kolmapäev, detsember 27, 2023

Pullerits: Mida näitas jõulueelne koormustest?

Perearst saatis enne jõule koormustestile ehk spordimeditsiinilisele terviseuuringule. Tartu Ülikooli kliinikumis pandi juhtmed külge ja lasti istuda rattapuki sadulale ning alustada väntamist 75 W-ga. Vändapöörete arvu pidin hoidma 60 minutis. Näitajad tõusid sedasi:


14 minuti järel aitas. Koormus oli seks ajaks tõusnud 225 W-ni. Eesmärk ei olnud end kooma ega pildituks vändata. Eesmärk oli jälgida mõõdetavate näitajate dünaamikat. Neid sai jälgitud ka pärast väntamise lõppu ning need kahanesid sedasi (minutid pärast testi lõppu, SLS, vererõhk):


Kokkuvõttesse läks kirja, et pulsi reaktsioon koormusele ja taastumine normis ning koormustaluvus hea: 3,2 W/kg ja 12,1 METi (mida iganes need tähendavad?).

Kellel meeldib andmetes sobrada, siis neile materjali lisaks:

Tähelepanu: andmete kopeerimine, salvestamine, taasesitamine ja levitamine ükskõik millisel viisil ja kujul ilma Priit Pulleritsu kirjaliku loata keelatud!

37 Kommentaarid:

At 15:25, Anonymous Anonüümne said...

Uurides asjatundliku pilguga neid tabeleid ja teagramme tuleb nentida, et midagi kiiduväärset pole. Kahjuks on paljudel tänapäeva tohtritel kombeks oma klientidele mett moka peale määrida. Midagi hullu muidugi ka pole. Tavaline.

 
At 15:41, Anonymous Anonüümne said...

Meil siin ei kipu perearstid säärast ülevaatust tegema. Mis Tartus see võlusõna on, ega ometi nii nagu pealinnas: "Ütle talle, et me oleme Tallinnast, me maksame!"?

 
At 16:26, Anonymous Anonüümne said...

Kas ehhosse ka saadeti?

Tilulilu koormustestil käimine gripi ja muude haiguste kõrgajal on arutu ja tervisekassa raha rööviv tegevus.

 
At 17:00, Anonymous Anonüümne said...

Selline MET on väga kõva tase mäesuusatajatel näiteks. Millal võib Priitu kohata Kuutsekal, annaks kõigile silmad ette?!

 
At 17:37, Anonymous Anonüümne said...

Väga tubli. Selle testiga lubab kogukond RTM starti. Kas koos v ilma floorita, jääb juba enda otsustada

 
At 18:30, Blogger Priit Pullerits said...

Täna käisin lõunavaheajal suusatamas ja mõtlesin, et kui äkki võib-olla heal juhul TM-le lähen, siis küll kellelgi oma suuski enne starti, kui nad on ette valmistatud, ega ka pärast võistlust näppida ega käppida ei lase, st kui keegi tuleb küsima, et tahab mu suusapõhjasid kontrollida, siis saadan ta absoluutselt kogu täiega puu taha ja ma tahaks näha, kes tuleb neid mult vägisi ära võtma ja mingite vägivallamehhanismidega (politsei, turva jms) ähvardama või tulemust tühistama. Ma tahaks näha seda legaalselt vettpidavat (sic!) mehhanismi, millega allutada minusugune mitteeliidi sõitja mingile fluorikontrollile - käige põrgu!

Kui kellelgi ütlemist on, siis lähen nimme hommepäev ja palun Jaanus Kuntsil endale fluori alla panna ja sõidan sellega Tähtvere spordipargis nii palju ringe, et on kohe sõidetud (täna lõunapausil sõitsin kümme, lisaks Emajõe ääres).

Testi näitajad avaldasin peamiselt sellepärast, et näidata, et terviseandmetes ei ole enamasti mitte midagi delikaatset. No öelge mulle, mis te nendega pihta hakkate! Mis moodi need mind kahjustavad? Võib-olla mõni mees saab indu minna ka tervisekontrolli, et andmeid võrrelda - väga hea ju, tal kasud sees, peabki aeg-ajalt kontrollis käima.

 
At 21:33, Anonymous Anonüümne said...

See legaalne mehhanism on ürituse juhend, millega osaledes nõustud. Ja juhendisse võib juhendi järgi teha muudatusi. Kogu lugu.
Aga tegelikult ka, miks perearst koormustestile saatis? Tasuta? Vererõhk ilmselt, kõik need minestamised võistluste eel?
Ma kunagi tahtsin Itaalias maratoni joosta, seal ju tahetakse arsti paberit. Mingi aja sai niisama, siis nõudis arst koormustesti, muidu paberit ei saa. Eks tuli maksta siis...

