neljapäev, detsember 21, 2023

Pullerits: Kes on Eesti parim sportlane?

Kas aasta paremate sportlaste valimisel olete juba hääled andnud? Siin minu valik.

Mehed
1. Kristjan Ilves (fotol paremal), kahevõistlus
2. Karel Tilga, kümnevõistlus
3. Rasmus Mägi, 400 m tõkkejooks

Naised
1. Eneli Jefimova, ujumine
2. Nelli Differt, vehklemine
3. Niina Petrõkina, iluuisutamine

Treenerid
1. Henry Hein, ujumine
2. Indrek Tobreluts (fotol paremal), laskesuusatamine
3. Helen Nelis-Naukas, vehklemine

Võistkonnad
1. epeenaiskond
2. kurlingupaar Marie Kaldvee ja Harri Lill
3. Eesti võrkpallinaiskond

Tuletan meelde, et siin ei ole õigeid ja valesid vastused. Siin on ainult vähem ja rohkem subjektiivsed eelistused.

Foto 1: Kristjan Ilves suusatamas 19. novembril Norras Beitostölenis. Foto autor: EPA/Scanpix
Foto 2: Indrek Tobreluts jooksmas 30. augustil Tallinnas Kalevi staadionil kergejõustikuõhtul. Foto autor: Eero Vabamägi, Postimees/Scanpix

43 Kommentaarid:

At 16:00, Anonymous Anonüümne said...

Vastused näitavad, et PP hindab ainult olümpiaalasid, kuigi olümpiamängud on loodetavasti väljasurev nähtus.

 
At 16:09, Anonymous Anonüümne said...

Epeenaiskond on küll pettumus arvestades PP uuritud kuulujutte.

 
At 16:43, Anonymous Anonüümne said...

Kuidas põhjendate Ilvese kõrget kohta?

 
At 17:22, Anonymous Anonüümne said...

Tilga MMi tulemusele tasub juurde panna võistluste sarja - World Athletics Combined Events Tour - võitmine, kui võrrelda Ilvese MK-d.

 
At 18:24, Anonymous Anonüümne said...

Olümpiamängud ei sure välja aga solgitakse ära mõttetute spordikaugete jurade kavva võtmisega. Sport ongi tegelikult juba solgitud. Arvatakse, et kus aga võisteldakse, see on sport. Vaadake spordiuudiseid, pool on sporti ja pool muud pahna. Isegi rahvatantsija ütleb, et läheb tantsutrenni. Varem nimetati seda tantsu harjutamiseks.

 
At 18:30, Anonymous Anonüümne said...

Kettagolfar ei mahtunud TOP 3?

 
At 18:35, Anonymous Anonüümne said...

Miks peaks?

 
At 09:21, Blogger Priit Pullerits said...

16:43, Ilves on läbi hooaja olnud stabiilselt eesotsas, ikka maailma esikolmikule väga lähedal.

Tilga on atleedina kindlasti kõvem kui Ilves, aga see oleks sama, kui öelda, et maadleja on tugevam kui 5000 m jooksja ja ainuüksi seepärast peab olema eespool. Samas on 10võistlus kergejõustikus samasugune ääreala, nagu on 2võistlus suusaalade seas. Tilga tegi MMil tubli tulemuse, ent medalist jäi siiski selgelt puudu, ja medal loeb. Ilves oli samuti MMil 4., lisaks ka 6. MK-l 2023 sai 2. ja kahel korral 3. koha. Poodium loeb.

16:09, epeenaiskond tegi ikkagi äsja väga kõva tulemuse, liiati ilma Lehiseta, ja see andis taas lootust, et äkki jõuavad olümpiale. Nad on olümpiast sugugi mitte kaugemal, kui kurlingupaar, ja kindlasti on nad olümpiale võrreldamatult lähemal, kui võrkpallinaiskond, kes ei võitnud kodus EMil ju ühtegi mängu. Huvitav on see, et EOK parimate võistkondade valikus polnud Tänakut ja Järveoja.

18:30, Tattar ei mahu loomulikult esikolmikusse, sest tema ala on väga marginaalne; samal põhjusel ei mahtunud esikolmikusse ka suusaorienteeruja, kes tiitlite poolest oli ju kõige tulemuslikum. Kumbki ala ei ole olümpiaala, mis juba iseenesest näitab, et nende alade harrastajate hulk maailmas ei ole piisavalt suur.

