esmaspäev, august 16, 2021

Pullerits: Elutähtis küsimus - kuhu tuleb nüüd treenimise asemel suunata oma energia?

Meil tasub nüüd mõneks ajaks ära unustada Tartu rattamaraton ja muud lähiaja võistlused. Tasub ära unustada isegi Vuelta, kus Martin Laas (fotol vasakus servas), kes avaetapi temposõidus sai tagant kolmanda, kuid pühapäevasel etapil grupifinišis tubli seitsmenda koha ja tõstis end üldarvestuses esisaja lõppu, üheainsa sekundiga otse Rein Taaramäe selja taha. Ammugi tasub ära unustada autoralli MM, kus Ott Tänakul on juba mitmendat etappi järjest probleeme probleemideta sõitmisega, ja jalgpallist ärme parem räägigi, sest see ei puutu nagunii meisse.

Kes jälginud sündmusi Afganistanis – ja häda sellele, kes jälginud ei ole! – ja lugenud, mida prognoosivad nende sündmuste jätkuna asjatundjad, nagu Kalev Stoicescu, siis neil peaks olema selge, et isegi rohkem kui koroona, rohkem kui vaktsineerimine või mittevaktsineerimine hakkab meie elu lähiajal mõjutama see, mis hakkab toimuma meie piiril Venemaaga.

Sest Afganistanist lähevad liikvele tohutud inimmassid, kes valguvad ka Venemaale, ja mina küll ei välista, et Venemaa ei toimeta neid edasi oma piirile Eestiga, osutades seal migrantidele suuna kätte, kus asub Euroopa. (Sellisele variandile viitab küll mitte nii otsesõnu Postimehe intervjuus ka Stoicescu.) Ja et mu järgneva mõttekäigu fookus püsiks, siis ei hakka ma siia segama neid ohte, mis kaasnevad hoogustuva narkokaubandusega, sest kuskilt peab ju taliban raha teenima, ja samuti terrorismiga, sest on võimatu kindlaks teha, mis meelsusega inimesed sealt Euroopa poole liikuma hakkavad.

Kes luges minu lugu Eesti kagupiiri väljaehitamisest – ja häbi neile, kes ei lugenud! –, siis ei saanud küll jääda märkamata, et piiriehituse tempo ei suuda rahvusvaheliste sündmuste arengutempoga sugugi sammu pidada. Meil ei ole kagupiiri 135 kilomeetri pikkusest maismaaosast tara ja lõiketraadiga kindlustatud isegi mitte 20 km (fotol ülal vasakul ja paremal). Esimese, 23,5 km pikkuse piirilõigu valimise tähtaeg on ületuleva aasta aprill ning teise, 34,7 km pikkuse lõigu valmimise tähtaeg alles 2025. aata aprill.

Lühidalt: Eesti kagupiiri ehitustempot tuleb oluliselt kiirendada!

Selleks on vaja mehi, materjale ja tehnikat (fotol vasakul). Kust neid saab?

Materjale saab turult. Tehnikat tuleb võtta koormise teel. Näiteks kõik ettevõtted, kellel on piiriehituseks vajalikku tehnikat, olgu need veoautod või kraanad, peavad teatud osa sellest tehnikast andma koos meestega riigipiiri väljaehitamiseks. Muud varianti lihtsalt ei ole. Merko ja too teine firma kahekesi lihtsalt ei jaksa.

Ja mehed? Lihtne: kõik reservis olevad mehed, kaitseväelastest rääkimata, tuleb vahetuste kaupa suunata kas kaheks nädalaks või neljaks nädalaks minu pärast kas või kordusõppuse sildi all piiri ehitama. Ja tingimusel, et palk või vähemasti osa palka jääb jooksma. Pole midagi teha, aga ka tööandjad peavad panustama, mitte ainult töötajad. Kõik peavad ühiselt midagi ohverdama. Mina olen valmis minema, öeldagu vaid, millal ja kuhu. Ja ma loodan, et kõik teised spordimehed – mõistagi mitte üksnes nemad, aga mittespordimehi ma siin vaevalt kõnetan – samuti; selle asemel et näiteks Tartu rattamaratoniks valmistudes tühja lahmida.

