esmaspäev, detsember 11, 2023

Pullerits: Miks Strava käkki keerab (ja endiselt laskesuusatulemustest ka)

Ikka tahaks ju teada, kui suusatama lähed, kui mitu kilomeetrit sõidad. Võib ju lugeda ringe, et Tähtvere spordipargi minunimeline ovaal 0,85 km, nn Lauri ring Limpa künkaga umbes 1 km, sprindiring kuue tõusu ja laskumisega 1,3 km jne, aga kui etteantud trajektoorilt kõrvale põikad, näiteks dendropargi ligi viiekilomeetriselt ringilt, või lähed sinna, kus mõõdetud rada pole, nagu Emajõe-äärne, siis läheb kilometraaži arvestamine sassi. Võib ju öelda, et pane Strava rakendus tööle ja pärast näed, kui palju sõitsid, aga tuleb välja, et ei saa Stravat usaldada.

Siin on ülal paremal näide, mida Strava teeb. Lõikab kurvid maha, sprindiringil läheb sootuks «peast segi». Telefoni kannan dressipluusi küljetaskus, nii et miski selle tegutsemist segada ei tohiks. Samuti on telefon olnud alati piisavalt laetud. Kes oskab pakkuda, milles asi?

See-eest rahvusvahelisel areenil mõõtmistega häda ei ole. Küll on aga häda sellega, et kõik, kelle sõna maksab, ei taha nende mõõtmiste tulemustest rääkida, isegi neist välja teha. Või kui räägivad, siis valesid asju.

Vaatame laskesuusatajate Hochfilzeni MK-etapi laupäevase naiste võistluse sõiduaegu. Ja nagu ikka, räägime kaotusprotsendist kiireimale sõitjale. Positiivne on see, et Tuuli Tominga kaotus muudkui väheneb. Ta kaotas sõiduajas kiireimale 47 sekundit, mis on 4,2%. Samas ei saa tähelepanuta jätta, et distantsi kolmandas sektoris, teisest tiirust finišini, kaotas ta kiireimale 6,6% (24 sekundit), mis viitab sellele, et lõpuponnistuses, kus kohad välja mängitakse, jääb tal parematega võrreldes liiga palju puudu.

Eestlannadest paremuselt teine, Regina Ermits, kaotas sõiduajas kiireimale 2.24, mis on 12,9%. Sektorite kaupa oli ta kaotus: 49” / 13,5%; 48” /12,6%; 51”/ 13,9%. Seda ei ole vähe. Pigem on palju. Kui koondise peatreener hindas Eesti naiste esituse väga heaks, nagu ta kuuldavasti olla teinud (ise ei kuulnud, aga mulle väideti, et nii ta ütles; kas keegi teab kinnitada?), siis see kehtib Tominga kohta. Teised väärivad teistsugust hinnangut, sh ERRi laskesuusakommentaatoritelt. Kas tõesti on nii raske fakte vaadata?

Siin on põhjus, miks raske on fakte vaadata. Sellele viitasin juba eespool: ERRi laskesuusakommentaatorite vennastumine Eesti laskesuusatajatega. Kui käid nendega ühelt MK-etapilt teisele ja teiselt kolmandale jne, siis pole ime, kui professionaalne suhtlus asendub kollegiaalsega. Aga ei tohiks asenduda, sest siis on tulemuseks faktidest irdumine ja põhjendamatud hinnangud. 

Kas ERRi kommentaatorid pelgavad, et kui nad tulevad lagedale faktipõhiste küsimustega, siis sportlased ehmatavad ära ja solvuvad ja keelduvad intervjuudest? Pole põhjust seda peljata, sest lõppeks on kaamera ja mikrofon ikkagi kommentaatorite käes. Kas sportlased tahavad, et kommentaatorid räägiksid kogu rahvale, et see ja teine nende seast keeldus võistlusjärgsest intervjuust? Niiviisi satuks nad üksnes veelgi piinlikumasse olukorda. (See oli kas Salt Lake City või Torino olümpial, kui Dmitri Borovik põgenes pärast võistlust ajakirjanike eest – seda tunnistasin ise.)

Ja veel: kriitilisema meelega spordijälgijate seas on tõusnud juba küsimus, miks on Eesti laskesuusakoondise peatreeneriks austerlane, mitte Indrek Tobreluts, kes on Tomingaga tehtud tööga näidanud oma võimekust ja pädevust.

