reede, jaanuar 26, 2024

Pullerits: Valuvõte lõpuks toimis: ERRi spordiuudiste juht tuli pesast välja

ERRi spordiuudiste juht Rivo Saarna (fotol vasakul) pidas lõpuks vajalikuks mu kriitilisele kirjutisele reageerida. Sai paraku tõestatud see, et kui millegi kohta kriitiliselt sõna võtad, saad vastuse ainult siis, kui lähed karmilt jõuliseks. Kõiki minu eelnevaid kriitilisi sõnavõtte ERRi teemadel on ERR mugavalt ignoreerinud. Valuvõte pani nad lõpuks ometi pesast välja tulema.

Kirjutise ajend oli laskesuusatamise ülekannete totaalne üledoos ETVs, nagu teisi spordialasid enam ei olekski, kusjuures see üledoos on seda küsitavam, et tegemist ei ole spordialaga, kus Eesti sportlased kuuluksid maailma paremikku; see üledoos on kestnud juba aastaid, vaatamata sellele, et Eesti sportlaste tulemused ei ole sel alal põrmugi paranenud. (Selle kohta avaldasin andmepõhise analüüsi ajakirja Jooksja eelmise aasta viimases numbris, kus mul on juba aastaid regulaarne kolumn.) Minu arvates - ja tegemist on arvamuslooga - ei ole see maksumaksja raha kõige targem ja õigustatum kulutamine, seda enam, et laskesuusatamist kannab üle ka Eurosport, kus Eesti sportlased pääsevad võistluse ajal pilti sama palju (st sama vähe), nagu ETV ülekannetes.

Olen sellele laskesuusatamise üledoosile ka varem tähelepanu juhtinud. Tulutult. Nõus, ega peagi iga kommentaatori arvamust arvestama. Aga laskesuusatamise järjepidev promomine ETVs on minu hinnangul muutunud juba selliseks, et on võtnud ajupesu tunnused ja mõõtmed. Ajupesu kui sellise kohta lähim üldtuntud näide on võtta Venemaalt. Kasutades seda võrdlust, mida kasutasin, lisasin ka juurde: tean, et see võrdlus võib olla valus, võib mõnele tunduda kohatugi, kuid ega pead paitades sõnumit kohale vii. Ehk teisisõnu: tunnistan, et võrdlus on karm, kuid lisasin ka põhjenduse, miks seda teed läksin.

Olgu märgitud, et Saarna mulle saadetud kirjas mainitud minu väidetav isiklik vastumeelsus laskesuusatamise ja jalgpalli suhtes tuleb just sellest, et ETV on aastaid neid kahte ala üledoseerinud ehk minu hinnangul teinud nendega seoses ajupesu. Siia liigituvad ka kõik muud salakavalad võtted näiteks ETV jalgpalli ülekannetes, kus kedagi staadionil intervjueerides on kaader alati komponeeritud nii, et esineja kõrval paistaksid EJLi toetajate logod ja firmanimed. Ka sellele ebaeetilisele võttele olen varem korduvalt tähelepanu juhtinud. Samuti tulutult.

Nüüd siis valuvõte viimaks toimis.

Kuid see pole kõik. Loo autor süüdistab oma kirjutises mind manipuleerimises ja milles kõik veel, ent kirjutab oma loo parimatest demagoogiavõtetest lähtudes.

Esiteks klassika: argumentum ad hominem. Ära ründa kirjutise peasõnumit, vaid ründa autorit!

Teiseks muidugi faktidega manipuleerimine. Vaidlemaks minuga, et Eesti laskesuusatajatel on kehvad tulemused, loetleb autor paar laskesuusatajate suhtelist õnnestumist viimastest aastatest. Aga jätab sujuvalt mainimata, mis on tegelik tase. Vaatame meeste parima Rene Zahkna individuaaltulemusi tänavuses MK-sarjas: 36., 47., 55., 49., 46., 52., 39., 34. Ja naiste parima Tuuli Tominga tulemused: 33., 28., 19., 31., 22., 11., 25., 11., 26., 46., 48., 55., 70., 25. Jalgpallurite „headest” tulemustest jätab loo autor sootuks rääkimata; arusaadav, neid ju pole.