Jah, see saab olema keeruline operatsioon, sest vaja on mehed majutada ja toitlustada jne, aga olgem ka ausad: tegemist on ikkagi Eesti riigi kaitsmisega ja sõjaseisukorrale lähedaseks olukorraks valmistumisega.

Rahvatarkus ütleb ju, et kui tahad rahu, valmitu sõjaks. Aga rahu nimel sõjaks valmistumine ei saa toimuda nii, et väike osa valmistub, aga suur osa ei vaata isegi pealt, ei panusta millegagi.

Foto 1: Martin Laas (fotol vasakus servas Bora kirjaga särgis) saab Vuelta teisel etapil 7. koha. Foto autor: imago images / Sirotti /Scanpix
Foto 2: Lõiketraadiga piiritara Eesti kagupiiril Venemaaga. Foto autor: Margus Ansu, Postimees/Scanpix
Foto 3: Piirivalvur Kongo näitab, et pole ainsatki pilu, kuhu sõrmi või saabast toetada, et veidi rohkem kui kahe meetri kõrgusest rohelisest metallaiast kerge vaevaga üle ronida. Foto autor: Margus Ansu, Postimees/Scanpix
Foto 4: Eesti kagupiiri ehitus Kriiva järve lähistel. Foto autor: Margus Ansu, Postimees/Scanpix
Foto 5: Rein Taaramäe tänavuse Giro d'Italia avaetapil. Foto autor: Zumapress.com/Scanpix
Foto 6: Üle soo kulgev betoonpontoonidest Eesti kagupiiri patrulltee ootab viivitustara püstitamist. Foto autor: Margus Ansu, Postimees/Scanpix

34 Kommentaarid:

At 12:09, Anonymous Anonüümne said...

See on väärt üleskutse,aga vasta eelpostituse viimasele küsimusele!

 
At 12:10, Anonymous Anonüümne said...

Vaata Priit. Rahvusraamatukogule elektrikaabli paigaldamine näitas ENSV kliki ja juhtkommarite saamatust mis päädis tohuvabohuga 1990 aastatel. Piiriga on sama värk. Kui ajad rahva piiri ehitama, siis langeb nn demokraatlik süsteem oma juhtidega Eestis. Järgneb dekaad suurt jama. Kas see ongi meie soov? 1990 aaatad oligi naturaalne vabadus, puhas anarhia.

 
At 13:39, Anonymous Anonüümne said...

Aed on looma või seenelise jaoks - inimest kes on kindlalt otsustanud sellest tõkkest ülevalt, alt või läbi minna ei pea see küll kinni.

 
At 14:05, Anonymous Kägu, kehakultuurlane said...

Pagan sellest Priidust aru saab, üks päev on ta kaitsepoogitud, teine päev jälle ei ole. Alates hetkest , kui Kaja Kallas peaministriks sai, on ta kiitnud kõik valitsuse otsuseid ja astutud samme.Partei ja valitsuse kuuleka kodanikuna andnud oma pisikese panusegi nende kiiremaks elluviimiseks. Nii palju kui mina aru saan on partei ja valitsuse seisukoht: "refugees wellcome".Seega oleks Priidult pigem oodanud üleskutset minna piirile saabuvaid pagulasi lippude ja loosungitega tervitama. Võimalusel võiks saabujatele lilligi jagada. Mina pigem ootan saabujaid, siis oleks rohkem persseid ,kes neid süstlanõelu vastu suudaks võtta.

 
At 15:41, Anonymous Anonüümne said...

