reede, detsember 01, 2023

Pullerits: Kes tahab näha, kus ma oleks end rattaga vigaseks kukkunud?

LISATUD VIDEO

Mehed, ärge minge veel suuskadele! Kas teate, miks? Vaadake kalendrisse. On alles detsembri esimene päev. Millal toimub esimene Estoloppeti maraton? Alles 27. jaanuaril Virus. Võite ju mõelda, et sinna pole enam palju aega, vaja on treenida. Aga - pikk plaan peab olema (olgu see viide Pärtel Piirimäe erakonnale; tögav viide, muidugi, sest Eesti 200 vajub varsti läbi lume)!

Pikk plaan näitab meile, et suusahooaeg vältab vähemalt 9. märtsini - siis on kavas Haanja maraton, Jaanus Laidvee lemmik ja leivanumber. Ja pärast seda, kui ilm vähegi lubab, tahate ju hooaega pikendada, eks? Kuid küsin: kas ikka jaksate? Nimelt, kui nüüd, varasemate aastatega võrreldes harjumatult varakult treenima hakkate, on teil hooaja keskpaigaks kopp ees ja suusatamisest siiber. Nii et pidage hoogu! Heaga annan nõu.

Ma kavatsen jätkata veel rattaga sõitmist. Jah, see on võimalik! Vastava häälestuse sain juba sügisel Ameerikas. Näete, millised imetabased olud, kas pole? Peaaegu nagu meie talv - pinnas peaaegu ühtlaselt sile, raja kõrval pehme, ainult värvid on teistsugused kui meil. (Nooh, kas tekkis isu?) Aga ettevaatlik peab seal olema, et ei kukuks. Ma kukkusin slaalomist sõites - see ehmatas kohe ära. Maandusin paremale õlale. Kontrollisin: õnneks käsi jäi liikvele.

Aga kui rajalt (läbitud marsruut vasakul) ära tulin - siin nüüd isehakanud liiklusinspektorid kindlasti kisavad, et rikun laskudes liiklusreeglit -, läksin kempsu (see on ka videoloos näha, kui oskate märgata), kus pesin vere reielt, puusalt, õlalt ja küljelt maha. Aga öösel, lausa mitmel ööl, tuli voodis end ettevaatlikult ja rahulikult keerata, et roietel valus poleks. Kui Eestisse tagasi jõudsin, läksin Margus Mustimetsa juurde füsioteraapiasse (Postimees maksab selle Stebby kaudu kinni), et ta aitaks välistada selle, et mul tekib ajapikku nn külmunud õlg.

Kummaline ja ebamaine koht rattaga sõitmiseks, kas pole?

Foto 1: Suusatajad Reiu-Raeküla terviserajal Pärnu lähedal 27. novembril. Foto autor: Urmas Luik, Pärnu Postimees / Scanpix
Foto 2: Suusataja Tartus Tähtvere spordipargis 27. novembril. Foto autor:  Sille Annuk, Tartu Postimees / Scanpix
Foto 3: Jaan Kristjan Kaasik oli 24. novembril Tähtvere spordipargis tänavu talvel väidetavalt esimene täisringi teinud suusataja. Foto autor: Margus Ansu, Tartu Postimees / Scanpix
Foto 4: Priit Pullritsu läbitud Wild Horse'i rattarajad Goblin Valley State Parkis. Kuvatõmmis Priit Pulleritsu Strava rakendusest

36 Kommentaarid:

At 19:34, Anonymous Anonüümne said...

Kes tahab näha kus puuma Priitu taga ajas, äärepealt oleks kätte saanud! Ainult et, puumal oli kõht täis ja ühe silmaga jälgis kauguses kobatavat lahjat saaki, ei tasuvat energiakulutamist ära! Vedas Priidul, napilt pääses!

 
At 21:55, Blogger Priit Pullerits said...

Eelmise sissekande alt alanud asi sai viidud lõpuni:

https://sport.postimees.ee/7910119/laskesuusatamise-alaliit-on-esitanud-eesti-koondise-peatreeneri-kohta-liialdatud-andmeid

 
At 22:53, Anonymous Anonüümne said...