Kolmandaks käib autor meelevaldselt ümber faktidega, kirjutades, et ma olen olnud „usume Andrus Veerpalu” tuline toetaja. Asi on täiesti vastupidine. Just mina olin see, kes 2011. aastal oma blogis, mida loo autor näib olevat valikuliselt tudeerinud, oli esirinnas, et tuua päevavalgele Veerpalu positiivne dopinguproov. See on väga kergesti kontrollitav, kui lugeda blogi sissekandeid tollest ajast.

Tagatipuks ei saa loo autor jätta korduvalt kuulutamast, nagu oleks ma kibestunud. Kui inimene teisele midagi nii järjepidevalt ette heidab, näitab see, et tal on tõenäoliselt endal kibestumusega probleem. Kõige krooniks väidab autor, et kibestumus tulenevat sellest, et mul tulnud neelata alla mõru pill ETV sporditoimetuse juhi konkursil. Ei tulnud, sest konkureerimine oli mulle algusest peale ajakirjanduslik eksperiment, milleks küsisin luba ka tollaselt Postimehe peatoimetajalt Merit Koplilt ning kinnitasin talle, et ma ei lähe Postimehest kuhugi. Ka selle tõestuseks on mu blogi sissekanne. Pärast konkurssi tollane ERRi juht Margus Allikmaa helistas ja tänas igavasse konkurentsi elevuse lisamise eest.

Fotol Rivo Saarna. Foto autor: Taavi Sepp, Postimees/Scanpix

50 Kommentaarid:

At 19:35, Anonymous Anonüümne said...

Kiidame heaks, tublid mehed mõlemad! Tugitoolisportlastel, võhmameestel, niisama kiibitsejatel jne hea jälgida tulist sõnavahetust ja kaasa itsitada!

 
At 19:41, Anonymous Vetle Landmark-Telemark Kristjansen Amundsen Böö said...

Saarna närv ei pidanud vastu, läks üle alatutele võtetele. Ei näinud PP kolumnis midagi sellist, kus ta oleks Saarna isiku kallale läinud. Isegi ei maininud teda. Aga Saarna hakkas kohe kõigest väest teist meest käte ja jalgadega valimatult peksma. ERRi tähtsalt ninalt ootaks väärikamat võitlust.

 
At 19:52, Anonymous Anonüümne said...

Saarnal hakkasid püksid püüli sõeluma. Ilmselt ikka on, mida varjata ülemuste eest.

 
At 20:19, Anonymous Anonüümne said...

Õige, tuleb vast lüüa, mida PP üksi puskleb.
PP arvates on laskesuuska liiga palju, paar kuud on veel minna tiitlivõistluse ja MK-etappidega. Kas peaks piirduma siis doseeringu vähendamiseks MMiga või MMi ja nt veerandi MK-etappidega? Pullerits ei jaga laskesuusa olemust. Jah, võid vaadata protokolli, aga kui võistluse dünaamika jääb arusaamatuks, ka meie võistlejate võimalused võistluse sees, siis mis seal ikka; ega PP rattasõitugi jaga üllataval kombel. Suurepärane, et ERR kannab MK tervenisti üle. Hea, et ka Ilvese tõttu tuleb kahevõistlust. Vaadatavus on, millele toetuda. Neid võistlusi võiks üle kanda ka erakanalid, kui oleks vähegi võrdväärseid kommentaatoreid vastu panna. Olümpia erakanalitest tõestas, miks olulised ja huvitavad spordisündmused peaksid tulema rahvusringhäälingust.
Saarnalt kiiduväärne oma kolleegide eest seismine. Kriitika on teretulnud, PP oma on ootamatult mage.

 
At 20:37, Anonymous Anonüümne said...

Kas Ermitsate pulmafotod on rahvusringhäälingus kõik ilust ära näidatud või on veel midagi rahva ette paisata? Kas kõigi Norra ja Prantsusmaa koondislastega on ikka intervjuud tehtud? Alati saaks ju rohkem teha, kui vaid raha oleks...