Priit parem räägi meile siis juba sellest Ukraina Annast, kellele mingi vanamees tite taha tegi. Meitel pole ju enam riikigi, milleks meile see piir. Tõepoolest äkki saame me tänu neile afgaanidele oma vaktsineerimisplaani täidetud ja jäetakse kohalikud inimesed rahule?

 
At 16:58, Anonymous Anonüümne said...

Vanamehed teevad heaga tittesid ja tihti tulevad nendest kõvad sportlased. Otsige mõni lugu välja ja pange üles,

 
At 17:19, Anonymous Anonüümne said...

Taaramäe vueltal jooksus........

 
At 17:20, Anonymous Anonüümne said...

Näete mis juhtub, kui riik, mille esmane ülesanne on pakkuda kodanikule kaitset ning töö ja elutingimusi, oma kodanike kottima hakkab. Pole kellelgi erilist sooja, ega külma, kust läheb piir või on meil siin mõni murjam rohkem või vähem.

 
At 18:04, Anonymous Anonüümne said...

Priidult suurepärane näide, kuidas lõhenenud ühiskonda jälle ühtses rütmis hingavaks võitmatuks malevaks koondada. Piiritara forsseeritud ehitus on sildu ehitav ettevõtmine - seal saavad osaleda PP laitmatute maneeridega haritlastest sõbrad ja seal on ka piisavalt ruumi Käo oma peaga mõtlevatele lihtsatele meestele. Noh, vaatame, kas Käo meestest on rohkem kasu kui Pulleritsu polgust. Võistlus peab olema! Ja lõpuks, kui tara on rajatud ja eesmärk saavutatud, siis on aeg taasvennastumiseks ja lõikuspeoks. Poliitikud, õppige!

 
At 18:18, Anonymous Anonüümne said...

Vaevalt et need Pulleritsu siidinäpud haritlased tööle lähevad.

 
At 18:33, Anonymous Anonüümne said...

Vader ründab!

 
At 18:37, Anonymous Anonüümne said...

Võidab

 
At 18:39, Anonymous Anonüümne said...

Rein Taaramäe wins stage 3. of the Vuelta a España!

 
At 18:40, Anonymous Anonüümne said...

18:04 Mulle meeldib teie entusiasm, aga praktikas teostamastu üritus. Käo mehed on kindlasti vaxximata. Tänapäeval ei võeta selliseid enam kuhugi tööle. Isegi kui erandkorras võetaks, siis jätaks ju Pulleritsu haritlased tulemata, sest vaevalt nad nõustuksid töötama vaxximata inimeste läheduses ja kõrval. Seega unistada on ilus, aga selleks see paraku jääb.

 
At 18:45, Anonymous Anonüümne said...

Martin Laas paugutab siledal (7. koht 2 etapil), Vader mägedes. Meie Vuelta!
Punane liidri maika on meite!

 
At 18:50, Anonymous Anonüümne said...

18.40, ei ole hullu, saab panna oma "mullidesse" tara ehitama - antivaxxerid omas ja vaxxitud jällegi omas. Ja ma ei usu, et kõik Pulleritsu sõbrad on vaktsineeritud, eriti Soonets. Ja töö näitab, kes on tõbine ja kelle võnge paigas. Piiri ehituse lõppetapid toimuvad juba ühisrindes.

 
At 18:59, Anonymous Anonüümne said...

Kes veel ei tea siis Vader ja Kägu on vanad semud. Pulleritsu haritlase nössid saavad nii et p*rse põleb.

 
At 19:56, Anonymous Anonüümne said...

https://babylonbee.com/news/cnn-praises-taliban-for-wearing-masks-during-attack/
Igas asjas tuleb leida midagi positiivset!

 
At 20:06, Anonymous Anonüümne said...

Rein,anna andeks.........palun!

 
At 20:26, Blogger Priit Pullerits said...

