reede, veebruar 02, 2024

Pullerits: Mehed, teil vedas: Tamsalu-Neeruti maratonile oleks saabunud FISi ametlik fluorikontroll

Hirmus kahju, et homne, laupäevane Tamsalu-Neeruti maraton jäiseks muutunud raja tõttu ära jääb, sest intriig olnuks õhus. Suurem intriig, kui ühelgi varasemal Estoloppeti maratonil.

Teadsin kolmapäevast saadik seda, mille teen avalikuks homses, laupäevase Postimehe loos. Aga oskasin saladust pidada. Ei iitsatanud sellest mitte kellelegi, isegi mitte Jaanus Laidveele. (Ta võib seda kinnitada, kui tahab.) Isegi mitte Jaanus Kuntsile. (Ka tema võib seda kinnitada, kui tahab.)

Oleks Tamsalu maraton toimunud, tulnuks väga põnev võistlus. Sest Robert Peets, kelle käsutuses on ainus aparaat, millega saab ametlikult mõõta suuskade all fluori sisaldust, oleks Tamsalu maratonile sellega kohale läinud. See on FISile kuuluv aparaat ning Peets on ainus litsenseeritud fluorimõõtja Eestis.

Et kõik olnuks aus ja avalik, oleks Estoloppeti korraldajad fluorimõõtja tulekust reedel teada andnud. Siis olekski asi põnevaks läinud. Sest nagu te mu loost lugeda saate, poleks Peets võtnud mõõtmisele kõigi suuski. Ta ütles, et oleks kutsunud mõõtmisele need, kes võitlevad auhinnaliste kohtade nimel. Ta ütles mulle isegi täpse arvu, kui paljud esiotsast, ent selle teadmise jätan n-ö maksumüüri taha. Ma ei ole kindel, et Peets soovib, et selle arvu siin välja ütlen.

Igatahes, kui võtta aluseks Viru maratoni tulemused, ei oleks piir läinud sugugi Karel Tammjärve selja tagant. Kontrolli oleks pidanud kindlasti minema ka näiteks Gert Jõeäär, samuti Joosep ja Kaupo Tammemäe jpt.

Nüüd Tamsalus olekski tulnud nuputamist palju, kellel tasunuks võtta fluorimäärdega risk ja kellel mitte. Igatahes oleks Tamsalu maraton olnud ideaalne fluorimaraton, kus fluorist võita oi kui palju: vähemasti prognoosi järgi pidanuks lumi olema rajal niiske ja määrdunud. Raul Olle on öelnud, et seesugustes oludes võidab tugev suusataja 10 km peale vähemalt poolteist minutit, mis Tamsalu maratonil teeb ligi seitse minutit. Viru maratoni 16. lõpetaja oli Rait Pallo 2:00.09ga, temast veidi rohkem kui seitsme minuti kaugusele jäi Cristian Anton, kes sai 40. koha. Veidi rohkem kui seitse minutit kaotas Laidvee (122. koht), kes sõitis ilma fluorita, Raio Piirojale (83. koht; millest mitte välja lugeda, nagu ma tahaks öelda, et Piiroja sõitis tingimata fluoriga). Igatahes nii palju siis vahe illustreerimiseks.

Kui nüüd tõenäoliselt 30. kuni 40. koha kandis sõitjad oleks saanud mu loost ja Peetsilt teada, et nende suuski kontrollima ei hakata, olnuks noil võimalus võtta risk – väidetavalt võttis Virus fluoririski 80-90 protsenti arvestatava tasemega osalejaist – ja tõusta protokollis tükk maad kõrgemale, seda arvestusega, et nende lähimad konkurendid ei riski. Ent sellega kaasnenuks ka oht. Juhul kui nad oleks kerkinud liiga kõrgele kohale, võinuks see teha neile karuteene: nad sattunuks finiši järel fluorikontrolli. Seega oleks nad vajanud rajal täpset infot, et nad tänu fluorile ülemäära heale kohale ei kerki.

Kindlamalt tagapool sõitjad oleks võinud fluori kasutades saavutada palju riskivabamalt tavapärasest kõrgema koha, taas muidugi eeldusel, et lähirivaalid löövad põlvist nõtkuma hoolimata sellest, et korraldajad olid lubanud keskenduda kontrollimisel ainult parematele suusatajatele. Ent oletada võib, et ainuüksi teadmine, et fluorikontroll on kohal, oleks paljudele mõjunud hoiatavalt ning fluoriga sõitjate protsent oleks Tamsalus olnud palju väikem kui Virus.

Nii või naa on fluorikontroll lisanud kodusesse suusatamisse üksjagu põnevust juba sellega, et nüüd me teame, et kontrolliaparaat ja selle kasutaja on aeg-ajalt, kui ta pole näiteks mõnel MK-etapil, Eestis olemas. Isiklikult pooldan seda, et kontrolliga ei kimbutata neid, kes auhinnalistele kohtadele ei sõida, sest kujutage ette: keegi teise saja suusataja viib oma suusad enne Estoloppeti maratoni määrimisele, palub alla panna fluorivaba määret, nagu reeglid ette näevad, aga siis kontrollis selgub, et suuskade all on ikkagi fluori ja teda kas ei lasta starti või tulemus tühistatakse. See pole aus ega õiglane, sest kust peab suvaline harrastaja, kes ise oma suuski ei määri, teadma, kas need on ikka piisavalt vanast fluorist puhtaks küüritud – seda enam, et ega ju tema määrdemehel seda aparaati ole, millega saaks kindlaks teha, et suusad on õnnestunud teha puhtaks.