Foto 1: Strava rakenduse fikseeritud Priit Pulleritsu suusasõidud ülemöödunud nädalalõpul Tartus Tähtvere spordipargis. Kuvatõmmis Strava rakendusest
Fotod 2-5: Tartu Tähtvere spordipark eile, pühapäeva keskpäeval. Fotode autor: Priit Pullerits

42 Kommentaarid:

At 10:49, Anonymous Anonüümne said...

Austerlase asemel tuleks võtta mitte Tobreluts (kelle oma eelisused on satsi kord juba lahku löönud), vaid šveitslane Einaste. Häcki on viidud juba pjedestaalile.

 
At 12:19, Anonymous Anonüümne said...

Huvitav, miks peab suusatama minnes PM ja YT aktiivsed olema? Ilma ei saa?

 
At 16:17, Anonymous Anonüümne said...

Nutitelefoni GPS-i täpsuse osas on EMÜs tehtud bakalaurusetöö: https://dspace.emu.ee/xmlui/bitstream/handle/10492/3268/Jesse_Pint_2016BA_GM_t%C3%A4istekst.pdf?sequence=1&isAllowed=y

 
At 16:25, Anonymous Kägu, kehakultuurlane said...

Laskesuustamist vaadates ei saa üle mõttest, et nüüd kus venelased on eemale tõrjutud võiks tegelikult suurendada suurte laskesuusa riikide kvoote. On naeruväärne, et olukorras ,kus Eesti suudab kuidagi rajale saata 4 statisti kes nibin-nabin suudavad suuskadel 10 km läbida ja saavad kambapeale ehk mõnele märgilegi pihta, peab norra saatama maailma hooaja reitingu kümnenda mehe madalamasse liigasse. Sellest, miks meie olematule laskesuusakoondisele on vaja pidevalt uut peatreenerit saavad aru vaid vähesed. Ilmselt vaid need ,kes kuuluvad kitassse siseringkonda. Mind maksumaksjana hoopis huvitab, mis selline mees meile hooaja lõikes maksma läheb? Ma ei tea kui paljud panevad tähele kuidas maailma muutub ja kui kerge on inimesi mõjutada ja nii öelda lolli mängima sundida. Kuuleme igapäev kuidas üks või teine sportlane haigestus covidisse. Samasugune uudis, et see ja teine sai nohu. Paanika on kadunud, ei mingeid mõtetuid maske, ei mingit vatsiini promo jne. Arvestades, et koroonaviiruseid tuntakse maailmas juba enam kui 70 aastat ( uskudes vanu meditsiini õpikuid) pole meditsiin midagi suurt saavutanud, olukord maailmas püsib stabiilne ja kõik sõltub vaid sellest kui palju ühele või teisele asjale tähelepanu pöörata. Ilmselt on nii mõnelgi mehel piinlik oma hiljutiste reageeringute pärast. Selliseid asju tuleks mäletada, neist õppida ja vähemalt üritada edaspidi ka näiliselt kehvas olukorras inimeseks jääda ja väärikust säilitada.

 
At 17:55, Blogger Priit Pullerits said...

See on 2017 tehtud bakatöö, 16:17. Vahepeal on kuus aastat mööda läinud. Nüüd saab teha töö, kui palju on GPS-seadmete täpsus paranenud selle ajaga.
Igatahes minu telefoni pange panekuid see töö küll ei seleta.
Ma lootsin, et siin on nutikaid mehi, kes probleemile jälile saavad või vähemalt oskavad sellele tõeiseltvõetavalt viidata, aga taas on tulnud teis pettuda. 12:19 remark ei ole üldse arvestatav ega puutu asjasse.

 
At 18:07, Anonymous Anonüümne said...

Use precise location peab olema lubatud Stravas.

 
At 18:08, Anonymous Anonüümne said...

Olgem ausad, spordiülekanded pole enam ammu ajakirjandus vaid sisuturundus. Seal keerulisi küsimusi ei esitata, seal müüakse ühte, teist või kolmandat spordiala. Nii on see igal pool maailmas. Miski alaliit on partner tv-jaamale ja vastupidi. Iseasi, kas sellist pulli peab riigitelevisoonis viljelema, mis oma sissetuleku saab otse maksurahast, mitte reklaamimüügist või tv-õiguste müügist.