Vaatan Eurosport 2-st Taaramäe võiduga lõppenud etappi. No kuulge, see lõputõusu ülekanne ei kõlba koera hänna alla ka mitte. Kaamera näitab gruppi, kus essugi ei toimu, isegi mahajääjaid näitab, mingit mõttetut Sepp Kussi, kes ei jõua, aga seda, kuidas Eesti mees kogu maailmale eesotsas selja prügiseks teeb, ei ole juba mitu kilomeetrit kaamera jälginud. Faking amatöörid!

 
At 21:14, Anonymous Anonüümne said...

Järgmistel etappidel on Belgia tiimi ülesanne Vaderit tassida. 2 järgmist on tasased etapid. Üks asi on punast kaitsta, aga Vader on ka mummulise maika arvestuses tipus. Suhteliselt väikese klubi jaoks on, mida turvata.

 
At 21:16, Anonymous Anonüümne said...

https://eestinen.fi/2021/08/kuum-islandil-enamus-raskes-seisus-koroonapatsientidest-taielikult-vaktsineeritud/?fbclid=IwAR0pkm34pcjVhL_IsWOOBXfd6uLicJs1jfI_wLp28XVvkAKEaOR7DW1ic7c.
Küll koidab päev, kui need uudised jõuavad ka peavoolumeediasse ja nii mõnigi lammas, kes oma kaaskodanikega ülbitses ja neid uhhuinimeseks ja lamemaalaseks sõimas hakkab enesel juukseid kitkuma.

 
At 21:21, Anonymous Anonüümne said...

Kaks järgmist päeva hoiame punast seljas ja eks siis neljapäeval näeb, palju Vaderil veel jalgadesse jäi.
Aga ajalugu on mees juba teinud, tubli Rein!

 
At 21:49, Anonymous Anonüümne said...

Tubli sõit Reinult. Kas üldse keegi peale Kirsipuu on suurtuuril enne etapivõitu saanud?
Pisut nalja ka :https://www.rbc.ru/rbcfreenews/611479f49a7947b747be7de3?fbclid=IwAR0o3VRS6wf26KdDKFRFDF28JnzXae79pcsxYf7f4T7TdGpZ3zW2XqNrwHs.
Krt kas see on normaalne? Või seegi:
https://www.facebook.com/photo/?fbid=593754992031574&set=gm.531421814813704

 
At 22:19, Anonymous Anonüümne said...

Kui Pulleritusl oleks veel munad ja ta poleks ära tinistatud, siis ta uuriks kas selles jutus on kübekegi tõtt https://www.telegram.ee/eesti/pommuudis-salastatud-orjaleping-pfizeriga-paljastab-et-valitsused-on-meid-reetnud-ja-maha-muunud?fbclid=IwAR1TbT9Jj1Ab3C3XTFAYXjQl9CyamZ58h85eAjuN0pTT4-DErXa6HXg90o0

 
At 22:45, Anonymous Kägu, kehakultuurlane said...

22:19 Päris hea lugemine. Mingit pommi ma siit ei leidnud, sest nendest asjadest on ennegi kirjutatud.Olen ka vaadanud videosid erinevate inimeste jutust, kes asjaga seotud. Ma tahaks näha, kas kellegi on ka reaalset jõudu ja mõistust see asi meile kõigile kasulikult ära lahendada. Selles suhtes, et vaenlane on krdi tugev, seotud inimesi tähtsatel ametipostidel on palju. Neil on meeletult raha. Ma kardan, et see asi mätsitakse kinni ja delfi faktikontrolli sarnaste võtetega tembeldatakse valeks. Praegu on kahjuks lihtsalt üks artikel paljude sarnaste seas. Kindlasti muidugi on selles palju tõtt. Pole ühelgi valitsusel kunagi oma rahva tervisest ja heaolust sooja ega külma olnud. Nüüd järsku jagatakse igalpool vaktsineerijatele heinakuhjasid , autosid ja IPhonesid. "Meie hoolime!" Naerukoht ! Inimene hoolib ainult iseendast, nii oli on ja jääb.

 
At 00:01, Anonymous Anonüümne said...