 
At 10:01, Anonymous Anonüümne said...

Tilgal läks mitmevõistluse sarjas 3 parema tulemusel kirja Budapesti 8681p/ 4. koht, Desenzano del Garda 8482p/ 1. koht ja Götzise 8403p/ 4. koht. Kokkuvõttes kõikide väga kõva tasemega kümnevõistlejate seas 1. koht.
Rasmus Mägi on sattunud ka aegade kõvemad mehed seda distantsi jooksma, see on visa spordimehele nöök, kuid seda kõrgemalt saab tema väljavõideldud finaalikohti hinnata.
Vabandust, aga Ilves ei võida midagi. Temaga on jah, konkureerimas imeline sportlane Riiber, kuid see on ka kõik.

Ülejäänud põhjendused meeldivad.

 
At 11:08, Anonymous Kägu, kehakultuurlane said...

Olgem ausad, ega suurt valikut ju polegi. Mulle ei väga ei meeldi põhjendus, et kui on tegemist olümpia alaga siis on kohe tegemist automaatselt suure alaga. Enamasti see muidugi nii on, eriti, kui me räägime klassikalistest olümpia aladest. Samas teavad kõik, kui olematu konkurents valitses näiteks naiste vigursuusatamises ajal, kui meie oma sportlane selle ala tipus figureeris. Protokollis oli ca 10 sportlast, kellest tagantpoolt 4 ndat kohta polnud enam mingit taset. Tegin sisuliselt sama valiku nagu Pullerits, väikeste erinevustega. Hindasin Tuuli Toominga saavutust 3 nda koha vääriliseks ja pisut vastuoluliste tunnetega hääletasin Jan Schmidi 3 ndaks. Kuigi tegemist on sellise Lenini ordeni mõõtu tunnustusega (subjektiivne ja mitte vahetus sportlikus võistluses võidetav auhind) põhjendan ma Toomingale antavat punkti, selle ala suuruse ning konkurentsi tihedusega ja Schmidi puhul sellega, et ta on suutnud meie varasemalt suusarajal magavast mehest teha üle keskmise sõidumehe või siis vähemalt kõva keskmiku. Vastuoluline on tunne sellepärast, et tegemist on välisriigi koondise treeneriga ja ma pole kindel, et selline hääletus on päris eetiline. Sellisel viisil valime varsti Eesti parimaks sportlaseks sportlase, keda treenib eestlane

 
At 12:13, Blogger Priit Pullerits said...

Ma jätsin välismaalased treenerite valikust automaatselt välja. Miks me peaks tunnustama välismaalasi? Minu arusaamise järgi valime me ikka Eesti parimat treenerit. Samamoodi jätsin välja välismaalast treeniva Eesti treeneri Gerd Kanteri. Miks tunnustada treenerit, kes on küll eestlane, kuid ei anna panust Eesti sportlaste treenimisse?

 
At 14:39, Anonymous Anonüümne said...

Võistkondade hulgas on see aasta ikka eriti nadi seis. Suurvõistlustelt polegi isegi vist ühtegi esikuuiku kohta, medalitest rääkimata. Noh, kui mitte arvestada Tänaku-Järveoja 4. kohta (kuue täishooajaga võistleva WRC rallimehe hulgas). Mis teenete eest finaalturniiril kõik mängud kaotanud võrkpallinaiskond Priidul üldse esikolmikusse mahtus, jääb küll arusaamatuks. Isegi meeste võrgukoondis sai vähemalt ühe finaalturniiri võidu kätte. Meeste kossukoondisel olid võidud-kaotused 50-50, aga nemad muidugi ei mänginud sel aastal finaalturniiril.

 
At 15:48, Anonymous Anonüümne said...

"Suurvõistlustelt polegi isegi vist ühtegi esikuuiku kohta, medalitest rääkimata." - on ikka, suusaorienteerumise EM-l nii naiskond kui ka segateade hõbemedalil.

 
At 15:49, Anonymous Anonüümne said...

Lisaks eelmisele - rogainis nii MM kui ka EM kuld, lisasks kahvatumaid medaleid.

 
At 16:09, Anonymous Anonüümne said...

