangul on põhjus igati arvestatav. Nii et anname andeks ja loodame, et president tuleb ja pakub konkurentsi järgmisel korral - ja tuleb siis rajale veelgi tugevamana. Pealegi, kui palju leidub Euroopas riigipäid, kes nii karme katsumusi, nagu tänane maraton, üldse ette söandaks võtta? Ega vist mitte ühtegi.
*
Rattamaratoni traditsiooniline reportaaž tuleb ka, luban.

Foto 1: Tartu rattamaratonil pori vältimas. Foto autor: Margus Ansu, Postimees/Scanpix
Fotod 2 ja 3: Tartu rattamaraton, veetakistus veidi vähem kui 30 km enne lõppu. Fotode autor: Margus Ansu, Postimees/Scanpix
Foto 4: Presidendi puudumisel oli Tartu rattamaratoni suurim staar Tanel Kangert (keskel sinises). Kas vasak jalg verine? Foto autor: Margus Ansu, Postimees/Scanpix

61 kommentaari:

  1. Tänast meedia valelikkust ja meediaesindajate silmakirjalikku poliitkorrektsust arvestades julgen kahelda härra Linnamäe siiruses. Enne kui proua president isiklikult pole härra Pulleritsule telefoniga helistanud mina mingeid vabandusi vastu ei võta. Ega ei usu.

    VastaKustuta
  2. Anonüümne19:22

    Laupäevane lehejutt oli mõnsa. Tak terzar, Katjuša!

    Usutavasti oligi jutt nii veenev, et Kersti küsiski miks? No ja see nohu ka veel vabanduseks varnast võtta.

    VastaKustuta
  3. Jah, 19:22, minu esimene mõte oli ka, et president luges mu loost, milline rada teda ees ootab, ja sai kreepsu. Kõige veenvam oleks, kui president ikka mulle ise helistaks ja räägiks asja detailitäpselt ära, ta teeniks siin spordimeeste vennaskonnas sellega kõvad plusspunktid.

    VastaKustuta
  4. Anonüümne19:33

    19:22 ikka veel burjus? Homme tööle vaja minna.

    VastaKustuta
  5. Anonüümne19:47

    Priit aga sinu seiklused trassil? Mitmele tattnokale suhkamit panid?

    VastaKustuta
  6. Anonüümne20:12

    Championchipi vaheaegade tulemused näitavada blogikunnile langevat trendi.

    VastaKustuta
  7. Anonüümne20:56

    DELFI VIDEO | Rattarallil kukkunud Tanel Kangert: mustrit jäi kummi peal väheks

    http://sport.delfi.ee/news/jalgrattasport/uudised/delfi-video-rattarallil-kukkunud-tanel-kangert-mustrit-jai-kummi-peal-vaheks?id=79605050

    VastaKustuta
  8. Anonüümne21:09

    Mis püss see on?

    http://sport.delfi.ee/news/jalgrattasport/uudised/fotod-latlased-votsid-tartu-rattamaratonil-kaksikvoidu?id=79604858#!dgs=dgsee-202976:Dc1U9EsK4dWAdhGGbRjVSR

    VastaKustuta
  9. Anonüümne22:17

    Ilmselt on abimootor ja akupatarei selle püssi kodaratesse peidetud. 9 min kaotust võitjale on noname poolt seletamatu.

    VastaKustuta
  10. Anonüümne09:31

    Kui lugupeetud reporter oleks teinud reporteritööd veidi põhjalikumalt ja visanud pilgu sotsiaalmeediasse, siis ta oleks teada saanud kus ja kellega meie president laupäeva hommikul maastikurattaoskusi lihvis.

    VastaKustuta
  11. Huvitav, kas "lõikajatega" ka keegi tegeleb?

    VastaKustuta
  12. Kes lõikas, kus ja kuidas? Ei saa ju tegeleda, kui pole teada, mis toimus.

    VastaKustuta
  13. Anonüümne10:12

    "Märkasin ühte imelikku seika täna rajal. Oli see vist esimene mudane koht koos väikse ojaga lõpus, kus paljud sumpasid jalutades sees ja sealt välja tulles märkasin, et paljud ratturid läksid sellest mööda, sõites rahulikult asfaltil?! Kas olime ise lollid, et järgisime rajatähistust või on see täiesti aksepteeritav? Igatahes tekkis ebavõrdne olukord, sest seal sumpamisega läks kindlasti minut-paar ja selle aja sees jõudis läbi asfalti paljud ette."

    http://velo.clubbers.ee/foorum/viewtopic.php?f=11&t=65146

    Kas sealt pildimaterjali on?

