teisipäev, veebruar 13, 2024

Pullerits: Kuidas anda Tartu maratoniks viimane lihv?

Pühapäeval, kui läksin eelmise nädala viiendale suusasõidule, nägin Tähtvere spordipargis kollases jopes Vahur Teppanit, kes valmistus juhendama väikelaste suusatundi, ning küsisin talt, kas teooria järgi peaks nüüdne trenn jääma enne Tartu maratoni viimaseks.

„Lastel küll,” vastas Teppan.

Mingi 23 sekundi pärast, mil olin suusad alla saanud, täpsustas ta, et lapsed võiks esmaspäeval ja teisipäeval ka siiski veel trenni teha.

Lükkasin end minekule, et tema juttu seedida.

Detsembrikuus olin suusatanud 144 kilomeetrit. Jaanuaris suusatasin 150 kilomeetrit. Veebruari pooleteise nädalaga suusatasin 112 kilomeetrit. Kokku sel talvel seega 406 kilomeetrit suusatamist. Neist kõige viimasel, st eelmisel nädalal 70 kilomeetrit.

Kilometraaž pole teab mis suur. Kuid ega see olegi kõige tähtsam. Akumuleeritud mahtu on niigi piisavalt, sh sügisene rattalaager Utah’s. Tähtis on kvaliteet.

Olen näinud küll ja küll igasuguseid sõitjaid, kes Tähtvere spordipargis minust uljalt mööda uhavad. Mõned neist on kahtlemata minust kõvemad sõitjad. Kuid mitte kõik, vaadates, kui palju nad seejuures vaeva näevad ning kui vildakad ja vigased on nende liigutused. Liiati ei ole ma kindel, kui palju uisutehnikas suusatamine aitab kaasa klassikatehnikas maratonil. Minu kõik sõidud on tehtud klassikatehnikas.

See on tehnika, millega tuleb harjuda. Tehnika, mida tuleb teadlikult jälgida ja kohendada. Nagu ütlesin: tähtis on kvaliteet. Et suusad tõusul pidama saada. Et siis ei toimuks ainult sipsimine, vaid oleks ka libisemisfaas. Et kogu keha raskus ei langeks kätele – olete ju kuulnud keppidel rippumisest? –, vaid töötaksid ka jalad. Ja siis muidugi õigeaegne ning sujuv sõiduviiside vahetus: vahelduvtehnikalt ühesammulisele paaristõukele ja siis paaristõugetele ning sealt taas vahelduvale sammule.

Kui millegi üle enne Tartu maratoni muretseda, siis selle üle, kumb suusapaar valida. Kas minna sõitma ligi 20-aastaste kollaste Fischeritega või Vahur Teppanilt mõni aasta tagasi 350 euro eest soetatud tumedamate Fischeritega nr 18? Teoorias peaks Teppani suusad olema töökindlamad ja paremad, ent need on siiski külma ilma suusad. Maratonil tuleb praeguse prognoosi järgi külma heal juhul vaid mõni kraadi. Järelikult peaks minema sõitma ikkagi pehmemana tunduvate kollaste Fischeritega. Võin ju küsida nõu Teppanilt endalt või mu elupõliselt määrdemehelt Jaanus Kuntsilt, mida nemad soovitavad, ent otsus tuleb ikkagi endal langetada.

Peamine on praegu mitte üle mõelda. Ja loomulikult mitte üle treenida. Ilmselt ühe suusasõidu siiski veel teen, kas kolmapäeval või neljapäeval, aga mitte pikema kui kolmveerand tundi ja kindlasti rahulikus tempos. Et tunnetus säiliks. Tähtis on hoida värskust. 

Täna kuulutas korraldaja välja ka mu stardinumbri, 5568.

Foto 1-5: Päikseline laupäev, 10. veebruar Tartus Tähtvere spordipargis. Fotode autor: Priit Pullerits

91 Kommentaarid:

At 20:05, Anonymous Kägu, kehakultuurlane said...

See on ikka tõeline amatöörluse tipp kui treeneri jaoks tulevad mingid reeglid suure üllatusena. Võta ja loe enne suurvõistlusi vähemalt võistlusreeglid läbi, kui sa midagi muud teha ei viitsi ja ei oska.Väga mage lugu.

 
At 20:24, Anonymous Anonüümne said...

Nojah, Ader kahtlustas juba PPd et TT disklafi sai, fakt on teleülekandes nüüd igaveseks olemas. Kas see aitab kaasa laskesuusa ajupesu vähendamisse?

 
At 20:36, Anonymous Anonüümne said...

Too disklaff aitab hästi ajupesu vastu. Nägite milline oli pavarotikene lõpulausungite ajal - nägu plännis ja hääleke vaikne. Mehed saavad lisa teise pättust teinud sõitjaga - ühe kommentaatori pojaga. Team of Sulid.

 
At 20:37, Anonymous Anonüümne said...

Ütleme nii, et korraldajad oleks võinud piirduda ka hoiatusega, sest mingit reaalset eelist Toomingas ei saanud, kuna matid väidetavalt libedad ei olnud. Suur riikide puhul on korduvalt väikestele reeglite rikkumisele läbi sõrmeda vaadatud. Üks aasta sõitis Björndahlen mingi lõigu mööda vale rada, aga teda ei võetud maha, sest leiti, et ta ei saanud eelist. Kõik on võrsed, aga mõned on võrdsemad. Pole kahtlust, et Pulleritsu käsi on siin mängus ja ta nõudis korraldajatelt ultimatiivses vormis Toominga maha võtmist.

 
At 20:42, Anonymous Anonüümne said...

Hr Pullerits leppime kokku ühes asjas. Teil pole vaja selles aastal maratoniks mingit viimast lihvi anda, sest Te ei osale sellel aastal maratonil. Nimetame asju ikka õigete nimedega. See laste sõidul kekutamine ei koti absoluutselt mitte kedagi. Selline asi ei peaks üldse mingit uudistekünnist ületama.