 
At 21:50, Anonymous Anonüümne said...

... kui oleks võrdväärseid kommentaatoreid vastu panna. Needsamad kommentaatorid (Ader ja Kulbin) oleksid siis ju erakanalites. Ja ega err-is ka rohkem päris kommentaatoreid ei ole.

 
At 21:55, Anonymous Anonüümne said...

Meenutab Ukraina-Venemaa konflikti, kus mõlemal poolel on omast kohast õigus. Antud konflikti puhul õnneks saavad sõna mõlemad pooled. Valides pooli nagu tänapäeval on kombeks, siis minu isiklik sümpaatia kaldub seda korda rohkem Saarma poole. Laskesuusa kajastamine ETV s peab jätkuma.

 
At 21:56, Anonymous Anonüümne said...

Saarna ja PP duelli raunde tahaks laskesuusa intekate asemel vaadata. Oleks hoopis teine värk, taustaks võiks olla Moabi paremaid palasid. Rahvas peaks saama hääletada, et kes keda ja tulemus peaks olema ekraanil otse näha. See oleks kõva laskmine alles.

 
At 22:16, Anonymous Anonüümne said...

21:50, teil on telekommentaatori tööst lihtsustatud pilt. See, et Aderit, Kulbinit ja Nurmsalu kui spordiala spetsialisti kaasatakse, on kiiduväärt, aga teletöö spets peab ka olema puldis, kes juhatab paraadi. Kas teil on Uba ja Tarve kommenteerimine juba ununenud?

 
At 22:35, Anonymous Anonüümne said...

Tiislerite paraadi juhtimisest on meil väga erinev arusaam. Spetsialistid??? Milles? Alkohol?

 
At 12:45, Anonymous Anonüümne said...

Kuna Priit igaks juhuks ei viita, kust vastaspoole arvamuse leida võib, siis see on siin Rivo Saarna: ajupesu Priit Pulleritsu moodi – minu arvamus ja vale arvamus.
Väga hea ja tasakaalukas arvamus, mitte üldse lahmiv või argumentum ad hominem nagu Priit väidab.
Sellest vastusest on kõrva tahapanna paar hea tähelepanekut, mida ka varem nii siin blogis kui mujalgi on mainitud:
- Postimehe vanemtoimetaja ametikoht annab Pulleritsule positsiooni oma arvamuste ja hoiakute pealesurumiseks. Just seesugust irriteerimist, mida Pullerits peab üheks oma tugevuseks, kasutab ta sageli
- Kogenud ajakirjanikuna teab Pullerits, kuidas vastutust hajutada ning oskab jälgida, et tasakaalustamata provokatsioon ei sisaldaks otseseid valefakte. Faktitäpsust ja tähtsust oskab ajakirjandusõppejõud Pullerits aga kõrgelt hinnata, ainult et need argumendid, mis Pulleritsu manipulatsioone ei toeta, jätab ta lihtsalt kõrvale

Neile, kes muidu ei mõista, selle viimase väite kohta allpool üks mõttemäng-näide, mida ajakirjandus paraku kahetsusväärselt laialdaselt kasutab.
Faktid, mida ei saa vaidlustada:
Kaamel on imetaja, inimene on imetaja
Kaamel elab maismaal, inimene elab maismaal
Kaamel toitub taimedest, inimene toitub ka vähemat osaliselt taimedes
Kaamlil on pea, pea küljes kaks ettepoole vaatavat silma ja kõrvad, inimesel samamoodi

Järeldus -- faktidele põhinedes väidame siin, et iga inimene on kaamel. See, et on hulgaliselt muid tunnuseid ja fakte, mis kinnitavad, et inimene siiski ei ole kaamel, on antud loo kontekstis vähetähtis, keskendume vaid "peamisele"...


