laupäev, jaanuar 20, 2024

Pullerits: Palun abi: millest räägivad suuskade peidetud sõnumid?

Veel eelmisel aastal mõtlesin, et need 350 euro eest soetatud klassikasuusad (fotol paremal), millega olin sõitnud ainult ühe Tartu maratoni, tuleb müüki panna. Klassikasõit tundus nii ebamotiveeriv, libistasin ainult nn uisku. Aga siis juhtus see, millest olen juba korduvalt kirjutanud: vabatehnika väändeliigutusest jäid põlved aasta tagasi nii valusaks, et doktor Leho Rips ütles otse, et minu eas on suuskadel uisutamine vastunäidustatud ning kui üldse suusatada tahan, siis tehku seda klassikatehnikas, sest seal on põlvede liikumine normaalne.

Tõepoolest, mõelgem loogiliselt: inimese põlv ei ole ette nähtud seda jõuga paremale-vasemale keeramiseks. Seda võib teha noorena, mainis dr Rips – ehkki ma ei välista seda, et ta mainis (täpselt ei mäleta, st pead ei anna), et noorpõlves põlvede väänutamine hakkab nagunii vanemas eas tagantjärele tunda andma –, aga küpses eas küll enam mitte.

Niisiis on «mäng» 180 kraadi pöördunud: kui midagi müüki panna, siis hoopis oma kuulsad auguga Fischerid, millega kaasnenud sõjahüüd «Hoidke eest, siit ma tulen!» kaigub küllap siiamaani üle Virumaa väljade, kus see lendu läks.

Sel kuul, kui saabusid käredad külmad, võtsin nood 350 euro eest ostetud Fischerid uuesti nurgast, et nendega suusarajal sina peale saada. Amatöörid võivad ju öelda, et ega suusal ja suusal suurt vahet ole, kuid nende tumedate Fischeritega on tunnetus sootuks teine kui kollaste, vanematega, millega olen sõitnud vähemalt poolteist, kui mitte lausa kaks kümnendit. Üksvahe panin need kollased Fischerid koguni müüki, vist 200 euro eest, ja üks noormees käis neid Tartu dendropargis isegi proovimas, ent loobus siiski ostmisest.

Milles on tumedate, uuemate Fischerite eelis? Siin käib koos hulk spetsialiste, kes taipavad kõike määrete omadustest, vaat et lausa hingeelust, niisiis ei valmista neile ilmselt mingit probleemi teistele huvilistele lahti seletada, mida tähendavad kõik need lühendid, numbrid ja sõnumid (vt kolmel ülemisel pildil; pildile klõpsates saate neid suurendada) tumedatel Fischeri suuskadel. Näidake, et te pole ainult tühja targutajad, vaid tõepoolest suusatamist tunnete!

Kellele eelnev ülesanne käib üle jõu ja mõistuse, neile siin lahendamiseks teine. Pole raske välja lugeda, et pilt vasakul on tehtud Tapal. Aga kas märkate, milline ebaloogilisus sellelt pildilt vastu vaatab? Üleilmses somes ehk sotsiaalmeedias käis osutus selle tuvastamine kõigile peadmurdvaks: õiget vastust ei laekunudki. Loodan, et siin blogis on terasemaid ja läbinägelikumaid lugejaid.

Fotod 1-4: Priit Pulleritsu klassikasuusad. Fotode autor: Priit Pullerits
Foto 5: Termomeeter Tähtvere spordipargi parkla kempsuhoone seinal näitab 21 miinuskraadi. Foto autor: Priit Pullerits
Foto 6: Tapa vana vaksalihoone. Foto autor: Priit Pullerits

24 Kommentaarid:

At 12:54, Anonymous Anonüümne said...

Kõvemad mehed sõidavad stiff'iga. Softi jõuab oma tehnikaga ka pühapäevasuusataja maha lüüa. PP on propageerinud siin paaristõugetega panemist, ja see, mis lörtsib ilusat klassikat pikamaasõitudel, on muret tekitamas nüüd blogiperemehele. Vahelduva sammuga sõit tekitab probleeme, nõutakse pidamist juurde, ei tea kas ka pidamisala pikendatakse. Samm peab suutma pidamisala lumele maha lüüa. Kas need suusad võivad olla endise Hiina suusakoondise treeneri vanad lumelauad, V.T.?

