neljapäev, jaanuar 04, 2024

Pullerits: Eesti naised on spordis edukamad kui Eesti mehed - see on fakt!

Nüüd saan ka ajaga kaasas käia, näidates, et naised on edukamad kui mehed. Vähemalt mis puudutab Eesti naisi spordis, lähtudes aasta parimate sportlaste valimisest (mis on ka siin blogis tekitanud palju poleemikat), mille ühest kõnekast näitajast on seni mööda vaadatud.

Nimelt, et saada valitud Eesti parimaks, tuleb naiste konkurentsis lauale lüüa palju kõvemat sorti saavutus.

Küllap panite tähele, et eelmise aasta parima sportlase valimisel võidutses naistest napilt Eneli Jefimova, kes pidi selleks võitma EMil kulla ja hõbeda (lisaks võitis ta kulla, hõbeda ja pronksi juunioride MMil), kuid Karel Tilga ei pidanud parimaks saamiseks isegi pjedestaalile jõudma – ta jäi/tuli neljandaks.

Sellest lähtudes vaatasin viimase kümne valimise võitjaid meeste ja naiste seas ning avastasin, et tervelt kolmel aastal pole meeste parim võitnud tiitlivõistlustel medalit, lisaks Tilgale Rasmus Mägi 2016. ja 2021. aastal. Naiste seas pole parimaks saamiseks tulnud medalit võita kahel korral, Ksenija Balta 2016. aastal ja Saskia Alusalu 2018. aastal.

Siin on viimase kümne valimise võitjate tipptulemused võidukal aastal (2020. aastal valiti ainult aasta sportlased, Ott Tänak ja Martin Järveoja, eraldi meeste ja naiste parimaid ei valitud).

Mehed:
Nikolai Novosjolov 2013 MM 1.
Rasmus Mägi 2014 EM 2.
Mart Seim 2015 MM 2.
Rasmus Mägi 2016 OM 6.
Ott Tänak 2017 MM 3.
Magnus Kirt 2018 EM 3.
Magnus Kirt 2019 MM 2.
Raskus Mägi 2021 OM 7.
Janek Õiglane 2022 EM 3.
Karel Tilga 2023 MM 4.

Naised:
Julia Beljajeva 2013 EM 1., MM 1.
Erika Kirpu 2014 MM 2., 3.
Epp Mäe 2015 MM 3
Ksenija Balta 2016 EM 4., OM 6.
Julia Beljajeva 2017 EM 3., MM 1., 3.
Saskia Alusalu 2018 OM 4.
Kelly Sildaru 2019 MM 1.
Katrina Lehis 2021 OM 1., 3.
Kelly Sildaru 2022 OM 3.
Eneli Jefimova 2023 EM 1., 2.

Võtame parimate medalisaagi kokku ja jälle näeme, et naised on edukamad.

Naised on võitnud olümpialt kulla ja kaks pronksi, mehed mitte midagi.

Naised on võitnud MMidel kolm kulda, ühe hõbeda ja kolm pronksi, mehed ühe kulla, kaks hõbedat ja ühe pronksi.

Naised on võitnud EMidel kaks kulda, ühe hõbeda ja ühe pronksi, mehed ühe hõbeda ja kaks pronksi.

Mida teeks Eesti sport ilma naisteta?

Foto 1: Eneli Jefimova on vastu võtnud Eesti parima naissportlase autasu. Foto autor: Konstantin Sednev, Postimees/Scanpix
Foto 2: Karel Tilga on vastu võtnud Eesti parima meessportlase autasu. Foto autor: Konstantin Sednev, Postimees/Scanpix
Foto 3: Kelly Sildaru ulatab Eneli Jefimovale Eesti parima naissportlase autasu. Foto autor: Konstantin Sednev, Postimees/Scanpix
Foto 4: Katrina Lehis ulatab Karel Tilgale Eesti parima meessportlase autasu. Foto autor: Konstantin Sednev, Postimees/Scanpix

24 Kommentaarid:

At 10:55, Anonymous Anonüümne said...