 
At 21:46, Anonymous Anonüümne said...

Padre taastab oma positsioone resistaansi juhina.

Kaabu seenior kevadel oma raadiošõus täiesti tühja koha pealt pidas jutluse, kui kõva mees ta tegelikult on, vaatamata kõrgele eale täis elujõudu. Pool aastat hiljem võttis töölt sinise lehe, mis kestab siiani, ja viimane kord avalikkuse ette ilmus kargu najal. Nagu Vorro ütleks- "mõtlemapanev".

 
At 22:40, Anonymous Anonüümne said...

Tuleb välja, et laskesuusatamise tase on nii madal, et paari tugevama puudumisel jäetakse võistlused ära. Peaks just olema vastupidi. Tugevamate puudumine paneb järelkasvu pingutama.

 
At 00:30, Anonymous Anonüümne said...

Tore et Padre taastab ennast resistaansi juhiks. Siooninatside ülbamine tüütab juba ära.

 
At 09:54, Anonymous Anonüümne said...

2024 aasta Tartu Maratonil harrastussuusatajaid ei kontrollita fluori kasutamise suhtes. See on alljärgnevas uudises sõnaselgelt kirjas. https://tartumaraton.ee/et/suusamaratonidel-ei-tohi-enam-kasutada-fluori-sisaldavaid-suusamaardeid

 
At 10:30, Blogger Priit Pullerits said...

See on hea uudis, 09:54, lugesin ja veendusin, et nii see on. Aga sain teada muudki, nt seda, et Tartu maratonile tuleb 4-5 miljonit (sic!) suusatajat - võimas!

Kinnitus selle kohta on KTMi koduleheküljel:
"Tartu Maratoni kõiki 4000-5000 tuhandet osalejat pole võimalik kontrollida."

Kui keegi aru ei saa, siis 1000 x 4000 (või 5000) = 4 000 000 (või 5 000 000).

Kas seda saab uskuda?
Kui seda ei saa uskuda, siis kuidas saab uskuda kõike muud, mis seal kirjas on?!

 
At 11:43, Anonymous Anonüümne said...

Parimale võistkonnale kandidaat on Kalev Cramo?! Härra Pullerits ka spordirahva kogukond on lolliks läinud? See suvaline välismaa lõnguste sats kes reeglina läti maa võistkondade käest tappa saab on nominent? Härra Pullerits võtke midagi ette

 
At 12:29, Anonymous Anonüümne said...

Härra Pulleritsul on suuremad huvid kui Eestimaa konnatiik.

 
At 14:30, Anonymous Anonüümne said...

Pullerits maal mätaste vahel ei käi, Tartu Tallinn New York Pariis Tel Aviv.

 
At 14:33, Anonymous Kägu, kehakultuurlane said...

Kalev Cramo pole tõesti midagi märkimisväärset korda saatnud. Ilmselt on ta selles nimekirjas inertsist ja osadel hääletajatel on autopiloot peal. Sellist numbrit nagu neli tuhat tuhandet pole olemas, selline fakt juba peaks lööma häirekella, et tegemist on näpukaga. Mis puutub fluori kasutamisse, siis on see iga suusasahistaja oma autunde ja mõtteviisi küsimus. isiklikult ole selle mürgi kasutamise lõpetanud juba päris mitu aastat tagasi. Alates ca -5 pügalast külmast allapoole on sellel pulbril või isegi lihtsalt kõrgfluor määrdel üsna väike effekt. Pealegi sportimisel on tegelikult ka teisi motivaatoreid, kui näiteks koht Tartu maratoni esi 200 või 300 s. Mingil hetkel mõistab mees, et ka sellise kohaga oled sa tegelikult lihtsalt statist ja absoluutne tipp on sinust valgusaastate kauguselt. Arvan, iga mees saab millalgi küpseks ja lõpetab spordis arutu panemise. Sellisel hetkel saab temast kehakultuurlane, kes hakkab jälgima mida ta sööb seab tulemuse ja numbrite asemel esikohale oma tervise. Ma ei usu, et 20-30 aastase mehena pole võimalik olla sama immuunne kõikvõimalikele külmetushaigustele, kui 45+ vanuses. Lihtsalt küsimus on sisemises tarkuses. Küpsem mees hoiab alati mingi puraka enda sees suutes edukalt vastu seista igasugu gripidele ja coviditele ja muudele huioobinatele, samas kui nooremana oli alati nii, et kui samm suusarajal väga kergeks läks tulemuseks üsna pea korralik kurgu põletik ja tatitõbi. Kahjuks pole terve olemist võimalik õpetada, sest tark teab isegi ja loll lihtsalt ei kuula ja ei võta õppust. Tänapäeva inimestele on omane kõik mida nad ei mõista ja hoomata ei suuda kiirelt ja lihtsalt lolluseks ja totruseks tembeldada.