    VastaKustuta
  14. Anonüümne10:17

    Saan aru, et jutt käib uuest põllulõigust enne Pringit, kus osa kodanikke asfalti kasutas?

    VastaKustuta
  15. Jah täpselt sellel uuel rajalõigul, kus mudaauk oli asfaldi kõrval, sõitsid tublid rattasportlased tuimalt mööda asfalti ja neid ei olnud 1-2 vaid suisa "rong".

    VastaKustuta
  16. Maha võtta! Aga enne nimed üles panna!

    VastaKustuta
  17. Anonüümne11:59

    Kuhu kadus ninatark MargusM? Sai vist hr Pulleritsult korralikult kotti. Nüüd redutab peidus nagu poleks midagi juhtunud.

    VastaKustuta
  18. Anonüümne12:23

    Maha võtta! Aga enne nimed üles panna!

    Otse ei sõitnud minu ümbruskonnas mitte keegi nii et tundus et nii peabki olema, lõigu lõpus oli isegi politseinik kes tagasi asfaldilt heinamaale juhatas.

    VastaKustuta
  19. Anonüümne12:27

    Ilmselt käib jutt Pringi juures olnud umbes 1 km lõigust, kus tuli vahetult enne asfalteed teha vasakpööre mudasele heinamaale. Ametlik rada kulges paralleelselt asfalteega. heinamaa lõigu ja asfaldi vahe oli umbes paar meetrit, kui sedagi. Läbisin heinamaa lõigu 4 minuti ja 40 sekundiga. Keskmine kiirus 14 km/h. Mööda asfalti oleks ilmselt tulnud umbes 2 minutit kiiremini, keskmisega 30 km/h. Muuseas, paar päeva varem oligi rada suunatud asfaldile ja mudaauk lintidega kindlalt suletud.

    Ilmselt võiks ka kivi korraldajate kapsaaeda visata, et asfaldile sõit polnud nt lindiga korralikult kinnipandud. Üldiselt suht ebaoluline teema minu jaoks. Rajal oli veel vähemalt paar kohta, kust võiks samasugust kasutut diskussiooni arendada. Nt see esimene nn jalastumistõus (mis selle nimi võiks olla, teab keegi?), kust ametlik rada läks otse ning tõus oli libe ja järsk. Enamus sõitjaid valis trajektooriks tõusu võtmise kaarega, hälbides ametlikust rajast vähemalt paarkümmend meetrit. Mis me nüüd siis teeme, küsime lõpetaja medalid tagasi või murrame neil rattaraamid pooleks?

    VastaKustuta
  20. Anonüümne12:30

    Häbiposti riputame nad kõik. Pole paha ka maha võtta ja 2018 ralli stardivad tagareast.

    VastaKustuta
  21. Anonüümne14:09

    Õige spordimees nüüdsest lätlaste terekätt vastu ei võta. Tulevad siia auhinnaraha noolima!

    VastaKustuta
  22. Anonüümne14:22

    12:27

    Sõitsin ise ka vasakult - ei ole nõus, et see lõikamine oleks olnud, seda nimetatakse rajavalikuks, keelavat märki ees ei olnud, rada oli ette niidetud, lisaks kõigele oli vasak rada distanstil pikem kui otse minna.

    VastaKustuta
  23. Anonüümne14:26

    14:09 kas pidi naljakas kommentaar olema?

    VastaKustuta
  24. Anonüümne14:28

    Annaks keegi presidendile oidu mitte isiklikult Pulleritsule aru anda miks ta ei osalenud. Ja miks ta peaks?!
    Priit sai oma vastu kätte, mis ta veel tahab? Isiklikku vabandust et ei osalenud?

    Pärast ei jõua meie "sitakotid" seda pröökamit taluda, et ta isiklikult kellegi "parim sõber ever"

    VastaKustuta
  25. Anonüümne15:06

    TRM üldjuhendist ma sellist punkti ei leidnud, et võistleja on kohustatud läbima võistlustrassi täpselt etteantud rajal, ilma meetritki kõrvale kaldumata. Oli viide küll UCI reeglitele. Teab keegi mis seal kirjas on?

