esmaspäev, veebruar 12, 2024

Pullerits: Miks «Pealtnägija» mind Tartu maratoni eel kirbule võttis?

Ühel päeval helistas Kristjan Pihl. Pihl töötab Eesti telepublitsistika lipulaevas, «Pealtnägija» toimetuses. Sügisel tegi ta teadussaadet «Maailma kõige tervem rahvas». Mäletan teda isegi ajast, mil andsin Tartu Ülikoolis ajakirjandus- ja kommunikatsioonitudengitele massiloengut veel peahoones. Lühidalt: see oli ammu. Ega ma nii ammusest ajast enamikku üliõpilasi enam mäleta, aga Pihl jäi juba siis meelde kui minu arvates eriliselt hea raadiohäälega noormees.

Nüüd küsis ta, kas ma Tartu maratonile lähen.

Olin kuskil ajusoppi talletanud, et sport pole talle võõras. Seitse aastat tagasi tegi ta koos Jevgeni Ossinovskiga läbi Võhandu aerutamismaratoni. Sportose arhiiv näitab, et mullu augustis sai ta 70,3 Ironmani EM-võistlustel Tallinnas 6:20ga 842. koha.

Esimese hooga arvasin, et äkki tahab Pihl minuga Tartu maratonil võidu sõita. Aegade jooksul on nii mõnedki selle avantüüri ette võtnud – ja kõrvetada saanud. Aga ei, Klubi Tartu Maraton registreerimislehelt tema nime ei leia. 

Siis rääkis ta otse, et plaanib Tartu maratoni ümmarguse juubeliga seoses maratonist saatelõigu teha. Ikka «Pealtnägijasse», kinnitas ta. Põhjendas, et soovib leida maratonil osalejate seast mõne värvika, eelistatult tuntud tegelase, kes suudaks maratoni tähendust eesti kultuuriruumis mõtestada.

Muidugi küsisin, keda ta veel kavatseb intervjueerida. Kindlasti peaks usutlema Indrek Kelku, jõudsime kiirelt ühisele tõdemusele. See lisaks teleloole pinevust ja dünaamikat. Pakkusin välja veel mitu nime, kes võiks loosse teravust tuua.

Vaat selline kõne siis. Võtsime mõtlemisaja.

Fotod 1-3: Mullune Tartu maraton. Fotode autor: Kristjan Teedema, Postimees/Scanpix

46 Kommentaarid:

At 09:31, Anonymous Anonüümne said...

Nats kulunud plaat - lasta Kelgul maratonist lõõritada. Millest nii odav mõte, kas peavalust pärast magamata ööd? Las Pihl läheb rajale kõige kaugemasse punkti ja hakkab seal kaamera surinaĺ mikriga intekat tegema. Võibolla mõni buraanivend võtab kelgule ja siis saab ehedat maratoni tõsise tempoga läbivat hunti pikemalt kõnetada. Siis tekiks tõeline maratoni tunne. Need TP-des hängivate tüüpidega vestlused on nii eilne päev nagu ka Kelgu jutud, mis on ajudesse omad vaod uuristanud.

 
At 09:37, Blogger Priit Pullerits said...

Kelgu kaasamine saatesse oli minu mälu järgi vist pigem minu mõte ja ettepanek Pihlile lähtudes sellest, et Kelgul oleks mu teemal kindlasti midagi huvitavat öelda.

 
At 10:40, Anonymous Anonüümne said...

Priit on Postimehes jälle kord ühe nutulaulu ja pisarakiskuja avaldanud.
Nagu eelmisel korralgi on jutt asjadest, mis ilmselgelt ajakirjanikuhärral kõrgelt üle mõistuse ja arusamise käivad. Otse öeldes -- Priidu sinisilmsust ja soovi silma paista on lihtlabaselt ära kasutatud.