Priit, see viidatud Postimehe artikkel on lame ja labane egotripp. Ehtne klaviatuurist välja imetud kollane ajakirjandus, kui seda üldse ajakirjanduseks kõlbab nimetata.
Said ära panna (ka selle eelmise blogisissekandega), loodetavasti on Sul nüüd süda rahul ja magad öösel hästi.

 
At 23:07, Anonymous Anonüümne said...

Oot, keegi lugeja veel maksab PM lugemise eest, või miks neid artikleid siia pannakse? Klikkide eest saab boonust?

 
At 23:12, Anonymous Anonüümne said...

"isehakanud liiklusinspektorid kindlasti kisavad, et rikun laskudes liiklusreeglit" -- ei kisa sellise tühise asja pärast seal pärapõrgus, iga tartlane või blogisirvija on PPd näinud hullemaid sigadusi tegemas ratta seljas.

 
At 01:53, Anonymous Anonüümne said...

Mis jutt see on, et liiga vara suusatama hakates tüütab see ära? Suusahooaeg kestab heal juhul 3,5 kuud. Tavaliselt kevade algul ikka pigem natuke kahju, et juba otsa sai. Rattaga saab normaalselt sõita 2 korda kauem. Ja mingi lumes rattaga ukerdamine on loomuvastane lollus.

 
At 09:01, Anonymous Anonüümne said...

Laskesuusast veel rääkides, siis Hõbekõri eilses ülekandes kilkas Ermitsa kohta, et hooaja parim sõit...

 
At 11:27, Blogger Priit Pullerits said...

22:53, teie kirjutatu on põhjendamatu.

Ajakirjanduse ülesanne on valvata tõe järele ja paljastada selle moonutamist. Antud juhul on alaliit müünud oma pressiteates avalikkusele väiteid, mis kontrollimisel ei osutu tõeseks. Teisisõnu: tegemist on liialduste või lausa blufiga, et näidata, kui kõva mehe nad on palganud.

President üritab oma seletustes tuua mängu mõisteid peatreener ja põhiline treener, kuid asi pole üldse selles. Keegi ei olegi väitnud, et Lindinger oleks olnud peatreener või põhiline treener. Asi on hoopis selles, et alaliit on toonud peatreeneriks ilma igasuguse treeneritaustata Lindingeri, väites samal ajal, et ta on pikaajalise kogemusega treener. Ma ei tea, kas mõistetega on vusserdatud teadlikult või teadmatusest, aga tõsiasi on see, et väidetul pole tõepõhja.

Me võime siit edasi arutleda, et juhul kui väidetu on teadlikult väidetud, siis alaliit ilmselt ei tea seda, mida tähendab treener, millised on tema kompetentsid ja tema roll võistkonnas. See heidaks juba varju alaliidu enda pädevusele.

Mis on veel häiriv, see on alaliidu käistluses treeneri ameti viimine mingile ebamäärasele tasemele. Lühidalt, nagu ka PMi loos viitan: kaugeltki mitte igaüks, kes koondise juures tegutseb, ei ole treener. Toon kaks näidet.

Just käisin ühes suusastaabis ja seal rääkis rahvusvahelist suusaelu tundev tegelane, kuidas ühe suure maa koondise juurde oli toodud Venemaalt mees, Maksim nimeks, keda esitleti Bolšunovi treenerina. Et kõlaks uhkelt ja veenvalt! Aga kellega oli tegu? Tegu oli mingi Vene koondise juures mõnda aeg tegutsenud andmeanalüütikuga, kellel tõepoolest olid arvutis andmed ka Bolšunovi kohta. Kas ta oli selle tõttu Bolšunovi treener? Muidugi mitte!

Või teine näide. Kunagi tegin PMile loo klassikatehnika spetsialistist professor Hans Grossist. (Ta oli ühtlasi mu mõrvatud klassiõe isa.) Tean, et ta viis hooaja eel läbi kümneid klassikatunde Eesti koondise meestega, nii teoreetilisi kui praktilisi. Ta töötas, muide, ka NSVL koondiste juures. Aga ta ei esitlenud ennast mitte kunagi Eesti või Liidu koondise treenerina. Ta esitles end tehnikakonsultandina, mis ongi igati korrektne.

