neljapäev, veebruar 15, 2024

Pullerits: Kohutava kommunikatsiooni meistriklass enne Tartu maratoni

Hoolimata kahe kümnendi pikkusest harrastussuusataja karjäärist ei tea ma suuskade määrimisest peaaegu mitte midagi, sest iga oskustöö jäägu ikkagi vastava ala spetsialistidele, kuid lugeda must valgel kirja pandut ja sellest aru saada oskan küll. Nii alustan oma kommentaari homses Tartu Postimehes ja jätkan:

Nii loengi Tartu maratoni korraldava Klubi Tartu Maraton mullu 16. novembril avaldatud teadaandest fluori sisaldavate määrete kasutamise kohta – täpsuse tõestamiseks panen tsiteeritavad laused jutumärkidesse –, et Tartu maratonil «testitakse vaid eliitsuusatajaid» ning et «2024. aasta Tartu maratonil harrastussuusatajaid ei kontrollita».

Selle nädala kolmapäeval andis Klubi Tartu Maraton oma kodulehel teada, et Tartu maratoni finišis testitakse kõiki auhinnalisele kohale tulnuid nii 63 kui 31 kilomeetri distantsil, aga «lisaks valitakse žürii poolt välja juhusliku valiku alusel suusatajaid kõigi lõpetajate hulgast», kelle suusad lähevad samuti fluorikontrolli. Positiivse tulemuse korral järgneb diskvalifitseerimine.

Sama päeva õhtul said maratonile minejad korraldajalt e-kirjaga teate, et «harrastussuusatajaid ei testita, v.a pisteline kontroll juhul, kui sõidetakse poodiumikohale».

Neljapäevalõunases kõnes Klubi Tartu Maraton telefonile sain vastuse, et kui fluorikontroll harrastajaile tuleb, on see «pisteline», sest «kõiki [kontrollida] ei jõua, kui juhtub, siis juhtub». Mu suusablogis kirjutas üks enda sõnul ligi viie tunni tasemega sõitja, et talle oli maratoniklubi telefonis öeldud, et ka tema suusad võidakse pärast lõpetamist viia testimisele.

Tuleb tunnistada, et enam ei saa aru, kelle suuski siis ikkagi kontrollitakse.

...Aitab küll. Nüüd olen oma lugu tsiteerinud juba niigi mittemotiveeritud mahus, ülejäänut peate lugema Tartu Postimehest. Igatahes minu meelest võib see segane kummunikatsioon pretendeerida aasta kõige kohutavama kommunikatsiooni auhinnale, kui sellist vaid välja antaks. Kuidas see küll võimalikuks on saanud?!

Ütlen ühte: kui korraldajad oma teadaannetega sedavõrd solberdavad, siis pole küll mingit põhjust ega õigustust, kui nad hakkavad pitsitama neid, kes on maratoniks määretega solberdanud.

Foto 1: Määrimist ootavad suusad neljapäeva õhtul Tartu laululava all hoolderuumis. Leia pildilt Priit Pulleritsu kaks paari suuski ja ennusta, kumma paariga ta maratonile läheb! Foto autor: Priit Pullerits
Foto 2: Mullune Tartu maraton. Kas näete fotol uisusammu? Foto autor: Kristjan Teedema, Postimees/Scanpix
Foto 3: Klubi Tartu Maraton juhataja Indrek Kelk mulluse Tartu maratoni eel Tehvandi suusastaadionil. Foto autor: Kristjan Teedema, Postimees/Scanpix
Foto 4: Kas siin lisatakse mullusel Tartu maratonil osaleja suuskade alla fluori? Foto autor: Kristjan Teedema, Postimees/Scanpix

53 Kommentaarid:

At 20:53, Anonymous Anonüümne said...

https://sport.err.ee/94136/fis-i-suusakepi-pikkuse-reegel-hakkab-kehtima-eliitsoitjatele
Tea kas seda ka kontrollima hakatakse. Ei tasuks ainult fluorikontrolliga hirmutada. Ikka tervikkontroll.

 
At 21:33, Anonymous Anonüümne said...

Õiglane on nii, et tervikkontroll hõlmab kõiki reegleid, lisaks eeltoodule veel dopingu kontroll ja sõidustiili kontroll. Võibolla on isegi veel midagi. See on kõige nõmedam, et ühte asja kontrollime ja teisi asju vaatame läbi sõrmede.