 
At 14:50, Anonymous Anonüümne said...

Eesti spordi väiksus. Klubikorvpalli ja klubijalgpalli ei saa ilma väljamaa leegionärideta. Varem sai. Selle Cramo asemel oleks otsinud mingi teate võistkonna.

 
At 14:55, Anonymous Anonüümne said...

Kägult meeldivalt teine hoiak seisukohale kui fluoriga panna ei saa, siis boikotin või rikun teadlikult suusasõidu reegleid. Taolised huijarid tuleb korraldajatele üles anda, et lõpuprotokolli saaks nende taha märgitud DSQ.

 
At 15:02, Anonymous dr Ai-bolit said...

Mina Kägu asemel siin aastast aastasse oma tervise ja immuunsusega ei hüppaks. Elu on näidanud, et need, kes mingis asjas liiga enesekindlaks muutuvad, saavad millalgi fataalse piraka ära sealt, kust nad seda oodata ei oska, õpetuseks selles eest, et nad nina liiga püsti ajasid ja end teistest targemaks ja paremaks pidasid.

 
At 17:01, Anonymous Anonüümne said...

Kägu teeb kõigil selja prügiseks. Taktikaliselt kaval käik oleks Pulleritsu poolt hõlmata Kägu oma tiimi enne kui Kägust saab unileveraalne kunn

 
At 17:51, Anonymous Kägu, kehakultuurlane said...

Lgp Ai-bolit. Sry, kui kellelegi konnasilma peale astusin. Pullerits tõstatas tervise teema ja üritasin nii öelda omal viisil teemasse kirjutada. Olen mõelnud, et äkki peaks ise ka mingeid teste tegema ja tervist kontrollida laskma, aga samas tunnen, et sellel pole mingit pointi. Tunnen ennast hästi, toitun tervislikult, käin jää augus, teen sporti ja tunnen ennast tervena. Kaebusi pole ja midagi veel paremaks ka muuta ei oska. Mingeid tagasilööke võib tulla alati, aga milleks ette põdeda? Mina ei kiitle tervisega, sest on ka on ka minul minevikus erinevaid hädasi olnud ja lapsena oli mul väga kehv immuunsus. Eks kõik tahavad tegelikult ju terved olla, aga vähesed on nõus tunnistama, kui mannetu on kaasaegne meditsiin ja mõtisklema, kas see on loodud selleks, et inimesi aidata või hoopis selleks, et neid ekspluateerida.

 
At 18:23, Anonymous Anonüümne said...

Priidul pole kiidelda midagi: kaal suurenenud, pekikiht puusal suurenenud, muskel vähenenud! Sellised vaja Kägu treeninglaagrisse komandeerida siis saab ka liha luudele peale, muidu ainult skeleton klõbiseb!

 
At 18:32, Anonymous Anonüümne said...

Kägu treeninglaager pole kummist, kohad täis, punapõsksed poisid ja tüdrukud pumpavad 5x20 kordust

 
At 20:44, Blogger Priit Pullerits said...

18:23, kõik endiselt suurepärane. Vaadake pikkust ja kaalu ja BMId ja funktsionaalseid näitajaid arvestades vanust. Lööge oma vastavad näitajad kõrvale, kui mees olete!

 
At 21:05, Anonymous Anonüümne said...

Terviseandmete osas, kui PP nüüd tahaks näiteks eraldi tervisekindlustust või elukindlustust teha, siis ilmselt tuleks räige makse, või keeldutakse üldse. Sest no kui pensionieelikut siin testidele suunatakse, siis on jamad õhus. Ja inf ju blogis.

 
At 21:33, Anonymous Anonüümne said...

TO 21:05 Teil võib olla tulimane õigus. Pulleritsult röövitakse alati kosmiline summa tervise kindlustuse eest, kui ta kuskil välisreisil käib. Eks siit blogist saab ju lugeda, kuidas tal siit logiseb ja sealt logiseb ja kuidas ta oskab ka tasasel siledal maal ennast korralikult katki kukkuda. Seda kõike võetakse kindlustuspoliisi väljastamisel arvesse.