 
At 21:01, Anonymous Anonüümne said...

400 km on ju vinge trenn ... Ise olen sõitnud nii, et poolel maal sai eelnev trennikilometraaž üle sõidetud :)

 
At 21:04, Anonymous Anonüümne said...

Pullerits teeb lühikese sõidu populaarseks ja prestiižseks - see on fakt.

 
At 21:06, Anonymous Anonüümne said...

Tegin otsingu "bithlon rules for standing in shooting", võtsin ette kolmanda lingi (sest seal oli kirjas veidi laskmise reeglitest):
https://www.nbcolympics.com/news/biathlon-101-rules
"Competitors may not remove their skis while shooting or place any kind of object under the skis"
Mis siin rohkem mõeldagi, "kogemata tohib" vms pole nagu olulinegi.

 
At 22:02, Anonymous Anonüümne said...

Tuleb treenida keppide viskamist matile nii, et suusk jääks juhuslikult sinna sideme peale.

 
At 22:19, Anonymous Anonüümne said...

Tänane laskesuusas juhtunu on hea näide, sellest, et spordis ei piisa sellest, kui sul on palju jõudu, palju võhma ja sa oled täpne. Sul peab olema ka mõistust. Loll sportlane jääb alati kaotajaks.

 
At 22:22, Anonymous Anonüümne said...

Ma ei usu et Norra, Itaalia, Rootis ...suusatajat oleks ära karistatud. See ikka näitab, kui nõrk see taustajõud meil on. Kahju, sel hetkel ei saa sportlane midagi aru, kus mida paneb ja mille peal on, adrenaliin taevas, keskendub siiski ainult laskmisele.

 
At 22:23, Anonymous Anonüümne said...

Pullerist imeb oma eelseisvast "tillusõidust" sellise piruka välja, et kesisema süvenemisega tundub nagu mees läheks suurfavoriidina Vaasat sõitma.

 
At 22:32, Anonymous Anonüümne said...

Nüüd PP-l see jama kaelas, et kui midagi laskesuusas kehvasti läheb, siis tema süüdi....

 
At 22:33, Anonymous Kägu, kehakultuurlane said...

TO 22:22 Täiesti nõus. Suurriikide sportlaste pisirikkumistele on korduvalt läbi sõrmede vaadatud. Karjääri jooksul oli OLe Einaril erinevaid prohmakaid ja J T Bö näiteks on nii mönedki korrad tiiru midagi "kogemata" maha unustanud. Alles hiljuti ronis üks norrakas tulejoonele alla kukkund kassetile järgi, mis on esiteks ohtlik ja teiseks konkurente häiriv tegevus.Andeks on antud ka geeniustele, kes võtavad relva tagurpidi kätte ja kukuvad sihikuid puhtaks puhuma. Antud rikkumise puhul oleks olnud hoiatusest enam kui küll, sest matid ei olnud libedad ja sportlane sellest mingit edu ei saanud. See on koht, kus kõik need head elu elavad spordifunktionäärid oleks saanud oma leiva ausalt välja teenida ja sportlase eest seista.

 
At 22:35, Anonymous Anonüümne said...

22:23, Tobrelutsule näidati videos ette, kuidas Tomingas teadlikult keelatud võtet tegi.

 
At 22:38, Anonymous Anonüümne said...

Pole sellel Pulleritsul mingit jama. Pullerits valmistub ülima proffessinaalsusega oma elu tähtsaimaks maratoniks. See mees ei jäta ühtegi pisidetaili ilma tähelepanuta. Suusaliidul oleks omma aeg Pullerits oma palgale võtta. Esiteks jääksid ära sellised lapsikud prohmakad nagu täna Toomingal ja tulevikus oleks potensiaali taastada Eesti suustamisesja laskesuusatamise hiilgeajad

 
At 00:13, Anonymous Anonüümne said...

Kaardi peal märgitud telgist käivad kõik suusad läbi. Värisege.

3. Fluori kontroll.

https://tartumaraton.ee/bw_client_files/tartu_maraton/public/map_picture/52_541_TM_finish_skeem_2024.pdf

 
At 00:34, Anonymous Anonüümne said...

Oleks see telk stardis, oleks asi tõsiselt võetav. Aga finišis, siis pigem niisama hirmutamiseks. Mida sealt peale 63 km läbimist kontrollida on?

 
At 05:47, Anonymous Anonüümne said...

Suured tänud hr Pullerits laskesuusatamise populariseerimise eest. Väga põnev vaatamine!

 
At 09:22, Blogger Priit Pullerits said...

Kuidas ma saan teiega kokku leppida, 20:42, kui ma ei tea, kes te olete. Ma ei tee suvaliste anonüümsete lõdvikutega mingeid kokkuleppeid. Punkt.

21:01, ma läksin keskkooli lõpuklassis maratonile nii, et olin sõitnud ainult 70 km. Ja küll oli raske, just sellepärast, et selg jäi juba poolel maal valusaks. Mäletan, et mitu korda pidin seisma jääma ja selga sirutama. Sedasi kukkusin eelmise aasta ca 1650. kohalt (kuhu jõudsin numbri ca 5500 alt) 3220. koha kanti. See ei olnud füüsiliselt ega emotsionaalselt midagi lõbusat, seepärast tänavu veidi sõitnud olengi. Tegelikult see ei ole olnud trenn, vaid rohkem niisama värskes õhus liigutamine, ca 1:05 korraga ja 12-13 km/h.

21:04 - jah, nii läheb, selge see. Ma ei imesta, kui lühem sõit saab tänavu mõnes kohas palju rohkem meediakajastust kui pikem, nt Postimehes, kuhu plaanin sellest kindlasti kirjutada.

 
At 09:32, Blogger Priit Pullerits said...