 
At 22:01, Anonymous Anonüümne said...

Eks novembris olid siis jah plaanid harrastajaid mitte "kiusata", aga PP ja JK kampaaniate tõttu tuli ikka see tegevus plaani võtta...

 
At 22:09, Anonymous Anonüümne said...

Alustama peaks südametunnistuse kontrollist.

 
At 22:43, Anonymous Anonüümne said...

Järgmiseks Tartu maratoniks on Kelgul plaanis kohale vedada südametunnistuse kontrolli põrgumasin. Läbima peavad kõik, toimub stardikoridorisse sisenemisel. Kindel, et vähemalt 95% põruvad. Mingi must plekk on hingel igal matsil...

 
At 23:26, Anonymous Anonüümne said...

Priit "satub" raudselt pistelisse kontrolli. Ta on ju siin korduvalt bravuurselt ja provokatiivselt kutsunud üles fluorikeeldu pikalt saatma. Süvariik seda juba ei andesta.

 
At 08:11, Anonymous Anonüümne said...

ETVs ajupesu jätkub! Täna kindlasti tuleb vaadata.

 
At 09:10, Blogger Priit Pullerits said...

Kuhu me oleme välja jõudnud! Oli tore üldrahvalik üritus, talvine laulupidu, nagu räägiti. Aga nüüd on vaja kõike reguleerida ja kontrollida, mis on klassikaline näide, kuidas bürokraatia tapab kõike. Nagu siin juba teraselt osutati, et lisaks fluorikontrollile suusakepikontroll, sõidutehnikakontroll, dopingukontroll, joogialakontroll, küllap kuskilt paistab otsapidi ka tervisekontroll, ja ma ei imesta, kui politsei suurendab maratoni suunal ka liiklus- ja kiiruskontrolli. Kõige sellega kaasnevad ainult sanktsioonid ja karistused. Nii tapetakse spordi- ja liikumisrõõm.

Lugege kas või Klubi Tartu Maraton regulatsioone. Neid tuleb nüüd iga päev. Vaadake, kuidas on reguleeritud fluorikontroll stardis - näiteks vaid tilluke osa möödunud päevil sel teemal läkitatust (kogu selleteemalise regulatsiooni edastamine siin muutuks risustavaks):

KARISTUSED
Kui sportlane jõuab suuskadega stardikoridori hilinemisega:
•Kuni 5 minutit hilinemist: rahaline trahv 50 EUR + finišis suuskade lisakontroll
•Rohkem kui 5 minutit hilinemist: sportlasel ei ole lubatud startida (NPS), stardinumber eemaldatakse ja ajavõtu kiip võetakse ära (NPS)

 
At 09:55, Anonymous Anonüümne said...

50 eurot trahvi ja disklafi kannatab ära. Nii kaua kui ihunuhtlust või aresti pole karistusena ette nähtud, pole veel hullu midagi.

 
At 10:17, Anonymous Anonüümne said...

Halloo, Priit, see on eliitsuusatajate reeglistik, mida sa tsiteerid:
https://tartumaraton.ee/et/info-eliitgrupi-suusatajatele

Eliit peabki olema kõrgema taluvusega, et meile eeskujuks olla!

 
At 10:27, Anonymous Anonüümne said...

harrastusmeediatarbijana paneksin selle viimase sissekande rahvakeelde ümber-tartu politsei andis esmaspäeval teada, et autojuhtide joobe kontrolli tehakse uuel sillal kel 12, teisipäeval kroonuaia sillal kell 13 ja kolmapäeval tartu vangla ees kell 16. Roolijoodikud on segaduses.
kah priit

 
At 11:02, Blogger Priit Pullerits said...

Lp 10:17, pealkiri võib olla, et info on eliitgrupi suusatajatele, kuid seal on selgesõnaliselt, mjust valgel kirjas, mida tehakse ka harrastajatega. Teisisõnu: korraldaja on pidanud vajalikuks seal öelda, mis on tema hoiak ja kavatsus harrastajate suhtes. See on fakt, olgu see mis tahes pealkirja all.

 
At 11:07, Blogger Priit Pullerits said...