Iga terve mõistusega inimene arvab sellise järelduse peale, et järelduse tegija on väheke põrutada saanud või muidu poolemeelne kuigi faktide osas norida ei saa, need on tõesed.
Aga kui keegi julgeb kahelda avalikult järelduse tegija isikus, siis saab alati välja tuua argumentum ad hominem väite -- kummutatagu fakte, mitte ärgu antagu hinnangut järelduse tegijatele. Ja faktide kummutamisest või lisafaktide toomisest ainuüksi ei piisa, tuleb justkui tõestada ka seda, mis need uued faktid on antud loo kontekstis olulisemad kui esialgsed...
Diskussiooni seisukohalt surnud ring, igaüks saab jääda oma arvamuse juurde ilma faktide vastu eksimata. Ja kui üks pool omab oma positsioonist / ametist / jms. lähtuvalt suuremat võimalust oma nägemuse levitamiseks, siis on väga raske selliste arvamuste vastu võidelda.

Hea (või tegelikult kurb) näide tänasest ajakirjandusest, kus fakte valikuliselt ja omatahtsi kajastatakse, on kõikvõimalikud tänased "sõjapäevikud" -- esitavad fakte ja teevad omapäi kõikvõimalikke järeldusi, mis enamuses tõeks ei osutu. Kui veidi tagasi kerida, siis paljuski samad ajakirjanikud kirjutasid täpselt samasuguseid kolumne koroonapandeemia aegu ja esinesid toona tervishoiu ja viiruste alal asjatundjatena...
Et ei oleks eksimust, siis Ukraina peab võtma ja Venemaa tingimusteta kaotama, selles pole kahtlust. XXI sajandil ei saa ükski riik oma väidetavaid huve või pigem hullunud võimuladviku nägemusi sellisel viisil, sadu tuhandeid inimesi tappes ja nende kodusid hävitades realiseerida. Igasugused isehakanud asjatundjad, kes asja sisusse tegelikult süveneda ei suuda vaid selle asemel üksikuid (väheseid endale arusaadavaid) fakte infovoost välja nopivad ja kellel samas puuduvad igasugused teadmised ja oskused, et neid fakte konteksti panna ei aita kuidagi kriiside lahendamisele kaasa. Nad pigem toodavad segadust juurde.

Lõpetuseks -- seda on siin mitme postituse juures juba mainitud -- paraku lähtutakse täna ajakirjanduses "tähtis on kirjutada ja probleemi püstitada, mitte kirjutatust aru saada" põhimõttest, seega rohkem vahtu, vähem sisu.

 
At 12:56, Anonymous Anonüümne said...

Priit, neljapäevases blogipostituses Avatud mikrofon: küsige kõike, mida suuskade määrimise kohta teada tahate! palusid Sa esitada küsimusi ja lubasid vastuseid suuskade määrimise kohta ja lubasid ka vastuseid ning kustutasid seal postituse alt muuteemalisi küsimusi kuna Seekord jätta ainult teemakohaseid küsimusi Jaanus Kuntsile. Muul teemal küsimused ja kommentaarid varuge järgmisteks kordadeks, et praegust teemat mitte reostada.

Iseloomulik on see, et lõpuks Sa ei suutnud ka ise enam hoiduda teemast kõrvale kaldumast Hahahaa, lahe, kuidas Rivo Saarna lõdva randmega väiteid esitab ja manipuleerib. Kõva tase ERRi juhtkonnas! ja teisi halvustamast.
Samas lubatud vastuseid suuskade määrimise kohta pole senini kuskil näha, tundub, et ka se teema on Sul ootamatult üle pea ja mõstuse kasvanud...

Lõptuseks üks kommentaar, mille Priit postituse Avatud mikrofon: küsige kõike, mida suuskade määrimise kohta teada tahate! alt eemaldas:
* * * * * *
Ecce homo, Priit!

Ometi on meil Eestis oma naba imetlevaid isetarku, kes arvavad – ja nad usuvad ka veel seda! –, et nemad teavad ikkagi kõige paremini. Oma väidetavat tarkust tõestavad nad siiski ennekõike sellega, et kritiseerivad tagantjärele kõik teisi.
- - -
Tõmbame sellele targutamisele/inisemisele joone alla.