Võistkonnad jätsin lausa hääletamata, no ei osanud midagi valida ega ise ka pakkuda. Välismaa treeneritele või välismaalasi treenijatele põhimõtteliselt häält ei andnud.
Aga see on veider - "Kumbki ala ei ole olümpiaala, mis juba iseenesest näitab, et nende alade harrastajate hulk maailmas ei ole piisavalt suur" - discgolfi harrastajaid on maailmas ikka rohkem kui vehklejaid! Ujumise/uisutamise kohta ei tea.

 
At 17:00, Anonymous Kägu, kehakultuurlane said...

ketta golfi harrastajaid võib olla maailmas rohkem, kui vehklejaid, aga küsimus on, mis tasemel? Valdav enamus harrastab esimest tegevust lihtsal ajaviitena, samas, kui vehlemine on tegevus, mida õllepudel näppus ja suitsukoni hambus ei harrasta. Vehklamises on nii, et täna oled olümpia võitja, aga aastapärast pingutad, et olümpiale kvalifitseeruda. Tipus on konkurents ikkagi üliterav

 
At 18:05, Anonymous Anonüümne said...

Aa, no kirjutage siis tiitlid nii nagu tegelikult valimine käib - aasta olümpiaalade sportlane. Sport on sport ja ei loe kuulumine mingisse rahvusvahelisse pseudomänguklubisse. Ja kui mõni ala veel mahub sinna ,siis kirjutage selgelt, mitte nii, etaastasportlane aga enamus spordialasid sinna alla ei kuulu. Milleks valetamise egotripp.

 
At 18:23, Anonymous Kägu said...

Aasta sportlane ei olegi pelgalt sportliku tulemuse põhjal valimine. Väga palju loeb emotsioon, mis sportlane pakkus, arvestatakse eneseületust ,konkurentsitihedust ala populaarsust maailmas jne.Maailmas võisteldakse lakkesülitamises, kotisjooksus jne. Sellised sotsiaalsed ettevõtmised nagu näiteks ka kettagolf ei ole võrreldavad aladega, kus tippu jõudmiseks ja seal olemiseks tuleb valada verd,higi ja pisaraid. Kas me tõesti peaksime hindama kontinenti meistrit "mustas notsus" kõrgmalt kui MM neljandat kohta meeste saja meetri jooksus nagu soovib kodanik 18:05

 
At 18:38, Anonymous Anonüümne said...

Harva saab Käguga nõustuda aga seekord on tal tuline õigus. Selliseid spordialasid, kus harrastaja vahe elukutselisega on olematu, ei peakski spordialadeks nimetama.

 
At 19:03, Anonymous Anonüümne said...

Aga snooker ja biljard? Vanad alad ja palju harrastavad, ameerikast hiinani. Olümpia ala ei ole aga kõrgelt hinnatud britannias, vanas spordimaas ja idamaades. Kui nüüd selle populaarsusega kõrvutada põhja kahevõistlust.


Võtame tennis ja maratonijooks. Need on üks absoluutne kategooria - mehed ja naised. Ujumises on distantse väga palju. Ei saanud 100m rinnuli medalit, proovid 200m, teate distantsid ka. Suusahüpped mis on nišiala, suur ja väike mägi ja meeskonnavõistlus.

 
At 20:14, Anonymous Anonüümne said...

Maratonijooksjate hulgas on ka neid, kes võistlevad nii 10000 kui 5000 m jooksus ja saavutanud seal ka edu.

 
At 20:22, Anonymous Anonüümne said...

Kettagolf on olnud viimaste aastate edukaim viis inimeste liikuma saamiseks. Kiirelt muutus populaarseks ja noorte jaoks huvitavam kui jooksmine või suusatamine. Mängu ilu rikub samal ajal õllepurkide ja muude kopsikutega ringi sebimine koos tubakavinguga. Aga ikka parem kui diivanil vedelemine. Et seal ka võistlemine tekkis pole samuti paha. Aga iga võistlemine pole veel sport.

 
At 20:29, Anonymous Anonüümne said...

Ujumise distantse paned ülepäeva nagu nalja. Maratoni 5km ja 10km katsu nädala kahe sees teha nagu olümpia kestab. Valged mehed on teinud seda kolmikut edukalt, aga siis kui Aafrika poisid veel ei domineerinud oma kiire lõdva jooksuga

 
At 20:36, Anonymous Anonüümne said...