Tsitaat artiklist: Paraku ei tähenda need ümberkorraldused, mida haridusministeerium Kiviõli I keskkooliga planeerib, valla koolivõrgus korrastamist, vaid pigem vastupidi, lausub Kärbo. «Lõhume ainsa kooli, mis toimis,» sõnab ta. «Seda ei saa nimetada korrastamiseks.»

See ainus kool, "mis toimib" (Kiviõli I Keskkool) on koolide pingerea (mis pole küll absoluutne tõde aga midagi see ikka näitab) viimases veerandis -- 2023 aastal olid matemaatika, eesti keele ja inglise keele eksami tulemused vastavalt 34.9; 32,5 ja 22,5 punkti, koht pingereas 109. 2022. aastal olid vastavad numbrid 36,4; 55,8 ja 34,0 ning 2021. aastal 56, 43 ja 18.
Milleks pidada justkui "toimivat kooli", kus keskeltläbi omandatakse vaid 1/3 või mõnel aastal vähemgi õppematerjali? Gümnaasium on vabatahtlik -- tore, kui kool asub kodu lähedal aga mida sellest koolist saadud haridusega peale hakata? Nagu Toila kooli puhulgi on jälle selgelt näha eestlaslik jonn, mis eriti selgelt pisikeste omavalitsuste puhul näha -- mul endal võib küll häda majas olla aga naabriga ma kokku ei lepi kuna sel juhul võib juhtuda, et naabril hakkab ka hästi minema...

Meenutuseks, et mõned aastad tagasi käis seesama praegu krokodillipisaraid nuttev Lüganuse vald kohut endise Kiviõli I Keskkooli direktoriga. Vallasisestes poliitliivakasti mängudes osutus toona lihtsalt koolidirektor ühel hetkel "vale erakonna" soosik olema ja "kättemaks" ei jäänud tulemata. Sellised liivakastimängud on omavalitsustes tavalised -- kohalikud jupijumalad arvavad, et on kunnid ja teevad mis tahavad.

Artiklist veel: Kui miski nendest muudatustest paremaks läheb, siis ainuüksi seis riigi rahakotis, nendib Kärbo. «Haridusministeerium lahendab enda hallata võetud koolide kinnisvaraga seotud küsimusi Kiviõli I keskkooli laste hariduse arvelt,» resümeerib ta.

Omavalitsus on ka riik, võiks ajakirjanik kohalikule jupijumalale mõista anda. Ning äratinistatud lastevanematele võiks siiski meelde tuletada, et koolis (eriti gümnaasiumis) käiakse haridust omandamas, mitte lapsepõlve pikendamas. Aastal 2023 on selgelt näha, et suuremad riigigümnaasiumid on oluliselt edukamad ja annavad paremat haridust kui pisikesed vallakoolid -- kui peale 3 aastats koolipingi nühkimist suudetakse lõpueksamid sooritada keskmiselt 1/3 punktide peale, siis on ilmselgelt midagi valesti.

Aga nagu selles varasemas Toila nutulauluski selgeks sai -- riigigümnaasiumi edu paistel ei saa vallavalitsus end soojendada -- järgmisi kohalikke valimisi silmas pidades on see lubamatu olukord...
Usutavasti selliseid kohalikke nutulaule hakkab järjest rohkem tulema -- omavalitsejate huvi on end nähtavaks teha, "riigilt" (nagu öeldud, omavalitsus on ka kodaniku jaoks riik) "lisavahendeid" hankida ning enne valimis linte lõigata. Koolis antava hariduse tase pole seejuures oluline, seda ei saa valimisbrošüüris näidata (eriti kui see kool on "võõras"). Lindilõikamist mistahes valla objekti juures annab aga ilusa värvilise pildiseeria teha -- kuidas küll vallavalitsus "hoolib"...

 
At 11:08, Anonymous Anonüümne said...

No on Priidul kannatus lasta oma blogis mõnel ajalehte välja anda. Tegemist on ju spordiblogiga. Pikad teemavälised seletamised risustavad pea ainukest saadaolevat spordikommentaarumit. Kogukond pole rahul.