Selline peatreeneri valimise ja kinnitamise protsess, nagu on kirjas mu kõnealuses loos, saadab krüpteeritud sõnumi kõigile Eesti noortele treeneritele: laske fantaasial lennata, kirjutage uhked CV-d, sest see on ainus võimalus Eesti spordimaastiku konarlikul redelil kõrgemale tõusta.

 
At 12:12, Anonymous Anonüümne said...

Kommentaator ei tea fakte ja siis tasandab seda "no mis iganes" fraasiga. Eilses ülekandes. Kus alles tase.

 
At 12:55, Anonymous Anonüümne said...

Nagu oleks tehnikaspetsi, andmeanalüütiku või muidu sportlase/treeneri abimehe saamine treeneriks või peatreeneriks kuritegu?! Pastakast imetud lugu. Rikberg oli ka statistik, nüüd on võllekoondise peatreener. Kellele peaks kaebama või millisele organile teatama?

 
At 13:09, Anonymous Anonüümne said...

Keegi poelgi ju rääkinud mingist kuriteost! Jutt käib ikka ühe seltskonna püüetest avalikkuse eksitamisel.

Rikbergi näide on muidugi kirsiks tordil... Pole vist viimasel ajal Eesti koondise mänge vaatama juhtunud?

 
At 13:24, Anonymous Kägu, kehakultuurlane said...

Suuskadele tuleb minna, siis kui vanajumal selleks võimaluse annab. Peab tõeline fanatt olema, et praeguste ilmadega rattaga ukerdada. Mina olen enda jaoks viimastel aastatel seadnud kriteeriumi, et mullasuusaga enam lumele minna ei viitsi, aga kui klassikajälg sisse aetakse, siis ei saa enam viilida. Südametunnistus ei luba.
Ilus ta muidugi pole, et laskesuusas natuke üldsusele habemesse puhuda üritati, aga see ei peaks väga häirima, sest peatreeneriks võiks olla Norra koondise peatreener või isegi Pullerits, midagi sellest ei muutuks, kuna meil lihtsalt pole laskesuustajaid. Valetada pole muidugi ilus, aga inimesed on sellega kindlati harjunud, sest poliitikud muud ei teegi kui hommikust õhtuni ainult valetavad. Nii kuidas pea ees, nõnda saba järgi

 
At 14:18, Anonymous Anonüümne said...

Priit, treener [on] liikumisharrastuse ja spordispetsialist, kes juhib käitumisharjumuste kujundamise ja kehaliste ning vaimsete harjutuste abil inimese tervist toetavate ja sportlike eesmärkide saavutamist -- https://www.eok.ee/treenerid# -- seega puudub alus väita, et Lindinger ei ole treener.

See, kuidas ennast nimetas Hans Gross või kuidas kedagi nimetab või kuidas asjast aru saab ajakirjanik Priit Pullerits, ei oma tähtsust. Priit, ajakirjanikuna teed Sa tihti selle vea, et konsulteerid mõne (anonüümseks jääda sooviva) tuntud suusa/poliitika/juura/transpordi/militaar/jne spetsialistiga, kes räägib iseenesest täiesti adekvaatset juttu aga kuna Sul puuduvad enamasti selle valdkonna sügavamad teadmised, siis keerad pahatihti lihtsalt öeldu pea peale ja teed nii mõnigi kord kummalisi, et mitte öelda rumalaid järeldusi. Ning kui siia juurde liita Sinu iseloomulik suur ego ja ülikõrge enesehinnang, siis tulemuseks on klassikaline kollane ... (punktide asemele võib igaüks ise sobiva sõna panna).
Intervjuud ja persoonilood on Sul Priit tasemel, ühed parimad, mida lugeda saab ajakirjandusest. Aga kui hakkad n.ö. uurivat ajakirjandust tegema, siis kukud väga tihti oma suure ego ja enesekindluse auku ja esitad fakte ning järeldusi endale sobivas valguses ja järjekorras.

btw, hea kunagine kolleeg (töötanud nii eduka ajakirjaniku kui suhtekorraldajana) ütles kord, et selliseid ajakirjanikke võib pigem kirjasaatjateks kutsuda -- https://eki.ee/dict/ekss/index.cgi?Q=kirjasaatja ...

btw btw, Eesti suusakoondise peatreener Aivar Rehemaa on EOK kvalifikatsiooni järgi nooremtreener.