Tapa vaksali kell asub pargis.

 
At 16:10, Anonymous Anonüümne said...

Korrektse uisutehnikaga ei ole tegu põlvede väänamisega. Kehva tehnikaga on see küll tõsi.

 
At 22:19, Anonymous Anonüümne said...

V.T 18 ei tähenda teistele peale Vahuri mitte midagi.
Jäikus, FA:41-42 võiks vastata Priidu kaalukategooriale ~75Kg
Kulbi kõrgus(mm), HR:0.91 0.97 sobib isenesest tahke määrde jaoks küll, kuid nõrgema jala puhul tuleks määrdekihte rohkem alla laduda, pidamisala pikendamine võtaks lippe ära.
T.

 
At 22:25, Anonymous Anonüümne said...

Palju floofi Mati käskis määrida?

 
At 23:20, Anonymous Jaanus Kunts said...

to 22.19

Kiidan!!
Vähemalt keegi midagigi mõistab, rõõm kuulda!

Jaanus kunts

 
At 10:24, Anonymous Anonüümne said...

Kui seal Tapa pildi peal ei ole just midagi juurde photoshopitud, siis võiks olla kummaline see, et perrooonil rongi ootaja peab minema parki kella vaatama.

 
At 10:36, Anonymous Anonüümne said...

Kella asukoht on tõesti ebaloogilises kohas. Lisaks komplektalajaam pargis.

 
At 10:54, Anonymous Anonüümne said...

Pullerits ajab õiget asja.

 
At 17:46, Blogger Priit Pullerits said...

Tubli, 22:19!

Aga Tapa pildi ebaloogika käib siin ka üle jõu. See on näide sellest, et inimesed ei märka ilmselgeid asju, mis neil on silme ees, vaid tikuvad siis mõtlema igasugustele teooriatele.

NB sümmeetria! Kas see aitab nüüd?

 
At 18:37, Anonymous Anonüümne said...

Üks pink on lihtsalt ära varastatud, pole seal mingit ebaloogikat.

 
At 19:21, Anonymous Jaanus Kunts said...

Vasak 7, parem 6

 
At 20:24, Anonymous Anonüümne said...

2 laternat kellast vasakul eemal asetsevad optiliselt sürreaalselt.

 
At 09:21, Anonymous Anonüümne said...

Äge pilt. Suur hüljatud hoone on asub lumerööbastel liikujate teenindamiseks aga ei ole hoone ees kedagi hängimas, ega kedagi ka paaristõukeid vihtumas. Väga sürr.

PS, Kes see tark oli ja betoonist pingid pargi kella all rauast pinkide vastu vahetas nagu varasematel pargi pinkidel näha. Iseenesest on see ju hea kerge saak. Nagu näha PP pildilt, siis keegi kes pargist rööbastel mööduvat liiklust ei tahtnud kaugelt vaadata ongi ühe pingi perroonile lohistanud, sest mis on väga oluline, et kui oled kaaslasega ja tahate mugavalt istuda kõrvuti kätt hoides, silma vaadates ja mõnusalt seljatoele nõjatudes, siis perroonil sellist võimalust lihtsalt ei ole. Perrooni istumispaigad paaridele on väga ebamugava pleksiklaasist disainimata sirge seljatoega. Ilmselgelt on rämedalt kokkuhoitud.

 
At 09:28, Blogger Priit Pullerits said...

Õige vastus, 18:37!
Ka 09:21 osutab oma sõnavõtus õigele asjale.

 
At 17:15, Anonymous Anonüümne said...

Üks piltmõistatus veel.
PP pani 2 pilti Tähtvere ovaali peldikust. Ühel on suusad peldiku seinale toetumas, teisel enam pole. Kes võttis Pulleritsu suusad sealt? Õigemini, kus suusad on? Vaadake rahulikult 2. pilti ja kasutage loogilist mõtlemist.