Suhtelist peab vaatama. Soomlased olid väga rõõmsad kui nende poksija eit sai olümpial 3.koha. nende ainus medal. Kas naiste maadluse ja poksi medal. Või naiste võimlemise, iluvõimlemise medal? Kumba on raskem saada? Ikka traditsiooniliste alade medalit, tase on kõvem.

 
At 11:05, Anonymous Anonüümne said...

Minu tagasihoidliku arvamuse järgi on tegu naiste ees lipitsemise blogipostitusega, ei oleks seda sammu küll tõelise mehe testi läbinult oodanud. Tegelikult on nii, et tõeline mees avab daamile ukse ja laseb ta enne uksest välja. Sellel on väga praktiline põhjus. näiteks kui õues on tuul ja maru, siis tõelisel daamil lendab ootamatult seelik üle pea ja seda on tõelisel mehel ääretult silmikosutav jälgida. Seejärel hüpata daamile nagu puuma ligi haarata oma kaitsvasse embusesse ja pakkuda tuulevarju oma laiade maskuliinsete õlgadega. Iga daam langeb sellise ligitikkumise lõksu. See võimaldab suurendada ka rahva iivet. Teisisõnu on lugu lugedes tunne, et praegu puhutakse daamidele ilusat valet pasunasse, et neid lõpuks ära sebida. Siin loos on tunda tärkava kevade hõngu, hormoonid juba möllavad vanamehel. Kas ajakirjandust õppivate tudengite seas on tõesti valdav ülekaal naiste käes, millest selline hormonaalne nõrkuse hetk muidu vanameistrile peale on tulnud?

 
At 11:30, Anonymous Anonüümne said...

Sildarust loodeti kõigi aegade Eesti talisportlast, vähemalt 4 kulda pidi tulema. Kahju kuld on kuld, medali arvestuses vahet pole kas 50km klassika või viguri kuld. Lätist oleksime ette saanud aga unistuseks see jäigi.

 
At 12:17, Anonymous Anonüümne said...

Üks komponent on veel, naistes, kes on edukamad sportlased, teevad ilma hulk venelasi. Naiste vehklemise kamanda, iluuisutamine, ujumine, ka kergeraks. Nende treenerid kah. Mida eesti naised teevad, ah? Koovad kodus või küpsetavad? Kus on Klaarikad ja Maarikad, aitab juba küll Juuliatest ja Jeleenadest.

 
At 12:23, Anonymous Anonüümne said...

Vene naised on kõvad jah ja vehklemine ja iluuisutamine on kanged alad, eesti naised teevad pehmemaid alasid. Tobreluts mingu Narva ja pangu seal treenigrupp püsti saab Eesti laskesuusa naiskond viimaks medalid ja kuulsuse kätte

 
At 12:34, Anonymous Anonüümne said...

Kuhu kadus preili Bruus? Kõrgushüpe on kindlasti keeruline ala, eriti naistele kui kaal kipub vahelduma aga tase oli kõva sealt on hea jätkata medalite poole.

 
At 13:35, Anonymous Anonüümne said...

Alade spetsiifika. Ujuja kui on vormis võib oma stiilis võita mitu medalit, 50m 100m isegi 200m. Teates, kui on hea kamanda. Kümpimeestel on 1 võistlus ja seegi riskantne, juhid pika vahega aga teibas 0 ja kogu lugu. Ujumises kui poole peal juhid on suur tõenäosus et lõpetad ka eesotsas

 
At 14:50, Anonymous Anonüümne said...

Ei ole ilus õigustada meeste medalite puudumist ala konkurentsitihedusega. Ise loll, et koolis muud ei teinud peale sportimise. Oleks võinud vähemalt valida ala, kus medaleid tuleb lups ja lups. See on kui isegi õiget spordiala ei oska valida. Loomulikult on lapsed lollid, nende ajusid pesevad õpetajad, kes suunavad neid tegelema lollikindlate aladega. Kahjuks suunatakse neid lapsi tegelema kõrge konkurentsiga ja nõrga treenerite baasiga aladele. Siit head nahka meeste klassis ei tule.

