teisipäev, jaanuar 23, 2024

Pullerits: Kuidas meile laskesuusatamisega ajupesu tehakse?

Laskesuusatamise ülekandeid ETV-s sai kuni eelmise nädalani pidada kõige pealetükkivamaks, et mitte öelda pealesunnitult tüütavaks osaks rahvusringhäälingu talvises programmis, kuid siis tulid pikad lood Eesti Laulu konkursiga seotud mittemillestki, kus sisulist sisutust pidi kompenseerima punnitatud positiivne meeleolu koos vägisi ponnistatud humoorikusega, mis ei tekitanud muud kui üksnes küsimusi, milleks see kõik.

Ent erinevalt laulukonkursist, mis saab peagi läbi, läheb laskesuusatamine, mis võttis koha sisse ETV ekraanil juba ligi kaks kuud tagasi, veel teist pea samapalju edasi. Ehk nagu nentis hiljuti sarkastiliselt Kinoteatri-mees Henrik Kalmet: laskesuusatamist ei saa ETVs olla kunagi liiga palju.

Ta ei liialda. Ilmselt pole liialdus ka väita, et ETV on aastate jooksul suutnud laskesuusatamisega teha Eestis ajupesu, nagu putin venemaa televisiooni abil Ukraina sõda ette valmistades ja käimas hoides. Olen kuulnud laskesuusatamisest vaimustunult rääkimas naisi, kes muidu mingist muust spordist ei hooli ega ole kunagi hoolinud, aga laskesuusaülekandeid vaatavad väidetavalt silmade põledes ja südame põksudes.
 
Ega ma vist eksi, kui väidan, et laskesuusatamine suudab tekitada Eestis peaaegu sama suurt kaasaelamist, nagu jalgpall, millega pole ETV samuti Eesti rahvale ajupesu tegemisel  koonerdanud.

Paradoks, ja ühine, on mõlema ala puhul see, et tegelikult ei ole nendest Eestis tulemuste poolest midagi rääkida. Viimasel EMi valikturniiril sai Eesti meeste koondis kaheksast mängust ühe viigi, lõi seal kokku kaks väravat, aga endale lasi lüüa 22. Laskesuusatamise tänavuses MK-sarjas on Eesti meeste parim Rene Zahkna kokkuvõttes 70., naistest on Tuuli Tomingas 25., paremuselt järgmine, Susan Külm, 59.

Sellegipoolest käib ETV ekraanil laskesuusatamise üle pidev rõkkamine. See algab juba päevi enne, kui järjekordne MK-etapp kuskil Kesk-Euroopas üldse alanudki on. Lugu ja otselülitus tuleb teha ka mitte millestki. Nii seisabki muheda sõna ja olemisega Tarmo Tiisler oma mikrofoniga Ruhpoldingis – või oli see Oberhofis või äkki Lenzerheides või Anterselvas, kes seda enam mäletab, sest ülekannetel pole otsa ega äärt –, taustal õhtune pimedus ja mõned valguskolded ning annab ülevoolava entusiasmiga (ikkagi proff ju!) teada, et tema selja taga käib etapi avapidu ja... Ega tal rohkem midagi öelda olnudki, sest telepilt kinnitas, et ega ta isegi näinud, mis toimub.

Ma ei avaldaks siin meelepaha, kui laskesuusatamise kajastamine ETVs oleks veidigi rahvuslikest huvidest põhjendatud. Ehk täidaks Eesti Rahvusringhäälingu seaduses püstitatud eesmärke ja ülesandeid (paragrahvid 4 ja 5), mille alla laskesuusatamise MK-sarja ülekannete painutamine nõuab kas optilise illusiooni loomise või demagoogilise argumentatsiooni oskust.

Hullem veel: arvestades Eesti sportlaste tagasihoidlikke, vaevu telepilti mahtuvaid tulemusi töötab laskesuusatamise näitamine pigem ERRi seaduse vaimule vastu, sest mõjub teiste riikide esindajate edu taustal teleekraanil nähtuna meid, Eestit pisendava ja demoraliseerivana. (Olgu, tunnistan, et eelöeldu võib kõlada osatavana.)

Aga ETV reporterid, kes ühtede vähestena neist ülekannetest kasu lõikavad – saavad ju tööd ja leiba ja tasuta reisida ka –, teevad kõik, mis suudavad, et laskesuusatamist ekraanil hoida. Nende hasart ja põlemine paistab läbi isegi siis, kui püüda seda ignoreerida. Kuid ignoreerida ei saa, sest, nagu öeldud, laskesuusatamist pole ETV eales liiga palju – seda on tükati isegi muude saadete vahel. Laskesuusatamise vahendajad ja kommentaatorid ei jää oma asja ajamisel kirglikkuselt sugugi maha Kremli propagandistidest. Ja ei jää ilmselt maha ka tulemuslikkuselt. (Tean, et see võrdlus võib olla valus, kuid ega pead paitades sõnumit kohale vii.)

Ohh, kas olete märganud, kuidas nad elavad kaasa, kui omavahel jagavad maid norralased Johannes Thingnes Bø ja Johannes Dale-Skjevdal, Sturla Holm Lægreid ja Vetle Sjåstad Christiansen, ning loodavad, et kõrgesse mängu suudab sekkuda ka Quentin Fillon Maillet. Ahh, millise mõnuga laseb Alvar Tiisler kõlada nimedel, nagu Justine Braisaz-Bouchet ja Ingrid Landmark Tandrevold (kahjuks ei võistle enam Marte Olsbu Røiseland ja Anaïs Chevalier-Bouchet), aga oskab erutavaks hääldada ka napid Julia Simoni ja Lisa Vittozzi.