    TRM üldjuhendis oli vaid nõue, et tulemuse saamiseks tuleb kanda stardinumbrit algusest kuni lõpuni. Lisaks oli ka, et on võistlejatele on tagatud tähistatud rada. Kas seda ka täpselt järgima peab, seda polnud kirjas. ja kuidas seda üldse teha, kui rajatähiste vahe on kohati kilomeeter? Nii et ühest rajatähisest teiseni võib igaüks raja ise valida. Pringi heinamaa lõigul oli alguses rajatähis, lõpus järgmine ning lisaks enne mudaauku ka hoiatus märk, seega vahepealse ala trassi võis igaüks läbida oma äranägemise järgi. Kes valis mudaaugu on ise süüdi ja tegemist on ilmselt sitakotiga, kes ei taipa rajavalikust midagi.

    PS. Olen sitakott, läbisin mudaaugu.

    VastaKustuta
  26. MargusM15:11

    11:59 kuidas teil TRM sõit sujus?
    ninatark MargusM on jätkuvalt elus.
    Rada super, oli täpselt parasjagu pori ja vett, sai ennast ikka korralikult tühjaks sõidetud. Tänu sellele vajus lõpp natuke ära..
    Ilm ka super, seega võib päeva õnnestunuks lugeda.
    Kõik kes tõmbavad üles vingu raja teemal mingu trenni!
    ..ja aru ma ei saa 29" meestest, seisavad porilõigu ees ja mõtlevad kummalt poolt mööda saada.. läbi tuleb sõita ja mitte karta papusid mudaseks teha, ega see maanteevõistlus pole.
    Priit jäi püüdmatuks kuid see pole kunagi olnud rajale minemise eesmärk! Minetea vbl varsti on.. : )

    VastaKustuta
  27. Anonüümne16:34

    Tubli Margus! Kohe näha et vapper mees, mitte mõni sitakott. See et Padre püüdmatuks jäi, sest pole midagi. Vanad võhmamehed ongi sellised kavalad rebased, viimasel hetkel kaevavad kuskilt ressursi välja mille najal veel järgmised 20km tapvat tempot hoiavad. Baltikumi kestvusspordi kool.

    VastaKustuta
  28. Väidetavast lõikamisest veel. Seal teise poole algul sügavate ja mudaste metsade vahel oli üks laia kaarega mudane vasakpööre. Alustasin selle võtmist vasakult, kui märkasin, et eessõitjad olid massiliselt vasakult, puude vahelt raja läbi "lõiganud". Jälgede järgi otsustades oli seda teinud vähemalt kolmsada meest. Selge see, et korraldajad polnud nii mõelnud, et kurvi peaks niiviisi lõikama. Nüüd on küsimus: kas need mehed, kes sealt puude vahelt lõigatud kurvist sõitsid, lõikasid rada ja peaks diskvalifitseerima?
    Ja edasi: juhul kui vastasite ei, siis järgmine küsimus.
    Kui paljud muudavad oma ei-vastust esimesele küsimusele, kui ütlen, et ka mina sõitsin toda kurvi sealt puude vahelt?
    Ja kolmas küsimus: kui paljud teist sõitsid toda kurvi puude vahelt ja mida ütlete sel juhul enda tulemuse kohta?
    Ja neljandaks: kui suur süü on korraldajal, et ta võimaldab olematu rajatähistuse ja -piirte tõttu niiviisi lõigata?

    VastaKustuta
  29. Anonüümne17:26

    Dis-kval-lifitseerida nad kõik!

    VastaKustuta
  30. Anonüümne17:32

    16.34 meil kehtib rahvatarkus, et vähem möla - pikem samm ehk kui ikka jaks otsa saab siis tuleb virisemise ja kannatamise asemel samm pikemaks venitada. No aga kes see viitsib enne starti soojendada. Rajal järsku avastad, et töötemperatuur on käes ja saab panema hakata.

    VastaKustuta
  31. Anonüümne17:44

    17:32 väga õige jutt. Sitakotid virisevad, tõsimehed panevad. Ja nii kõikse aeg. Soojendust peab ka tegema. Sealt tuleb kilovattide tootmise ökonoomika.

    VastaKustuta
  32. Anonüümne18:05

    No ma ei tea. Tublid eesti mehed enamus. Mõned lätlased ka sekka. Tiblasid vist üldse ei olnud. Mis mõtet neid diskvallida?

    VastaKustuta
  33. Anonüümne18:14

    Kuningas Taaramägi on raskustes. Mees teeb üksi trenni soojas Monaako vürstiriigis. Aga kui kutsuks ta koju? Kuhu kadus profimansa mis pidi sommide rahaga ümber eestlaste know-how tehtama? Kas peab jälle nullist alustama? Pullerits manageriks ja Soonets sponsoriks ja tööle. Vahur Teppan treeneriks. Poisid jooksevad iga päev Tehvandi tõusu ja nii see sitkus tuleb. Seda teame kõik et väikses Eestis pole talente raisata.