Hea kolleeg leidis augu Tartu maratoni regulatsioonides. Ta pani ette, et laskumistel võiks olla piirkiirus 30 km/h, sest pole põhjust, miks võiks suuskadel massi sees kihutada kiiremini kui Tallinna kesklinnas. Tõesti, see on ju ohtlik! Oleme näinud, mis juhtub kahe kilomeetri järel vana lasketiiru taga. Vaat seal on teema, et osalejad võivad reaalselt viga saada, mistõttu seal oleks kiiruse piiramine igati põhjendatud. Seda saaks teha/mõõta politsei teisaldatavate kaameratega.
Kahju, et sellega, mis on päriselt ohtlik, erinevalt fluorimäärdest või kasutatavast sõidutehnikast, ei taha keegi tegelda ega ka korraldaja vastutust võtta.

 
At 11:09, Anonymous Anonüümne said...

10:17 -- eks see ongi Pulleritsu tase. Vahet pole, mida tsiteerida, peaasi, et vahtu saaks üles peksta. Seda, et vanemtoimetaja ja õppejõud Priit Pullerits asju sisuliselt mõistaks, on liiga palju tahta.
Ja iseoma lollust tuleb ju veel ka Postimehe veebis avalikult kuulutada kuna muidu äkki ei panda tähele :-)))

On muidugi kirjeldamatu kius ja enneolematu rahvaliku ürituse tapmine kui ürituse korraldajad nõuavad, et osalejad reegleid peava täitma.
Varasemates blogipostitustes jättis Priit järjekindlalt vastamata küsimusele, et kui "kõvad mehed" võivad fluori keelamise reeglile sülitada ja seda ignoreerida, siis kas näiteks Harimäe (või mis iganes muust) tõusust üles uisutamine on ka OK? Harrastajad on harjunud nii tõusul ning ka tasasel maal ikka veidi uisusammust tuge saama, igasugune reeglite (suusatehnika) jälgimine oleks ju bürokraatia ning spordi- ja liikumisrõõmu tapmine.

Hästi paned, Priit! Rattarallile läheme elektriratastega, need pagana bürokraadid ja muud lödipüksid ei tule "kõvadele meestele" ütlema, kuidas ja millega nad sporti teevad (loe: "kõvatavad").

Lõpetuseks küsimus, millele Priit Pullerits oma argpükslikkuses ilmselt ei vasta -- Priit, Sa ise loomulikult ei allu miskitele lõdvikutest võistluskorraldajate mõttetutele reeglitele ja paned ikka pühapäeval lühikesele maale minnes fluori suusa alla, et spordi- ja liikumisrõõm tagatud oleks? Või poed oma määrdemehest teise "kõvamehe" seljataha ja ütled, et Sina ei tea määrdest midagi?

 
At 11:27, Anonymous Anonüümne said...

Kuule eelmine, sa oled ise üks argpüks, ei julge oma nime alt esinedagi, aga teist sõimama oled mihkel. Kust sa Pulleritsu käest nii m**adesse oled saanud, et sul kogu aeg muudkui kibeleb?
Croyez-moi, vous avez besoin d'aide!
Vertrauen Sie mir, Sie brauchen Hilfe!

 
At 11:54, Anonymous Anonüümne said...

Vaata, 11.09, Pullerits on Padre, Isake, temale ei kehti need reeglid, mis sinusugusele nimetule tegelasele. Sellist privileegi ei ole ta ise võtnud, selle on ta ise aastatega välja teeninud. Välja teeninud, kas mõistad? Temasugune mees ei ole kohustatud vastama sinusuguse suvalise tegelase küsimustele. Kes sa üldse selline oled, et tuled Padrelt midagi nõudma? Pullerits on kogukonna eestvedaja ja selleks, et temalt üldse midagi küsida, pead sa kõigepealt kogukonna poolehoiu ja heakskiidu saama. Mis sa arvad, kas seda on võimalik saada sellise eideliku kiunuga, mida sa siin välja näitad? Õige, muidugi ei ole! Kogukonna hinnangul oleks see Padre väärtusliku ressursi raiskamine, kui ta sinusugusest üldse välja teeks. Kui tahad midagi küsida, pöördu esmalt kogukonna poole, me siis menetleme üheskoos ja vaatame, mida Padre ette läbi laseme. Nii käivad siin asjad, saad aru? Ei ole nii, et igaüks tuleb siin aru nõudma, nagu heaks arvab. Siin valitseb kord ja kindel hierarhia, mille tipus on Padre, aga sina ei ole isegi veel kõige alumisele pulgale küündinud.

 
At 11:57, Anonymous Anonüümne said...

