reede, jaanuar 05, 2024

Pullerits: Kas olete nõus vahetama 20 külmakraadi 30 soojakraadi vastu? Arvate, et kuumas on lihtsam?

Surnud lehma olete näinud? Ega vist. Aga ma olen sõitnud rajal, mis on Surnud lehma nimeline, mis omakorda pidi viima sinna, kuhu on loodus uuristanud loodusliku bobiraja, mida mööda armastavad sõita hoopis mootorratturid. Jalgratturid mitte, sest see on kauge ja sügav ja ohtlikki.

Ometi mind sinna tõmbas ja sinna teele ma asusin (kuvatõmmisel vasakul). Praegu, kui väljas on 20 miinuskraadi ja tuulekülma üksjagu rohkemgi, nii et suusatada pole mõtet, kuna see ei arenda, vaid teeb pigem kurja – isegi Jaanus Laidvee Strava konto näitab, et pärast 1. jaanuari pole väliseid sportlikke tegevusi toimunud –, on hea ja soojendav meenutada, mis tunne on sõita riskantsesse tundmatusse, kui väljas on hoopis 30 plusskraadi. Milliseid tingimusi teie eelistaksite?

Nüüd, mil suusatamiseks pole olud tõesti kuigi soodsad – libisemist ei suuda teile isegi Alaska-karastusega Vahur Teppan välja võluda –, võtke need mõned minutid ja elage läbi nüüdseist sootuks teistsugused tingimused ning püüdke tunnetada, mida elaksite läbi, kui oleksite minu asemel (kuvatõmmisel paremal) Siis näete ka, millega see kõik lõppes ja mis lõpule veel järgnes. (Muide, see on Youtube'is mu sügisese rattaekspeditsiooni videotest millegipärast kõige vaadatum.)

Foto 1: Autojäljed lumisel põllul Põlvamaal Rasina lähedal. Foto autor: Priit Pullerits
Foto 2: Priit Pulleritsu teekond Dead Cow ehk Surnud lehma rajal Utah's Rohelise jõe lähedal. Kuvatõmmis Priit Pulleritsu Strava ekraanilt
Foto 3:
Priit Pulleritsu teekond Salt Washi piirkonnas Guy's Trailil Utah's. Kuvatõmmis Priit Pulleritsu Strava ekraanilt

33 Kommentaarid:

At 19:47, Anonymous Anonüümne said...

Täna olid küll suusatamiseks väga head olud. Külmatunne on omajagu suhteline nähtus. Võrreldes paaripäevataguste oludega ei tundunudki tänased miinuskraadid nii näpistavad.
Suusarahva kõige põletavam probleem on aga TM rajal Harimäe jalamil oleva talu koer. Saame aru küll, et peni kaitseb oma territooriumi, kuid kahju on, et see nähtus takistab kõige legendaarsema raja kõige legendaarsemat tõusu nautida. Kas kolleegiumil (või ajakirjandusel?) on ideid, kuidas probleemi lahendada?

 
At 19:51, Anonymous Anonüümne said...

Moabi retkest on nüüd küll enam kui küllalt välja pigistatud. Aitab!

 
At 00:39, Anonymous Anonüümne said...

To 19:47
"Kuulsuse narrides" oli Salomon Vesipruulil küll mingi kaval nipp kuidas tüütust penist vabaneda, aga selle detaile meile paraku ei avaldatud.

 
At 11:53, Anonymous Anonüümne said...

Kas meil vabariigis laskesuusatajad pole enämb? Pauk ja harimäe talu õuel valitseb igavesti vaikus.

 
At 12:35, Anonymous Anonüümne said...

Laskesuusataja asemel piisab ka ultrahelikoerapeletist kui peni just vanadusest seniilne pole.

 
At 13:10, Anonymous Vagursuusataja said...

On see peleti sul sõites kaasas olnud, kui peni oled kohanud, 12:35, ja kas toimis?

Mnjah... elus sa küll oled, kas aga ka peniga rajal kohtunud, see prõlla kogukonnal teadmata.

 
At 13:32, Anonymous Anonüümne said...

Olen proovinud käpuli laskuda ja kurjalt haukuda - aitas. Kas iga koera puhul, ei oska öelda.