Loodan, et Alutaguse maraton järgmisel nädalal toimub ja Peets saab oma aparaadi töövõimet kontrollida seal. See, mööngem üheskoos ja rõõmsalt, lisab võistlusele ainult põnevust. 

Fotod 1, 3 ja 4: Robert Peets näitab Pirita Skiwaxi poes fluori mõõtmise aparaati. Fotode autor: Madis Veltman, Postimees/Scanpix
Foto 2: Suusad rajal. Fotot autor: Priit Pullerits
Foto 5: Tasuta suusatund Tähtvere spordipargis 15. januaril. Foto autor: Kristjan Teedema, Tartu Postimees / Scanpix

84 Kommentaarid:

At 20:29, Anonymous Anonüümne said...

Jube ajupesu selle põnevuse osas, laskesuusatamine on küll põnevam.

 
At 21:30, Anonymous MargusM said...

Lihtne, selle nädalavahetuse kõige põnevam osa toimub Tšehhis cyclocrossi MM-il. Head vaatamist ja kaasaelamist.
Kellel igav on saab ka ülevõimendatud klikimagnetil klikkida, küll PP varsti õige lingi siia suure prääksatusega paiskab, pole kahtlustki.

 
At 22:39, Anonymous Anonüümne said...

Sama môtetu nagu rohepőőre

 
At 22:42, Anonymous Anonüümne said...

Tallinna maratoni sôidan kindlalt pulbriga - kiri kinnituseks selja peal - saan aja kirja ja rohkem pole vaja - minu pãrast vôib pãrast seda disklafi saada - loodetavasti saavad Pullerits ja Peets sellest orgasmi...

 
At 23:29, Anonymous Anonüümne said...

😂😂😂

 
At 09:11, Anonymous Anonüümne said...

Nagu karta oligi siis peotelke külastatakse selle pärast, et "unustada maailmas toimuva jura": https://www.ohtuleht.ee/elu/1100576/spordikommentaatorid-tiislerid-suurim-tunnustus-toole-on-see-kui-oeldakse-et-laskesuusatamine-on-nadalavahetusel-pere-parim-aeg

Miks seda kõike aga maksumaksja raha eest peab tegema???

 
At 09:46, Anonymous Vetle Landmark-Telemark Kristjansen Amundsen Böö said...

Kurb neist peredest, kes ei oska nädalavahetusel peale selle, et vahtida kuus tundi telekat, nagu Tiislerid hooplevad, midagi sisukamat ja kasulikumat ette võtta. Ja siis veel sellega kekata, et näete, kui hästi me perede nappi vaba aega suudame tappa...

 
At 10:11, Anonymous Filoloog Mirjam said...

Mulle Pavarotti väga meeldib, räägib sujuvalt inglise keelt ja laulab hästi kirikus.

 
At 10:48, Anonymous Anonüümne said...

Pavarotti oli üks peategelasi kultusfilmis "Lammas all paremas nurgas", tegemist oli nimelt kitsega, kes tihtilugu karjus. Mille peale siis Tõnu Kark ütles tavaliselt "rahu nüüd, Pavarotikene."

 
At 10:58, Anonymous Vagursuusataja said...

😂 Teie kirjelduse järgi tundub korralik film olema, kahjuks pole näinud.
Peab siis vaatama!

 
At 11:50, Anonymous Anonüümne said...

Priidu tööandja hinnang: https://kultuur.postimees.ee/7950708/juurikas-allan-hmelnitski-joonistus

 
At 11:55, Anonymous Anonüümne said...

Priidu tööandja hoiab teemat päevakorral. Vähemalt senikaua, kuni ERR-is on suurpuhastus läbi viidud.

 
At 12:07, Anonymous Anonüümne said...

Postimees peaks kõigepealt oma sporditoimetuses klistiiri tegema!

 
At 12:30, Anonymous Anonüümne said...

Tiislerid Postimehe palgale? Miks mitte. Saavad ka tunda, kuidas töö tegemine tegelikult käib.

 
At 12:36, Anonymous Anonüümne said...

Tahaks tänada härra Pulleritsu ja tema sõpru.

 
At 13:12, Anonymous Anonüümne said...

Pullerits on Postimehe pildil, Tiisler on pildil, aga keda pildil pole? Õige, ERRi sporditoimetuse juhti ei ole. Mis ta nimi oligi?

 
At 13:27, Anonymous Anonüümne said...

A' kes on Postimehe sporditoimetuse juht? Pildil ei ole järelikult on soomlate tõmmata-lükata, nii neid "ralliuudised" võimendataksegi

 
At 16:44, Anonymous Anonüümne said...

Pullerits pangu enne korralik litakas Postimees spordi antirahvuslikule kabaalile, alles siis hakkame teda tänama ja kummardama maani.

 
At 19:05, Anonymous Anonüümne said...

Mina tänan härra Pulleritsu alati ükstakõik kellele ta litaka paneb.

 
At 20:22, Anonymous Anonüümne said...

PP ise laseb pulbri alla panna?

 
At 10:43, Anonymous Anonüümne said...

Selleks peabki kaks paari suuski olema- ühed on määritud selliste võistluste jaoks, kus masin on kohal aga kui masinat pole siis lähevad alla Kuntsi turboga määritud lauad. Kaval peab olema.