TP loo ainus kommentaar on autorilt endalt, tase!

 
At 12:12, Anonymous Anonüümne said...

11:54 -- sobiv jutuke Sulle, kes sa isakest vankumatult kummardad -- Hans Christian Anderseni Kuninga uued rõivad.

 
At 12:17, Anonymous Anonüümne said...

Mis krdi lõdviklus siin vohab? M**adesse tuleks sellistele panna, kes vatravad siin liikumisrõõmust, see on ikka karmide meeste blogi.

 
At 12:31, Anonymous Anonüümne said...

12:17 -- ai-ai, isake ise kell 09:10 ütles siinsamas ja TP iseenese loo kommentaaris, et spordi- ja liikumisrõõm tapetakse nüüd ära.
Kuidas küll sedasi, sa ei jälgi sugugi isakese viimaseid sõnumeid ega hinda teda. 11:54 peab sulle selles osas ranget õpetust jagama!

 
At 13:05, Anonymous Anonüümne said...

Nagu numbrid näitavad, siis mida rohkem kontrolle, seda rohkem osalejaid ja vingujad nühivad kuiva siin blogis ainult.

 
At 13:13, Anonymous Anonüümne said...

jaa 12:17, sinu arvamus on paadre suhtes samasugune pühaduserüvetus kui paavst värviks lihavõtteks Roomas ära ristil rippuva Jeesuse munad või sm. puutin paluks kajakallaselt vabandust tagaotsitavaks kuulutamise pärast. siinne spordimeeste kogukond peab sind tõsiselt käsile võtma. ei variseridele, kes pühakirja ja selle muutusi hoolikalt ei jälgi! pühitsetud olgu paadre, flooriselt libedad tema suusad ja muutlik tema meel!!! paadre tõde tulgu nagu err laskesuusatamise ülekanded! aamen!

 
At 13:20, Blogger Priit Pullerits said...

See ei vasta tõele, mida väidate, 13:05. Faktid räägivad muust. Rohkesti osalejaid oli 1980ndatel, siis lõpetas neljal aastal iga aasta 8800 kuni 9800 osalejat. Ja siis oli ainult pikk distants. Viimase aja tõusulaine oli eelmise kümnendi esimesel poolel, kui pikal maal oli 4400 kuni 5970 lõpetajat. Siis oli lühemal maal lõpetajaid 1400 kuni 1900. Igal juhul vähem kui 1980ndate keskel. 2017. aastast, kui reegleid hakkas juurde tulema, on pikal maal lõpetajate arv jäänud 2346 ja 2753 vahele. See ei räägi sellest, et osalejaid on rohkem, nagu väidab 13:05.

 
At 13:27, Anonymous Anonüümne said...

Kas maratonil on mitu põrgumasinat?

 
At 13:48, Anonymous Anonüümne said...

Hea uudis, Kelk alles otsib võimalust kuidas harrastajaid fluoripatuoinaid kohelda. Võimalikud variandid on noomitus ja avalik häbistamine. Disklahvi ei tule, ajalist karistust ei rakendata, trahvi ei nõuta. Suusahundid saavad alati sirge näoga öelda, et nemad on retrotingimustesse sügavalt investeerinud ja ei ole traditsiooniliste reeglite ega ühegi eeskirja või seaduse vastu eksinud, kõik probleemid on korraldajate omad.

 
At 14:02, Anonymous Anonüümne said...

Tundub, et neid, kes stardis põrgumasinatest mööda pääsevad, ootavad rajal ees vägevad konte ja keppe murdvad olud - eks näis, mis ilm lõpuks teeb. Ja lõpus jälle põrgumasinad. Aga no vähemalt pole ajalehti vaja püksi pista, asi seegi.

 
At 14:07, Anonymous Anonüümne said...

Kuidas see avalik häbistamine välja näeb, pannakse vahele jäänud finiši kõrvale seisma, silt kaelas "Fluorist!" ?

 
At 15:25, Anonymous Anonüümne said...

Osalejainfo -" Võimalusel ära jäta numbri väljavõtmist stardihommikuks .." jne.
Närvide säästmiseks tasub nõuannet kuulata.

 
At 15:53, Anonymous Anonüümne said...

