teisipäev, jaanuar 16, 2024

Pullerits: Olge valmis sekeldusteks - fluori keelustamine Eesti maratonidel on läbimõtlemata!

Küllap märkis õigesti üks eelmise sissekande järel kommenteerinu, et «üleöö on ilmunud ka Viru maratoni juhendisse flooritemaatine lõik». (Õige on siiski fluor: keemiline element järjenumbriga 9, mis inimkehale, nii limaskestadele kui ka nahale, mõjub söövitavalt.) Kuid olgem siiski täpsed: Estoloppeti sarja tegevjuht Kunnar Karu teatas mu eilse küsimuse peale, et tegi oma meeskonnaga fluori teema kohta lausa väikse uudisnupu. Palun tutvuda tüvitekstiga!

Lisaks mainis Karu, et ka kõikidest Estoloppeti maratonide juhendist leiab punkti, et fluorimäärded on keelatud (punkt 3), samuti Tartu maratoni juhenditest.

Huvitav, kas ja mil määral seda Eesti suusamaratonidel ka kontrollitakse? Keelata ju fluorimäärded võib, aga kui ei ole kontrolli, siis on selge, et paljud hea koha nimel, aga mitte sportlasteks klassifitseeruvad või eliiti kuuluvad sõitjad, ignoreerivad keeldu. Loota, et osalejad puhtalt südametunnistuse järgi ei pane fluori alla ka siis, kui kontrolli ei ole, on sama naiivne, nagu loota, et koolis hakkavad õpilased ilma sunni ja karistuse hirmuta (hinne kaks ja suvetöö) korralikult õppima.

Mind ei veena ka see, et fluorist loobumine on nii suur ja arvestatav keskkonna- ja loodussääst, et peaksin selle nimel suusasõidumõnust, st heast libisemisest loobuma. Jutud väidetavalt korralikest fluorivabadest määretest ei veena samuti – palun tõendeid! Pealegi, näiteks autoga Tartust Viru maratonile kohale sõitmine on kindlasti palju-palju suurem keskkonna saastamine, kui paar milligrammi fluori kellegi suuskade all. Fluori keelamine on ebaproportsionaalne meede olukorras, kus on palju suuremaid keskkonnale ja üksikisikuile kahju tekitavaid asju, millega keegi ei tegele. See, et piltlikult öeldes võideldakse sääsega samal ajal, kui me ümber luusib mingi kiskja, on nii ebamõistlik, et tekitab paratamatult tervemõistuslikus inimeses vastuseisu.

Samuti ei veena argument, nagu oleks fluori vaja keelata seetõttu, et suvaline Jüri, kes seda garaažis suuskadele alla paneb, ei oska end kaitsta ja kahjustab enda tervist. Aga kui palju on veelgi rohkem tervist ohustavaid tooteid, alates ilutulestikust ja lõpetades tulirelvadega! Fluorimäärde ostjale saab ju samuti anda kaasa juhise, mis moodi määret kasutada, ning vajadusel müüa koos fluorimäärdega ka respiraator, kaitseprillid ja ühekordsed kummikindad.

Olen täiesti nõus Karuga, kes nentis, et fluorimäärete keelustamist on alustatud valest otsast. Miks neid siis endiselt müüakse, kui need keelatud on? Miks keelustatakse nende müük alles tulevast aastast, küsis Karu ja küsin minagi. Absurd ju! Keelame kasutamise ära, aga toodame edasi?!

Edasi: kust põrgu päralt peab võitjale poolteist kuni kaks tundi kaotav päntajalg või suusasahistaja teadma, kas sel määrdel, mille ta kuuri nurgast või garaaži riiulilt leidis või sõbralt sai ning suuskadele alla tõmbas, on fluori sees või mitte, kui määre pärineb näiteks ammustest varudest? Pole tal selle kohta aimugi. Ja siis võetakse pühapäevasuusataja, kes tuleb rahulikult seltskonda, loodust ja liigutamist nautima, lihtsalt maha. Mis te arvate, mida see inimene selle diskvalifitseerimise peale ütleb, arvab ja teeb? Tahab ta veel kunagi üldse mingile suusamaratonile tulla?