 
At 11:49, Anonymous Anonüümne said...

Kõige kavalam on suuski üldse mitte määrida :)

 
At 14:13, Anonymous Anonüümne said...

Eks ta ole, vanasti oli raamatupidamiseks ka kaks kausta, roheline ja punane. Rohelist näidati maksuametile ja punase sisu arutati kinniste uste taga. Eks see ongi tõlgendamise küsimus, kummal pool ust istud, kas nimetada seda kavaluseks või pettuseks.

 
At 14:46, Anonymous Anonüümne said...

Selles võib Priit olla “100%” kindel, et kui ta juhuslikult mõnda estoloppeti starti satub, valitakse ta juhuslikku kontrolli. Tuuakse see masin kohale koos inimesega. Pakun, et alutagusel võetakse kontroll esimestelt ja siis juhuslikkuse alusel. Arvan, et tavasuusatajale karistusi ei järgne, pigem üritatakse olukorda kaardistada ja juhtida rahvasuusataja moraalset kompassi.
Ei teagi, kuhu suuski määrima viia kolmapäeval.

 
At 16:23, Anonymous Anonüümne said...

Moraalne kompass on rohkem selline lääne ludride värk. Meie läheme sinna kuhu suurte munadega mehed viitavad. Nemad teavad.

 
At 18:14, Anonymous Anonüümne said...

Kahju kohe sinust, suurte munadega meestel on reeglina ajud sirgemad. Juhatavad sind omas tarkuses kuristiku poole ja eks lambad lähevad ka, ajalugu kordub kogu aeg..

 
At 18:56, Anonymous Anonüümne said...

Üks on selge, 18.02 kell 12.30. Arula ristis on PP oma suuskadega kontrollis. Vaevalt tal mune pulbri jaoks jätkub.

 
At 22:16, Anonymous Anonüümne said...

Huvitav olukord tekkinud. Dopingukontrolli pole iial tehtud aga nüüd kontrollitakse suuski. Kumb on siis olulisem?! Võiks ikka kaine peaga mõelda. Dopsi võid kõriauguni ennast täis tuupida aga vot kui suuskade all tibagi valet määret, siis oled valemängija.

 
At 22:30, Anonymous Anonüümne said...

Dopingu kontroll vähe päris palju kallim. Dopingu kontrollis tuleb läbi sõeluda terve mendelejeevi tabel, suuskade sulijatel otsitakse ainult ühte keelatud elementi.

 
At 22:40, Anonymous Anonüümne said...

Silmakirjalikkuse tipp!! Käitume vastavalt rahast tulenevalt ja otsustame inimeste üle samuti vastavalt rahast tulenevalt. Mitte selle järgi, mis on olulisem.

 
At 00:09, Anonymous Anonüümne said...

Inimeste üle otsustatakse ikkagi selle järgi kuidas nad käitunud on (mis määret alla on lasnud panna) mitte sissetuleku järgi, või saan ma millestki valesti aru?

 
At 09:00, Anonymous Anonüümne said...

to: 00:99
Mõte on see, et kontrollitakse seda, mille läbiviimiseks raha on aga mitte seda, mida on olulisem kontrollida.

 
At 09:52, Anonymous Anonüümne said...

Tegelikult on kõige olulisem see, et üldse kontrollitakse. See näitab, et inimesega tegeletakse ja, et temast hoolitakse.

 
At 10:24, Anonymous Anonüümne said...

Erinevus dopingukontrolliga on selles et nagu öeldud - dopinguga kahjustad ennast, fluooritamisega ka (kui ise ei määri, siis peamiselt) teisi. Nagu passivne suitsetamine. Mulle küll meeldivad suitsuvabad söögi ja peokohad.

 
At 10:26, Anonymous Anonüümne said...

Hooliv kogukond.😂

 
At 10:56, Blogger Priit Pullerits said...

Vaatan, et väga napisõnalised reaktsioonid. Paistab, et edastatud info on olnud paljudele jahmatav ja nüüd vaikselt seeditakse, mis selle valguses edasi teha.

 
At 11:56, Anonymous Anonüümne said...

Kogu loo kõige tähtsam väide, millele artikkel on ülesse ehitatud- Raul Olle on öelnud, et seesugustes oludes võidab tugev suusataja 10 km peale vähemalt poolteist minutit, mis Tamsalu maratonil teeb ligi seitse minutit. Ajakirjanik peaks siis kõigepealt teaduslikult selgeks tegema, millistes oludes flouriga määrdest on kasu ja millistes oludes ei ole kasu. Kui palju siis päriselt flouriga suusaga on võimalik edu saavutada? Keegi kusagil, midagi ütles ei saa ju olla põhjapanev argument. Kuidas on mittetugeva suusatajaga- kas tema ka võidab ja kui palju siis? Kuskohast täpselt see piir läheb, millega üks määre saavutab edu ja teine määre ei saavuta edu? Paljude uute määrete korral väidetakse, et need on paremad kui flouriga määrded. Millal, missugused siis on paremad? Kas määrete maailmas minnakse nüüd seda teed nagu dopingumaailmas- üks seltskond keelustab ja teine seltskond leiutab. Leiutatakse uued keskkonnale veel kahjulikumad määrded ja siis keelustatakse. See on ju lõputu nõiaring. Kas poleks lihtsam kui FIS ütleb ette, et määrimiseks tohite kasutada järgnevaid aineid ja siis testitakse nende ainete kasutamist? Mis on saanud Kuzmini siklitest? Keelame üldse määrete kasutamise ära! Tekib veel üks küsimus- kui flouriga määrded on juba toodetud, siis kas keskkonnale on kahjulikum kui need ära kasutatakse või minema visatakse ja nende asemele toodetakse teistsuguseid määrdeid? Toota nagunii enam ei tohi aga kasutada võiksid näiteks 50% esimesele kohale kaotajad. Näiteks on paljudel flouriga pidamismäärded, mille kasutamisiga on sõltuvalt kasutamistihedusest 1 kuni 10 aastat või rohkemgi.