 
At 15:12, Anonymous Anonüümne said...

Viru ja Kriisk on treenerid, ülejäänud on seltskondade (alaliitude) salasepitsuste ja valede abil juhiks määratud nn spetsialistid.

 
At 15:39, Anonymous Anonüümne said...

Suurematel koondistel on isegi oma kokad aga väiksemates tiimides teeb süüa ja peseb pesu kõige nõrgem.

 
At 15:57, Anonymous Anonüümne said...

Kriisk on rohkem poliitik, väänleb ja sipleb ja kargab.

 
At 16:10, Anonymous Anonüümne said...

Noh, jälle nägime Ilvese tugevat lõppu suusarajal. Kommentaator Karla hakkab ka juba asjale pihta saama või loeb suusablogi - Ilves on grupifinišis teada mees, kes surutakse possalt ära või kellel pika sprindi jaoks võhma pole.

 
At 17:32, Blogger Priit Pullerits said...

12:55, te ei ole ikka asjast aru saanud ja ilmselt mitmed teised ka.

Veel kord siis: küsimus ei ole selles, et treenerikogemuseta mees sai peatreeneriks. Küsimus, õigemini probleem on selles, et ELSF väitis ta olevat pikaajalise kogemusega treeneri, mida ta ei ole. Ta ei ole üldse treener olnud, sh ei üheski neist koondistest, mille treeneriks ELSF väitis ta olevat olnud. Ehk avalikkusele on esitatud valeandmeid.

 
At 17:37, Anonymous Anonüümne said...

Väga hea, PP (17:32), mis me nüüd selle teadmisega peale hakkame? Mis on järgmised sammud? Avalikkusele valetamine, nagu te ütlete, on tõsine tegu.

 
At 17:46, Anonymous Anonüümne said...

Ilves tulgu Norrast koju Pullerits paneb talle vanakooli programmi peale 10 x 400m intervalli ja võhma tuleb,

 
At 18:30, Anonymous MargusM said...

Mulle tundub et Priit leidis mingi viiendajärgulise probleemi mida "lahendada" sest midagi paremat tal laual pole. Samas ega ta polegi hea uurivajakirjanik, pigem jutuvestja, seda ta oskab ja ehk peakski oma liistude juurde jääma, nagu siin varasemalt kõlas- intervjuud ja persoonilood.

 
At 18:59, Anonymous Anonüümne said...

Mis sai tost Ukrainas võitlevatest eesti meeste postitustest, mis maha võeti? Postimehes üks selline just ilmus, kui mille autor ei ole Padre.

 
At 20:04, Anonymous Anonüümne said...

Laskesuusa teemal on jälle publik kahte löödud: ühelpool on seltskond, kellel on ükskõik, mis neile kurgust alla lükatakse, sest "emotsiooni peab olema!", teisel pool on need, kes püüavad leida põhjust, miks asi jätkuvalt perses on? Priit viitab probleemile. Number üks kambale on see probleemiks, nagu siin mõnedest kiljatustest välja paistab.

 
At 20:38, Anonymous Anonüümne said...

To 20:04 Priit viitab küll probleemile, aga see ei ole tegelik probleem vaid pseudoprobleem

 
At 21:05, Anonymous Anonüümne said...

Aga mis teha? Loeme spordi uudiseid. Suusatamises saame norrakatelt 3,5 minutiga ja korvpallis lätlastelt nahutada 28 punktiga.

 
At 21:28, Anonymous Anonüümne said...

Kuidas see on pseudoprobleem? Kui bossid räägivad, et ostsime kalli raha eest uhke Mersu aga lähemal uurimisel selgub, et Mercedese hinnaga soetati Fiat?

 
At 21:39, Anonymous Anonüümne said...