Kõige krooniks on stuudios endine laskesuusakoondislane Margus Ader, kelle asjatundlikkus ei jää alla tema teksti lobedusele ja hääle väsimatule emotsionaalsusele – tõenäoliselt parim stuudioekspert siinpool Elbe jõge.

Nii need mehed ongi suutnud ERRi lahkel vastutulekul oma aastatepikkuse tegevusega sisendada Eesti rahvale, et laskesuusatamine on peaaegu kõige tähtsam asi, mis juhtub Eestimaa nädalavahetustel novembri lõpust märtsi keskpaigani ja millele tuleb kaasa elada ka neil, keda sport muidu jätab külmaks. Ajupesu par excellence!

Foto 1: Itaallanna Lisa Vittozzi on jõudnud Anterselva MK-etapil naiste 12,5 km ühisstardist sõidus kukkumise tõttu viimasena tulejoonele. Foto autor: IPA Agency / Scanpix
Foto 2: Tuuli Tomingas Anterselva MK-etapil. Foto autor: IPA/SIPA/Scanpix
Foto 3: Naiste 12,5 km ühisstardist sõit Antholzi-Anterselva MK-etapil. Foto autor: EPA/Scanpix
Foto 4: Norralane Vetle Sjåstad Christiansen meeste 15 km ühisstardist sõidus MK-etapil Anterselvas. Foto autor: IMAGO / IPA Sport / Scanpix

58 Kommentaarid:

At 12:07, Anonymous Anonüümne said...

Pole kunagi aru saanud neist norra 3 pluss nimedest. Too Vetle Sjåstad Christiansen poole sul mingi sugulane seega ütle Vetle Christiansen ja kogu lugu.

 
At 12:13, Anonymous Anonüümne said...

Õige jutt Pullerits

 
At 12:17, Anonymous Anonüümne said...

PP on vist kõige rohkem pestud oma laskesuusavastase kampaaniaga. Olen täitsa mitu korda ülekandeid vaatama sattunud. Jah, need igasugu eellood jms totrused ei kõneta mind üldse. Aga tuled suusatamast, lumi roogitud, kodu soe, söök söödud, no tahaks logeleda! Mida teha... Tudengite töid parandada pole mul. Raamatu lugemine istub õhtusse paremini. Viskad diivanile ja vaataks Netflixi? Ei - see harv hetk, kus satud vaatama tavalist "telekat", ja veel ETV ülekannet, seda juhtub ikka väga harva minuga (ei, ma ei vaata AK'd või eurovisiooni või prillitoosi vms). Ja jäädki vaatama, sest ongi põnev! Eestlaste esitlused on nagu on jah, aga ikka on äge vaadata! Kui juhtun valel ajal vaatama ja käib mõni eellugu mõne staariga, no siis läheb muule kanalile või saan vaatamise isust üle, aga sõit on äge! Nii et minusugust toob ERR küll teleka ette laskesuusatamisega.

 
At 12:31, Anonymous Anonüümne said...

Aga algab ülekanne suusaorienteerumise MM'lt, stardis mitmekordne maailma parim eestlanna! Lõunasöök ette ja vaatame, kas on huvitavam kui laskesuusatamine, ühtegi muud nime peale mõnede eestlaste omade küll ei tea. Telekava ei reeda, mis stardiga tegu ja kas eestlasi ikka on stardis, või tuleks mõnda hilisemat ülekannet vaadata. Eks näis!

 
At 12:35, Anonymous Anonüümne Vetle Landmark-Telemark Kristjansen Amundsen Böö said...

...järelikult oledki ajupestud, hr 12.17.

 
At 12:37, Anonymous Anonüümne said...

Priit, meelelahutuse priima kriitik on kümnendi vähemalt olnud Veiko Märka. Lugege või viimatist nüansirikast ja vaimukat arvustust Eesti Laulust. Siis tuleb tükk tühja maad.
https://epl.delfi.ee/artikkel/120263910/arvustus-eesti-laulul-valitses-valdavalt-ilmetu-keskparasus-uks-lugu-vaarib-aga-tiitlit

Teie blogipostitus on aga sarjast hapud viinamarjad. Sohvasportlasena nendin, erameedia on kaugelt mahajäänud. Ma eelistaks küll Antholz'is ja mujal näha Debbie't ja teisi ka, kuid noorem Tiisler on püstolreporterina ikkagi über alles. Vana Tiisler on vana.

 
At 13:52, Anonymous Anonüümne said...

Tegelikult vutt on ikka hullem kui suusatamine. Elame maailmas kus valida on halva ja veel halvema vahel. Asja nimi on kommerts. Kommerts tuli 90 alguses Eestisse, et jääda. Ja see ei juhtunud sellepärast, et saabus Eesti Vabariik, vaid selle pärast, et meie suureks õnneks koloss nimega NL vajus pauhti kokku. Kõik see kommerts on dividend mida peame helpima oma suure õnne eest. Tahame või ei taha. Aga mis on alternatiiv? Alternatiiv on räigelt kallis. Kas teate mis maksab näiteks Adele kõigi odavam kontserdi pilet? Hea asi on kallis ja meil seda raha eelarves ei ole. Meie võimalus on, et rivistame noored üles ja laseme lõõritada, äkki leiame talendi kes aitab sügiskaamost peletada ja talvel tuju tõsta. Tõenäosus on olematu aga kui me anname noortele võimaluse, siis äkki keegi võtab ennast kokku ja tõesti tahab seda hüppelauda kasutada ning ehk saabki tast ka asja. Aga jah laskesuusatamine on huvitav nišši ala. Paljusid see aga huvitab kui propagandistid seda meile söögi alla, peale ja vahele kultiveerivad? Võiks teha lihtlabase rahvahääletuse, kasvõi PM veergudel ja selguks reaalne tõde. Tõde sellest, et paljude ajusid see propa on juba ära pesnud. Samas mis on meil eetritäite alternatiiv, kas Dartsi eestikad, kettagolf või veel mõni popim hobi? Reaalsus on, et ega meid ei huvita nende hobialade puhul muu kui eestlaste tulemus, mida saab minutiga spordiuudistes ette vuristada. See, et Eestil pole suuri võimalusi vaatamata spordi ja kultuuripropale oli selge juba 30 aastat tagasi. Me mõistsime juba siis, et eesti keel ei ole maailma kõige ilusam keel mida terve maailm kuulda tahaks õhtust hommikuni, isegi mitte Eurovisiooni paketis.