 
At 12:08, Anonymous Anonüümne said...

Kellel on fluoripotsik kümme aastat vastu pidanud, siis see ei ole õige suusamees nagunii. Viigu oma topsid spordimuuseumi, las panevad korraliku näituse püsti "Olid ajad - mehed olid rauast, määrded fluorist!", kuraatoriks ei keegi muu kui Kunts.

 
At 12:32, Anonymous Anonüümne said...

Kuntsil on fluori veel lastelastelegi pärandada.

 
At 12:53, Anonymous Anonüümne said...

Kunts on õige mees

 
At 14:42, Anonymous Anonüümne said...

Mees kellele me tänu võlgu oleme on Pullerits. Ilma temata ei oleks Kunts laialt kuulus Läänemere geopoliitilises ruumis. Number 1 määrdemees Viiburi (Võborg) linnast Hamburgi linnani.

 
At 15:25, Anonymous Kägu, kehakultuurlane said...

Ei ole eestlasest kiiret jooksjat ja vähe on meie seas ka väledaid suusatajaid. Tentsiku tüüpi eestlasest pole ka õiget juhti ega peremeest. Kui me vaatame , kui soravalt räägivad isegi igasugu tavalised välismaised juutuuberid ja kuidas mõkutavad ja kokutavad meie kohalikud saatejuhid ja kommentaatorid, siis peame me leppima sellega, et pole meie geenides ka erilist sõnaseadmis kunsti ega keele liigutamis väledust. Vähe kiiremini hakkavad eestlase jalad ja keel liikuma, kui tekib võimalus minna taas mõnele võõramaisele isandale pugema ja naabri peale keelt kandma. Seaduse kuulekus ja pugemine, need on tegevused, mis eestlast kõige enam iseloomustavad ja tänu nendele tegevustele oleme me läbi ajaloo püsima jäänud.
Seoses eelkirjutatuga tekkis minul mõte, et miks mitte pakkuda lihtrahvale rõõmu ja võimalust oma naabri ja konkurendi peale pisut kitse panna ja tänu sellele ka mõnel estolopeti maratonil parem koht saada. Tegelikult võiks seda tegevust nimetada lihtsalt seadusekuulekuseks ja kodaniku kohusetundeks. Me kõik teame suusapõhjade testimine ei ole odav , mis tõttu tehakse neid teste vähe ja valitult. Tuleks pakkuda kõrge keskkonna alase teadlikusega inimestele võimalusi maailma paremaks ja puhtamaks muutmisel. Üheks selliseks võimaluseks võiks olla võimalus tellida oma sõbrale konkurendile, naabrile või muidu mõnele toredale inimesle vahetult maratoni stardi eel suusapõhjade flouri test. Näiteks kui test maksaks ütleme 100 eurot, siis ma arvan, et blogilugejate seas oleks kindlasti neid, kes ei jätaks võimalust näiteks Pulleritsule väike üllatustest teha. Kuna inimesi peab enamasti rahaliselt motiveerima, siis suurematele koputajatele annaks leiutada mingi preemia punktide süsteemi. Näiteks kui test osutub positiivseks makstakse raha täies ulatuses tagasi ja lisaks sellele veel preemiat. Kindlasti oleks veel häid mõtteid kuidas seda kõike paremini ja tõhusamalt massidesse viia. See kõik oleks ühe ülla eesmärgi nimel. Muudame maailma puhtamaks ja päästame planeedi.

 
At 15:34, Anonymous Anonüümne said...

Kägu jutus on jumet. Võiks olla ka vihje telefon. Näiteks kui keegi teist laskumisel ikka nagu seisvast postist mööda tuhiseb ,võiks olla võmalus rajalt väike kõne teha ja tellida talle finishisse väike flouritest

 
At 15:39, Anonymous Anonüümne said...

Tahate Kuntsi äri põhja lasta?

 
At 15:51, Anonymous Anonüümne said...

Estolopet peaks hakkama patustajaid trahvima. Kliendid saaksid oma trahvid määrdemehele edasi anda. Selline asi paneks Kuntsi sugused ka äkki mõtlema?

 
At 16:10, Anonymous Jaanus Kunts said...

to 12:32
Te ei eksi, on tõesti ja rariteedid jäävad oma aega ootama!

to 15:39
Esiteks pole see äri vaid ikka pigem elustiil!

to 15:51
Tunnen kaasa, lõhnab raske lapsepõlve järgi!

 
At 16:42, Anonymous Anonüümne said...

Kägu räägib asja.

 
At 16:44, Anonymous Anonüümne said...

Vohh, hästi öeldud - elustiil!
Neile, kellele on see äri, teevad 3 vahetuses suuskadele kuumvaha puhastust.