Oletame, et lähebki nii, nagu kirjas Estoloppeti uudises, et enne starti või pärast finišeerimist kontrollitakse eliidi, mitte rahvasuusatajate suuski. Aga kust läheb harrastaja ja eliidi ehk selle piir, kes allutatakse kontrollile ja kes mitte? Määrab seda FISi litsents? Või jookseb piir 12. koha juurest? 50. koha juurest? 100. koha juurest? Tunnise kaotuse juurest? Karu tunnistab, et tema ka ei tea, kus see piir on. 

Ütleme, et lähete sõitma teise saja algusse, aga piir läheb 100. koha juurest, kuid asjaolude kokkusattumisel tulete 99. kohale (kusjuures sinna jõuate tänu sellele, et erinevalt kindlalt esisajasse sõitjaist olete saanud kasutada fluori, sest teist sada ja tagumisi meie hüpoteetilises näites ei kontrollita) ning siis kutsutakse teid kontrolli ja võetakse maha.Teisisõnu: tulite maratonile rahvasuusatajana, aga muutusite tulemuste järgi üleöö sportlaseks – no tere talv!

Küsimus on ka selles, kas Eestis on üldse suuskade all fluori kontrollimise võimekust. Karu ütles mõistatuslikult, et selleks tarvilikke seadmeid on Eestis nähtud (jah, teame, äsja Otepääl ju tühistati fluori tõttu Soome nelja suusataja tulemus), aga tunnistas, et statsionaarselt kolme masinat tema teada pole.

Küsimusi on palju, nagu näete. Tunnistan, et mõned mu küsimused võivad mõjuda ka kiuslikuna. Aga ei ole seda. Sest kui hakata midagi reguleerima ja kedagi karistama, peab olema kõik pisiasjadeni lõpuni läbi mõeldud ja selge ja osalejaile aegsasti teatavaks tehtud, mitte et hakkab koha peal kellegagi vaidlus, kas ta on eliit või mitte (ka mõned harrastajad suudavad sõita esikümnesse!) ja kas peab suvaline inimene, kes tuli metsa alla jalutama, mitte kellegagi võistlema, andma oma suuski, isiklikku vara, kellelegi kontrollida või mitte.

Fotod 1-3: Fluori testimise ala Ruka MK-etapil mullu novembris. Fotode autor: 1) Jussi Nukari, Lehtikuva/SIPA/Scanpix; 2) AFP/Scanpix; 3) EPA/Scanpix
Foto 4: Tartu kuulus määrdemeister Jaanus Kunts 2019. aastal fluoriga suuski määrimas, kaitsemask ees. Foto autor: Margus Ansu, Postimees/Scanpix
Foto 5: Kas tunnete ära, kus asub see suusarada? Foto autor: Kaarel Zilmer
Foto 6: Rait Konnov paigaldab suuskadele pidamisteipi. Foto autor: Urmas Luik, Pärnu Postimees / Scanpix
Foto 7: Suuskade määrimine 1. märtsi suusasprindi võistlustel Mõedaku spordibaasis 2014. aastal. Foto autor: Meelis Meilbaum, Virumaa Teataja / Scanpix

50 Kommentaarid:

At 19:51, Anonymous Anonüümne said...

Ega need keelud polegi reaalselt põhjendatavad. Autodele tulid kiiruspiirangud alles möödunud sajandi 70 aastatel tänu surmadele, ei ole kuulnud aga suusatajatest kes fluori mürgistusega oleks hukkunud. Radiatsioon ka tapab aga riik hakkab radioaktiivset elektrit seaduse päraselt legaliseerima. Viimase näite järgi peaks esmalt ikka keelama ära tootmise ja omandamise ja seejärel tarvitamise. Selge näide on prostitutsioon, mis on lubatud, kuid keelatud on ikkagi sutenöörlus ehk siis vahendustegevus.

 
At 20:18, Anonymous Anonüümne said...

Vastutustundlikel leheneegritel tuleb suusasõpradele selgitada, miks fluor ära keelati. Doping on spordis keelatud, kuid ravis vastavalt raviplaanile vajalik.
Kuidas suusablogis maratoonarid reageerisid, kui sai teatavaks, et finišis võidakse noid eriliselt hoitud rahvasportlasi dopinguproovi kutsuda? Kurram, oma uriini ei jaga ma mitte ühegi kitlimehe ega -naisega. Tulebki nood mentaliteedilt naabrist paremad panejad kontrolli viia, kasvõi turvameeste sunniga, et siis näha mis lontrustega on tegelikult pistmist. Ei massisuusatamine pole loodussõbralik, nagu Pullerits märgib: sadade autodega starti kimamine, hooldustraktorite heitmed, sporditoidu pakendi jäätmed jms. Maksud peale massispordile nagu ka suhkrule!

