teisipäev, detsember 12, 2023

Pullerits: Kes pooldab Pariisi olümpia boikoteerimist?

Hea meel on tõdeda, et juba noorest east saadik hoidsin pöialt õigele mehele. See mees on Sebastian Coe (parempoolsel fotol paremal), elegantseima jooksustiiliga keskmaamehi läbi ajaloo, kahekordne 1500 meetri jooksu olümpiavõitja ja paljude maailmarekordite püstitaja, Londoni olümpia korralduskomitee juht, kes nüüd juhib rahvusvahelist kergejõustikuliitu ning kes saatis ROKi presidendi sakslase Thomas Bachi oma venelaste võõrustamise otsusega kuradile. Need on ajaloolised sõnad, mida Coe (all vasakpoolsel fotol vasakul) hiljuti lausus: «Te võite Pariisis näha mõnd Venemaa ja Valgevene neutraalset sportlast, lihtsalt kergejõustikus seda ei juhtu.»

Samal ajal on EOK laskunud arutellu, kas äkki peaks Pariisi olümpiat boikoteerima. Praegu arvan, et kindlasti mitte. Miks peaks Eesti karistama oma sportlasi, aga venelased, olgugi vaid mõned neist, saavad võistelda? See pole mingist otsast aus ega õiglane. Mina Eesti ja teiste boikotti ei poolda. Liiati, nagu nüüd üha ilmsemaks hakkab saama, on venelastel tegelikult väga raske Pariisi olümpiale pääseda - ei maksa imestada, kui venelaste esindus Pariisis on väiksem kui Eesti oma -, sest selleks on liiga palju takistusi, ning parem on anda endast parim, et võita neid olümpial, kui et anda neile võitluseta loobumisvõit.

Oli ju vägev, kui Soome võitis viimasel taliolümpial jäähoki finaalis Venemaad (fotol paremal)? Nii tuleb teha!

Aga pean tunnistama, et mu seisukoht boikoti suhtes võib muutuda. Nimelt siis, kui peaks selguma, et boikoteerivaid riike, lääneriike, koguneb hästi palju, sh USA, Saksamaa jms. Oleks ju imelik, kui Eesti sportlased võistleksid siis koos venelaste ja teiste shithole countryte esindajatega?

Fotod 1 ja 2: Priit Pullerits kohtumas ja vestlemas 2013. aasta oktoobris Tallinnas Sebastian Coe'ga. Fotode autor: Toomas Huik, Postimees/Scanpix
Foto 3: Soome on viigistanud Pekingi olümpia jäähokifinaali teisel kolmandikul Venemaaga mänguseisu 1:1. Foto autor: Zumapress.com/Scanpix

8 Kommentaarid:

At 19:20, Anonymous Anonüümne said...

USA boikotile küll panustada ei tasuks- lastakse sealsetes profiliigades praegugi orkidel laiutada ja seda suisa venemaa lipu all.

 
At 19:27, Anonymous Anonüümne said...

Siin tuleb vaadata järgmist:
1. Kes meie võimalikest atleetidest võiks agressorsportlastega kokku minna. Seb Coe sirge selg tähendab, et võiks kergejõustikule kui tähtsaimale alale kaasa elada. Aga kas meie dopingureeglites põrunud matimees võiks maadelda venelasega, võist võib. Seega neile kindel ei.
2. Kui üldisemalt ei boikoteeri, siis see saadab paratamatult lüdipüks Bachile signaali, et tema "pingutused" olümpiat "kõigest halvast ja sporti mittepuutuvast" eemal hoida on positiivne spordipoliitika. Ei ole!
3. Jah, kui suure kamanda suudab Venemaa ja ta vasall Valgevenemaa kokku panna? Millistele kvalifikatsioonidele nad pääsevad ja millistest sealt edasi. Kas venelased ise neutraalse sportlase häbistaatust alla neelavad. Usun, et neelavad ja kusevad reeglitele kõrge kaarega. Varem või hiljem.

 
At 21:58, Blogger Priit Pullerits said...

Jah, 19:27, sellest kirjutasin Postimehes juba tükk aega tagasi, et ROK võib küll Vene sportlastel keelata oma lipu ja hümni, aga ta ei suuda ära hoida selle lehvitamist ja hümni laulmist tribüünil.
https://arvamus.postimees.ee/7702559/priit-pullerits-rok-ei-saa-ometi-nii-naiivne-olla

Tekkis teie 2. punkti lugedes mõte, et Eesti võiks oma lähiliitlastega siiski tõsimeeli ähvardada boikotiga, et tekitada sel teemal rahvusvahelist survet. Oma sportlastele võiks EOK vaikselt öelda, et olge mureta, me lähme olümpiale, aga rahvusvaheliselt võiks saata koos lähiliitlastega viimase hetkeni tõsiseid ähvardusi, et tuleb boikott, ja kas seda ROK tahab, et sõdiva riigi sportlased võistlevad, aga need riigid, mis kellegi vastu ei ole kunagi kätt tõstnud ega taha võistleda nende riikidega, kes teiste vastu kätt tõstavad, peavad eemale jääma - kas see on ROKi tahe?!

 
At 22:29, Anonymous Anonüümne said...

Küll need slikerdajad-bachid saavad aru, kes mingit mängu mängib. Bach mõistab asja tõsidust siis, kui Gazpromi-tüüpi firmad lubavad oma toetuse olümpialiikumisele ära võtta või kui just USA ei köhi midagi, et me kaalume, kas osaleme. Lõpeks boikoteeritaks ju Pariisi, mitte Pekingit ega Sotši.
Aga, kas poleks kuluaaritöö või ka avalik töötlus sellisena parem, kui ärksamad ROKi liikmesriigid ütleksid Bachile midagi järgmist: Me osaleme tänu Seb Coe põhimõttelisele hoiakule, te hr Bach, s***pea, tänage teda, kui tahate täisväärtuslikku olümpiat. Teiseks, kui te tahate oma ametiaja nominaalse lõpuni pidada, siis, t**apea, kuulake väga tähelepanelikult mida Seb Coe'l on ütelda spordi, ausa spordi ja maailmaasjade kohta.

 
At 09:17, Anonymous Anonüümne said...

Mis selles nii vägevat oli kui soome võitis jäähokis Venemaad? Jäähokit mängitakse vähe. Maades kus talvel midagi teha pole siledal maal, venemaa kanada soome. Härrasrahvaste talve sport on mäe suusk.

 
At 10:35, Anonymous Anonüümne said...

Pullerits on rahvusvaheline mees ja võiks vahel Eesti vabariigi eest seista.

 
At 20:18, Anonymous Anonüümne said...

Boikoteerimise asemel tuleb olümpialiikumisest välja astuda. See pole kuidagi rahu edendanud vaid hoopis initsieerinud 2 maailmasõda, ega 2 kolmandata ei jää. Välja astudes läheb suur madin meist mööda.

 
At 16:52, Blogger H.Ü.Adam said...

H.Ü.Adam
Jõustun tolerantse kojamees sportlasena osa saama Pariisi Olümpiast 2024. Tunnustades kaunis ausat narri Diplomaatiat, Rahvaste ja Riikide vahelist Rahu sõnumit - Olümpia.
Tuletades meelde, et Olümpia elustamise idee pärineb Prantsusmaalt, täitumas on ju väärt Juubeli Aastad 1900 Paris, 1924 Paris, 2024 Paris.

 

Postita kommentaar

<< Esileht