Sõidan senikaua nende määretega, mis mul kasutada on. Söön seda sööki, mis kodus parasjagu on. Kui kurk valus, võtan kurgurohtu, nii nagu arst ütleb.
Alates sellest päevast kui keegi diskvalifitseerib mind Estoloppetilt floori, dopingu, või peeru laskmise eest, siis head aega kallis Estoloppet (põhiliselt siiski harrastajatele mõeldud ) suusasari. Suusatan alates sellest päevast ilma selle sarjata edasi.

 
At 17:10, Anonymous Anonüümne said...

15:53, miks sa, suli, ESL ja FISi reeglitega võidusõitudel osaled? Sõida mujal.

 
At 17:21, Anonymous Anonüümne said...

Mõlemal päeval, mõlemal juhul on ilmselge kliistri ilm. NB! Ilmaprognoos ei ole tulnud üllatuslikult. Kas blogi peremehe hooldemees Kunts ikka paneb seda kõigile? (va.paaristõukega suusatajad)
Kui jälle peaks petma, siis on kurb näha aastaid kestnud pettust.

 
At 17:38, Anonymous Anonüümne said...

Lühema maa meestel uisusuusad välja ja paaristõugetega Elvasse.

 
At 18:01, Anonymous Anonüümne said...

Karistuseks tule suuskadega starti tagasi sõita.

 
At 18:02, Blogger Priit Pullerits said...

Kliister läheb alla jah, 17.21.

 
At 18:06, Blogger Priit Pullerits said...

Üks endine jooksumees luges seda KTM regulatsioonide siia-sinna lugu, mille kirjutasin, ja meenutas selle peale:

See asi kisub vaikselt juba samasuguseks jaburduseks nagu Eino Baskini sketš teivashüppajast, kus vaene sportlane pidi rekordkõrguse ületamise loa saamiseks kõikvõimalikele funktsionäridele hunniku igat sorti pabereid esitama, ning kui viimaks kõrguse üritamiseks läks, siis oli vaja esitada veel hoovõtu pealt kirjalik luba teibaaugu kasutamiseks ja teiba kinnipüüdmiseks. Ning šokk saabus siis kui mees latti ületades avastas, et oli maandumisloa esitamata jätnud.

 
At 18:17, Anonymous Anonüümne said...

Põhimõtteliselt võiks siis kõik harrastajad ilma küsimata kohe maha võtta, kellel on mõne eelmise aasta Tartu Maratoni kleeps suuskadel. Ma väga ei usu, et kellelgi on õnnestunud oma suusad vanadest määretest puhtaks pesta.

 
At 18:57, Anonymous Anonüümne said...

Kas floor on kahjulik vöi myrgine? Ise ma pole keemik niiet vaatasin wikipeediast mis nemad asjast arvavad. On myrgine jah kui kontsetratsioon on körge. Kas suusast jääv kontsentratsioon on suurem kui kraaniveega lillepeenra kastmisest jääv? Ma kohe mitte ei usu. Aga joogivette ja hambapastasse pannakse floori tervise kaitseks. Maratonihommikul palun hambaid mitte pesta kuna kui sylitate siis myrgitate syljes oleva floorijäätmega ymbruse.

Väga huvitav näide ilusast (FIS) reeglistikust on ka ehk natukese vähem tuntud rullsuusavarustuse nöuete muutus mis oli eelmisel suvehooajal esimest korda kasutusel. Teate seda vöi? Rullsuusavöistlustel peab kepis olema kulp min30mm läbimööduga. Reeglistikus on ka kaks pöhjendust milleks sellist reeglit on vaja. Esimene on see ohutuse aspekt. Nooh, OK, vöib olla ongi. Aga teise pöhjusena et turvalisuskaalutlustel see on vajalik et kepp ei jääks kinni asfaldiprakku! Vabandage väga, aga kui on sellised praod siis sellisel asfaldil vöistluse korraldamine väga ohtlik ja sellist ei saaks yldse lubada olid siis kulbid vöi ei.

Nendes asjades, nagu paljus muuski, liigume suunda et teeme reegli ära ja ytleme teile kuda se teile (meile siis) hea on ja teie (meie) roll on vait olla ja edasi teenida.

 
At 19:05, Anonymous Anonüümne said...

Aga mida üldse teha vanade suuskade ja määretega, millega enam sõita ei saa ja kasutada ei tohi? Kas ohtlike jäätmete kogumispunkt võtab neid vastu? Kuidas käitute?

 
At 19:40, Anonymous Anonüümne said...