Sellest minu kaasamisest Tominga disklaffi rääkisin ka oma kunagise suusatreeneri Margus Aderiga. Ta ütles, et teeb asju huumoriga ning nii ka fännid seda võtavad. Kinnitas, et ei midagi isiklikku. Ütles, et "kui mina panen sind teksti, kust enam kunagi välja ei saa, on see kõva sõna! See on tunnustus". Lisas, et "siis oleksid sa Skandinaavia vägevam mõjuisik nr 1, kui suudad Tartust mõjutada IBU võistlustel toimuvat".
Tehtagu järele!

 
At 09:52, Anonymous Anonüümne said...

Sellel aastal tehakse sotid selgeks lühikesel maal.

Keegi kindlasti sõidab ka pikka sõitu, kuid neid mehi ei tunne keegi ja nende tulemused ei ole huvipakkuvad.
Miks üldse peaks keegi minema pikale distantsile, kui on võimalik osaleda lühikesel sõidul ja aastakümnete pärast vanadusest nõrgana ja heldimusest väriseval häälel lastelastele kaminatule valgel rääkida, et olin kord minagi koos Pulleritsuga samal ajal samal rajal.

 
At 10:19, Anonymous Anonüümne said...

Äkki keegi lahkelt viitab Aderi tsitaadile PP-st. Sai see täiega maha magatud. Tänud, ette. Ülekande kellaaeg või muu suunav aega kokkuhoidev vihje oleks abiks.

 
At 10:23, Anonymous Anonüümne said...

AA, huumorist on asi kaugel. Ader viitas oma intonatsiooniga selgelt AV juhtumi tagamaadele ja ajakirjanduse rollile teema käsitlemisel. See, et Ader ei julgenud PP-le tunnistada, et alateadvuses ta nii mõtles, näitab, et PP on VIP. KAhtluseta. Mees kellega keegi ei taha olla tülis.

 
At 10:38, Anonymous Anonüümne said...

Just, see kui mõtlikult ja mis häälega seda ülekandes ütles, ei olnud küll läbi huumori võetud.
Ei sooviks küll, et ennast niimoodi inimesed mäletama jääks.

 
At 10:40, Anonymous Anonüümne said...

Margus Ader oli sportlase ja treenerina maailma absoluutne tipp. Tehnika ja füüsis olid tal tasemel. Medalisi võitis ta ohjeldamatult, koondisse kutsuti teda regulaarselt, enamasti ta siiski keeldus. Olümpiale tal polnud mahti minna sest tal oli parasjagu tähtsamaid asju teha. Küll on ta aga tiitlivõistlusi suurel hulgal külastanud "ajakirjanikuna".

P.S. Kas tal lõpuks on õnnestunud soetada Johannes Thingnes Bø autogramm?

 
At 10:51, Anonymous Anonüümne said...

Nädalavahetusel sai disklaffi Kulbin, mõned päevad hiljem võeti rahalt maha reegleid rikkunud Toomingas. Ja kõik asjaosalised on ise kogu aeg üllatunud ja pole kuulnud ei reeglitest, ega sellest, et kedagi varem oleks reeglite rikkumise eest karistatud. Siinkohal tasuks meelde tuletada, et alles hiljuti Sturla Holm Lægreidi äparduse eest tulirelvaga hotellis saadeti terve Norra koondis erakorralisele ohutustreeningule.

 
At 11:33, Anonymous Anonüümne said...

Vaat siis kui palju probleeme on teki all küdemas. Viimane aeg Pullerits ja kogukond adresseerivad kõike mis vaja.

 
At 11:51, Anonymous Anonüümne said...

Et PP on VIP, see kajastub ka laskesuusa ajupesu käsitluse tulemuses. Err on silmnähtavalt reklaamis ja laskesuusa MM kajastuses tagasi tõmmanud. Spordiuudistes pole ka laskesuusa MM esimene uudis. Isegi pavarottid olid eilses ülekandes päris viisakad ja tasakaalukamad. See nende röökimine sunnib vahel telekal hääle maha keerama.

 
At 11:58, Anonymous Anonüümne said...

PP on VIP aga ei saa unustada ka kogukonda kes toetab ja mantraseerib vajalikus suunas.

 
At 12:00, Anonymous Anonüümne said...

Loogiline oleks, et vähemalt vanemale Tiislerile jääb tänavune hooaeg viimaseks, kuigi mõistlik oleks mõlemad uutele väljakutsetele suunata. Arengut ju ei ole, pigem taandareng ja mugavustsoonis mõnulemine. Vaatajate kriitika on põhjendatud.

 
At 12:07, Anonymous Roobert said...

Kogukonda ei saa kindlasti unustada. PP on VIP ja ütleme, et pea, väljaütleja ja kohale viija, toetav kogukond aga kui 7-lüliline ülipainduv ja plastiline kael, kes sageli näitab kätte suuna.

 
At 12:21, Blogger Priit Pullerits said...

Kogukond on oluline! Mis te mõtlete, et üksi oleks võimalik siin vastutuult murda? No oleks, aga väga raske oleks. Seepärast Eesti parimale ja aktiivseimale suusakogukonnale suur tänu!

Telereporterite kaasaelamisest. Kas keegi suudab ära seletada, miks peaks Eesti/eesti spordikommentaator minema pöördesse ja täkku täis, kui mõni norrakas või prantslane või kes tahes välismaalane laskesuusavõistlusel esikohale või üldse mingile kõrgele kohale pingutab? Mis on see põhjus, miks peab mingile välismaalasele ERRis, Eesti (sic!) rahvusringhäälingus (sic!), nii ennastunustavalt kaasa röökima?

 
At 12:42, Anonymous Anonüümne said...

Õige Pullerits. Meiesugused kilud peaks kaasa elama mitte ala suurtele (suusas norrale ja korvpallis usale) vaid ikka väikestele kes tagapool punnivad. See on väärikuse küsimus.