 
At 19:04, Anonymous Harju Loogiline said...

😂 Liiga kõva pähkel, 17:15!

 
At 19:44, Anonymous Anonüümne said...

Oeh, las ma siis selgitan.
Enne, kui PP suundus ovaalile oivalise lippega suuskadega (fluor, mis muud), tegi kena foto vanadest Teppani suuskadest, et blogirahvale muljet avaldada. Termomeeter näitas peldiku seinal -12 külmakraadi - ideaalne suusailm. Suusasõit venis pikaks. Kui Pullerits lõpuks ringilt tuli, oli mitmeid kilomeetreid sõidetud, aega oli kulunud tunde, termomeeter näitas nüüd sümmeetriliselt -21 kraadi pakast. Oot-oot, mõtles blogiperemees, kes on detailides mihkel, siit saab veel ühe vahva pildi. Asetas suusad uuesti samasse kohta, kuid...loodus kutsus. Ruttu-ruttu, mõtles PP nagu Karu-Mati isa tulekustutamisele aeglaselt kiirustamisel. Haaras suusad ja suundus WC-sse. Number üks tehtud. Meeles vasardamas sümmeetriline -21 kraadi vahva foto jaoks. Ruttu-ruttu tagasi fotografeerimispositsioonile, klõps...ja jahmatus - t**a, suusad läinud!! Kõndis siis uuesti peldiku seina äärde, kus termomeetergi, et kas silmad mitte ei peta. Ei peta. Seal, kus suusad pidid olema, neid ei olnud. PP kõndis poolsegaduses veelkord pildistamispositsioonile ja tagasi peldiku seina äärde, kuid suuski see tagasi ei toonud. /Vaadake edasi-tagasi jalajälgi WC pildil 2/. PP vaatas nõutult jälgi, kuid siis hakkas koitma. /Harvad jalajäljed viivad WC pildil 2 ka kõrvale, otse tualetti, ja mis veel toredam, endiselt põleb peldiku kabiini nr 1 tuli ja läbi akende paistab justkui tumedam vari, mis ei saa muud olla, kui hästimääritud suusapaar./ Oh seda vanadust küll! Lõpp hea kõik hea.
Vastus: Suusad on pildil WC boksis, kus tuli põleb.

 
At 20:07, Anonymous Uugu said...

Kõik väga loogiline ja vististi faktitäpnegi, kuid ühe suure vea oled ikkagi teinud, 19:44.

Mitte Karu-Mati isa ei kiirustanud tulekustutamisele, vaid Mõmmi isa ehk karuisa, kes oli ühtlasi jumal teab kust põõsast võtnud pähe kinnisidee, et tal tuletõrjujavöö kadunud.

 
At 20:09, Anonymous Anonüümne said...

Just, Mõmmi isa oli see. Oh, vanadust!

 
At 20:22, Blogger Priit Pullerits said...

19:44 on kirjutanud pika oopuse, kuid täiesti tühja, sest ta ei ole vaadanud fakte. Kui ta oleks seda enne kirjatööle asumist teinud, oleks ta märganud, et -21 kraadi pilt on tehtud 6. jaanuaril ja -12 kraadi pilt 13. jaanuaril. Vahe terve nädal.

 
At 23:11, Anonymous Anonüümne said...

Kurb, et PP huumorist aru ei saa ...

 
At 06:03, Anonymous Anonüümne said...

Kui on hääd geenid, geniaalne laulukirjutaja, siis tulemus ongi selline, nagu oodatud.
Õhtuse vööndi lugu:

https://menu.err.ee/1609228251/eesti-laulu-poolfinaal-anet-vaikmaa-serotoniin

 
At 06:22, Anonymous Anonüümne said...

Rooma neli peaks peaks olema IV, või näen ma valesti

 
At 07:31, Anonymous Anonüümne said...

Kas Terevisioon või Telehommik? Võimas, et Eestis sellist valikut pakutakse.

 

Postita kommentaar

<< Esileht