 
At 13:59, Anonymous Anonüümne said...

Pullerits on kõva mees kestab -20 kuni +30, meie ei ole

 
At 14:22, Anonymous Anonüümne said...

Noole loopimine on baaris istumise ajaviide. On see sport või ei ole? Kettagolfiga võrreldes, mis ei olevat sport? Sensatsioon võib ta olla Suurbritannias kus lamba pügamine aja peale on sport. Aga kogu maailmas nagu väidab artikkel? Korvpall, iluuisutamine, poks, vehklemine, isegi murdmaa suusatamine on rohkem maailmasport kui 5m kauguselt noolega sügamine. Kuused palgid.
https://sport.postimees.ee/7932664/16-aastast-sensatsiooni-ootab-poorane-palgapaev?

 
At 15:03, Anonymous Anonüümne said...

Spordi hägustamine kestab. Sotsiaalmeedia discgolfi grupis on võetud sihiks viia kettaloopimine telesse ja kustutada sealt laskesuusatamine. Unistatakse suurelt!

 
At 15:52, Anonymous Anonüümne said...

Pullerits peaks kõigil neil suu mulda täis toppima.

 
At 16:19, Anonymous Anonüümne said...

Miks eesti naistele mõjuvad jõulud ja aastavahetus nõnda rängalt? Küsimus Tobrelutsule.

 
At 17:08, Anonymous Anonüümne said...

Koerte kohta ei tea täpselt. Olen kasutanud näriliste peletamiseks. Mõju on ca 3m ulatuses. Sel ajal ka naabri peni ei lõuganud aia ääres kui heroiliselt ultraheliga askeldasin. Võib arvata, et oli preventatiivne mõju. Nüüd naabri peni ka austab ja ei lõuga enamasti, aparaati vaja otseselt ei ole. Seega võib arvata, et eesmärki see masin täidab. Suusarajal olen küll niisama käpuli koera kombel käinud, kuid koerasitutajad hoiavad oma silmaterasid lühikese lõa otsas ja enesekehtestamist kasutada vaja ei ole. Priit teab vast rääkida, et mis tema kadunukusele ei sobinud, äkki aitab sama lahendus harimäe talus. Peremehele pudeli kanget kinkides äkki annab oma telo nr ja siis enne sinna saabumist helistad või saadad smsi ning peni võetakse rajalt eemale.

 
At 20:34, Anonymous Kägu, kehakultuurlane said...

Eks oma võlu ole +30 kraadisel soojal ilmal (ma ei nimetaks seda siiski ekstreemseks kuumuseks) kui ka- 20 st allapoole jäävatel kraadidel. Ma arvan, et enamikul inimestest on aklimatiseerumis võime. Kellel toimub see kiiremini, kellel võtab kauem aega. Minule meeldib nii soe, kui külm, aga me ei ole väga kiire kohaneja .Sportimise kohapealt on nii ekstreemne soe kui külm pisut raskendavad tingimused ja läheb vaja mõistust, et oma tervisele mitte häda teha. Täna suusarajal veendusin, et valdav osa suusatajaid on kas väga tugevad ja üli heas vormis või lihtsalt purulollid. Tiksusin täna sõita 18 km klassikat . auto termomeeter raja kõrval näitas -17 minu keksmine tempo oli 14.4 Km/h keskmine pulss 136. Sõitsin väga rahulikult ja hingasin kogu aeg läbi nina. (paari-kolme tõusu lõpus tõmbasin pisut lisa hapniku läbi suu. Rajal oli meeletult rahvast ja mina praktiliselt ei möödunud kellestki, aga minust rabeles mööda küll vist sada suusatajat. Tõsi küll klassika sõitjad olid vähemuses, aga ka uisklejate tempo oli silma järgi hinnates üle 20 km/h. Mina üritan ennast külma ja kuumaga tagasi hoida, aga suuremal osal vist vahet pole, nii nagu ka autoga sõites. Minnes oli mitu autot kraavis ja tulles ka

 
At 20:50, Anonymous Anonüümne said...