Aga asi on tõsine. Itimehed, startapperid võiks maratonimeestele äpi teha. Äpi põhiinfo oleks kahene: kus liigub oma põrgumasinaga Peets ja millal vabaneb suusamäärimisaeg Kuntsil. Oi kurat, poleks uskunud, kui huvitavaks kodused suusasõidud lähevad. Aja ennast või uuesti kõrgvormi.

 
At 16:54, Anonymous Anonüümne said...

Pullerits kes muidu küll tubli ja seadusetruu kodanik talub sellist ignorantsust. Ma mõistan, et ühel pelgalt rahale ja heale äraelamisele orienteeritud määrdmehel võib meie planeedist olla sügavalt poogen, aga kõrge teadlikusega ajakirjanikul ei saa ju sellest ometi ükskõik olla? Kuidas saab olla nii, et siin blogis soositakse valemängureid ja inimesi, kes ei hooli ei enese, ega teiste tervisest, soositakse neid, kes sõna otseses mõttes sülitavad meie ühisele tulevikule. Härra Kunts, kas üldse vaktsineeritud olete?

 
At 17:37, Anonymous Jaanus Kunts said...

to 16:54

Hea raha ja äraelamine talvel nõuab igapäevast tööd 7p nädalas ja põhitöö kõrvalt!
Planeedist pole kindlasti sügavalt poogen ja pole kunagi olnud!
Ja endiselt ei väsi kordamast, et fluorimäärded pole keelatud, ei määrdeteenuse pakkujatele ega müüjatele..mamma mia ma ütlen, kaua võib jahuda!!

Kui te tulete näiteks minu juurde määrima, siis on teie otsustada ning ka vastutada, mis määrdeid suusa alla soovite, minu asi on teenust pakkuda!

Ja see teie viimane küsimus - no kurat..mul kadunud sõbra isa ütles kunagi hästi, et " Sea lööd maha, aga mis sa lolliga teed? "

 
At 18:00, Anonymous Anonüümne said...

Küll ja küll on ka korralike suusamäärijaid. Näiteks skiwax I vennad (skiwax.ee) Ärge viige oma suuski pättide juurde määrimisele.

 
At 18:08, Anonymous Anonüümne said...

Inimesele kelle moraalne kompass on paigas on piisav teadmine, et fluori määrded on väga mürgised ja keskkonnale kahjulikud, ta ei otsi õigustusi ja auke seaduses, et neid kasutada.

 
At 18:16, Anonymous Anonüümne said...

Ütle, kes on su sõbrad ja ma ütlen, kes oled sa ise. Kes toetab valemängureid on ka ise valemängur.

 
At 18:18, Anonymous Anonüümne said...

Ma lihtsalt mõtlen, mis tunne on kellegi suuski määrida.
Nagu päriselt kohe. On see mõnus?
Kui jah, siis milles mõnu väljendub?

 
At 18:22, Anonymous Anonüümne said...

See võib olla natuke samasugune tunne nagu kellegi teise vellot silitada. On neid kelle jaoks on see tülgastav ja ka neid kellele see on meeldiv ja erutav

 
At 18:25, Anonymous Anonüümne said...

JK ole PP sõber, ta on teenusepakkuja.
Sõber on Soonets, kes on hüljanud suusablogi ja kogukonna. Kurb.

 
At 18:51, Anonymous Santehnik said...

Mina olen ka teenusepakkuja. Minu jaoks on elementaarne, et klient ütleb mulle oma korteri uksel: "esitage oma vaktsiini pass palun!" Ma ei mõista hr Kuntsi irooniat ja vastusest kõrvale hiilimist antud valdkonnas. Teadmine, kas inimene on vaktsineeritud annab olulist informatsiooni tema kohta. Esiteks teadmine, et taon ohutu ja ei nakata teid, teiseks teadmine, et tegemist on inimesega, kes on seadusekuulekas, teistega arvestav ja oma riigile ustav

 
At 19:02, Anonymous Jaanus Kunts said...

to 18:51

Santehnik, kogu austuse juures, ära hakka seda teemat siin tõmbama, risustad blogi ära!

 
At 19:26, Anonymous Jaanus Kunts said...

to 18:18

Väga hea küsimus, päriselt!
Jäin ise ka mõtlema, et mis siis on päriselt tore või mõnus?

Tore on näha rõõmsaid lapsi ja nende vanemaid, kes nv avatud tundides käivad.
Tore on vahest mõnele papile või mammile tema igivanad suusad korda teha.
Tore on ka lihtsalt mõne kliendiga suusatamisest või muust elust rääkida!
Tore on, kui mõni klient tuleb paar nädalat hiljem oma küpsetatud saiakestega tänama.
Tore on näiteks mõni õhtu saada SMS, et suusk toimis väga hästi ja et trenn oli nauditav.
Tore on vahest juhtida tähelepanu, et näiteks kliendi suusakepid on talle liiga pikad ja siis need lühemaks teha või pidamisala korrigeerida.
Tore on ka see, kui Vahur Teppaniga koos arutada, et kuidas saaks kõike veel paremini teha ja veel rohkem lapsi loodussse sportima meelitada.
Tore on vahest koos klientidega suusaülekandeid meie boksis vaadata.
Tore on ka majja tulles tunda seda mõnusat suusabaasi hõngu, segatuna suusasaabastest tulenevast kergest juustust, sinna sekka parafiini suitsust mekki.
Tore on ka vahest väikestele suurte silmadega lastele rääkida, et mis asju ma seal suusapuki taga ajan ja milleks neid suuski üldse määrima peab.
Tore on ka vahest harva mõnele algajale entusiastile väike määrdekoolitus teha.