 
At 20:59, Anonymous Anonüümne said...

Aga jälle tekib küsimus, et kus läheb piir rahvaspordi ja tippspordi vahel?

 
At 21:30, Anonymous Anonüümne said...

Pole vaja siin mingit piiri tõmmata - valemängur on valemängur.

 
At 22:28, Anonymous Anonüümne said...

Täna Eestis kontrolliseade puudub. Pole teda Suusaliidul ega Laskesuusatamise Föderatsioonil. Osalejate aususe peale lootma jääda on selge enesepettus. Kui kontroll puudub, siis vahendeid ei valita. See on kindel.

 
At 22:51, Anonymous Anonüümne said...

Piir on seal kus on number, kel numbrit pole on rahvas, numbriga on tipp. Lihtne. Vaielda võib, et kas TRM on FIS tippvõistlus või rahvamatk. Rahvamatka võite teha niisama aga numbriga olete tippsportlased kes selgitavad välja taseme ja pärast vabandavad, et miks tase polnud parem, miks langus on sügavam ja tempo nõrgem oodatust, miks koht on nigel ja medaleid ei tulnud ning esisaja sisse ei saanud.

 
At 22:58, Anonymous Anonüümne said...

Ahoi suusahundid!

Esmalt kõigile head seda aastat ja peagi algavat Estoloppeti sarja!
Kuna sattusin üle pika aja taas Priidu blogi lugema ja teema üsnagi aktuaalne, siis minu mõtted on üsnagi konkreetsed:

1. Kõik mis on kunagi toodetud/toodetakse - tuleb ära kasutada, punkt!
2. Kui turul on kaupa millele on nõudlust, siis käsud ja keelud ei tööta, punkt!
3. Klubid, harrastajad ja teenust pakkuvad hooldefirmad - kes neile kulutatud
investeeringu kinni maksab, et lihtsalt need fluorimäärded seisma jätta või hävitada -
teema ei kuulu isegi arutlusele!
4. Et fluorist vabaneda, tuleb suusad läbi pesta, aga kuna mõõteriistad puuduvad, siis
reaalselt pole kindlust, kas said puhtaks või ikka mingid jäägid jäid??
5. Kui selle aasta Tartu Maratonil määrida harrastajate suuski, kes on sinna varasemalt 20x
fluoripulbrit lasknud alla panna, siis nad jääks testis 100% vahele, seega, tänase päeva
seisuga pole mitte mingit vahet, kas määrida fluoriga või ilma, kui varasemalt on suusk
kõvasti pulbrit saanud!
6. Ja et üldse mingi testimeetod päriselt aktuaalne oleks maratonidel, siis tuleks suusad
testida nii enne kui ka pärast võistlust ja kindlasti markeerida, lihtsalt finishis
kontroll pisteliselt on täiesti õigustühine ja ajuvaba, vahet pole kas oled sa 66 või
1666 kohal!

Minu seisukoht on järgnev: head suusasõbrad, kasutame need fluorimäärded kindlasti kõi ära ja küll mingi hetk nad igast määrdekohvrist ka lõpuks otsa saavad ja ka tootjad lõpetavad tootmise ja maaletoojad müümise!

Ja kui on reaalselt huvi, siis minu käest saab soetada selliseid rariteete, mida täna enam kuskil spordipoodides vb ei müüda jas kuskilt mujalt saada pole!

Libedat suuska kõigile ja naudime talve edasi!

Jaanus Kunts

 
At 23:14, Anonymous Anonüümne said...

Pulleritsult jumala õige jutt. Tegelikult on muidugi estolopeti maratonide auhinnafond on nii ahtake ja au ja kuulsus olematu. Samas muidugi mõne kohaliku suusamehe jaoks on see oluline summa pere eelarvesse. Inimesed pannakse raske valiku ette. Mõne jaoks võib see olla tõsine eetika kriis. jõutõstmises sisuliselt puudub dopingukontroll, see tähendab seda, et sul on valida, kas olla keskpärane ja naturaalne sportlane või süstida steroide kahjustada oma tervist ja olla eliit jõutõstja. Suusarajal on valik leebem, flooritatud suuskadega sõitmise kahju suusatajale endale on olematu ja ka keskkonna seisukohast lähtudes annaks suurema efekti kui lihtsalt lõpetada nende tootmine. Üks tekitab pisut peamurdmist. Miks neid määrdeid endiselt toodetakse ja milleks? Mida nendega teha? Panna kallis flooripulber alla, minna õhtul Piritale ´või Tähtveresse "panema"!´´´´´´´´´´´´´´

 
At 23:47, Anonymous Anonüümne said...