Ehk kokkuvõtvalt, ELSF on teinud head müügitööd, leidnud maksumaksja rahast elava ringhäälingujaama, kes nõus selles projektis osalema. Ajakirjandusega pole siin muidugi mingit pistmist.

 
At 18:23, Blogger Priit Pullerits said...

18:08, teiega tuleb nõustuda, et spordiülekanded on sisuturundus.

18:07, ma ei ole sätteid näppinud, seni on Strava hästi töötanud, isegi Ameerika inimtühjas keskkonnas ja ka kanjonite vahel fikseeris see kõik pöörded ja liikumised täpselt ära.

 
At 18:43, Anonymous Anonüümne said...

GPS näib sul olevat olnud täpne aga on salvestanud asukohti millegipärast väga hõredalt, mingi 30 sekundi tagant või nii. Kontrolli oma sätteid, tee telefonile restart, lülita telefoni gps korraks välja jne. jne.
GNSS on 6 aastaga natuke edasi arenenud aga midagi revolutsioonilist vahepeal juhtunud küll ei ole, üht-teist head on tulekul aga millal see tavatarbijani jõuab on iseasi.

 
At 20:41, Anonymous Anonüümne said...

Power save ehk säästureziim tuleb välja lükitada gps kasutamisel.

 
At 21:47, Blogger Priit Pullerits said...

Pole power save'i kasutanud.

Aga 18:43 ütles välja selle, mis mind eile aitas ja mis lahenduse leidsin: tegin telefonile restardi ja tõepoolest, pärast seda salvestas telefoni GPS eilse suusasõidu, millest on ka selle sissekande fotod, igati korrektselt.

Palju õnne, 18:43, teie võit!

Nüüd siis võite kõik laskesuusatamist edasi kommenteerida, seal on mul ka paar tähelepanekut väljas.

 
At 22:07, Anonymous Anonüümne said...

No vot! Kõik kogukondlased polegi sitakotid ja õnnitleme õnneliku võitjat.

Mõlemaid.

 
At 22:50, Anonymous Anonüümne said...

Kägul on õigus. ETV raiskab kaks reporterit hüüdma kas Ilves saab esimese kümne hulka. Üheksas või kaheksas koht on käe ulatuses. Keda kotib? Pärast protokollist loeme. Pullerits peaks korra majja panema. Suusatamine jäägu norrakatele, eestlastel on maadlus ja vehklus, klassikalised kreeka olümpia alad

 
At 23:19, Anonymous Anonüümne said...

Kägu olümpiakomitee presidendiks. Mehel on visiooni

 
At 09:31, Anonymous Anonüümne said...

Pullerits pidi presidendiks saama.

 
At 09:45, Blogger Priit Pullerits said...

...Ei, mina ei soovi. See on võimatu missioon. Põhiline on ju raha hankida. Aga seda pole suutnud lubatud hulgal ükski senine ärimehest EOK juht. Kohe kindlasti ei suuda seda ka ükski meist, ei suuda mitte keegi Eestis. Seega jäävad lubadused täitmata ja lootused rahuldamata ning üleüldine pahameel, sportlastest rahvani, on garanteeritud.

Katsume enne selle laskesuusatamisegi hindamise realistlikele alustele viia. Näete, argumenteerin siin juba kaks nädalat, aga kas need, kelle pihta on kriitika suunatud, seda kuulda võtavad? Ei, panevad hurraaga tuima edasi.

 
At 10:12, Anonymous Anonüümne said...

Ilves on hetkel ainus tegija ja las reporterid hüüavad, vähemalt on nad realistlikud ja neutraalsed. Laskesuusa turundajaid ja kilkajaid küll vaja poleks.

 
At 10:42, Anonymous Anonüümne said...

Keda Kadastik toetab see presidendiks saab. Nii et Pulleritsul on edu sees.

 
At 10:53, Blogger Andres P said...

Tuleb ikka normaalne gpsiga pulsikell osta. Siis pole muret, et jookseb kokku või saab aku külmaga ootamatult tühjaks.

 
At 11:40, Anonymous Anonüümne said...