Ühesõnaga kõik need väiksed igapäevased rõõmud, ei midagi erilist!






 
At 19:27, Anonymous Anonüümne said...

Mingil põhjusel jätab JK ühele konkreetsele küsimusele vastamata. Tal on võimalus seda väärikalt ignoreerida, aga selle asemel keerutab ta vahtu. Põhimõtteliselt on 2 võimalust. Ta lasi ennast ära tinistada, tegi süstid ja sai aru, et oli loll ning nüüd häbeneb seda või häbeneb seda, et riigile ja kogu maailmale nii raskel hetkel oli ta egoist ja ei näidanud ennast meeskonna mängijana. Ülejäänud juhtudel ütleks inimene lihtsalt kas ei või jaa või siis ei vastaks üldse.

 
At 19:35, Anonymous Anonüümne said...

To 19:27 Õeldakse, et iga koer on oma peremehe nägu. Pullerits jätab mönedele konkreetsetele küsimustele vastamata, kui ta ei tea milline vastus on poliitiliselt öigem , st millisest seisukohast võib ta tulevikus rohkem kasu olla.

 
At 19:41, Anonymous Anonüümne said...

Hr Kunts te jätate ühe rõõmu ja motivatsiooni allikana ära märkimata materiaalse huvi ja olulise lisasissetuleku! Palju see teie väike hobi teile ühe hooajaga sisse toob? Ütleme , siis kui on hea hooaeg?

 
At 20:01, Anonymous Anonüümne said...

Kunts on õige mees. Nagu Kägu konservatiivne ja rahvuslane. Kommunistidele paneb litaka ära igast asendist. Kogukond kiidab.

 
At 20:06, Anonymous Anonüümne said...

"Tore on vahest koos klientidega suusaülekandeid meie boksis vaadata."

Mida rohkem te jahvatate, seda rohkem te ennast sisse mässite. Tehke oma suusaboksis oma kõlvatut teenust, aga jätke oma kliendid Solovjovi propast puutumata.

 
At 20:11, Anonymous Jaanus Kunts said...

to 19:41

Raske täpselt öelda, pole kunagi kokku löönud kõiki tulusid/kulusid.

Mõni aasta tagasi oli tavahoolduse käive nädalas ideaalis neljakohaline, sealt muidugi maha käibekas, kaardimaksetasud, rent, määrete kulu, kommunaalid jne.
Kuna sõltume ilmast, siis on olnud ka lumeta talvesid, kus maksame peale, kuna renditasu tuleb maksta ikkagi aastaringselt!
Võistluste ja Maratonide tulu pole kokku löönud, aga hiilgeaegadel vb talve peale umbes pool käibest moodustas võistlusteks määrimine lisaks tavahooldusele!
Täna on see oluliselt langenud, põhitöö ja käibeallikas on ikkagi igapäevane tavahooldus!

 
At 20:19, Anonymous Jaanus Kunts said...

to 20:06

Anonüümne lõdvik - sa väärid oma nime, pane vapralt edasi!

 
At 21:01, Blogger Priit Pullerits said...

Hakkab looma, mehed! Tasus mul vaid imestada ja kurta, et miks nii tagasihoidlikud reaktsioonid, kui juba lastigi loom välja. Kägu ettepanek pärastlõunast on eriti tummine. Siiski eksib ta ühes, kui kirjutab: "Me kõik teame suusapõhjade testimine ei ole odav." No see ei ole küll pädev jutt. Küsisin testijalt, kui palju test siis ka maksab, ja ta isegi ei saanud mu küsimusest aru, et mis mõttes maksab - ei maksa rohkem, kui et tuleb aparaadiga kohale ja testib. Siin, nagu aru sain, ei ole mingit raketiteadust. Ma ei tea, kas Kägu vaatas füüsikatunnis aknast välja, kus on teised käod, kui räägiti spektromeetrist. See ei ole keemia, kus on vaja reaktiive jms. See on füüsika.

16:44 ettepanek duaalfunktsinaalse äpi loomiseks on tõesti kreatiivne (kus liigub oma põrgumasinaga Peets ja millal vabaneb suusamäärimisaeg Kuntsil). Mõnel nupp nokib nagu kulda. Jah, 16:44, ma ju ütlesin, et nüüd suusatamine alles huvitavaks läheb!

17:37 Jaanus Kuntsilt mehine vastus! Hea tõdeda, et mehed ei ole veel välja surnud.

Ja vastus 18:18-le - see on puhas nokdaun (knock down).

18:08 - "fluori määrded on väga mürgised ja keskkonnale kahjulikud". See ei ole eile saabunud teadmine. See on teada igaühele, kes keemiatunnis ei maganud. Seetõttu mulle ei meeldi need, kes nüüd võtavad endale moral high groundi ja hakkavad teisi noomima asjade eest, mis oleks justkui alles eile avastatud. Teisi noomida on siin sel teemal õigus ainult neil, kes pole kunagi fluori määret alla pannud (alla panna lasknud) ja on takistanud ka konkurentidel seda tegemast. Kõik muu on kahepalgelisus.

 
At 21:20, Anonymous Kägu said...