Ilusti liigendatult põhjendasite oma põhimõttelagedust, Jaanus Kunts. Loodetavasti on teie kunded eetilisemad kui teie.

 
At 00:08, Anonymous Jaanus Kunts said...

to 23:47

Ma olen nõus ja sul on kindlasti õigus!
Ja samas olen ka veendunud, et liigendid sinu aju tagasagaras on põhimõtteliselt lagunenud, ära rohkem peale võta, muidu jääd homme tööle hiljaks!

Jaanus kunts

 
At 08:51, Anonymous Anonüümne said...

Miks "ennast- kui keskkonda säästvaid valikuid" peab tegema ainult võistlustel samas kui treeningutel kasutamist ei keela keegi?
Kas võimalikud kahjud tekivad ainult FIS kalendri üritustel!?
Või ehk kardetakse et fluori kasutavad karvajalad hakkavad fluorita eliidi sõitjaid kimbutama?

harju loogiline

 
At 09:47, Anonymous Anonüümne said...

Siin üks mees kirjutas eespool, et võistleja info võiks sisaldada ka seda, kus on lastud suusad määrida. Kontrollijatel oleks ka lihtsam, millist seltskonda eelkõige kontrollida.

 
At 09:52, Anonymous Anonüümne said...

Igaüks kirjutab pastapliiatsiga endale otsaette: "Fluor" või "Fluor Free". Nii on veel lihtsam kontrollida. Krt. tehke parem trenni " väikesed ametnikud".

 
At 10:21, Anonymous Anonüümne said...

Ei mõista probleemi olemust. Käib mingi demagoogia ajamine, et see kahjustab keskkonda rohkem kui fluori baasil määre ja too kahjustab rohkem. Vaadake siis kogu rehkendust. Kui fluori ei kasuta siis negatiivne summaarne mõju keskkonnale on väiksem. Ei taheta siin ju ühte suusakeppi ära keelata või inimesi tagurpidi suusatama.

Kasutage olemasoleva ära ja ärge juurde ostke. Muud polegi vaja teha.

Kontrolli aspektist küsiksin, kas Estoloppeti esikolmik dopinguproovi annab? Kui ei anna siis on reeglite rikkumine nii või naa juba pikemat aega ausõna peal olnud.

 
At 10:27, Anonymous Anonüümne said...

Arvestades, et oli mitu aastat ette teada keelu kehtestamisest, on ilmselt floori varusid päris pikaks ajaks. Mõnel 10 aastaks või rohkem. Kunsti punkt 1 tagaks mitmeteks aastateks väga libedate suuskade ettevalmistamise.

 
At 10:47, Anonymous Anonüümne said...

Kuntsi 5. punkt. Kui määrdemehed on suusamehe suusad varasemate fluortiamistega võistlemiseks sobimatuks muutnud, siis kes on süüdi kahju tekitamises? Kahjutekitaja korvaku suusataja kahjud. Lihtsam saab see olema, kui aastast aastasse ühes määrdeboksis on kihvtitamas käidud.

 
At 13:20, Anonymous Anonüümne said...

Loota, et osalejad puhtalt südametunnistuse järgi ei pane fluori alla ka siis, kui kontrolli ei ole, on sama naiivne, nagu loota, et koolis hakkavad õpilased ilma sunni ja karistuse hirmuta (hinne kaks ja suvetöö) korralikult õppima -- nõtke sule ja erksa sotsiaalse närviga Postimehe vanemtoimetaja ja Tartu Ülikooli õppejõud Priit Pullerits on toonud avalikkuse ette ühe 2024. aasta suusatalve põletavaima küsimuse -- kas Eesti külavõistlusel võib loota osalejate aususele või peavad tuhanded suusahuvilised, kel sihiks 147. koht Viru maratonil leppimagi asjaoluga, et halastamatud petturid, kel toeks ahned ja põhimõttelagedad sporditarvete kaupmehed, kasutavad keelatud määrdeaineid ning nurjavad ausate suusatajate pingutused jättes nad lõpuprotokollis tahapoole 186. kohast.