Olen eelmise aasta tulemuste põhjal samuti "eliitgrupi" sõitja. Sain ka mina korraldajatelt kirja, et ei lubata starti kui fluori osake suusa alt leitakse. Küll on umbes esimese 100 hulgas 10% keda enne starti kontrollitakse, aga siiski. Sõidan kohtadel 80-100 ja minu arvates see fluori keeld on seni suurim ämber murdmasuusatamises. Mis nali see on?! Saastab keskkonda? On ohtlik mürgiste ühendite tõttu? No jumal anna mõistust! Kui on keeld ja kontroll siis paluks seda kõigi osalejate hulgas rakendada! Kas minu 99 koht on siis tõesti rohkem kontrollimist väärt kui teise osaleja 101 koht? Andke andeks, ma kaotan võitjale ~30 min ja mind see fluoriga suusk ei teeks ka kõige märjemas unenäos nii palju kiiremaks, et ma kuhugi pretendeerin, aga tublisti kohti ma kaotan küll kuna vahed on 100 koha pealt üsna väiksed. Emotsioon on üsna korralik, aga eks ma siis ei lase fluori enda suusa alla määrida ja võistlen ausalt. Muideks treenin igal talvel umbes 600km klassikat, jõusaalis ei käi ja uisu stiili ei harrasta. Ehk siis 100 hulka võib iga küla tola sõita.

 
At 20:18, Anonymous Anonüümne said...

Meestel on närv nii püsti, et kas peab pühapäeva hommikuse stardipauguni vastu või lööb juba täna öösel põhja alt.

 
At 20:33, Anonymous Anonüümne said...

Ikka täna lõi juba alt ära...

 
At 21:37, Anonymous Anonüümne said...

Pulleritsul olla juba veebruari alul põhja alt löönud. Sealt peale tuleb ainult fluori.

 
At 21:46, Anonymous Küla Tola said...

Kõrgfluoriga parakas ja selle peale toko fluori pulber läheb alla. Kohad on seni piirdunud, teises ja kolmandas sajas.Eks kui suusk väga hästi lippab, peab rehkendama, et kogemata saja hulka ei punnita

 
At 21:47, Blogger Priit Pullerits said...

Nüüd siis jälle uus info:

Kelk ütles täna AK spordisaates, et kui jõudu üle jääb, siis pisteliselt teevad fluorikontrolli finišis ka harrastajatele, aga lubas, et ainult asjast pildi saamiseks (kae uudishimu!) ja mingisugust karistust kellelegi harrastajatest ei järgne.

Nii et mu töö selle nimel, et harrastajaid ei kotitaks, on vilja kandnud!

Pange nüüd, mehed, tee on vabaks lükatud!

 
At 22:06, Anonymous Anonüümne said...

Kas on siis FISi reeglid või Kelgu reeglid?

 
At 22:09, Anonymous Anonüümne said...

Mehed, kui fluoriga vahele jääte, siis ajage kõik Pulleritsu ja Kuntsi süüks. öelge, et Pullerits käskis ja Kunts määris.

 
At 22:53, Anonymous Anonüümne said...

Olukord on ärev.

 
At 22:59, Anonymous Anonüümne said...

Uut inffi pritsib kõvasti peale, tuleb suusad seitsmendat korda jälle ringi määrida.

 
At 23:14, Anonymous Anonüümne said...

Ma olen kõigi nende kelkude ja põrgumasinate tõttu nii stressis ja närvis, et jätan vist minemata, pärast olen oma fluorisuuskadega kogu vahmiili sõimualune.

 
At 23:46, Anonymous Anonüümne said...

To 23:14. Ega ei tasu riskida muidugi. Kui siis kas osta täitsa tuttued suusad või siis kindluse mõttes üldse puusuusaga peale minna

 
At 23:48, Anonymous Anonüümne said...

Pulleritsu taktika tundub töötavat. Tiris siia Kuntsi ka endale appi , et poliitiliselt ebakindlama kontigenti pead sassi ajada. Pühapäeval sõidab mees raudselt esikümnesse, sest paremal juhul kümme julget üldse starti lähebki.

 
At 00:23, Anonymous Anonüümne said...

Pullerits on alati vee sogaseks ajaja olnud, prügikala käitumine.

 
At 08:32, Anonymous Anonüümne said...

Sogaseks on vee ajanud siiski korraldajad. Pullerits on näidanud ainult, et nad seda on teinud.

 

Postita kommentaar

<< Esileht