Hr Pullerits, ma ei ole teie kriitikaga nõus. Aparaat ise maksab 30 000, kindlasti vajab see hooldust ja remonti. Aparaadi transport, amortisatsioon,testi läbiviija palk jne. Niimoodi vastata, et see midagi ei maksa saab kas ebaadekvaatne või siis õhust ja armastusest elav inimene. Keegi kes lihtsalt ei lahmi ja jagab natuke majandusest võiks pakkuda, mis ühe sellise testi omahind on,?Ütleme juhul, kui tehakse ühes kohas näiteks 30 testi

 
At 21:49, Anonymous Anonüümne said...

18.18 siin. Knock downist on asi kaugel.
Minu küsimus oli määrimise tunde kohta, mitte tunde kohta peale määrimist.

 
At 21:59, Anonymous Anonüümne said...

Siin on juba mehed business-plaani küsimused ja skeemid esitanud. See, kes vahele jääb, saab DSQ ja trahvi. Aparaadiomanikul, kes osutab teenust, on huvi suusatamise pätte vahele võtta, et masina omahind tagasi teha. Mida rohkem sulisid, seda priskem teenistus ja lühem tasuvusaeg. Huvi on rohkem testida, kui juba kohale tuldud. Mõni suusataja, kes jäi vahele ja maksis trahvi, saab loogiliselt regressiivselt välja nõuda Kuntsilt. Kunts omakorda peab oma perset katma ja määrdetingimustesse oma vastutuse välistama, kuigi see on võimatu.

Võtame pessimistlikult, kui tavalise Estoloppeti etapi 500st on vaid pooled pätid, ja nendest omakorda alla poolelt 100 eurot trahvi sisse nõuda, siis on teenistus 10 000!! Oi-oi-oi mida veel Tartu maratonilt saaks välja pigistada. Hooajaga teed masina maksumuse tasa ja saad suvel Cote d'Azuri lennata.

 
At 22:11, Anonymous Jaanus Kunts said...

To hr kägu:

Matemaatika on äärmiselt lihtne, tuleb vaid liita kokku kõikide floorimäärete soetamishind maailmas, mida pole veel täna ära kasutatud ( selle eest on tootjad oma raha kätte saanud ), siis sinna lisada fluorimäärete utiliseerimistasud ning korrutada see umbes kahega ( need kes kõik loobuvad ja utiliseerivad ning ostavad sama summa väärtuses uued määrded+ tööriistad )
Siia saame summa X, mille saame jagada näiteks fluorikeelu testidega MK sarjas + lisaks muud võistlused ja maratonid!
Puusalt arvan maailmamastaabis, et uute fluorimäärete tootjad teenivad iga testimise pealt minimaalselt 10000 eur ja see on väga tagasihoidlik prognoos!!!

Norra näide siia:
Utiliseerimiseks saadeti tagasi ca 3500kg fluorimäärdeid.
Oletame et kõik olid HF parafiinid ( tegelt oli pulbreid ja LF parafiine ja geele ka) mille maksumus on keskeltläbi jaekaubanduses 700eur/kg
Korrutame siis selle summa mis norra utiliseeris ja kokku kogus:
700x3500= see on suurusjärk 2.5 miljonit eur, mis maha kanti
Nüüd edasi on ju pm sama kogus või natuke vähem vaja uusi fluorivabasid määrdeid muretseda, et klubid, teenusepakkujad jne saaks edasi tegutseda, seega, kohe hoobilt tootjatele 2-3 miljonit käivet uut raha peale + tööriistad jm.
Ja toonitan, siin me räägime mingist protsendist Norrast, kes fluorimäärded tagastasid.
Nüüd vaadake globaalselt ja korrutage see oma tunnetuse pealt minfi X arv riikide arvuga, et mis summa me kokku saaks??
Keda me siis lõpuks toidame ja kas meil on tõesti nii hästi, et see kogus niiöelda kahjulikke määrdeid lihtsalt ära hävitada, soetades uued, et toita suuri tootjaid??
Kas keegi reaalselt kujutab ette, kuipalju resurssi, teadust ja energiat on läinud nende vanade fluorimäärete arendamiseks ja tootmiseks??
Ja me oleme neid kasutanud viimased 35 aastat, kas nüüd aasta-paar totaalselt hävitab meie planeedi??

 
At 22:33, Anonymous Anonüümne said...

Kui Estoloppetil hakatakse suvalisi pühapäevasõitjaid kottima selle fluoritestimisega, siis nad lihtsalt ei tule enam ja viivad oma raha mujale. Kõige suuremaks kaotajaks jääb Estoloppet.
Julgen arvata, et rõhuv enamus kasutab edasi samu määrdeid, mida senini kasutanud on, niikaua, kui need ükskord otsa lõppevad. Eriti veel olukorras, kus paremaid alternatiive pole.
Korjake see fluor müügilt ära ja probleem kaob mõne aastaga iseenesest.
T.

 
At 22:34, Anonymous Anonüümne said...

Planeeti fluor suusa all ei hävita. Mõni mees leelotab siin maad ja ilmad kokku, kus mürki igapäevaselt leidub ja tekitatakse. Küsimus võiks olla, miks üks suusataja, kes läheb loodusesse tervisesporti või võistlussporti tegema, puhkama ja taastuma, teeb seda samamoodi mürkainetega.

 
At 22:37, Anonymous Jaanus Kunts said...