    VastaKustuta
  34. Mehed me olete omadega tupikus. Raske töö ja oskuslik propaganda on see mis Eesti rattaspordi olümposele viib. Täna troonivad seal lätlased ja poolakad. Kuigi eesti mehed on palju kõvemad. Tsiklistide kogukonna liider P Pullerits ripsutab tiiba vippidega ja seebitab suurkorporatsioone selmet utsitada noori spordiradadele. Mis saab meist nõndaviisi homme?

    VastaKustuta
  35. Anonüümne19:01

    Asjaolu, et meie Padre, Eesti kunn ja Suur-Leedu prints vippidega tiiba ripsutab teeb meile muret küll. Aga loodame, et see on mööduv nähtus ja saame andeks anda.

    VastaKustuta
  36. Ei ripsuta ma siin midagi. Unenäost saadud ilmutus presidendi teemal ootab veel avaldamist. Enne rattamaratoni reportaaž. On ikka vaja?

    VastaKustuta
  37. Anonüümne20:01

    Jah. On vaja küll. Ootame kannatamatult.

    VastaKustuta
  38. Priidult hea artikkel PM Arvamuse rubriigis. Natside sildistamisest meie konnatiigis. Eks ta ole.

    VastaKustuta
  39. Anonüümne20:52

    Nutika ajakirjaniku käes on natsikurikas tõhus relv. Kõik eesti rahvuslased ja süütud kõrvalseisjad saavad korralikult üle kurgi.

    VastaKustuta
  40. Postimees hoiab mu rassismi ja natsismi kolumni veebis kõrgel kohal. Ilmne klikimagnet, küllap seepärast.

    VastaKustuta
  41. Anonüümne22:11

    Kangerti kukkumine ka videosse saadud
    https://youtu.be/TS_sXnadwV0

    VastaKustuta
  42. Anonüümne22:50

    Tagantjärele on asju tark seletada, et halb lastetuba ja vanim laps peres, kes on koguaeg harjunud võitma. Olenemata sellest mis tegelikult juhtus. Ma kasutan ka alati seda taktikat kui politseile kihutades vahele jään. Alguses eitan fakte ja pärast laon täiesti uue ja pisarateni liigutava loo kokku, kuigi tegelikult lihtsalt tuimalt kihutasin ning asja eest ka rajalt maha võeti. Ma arvan, et sellel rassistist jooksumehel on poliitikas kõva tulevik ees ootamas. Mees tabab kümnesse. Isegi tippajakirjanik isiklikult on ambrasuurile viskunud, õnneks on tal muidugi kuulivest seljas, aga ikkagi kaitseb ja see on oluline märk!

    VastaKustuta
  43. Anonüümne00:27

    Peremees, millal reportaaž tuleb, kaua ootama peab?

    VastaKustuta
  44. Anonüümne00:31

    Kaamera oli spetsiaalselt sinn pandud.

    VastaKustuta
  45. Anonüümne08:57

    Draama Warszawa

    http://sport.delfi.ee/news/kergejoustik/maailm/video-varssavi-maratoni-juhtinud-keenialannal-kadusid-vahetult-enne-finisit-jalad-alt-kas-korraldajad-pidanuks-sekkuma?id=79624018

    VastaKustuta
  46. Anonüümne09:01

    Priidu PM kirjutise all on päris teravmeelne kommentaar:

    Obama helistab Merkelile. See kohe küsima: "Mis tahad(,) must?". Obama vastab: "Rääkida(,) nats".

    VastaKustuta
  47. Anonüümne09:52

    kas piinlik ei ole igivana lapselikku nalja korrata? Eliitblogis.

    VastaKustuta
  48. Anonüümne10:08

    22:50 räägi mitu liitrit pisaraid sa nutsid selle ilmatu ülekohtuse rassistilise sündmuse tõttu?

    VastaKustuta
  49. Anonüümne11:10

    Tolle PP arvamusartikli alla tuli isegi ports kommentaare, millega fašistlik PM kommentaariumipoliitika just üleliia uhkustada ei saa. Hiljuti sai lehe peatoimetaja maha vägagi küsitava artikliga, lisaks on ajad õige turbulentsed. Keegi ei tea täpselt mis suunas tulistada, et peremeestele meelepärane olla. Ning siis astub areenile mees kelles on kindlust ja kogemust ja tarkust. Kas veame kihla et enne kui Jõulukellad helisevad on PM peatoimetajaks Priit "tsiklistide liider" Pullerits?

    VastaKustuta