 
At 12:44, Anonymous Anonüümne said...

Põhjus on lastetoas, isiklikes eelistustes. Jah Kalevi spordihallis röögiti ka jänkidele kaasa kui need venelastele koha kätte näitasid vene ajal. Selle tänasesse ülekandes, siis ju nad rõõmustavad, et eestlased saavad väljamaalastelt korraliku õppetunni. Samas kultiveerivad nad kultuuri, et vaadake riikide heitlust kui klubide mõõduvõttu ja leidke endale eestlaste asemel mõni teine lemmik, ärge olge patrioodid vaid olge lihtsalt poolearulised tsirkuse fännid, kes lähevad klounide hea esituse peale lihtsalt ülevasse meeleollu. Siin on tõsine iva. Küsime aga, et mis teeb siis atleedi vaatamise nauditavaks? Õige. Kostüüm. Kostüüm peaks olema selline, et kogu kehaline ilu võimsalt ja reljeefselt silma paistaks. Seetõttu peaks olema igasugust kamuflaaset mustrit ja kirja mahtu kostüümidel oluliselt vähem ning ilu nautimist mitte segaval määral. Pavarotti võib ju terava kullipilguga statkal saada kaifi kätte oma kullipilguga aga kahjuks televaataja peab leppima pudise reziiga telepildiga kus on seda mõnu olematul hulgal.

 
At 12:44, Anonymous Anonüümne said...

Kas PP pannakse sõidu ajaks kaamera rinnale sõitu kommenteerima?

 
At 12:46, Anonymous Anonüümne said...

Rauast mehed stardivad 17.02 kell 10.00.

 
At 13:02, Anonymous Anonüümne said...

Vanal ajal oli arusaadav et olime väljamaa poolt kes nõuka atleetidele koha kätte näitasid aga olukord väga muutunud. Näiteks soomlased olid väga solvunud kui nende naiste koondis mingi mõttetu postsovjeedi leedu käest kaela sai, neil on "suomalaistähti" Awak Kuier kes mängib wnba s. Ikkagi klass kõrgem.
https://en.wikipedia.org/wiki/Awak_Kuier

 
At 14:23, Anonymous Anonüümne said...

Õige.

 
At 14:29, Anonymous Anonüümne said...

Väga hea, kogukond on Padre juhtimisel initsiatiivi haaramas!
Ühe litaka lisaksin siiski juurde. Kas keegi saab aru miks Tiislerid ja Ader Rastorgujevsi sooritustele nii toetavalt kõrge häälega kaasa elavad?
Tegu on 1. arvatavasti eheda vankaga (lätlased topivad "s"-tähti nimede lõppu, et oleks lätipärasem), 2. üks kord on juba dopingu reeglit rikkumisega vahele jäänud ja karistada saanud. Kas ERR tolereerib teadlikult valemängureid sportlasi?
Ma saaks veel aru, kui silm jääb peale Baiba Bendika või Patricija Eidukale, aga mingile Anderile!?

 
At 14:32, Anonymous Anonüümne said...

Mis on see põhjus, miks peab mingile välismaalasele ERRis, Eesti (sic!) rahvusringhäälingus (sic!), nii ennastunustavalt kaasa röökima? -- seda on ilmselgelt Priit Pulleritsule võimatu seletada. Seleta või ära seleta, siga leiab igal pool pori.
Tegelikult pole seda vajagi seletada, Priit teab seda väga hästi ja korraldab siin pigem miskit "infooperatsiooni" oma ego tõstmiseks.
Spordist teeb spordi see, et elatakse kaasa. Kellele, pole tähtis. Tähtis on emotsioon ja seda leiab tippspordist piisavalt. Margus Ader ja teised -- pange samas vaimus edasi, laskesuusatamine on põnev sport ja eriti põnev on see siis kui ka eestlastel tippu või selle lähedale asja on ja see emotsioon koju kätte tuuakse. Ja komentaarides leiduvad nükked Priidu egole on pigem tervitatavad :-) Vaatajaid on teil piisavalt.

Üht asja võiksid siinsed wannabed siiski tippspordist õppida -- võisteldakse reeglite järgi ja reeglid on täitmiseks. Kui oled rajale läinud, siis startimisega aksepteerid ka kõiki reegleid. Olgu nad siis pealtnäha nii mõttetud või raskesti arusaadavad kui nad on.
Kui tipud eksivad, siis seda tunnistatakse ning järgmisel korral tehakse paremini. Jah, tippspordis jälgitakse kõikide reeglite täitmist enamasti kullipilguga kuid reegleid ei jälgita seal vaid seetõttu, et kohtunikud on kohal. Reeglitevaba (veel enam suvaliselt jälgitavate reeglitega) sport ei ole sport. Kui Postimehe vanemtoimetaja ja Tartu Ülikooli õppejõud sellest aru ei saa ja oma n.ö. erablogis ärgitab kõiki suusavõistluste reegleid rikkuma (keelatud määrdeid ksutama), siis näitab see mitte vastavate reeglite ja kohtunike mõttetust vaid arvaja ajumahu olematust. Aga loota, et siinne "kogukond" õppimisvõimeline on, on ilmselt ülekohtune. Kusjuures, pange tähele, Priit ise pole seni ühelgi Estoloppeti maratonil osalenud ja võib päris kanget mürki võtta, et TM lühikesele rajale minnes suuskade alla fluori ei pane. Seda võiksid korraldajad spetsiaalselt kontrollida, saaks palju ägedama loo hiljem nii Postimehes, EPL-s kui ERR-s...

Jõudu kõikidele TEGIJATELE -- nii rajal kui raja kõrval. Nii suuskadega kui ilma, nii püssiga kui ilma. Ja jõudu neile, kes tippspordi emaotsioone meile koju kätte toovad -- suusaradadelt, lasketiirudest, ujulatest, pallisaalidest, staadionitelt jne.
Wannabed las vahutavad, miski teatud spetsiifiline ollus ka vahutab kui vabalt voolata saab...