Eelnev jutt sai pikk, aga sõnum lihtne:

Kunagi ostsite, nüüd utiliseerige ära ja kandke kulud ise!
Kuna varianti pole ja surve suur, siis ostke uued ja kiirendage uute määrete tarbimist!
Kui olete lojaalsed, siis me teid ei koti ja ei trahvi, ülim eesmärk - kliimapoliitika!

Ja üks asi veel, mis tuleks eraldi välja tuua on klausel, et kui 35 aastat räägiti, et fluor on kahjulik ja tuleb kasutada ventileeritud ruume ja kasutada respiraatoreid, siis millegipärast on uute fluorivabade määrete kasutamisel rangelt kohustuslik kasutada endiselt hea ventilatsiooniga ruumi ning tõhusaid respiraatoreid, kuigi samas MK tasemel määrdemeistrid räägivad, et nende töö on oluliselt vähem tervist kahjustav ja enam pole fluoripilve määrdeboksis üleval!
Mul on küsimus - kui kõik on keskkonna ja tervise mõistes ülimalt turvaline, siis miks endiselt see nõue??




 
At 22:41, Anonymous Jaanus Kunts said...

to 22.33

Õige point ja tänud kaasa mõtlemast!
Vähemalt mõnigi mees suudab näha natuke suureamt pilti ja saab aru maailma toimimisest!

 
At 22:55, Anonymous Anonüümne said...

Estoloppet on eelkõige võiduajamine, ka 300. kohale. Kui mõni mees loobub seetõttu, et fluori ei saa kasuta, siis head teed! Teisalt võiks kontroll tuua suusatajaid, kes soovivad ausalt võistelda. Kõige hullem oleks tolereerida fluoriste (vanade varude, kontrolli ebapiisavuse jms põhjusil), kuigi see on keelatud.

 
At 22:58, Anonymous Anonüümne said...

Kas jäätmejaama ei saa seda soga viia?!

 
At 23:14, Anonymous Jaanus Kunts said...

to 22.58

Homme uurin seda teemat ja panen siia info, kui midagi teada saan!

 
At 09:49, Anonymous Anonüümne said...

To 22:33 Mina mõtlesin enda peas sama asja selgeks. Sõidan senikaua nende määretega, mis mul kasutada on. Söön seda sööki, mis kodus parasjagu on. Kui kurk valus, võtan kurgurohtu, mis arst ütleb.
Alates sellest päevast kui keegi diskvalifitseerib mind Estoloppetilt floori, dopingu, või vales kohas peeru laskmise eest, siis head aega kallis Eesti (põhiliselt siiski harrastajatele mõeldud ) suusasari. Suusatan alates sellest päevast ilma selle sarjata edasi.

 
At 14:07, Anonymous Anonüümne said...

"Teadmine, kas inimene on vaktsineeritud annab olulist informatsiooni tema kohta. Esiteks teadmine, et ta on ohutu ja ei nakata teid..." Kahju, et inimesi lolluse vastu ei vaktsineerita...

 
At 18:50, Anonymous Anonüümne said...

Milline mõttetu plära , nagu minu taliujumise pealik ütleb sõida ja ära mölise .Kas tõesti on inimesed lolliks läinud ,ma isiklikult olen terve elu tavalise parafiiniga sõitnud ka maratonidel ainult mõni kord elus floori kasutanud , no kui ei libise mis siis teha

 
At 18:54, Anonymous Anonüümne said...

Korra veel mainin et juhuslikult olen sattunud lugema seda Pulleritsu plära ,ausalt ma ei jäksa neid kõiki komentaare lugeda ja ma usun et enamus suusatajaid sellise jama peale aega ei raiska ka , kui Ppullerits mõtleb et need siin on õiged mehed kes siin aega raiskavad siis ta eksib .

 
At 14:08, Blogger Margo said...

On jäänud mulje et meie põhjanaabrid võtavad floori keelu asja rahulikumalt. Vähemalt REX jagab pidevalt rahva üritustele floori sisaldavaid määrde soovitusi.
https://rex.fi/tietopankki/savoniahiihto-2024-mikkeli
https://rex.fi/tietopankki/fluorikielto
Täpsemat infot ei suutnud leida, aga ehk blogi omanik oskab täpsemalt uurida ;)

Isiklikult floori keeld ei morjenda, trenni ja libisemist nautin nii kaua kui olemasolevad floori möksid otsa saavad ja vähemalt harrastaja tasemel on uued floorivabad tooted sama head kui varasemad flooriga parakad, kogemus REXi toodetega, olen määrinud näiteks sama paari nii et ühe suusa all on REXi HF Spray ja teise all on G seeria floorita vedel möks, olulist vahet ei märganud. Floori testi masinast oma nn. floorivabade möksidega määritud suusaga vist läbi ei pääseks kuna tööriistad on saastunud ja neid küll ei jaksa hetkel välja vahetada :(

 
At 10:38, Anonymous Anonüümne said...

Aitäh postituse eest! Tekstis on kolmes kohas sõnast "litsents" üks täht puudu (sama asi Postimehes ilmunud uudisloos):

Tegemist oli FISi litsenseeritud itaallasest mõõtjaga ja FISi litsenseeritud mõõteaparaadiga.
See on FISile kuuluv aparaat ning Peets on ainus litsenseeritud fluorimõõtja Eestis.

 

Postita kommentaar

<< Esileht