 
At 14:22, Anonymous Anonüümne said...

Raske on ennast tagasi hoida ja küsida PMi gallupist asju nagu kas õpetajate streiki toetad, geide abielu toetad, lastetoetuse määra tõstmist toetad.
Sotsioloogia kriteeriume täitvaid ehk tegelikkusele vastavaid küsitlusi oskavad kokku panna PP vaimne ema Lauristin, Varro Vooglaiu isa, Mölder ja Espak, mõned veel.

 
At 14:26, Anonymous Anonüümne said...

Geide abielu toetame küll.

 
At 14:29, Anonymous Anonüümne said...

Vaatame postimehe spordi veepi. Mingid gerondid itaalia jalgpallurid ja norra esimene olümpiapronks 97aastane surevad ära ja uudis kirjas. Jõrm

 
At 15:05, Anonymous Anonüümne said...

Vaadake puhkuseks mäesuuska, noor läti tüdruk kahel viimasel mk slaalomi etapil 8., enne veel 12.

 
At 15:10, Anonymous 12:17 ja 12:31 said...

Hr 12:35 - ju siis erinev arusaam ajupesust. Kui laskesuuska pole diivanile potsatades, sobib väga hästi ka eelnevalt mainitud mäesuusk (eurosport). Või ka jäähoki. Ja kui ühtegi neist pole, jääb logelemine ära ja tuleb argitoimetusi edasi teha. Ekstra miskit spordiülekannet nüüd küll vaatama ei hakka.
Suusa-o sobis tänaseks lõunapausiks küll, eestlased põrusid, aga mis siis, kõht sai täis ja tuju hea.

 
At 15:21, Anonymous Anonüümne said...

Eriti ebameeldiv on kui jaburatel aladel nagu suusaorienteerumine ebaõnnestutetakse.

 
At 15:22, Anonymous Anonüümne said...

Milline ala see on milles ajupesu ei tehta? Jalgrattas on see veel hullem, ja kordades, tulemusi ei ole ollagi aga pidavat olema ülikõvad mehed. Jalgrattas on aastas sadu starte ja kui juhtub ühel stardile keegi korra esikoha saama, siis on kõva tulemus, üks sadade startide osas. Või suurtuurid, seal saab nn kõva mees võidu nii, et kõigepealt peab palju ajas kaotama, et seda sulle üldse võimaldatakse võita. Ajupesu, mis muu!

 
At 15:42, Anonymous Anonüümne said...

Rattasõidu propaganda vastu on Pullerits sõna võtnud. Seda küll kurioosumi tõttu kui debiil Mihkels spordivälise aktsiooniga tähelepanu võitis. Paraku taolised seigad saavad kajastatud ka suures lehes.
Nagu suusamäärija Jaanus Kuntsi tegevuski. Pole vaja idioodi iga käiku kajastada.

https://tartu.postimees.ee/1027478/kuraasikas-mees-ajas-kliinikumi-oe-nutma

 
At 17:44, Anonymous Kägu, kehakultuurlane said...

Maailmas ongi kombeks asju suuremaks ja uhkemaks rääkida. Iseäranis omane on see Eestlastele. See kuidas meie ajakirjandus midagi ülistab ja kiidab (või laidab ja nüpeldab) on vahel naeruväärne. Nagu saaksidki asjad olla ainult mustad või siis valged. Ajupesu tehakse minumeelest igas asjas. Vahe vaid selles, et üks ajupesu meeldib meile, teine mitte. Ajupesu ,mis tundub meile põnev ja haakub meie hetke meelsusega ,häirib meid vähem, samas kui ajupesu asjades ,mis tunduvad meile üdini valed ärritab meid .
Minule tundub laskesuustamine põnev ja ma olen seda jälginud juba nii 40 aastat. Inimene ei saa ainult kasulike harivate ja majanduslikult tulu toovate asjadega tegeleda vaid vajab ka puhkust ja lõõgastust. Kes vaatab filme, kes käib teatris, kes jälgib sporti. Olen rahvuslikule kanalile tänulik, et nad seda kajastavad ja võimaldavad nende saadete järele vaatamist. Harva vaatan ma neid asju otse, sest enamasti olen ma ise samal ajal suusarajal, aga õhtul on hea mõnus asjad ilma reklaamide ja pikema mölata üle vaadata. Muidugi saab seda teha ka IBU kodulehel, aga seal vahel neid üldse pole ja need on segamini igasugu igasugu muude uudistega jne. Enamasti näeb õiget asja otsides juba tulemused ära ja siis pole huvitav vaadata. Selles suhtes onle Pulleritsuga ühte meelt, et see meie sportlaste olematute tulemustega kekutamine, haiglane optimism ja varakult karunaha jagamine on sama piinlikkomentaatorite suust on häiriv ja piinlik. Häiriv on ka see, kui mehed unustavad nagu turumutid ennast tühja- tähja üle jutustama ja siis ei saa aru mis võistluses toimub ja ajavad rumalt juttu.