Blogiomaniku kohta avaldas juba 20 aastat tagasi Päevaleht väga hea artikli -- tänaseks on ego Priidul mõõtmatult kasvanud, silmaring samas mitte. Pigem on see kitsamaks jäänud kui juba hakata endale ette kujutama ja hooplema, kellega kõigega tülis ollakse...
Pane samas vaimus edasi, Priit! Ärme ole uhked, oleme kadedad, see on peamine!

 
At 14:58, Anonymous Anonüümne said...

14:32 on seemneid söönud, neid mis kere hästi suureks paisutavad. Ole tubli ja püüa mitte orki sattuda. Priit on tubli, paneb hästi. Kõik eksivad nagu tippsportlased nii ka absoluutselt kõik ülejäänud. Ei eksisteeri maailmas tippsporti, see on Eesti spordifunktsionäride eneseupitamiseks kasutatav nimetus neile aladele, mis nendele palukesed lauale toovad. Nii lihtne see ongi.

 
At 14:58, Anonymous Anonüümne said...

Aga ehk arvaks nüüd ära, mis emotsioon tekib kuulates lõugamist?

 
At 15:13, Anonymous Anonüümne said...

Kogukond on oma arvamuse öelnud. Hau.

 
At 16:06, Anonymous Anonüümne said...

Mis emotsioon tekib, lugedes 14.32 seda ja teisi pikki oopuseid?
Mul tekib tüütus. Palju vahtu, palju vahtu ("teatud spetsiifiline ollus ka vahutab kui vabalt voolata saab").
Möla maha!
Kord majja!

 
At 16:42, Blogger Priit Pullerits said...

Vestlesime Margus Aderiga laskesuusatamise teleülekannete teemal ja ta ütles, et kui mul on küsimusi, küsigu otse. Nii et tema andis idee, et pöörduksin oma küsimusega ETV spordiuudiste juhi Rivo Saarna poole, kellele läkitasin meili:

Veel kord laskesuusatamise teleülekannetest. Kas keegi suudab ära seletada, miks peaks Eesti/eesti spordikommentaator minema pöördesse ja täkku täis, kui mõni norrakas või prantslane või kes tahes välismaalane laskesuusavõistlusel esikohale või üldse mingile kõrgele kohale pingutab? Mis on see põhjus, miks peab mingile välismaalasele ERRis, Eesti (sic!) rahvusringhäälingus (sic!), nii ennastunustavalt kaasa röökima? Mille järgi teevad kommnetaatorid valiku, kellele kaasa röökida ja kelle pingutusse suhtuda tagasihoidlikult?

Ei, ma ei tee sel teemal Postimehele lugu, aga juba pikka aega jääb täiesti arusaamatuks, miks on vaja võtta kõrgendatud tuure a la Lääägrrein või Rrröiseläänd. Võib-olla on siin mingi põhjendus, aga vähemasti ei ole keegi seda kommentaatorite eelistust avalikult kommunikeerinud ehk seletanud. Ma saan aru, kui nii kõrgendatud tuuridel elada kaasa Eesti sportlastele, aga miks kuluvad ekstradetsibellid rahvustelevisioonis välismaalaste peale?

 
At 16:58, Anonymous Anonüümne said...

Kogukond seisab nagu sein Padre selja taga. Meid juba ei murra.

 
At 17:15, Anonymous Anonüümne said...

Ma saan aru, kui nii kõrgendatud tuuridel elada kaasa Eesti sportlastele, aga miks kuluvad ekstradetsibellid rahvustelevisioonis välismaalaste peale? -- Pullerits on lõpuks jõukohase teema leidnud...😂

 
At 17:17, Anonymous Anonüümne said...

Pullerits esindab tervet kogukonda. Need, kes suusatamisest midagi ei jaga ega oska ka ise suusatada püüavadki oma teadmiste puudumist kompenseerida valju röökimisega.

 
At 18:04, Anonymous Anonüümne said...

Närigu mind või tuhat paharetti aga mina seisan Padre selja taga vankumatult.
Jaagup, kogukonna Põlva osakond

 
At 18:10, Anonymous Anonüümne said...

Vestlesime Margus Aderiga laskesuusatamise teleülekannete teemal ja ta ütles, et kui mul on küsimusi, küsigu otse. Nii et tema andis idee, et pöörduksin oma küsimusega ETV spordiuudiste juhi Rivo Saarna poole... . Huvitav loogika...
Priit, Sa selle peale ei tulnud, et küsimus Mille järgi teevad kommnetaatorid valiku, kellele kaasa röökida ja kelle pingutusse suhtuda tagasihoidlikult? otse ühelt kommentaatorilt, Margus Aderilt, kellega Sa just vestlesid, küsida? Äkki ta oleks osanud sulle kohe vestluse käigus vastata?
Selle asemel leidsid, et peaks ikka "ülemuse" poole pöörduma -- see annab võimaluse ka ennast tähtsaks teha. Kuigi Rivo Saarna Sulle vaevalt oskab öelda, mida Margus Ader kommenteerides mõtleb ja kuidas ta end väljendab. Ja vaevalt Rivo Saarna või kes iganes teine ERR-st ka kommentaatoritele ette kirjutab, kelle poolt või vastu otseülekande ajal olla.
Aga ju siis Postimehes jagatakse Priidule ettekirjutusi, millest ja millises toonis kirjutada ning ajakirjanikul (olgu ta või vanemtoimetaja) endal pole siin erilist sõnaõigust -- miks muidu otse küsimise asemel pöörduda suure aplombiga "ülemuse" poole...
Huvitav ja kurvastav teadmine, et sõltumatu päevaleht, kes "seisab Eesti rahvuse, keele ja kultuuri säilimise eest läbi aegade" sedasi toimetab. Eks siis edaspidi teab arvestada Postimehe n.ö. "arvamusartikleid" lugedes...