 
At 12:30, Anonymous Anonüümne said...

Kas spordimehe aju ei pea kooli analüüsile vastu? Vbl on tegemist lausa Toila kooli vilistlasega, siis on mõistetav..

 
At 13:09, Anonymous Anonüümne said...

sport ja putja https://twitter.com/Gerashchenko_en/status/1756755869243441350
oejah , on nad jah eraldatud

 
At 13:36, Anonymous Anonüümne said...

Tartu maratonile kutsugu Kontaveit Brigitta Hunt ja Saskia Alusalu. Sõitma ei pea pea, intervjuudest aitab küll. See oleks alles dünaamika. Ka postimehes oleks lugemis magnet kindel.

 
At 14:17, Anonymous Anonüümne said...

Buraanil mikri ja kaameraga asjatades tuleks näljastele maratonihuntidele ka lonksu jõujooki pakkuda, või lihtsalt geeli. Vaadata kes õnge läheb. Sööta joota, siis tuleb ka mõni meeleolukas kommentaar vastu. Ja kui põhiosa on potis, siis teatada võistlejale, et nagu ei ole lubatud uisusamm nii pole lubatud ka kõrvalise abi tarbimine rajal ja siis saabub kõige emotsionaalsem osa, peaasi, et kaamera kenasti salvestaks sel ajal ja mikker kõik sõnad kinni püüaks. Seejärel tormata alles Kelgu jutule ja küsida kommentaari, et mis oli valesti ja kas võistleja ikka disklahvitakse ja kui ei, siis miks tingimused liiga karmid paberil on kui neid ei järgita, las siis punastab ja seletab.

 
At 16:21, Anonymous Anonüümne said...

Kahtlane, et PN just nunnu looga välja tuleb, kui osalised on PP ja IK.

PP-le julgustuseks vana tõde any publicity is good publicity.

 
At 17:22, Blogger Priit Pullerits said...

Jah, ega tea. PN saaks huvitava loo, kui teeks, kuidas ma olen olnud
tülis Kristina Šmigun-Vähiga, aga ära leppinud
tülis Mati Alaveriga, aga ära leppinud
tülis Jaak Maega, aga ära leppinud
tülis Indrek Kelguga, aga...

Ärge järeldage valesti: ma ei ole mingi tülinorija, mulle ei meeldi tülid üldse, aga ajakirjaniku ametis on paratamatu, et mõned inimesed saavad sinu peale pahaseks ja kurjaks, seda just siis, kui teed oma tööd nii, nagu tegema peab, erapooletult, ausalt ja sõltumatult.

Ütleks isegi nii, et see, et ma olen kõigiga neist ära leppinud, ei näita üksnes nende sisemist suurust ja tugevust, vaid näitab ka seda, et järelikult ei ole ma kirjutanud nende hinnangul midagi nimme paratahtlikku ja ülekohtust.

Ma ei viitsi Kelguga ka tülis olla. See on nii totter. Aga ju pole tekkinud sellist õiget hetke, et maha istuda ja asjad sirgeks rääkida. Ta võib ju mu peale pahane olla, mida ma olen tema ürituste kohta kirjutanud, alates sellest, kuidas ta ikkagi tagab õige ja täpse õhutemperatuuri mõõtmise Tartu maratoni stardis, ja lõpetades Venemaa esindajate osalemisega 2022. aasta üritustel, aga kui - ma tean, et järgnev võib kõlada hooplemisena, mistõttu selle väljaütlemine on väike risk - PN-le tuleb seoses 50. Tartu maratoniga esimesena pähe minu nimi, siis ei saa vist isegi mu suurim vaenlane väita, et olen Tartu maratonile peamiselt vaid tüli tekitanud.

 
At 17:47, Anonymous Anonüümne said...

MA-ga äraleppimisest sooviks kohe suuremat lugu.

 
At 18:01, Anonymous Anonüümne said...

Õige Pullerits.

 
At 18:22, Anonymous Anonüümne said...