Neid kellasid peab ju laadima, tegele sellega nagu Tamagotchiga. See rohkem lastele.

 
At 12:19, Blogger Priit Pullerits said...

Ma ei kurda oma kolme-aastase Samsungi töövõimekuse üle. USAs oli kogu aeg GPSi töörežiimil ja pidas ilusasti vastu 5-7-tunnised töötsüklid keset metsikut loodust, ei kaotanud sidet ega teinud praaki ja lõpuks oli tavaliselt veel 40% aku võimekusest alles kah.

 
At 13:35, Anonymous Anonüümne said...

Tuleb tasavägine võitlus.

 
At 14:14, Anonymous Anonüümne said...

EOK president peaks olema moraalne majakas, Bachi-taolistega suheldes karm ja õiglane. Eetiliselt kõrge standardiga, noori ja vanu sportlasi inspireeriva spordijuhi juurde hakkab peagi raha voolama seda küsimata. Kui aga olla selline näotu kuju, agressorite ja lontruste suhte mõistev, sporti ja poliitikat lahutada püüdev, naftaärikatelt, ärikihlveo- ja parteikontoritest raha luniv tüüp, siis peagi poelgi kellegi muu poole pöörduda kui kõigevägevama, niivõrd eemaletõukavaks võib president kaasteelistele muutuda.

 
At 14:38, Anonymous Anonüümne said...

Androidi telefone kasutab ühiskonna põhjakiht. Lumpenile sellisest täpsusest võiks täiesti piisata, mida Androidi GPS pakub.

Minul seevastu, iPhone 15 Pro Maxiga, on ovaal alati välja mõõdetud nagu skalpelliga. Ringid on Stravas joonistatud selge, jõulise joonega, moodustades harmoonilise kujundi, milles põimuvad jõud ja kiirus.

 
At 14:51, Anonymous Anonüümne said...

Ei pea telost ega mujalt sageli ebasündsaid kujundeid vahtima. Sporti on vaja teha.

 
At 14:54, Anonymous Haardega spetsialist said...

Karm ja elitaarne vend oled, 14:38, ei ole midagi öelda.

 
At 15:11, Anonymous Anonüümne said...

Laskesuusatamist on väga tore vaadata ja mul on hea meel, et ETV seda üle kannab. Aga mind häirib, et keegi ei küsi meie laskesuusatajatelt intervjuude käigus, et mida kuradit sa ajad mulle siin sellist käojaani? Üks räägib, et püsti lasta on raske, lund sajab, ilm on külm, teine, et rullsuuskadega liiga ära harjunud, raske on tavalistel suuskadel olla. Reporter noogutab kaasa, järgmine kord siis paremini. Ja järgmine kord on sama jutt.

 
At 15:12, Anonymous Anonüümne said...

1489 eurot telefoni peale... Palju õnne, 14:38, olete tõestik püstirikas. Kõik kadestavad.
Siinse lumpeni esindaja,
samsunglane (no vähemalt pole huaweilane)

 
At 15:16, Blogger Priit Pullerits said...

Kui Sepp ja Avandi "Tujurikkujat" teeks, saaks nad laskesuusatamisest ammendamatut pilamaterjali.
Aga äkki Normanni Henrik korjab neist reportaažidest midagi üles? Ta ju sageli parodeerib teleinimesi.
Juure Mart võiks ka Kremli seikluste sekka näidata, kuidas laskesuusatamise köögipoolel asjad käivad. Kevin Uljaste oli tal omal ajal kõva tegelane, aga tema on vist loobunud ja orbiidilt maas.

 
At 15:27, Anonymous Anonüümne said...

Laskesuustajad tuleb saata võtma intervjuutrenni Kristjan Ilveselt. Kui läheb kehvasti, siis alati ütleb, et tegi halva soorituse, pole kedagi süüdistada, pole tema päev ja see on äärmiselt sümpaatne.

 
At 15:29, Anonymous Anonüümne said...