 
At 18:03, Anonymous Anonüümne said...

Kägu, arvatavasti tunnustad ka mõnda spordikommentaatorit, keda?

Kui vanu Hololei helilõike kuulata, siis on ikka vägev küll.
Kergejõustikut Osilata ei kujutagi ette.

 
At 18:25, Anonymous MargusM said...

Üldiselt see ajupesu ajupesutamine Priidu poolt muutub ka tüütuks, ega tal midagi tarka lisada pole ja ainult klopib vahtu juurde.
Kuidas selle PM spordirubriigiga õige on? Mingi tüütu soome autospordi toortõlkimine ja ülistamine.. hoiaks õige kodu lehe asjad esmalt korras!
Kui kajastama peaks ainult alasid kus eestlased esireas siis hakkate saama ainult diskgolfi ja kurlingut! Kuluks teile vist ära.

 
At 19:09, Anonymous Anonüümne said...

Õige raisk. Soome meedia toortõlkimine on jäle. Soomlastele on vennad Rootsi Norra Taani. Ainus kus soome tipus on jäähoki, sealgi vist läti pani pronksmedali Soome jäi kuivale. noh okei kruusa rallis on neil mitu paari sees. Mis toimub läti ja leedu spordis? 5 ja 6 koht korvpalli MMil. Lätlased panevad talvesporti, leedukad mida? Hoopis tahaks teada seda soome moslemite asemel.

 
At 19:17, Anonymous Anonüümne said...

Kägu räägib õigust. Las hakkab ERR spordidirektoriks.

 
At 20:14, Anonymous Anonüümne said...

Olen siin juba varem paaril korral mõne sõna poetanud aga veelkord. Laskesuusatamine on põnev ja telest äge vaadata. Kui vaid need, kes seda samal ajal häälega kajastavad, seda ära ei rikuks. See peaks olema professionaalsuse puudumine, kui pidevalt eksid võistluse edasise kulgemise suhtes. Aga seda on pidevalt. Ei sobi ka kekutamine ja eneseimetlemine. Kõikvõimalikud võõrkeelsed intervjuud peale võistlust sportlastega pole olulised ja tegelikult sisutühjad.

 
At 20:44, Anonymous Anonüümne said...

Räägime nüüd asjast ka. Laupäeval talve esimene estoloppeti start. Priit, ei näe su nime stardis. Tõotab tulla kiire, kõvema põhjaga rada. Läheb andmiseks.

 
At 21:03, Blogger Priit Pullerits said...

"Kõikvõimalikud võõrkeelsed intervjuud peale võistlust sportlastega pole olulised ja tegelikult sisutühjad."

Täiesti nõus. Mõttetuse tipp. Neil ei ole midagi öelda peale triviaalsuste ja tühjade sõnade. Eks sportlased võtavad ka neid kui formaalset kohustust, viskavad oma kaks mittemidagiütlevat valvelauset üle huulte ja asi ants. Saagu meie reporterid esmalt meie omadeltki midagi sisulist kätte!

 
At 21:45, Anonymous Anonüümne said...

ajupesu -- inimese mõjutamine vaimse või füüsilise surve avaldamise, järjepideva veenmise või reklaami teel (EKI Sõnaveeb).
Priit, võiksid Sa seletada, milles see vaimne või füüsiline surve laskesuusatamise ülekannete juures avaldub? See praegune jutt on selline väiklane irisemine, kus igast silbist paistab välja kadedus ja isiklik kibestumus -- samas Sa võid ju järjepidevalt viriseda kuid laskesuusatamise ülekanded on põnevad ning vaatajaid jagub nii telerite ees kui kohapeal piisavalt. Laskesuusatamine on populaarseim talisport Euroopas.
Aga eks iga siga leiab pori kui hästi otsib.

last-not-least -- mida siis Priit asenduseks ka pakuksid? Kordusena eelmiste Tartu maratonide ülekannet või ülevaadet wannabede poolsest Estoloppeti maratonideks valmistumisest? Ja seda tundide kaupa?
Täna (23.01) päevane Postimehe peamine spordiuudis oli muuseas see, et mäesuusatamise olümpiavõitja sattus miskil kohalikul peol joobes peaga laamendama (https://sport.postimees.ee/7944085/kolmekordne-olumpiavoitja-kaotas-peol-enesevalitsuse-politsei-pani-mehel-kaed-raudu) ja praegu leiab topist uudise, et kusagil Aafrikas käperdasid miski spordivõistluse turvatöötajad naisi (https://sport.postimees.ee/7944779/video-skandaal-suurvoistlusel-turvatootajad-kaperdasid-naiste-rindu). Spordiajakirjandus par excellence, ei saa kurta.

 
At 22:04, Anonymous Anonüümne said...

Mõni võiks err-i "blogis" kribada. Aga ollakse siin kohe valvel.

 
At 22:33, Anonymous Jaanus kunts said...

to 15.42

Aitäh olemast mu suurim fänn, kiidan!!!
Äkki teeks koos lõuna ja räägiks meestejutte?
Kuna leidsid internetist 11 aastat vana loo , siis ilmselt leiad ka mu numbri, võta ühendust ja arutame seda, mis sa siin niisama anonüümselt sipled, endal ammu pea vee all!

Jaanus Kunts

 
At 23:36, Anonymous Anonüümne said...

Pulleritsul on õigus.

 
At 08:34, Anonymous Vetle Landmark-Telemark Kristjansen Amundsen Böö said...