Näed siis Kägu annab korralikud survival nipid teada, varsti on sõda lahti siis peab kaitses targalt tegutsema ei saa nii nagu Pullerits moabis täie vaardiga alla mäge ja Laidvee Tehvandil sajaga üles. Ikka tasa ja targu pulss kontrolli all ja selg vastu paekiviseina kannad saviliiva sisse surutud. Iga mees saab aru et vasturinna ehk resistaansi võitluses ajaloo viimases lahingus peab Kägu näpunäidete järgi talitama. Mees tunneb vanade babüloonia kitšmekkide ellujäämisstrateegiat. Tuhandete aastate tarkus ja kogemus.

 
At 22:04, Anonymous Anonüümne said...

Kägult õige jutt. Kes ligi -20 kraadi juures "panema" kipub ja liialt jäist õhku sisse ahmib, ei see kaua terve püsi. Külmaga pannakse soojalt riidesse, ajaleht püksi ja sõidetakse vaiksemalt

 
At 14:26, Anonymous Anonüümne said...

15:52 topibki

 
At 17:56, Anonymous Anonüümne said...

Ühise plaani peab tegema. Ei saa nii et iga mees paneb soolot.

 
At 18:00, Anonymous Anonüümne said...

Pullerits paneb iga ilmaga täiega, sitakotid peavad vaatama et ellu jääda. Ajaleht püksi, narõõba, mis sa siis teed kui pikkade kihvadega kiskja kannul kihutab? Tohutute hüpetega. Siis on vaja külma närvi ja filigraanset tehnikat.

 
At 10:14, Anonymous Anonüümne said...

Kuulge lohhid, kui meil pauk ära käib mitu meest siis rivis on? Umbe piinlik lugu.
Kägu õppelaagrisse ei saa isegi PP
jalga ukse vahele mis siis teistest ludridest rääkida..
https://www.err.ee/1609214419/hulga-reservvaelaste-tervis-ei-luba-oppustest-osa-votta

 
At 11:40, Anonymous Anonüümne said...

Oi lohhid

 
At 11:50, Anonymous Anonüümne said...

See oli ammu avalik saladus, et eelmine kaitseväe juhataja vegeteeris oma postil aastaid, suutmata ära teha NATO üldfüüsilist testi. Ka kaitseliidus on meeste füüsilise vormiga ja ülekaaluga suuri probleeme juba aastaid, millele mitte keegi tähelepanu pöörata ei taha.

 
At 12:03, Anonymous Anonüümne said...

15% on liiga väike number, et sellest probleemi teha. Madina ajal ei pööra nendele tervise nüanssidele keegi tähelepanu. Siis sobivad kõik kaevikusse minema. Antakse valuvaigistid kaasa ja rivvi.

 
At 13:13, Anonymous Anonüümne said...

Mida siis tegema peab?

 
At 13:41, Anonymous Anonüümne said...

Pullerits tehku kokkuvõte. Kes kaevikusse läheb ja kes saab preemia reisi soojale egiptimaale.

 
At 13:58, Anonymous Anonüümne said...

Yeah right

 
At 14:00, Anonymous Anonüümne said...

Kägu - sinust pani mööda karjakaupa alla 3.00/min sõitvaid rahvasportlasi -17 kraadiga, kus lipe on olematu? Raske uskuda või siis on Eesti koondis peatselt kõvasti lisa saamas.

 
At 15:09, Anonymous Mirjam, filoloog said...

Kägul on silma.

 
At 16:03, Anonymous Anonüümne said...

Kägul on kürba ka. Suure külmaga natuke vähem aga siiski.

 
At 16:06, Anonymous Anonüümne said...

Rivid tuleb ühendada nii et roti poeg ka läbi ei pääse. Tallinna Tartu
Põlva ja Järvamaa rahvuslased. Pullipea ja Vastseliina tragunid.

 
At 16:50, Anonymous Anonüümne said...

Kellest saab tragunite boss?

 
At 01:08, Anonymous Anonüümne said...

Imelik küsimus, Kägust loomulikult, tema jõuab!

 
At 09:09, Anonymous Anonüümne said...

Tegema nii nagu laulupeol üldjuht ja harude juhid. Pullerits las juhib tema oskab seda asja.

 

Postita kommentaar

<< Esileht