 
At 19:14, Anonymous Vetle Landmark-Telemark Kristjansen Amundsen Böö said...

Minu arvates, ei, kindla veendumuse järgi talitab Pullerits õigesti, kui ta adresseerib küsimuse ülemus Saarnale. Mis kasu sest oleks, kui ta küsiks seda emba-kumba Tiislerilt? Sinnasamma see küsimus ja vastus jäävadki. Aga kirjutades ülemusele, on lootus, et midagi muutub. Sest ülemus, kui ta on esimese hooga oma alluvat õigustanud ja kaitnud, hakkab kodus rahulikuma peaga mõtlema, et kurivaim, sama kriitikat olen kuulnud veel siit ja sealt, äkki sel neetud Pulleritsul on ikkagi õigus. Ja nii tekivadki esimesed mõrad. Siis hakkab ülemus uurima, et mis siis ikka üldsus veel sellest arvab. Ja kust mujalt ta seda uurib, kui vahetuimast ja vahedaimast allikast, spordiblogist. Mis siit sel teemal vastu vaatab, seda teate isegi. Ja siis tekib lootus, et ülemus kutsub kokku tootmisnõupidamise, kus mitte käskides, vaid viisakas ja intelligentses vormis räägib, et kuulge mehed, ma saan aru, et te elate kaasa ja see on jummalast lahe, aga vahel võiks ikka mõelda, ega sellega liiale lähe, sest meil on vaatajaid seinast seina ja me ei pea eemale peletama neid, keda liigne emotsionaalsus mõnikord häirib. Emotsionaalsetel vendadel käib jõnks südamest läbi, nad ei ütle midagi, aga saavad aru väga hästi, kellele see jutt on seatud. Ja korrigeerivad end. Seda, et osa sõnumeid juba on kohale jõudnud, kinnitab Margus Aderi öeldu eile. Ta võis ju seda naljana mõelda, aga et see üldse jutuks tuli, see kinnitab, et väljasaadetud sõnum on kinnistunud. Ja kui miski on kinnistunud, hakkab see peagi ka mõjuma.

Lihtlabasemad tüübid siin nii peent ja mitmekoelist mängu ega mõjutamist ei mõika, nagu Pullerits. Nemad arvavad, et ainult lauprünnak viib sihile. Aga ei - kavalusega saavutab rohkem kui otse lahmides.

Õppige, s**akotid!

 
At 19:19, Anonymous Anonüümne said...

Kelk on suuskade kontrolli tingimused üles pannu. Selge on see, et PP on erilise luubi all.

 
At 19:36, Anonymous Anonüümne said...

Böö ei jaga peenest mängust halligi, kiri Saarnale on naeruväärne.

 
At 19:58, Anonymous Anonüümne said...

Saarna on nüüd mitme tule vahel. Ei kadesta meest, väävlit ja tõrva tuleb kaela.

 
At 21:37, Anonymous Anonüümne said...

ERR nõukogu boss Veidemann lubas Saarna ette võtta. Kahju poisist.

 
At 23:02, Anonymous Anonüümne said...

>>>
Ma saan aru, kui nii kõrgendatud tuuridel elada kaasa Eesti sportlastele, aga miks kuluvad ekstradetsibellid rahvustelevisioonis välismaalaste peale?
>>>

Ma arvan, et see on hea küsimus, millele ei ole lihtsat vastust. Võimalik, et rahvustelevisiooni kommentaatorid on lihtsalt väga kirglikud spordifännid, kes elavad kaasa kõigile võistlejatele, olenemata nende rahvusest. Või äkki nad tahavad näidata oma professionaalsust ja erapooletust, andes tunnustust ka teiste riikide sportlastele. Või võib-olla nad lihtsalt ei suuda oma emotsioone vaos hoida, kui näevad põnevaid ja dramaatilisi hetki spordivõistlustel.

Ma ei tea täpselt, mis on nende motiivid, aga ma usun, et nad ei tee seda halva pärast ega püüa solvata Eesti rahvast. Ma arvan, et nad lihtsalt jagavad oma entusiasmi ja austust spordi vastu, mis on universaalne keel, mis ühendab inimesi üle kogu maailma.

Ma saan aru, et mõned inimesed võivad tunda, et rahvustelevisioon peaks rohkem toetama Eesti sportlasi ja olema nende poolt. Ma arvan, et see on ka täiesti normaalne ja loomulik soov. Ma loodan, et rahvustelevisioon leiab tasakaalu, mis rahuldab nii neid, kes tahavad kuulda rohkem Eesti hümni, kui ka neid, kes naudivad spordi ilu ja põnevust laiemalt.

 
At 23:38, Anonymous Anonüümne said...

Ilusti kirjutatud, 23:02. Läheb paraku blogi peavoolu arvamusest lahku. Ennast tuleb nautida spordis. Oma sporditulemused on olulised. Oma allikaid tuleb kiita. Oma teenuseosutajaid tuleb mõõdutundetult esile tõsta.

 
At 06:35, Anonymous Anonüümne said...

Täna väga huvitav teatesõit! Kindlasti tasub vaadata. Ise kinni selle ju maksame ning iga sent hästi kulutatud!

 
At 09:24, Blogger Priit Pullerits said...

Teatesõit on ikka laupäeval, 17. veebruaril, start kl 10.30 Arula teeristis.

Miks on teatemaraton nüüd kolmeetapiline ja etapid nii lühikesed, kes teab?

 
At 10:02, Anonymous Anonüümne said...

Kelk teab...
Ja aeg ka väga vale, päev enne Laulupidu. Start sellisel päeval segab Suureks Mõõduvõtuks ettevalmistust nii palju kui veel üldse saab.
Sõida kaugelt kohale, siis veeda palju aega jalgadel ja niisama passides, seejärel pikk sõit, mis sooned ja vere kinni vajutab, jälle tagasi.
Võib-olla Kelk ei tahagi, et teatemaraton enam kõva üritus on - kui nii, siis on kõik väga omal kohal.