Ma küll ei saa aru, kust eile õhtul siia pärast AKd kirjutaja arvates lööb välja kadedus ja kibestumus. Lugesin veel kord läbi ja nägin selgelt, et PP kiidab kõigi peamiste reporterite tööd, mõlemat Tiislerit ja Aderit. Kade ja kibestunud inimene nii ei tee. Küll aga saan ma aru sellest, et juhtida tähelepanu laskesuusatamise aastatepikkusele ülekajastamisele ja seda veel olukorras, kus Eesti sportlased pilti peaaegu ei mahu. Nägin ka nädal tagasi seda AK spordiuudiste pikka lõiku Tandrevoldist ja imestasin, et miks meile küll seda õhtu kõige olulisemas spordisaates näidatakse.

 
At 09:02, Anonymous Anonüümne said...

Palju asju hakkab Eesti spordi juures vastu. Teeseldud jalgpalli vaimustus. Eesti rahva psüühika ei sobi jalgpalliks. Delfis on artikkel miks ei ole korvpalliklubides säravaid leegionäre. Korvpall on äri, neid leegionäre ostetakse ja müüakse. Provintsi klubid hakkasid olema juba nagu Dallas Maveriks - 2 valget ja 10 musta meest. Minge perse head kaasmaalased, Eesti ei ole ameerika. Pullerits pane neile kõigile litakas ära.

 
At 09:20, Blogger Priit Pullerits said...

Korvpall ei huvita juba ammu, õnneks seda ka üle ei kanta. Kui kantaks, oleks põhjust sellele veel kõvem litakas anda, kui laskesuusauputusele. Korvpallis paljudel klubides suur osa koosseisust vahetub iga aasta, treenerid vahetuvad, mõned mängijad vahetuvad keset hooaega, pole isiksusi, kes klubi veaks ja huvi tekitaks, nagu vanasti. Isegi ime, et publikut veel saali tuleb, ja mitte vähe, aga eks inertsist ja vanast harjumusest ning soovist kellelegi kaasa elada, kuigi tunnistan, et mittenoorte inimeste puhul on mul fänlusest raske aru saada - inimene peaks ju millalgi küpseks saama, tatikaeast välja kasvama nii vaimselt kui emotsionaalselt. Aga tuleb leppida sellega, et ei saa kõiki mõõta ühtemoodi minu kõrgete standardite järgi.

 
At 11:39, Anonymous Anonüümne said...

To 9.20. Aga mis siis huvitab või mida sealt meediast üldse vaadata, kuulata? Sõjapropagandat ja lapselikku haukumist venemaa suunas, kuidas ta kohe kohe kokku kukub, kui saamatu ja hädine ta on ja milliseid ime tegusid teevad ukrainlased. Kas see sisutu mula ei aja oksele? Või tundub huvitav ja asjalik nende täielikult läbikukkunud "saasta süstide" teema, mida ikka ja jälle üritatakse taas lõkkeks puhuda? Minu arvates oleme me uudiste vähese objektiivsuse ja tõepärasuse tõttu jõudnud tagasi n liitu. Mingi Putini tulek või mitte tulek ei muuda enam midagi. Rahval pole vahet, kes nende seljast 7 nahka nöörib, kas "omad" või vaenlased. Telekast pole peale spordi ja loodussaadete absoluutselt mitte midagi vaadata. Olgu siis lohutuseks jalgpall ja laskesuusk, sest rahvale on vaja ka tsirkust.

 
At 11:41, Anonymous Anonüümne said...

Paistab, et siinse blogi omaniku ja paljude lugejate arvates on spordi näitamine TV-s täielik jama!
Käib vaid üks halamine ja vingumine, kui halvasti ETV sporti kajastab, aga mitte mingisuguseid konkreetseid parendusettepanekuid, et mida ja kuidas paremini teha, siit ei leia. Lahendus on lihtne - kõikidel teleritel on võimalus kanaleid vahetada või üldse välja lülitada. Kui midagi huvitavat minu jaoks vaadata pole, siis nii ma teengi. Laskesuusatamise (ka kahevõistluse ja Eurospordist ka murdmaasuusatamise) võistlusi vaatan alati suure huviga. Rõõm on muidugi suurem, kui eesti sportlastel hästi läheb. Kui neil ka halvasti läheb, on emotsioonid ikkagi kätte saadud.
Reporterite eksimusi tuleb ikka ette, sh ka nn ekspertidena kommenteerivatel endistel sportlastel, aga sellistest nüanssidest ma oma vaatajaelmust reeglina küll rikkuda ei lase.
Ärge olge nii pahurad.

 
At 12:11, Blogger Priit Pullerits said...

11:41, teleril kanali vahetamine või teleri kinni keeramine ei aita. Ülekanne kuskilt Euroopa laskesuusakarussellilt käib edasi sellest sõltumata ja raha selle näitamiseks kulub edasi. Kuna laskesuusatamine on ERRi ekraanil, on see maksumaksja raha, mis kulub. Liiati on sama pilt kättesaadav ka Eurospordi kanaleil, mis on kõigile samuti kättesaadavad. (Siin ju paljud räägivad, et ei taha eestikeelseid kommentaare.)