Lauluväljaku kettagolf pani mind üllatama. Nii mäng ise, kus on sporti kogu oma eheduses, rõõmupisaraid ja draamat. Pealegi on see mitmepäevavõistlus. Kuid las ta kogub tuntust ja tunnustust edasi. Tema aeg tuleb.
Mis emotsiooni saab Ilvese võistlemisest. Saad pakkuda, millal ta ära vajub nagu Nuudel omal ajal. Konkurentidele väga sobilik kaasteeline, piisavalt tasemel kellele sageli saab pähe teha.
Kümpimehed pakkusid emotsiooni, just kõik koos. Oli uhke tunne küll vaadata Eesti vs maailma võistlust.

 
At 20:47, Anonymous Anonüümne said...

Soomlased keda peetakse kergejõustiku asjatundjatega ei noteerinud üldse Eesti kolmiku lendu. Pullerits peaks oma soome sõpradele peapesu tegema. Sellist kuiva, pesapalli kurikaga klops ja klops

 
At 22:41, Anonymous Anonüümne said...

Kettagolf on kuum ameerikas skandinaavias ja meil, saksast on ka veidi rahvast. Aga kuna keskus on USA, siis sealt levib robinal maailma peale

 
At 02:13, Anonymous Anonüümne said...

20:36 pole ilmselgelt Ilvese selle ja eelmise hooaja suusasõite näinud. Ei vaju ta enam kuhugi ära. Paraku hüpped pole enam päris nii teravad kui sel ajal kui ta suusatamises tõesti viletsam oli.

 
At 09:00, Anonymous Anonüümne said...

Kümpimehed ja Rasmus Mägi ikka kilomeetreid eespool Ilvest. Kergejõustik on maailmalaiune ala. Mingi nälginud brasiillane jookseb 46 sekundiga tõkkeringi. Võimsad neegrid teevad kümnevõistlust. Põhja kahevõistlus on kahe maa, norra ja saksa poisid. Seda peab arvestama. Kui arvestada kiiruisutamise kandepinda, (USA Kanada Korea Jaapan) siis Liiv on pikalt eespool Ilvest. Härra Pullerits ootame ausat vastust.

 
At 09:49, Anonymous Anonüümne said...

Talve olümpia on maailma jaoks tühiasi. Vaadatakse ainult hokit ja iluuisutamist. Skandinaavlaste ja venelaste matš tasamaa suusatamises mis meid nii kuumaks kütab pole üldse mingi näitaja. Hispaanlane kehitab õlgu, oskad suusatada, so what? Õige mees torkab härja surnuks, vähemalt süüa saab.

 
At 10:02, Anonymous Anonüümne said...

Pullerits torkas puuma surnuks. Utahi ja Kolorado maakonnas peetakse seda suurepäraseks sportlikuks saavutuseks.

 
At 10:46, Anonymous Anonüümne said...

Pullerits pole mingi naljavend, ikka tegudemees

 
At 11:14, Anonymous Anonüümne said...

Kristin Tattar mahuks minu edetabelis kindlasti kolme hulka. Huvitav, kui eesti meesjooksja oleks tulnud Backyard Ultra maailmameistriks maailmarekordiga (see on 108 ringi ehk 108 tundi jooksmist koos pausidega, igal tunnil starditakse 6,7 km ringile, maailmas väga populaarne formaat), siis kas sellest oleks piisanud aasta meessportlaseks saamiseks.

 
At 11:25, Anonymous Anonüümne said...

Tattar on küll "maailmas populaarne formaat" aga kas keegi oskab nimetada kasvõi ühe tema konkurendi nime? Tõenäoliselt mitte ja miks peakski keegi nimepidi tundma kõiki tselluliidiga võitlust kaotavaid koduperenaisi?

 
At 11:52, Anonymous Anonüümne said...

Miks peaks konkurentide nimesid teadma? Täht on täht ja ameerikalikus kultuuris on normaalne et teiste nimesid ei teata. Miskipärast tuleb meelde et Lembitu Kuuse uuris kõigi konkurentide sugupuud pähe ja jutustas tund aega seda mõttetust ette

 
At 12:09, Anonymous Anonüümne said...

Ma julgen arvata, et tipptasemel kettagolfiga üritab tegeleda rohkem inimesi kui tipptasemel odaviskamisega (kaugel vaadates suht sarnased (viske)alad). Kusjuures viimane on ka "populaarne" vaid 5-6 riigis, pluss mõni äraeksinu ootamatust riigist (umbes nagu meie trekisõitja puhul, kelle ala Uba omal ajal üritas rääkida vaat et OM peaalaks).