Priit Pullerits läks kell 17:22 ikka väga lendu -- on üsna kaheldav, kas nimetatud isikud ise miskist "tülist" Priiduga midagi teavad. Priit oma suure ego ja võhiklikkusega (mida ta ise miskipärast sõltumatuseks ja aususeks nimetab) on nagu tüütu putukas, kellega pole miskit mõtet tülli minna -- jaga sellisega maad või jookse vasikaga võidu...

Aga juba 20 aastat tagasi avaldas Päevaleht Priidust väga hea artikli -- tänaseks võib öelda, et ego on Priidul mõõtmatult kasvanud, silmaring samas mitte.
Pane samas vaimus edasi, Priit!

 
At 18:40, Anonymous Jaanus Kunts said...

to 10:40 ja to 12:30

Ära siin üldse hakka targutama essee meister ja jäta Toila kooli vilistlased rahule!
Oma romaane võid mujal edasi kirjutada!
Ja nagu vist mu esimesest lausest juba paljudele selgus, siis olen ise ka Toila mees ja Toilas õppinud terve põhikooli aja!

11:08 juba võttis siin selle ilusti kokku, tänan isiklikult teda!

 
At 18:47, Anonymous Anonüümne said...

Seda on kaugele näha, et olete Toilast.

 
At 18:48, Anonymous Anonüümne said...

TO 18:22 Ma vaataks pigem teistpidi. Kas nimetatud isikud teavad midagi leppimisest?

 
At 18:55, Anonymous Jaanus Kunts said...

to 18:47

Tundub, et delfi trollid on ka siia kolinud juba!
Priit, ole hea ja löö kord majja!

 
At 18:56, Anonymous Anonüümne said...

Mõtlesin koguaeg, et kust sellised tulevad? No sellised, kellele on võõras roheline mõtteviis ja kes ei austa ausa mängu reegleid. Kahtlustasin, et äkki Põltsamaalt, aga nüüd on siis selgus majas. Toila on muidu nagu kena koht, peaks mõjuma inimhinge ilule hästi. Võta sa siis nüüd kinni, kas süüdi on koht, geenid või hoopis pedagoogika

 
At 19:26, Anonymous Anonüümne said...

Natsid on süüdi, Pullerits ei ole süüdi.

 
At 19:27, Anonymous Anonüümne said...

Fluor mõjub tervisele sitasti, ka vaimule paneb põntsu. Isakesi on siin ainult üks.

 
At 19:34, Anonymous Kägu, kehakultuurlane said...

Tänapäeva pedagoogika ei kõlba enam kassihänna alla kah. Tuleb nõustuda Mart Helmega, et selline pedagoogika kasvatab ainult hobuse vargaid. Vanasti teati ,et tõeline tarkus ja teadus sisenes inimese hakatisesse ainult tagumiste põskede kaudu. Katsu sa seda juttu muidugi tänapäeva lumehelbekestele rääkida. Nende meelest on kõik ,mis ei ole roosamanna ninnunännutamine ainult üks kius, ahistamine ja seksuaalne väärkohtlemine jne. Omal ajal, kui ihuline karitamine veel auseesoli, ei teadnud keegi midagi kaasaegsetest pseudo probleemidest, inimestel polnud mingeid migreene ja muid kaasaegseid moehaigusi. Ei tehtud pidevalt soovahetusoperatsioone, ei süstitud silikooni, ega aetud liberaalset "pedejuttu" . Tavaline inimene peab päikese tõusust päikeseloojanguni tööd rabama ja profülaktika mõttes aegajalt mõisaaidas aganate peal peksa saama, siis püsivad tal meeled teravad ja fookus paigas

 
At 20:06, Anonymous Anonüümne said...

Tundub et Kägu pole ammu seal aganate peal käinud, tiivad laiali kui kotkal!

 
At 20:14, Anonymous Anonüümne said...

Kägult pedagoogiline näpuviibutus kogukonnale. Sama mis pizdulei. Võtame vastu ja täname.

