esmaspäev, detsember 04, 2023

Pullerits: Kes on tõeliselt kõvad mehed?

Rääkisin eelmisel nädalal pikalt noore eesti mehega, kelle kutsung Ukrainas on Skittles. Ta töötas varem kolm aastat vanglaametnikuna. Aga mullu talvel tekkisid tal mõtted, et peaks minema appi ukrainlastele, sest tal oli raske vaadata päevast päeva uudiseid, mis räägivad venelaste korraldatud genotsiidist ja tsiviilelanike tapmisest.

Eesti vangladki on täis Venemaa alustatud sõja toetajaid. Paljud kinnipeetavad on S.-i sõnul riputanud oma kongi Putini pilte, ja vähe sellest – neil on liiga palju õigusi ning nende vastu ei saa teha muud, kui öelda rikkumiste puhul, et «kirjutan teie kohta ettekande», ütleb S. (24).

Ega Ukrainas lihtne ole, sest kogu varustus tuleb soetada endal oma raha eest. Isegi see riietus, mille Ukraina annab, ei ole kuigi kõlbulik. Nii on S. pidanud endasse investeerima ligi 7000 eurot, aga ikkagi on palju olulist puudu, näiteks termooptika relvale ja öövaatlusseadmed. Nende hinnad algavad vastavalt 3500 ja 4500 eurost. Nende puudumine suurendab ohtu elule. S. on laskur.

S. rääkis mulle loo ühest ööst kaevikus kolm nädalat tagasi. Ta ütles, et ööd on seal, kus ta paikneb, kottpimedad, midagi ei näe ja kellegi tulekut ei kuule, sest palju on hiiri, kes teevad kogu aeg krõbinat. Aga venelased, vähemasti nonde luurerühmas, näevad rohkem, sest neil on vastavad seadmed. Nii jõudiski üks luurerühm S.-i kaevikust umbes 20 meetri kaugusele. Ehk väga lähedale.

Üks võitluskaaslane, kel oli teatud asjaoludel, mille jätan siinkohal enda teada, parajasti terav kuulmine, siiski tabas ära venelaste lähenemise. Aga S. ja teised, kes olid kaevikus, ei näinud venelasi – sellepärast, et pole termooptikat ega öövaatlusseadmeid. Nii nad siis hakkasid huupi tulistama ja granaate loopima. Sedasi õnnestus neil vaenlase luurerühm taanduma lüüa.

Neil on selline süsteem, et kolm päeva viibivad mehed liinil ja siis lähevad kolmeks päevaks taastuma. Liini ja taastumiskoha vahe on ligi 15 kilomeetrit. Edasi-tagasi liikumine nende vahel käib bussi või autoga. S. elab ühes korteris, mille andis talle ja teistele kasutada selle omanik, kes ise kolis keldrisse, sest pidevalt käivad õhuhäired ja seiravad muud ohud. Korteris pole aga enamasti elektrit ja kütet ka mitte. Pime ja külm on seal.

S. rääkis, et kõige ohtlikum on tal seni olnud kõige esimene missioon, mis toimus viis kuud tagasi. Ta pidi minema haavatut evakueerima. Sõitsid masinaga sinna lähedale. Kaevikuni jäi umbes 500 meetrit. Vene droonid tiirutasid pea kohal. Seljas ligi 30 kilo varustust, hakkas S. kaeviku poole jooksma. Samal ajal hakkasid venelased miinipildujast tulistama. Mõned miinid plahvatasid S.-st 20–30 meetri kaugusel, mida peetakse nn surmaraadiuseks. Ta jõudis silmata, kuidas miinide killud tabasid puid.

Tagasiteel olnuks vaja kaasvõitlejate abi, sest ärakantav haavatu sai droonilt heidetud granaadist killu jalga ega suutnud enam ise liikuda. Aga S.-i kaasvõitlejad ei julgenud appi tulla, sest pidasid venelaste tuld liiga ohtlikuks. Nii siis upitaski S. 80-kilose mehe endale selga ning jooksis teda ja oma 30-kilost varustust kandes umbes 200 meetrit evakuatsioonimasinani. Päästis haavatu ära. Kogu missioon kestis 30–45 minutit, oletas S.