 
At 12:19, Anonymous Anonüümne said...

Jah kindlasti, sest tipptasemel odaviskaja pead olema suur mees ja tugev. Kettagolf on rohkem demokraatlikum ala

 
At 12:35, Anonymous Anonüümne said...

11:25 ära ülbitse me tuleme sulle koju järgi. Kettagolfi paremik on tugevad ja sitked naised, kohati ka poissnaised kes on rasked konkurendid. Umbes sama miks Kontaveit tipust välja langes, loodus ei andnud tugevat keha tennise rahvusvahelises konkurentsis püsimiseks

 
At 12:38, Anonymous Anonüümne said...

Kägu tõmba uttu ja mine nimeta see egotripp aasta emotsioonitekitaja valimiseks, mis on siin pistmist spordiga? Pigem siis emotsionaalsema ja laiemalt meedias kajastatud pingutaja ja spetsalade gladiaatori valimine. Mis kuradi aasta sportlane, no tulge maale, halloo kosmos, valitakse nominentide seast keda valisid kes - kari argu anonüümikuid, kes ei julge kandidaatide taha ka oma nimesid taha panna. Demokraatia mängimine aadelkonda ära ei ole tüütanud või. Üles pannakse ainult nimed keda võib Veerpalu kombel nimetada aasta kinganina silmadega puurijateks, ehk siis ehtsaks eestlaseks, kes nimetamiskomitee suunas saadab ainult musi ja kalki.

 
At 13:00, Anonymous Anonüümne said...

Aga ongi tegelikult aasta gladiaator. Ega rahvas loll ei ole, teeb vahet küll mis tõsine sport mis niisama lullaby. Meestest oleks võinud see snuukeri mees satsis olla.

 
At 13:18, Anonymous Anonüümne said...

Snuukri mehel on ette näidata üks ainuke võit maailmalkassiga mehe üle. Küll on meil aga üks piljardi mängija, kes ise stabiilselt maailma paremiku hulgas, nimi paraku ei meenu.

 
At 14:04, Anonymous Anonüümne said...

Aasta sportlase nominentide nimekiri peab, PEAB, sisaldama kõigi EESTIS harrastatavate alade parimaid, lugege huultelt, punkt! Sealt algavad alles eelvoorud ja olümpialemmikute sorteerimised nö eriauhindadele. See oleks demokraatlik protsess, mitte praegune etendus ja hale demokraatia lavastus.

 
At 15:24, Anonymous Anonüümne said...

Kas Pullerits mitte kaks puumat kutuks ei teinud? Seda esiteks.

Teiseks torkab see mees valusalt, kes küsib, miks peaks keegi nimepidi tundma kõiki tselluliidiga võitlust kaotavaid koduperenaisi. Vaat see on karm, aga aus torge kümnesse. Vaatame tõele näkku: mitte ainult ühel ufo-mängijal, vaid ka paljudel teistel on füsionoomiasse kirjutatud karm tselluliidiprognoos. Kogenud silmaga mehed näevad selle ära, aga nooremad, kellel puudub perspektiivitunnetus ja hormoonid pimestavad, seda ei märka ja siis ongi tulemus see, et kaks last hiljem ja keskiga käes ning kunagine väljavalitu ülekaaluline ja ebaapetiitne tükk. Ärge saage minust valesti aru: kondised naised on sama kohutavad, mis paljastub ennekõike nende lönti vajunud nahaga reitel, mis istudes paistavad veelgi kohutavamad: ainult reieluu, põlv sellest läbimõõdult suurem, ei naiselikkuse pehmust grammigi. Nii et eelkõneleja jutt tselluliidist on väga teemakohane, kuid paljud vaatavad sellest piinlikkusest mööda, aga ega ennast petta saa, sest kui naine on apelsinikoorene, siis midagi pole teha, mehe silmad ekslevad mujale.

Noortele meestele seega jõuludeks teravat silma. Vanematel meestel pole enam midagi päästa: kui noorest peast tehtud perspektiivi eirav valik, siis peate leppima sellega, mis on.

Merry f***ing XXXmas!

 
At 15:58, Anonymous Anonüümne said...

Noored teravad vaataku fitnessi tšikke. Pole grammigi üleliigset rasvkude, kus seda ei peaks olema. Ainult seda tavotti kulub palju, millesse end silmini määritakse.

 

Postita kommentaar

<< Esileht