Täna nii, eile naa -- Priit, kuidas selle tänase avalduse valguses lugeda Sinu varasemaid lahmivaid postitusi ja kommentaare näiteks laskesuusatamise ülekannete ja ERR kommentaatorite kohta?
Tundub, et Tartu Ülikooli õppejõud Priit Pullerits ise esindab täiuslikuimal kujul üht Eesti ajakirjanduse peamist tendentsi - "tähtis on kirjutada, mitte kirjutatust aru saada". Way to go, põhimõtted ja järjepidevus on nõrkadele!

 
At 13:52, Anonymous Anonüümne said...

Priit, Priit, hirmsa litaka oled ERRi spordile andnud. Just see, millest siin on räägitud, et Sinult ootame. Nagu ütles Sulle tunnustuseks ka üks prominentne kommentaator: "Hea, et võtsid teemat kajastada. Aga vaadates vallandunud enesekaitset, mina ei usu, et seal midagi lähiajal muutub."

Aga vähemasti on litakas kirjas ja enam ei saa teha ERR nägu, et midagi pole öeldud ja et kõik saab samamoodi edasi minna. Nad ise aitasid kaasa, et Su kriitikat suureks puhuda, see nende pealik korraldas oma sõnavõtuga enda jamadele lisatähelepanu tõmbamise.

 
At 14:10, Anonymous Anonüümne said...

See artikkel oleks nagu minu kirjutatud, sest olen aastaid oma tuttavatele sama juttu rääkinud.

Ärge jätke seda asja soiku, ei tohi väsida, teie mõtteviisil on palju toetajad, sellel teemal tuleb edasi võidelda: ei saa pidada normaalseks, et ERR sporditoimetuse valik on kantud toimetuse töötajate isiklikust huvist, mis on proportsioonist väljas kogu ühiskonna vastu. Aet Süvari ja jalgpall, Tiislerid ja laskesuusatamine jne. Jube mugav, teed riigi raha eest sporditoimetust ja näitad, mis pähe tuleb.

Saarna muinasjutu valdkonda kuuluvaid valesid:

Laskesuusatamises tulevad kohe suured tulemused (väide 5 aastat vana): kus need tulemused on?

Korvpalli ERR ei näita, sest seda näeb ka mujalt! Halloo, kas laskesuusatamist ei näe siis??

Jalgpallis toetub ERR „publiku huvile“, mis on „väga suur“: tõestus puudub, aga olen kuulnud, et pealtvaatajaid loetakse välja jagatud piletite arvu alusel. St. mitte reaalselt kohal olnud inimeste arvu pealt. Otsesaatest on näha, et umbes 10 inimest vaatab mängu, aga protokollis on 600. Tuleb kohale minna ja üle lugeda.

 
At 14:25, Anonymous Anonüümne said...

Täiesti nõus! Aga kas pole nii, et jalgpall lõhnab varjatud rahastamise järele ja laskesuusatamise taga on isiklikud suhted ja võimalus lahedates kohtades ringi reisida? Ehk siis tegemist on stagneerunud mõnulaga.

 
At 14:33, Anonymous Anonüümne said...

Mul ei ole sotsiaalmeedias kontot, aga olen kuulnud, et mingi huvigrupp soovitas seal vahetada ERR-is laskesuusatamise näitamise kettagolfi vastu. Ühega viska teist!

 
At 14:40, Anonymous Anonüümne said...

Seda litakat on palju oodanud, et PP ka korralikult pasunasse saaks. Õnnestus.

Fakte palju pole vajagi tähtsam on sildid külge kleepida ja seda kasutades küsimusi ja paralleele. Otse ei saa ju lajatada, et oled Solovjov. Kasuta "nagu", "justkui" Vene propagandist ja pane illustreeriv pilt loole. Ära ütle, et oled wagnerlane, kirjuta "oled wagnerlane?".
Saarna on kirjutanud terve rea spordialadest, mida kajastatakse. Tasakaalustamisega ei maksa lolliks minna - kanalitest võib puudu tulla. Üldine huvi, meie sportlased, sportlaste tase jt tegurid panevad telepildi paika, mis ei ole kivisse raiutud hooajast hooajani.
Ma näitaks suvel ratta suurtuure kah, sest oleks arvestav sisu "hapukurgihooajale", kuid see oleks katsumus kommentaatoritele ja neile, kes sporti ei armasta või ennast sealt ei näe. Teistele kaasaelamine on ju mahavisatud aeg, eks ole? Kui meil Vaderi ja Kanksi tasemel mehi pole, siis, jah, arvestades väljaminekuid, võib, kes soovib, tuure ka Eurospordist vaadata. Mõni mees vaatab vaid kõige tähtsamat ehk lõpuprotokolli ja tõdeb TdF kontekstis - Jass oli nõrk rattur.