Ta rääkis, et treeni palju tahad, lahinguolukord jätab ikkagi oma tugeva jälje. Ta ei salga, et värises kogu missiooni aja. Pärast missiooni lõppu värises edasi ja isegi nuttis. Lasi enda sõnul tunded valla. Ta tunnistas, et ei suutnud end pärast missiooni 24 tundi inimesena tunda.

Küsisin S.-lt, kui kaua ta Ukrainasse kavatseb jääda. Ta ütles, et see sõltub palju tema ühest lähedasest inimesest (kellest täpsemalt, pole avalikkuse asi). Kuid ta oletas, et jääb kuni kevadeni. Mida ta seejärel teeb, pärisin, viidates, et läbielatud sõda jätab paljudele valusa jälje. Ta lausus, et Eestis tal ilmselt tulevikku pole, sest on sõdinud võõra riigi sõjaväes. (Ma ei taibanud täpsustada, aga võib oletada, et ta pidas silmas seda, et tal pole tulevikku Eesti kaitseväes.) Ta tunnistas, et on varem soovinud teha riigitööd, sest armastab oma riiki, Eestit. Nüüd on see suure tõenäosusega välistatud. Nii ta siis ütleski, et soovib edasi areneda sõdurina ja aidata neid, kes kannatavad terrori käes.

Foto 1: Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi andmas 30. novembril Harkivis riiklikke autasusid metroojaamas tegutseva klassi õpetajatele. Foto autor: ZUMA Press Wire / Scanpix
Foto 2: Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi 30. novembril Harkivi oblastis Kupjanski lähedal riigi väejuhtidega nõu pidamas. Foto autor: ZUMA Press Wire / Scanpix
Foto 3: Ukrainlaste käsutuses olev Saksamaa õhutõrjemasin Gepard, mis on edukas Vene droonide allatulistamisel. Foto autor: AFP/Scanpix

31 Kommentaarid:

At 12:41, Anonymous Anonüümne said...

Eile sai vaadatud filmi We Were Soldiers, kus oli helikopteripiloot kutsungiga Snakeshit. Tuleb välja, et täiesti reaalne isik ja isegi veel elus, kõva mees veel pealekauba: https://en.wikipedia.org/wiki/Bruce_P._Crandall

Miks aga eesti mehe varjunimi salastatud on?

 
At 13:04, Anonymous Anonüümne said...

Selliseid mehi ikka kaitseväkke vaja. Või on venelane, et mida kardab? Sõda tuleb Balti riikidesse.

 
At 13:21, Blogger Priit Pullerits said...

Ei, 13:04, täiesti eestlane, eesti nimi ja eesti keel. Ja eesti meel.

 
At 10:44, Blogger Priit Pullerits said...

Siinne lugu sai nii hea, et pakkusin seda reedel ka Postimehele, kes oli nõus selle avaldama:

https://maailm.postimees.ee/7909966/eesti-voitleja-ukrainas-paastis-ukrainlase-venelaste-lakkamatu-miinitule-all

Seepärast võtsingi siit loo maha, et mitte tööandja huve riivata.

 
At 10:57, Anonymous Anonüümne said...

Ei saa aru miks mees arvab et tal pole tulevikku Eesti kaitseväes? EKs pole ka öövaatlusseadmeid või?

 
At 11:25, Anonymous MargusM said...

Priit, see vajaks nüüd küll täpsustamist kas ongi nii et Ukraina eest lahingutes karastunud mehed meie kaitseväkke ei kõlba, kui nii siis see oleks küll teema mis vajaks selgeksrääkimist!

 
At 11:33, Anonymous Anonüümne said...