Nüüd on edasi küsimus, mis tuleneb juba ERRi seaduse vaimust: kui tasakaalustatud ja mitmekülgne on ERRi vahendatud pilt spordist, kui sealt tuleb talv läbi peamiselt ainult laskesuusatamist? Kas meil muid alasid ei olegi? See on ju päevselge, et pilt on temaatiliselt kaldu, ühe ala poole massiivselt kaldu - ja oleks see siis ala, kus eestlased on edukad, siis ma ei võtaks sõna, vaid pooldaks selle näitamist. Kuid nii see ei ole, ei ole olnud aastaid, ometi läheb laskesuusatrall muudkui edasi. Veel kord: loodav pilt sellest spordist, mis peaks olema meile oluline, ei ole sugugi tasakaalus ega mitmekülgne. Ehk nagu sissekandes ütlesin: käib laskesuusatamise teemal ajupesu: vaatajaile avaldatakse järjepidevalt vaimset survet, nii ülekannetes, uudistesaadetes kui vaheklippides, veendakse ja reklaamitakse, et laskesuusatamine on A ja O. Ja nagu siit näha, siis paljud ongi selle konksu alla neelanud ja seda uskuma jäänud. Mina, kes ma olen kriitilisem meedia tarbija, mitte.

 
At 12:41, Anonymous Anonüümne said...

11:41 -- õige, just nii see ongi.
Laskesuusatamine on põnev spordiala ja seda on huvitav vaadata isegi siis, kui eestlased esikümnes ei ole.

Priit 12:11 -- tühi vingumine ja virisemine on Eesti rahvussport, jõudu ja jaksu selle kajastamisel ja propageerimisel. Ütled, et See on ju päevselge, et pilt on temaatiliselt kaldu, ühe ala poole massiivselt kaldu - ja oleks see siis ala, kus eestlased on edukad, siis ma ei võtaks sõna, vaid pooldaks selle näitamist.. Konkreetne küsimus, mida nii siin kui erinevates eelnevates postitustes ja kommentaarides on korduvalt küsitud ja millele Sa järjekindlalt ei vasta -- mida peaks ERR laskesuusatamise asemel näitama, et pilt ei oleks ühe ala poole kaldu? Kui Sa sellele küsimusele vastata ei oska ega taha, siis oled üks hale vingats, kes ainut ise arvab, et on miski arvamusliider ja kriitiline meedia tarbija.

P.S. mulle laskesuusatamise ülekanded meeldivad, vaatan alati kui võimalik. Olen samuti maksumaksja ja väga tänulik, et ERR pildi ja emotsioonid koju kätte toob.
Eesti sportlastele tasub alati pöialt hoida -- nii siis kui nad pjedestaalil seisavad kui ka (ja eriti) siis, kui neil nii hästi ei lähe. Põhimõte, et sportlasi (ja üldse inimesi) tasub hinnata ja neile lippude ja lilledega vastu minna ja reportaaže teha vaid siis, kui nad tipus on ning ülejäänud juhtudel tuleb nad kas maha vaikida või lausa mutta tampida on hale.

Jõudu kõikidele Eest sportlastele, nii neile, kes tipus kui neile kes tipu poole püüdlemas!

 
At 12:42, Anonymous Anonüümne said...

Põnevat Antholzi naiste ühisstardiga sõitu jälgis ERRist 110 000 spordihuvilist, seda on sama palju kui vaadatakse telest Reporter+'i (Kanal 2). PP Moabi videosid vaatab heal juhul paarsada inimest.

https://www.kantaremor.ee/nadala-top-30-vaadatavamat-saadet/

 
At 13:03, Blogger Priit Pullerits said...

12:41, et mida muud näidata? Millal snuukerit näidati viimati? Ma ei pea silmas seda EMV finaalmängu, vaid suuri turniire üle maailma, ja nagu ma olen aru saanud, siis meie snuukrimehed on kohati märksa edukamad kui laskesuusatajad.
Murdmaasuuska ei ole ka ammu näinud, ehkki seal saadavad kohad 50. kandis pole põrmugi kehvemad, kui laskesuusatajate kohad 60. kandis.
Praegu käib Austaalias tennis, sel alal oli meil hiljuti kaks põhitabeli tegijat (üks küll selline, kes ei saa aru, et Venemaa on agressor ja Ukrainale tungiti kallale), aga millal meil tulevad ülekanded maakera kuklapoolelt koos omakeelsete kommentaaridega?
Meil on noori mehi, kes kohe-kohe astuvad F1 lävele, aga no ei näita ETV F1. Miks küll?
Ja ärme unusta hokit, kus meil on oma mees Euroopa tasemel ja Eesti maailmas kolmanda kümne keskel. Ja nagu aru saan, siis eestlaste kohad polegi enamikule tähtsad, nii et palun näidata NHLi, mida mujalt, nt Eurospordist ei näe. Muide, kas hoki ei too rohkem rahvast tribüünidele kui kohalik laskesuusk ja murdmaa Eestis kokku?
Curling! Kuidas ma küll curlingu sain unustada! Siin oli ju meie segapaar maailma päris tipu lähedal või tipus.
Talvised sisekergejõustikuvõistlused oleks ka põnevad, seal isegi eestlased mõnikord tegijate seas.
Korvpalli ei mäletagi, millal viimati üle kanti. Aga tribüünid rahvast täis.
Näidata, seega, oleks maa ja ilm, 12:41, aga ikka ainult laskesuusk ja laskesuusk...
*
Moabi videod on mul tehtud iseendale. Youtube'i panen seepärast, et kes teab, äkki tahab mõni enne üle vaadata, kui sinna sõitma läheb, saab aimu, mis ees ootab. Isegi kui vaatajaid oleks null (peale minu), teeks ma neid ikka. Need ongi, nagu ütlesin, iseendale, mitte vaatajanumbrite kogumiseks, sest seda vajadust ega kohustust mul pole, reklaami ma sinna ei müü ja reitingute pärast kellegagi võitlema ei pea.

 
At 13:05, Anonymous Anonüümne said...