 
At 15:24, Anonymous Anonüümne said...

14:10 õige jutt. Jalgpall pole meie ala ja Ader Tiisler teevad laskesuusatamise vastikuks.

 
At 15:48, Anonymous Anonüümne said...

√√ Priit, Priit, hirmsa litaka oled ERRi spordile andnud. Just see, millest siin on räägitud, et Sinult ootame. √√

Õige!

 
At 16:04, Anonymous Anonüümne said...

Priit on kuidagi ära kadunud, ei julge teine enam midagi arvata.
Viru maratoni stardinimekirjas teda ka polnud. Ja kui ka oleks olnud, siis kus selle häbi ots -- tänavuse Viru maratoni võitis laskesuusataja...

 
At 16:28, Anonymous Anonüümne said...

Tubli Pullerits. Litakas tuli ja selline turske. Hoiame pöialt ja edasi kentuki poisid!

 
At 17:29, Anonymous Anonüümne said...

Pullerits pole asjata moabi vallutanud. ERR ja teised surnalistid on talle piiss of keik pikali panna.

 
At 19:10, Anonymous Anonüümne said...

Priit on mõttetu lödipüks -- loobib vahu õhku ja siis kaob ise uttu.

 
At 20:04, Anonymous Anonüümne said...

[..]Samas lubatud vastuseid suuskade määrimise kohta pole senini kuskil näha, tundub, et ka se teema on Sul ootamatult üle pea ja mõstuse kasvanud...[..]

12:56, see on raudkull, et toimetatult head vastused tulevad, mis viivad suujatajad laululava alla teenust nõutama. See sõltuvussuhe määrijatega on hoopis tõsisem ja pikaajalisem, kui Tiisler noorema käik jääauku koos Tomingaga.

 
At 20:06, Anonymous Anonüümne said...

Pole see Priit kuhugi kadunud. Valmistab ette järgmist kolakat. Vaja on ju ERR-ile koht kätte näidata.

 
At 20:12, Anonymous Anonüümne said...

Lubab sula, Priit tegi täna veel kerged 50 km, paaristõukeid loomulikult… Nüüd õlg törts kange, ei saa Saarnale kohe uut litakat panna, käsi ei liigu hästi…

 
At 20:16, Anonymous Anonüümne said...

Kes Virus käis? Kas Fluori kütid olid kohal?

 
At 20:17, Anonymous Anonüümne said...

Neid "litaksid", kus Priit omaenese võtetest selili kukub, on siin nähtud juba omajagu. Aga ega küll külale liiga tee.

btw, selle määrimise teema all oli päris hea küsimus, et miks miski masstööd tegev hooldusfirma peaks suusatajast enesest paremini määrima. Neil puudub ju igasugune tagasiside ja võimalus sellega arvestada (Priidu puhul on see ilmselt veidi teisiti aga ikkagi).
Libisemisega veel aga pidamine -- see sõltub paljudest pisiasjadest, mida masstööd tehes raske arvestada.

 
At 20:31, Anonymous Anonüümne said...

Ootame enne ära, kelle poole võtab Kägu.

 
At 20:33, Anonymous Anonüümne said...

Kägu räägib määrimise teemal mehejuttu, teeb suusad endale ja teab sõbrale kah määrida. Ise määrid, ja kui ebaõnnestud, on kriitika sihitud ja konstruktiivne. Kui oled aastakümneid suusatanud ja suuski ette valmistanud, siis ikka tead suusatamise köögipoolest midagi.