Mis kõige traagilisem, asjaomased intantsid ei tee midagi selle katastroofilise olukorra lahendamiseks -- kultuuriminister Heidy (või vähemalt spordi asekantsler Tarvi) pole veel tagasi astunud, Riigikogu kultuurikomisjon ei ole nõudnud Riigikogu erakorralise istungjärgu kehtestamist arutamaks fluori teemat riikliku tähtsusega küsimusena ja ka Kadriorust, Trummi põiktänavast ja Kekkose rajalt kostub vaid kõrvulukustav vaikus. FIS, ESL, Estoloppet, klubi Tartu Maraton ning Eesti Veredopingu Liit -- te näete ja ei mürista... Isamaa ja selle suusatamine on hädaohus!

 
At 13:25, Anonymous Anonüümne said...

ERR-i Pavarotikesed ise mõne maratoni ka läbi sõitnud on juhtumisi?

 
At 13:36, Anonymous Anonüümne said...

Noh, kui maratoni korraldaja ise kodulehel kirjutab, et "kontrollitakse eeskätt eliidi, mitte rahvasuusatajate suuski", siis pole nagu erilist põhjust rahvasportlastel sel teemal ka väga pabistada. Määri millega tahad.

 
At 14:29, Anonymous Anonüümne said...

Pulleritsu suusameeste aususe teema on väga vajalik teemapüstitus. Milliseid epiteete me oleme kõik kuulnud ja lugenud suusatamise kohta - talvine laulupidu, terviseliikumine. Kui aga läheb sellesama õilsa suusamehe kontrollimiseks, tõmbuvad peopesad niiskeks. Kas dopingu või keelatud suusamäärde tõttu või mille tõttu siis? Määrdeboks lüpsab kuis saab, aga ei vastuta. Magedaid vellesid on veelgi - maratoni paigas on suusahuntidel suuski ja muud varustust pihta pandud. Mehed, see on kõike muud kui ühendav ja ülendav talvine laulupidu.

 
At 16:08, Anonymous Anonüümne said...

Toetame Pulleritsu tema võitluses suusahuntide laulupeo eest. Käed eemale määrdemeestest! Nemad on eesti rahva tõeline eliit.

 
At 17:50, Anonymous Anonüümne said...

Kas J.Kuntsil on ka legaalseid suusamäärimise pakette maratonile minejatele, milliseid määrdeid pakute?

 
At 18:01, Anonymous Anonüümne said...

Pavarotti jälle sõna võtmas..., pole nagu nädalavahetuste teema

 
At 18:42, Anonymous Anonüümne said...

14:29 ja 13:20 -- sotsialmeedia, Google ja ChatGPT ajastul on suusameeste aususe teema ning sellega seonduv karjuv ülekohus Viru maratoni 147. kohta püüdlevate tuhandete spordimeeste suhtes kulutulena levinud üle maailma.

Kohalikest instantsidest plaanib vastavasisulist avaldust EOK -- selle organisatsiooni siseeluga tuttav paljulapseline isa U. (nimi teada) mainis, et EOK jälgib olukorda murelikult ja kujundab varsti om arvamuse lähtudes olümpiahartast ja VTK normidest.

Eesti blogimaailmas tekitas teade fluorist tõelise tormi -- Priit Pulleritsu õpilane HBS (nimi teadmata) avaldas postituse, kus tõotab enam mitte kunagi kasutada fluoriga hambapastat ja nõuda kõikidelt poissmeestelt enne suudlemist alati tõendit fluorivaba juuksegeeli kasutamise kohta. Erandiks on V.L. mees R.T. (nimed kinnitamata).

Õõvastav mure Viru maratoni ja fluorivabade suusamäärete kohta on jõudnud juba Euroopa Liidu kõrgemetesse koridoridesse -- ajutiselt Brüsselis resideeruv arstiharidusega Ursula (nimi teada) plaanib kiirkorras vastavasisulise avalduse tegemist. Siseringist on välja lekkinud, et sel korral nõustub selle avaldusega ilma tualetti külastamata isegi Viktor Budapestist -- seda aga ainult siis, kui EU, NATO, PETA ja KAPO annavad talle garantii, et ei hakka kunagi sanktsioneerima Ungari guljašis traditsiooniliselt kasutatavaid salapäraseid naatriumi ja kloori ning vesiniku ja hapniku ühendeid.