 
At 20:21, Anonymous Jaanus Kunts said...

Aeg kokkuvõteteks ja järelduste tegemiseks:

Napp kuu aega ja missioon ja eesmärk sai täidetud!
Honorar Pulleritsuga pooleks, aumeeste värk!
Teema endiselt üleval ja kulmineerub eeloleval pühapäeval!
Suurimad tänud anonüümsete lõdvikute pundile kaasamõtlemast ja intriigi üleval hoidmast!

Järeldus - kui soovid mingit teemat arendada ja natuke ühiskonnas tõstatada, uju vastuvoolu!!!

Minu viimane postitus see talv, tööd on palju ja TM suusad vajavad hoolt.
Näeme ja kuuleme vb uuel hooajal!
ĜIS BALDAŬ!



 
At 20:28, Anonymous Anonüümne said...

Kuskilt luges Kägu pedetemaatika välja, kas Toilaga kuidagi seoses, kust Kunts pärit?

 
At 10:49, Anonymous Anonüümne said...

Kägu andis pedagoogilise õppetunni. Kogukond peab 3 päeva moka maas hoidma ja seedima. Valus aga vajalik.

 
At 13:00, Anonymous Anonüümne said...

Olgu nõus, peame moka maas aga Pullerits ja tema eliit sõbrad võiks ikka kommuteerida.

 
At 13:24, Blogger Priit Pullerits said...

Kommuteerin seda, et PN lugu seoses sellega, et ma ei sõida pikka, vaid sõidan lühikest distantsi, ja seoses teiste avalikkusele huvipakkuvate suusatajate puudumisega Tartu maratonil jääb ära.

 
At 13:39, Anonymous Anonüümne said...

Vot siis. Priit, hea loo toimumise nimel tuleb siis järelikult pikale distantsile ümber regada ja anda nii leppimiseks Kelgule käsi. Sobiv positiivne lugu tuleb ikka ära päästa. On sinus altruismi suure mõõduvõtu hüvanguks?

 
At 13:41, Anonymous Anonüümne said...

Kas siis lühikese maa mehed ei väärigi austust?

 
At 14:10, Anonymous Anonüümne said...

Oluline sõnum on siin see, et oma nime all osavõttev pööbel ei paku mingit avalikku huvi. Kehakultuur pole elus edasipürgijatele vaid neile kelle najal riik üleval püsib. Eliidi silmis pole selles seda iva, millega lajatades reitingud lakke kargavad.

 
At 14:12, Anonymous Mati, treener said...

Loomulikult mitte, 13:41.
On ainult üks ja õige TM ja SEE ON 63 km. Punkt.

 
At 14:21, Anonymous Anonüümne arvamusliider said...

PN tegelaste poolt tundub kuidagi imelik ja nõrkki see lähenemine, et algul lennatakse aplaavaga peale ja siis kibekähku sörgitakse kui peksa saanult sabad sorgus asja eest teist järjest minema.
Kas keegi märkab sellises tegevuses professionaalsust?
Kummaline, väga kummaline...

 
At 14:37, Anonymous Anonüümne said...

Natuke kahju isegi, et Kunts siin kommenteerimiseks rohkem aega ei leia kuid tänud sellegi eest!
Vähemalt avas oma mõttemaailma ja saime teada et ka Tähtvere troll vajab tähelepanu, anna ainult foorum ette..

 
At 15:29, Anonymous Anonüümne said...

Pealtnägijasse on asja sellel osal eliidist, kes tahavad oma narkomaani karjäärist pajatada: https://lugejakiri.ee/pealtnagija-eesti-kuulsuste-avameelseid-intervjuusid-kokaiinisoltuvusest-on-meil-mihkel-karmase-pensionini/

 
At 16:02, Anonymous Anonüümne said...

Mind huvitaks pigem ülestunnistused neilt kõrgele püünele karjääri teinud prostitutsioonisõltlastelt, kes seda elus edasiliikumiseks on teinud ja oma kogemuslugu, et kuidas tollest taagast vabaneti.