 
At 22:10, Anonymous Jaanus Kunts said...

Tänase Viru Maratoni variant kui kedagi huvitab::

1. Põhjaks - Rex HF21 sinine parafiin
2. Pulber peale - Gallium Moist
3. Struktuur - 0.5 kuusk üle suusa, rohkem survet klambrist kuni suusa lõpuni + peenike lineaar kannast kuni suusa lõpuni.

Tulistasin suht puusalt - aga tagasiside väga hea, väidetavalt kohtadel 50-100 oli olnud üle platsi suusk.

 
At 22:25, Anonymous Jaanus Kunts said...

Homne Kõrvemaa suusamaraton, ise panin sellise variandi:

1. Põhjaks - Swix Roheline LF
2. Pulber peale - Rex 245
3. Struktuur - vana Start struktuuriraud nr 10 ( kuusk ), klambri esiosast kuni suusa lõpuni!

Kuna prognoos on, et sademeid ei tule ja temp kerib stardiks nulli, siis läksin enda arust suht kindla peale!
Aga eks homme ole näha, mis päriselt saama hakkab!

 
At 23:07, Anonymous Anonüümne said...

Loodame et Kägu võtab õige poole. Siis on ERR ikatel pistets.

 
At 23:24, Anonymous Anonüümne said...

Kägu on alati õigel poolel, teised vaadaku tema järgi joondudes, et poolega ei eksi! Muidu on neil kael kahekorra ehk pizdets!

 
At 23:30, Anonymous Anonüümne said...

Kõrvemaa suusamaraton sõidetakse vastavalt ESL ja FISi määrustele.

 
At 23:47, Anonymous Jaanus Kunts said...

to 23.30

Kõrvemaa suusamaraton sõidetakse anyway, minu teada pole välja antud pressiteadet, et ära jääks!


 
At 08:55, Anonymous Anonüümne said...

Kui Eesti suusafoorumites räägitakse avalikult fluorimäärde jätkuvast kasutamisest, siis Rootsi pool kysitakse kuhu järelejäänud fluorimäärdeid hävitamisele viia. Yhiskonnad on ikka erinevad. Yhes ollakse harjunud reegleid järgima kas need meeldivad vöi mitte, teises yritatakse nihverdada nii palju kui vöimalik.

 
At 09:28, Anonymous Anonüümne said...

Eestis sai ju räägitud, et viige oma floorid Kuntsile, küll tema need uusrikaste suuskade alla toimetab.

 
At 09:42, Blogger Priit Pullerits said...

Olete nüüd saanud siin küll ja veel määrdesoovitusi.

Palju õnne, Jaanus Kunts, et said eile üleväljasuusad tehtud!

 
At 10:04, Anonymous Anonüümne said...

Vabandust, aga keda need määrdesoovitused huvitavad. Napilt 300 osalejat, tohutu vähikäik võrreldes hillgeaegadega.
Sorry, aga lausa naeruväärsena kõlab see kõik, klambrist lõpuni kala muster jne jne

 
At 11:10, Anonymous Anonüümne said...

Eile Viru maratonil fluorivaba määre lippas üldises plaanis hästi. Panin alla Rex NF sinist parakat, sellega suutsin lõpetada tihedas seltskonnas esimese 50 sees.

Paljudega libisesime võrdselt ja grupis sõita oli üsna meeldiv, kui mõned erandid välja jätta (laskumistel sööst grupi ette ja tõusudel täielik blokeering). Väita ei saa midagi, aga eeldan, et nii mõnelgi neist oli suusapõhi korralikult pulberdatud.

Kahju neist. On "sportlasi" ja määrdemehi, kes tegelevad teiste, aga ka eelkõige iseenese petmisega, eriti veel avalikult. Võrdsetes ja ausates tingimustes nad ju tõenäoliselt kaotaksid. Oleksin väga õnnelik, kui suusapõhjade kontrollimise võimalused laieneksid ka kohalikele maratonidele, oleks ca 10 kohta kindlasti minu jaoks justkui maast leitud.