 
At 11:18, Anonymous Anonüümne said...

Kolmapäeval saadeti e-posti : 50.Tartu Maratoni osalejainfo, kus muuhulgas kirjas:
�� Fluori sisaldavate suusamäärete osas testitakse eliitgrupi suusatajaid. Harrastussuusatajaid ei testita, va pisteline kontroll juhul kui sõidetakse poodiumikohale. Testitakse ka 31 km klassikadistantsi M/N15 vanuseklassi esikolmikut.

Tartu Maratoni kodulehel Info eliitgrupi suusatajatele on kirjas muuhulgas:
FINIŠIS
Testitakse kõiki auhinnalisi kohti nii 63 kui 31 km distantsil. Lisaks valitakse žürii poolt välja juhusliku valiku alusel suusatajaid kõigi lõpetajate hulgast ja neid teavitatakse sellest korraldajate poolt vahetult pärast finišeerimist.

Küsisin ka maratoniklubi infotelefonilt üle ja sealt vastati, et tõesti võidakse tulla ka pärast minu lõpetamist (olen tavaline osaleja, kõrgfloori ei ole ka varem kasutanud, varem vaid ise määrinud madala või keskfloori rahvaparafiiniga ja sõidan tavaliselt ca 4 poole ja 5 tunniga maa läbi) minu juurde ja võetakse suusad testimisele!

Kas Priidul oleks võimalusel seda teemat võimalik ka siiski veel üle täpsustada?

 
At 12:24, Anonymous Anonüümne said...

Mida siin küsida? Osalejainfos ju selgelt ja loetavalt kirjutatud, et harrastussuusatajaid ei testita. Testitakse vaid siis kui sõidetakse poodiumikohale ja siis ka ainult pisteliselt.

 
At 12:25, Anonymous Anonüümne said...

Mis siin täpsustada, floor on keelatud, testimise alla lähevad valikuliselt kõik lõpetajad.

 
At 12:25, Anonymous Anonüümne said...

"Laupäeval saavad soovijad lasta võistluskeskuses oma suuski fluori osas testida. Testimine toimub SWIXi suusahoolduses laupäeval kell 14-16."

 
At 12:34, Anonymous Anonüümne said...

Kas see flooriteema (loe: liberaalide rohepesu) tähendab seda, et ma ei või siis oma vanade suuskadega Tartu maratonile sõitma minna, et äkki mõni aktivist valikulise kontrolli järgselt saab mind suureks kurjategijaks tembeldada?

 
At 12:35, Anonymous Anonüümne said...

Üle küsimine ei anna midagi, sest sealt ei saada kuidagi sellist vastust anda, et testimist ei toimu ja pange aga floor alla. Surve peab ju olema selles suunas, et nende määrete kasutamine lõpetatakse ja hirmutamistaktika peab käima. Osalejainfo on ametlik info ja kui keegi finisis suuski küsib, saab viidata sellele mis seal kirjas ning ei ole õigust vägisi suuski käest ära võtta.

 
At 12:37, Anonymous Anonüümne said...

Laupäevases vabastiili sõidus on peaaegu tuhat osalejat, lisaks 60 kolmest teatevõistkonda.
Nädal varem oleks seal poole rohkem osalejaid.

 
At 12:40, Anonymous Anonüümne said...

OK, kui asi ongi hirmutamises siis jääb seekordne maraton ametlikult viimaseks. Ei viitsi oma määrdeharjasid ära visata ja uuendada ning PP kombel määrimisteenuse sisseostmine ei lähe kokku õige suusahundi vaibiga.

 
At 12:45, Anonymous Anonüümne said...

Mis lahendus sellele järgneb, kui 5 tunni karvajalg peal lõpujoont suuski käest ära ei anna ja kõnnib minema?

 
At 12:49, Anonymous Haardega spetsialist said...

Aga ole siis ikka õige suusahunt, 12:40, ja nühi ja määri oma harjad ja fluorimäärded kõik läbi selle hooajaga, saadki järgmisel hooajal alustada uute harjadega puhtalt lehel, samas oled määrimisvaibi saanud mitme päeva/öö jagu. Ja midagi ei lähe raisku.
Win-win!
Maakeeles siis: toreon-toreon!

 
At 12:52, Anonymous Tehniline delegaat said...

Elementaarne, 12:45: DNQ DNQ DNQ DNQ DNQ

 
At 13:00, Blogger Priit Pullerits said...

Lp 11:18:

neljapäevalõunases kõnes Klubi Tartu Maraton telefonile sain vastuse, et kui fluorikontroll harrastajaile tuleb, on see «pisteline», sest «kõiki [kontrollida] ei jõua, kui juhtub, siis juhtub».

 
At 14:02, Anonymous Anonüümne said...

12:49, Ära soga, harjad ei kulu ja floorist ei vabane. Oled vaadanud, et mitut harja kasutatakse hea lippe tegemiseks, millega ka kehva lippega lumel saab suusa mõnusalt tööle? Kogu kupatus on heas usus ühes karbis koos, st seal on nii floormäärded kui mittefloormäärded abivahendid ja kogu muu kraam. See kõik on selle fluoriga läbi imbunud ja tuleb saata loojakarja kui tahad puhta mehena ilma pistelise kontrolli pärast värisemata minna põrgumasinaga varustatud üritustele. Kiire hinnang karbi sisu uusväärtusele on kuskil 1000€. Ei ole isegi plaanis seda vahetust teha. Saame edukalt ka põrgumasinateta üritusteta hakkama. Las ta olla.

 
At 14:28, Anonymous Roheline Tulevik said...