 
At 17:21, Anonymous Anonüümne said...

Nove Mesto ajupesust või vähemalt kummalisest olukorrast muljetab Aftonbladeti (SWE) reporter:

[...]„Toit: jama. Ilm: jama. Rootsi edu: puudub. Publik: tervelt viis pluss. Muude rõõmude puudumisel väärib publik kogu MM-i MVP-d (kõige väärtuslikuma esineja auhinda - toim-.),“ kommenteeris Käck.

Rootslane imestab, et nii suured rahvamassid tahavad üldse Nove Mestosse tulla.

„Vaatamata viletsatele tingimustele on võistlustele müüdud üle 200 000 pileti. See, et inimesed tulevad siia vabatahtlikult, käib mul üle mõistuse. Võib-olla teeb alkohol selle lihtsamaks... Laupäeval seisis üks joodik areeni ees ja oksendas. Tundub mõistlik, sest selline tundub kogu see MM-i korraldus,“ kirjutas Käck.

„Nove Mesto, sellepärast kutsutaksegi seda kurjaks külaks. Pigem põrgu maa peal,“ ironiseeris rootslane.[...]

https://sport.delfi.ee/artikkel/120269948/rootslane-kritiseeris-laskesuusa-mmi-see-on-porgu-maa-peal

Tõepoolest, pimedas, kõledas ja vihmases õhtus on kummastav näha rahvamassi paganama pasunaid puhumas ja sportlastele röökimas. Loogiline ja arusaadav oleks, kui väiksel tribüünil vaataks suusatamist rühmake norrakaid, rühmake prantslasi ja mõned sakslased, pluss Tiislerid Kulbini ja Adraga.
Kõik see idiootsus, raske muud iseloomustavat sõna leida, tuleb mõne aasta pärast meile.

 
At 17:46, Anonymous Anonüümne said...

Aga oi kuidas pavarotti kiidab seda rahvamassi ja pimedas ning külmas vihmas seismist mitu tundi järjest. Kahju kohe nii temast kui neist inimestest. Sport on ikka midagi väärikamat kui selline mitu tundi enesepiinamist ja siis veel sellega kiitlemist.

 
At 17:48, Anonymous Anonüümne said...

Lumeolud TM ks lähevad keeruliseks. Huvitav oleks teada mida seekord põhjuseks tuuakse...
Naljaninad ja ülbust jääb ülegi.

 
At 18:12, Anonymous Anonüümne said...

Kes ülbitseb sellel blokk ja jokk. Kas nii on suUsablogi blogi poliitika?

 
At 18:27, Anonymous Anonüümne said...

Suuresti toimub siin eneseregulatsioon. Kunts rahmeldas mis ta rahmeldas, kuid siis sai aru, et kogukonna ootused ja tase on kõrgemad. Las nühib oma putkas vaikselt edasi.

 
At 19:09, Anonymous Anonüümne said...

Kogukond ootab Kuntsi tagasi. Aus eesti mees. Kui ütleb siis on öeldud.

 
At 19:38, Anonymous Anonüümne said...

Indrek Tobreluts ei pea 11 kohta MM-il mingiks väärtuseks. Vot see on alles eesti laskesuusatamise tase. Huvitav miks siis neid 30, 40, 60 koha sõitjaid koondises hoitakse ja neid kohti sõita lastakse!

 
At 19:41, Anonymous Anonüümne said...

Nüüd ilmselt Priit süüdi. Tema nimi käis ülekandest lausa läbi.

 
At 19:59, Anonymous Anonüümne said...

Tobreluts peaks Tominga "äparduste" eest ameti maha panema. Laskmisasendi keelatud stabiliseerimine on ju tõsine rikkumine. Mis edasi, fluorisuusad Tuulile?

 
At 12:05, Anonymous Anonüümne said...

Aus?

 

Postita kommentaar

<< Esileht