Siin tekib aga küsimus, et kui mõnede jaoks kehtib põhimõte "kõik, mida ei kontrollita, on lubatud", kas siis oleks ka okei end Estoloppetil naabrimehele ära panemise jaoks veredopingust punni süstida ja rattamaratonidel sadulaposti sisse mootor lükata? Minu meelest suht võrreldavad keelatud suusamäärete kasutamisega.

Aga mis teha, ju siis ise olen loll. Nagu siin varem ka mainiti, siis eestlane teeb kõik, et saaks vähegi kuidagi nihverdada. Aus inimene meie ühiskonnas saab kahjuks vastu pükse.

 
At 13:09, Anonymous Anonüümne said...

Ne poiman ne vor iseloomustab meie ühiskonda hästi. Slikerdajaid ja avalikult huijajaid tõstetakse eeskujuks - näe, oskab elada!

 
At 16:00, Anonymous Anonüümne said...

11:10 ja 13:09 -- hea point. Kuna Priit on seda suusamäärde fluori teemat siin korduvalt esile toonud ja selle reegli mõttetust rõhutanud, siis tahaks siin Priidu seisukohta ka lugeda.
Et kas on OK
* Tartu rattarallil või rattamaratonil kasutada elekrimootoriga jalgratast?
* Rattarallil sõita osa distantsi saateauto tuules või saateautost kinni hoides?
* Jooksumaratonil või linnamaratonil lõigata mõnes kohas rada?
* Suusamaratonil läbida mõni TP vahe autoga?
* jne.
Liidergrupis sellised tegevused ilmselt läbi ei lähe aga 1186. koha asemel võib sedasi ju 943. koha saada küll ilma et keegi tähele paneks. Ja kui sellised tegevused ei ole lubatud, siis mille poolest need erinevad fluoriga määrete kasutamisest parema lippe (väikese edu) saavutamiseks?

Aga ilmselt me Priidu seisukohta siin teada ei saa, sest tal pole seda või tuntud tuulelipuna ei soovi ta seda hetkel avaldada, sest mine tea kuidas asjalood homme muutuvad.
Ja varsti ilmub uus vahtu peksev ja irriteeriv blogipostitus stiilis "ai kuidas ma panin nüüd litaka" (eelkõige iseendale)... :-)

 
At 16:27, Anonymous Anonüümne said...

Saan ma õigesti aru, et suur määrdespetsialist pakub välja keelatud lahendusi.

 
At 17:07, Anonymous Anonüümne said...

EADSE tegi hiljuti dopinguteemalise uuringu, millest selgus, et dopingupakkumisi tehakse enim kulturistidele. Suusatamine tõuseb nüüd arvatavasti keelatud võtete pakkumisel pingereas ettepoole. Kestvusalad ja raskejõustik on niigi teada riskialad.
Kas fluor võiks Spordivalvuri teema olla?

https://eadse.ee/2023/12/19/varske-uuringuga-voeti-luubi-alla-dopingu-kasutamise-levik-eesti-spordis/

 
At 17:23, Anonymous Anonüümne said...

Kulturism ilma dopinguta on müüt. Kes on andekamad tarbivad steroide avalikult ja kutsuvad ennast proffide ka. Kehvema geneetikaga vennad söövad steroide salaja ja võistlevad amatööride seas. Päris kehvade geenidega steroidi vennad tegelevad fitnessiga. Kuna see pole olümpia ala, siis las paisuvad ja kärvavad.

 
At 17:27, Anonymous Anonüümne said...

Miks Kõrvamaal on osalejaid rohkem kui Virus?

 
At 17:42, Anonymous Anonüümne said...

Vaat see on õige blogi. Kiidame. Palju saladusi saab teada. Ja kes nihverdab saab litaka.

 
At 20:04, Anonymous Anonüümne said...

Kõrvemaal on pealinnale lähemal, rada mõnusam, pakutavad teenused paremad.

 
At 22:33, Anonymous Anonüümne said...

https://skiwax.ee/rex-481-tk-245-powder-c6-pfoa-free-5-5-c-30g-20481/

 

Postita kommentaar

<< Esileht