Täiesti võimalik. Rootsis oli juba rohkem kui aasta tagasi uudis, et Ukrainasse sõdima läinud rootslased arvati oma kodumaistest sõjaväe üksuste nimekirjadest välja. Seadus olevat selline. Kas ka Eestis nii on? Ei tea. Rajati ju meie kaitsevägi omal ajal suures enamuses nõuka armees teeninud ohvitseride baasil, lisaks mõned üksikud väliseestlased. Nüüd aga võib kord olla teine.

 
At 11:56, Anonymous Anonüümne said...

Kõva mees võib ju olla aga tänapäeval sõdib tehnika. Kuidas siis venelastel oli värkki ja ukrainlastel ei olnud? Eesliinil olemiseks on vaja psüühikat. Selline julge mees tuleks igal juhul kaitseväes rakendada

 
At 12:04, Anonymous Anonüümne said...

Kurjategijad, kellel on vangikambris Putleri pilt (mis on ju kinnitus, et toetab Vene agressiooni ja sõjakuritegusid), ja kellel on Vene kodakondsus, neil tuleks tühistada Eesti elamisluba ja saata otse kongist tapiga tiblade föderatsiooni piirini. Saaks ilusa pika rongikäigu nagu mõned aastad tagasi, kui joodikud lippude lehvides Lätti sõitsid.

 
At 16:26, Blogger Priit Pullerits said...

12:04, küsisin järele Putleri piltide kohta meie vanglate kongides ja sain sellise vastuse:

Vanglatel on nulltolerants viha ja rassismi õhutavate sümbolite ning piltide omamisel ja eksponeerimisel. Ka vanglate kodukordade järgi on keelatud eksponeerida enda kehal, riietusel või kambris ja muudes ruumides (nt eluosakonnas, jalutusalas jne) sõda, rahvuste vahelist konflikti õhutavaid või agressorriikide riigijuhtide kujutisi ja sümboolikat (fotod, pildid, lipud, vapid, sümbolid vms).

Igal hommikusel ja õhtusel loendusel, samuti jooksvalt, kontrollivad valvurid kambreid ja keelatud esemete leidmisel võetakse need ära.
*
Uurisin ka asjaga praktikuna kursis olevalt inimeselt ja tema ütles, et "oodatav vastus, ilus, aga reaalsusest kaugel". Ütles veelgi rohkem, aga ma ei saa ega taha oma allikaid löögi alla seada.

 
At 16:42, Anonymous Anonüümne said...

Zekid on Stalini ja Putini pilte oma rinnad ja käed täis tätoveerinud, mitte üks valvur ei kobise.

Katsuks aru saada et kriteerium pole Putini pildi omamine vaid krimisus ja kodakondsus

 
At 17:53, Anonymous Anonüümne said...

Pulleritsul on Sebastian Coe pilt seina peal. Ja Walter Mondale'i Kah pole ilus lugu. Aga mis me teha saame? Ei saagi muud kui möla maha.

 
At 19:13, Anonymous Anonüümne said...

Pulleritsul on kissingeri raamat riiulis. Võib-olla isegi vana sõjaratsu allkirjaga, see oleks suur väärtus.

 
At 22:52, Anonymous Anonüümne said...

Pulleritsul on šeff, tal võib vabalt olla Joakim Ribbentropi nahast mantel kodus.

 
At 23:39, Anonymous Anonüümne said...

Kas tal mitte Jeesus kristuse eesnahk seinapeal ei ripu või ongi see hoopis nahkmantel?

 
At 00:20, Anonymous Anonüümne said...

Nõmedad naljad. Selliseid tehakse vist ainult veel Ungaris?

 
At 10:16, Anonymous Anonüümne said...

Tõeliselt kõvad mehed on need kes saavad oma probleemid ilma relvadeta lahendatud. Tänapäeval lähevad inimesi tapma vaid hälbega tegelased või siis need, kellel pole julgust ja mune rakendada oma potensiaali nende vastu, kes neid mõtetutesse sõdadesse sunnivad

 
At 13:33, Anonymous Anonüümne said...