20:04 ja 21:05 -- pseudoprobleemide (loe: selliste teemade, millest ajakirjanikuhärra aru saab) tõstatamine sporti ja sportlasi ei aita.
Eespool Kägu mainis õigesti -- tulemuse teeb sportlane, treener on oluline kuid saab maailma tipptasemel vaid abiks olla. Treenerikarjäär kulgeb harva nii, et alustatakse harrastajatest ja lastegruppidest, seejärel tegeletakse noortega ja lõpuks jõutakse koondiseni. Nii võib minna kuid enamasti nii ei lähe.
Klaviatuurist alaliidu poolse pressiteate najal treeneri kvalifikatsiooni ja tausta probleemi väljaimemine on vaid Priidu egotripp ja mõttetu leheruumi raiskamine. Aga mida teha kui peatoimetaja käsib tähemärgid täis kirjutada -- ole sa siis Elu24 algaja reporter või Tartu Ülikooli ajakirjandusõppejõud, kes siin mõni postitus tagasi oma kunagisi õpilasi spordiajakirjanikuks jäämise pärast pigem hukka mõistis. Priidu spordiajakirjanikest endised õpilased vähemalt jagavad üht-teist spordist sügavuti, Priidu arusaamine spordist piirdub paraku Tartu rajooni kalurikolhooside spartakiaadi 800m jooksuga ja wannabedest keskealiste meeste hilinenud eneseteostusega ratta- ja suusarajal.

 
At 21:57, Anonymous Anonüümne said...

Keegi on siin ikka kõvasti pihta saanud, kui paljastaja pihta nii palju näotut tuld ja tõrva süljatakse.

 
At 22:53, Anonymous Anonüümne said...

Muidugi on.

 
At 13:43, Anonymous Anonüümne said...

Kes kui kiiresti suusatab pole kuigi oluline. Kolorado mägedes juhtus selline lugu. Mees sõitis mootor kelguga kanjoni äärt mööda ja arvas et on looduse kuningas. Selja taga aga krudises lumi, võimas puuma lähenes pikkade hüpetega. Kuuskede varju jõuti oli asi otsustatud, kelk oli külili ja vere loik sillerdas kui inimesed kohale jõudsid tragöödiat tunnistama. Olelusvõitluses keerati uus lehekülg

 
At 13:55, Anonymous Anonüümne said...

Hea et Emajõe kallastel puumasid ei ela. Tragöödiat oleks kogu aeg,

 
At 15:05, Anonymous Anonüümne said...

Kui tahate samasugust koormust saada nagu suusatades ,siis sõitke ka talvel rattaga.Talvel on rattasõit nagu võistlus,peab olema agresiivne ,et mitte sõit ei kujuneks ukerdamiseks.Sügisest talvele üleminek oli rattaseljas korralik äratus kehale.Peab ütlema positiivses mõttes:)

 
At 15:18, Anonymous Anonüümne said...

Eelnevavale talvesõidu jutule tasub ka talverattal tagahargi kriitilisemad kohad epo ja karbonkiuga üle teha ,et raamijupid taga ei oleks kevadeks:)

 
At 19:43, Anonymous MargusM said...

Talvel soovitan sõita alumiiniumraamiga cyclocrossi rattaga millel soodsad osad peal, siiani pole aastate jooksul midagi talvel katki läinud va paar sisekummi, ptui, ptui..
Lisaks, sügiseti tõstan mnt pealt vajalikud kuluosad üle ja kevadel saab mnt-le uute juppidega vastu minna, win-win!
Tõsi on et keha saab korralikult tööd nagu 15.05 mainis, aga äge on sõita, lisaks veel lumelabida sporti ja õhtuks mõnus küpse olek, dendrokasse pole veel jõudnudki : )

 
At 20:27, Blogger Priit Pullerits said...

Ma sõidan talvel Trekiga, mille tõin 2012 USAst ja millega käisin seal ka 2016. Pärast seda sai see peamiselt linnasõidurattaks, sest Trek oma 15,5 kiloga on ikka paras traktor. Just õige vahend talvel lammutamiseks.

 
At 09:39, Anonymous Anonüümne said...

Emajõe ääres nähakse kobrast.Vat see on loom, oma tugevate hammastega lõikab iga pulga läbi ja pärast laksab sabaga pähe, eriti igasugu kakerdajatele.

 

Postita kommentaar

<< Esileht