Priit, 12:42 on toonud välja faktid.
Võrdluseks, nagu mainitud Sinu videode vaatajanumbrid -- https://www.youtube.com/@priitpullerits3436

Nüüd Sa tuled kindlasti ja väidad enese õigustamiseks, et see 110 000 inimest ei määra midagi, need ongi need ajupestud tegelased...

 
At 13:06, Anonymous Anonüümne said...

Aiaiai, sigavalus laks blogipidajalt kõigile neile, kes siin kirevad, et miks sa konstruktiivne pole ja "mida peaks ERR laskesuusatamise asemel näitama, et pilt ei oleks ühe ala poole kaldu?"

 
At 13:22, Anonymous Anonüümne said...

Priit, way to go:

9:02 -- Korvpall ei huvita juba ammu, õnneks seda ka üle ei kanta. Kui kantaks, oleks põhjust sellele veel kõvem litakas anda, kui laskesuusauputusele.
13:03 -- Korvpalli ei mäletagi, millal viimati üle kanti. Aga tribüünid rahvast täis
Hämastav meelemuutus (et mitte öelda tuuleliplus) paari tunni jooksul...

Tennises pole kahjuks Austraalias (ega ka tipptasemel) konkurentsis enam ühtegi eestlast, F1 puhul tead isegi, et eestlase jõudmine F1 auto rooli on kordi ja kordi vähem tõenäoline kui see, et mõni eestlane laskesuusatamise või murdmaasuusatamise maailmakarika sarja võidab. Seal määravad raha ja turg ja auditoorium, ühtegi neist Eestis F1 sarja jaoks ei ole.
Murdmaasuusatamine on kadunud spordiala -- publikuhuvi langeb kuna tegemist on suht igava spordialaga, osalejate arv väheneb aasta aastalt (võrdle startijate arvu IBU MK etappidel ja IBU karikasarjas ning vastavalt FIS MK etappidel ja Skandinaavia karikal). Lisaks Eesti suusatamise maine on paraku mutta ja maa alla tambitud ning see ei parane enne, kui ESL leiab endas jõudu ja mune, et mõni mees, kes ei ole julgenud ei Austria kohtus ega Eesti avalikkuse ees oma tegusid selgitada, kõikidelt Eestis toimuvatelt võistlustelt eemale hoida.

Seniks naudime laskesuusatamist -- üht põnevaimat ja vaadatuimat talispordiala, arvaku Priit oma kibestumuses ja väikluses sellest mida tahab :-)

 
At 13:33, Anonymous Anonüümne said...

Kas keegi osav leiab siia viimase taliolümpia ülekannete vaadatavuse numbrid, alade kaupa?

 
At 13:53, Anonymous Anonüümne said...

Üks ajupesu meetod on kordus. PP Moabi YT videod näitavad, et kordustest, mida topitakse nõrgalt seotud postitustesse, jääb üksi väheks.

 
At 14:17, Anonymous Anonüümne said...

Keegi ei laidagi laskesuusatamist, jutt käib sellest, et kommentaatorid on aastate jooksul jäänud ebaproffesionaalseks, arengu asemel on taandareng. Vanema Tiisleri intervjuud muutuvad järjest lapsikumaks ja totramaks ning noorema Tiisleri hädine võõrkeeleoskus paranemise märke ei näita.

 
At 14:32, Anonymous Anonüümne said...

Eesti sportlastele tasub alati pöialt hoida ja kaasa elada. Praegu on kõige valusam ja ebaõiglasem teiste sportlaste suhtes see, et nad on sisuliselt unustatud. ERR on oma suva järgi väljavalinud ühe spordiala ja selle sportlased, kes sisuliselt on staariks tehtud olenemata nende kahvatutest ülesastumistest. Meie väikese rahva juures ei vii need argumendid kuhugi, millega põhjendatakse ühe spordiala sellist jõulist esiletoomist teles. Muidugi on sellist võistlemist rahval huvitav vaadata, meenutab veidi isegi tsirkust. Ja ajupesu tekib iseenesest kui miskit koguaeg korrata, selles on Priidul õigus.

 
At 17:02, Anonymous Anonüümne said...

Ei nurisegi laskesuuskamise näitamise üle, aga võiks olla muudki ... Ses mõttes tänud ETV2-le, kes suusaorienteeerumist näitavad (kuigi rahastamine on tänu orienteerujate annetustele), erinevaid alasid võiks rohkemgi olla ja olümpiaala staatus ei ole üldse oluline.

 
At 18:02, Anonymous MargusM said...

Olgem ausad, ega Priitu tegelikult spordi telekast vaatamine väga huvitagi see juba ammu selge, kiunub niisama. Võiks alustada Pm spordiosakonnas korra majja löömisest.
Päise teemasse ka, nn talispordina võiks ETV näiteks näidata cyclocrossi maailmakarika etappe ja kõigile teadmiseks et 2 ndl pärast on ka MM tulemas!

 
At 18:20, Anonymous Anonüümne said...

Postimees olümpia ülekannete soetamisega läheb küll epic failina ajalikku!
Kerge värin ja ärevus juba sees, mil Kaljuveeri jälle näeb.

 
At 19:00, Anonymous Anonüümne said...

Tegelikult võiks rahvustelevisioonis rohkem Pulleritsu näidata. " Eneseületused Moabis". See võiks olla kohe seriaal mida näiteks laupäeva õhtul näidata. Oleks sporti ja draamat. Siis oleks kõigel huvitav vaadata Pulleritsu treeningid oma nimelisel ovaalil. Pidevad rekordi parandused,teistest harrastajatest möödumised jne. Huvitavad võiksid olla veel eri aegadel hangitud traumad, st kõik kukkumised ja kraavisõidud aegluubis filmituna. Ma ei tea kui paljud oleksid sellise saate valikuga päris rahul, aga üks on kindel Pulleritsu sulest ETV ja selle kommentaatorite aadressil enam kriitikat ei tuleks.