Nimeta mõni sõda mille eesmärk on inimesi tappa, minnakse ikka denatsifitseerima, demokraatiat toetama vms.. Lisaks vaja mõista et demokraatlikes ja autokraatlikes riikides käib see allutamismismudel erinevalt, 50+ inimesed veel mäletavad kuidas meil Ensv oli..

 
At 13:57, Anonymous Anonüümne said...

Just, venkud on totaalne lambakari. Algul valisid hundi (või hundi lambanahas?) oma päälikuks ja nüüd saadab too neid lambakarjana surema ja nood veel kiidavad kaasa pääliku tegevusele. Vabandust, lambad, solvamise eest! Te olete tegelt sada korda targemad kui nood sääl idas.

 
At 14:41, Anonymous Anonüümne said...

Jah vahepeal oli lootus ,et ehk pealekasvav põlvkond on arukam venes ,aga lootuseks jäigi .Quarast selline lugu.Lapsed, kes saavad koolis ajupesu sõjaliste marsside, Kalašnikovi automaatrelvade ja natsilaadsete õppetundidega olulisest, on aga kasvatatud nii, et nad ei tunneks inimeste vastu empaatiat. Neile öeldakse, et neil on õigus nõrgemaid kuritarvitada.

Siin on salvestatud dialoog kahe vene tüdruku ja Ukraina mängija vahel.

"Tere, onu. Miks sa ei peitu keldris?"

"Miks sa küsid seda rõõmsalt?" vastab Ukraina mängur.

"Mu isa läks sõtta, et sind pommitada," itsitab paremal olev tüdruk.

"Miks?"

"Lihtsalt lõbu pärast."

"Kas teie isale meeldib tsiviilelanikke tappa?"

"Yessss! See on nii hea.”

Seejärel selgitab ta oma seisukohta.

"Sest meie Putin on palju parem kui teie Zelesnky. Zelensky on kloun. Putin ei jää supermarketis alasti kõndimisega vahele. Ja nüüd mine keldrisse. Sa võid surra. Hüvasti.”

 
At 17:07, Anonymous Anonüümne said...

14:41 Kes krt sellist lollust lindistab ja veel edastab?

 
At 17:12, Anonymous Anonüümne said...

Kes on käinud illuminaatide peakontoris Washington Avenue 17 on kõva mees. Pullerits on käinud. Seal on tallel Jakob Ribbentropi isiklik pistolett. Nahast taskus. 6 degree vennad tohivad seda katsuda teised ainult vaadata.

 
At 17:26, Anonymous Kägu, kehakultuurlane said...

Sõda on nõme asi ja sellest pole mitte midagi kangelaslikku. Pikas perspektiivis ei ole ükski sõda midagi lahendanud, ega relvade toel midagi võidetud. Ajalugu teab, et vahel asenduvad lihtsalt rõhutavad rõhujatega ja sama muster kordub taas. Siinsetele blogi lugejatele meeldib uskuda, et kõik venelased on halvad ja ei mõtle muust kui vaid tapmisest vägistamisest jne. Pole ka midagi imestada, sest mõtlemisest ja mõtlemisvõimest on tehtud pahe, mida juba pikemat aega üritatakse ühiskonnast välja juurida. On uskumatu, et keegi suudab sellist lollust nagu postitab 14:41 tõsiselt võtta. Kurb, aga maailmast arusaamises ei ole inimene kuhugi arenenud. Samasugune emotsioonidest lähtuv ja analüüsivõimetu nagu oli kiviaja inimene, on ka praeguse heaolu ühikonna kodanik, ideaalne manipulatsiooni objekt. See kui keegi tahab mingis madinas osaleda ja oma eluga ei millegi eest riskida on iga ühe enda asi. Mõni otsib ja leiab selles kangelaslikust ,teine jälle näeb kurjategijat ja sõjakolde toetajat. Kõik sõltub millisest aspektist vaadata. Viimaste aastate sündmused panevad tõsiselt kahtlema enamuse liigi homo sapiens sapiens esindajate sobivuses siia planeedile

 
At 19:40, Anonymous Anonüümne said...