Ah, lõpetage see jauramine vaktsiinide ümber iga teema all, mida Priit üles paneb. On ilmselge, et ega ideelised antivaksistid vaktsiste ümber ei veena ja ka vastupidi. Toppige siia linke või esitage oma argumente palju tahate, puha tühi töö ja vaevanägemine. Täna tõi Rein meil üle viie aasta suurtuuri võidu ja vist üle kahekümne aasta liidrisärgi. Siin blogis vist küll enamus lugejaid harrastab vähem või rohkem rattasõitu. Aga selle asemel et rääkida siin Eesti rattasõidu kuulsusrikast minevikust, olevikust ja tulevikust käib üks pidev ja tüütu undamine vaktsiinide ümber.

 
At 06:32, Anonymous Anonüümne said...

Eestis tuleks tänavaküsitlus teha noorte ajakirjanike poolt ja küsida rahvalt mida arvate sellest salastatud orjalepingust. Ja asjad hakkavad liikuma. Tööd on vaja teha ajakirjanikud mitte mune ja tutti sügada. Rattamaailmas meiepoolel tehti tööd ja töö kiitis tegijat. Palju õnne Vaderile.

 
At 06:45, Anonymous Anonüümne said...

Teadke noored, et teil on elu ees ja teie teha on see millist tuleviku tahate. Vanad täissöönud põrsad juhul kui on riiki reetnud tuleb vastutusele võtta. Ja ainult nii saate parema tuleviku. Suruge hirm alla ja ärge kartke, teiega ei juhtu midagi. Rahvas ei unusta häid inimesi.

 
At 10:17, Anonymous Anonüümne said...

Peremees, liidrisärgis Vaderist ootame blogisse värskemat pilti.

https://www.lavuelta.es/en/

 
At 10:26, Anonymous Anonüümne said...

Jah, ülikõva värk meie jaoks Vueltal.

22 aastat kahe liidrisärgi vahel.
http://www.bikecal.com/tdf99/kiri-6.jpg

 
At 13:47, Anonymous MargusM said...

Nojah, Priit "faking amatöör" kommenteerimas spordiala millest ta miskit ei jaga.. kirjutab, et "Tasub ära unustada isegi Vuelta.." ja siis passib etapi kordust, on ikka profaan!
"Kaamera näitab gruppi, kus essugi ei toimu, isegi mahajääjaid näitab, mingit mõttetut Sepp Kussi, kes ei jõua, aga seda, kuidas Eesti mees kogu maailmale eesotsas selja prügiseks teeb, ei ole juba mitu kilomeetrit kaamera jälginud. Faking amatöörid!" Grupis toimub GC suured mängud , läbi vajusid Carapazi ja mõttetu? Sepp Kuss. (Rein kaotab mõlemale tuuri lõpuks kalendriga)
Kui Intermarche'l oleks valida siis nad vahetaks iga kell Taaraka Kussi vastu! nii palju siis mõttetusest ja amatöörlusest rattaspordis.. ja üleüldse, kui paljusid huvitab et valge neeger sai ka korraks punase särgi selga? Seda on kuni nädalavahetuseni ei enamat, aga meil tasub ikka rõõmustada, olematu samm inimkonnale kuid suur samm idaeuroopa hõimule!

 
At 14:27, Blogger Priit Pullerits said...

"...ja üleüldse, kui paljusid huvitab et valge neeger sai ka korraks punase särgi selga?"

ma imestan iga kord, MargusM, mis lõbu teile pakub sellises negativismis ja tigeduses pidevalt elada.

 
At 16:51, Anonymous MargusM said...

Priit, mitu negativismi sa oma eelmises kommentaaris leiad?
Kui kommenteerida kõvemaid mehi mõttetuteks siis see on ikka piinlik küll, õnneks nad isegi ei tea sellist mõttetut kärbest nagu PP.

 

Postita kommentaar

<< Esileht