ROK, CAS, SAS ja VAZ peavad konsultatsioone tunnistamaks fluori dopinguks. WADA plaanib kiirkorras lisada fluoriga hambapasta keelatud dopinguainete nimekirja ja karistada tagasiulatavalt kõiki olümpiamedalivõitjaid, kes alates 1896.a. mängudest on fluoriga hambapastat kasutanud. Hästi informeeritud siseringist on lekkinud info, et kaalumisel on ka tagantjärgi antiikolümpiate võitjatelt loorberipärgade tagasinõudmine.

Mõnevõrra üllatuslikult on ISW analüütikud tähendanud ka Venemaa osaliselt kattuvaid seisukohti fluori osas. Voova V.P. (tegelik nimi ja versioon teadmata) Musta mere äärses Gelendžikis asuva tagasihoidliku aiamaja keldrikorruse jäähallist teatas, et nii nagu Vene maailmal pole piire, pole ka Vene viinas kunagi fluori olnud. Üleüldse on fluor vaid anglosakside ja LGPT ringkondade väljamõeldis Vene rahva kangelasliku ajaloo mustamiseks. Ruskomnadzor ja riigiduuma on algatanud protsessi, et tunnistada Dmitri Mendelejev (nimi teada ja muutmata) välisagendiks seoses tema ebaseadusliku fašistliku tegevusega fluori (F, element nr 9 perioodilisuse tabelis) lisamisega omaloodud tabelisse. Kõik senised tabelid keelustatakse ning luuakse uus, välismaiseid analooge mitte omav keemiliste elementide tabel, kus on vaid Venemaale sõbralikud elemendid.

Viimased uudised sõltumatutest ja tundmatuks jääda soovivatest massiteabevahenditest kinnitavad, et fluorist ja selle lubatavusest TM pikal distantsil võib saada ka ookeanitaguste presidendivalimiste üks peateemasid -- nii on kinnitanud asjaga kursis olevad vilepuhujad Joe ja Donald (nimed muudetud, tegelikud nimed kahtlased).

Päeva lõpuks on saabund veel üks märgiline uudis -- tuntud nõiad T.K.ja K.M. (initsiaalid juhuslikud) kinnitasid üheaegselt, et neile ilmutas ennast teispoolsusest kodanik King, M.L. (nimi teada) sooviga tulla tagasi maa peale ja pidada kõne "Mul on üks unistus kuidas kõik suusahundid on suusarahva laulupeol ausad".

Kogu selles segaduses on rahu säiltanud vaid härrad Indrek K., Silver S. ja tundmatuks jääda sooviv teleajakirjanik ning koolitaja Hannes, kes plaanivad TM läbida omavalmistatud kasepuust suuskadel, mille määrdeks vaid isesulatatud kuusetõrv.

Usutavasti on Priidul nüüd piisavalt taustmaterjali, mille abil laupäevases Postimehes üks tõeliselt suur lugu kirjutada.

 
At 18:43, Anonymous MargusM said...

Kas Priidul on närvid läbi või lihtsalt vanadus lööb välja. On ammu teada et Fl saab olema keelatud, tõmmata sellest üles mingi paanikateema näitab ainult ajakirjaniku bs "meistriklassi". Kõigil asjaomastel on olnud aastaid aega kohaneda, nii määrijatel kui suusatajatel. Nüüd ja sellele vastusõdima hakkamine näitab ainult piiratust, kas peaks ka auto turvavöö, naelkummide ja kiiruspiirangute vastu hakkama protesteerima?
Midagi erilist sellest kiiruse vähenemisest ei juhtu, tipud kihutavad ja rahvasuusatajad naudivad lihtsalt natuke aegasemas tempos.
Määretega saaks lihtsalt- müüjad/tootjad peavad fl-määrded tagasi võtma ja ümbertöötlema! Ja ausale tagasitoojale võiks uue ja reeglitepärase potsiku tasuta vastu anda. Win-win.

 
At 19:12, Anonymous Jaanus Kunts said...

to 17:50

Veelkord - fluorimäärete omamine ja kasutamine pole keelatud, vaid keelatud on need FIS egiidi allolevatel võistlustel ja lisaks muudel võistlustel, kus on see keeld konkreetselt juhendis kirjas!

Aga vastuseks küsimusele - muidugi saame määrida vastavalt kliendi soovile, kas siis fluoriga või ilma!
Kui jutt käib ilma fluorita määrete soetamisest, siis neid saate täna osta igast spordipoest!

Jaanus Kunts


 
At 19:15, Anonymous Anonüümne said...