Venelane on karjaloom ja juhindub juhtoinast. Kui oinas peab vallutussõda vajalikuks ja üllaks, siis tiblakari sörgib järgi. Sellist individuaalset oma elu edendamise hoiakut või oliivioksa kõigutamist rahu nimel peetakse tabuks, taolisi tuleb vankade arvates allutada, nende arvates ei ole nood mitte homo sapiensid vaid homod.

 
At 21:18, Anonymous Anonüümne said...

Delfi edastas sellise uudise, et kahel olümpial Eestit esindanud, nüüd Kalevi jalgrattakoolis treenerina tegutsev Erki Pütsep (47) elas laupäeval üle infarkti ning toodi sisuliselt teisest ilmast tagasi tänu lastele ja kiirabile.

 
At 23:31, Anonymous Anonüümne said...

Kui matkamine mehe maha murdis siis on ikka paha lugu. Liiga pingeline elu. On aeg rahulikumalt võtta. Kes pole 40-selt miljonär, see peab leppima, et tuleb rabelemisele piiri tõmmata. Samas hea näide noortele, et tippsportimisele keskendumisel pole hea tervisega mingit seost.

 
At 08:06, Blogger Priit Pullerits said...

"...tippsportimisele keskendumisel pole hea tervisega mingit seost."

Küllap võib nõustuda, ent selle väitmiseks ja tõestamiseks peab siiski vaatama antud juhul infarkti esinemissagedust tippsportlastest meeste seas ja üldises meeste populatsioonis. Üksiku juhtumi pealt suuri järeldusi teha ei saa.

 
At 09:50, Anonymous Anonüümne said...

Mõni ajakirjanikutudeng äkki teeb referaadi Eesti olümpiasportlaste keskmisest ja soovitavalt ka tervena elatud elueast läbi sajandi. Saaks selge teadmise, et kas saab suurelt järeldada või mitte.

 
At 11:55, Blogger Priit Pullerits said...

Siin oli küsimus, kas Ukrainas võidelnud saavad enam Eesti kaitseväes teenida. Mu loo tegelane arvas, et ei saa. Kuid ta eksib.

Saatsin kaitseväele päringu ja sain sellise vastuse:

Eesti kaitseväes saavad teenida kõik need Eesti kodanikud, kes on läbinud vastava väljaõppe. Asjaolu, et keegi on teeninud lepinguga näiteks Ukrainas, et tähenda kindlasti seda, et ta edaspidi ei saaks teenida kaitseväes.

Kaitseväe juhataja seisukoht on olnud selge: kaitsevägi ei takista, ei saagi takistada, kedagi minemast Ukrainasse, et sõdida ukrainlaste poolel või mõnda teise sõja- või kriisikoldesse.

Kui isik on kaitseväelane ja soovib osaleda võitluses agressori vastu, siis peab ta enne minekut teenistusest lahkuma. Ja kui ta tuleb tagasi, võtab kaitsevägi ta tööle tagasi, kui selleks on võimalus ja ametikoht ning ta pole näiteks sooritanud sõjakuritegu. Kindel on see, et kaitsevägi vajab sõjakogemusega sõdureid, et nad annaks oma kogemuse väljaõppesse ja kaitseväe arengusse.

Samas, me ei soovita inimestel minna, see on eluohtlik, ehki kaitseväelased saavad sellest ka ise väga hästi aru. See on nende vaba tahte avaldus.

 
At 15:54, Anonymous MargusM said...

Priit, suur tänu täpsustamast ehk m.o.t.t.
Kui nüüd Skittels ka selle info kätte saaks siis 👍. Jõudu ja vastupidamist neile seal!

 
At 22:15, Blogger Priit Pullerits said...

MargusM, see info sai kohe Skittlesile edastatud.

 

Postita kommentaar

<< Esileht