 
At 21:37, Anonymous Anonüümne said...

Keegi kirjutas eelpool, et eestikad laskesuusas jäävad ära, sest suured ässad ei tule kohale. Mind huvitab, kes need eesti suusatmises nii suured staarid ja tegijad on, et nende pärast võistlus ära jäetakse? Norras ja venemaal pandaks selline ise hakanud staar kiirelt paika.

 
At 22:08, Anonymous Anonüümne said...

https://sport.delfi.ee/artikkel/120258521/otsepilt-50-kilomeetrit-lopuni-vaata-otsepildis-kahe-ultraratturi-hullumeelse-ettevotmise-lopuspurti.
Mida arvab kogukond sellisest asjast?

 
At 23:00, Anonymous Anonüümne said...

Hullumeelne jah aga õige asi. Mõned teavad mis on tõeline sport.

 
At 23:46, Anonymous Anonüümne said...

Molutavad palju, tempo liiga kõva, väiksema kiiruse ja madalama pulsiga oleks juba asi tehtud. Molutamine võtab ainult aega. Varustus peaks olema selline, et väiksema hooga jalad ära ei külmetaks ja ei peaks rapsima sadulas sooja saamiseks.

 
At 11:28, Anonymous Anonüümne said...

Pullerits ja Soonets võiks Tartu ovaalil midagi sarnast korrata. Selline asi müüks

 
At 11:48, Anonymous Anonüümne arvamusliider said...

11:28, sel juhul 500 km oleks ilmne möödapanek, distants peaks olema vähemalt 1000 km ja ansamblid-tantsutüdrukud-õlleletid-verivorstid ovaali ääres reas püha üritust toetamas.
Teeme ära, PP ja AS?
Mina oleks kohal.

 
At 11:59, Anonymous Kägu, kehakultuurlane said...

Selline asi nagu 22:08 liigitub pisut samasuguse masohhismi valdkonda, mida Ratasepp harrastab. Vahe on vaid selles, et piisava motivatsiooni olemasolul suudab iga heas vormis inimene analoogse ajaga jalgrattal 500 km läbida, aga Ratasepa tulemused jäävad enamusele lihtsurelikest kätte saamatuks. Kui näiteks haanja 100 km ja käärikul korraldatava 8 tunni suustatamises (suusahunt) on vähemasti võistlusmoment, siis sellised iseendaga võistlused pole minumeelest õige sport ,mida meedias kajastada. Mehed treenivad kõvasti vaimu ja lõhuvad keha, aga jätab külmaks.

 
At 12:08, Anonymous Anonüümne said...

Tartu ovaali üritust toetaks kahel käel (ka rahaliselt kui ürituse toetuseks korjandus tehakse), aga ainult tingimusel, et see poleks niisma tilulilu nagu Pirita velotrekil vaid võistlus. See tähendab, et Pullerits ja Soonets võtaks oma vahel mõõtu ja selgitaks, kelle vaim peab nüristavale tegevusele paremini vastu ja kes on talvistes tingimustes kangem rattur. Pulleritsul oleks muidugi kõvad trumbid käes, sest tema treenibki enamasti ovaalil, tal on ikkagi korralik moaabi kogemus ja karastus ratta valitsemisel ja lisaks tugev pagas talvist rattasõidu kogemust.

 
At 12:27, Anonymous Anonüümne said...

to 20:44

Ei ole korras-vaata alajaotist "weight control"! Kui siin postitus tagasi soovitasin natuke sarkopeeniaga võidelda ja paar kilo juurde saada siis meditsiin näe soovitab suisa 5.6 kg massi juurde treenida.

 
At 12:27, Anonymous Anonüümne said...

Aasta nätakas tuli ära Eigolt, selles mehes on rohkem pulleritsismi kui Priidus - https://sport.delfi.ee/artikkel/120257951/kommentaar-absurd-kuubis-miks-maksab-eok-2000-eurost-preemiat-kuue-eestlase-konkurentsis-maailmameistriks-tulnud-sportlasele

 
At 15:33, Anonymous Anonüümne said...

Selline staamina event ei sobi vanadele ättidele. Poole maa peal hakkavad tuikuma. Kui tahame näha matši, siis lumehang ja palja ülakehaga maadlus. Kes keda? Nagu Lurich ja Aberg. Aega 1 minut. Kui viiki jääb siis 1 minut lisa. Kui ikka viik siis esimese nupu võtteni. Türgi poksi reeglite kohaselt, munadest tohib haarata

 

Postita kommentaar

<< Esileht