Esiteks. Kõik kodanikud , kes fluoritestil põruvad, tuleks häbimärgistada, st nende nimed tuleks rasvases kirjas "Postimehes" ära trükkida.Teiseks. Erilist tähelepanu tuleks pöörata Pulleritsu suuskade testimisele, sest on täiesti võimalik, et mees kasutab ära oma tuntust ja sidemeid. Kolmandaks tuleks Pulleritsu teravalt jälgida kogu distantsi ulatuses, et ta kuskil suusatehnika reeglite vastu ei eksi või distantsi vältel suuski ei vaheta. Neljadaks. Kuna on alust arvata, et Pullerits üritab pettuse teel protokollis võimalikult kõrge koha saada, tuleb hoolega jälgida, et testitakse ikka neid suuski millega rajale minnakse ja sealt tullakse, mitte mingit liba paari.

 
At 15:12, Anonymous Anonüümne said...

Kas keegi oskab öelda, kellele ja kuhu saab anda vihjeid maratonil osalejate kohta, kes lasevad endale keelatud vahendeid suusa alla panna?

 
At 15:21, Anonymous Anonüümne said...

Kas keegi oskab öelda, kellele ja kuhu saab anda vihjeid määrdemeeste kohta, kes on nõus määrima maratonil suusad keelatud vahenditega, kui klient seda soovib?

 
At 15:28, Anonymous Anonüümne said...

Huvitav, kas fluorikontroll ootab ka viimase osaleja ära?

Pesumasinas, mingis riidekotis, saab kangema pesuainega ja kõrgema temperatuuriga oma suusahooldusvahendid puhtaks pesta.

 
At 15:31, Anonymous Kägu, kehakultuurlane said...

Üks võimalus on muidugi helistada otse KTM kontakttelefonidele, aga palju kindlam viis on trükkida nimekiri siia samasse blogisse. Pulleritsul on igalpool "käpp sees", küll tema need sinna kuhu vaja edastab.

 
At 15:39, Anonymous Anonüümne said...

Pole mõtet midagi siia trükkda. On üks teada tuntud määrdemees, kes siin blogiski sageli sõna võtab ja kodanikke seadust rikkuma agiteerib. Edastage Kelgule lihtsalt määrdemehe nimi. Küll siis kontrollitakse kõiki tema kliente. Võibolla võtavad Pulleritsugi vahendamise eest vastutusele.

 
At 17:01, Anonymous Anonüümne said...

15:12 Õige eestlane, nii peabki!
Pullerits läheb vabatahtlikult floorikontrolli, et pärast saaks rusikaga vasta rinda taguda. Sellest ka lühema distansi valik, sest ilma floorita pikka ei jaksa :)

 
At 17:01, Blogger soul said...

Pange nimed siis kirja, ilma floorita nimekiri tuleb lühem.

 
At 17:05, Anonymous Kalle Kits, aktivist said...

to 15:12 ja 15:21
pealekaebamiseliin_suusad@tartumaraton.ee
pealekaebamiseliin_maardemehed@tartumaraton.ee

 
At 17:21, Anonymous Anonüümne said...

Aitäh Sulle Kalle! Muide, ka sinu venna nimi Keio juhuslikult ei ole? Kõva jooksumees?!

 
At 17:26, Anonymous Anonüümne said...

Pullerits vennike peab lausa vägisi fluorikontrolli minema, muidu võib juhtuda, et tema hiigeltulemus vaidlustatakse

 
At 17:31, Anonymous Anonüümne said...

Lühikesel maal osaleb kümmekond spordikooli poissi tüdrukut, neid Pullerits ei võida isegi fluoriga suusa all, aga edasi on taadid, memmed, ülekaalulised mehed naised ja lapsed, kes vaevu suuskadel püsti püsivad. Neile paneb Pullerits lõdva randmega ära, nii et koht 20 hulgas on suht garanteeritud. Kui selline tulemus peaks ära tulema, siis saame me sellest järgmised 20 aastat lugusid kuulda.

 
At 17:50, Anonymous Anonüümne said...

Nimekiri siia ülesse tuleb panna, aga et juubelisõidu annaalidesse põrgumasina tulek ja tektooniline muutus paremini kajastatud oleks, tuleb üles tähendada vahelejääjate kommentaarid, nagu:
"See on nagu noa selga löömine, ma olen kogu aeg nii suusatanud!",
"Ma kaeban teid kohtusse, ma olen süütu!",
"Mine per...e!",
"Hr Kunts tegi!",
"Ei kommentaari.",
"Seda ma kartsin, et harjad."
jne.

 
At 18:01, Anonymous Anonüümne said...

https://www.facebook.com/events/843980464165750/?active_tab=discussion

 
At 18:44, Anonymous Kägu, kehakultuurlane said...

Ühesõnaga Kelk ütles välja, et peale eliitsõitjate ühtegi fluori kasutajat ei disklahvita. Põhimõtteliselt tähendab see seda, et kes läheb korralikku tulemust tegema, see PEAB fluori kasutama. Ilma olud on sellised, et pole mõtet pereautoga WRC masina vastu võistlema minna. Sellistes oludes hakkab fluori effekt esile tulema just distantsi teisel poolel, kui tava määrdega töödeldud suusk hakkab sitta korjama ja kaotab täielikult oma libisemis omadused.

 
At 20:16, Blogger Priit Pullerits said...

Kas see on ikka Kelgu otsustada, kes disklahvida ja keda mitte? Kui võistlus toimub FISi reeglite järgi, peab vaatama, kas need reeglid lubavad fluoriga vahele jääjale muud karistust peale diskvalifitseerimise, nt hoiatust. Ja kas karistus on üritust korraldava MTÜ juhi otsustada? Siin on juriidiliselt palju asju laokil.

 
At 22:32, Anonymous Anonüümne said...

Õige palju on laokil ja amatöörid ärgu siiberdagu jalus.

 

Postita kommentaar

<< Esileht