Meie eliidile, teiste hulgas ka näiteks Varro Vooglaiule Apple toodang vägagi sobib. Aga Aplle logo olete näinud? Selline legend: programmeerimise isaks peetav Alan Turing, kes Teise Maailmasõja ajal ka näiteks sakslaste kodeerimismasina Enigma koodi lahti murdis, oli lisaks geniaalsusele ka homoseksualist. Pärast sõda jäi ta aga oma eraeluga võimudele ette ja vanglakaristusest pääsemiseks valis ta keemilise kastreerimise. Peale mida ta sooritas enesetapu. Vabasurma minemiseks valis ta... mürgitatud õuna. Nüüd mõnede arvates Apple logo on omamoodi austusavalduseks varalahkunud geeniusele. Omal ajal Stephen Fry, kes on samuti sedasorti mees, küsis Apple asutajalt Steve Jobs'ilt, kes oli samuti sedasorti mees, et kas legendil Apple logost võib tõepõhi all olla? Vastus oli "I wish..."

 
At 16:02, Anonymous Anonüümne said...

Kogukond ei tolereeri siukest asja. Süüdlased vastutusele võtta.

 
At 16:24, Anonymous Anonüümne said...

Anonym 14:38 - eliit kasutab nuputelefone.

 
At 17:05, Anonymous alfaisaste marssal said...

Päris-päris eliit ei kasuta üldse telefoni, sest kõik telefonid on pealtkuulatavad.

 
At 18:09, Anonymous Anonüümne said...

Telefon võib olla aga jala musklid ikka rohkem.

 
At 18:31, Anonymous Anonüümne said...

Kui sul pole raha, et kammerteenreid ja muud tarvilikku majapidamiskraami palgal pidada, kes sinu teateid laiali kannaks, siis oled langenud vaesusesse ja pead ostma endale telefoni. Häbiväärne!

 
At 20:03, Anonymous Anonüümne said...

Laskesuusatamine on talialade kroonijuveel nagu üks "lapsesuu" ülekandes kunagi ütles. Oleks see nii, et kui laskesuusatajatel täna kehvasti siis järgmine kord paremini. Pigem kiidetakse kehva või siis keskpärast tulemust taevani ja siis kukutakse kiitma seda võistlust nagu oleks see maailma naba.

 
At 00:29, Anonymous Anonüümne said...

👍

 
At 11:58, Anonymous Anonüümne said...

Mõned kõnekad numbrid Hochfilzeni MK sprindisõitudest (sõideti samal päeval).
Keskmised kilomeetriajad (eeldusel, et distansid ka tegelikult olid 10 ja 7,5 km):

Dale 2.13,6 (parim sõiduaeg)
Ränkel 2.24,9
Siimer 2.29,6
Heldna 2.35,0

Lampic 2.28,6 (naiste 1. sõiduaeg)
E. Oberg 2.29,4 (naiste 2. sõiduaeg)
Tandrevold 2.30,9 (naiste 3. sõiduaeg)
Tomingas 2.34,9
Kaasik 2.47,2
Ermits 2.47,8

Mida me näeme on see, et vaid Ränkel suudab oma keskmise kiirusega edestada parimaid naisi.
Heldna jääb alla ka klubikaaslane Tomingale.

Järeldusi saab teha igaüks ise.

 
At 12:19, Anonymous Anonüümne said...

Heldna oli üks, kes oksad juba eelmise peatreeneri ajal laiali ajas. Olevat kõva mees.

 
At 17:47, Blogger Priit Pullerits said...

Kas naistel ja meestel oli täpselt sama rada Hochfilzenis?

Kui Siimer saab kahelt parimalt naiselt pähe ja Heldna jääb alla isegi Tomingale, siis see on skandaal. Skandaal, mille lahkamist tahaks kuulata meestelt koha peal, ERRi kommentaatoritelt.

Siin läheb nüüd küll karm küsimus Margus Aderile!

 
At 18:17, Anonymous Anonüümne said...

17:47: Sama ring ilmselt polnud, naistel 2,5 km ring, meestel 3,3ne ring.
Aga ehk on võrreldavad ntx naiste sprindi km/ajad ja meeste teatevõistluse km/ajad, mõlemad sõideti samal ringil ja distantsil, 3x2,5 km (küll erinevatel päevadel, ehk olud võisid veidike erineda).

Siis saame veidi ilusama pildi:
Siimer 2.24,8
Ränkel 2.21,3
Heldna 2.32,1

Natuke kiiremad ajad, aga siiski, Heldna napilt parem Tuuli ajast.

 

Postita kommentaar

<< Esileht