Priit...te olete väga harjumustes kinni, kuid soovitan viia vähemalt korra suusad Hannese kätte hooldusesse. Ta on tõesti mitmeid aastaid midagi uskumatut minu suuskadega TM-ks teinud ja seetõttu soovitan. Mees on nagu varjatud talent keda Poola rahvuskoondis isegi kutsus õpipoisiks.

 
At 20:04, Anonymous Anonüümne said...

Aitäh 18.42 toetava sõna eest. Ise olen juba paarkümmend aastat püüelnud Alutaguse maratoni 693. kohta aga see on kahjuks jäänud saavutamata. Isiklikest ja firmarahadest olen soetanud 28 paari Fishereid, Salomone ja Björndaaleneid eri värvides, aukudega ja ilma. + kepid, 23 kombet ja 15 paari saapaid – sokke. Pidin loobuma selleks oma Viimsi 8 toalisest häärberist kahjuks. Aga kehakaal on 132 – lt kilolt kukkunud 128 peale ja juba lähevad ka nr 68 number riided selga. Siin palju assjatundvaid suuskureid koos, äkki seletaksite mis need suusamäärded on, ja veel sihukeste keeruliste nimedega. Milleks neid kasutatakse, kas tuuletakistuse vähendamiseks suusamütsil?

 
At 20:44, Anonymous Anonüümne said...

Keegi habemik on jälle tsüklisse kukkunud...

 
At 21:45, Anonymous Anonüümne said...

Küll on ikka mõnel mehel kannatus ja teha selline pikk sisu mitteomav kirjutis valmis treida(18:42).
Veel suurem kannatus ja tahe on neil, kes selle lõpuni loevad....

 
At 22:19, Anonymous Anonüümne said...

Ai toode. Keegi õppis promptimise päris hästi ära. Vahtu tuleb nagu jakuzis.

 
At 22:42, Anonymous Anonüümne said...

Loodame et boss paneb litaka kõigile habemikele ja jakutsidele.

 
At 11:43, Anonymous Anonüümne said...

Flooripulbriga määrimine 45 raha.

https://www.facebook.com/groups/257206437666008/?hoisted_section_header_type=recently_seen&multi_permalinks=6898848573501728

 
At 12:08, Anonymous Anonüümne said...

Lollidelt tulebki rahad ära võtta. Oleks viitsimist, paneks isegi fluooriäri püsti. Profiidid on selles bisnisis jõhkrad, vastutus töö kvaliteedi eest null.

 
At 12:09, Anonymous Anonüümne said...

Mul FB ei ole, kes seda pakub?

 
At 13:40, Anonymous Anonüümne said...

Mis sest võlts-doktorist saanud on, kas ta ka TMiks suuski määrib? Pakub ka ikka floori kui küsida?

 
At 15:55, Anonymous Anonüümne said...

Tiisler seenior haistab täna laskesuusas Eestile medalit. Kui suured bossid kõik mööda lasevad ja Zahkna kõik alla laseb siis peaks kõrge koht garanteeritud olema. Selline loogika siis

 
At 16:30, Anonymous Anonüümne said...

Tjah, allalaskmises võib Tiisler haista oma medalit, ei rohkemat isegi selles!

 
At 16:55, Anonymous Anonüümne said...

Tiisler seeniori ilmeksimatult kindel väide: Zahkna täna 30 sees....

 
At 17:28, Blogger Priit Pullerits said...

Tahan kiita eile õhtul kell 18:42 väga vahva kirjatöö postitanud autorit, kelle looming on sama nauditav, nagu Mart Juure oma. Sellist asja annab välja mõelda! See on stiilne ja väljapeetud.

Sellele vastukaaluks tõsine lugu tänasest pärisspordirubriigist:

consssi võistkond The Prodigies oli CS:GO ehk Counter-Strike: Global Offensive arvutimängu European Pro League'i 2. divisjoni üheksanda hooaja matšis 2:0 üle MOUZ NXT'st.

Kellele sellist jampsi vaja on?! Täiesti mõttetu nimede mulin! Keda see kotib?

 
At 17:28, Anonymous Anonüümne said...

Paljudel harrastajatel on klassikaline tehnika nagu viienda klassi kehkatunnis - suusad ja kepid takistavad edasiliikumist.

 
At 18:19, Anonymous Anonüümne said...

Tore, et vähemalt uisutehnika on kõigil harrastajatel jumala laitmatu.