 
At 17:13, Anonymous Anonüümne said...

Ja nüüd kuulame laulu, eriti kuulame refrääni
https://www.youtube.com/watch?v=sCmKCc8eJG8

 
At 17:26, Anonymous Kägu, kehakultuurlane said...

Ühesõnaga eesti mehed on ludrud. Eesti vajab hädasti tõuparandust. Pulleritsu statistikat järgides on "emasloomad" meil igati passlikud ja head tõugu, aga "täkud" on madala kvaliteediga. Seega kõik maarjamaa spordituleviku pärast muretsevad lapsevanemad peaks hakkama on siredasäärseid tütreid võimsate tuharatega murjanitele sokutama. Oleks tulevikus andekaid jooksjaid, hüppajad ning pallureid nagu tähti taevas. Aasta Sportlase latt tõuseks nii kõrgele, et alla 3 kulla OM ilt või MM ilt ei oleks lootustki

 
At 17:32, Anonymous Anonüümne said...

Kägul, kui tõelisel alfaisasel loomulikult kohe kihvatas

 
At 17:39, Anonymous Anonüümne said...

Õige küll. Tõuparandust tuleb teha. Kust sai Kudu Fred mehi kes kümpit panid nagu muda?

 
At 17:56, Anonymous Anonüümne said...

Vene tüdrukud ja ukraina bõkid ja lastele kodakondsus kätte medaleid tuleb nagu pudru.

 
At 18:08, Anonymous Anonüümne said...

No just nii. Pikk perspektiiv peab olema.

 
At 18:56, Anonymous Anonüümne said...

Vetruvad lihased võivad ju olla, aga kamanda juhtimine peab ka presaiss olema. Pullerits EOK presidendiks siis hakkavad asjad liikuma.

 
At 08:57, Blogger Priit Pullerits said...

Muide, kas panite tähele, et Eesti parimaks valituda meeste tiitlivõistlustel võidetud ainus ja seni viimane kuldmedal tuli nüüdsest juba rohkem kui kümme aastat tagasi, mil maailmameistriks kerkis Novosjolov. Parimad naised on samal ajal võitnud tiitlivõistlustel tervelt kuus esikohta.

 
At 09:08, Anonymous Anonüümne said...

Postimees sport jagab korralikku sitta
https://sport.postimees.ee/7932127/premier-league-i-jalgpallur-pidi-absurdse-kuulujutu-umber-lukkama?

 
At 09:37, Anonymous Anonüümne said...

Premjäär liiga jalgpallur on vähemalt trimmis lihastega.

 
At 10:47, Blogger Priit Pullerits said...

Vaat nii antakse üleriigiline litakas, et mehed üles ärkaksid:

https://sport.postimees.ee/7932224/priit-pullerits-mida-teeks-eesti-sport-ilma-naisteta

 
At 13:40, Anonymous Anonüümne said...

Hästi ei usu. Kelles mehes on potentsiaali mm kuld saada?

 
At 15:05, Anonymous Anonüümne said...

Ühest litakast on vähe, tuleb panna rohkem.

 
At 15:31, Anonymous Anonüümne said...

Peame Padre selja taga seisma ja pressingut tegema.

 
At 18:01, Anonymous Anonüümne said...

Sitakottluse kõrgpilotaaž: https://www.ohtuleht.ee/sport/1098890/tour-de-ski-katkestanud-himma-tahtis-meelega-kollast-kaarti-votta-aga-edutult

Isegi kollast kaarti ei suudeta enam saada...

 
At 12:24, Anonymous Anonüümne said...

Kuidas saab tõsine ajakirjanik sellist saasta kokku kirjutada? Saan aru, et ajakirjanikuhärral puuduvad allikad, kantaktid jne. Seetõttu peab suvalistest faktidest soperdise kokku kirjutama.
Pigem võiks kirjutada, miks Team Estonia ei toimi. Nõuab ...

 

Postita kommentaar

<< Esileht