 
At 19:01, Blogger Priit Pullerits said...

Cyclocross - tule, taevas, appi! Ajuvaba! Ainuüksi see, et käib mingil paarikilomeetrisel ringil tiirutamine, kus suured porised kohad, kus võib külili käia - mis seal vaatamisväärset on?! Kole spordiala, käib enda ja rataste lõhkumine, pinnase purustamisest ma ei räägigi. Kiirused väikesed, jõuga kangutamine, ei mingit lennukust, ei elegantsi, mitte midagi sellist, mis sporti ülistaks. Proletaarne mudamaadlus, ütlen ma.

 
At 19:04, Anonymous Anonüümne said...

Isiklikult olen kade soomlaste peale: nende Elian Lehto saavutas kuninglikul Kitzbücheli kiirlaskumisel kaks 11. kohta (toimus kaks eraldi võistlust). See on hoopis teine tubakas kui laskesuusatamine.

 
At 19:06, Blogger Priit Pullerits said...

Ainult mitte ühte, palun - mitte mingit saadet mingitest rattasõitudest Moabis! Esiteks, kes tahab seda ise kogeda, mis seal on, mingu kohale, sest ükski telesaade, ka proffide tehtu, ei anna olustikku ja tunnetust edasi. Küsige Laidveelt, kui ei usu! Või prof Piirimäelt. Teiseks, kõik need saated, kus minnakse reisile, et äkki saab pulli - raske žanr. Tasemel on Jõekalda ja Margna, kes teevad asja mõnuga ja saab nalja, ning mõned Laisaare saated. Ülejäänud on puhas kräpp. Nii et säästkem eesti paljukannatanud rahvast ja ärgem tehkem mitte kunagi neile mingit telesaadet, kus saavad pilti Pullerits, Moab või mis tahes muu koht!

 
At 19:25, Anonymous Anonüümne said...

Ärge olge nii tagasihoidlik. Lisage Moab-sarjale mingi võsapetsilik asskicker või sotsiaalporno ja te teete ERRi laskesuusatamisele kõrge kaarega ära.

 
At 20:56, Anonymous Anonüümne said...

Toetan sarja "Rattaga Moabis!" Kaaskommentaator intervjueerija peab olema Tõnis Niinemets. Tuleks terav, kuum ja vürtsikas päeva nael. Edetabel langeks nende ees.

 
At 23:10, Anonymous Anonüümne said...

Niinemets- pudikeelne kokutaja. Kellele sellist vaja läheb?

 
At 08:10, Anonymous Anonüümne said...

Tegelt on asjas jumet, kui Priit Tõnise Moabi kaasa võtaks. Üks oleks asine teejuht ja teine hoiaks tuju üleval. Mu meelest oleks sel tandemil täitsa jumet. Niinemets ju sõidab rattaga küll, 2022 Pandivere rattasõidul lausa kümnes koht. Iseasi, kas Priit viitsib telega jamada. See tähendab ju mingi võttemeeskonna kaasavedamist, aga kas nondest on oma tränaga kuskile Moabi kividele kolistama minejat?

 
At 11:42, Anonymous Anonüümne said...

Aga kui Priit passib, siis kelle võiks Tõnisele ja võttemeeskonnale kaasa sokutada, et tuleks huvitav ja sisukas Moabi virtuaal atlas? Tüüp peab olema tuntud ja suutma sõtkuda ratast, jutt peab jooksma ja see ei tohiks olla selline Kuntsi moodi tahumatu jutt siin blogis. Võiks ikka peenem värk olla. Vanuse klass tuleks ka paika panna, et kas pensieellane või noor ja uljas. Ise eelistaks mõnda nooremat näitsikut, kasvõi ilmatüdrukut või mõnda värsket nägu spordireporterite seast. Laulutüdrukud ja näitlejad on muidugi kindla peale minek.

 
At 18:25, Anonymous Anonüümne said...

Ebasportlik Betlem nõustub Pulleritsuga ja väidab, et laskesuusatamine sobitub hästi valitsejate sõjapropagandaga. Edasi solovjovlased!

 
At 21:30, Anonymous Anonüümne said...

Kunagi kui kanti üle murdmaasuusatamist, siis oli see meeletult põnev, kuigi oma võistlejaid seal polnudki(80ndate esimene pool). Ja no laskesuusatamine on vast kõige põnevam ala üldse, kus igal hetkel võib kõik muutuda. Ja seda näitab ka vaatajate hulk. Pole vaja ajada soga mingitest marginaalsetest aladest ja nendega võrrelda. Snuuker, no paneme sama sagedusega snuukri ekraanile ja kommentaatorid taha ehk algatame "ajupesu". Mis te arvate, mis see vaatajate arv oleks? 1000? 10000? Vägisi tekib tunne, et kas on üle võetud või liiga vähe võetud, aga päris normaalne see jutt ei ole...

 
At 16:20, Anonymous Anonüümne said...

Pullerits saab ERRilt litaka vastu.

https://www.err.ee/1609234521/rivo-saarna-ajupesu-priit-pulleritsu-moodi-minu-arvamus-ja-vale-arvamus

Mis puutub paralleeli toomisel Solovjoviga, siis see pole veel midagi. Hiljuti ühte ebamoraalset treenerit õigustades võrdles ta osasid spordiajakirjanikke ei rohkem ega vähem kui wagnerlastega! Mõõdutunne on lahkunud, jäänud on vihast vahutav vanemtoimetaja arvamus.

 

Postita kommentaar

<< Esileht