 
At 18:38, Blogger Priit Pullerits said...

17:28 ja 18:19, eile nägin õhtul Tartu dendropargis ühte nooremapoolset meest, kellel suurte ESTONIA tähtedega kiri seljal, läks klassikatehnikast 5 km ringil kõige järsemast tõusust ilusti sõites üles, ainult vaata ja imesta - see oli haruldus. Uisutehnika on tõesti enamikul kõver ja algeline, kangutav. Ega tehniliselt ilusti ja seega ökonoomselt sõijaid palju ole.

 
At 19:03, Anonymous Anonüümne said...

Ei saa aru millest te siin unistate mehed, eilset päeva otsite taga!
Lugege ikka uudiseid ja tehke järeldused- üle poole koolilastest on ülekaalulised, lõpetavad kooli ja on veelgi ülekaalulisemad, 30-ndates teevad uusi kaalurekordeid ja ei kvalifitseeru isegi kodumaad kaitsma! Kuid pöidlalihased on neil tugevad ja kiired, Postimehe tiim saaks neilt CS GO-s põske nagu Ameerika Samoa jalgpallis..
Niiet mingi suusatehnika võite endale annaalidesse pista!

 
At 19:32, Anonymous Anonüümne said...

Ikka vist anaalidesse tahtsid öelda, 19:03?

 
At 22:10, Anonymous Kägu, kehakultuurlane said...

Tore teada saada, et Tartu kandis ikka veel klassikatehnika viljelejaid leidub. Tallinnas ja harjumaal hakkab see vaikselt harulduseks muutuma. Olen viimastel kordadel vaadanud, et nii 10-15 ne uiskleja kohta tuleb üks klassik. On muidugi neid hübriid tehnika viljelejaid , kes lükkavad lausikut jäljes ja tõusud uisutavad. Ma väga ei kritiseeiks neid ülekaalulisi. Vaatan neid pisut kadedusega ja mõtlen, et küll sellised Rubenslike vormidega inimesed saaks alles trenni lõhkuda, kui vaid tahaks. Neil on nagu kaamelil hiiglaslikud energiavarud koguaeg kaasas. Olen oma elus tegelenud nii kaalust alla, kui teadliku kaalus juurde võtmisega. Ütlen, et kui alla võtmine nõuab ainult iseloomu ja on kättevõtmise asi, siis juurde võtmine on hoopis keerukam ja komplitseeritum. Vean kihla, et kui näiteks Pullerits tahaks 5 kilo juurde võtta, ei tuleks see lihtsalt, tingimusel, et ta jätkaks samasugust aktiivset ja sportlikku elustiili.

 
At 22:46, Anonymous Anonüümne said...

Väga tore lugemine, harva saab nii südamest naerda. Ära anda maratoni registeeringud, juurde saab ka määrimise, Maratoni põik 2, hoovi poolt, lasta 3 kella.

 
At 17:35, Anonymous Anonüümne said...

Suuskadega uisutamist üritavate kodanikega on põhijama selles, et nad lõhuvad klassikajälje ära.

 
At 17:37, Anonymous Anonüümne said...

Mis on võistluste eesmärk? Selgitada välja parim.
Mida muudab selles kohas fluor ? mittemidagi peale kõvatamise.
Kui keelataks ära suusad ja öeldaks, et edaspidi ainult tõrvatud tünnilaudadel siis oleks tulemus sama. Paremusjärjestus - kuni pole valemängijaid - sisuliselt ei muutu. Kilomeetriajad lähevad muidugi kehvemaks, aga mänguväli on kõigile sama.
Fluoriga määrimise asemel tuleks saada oma tehnika paremaks ja ökonoomsemaks ja võidab palju rohkem.
Vat kui veel noor olin siis libises visu poolplast ka niimoodi, et hirmus hakkas ja fluorist pold haisugi. Nühikisid seda kodus start vaha, triikraua ja ema tagant virutatud sukkpüksidega siledaks... Libises küll ! ;)

 
At 17:51, Anonymous Anonüümne said...

Nõrka suusameest ei aita ka doping. Lolli jutuga Tammjärv jäi ikka kehvaks. Nüüd teame, et oli ka petis, muidu oleks lihtsalt kehvapoolne. Fluori järele haarab ka eelkõige petis. Ta teab, kus seda peale määritakse. Isegi Kindrali taristu vajus kokku.

 

Postita kommentaar

<< Esileht