esmaspäev, november 27, 2023

Pullerits: Kas Eesti talisportlased tegelevad suuremat sorti enesepettusega?

LISATUD KÕNEKAD ANDMED!

Vara veel eufooriasse tõusta. Susan Külm (parempoolsel fotol vasakul) võis küll eile laskesuusatamise MK-etapil Östersundis saada 18. koha, mis on tema karjääri parim koht MK-sarjas, aga esiteks pole see esikümnekoht ja teiseks kaotas ta võitjale ikkagi tervelt 2.39. Jah, võib küll arvutada, et kui ta suutnuks ka viimases tiirus kõik märgid alla lasta, oleks ta saanud koha esikümnes. Aga kui hakkame oleksitest rääkima, peame arvestama ka teisi olekseid, näiteks seda, et Külm oleks võinud kolmes esimeses tiirus mõne märgi ka tabamata jätta ja paljud tema lähematest konkurentidest oleks võinud samuti ühe märgi rohkem tabada.

Oleksite kõrval vaatame pigem muid fakte, nagu seda, et Tuuli Tomingas sai 33. koha (2; +3.58) ja Regina Ermits 58. koha (3; +5.28). Ja et Eestis meestest parim, Rene Zahkna, sai 36. koha (1; +3.21). Olgem ausad: tavapärased tulemused, nii nagu me neid aastast aastasse oleme näinud.

Ja kui lisame siia murdmaasuusatajate kohad nende MK-hooaja avaetapilt Soomes Rukal – sprindis Martin Himma (vasakpoolsel fotol) 18. ja Marko Kilp 31., vabatehnikasõidus Alvar Johannes Alev samuti 31., klassikasõidus kaks paremat meest kuuendas kümnes –, siis võrreldes eelmise hooaja algusega pole siingi näha kohtade põhjal erilist edasiminekut, kui üldse.

Seda enam paneb imestama optimism, mis Eesti koondislaste leerist kõlab. Seda optimismi tunnistas näiteks laupäevase Postimehe pikas intervjuus laskesuusakoondise peatreener Stefan Lindinger. Ja seda on tunda olnud ka paljudest teistest usutlustest, kus sportlased on rääkinud tehtud tööst ja nähtud vaevast, mis nüüd tuleb tulemuseks vormida. Kas tasub seda loota?

Hmm... Mida sportlased ära kipuvad unustama, on see, et ega ka konkurendid maga. Nemad teevad samuti tööd ja näevad vaeva. Ei ole ainult nii, et üksnes Eesti sportlased lähevad paremaks, kuid teised tammuvad paigal või hoiavad lihtsalt taset. Seepärast ei õnnestugi vahet esimestega vähendada. Jah, heal päeval, kui kõik klapib, võib tulla koht teises kümnes – või lausa esikuuikus, nagu suutis Tomingas veebruarikuisel MMil, mis on kahtlemata tubli saavutus –, aga üksik sähvatus ei näita tegelikku taset ega anna põhjust loota, et ka järgmisel ja ülejärgmisel võistlusel õnnestub seda korrata.

Kuratlikult õigus on Erki Noolel, kes on öelnud, et sinu tegelikku taset näitab sinu kümne parima tulemuse keskmine. Nii et kui hinnata suusataja või laskesuusataja taset, tuleb võtta mulluse MK-hooaja kümme parimat kohta ning arvutada nende keskmine. Ja võrrelda seda tunamulluse hooaja kümne parema keskmisega. Ja kui on soov näha, milline on tänavune areng, tuleb veidi oodata, et teha käesoleva hooaja tulemuste põhjal samasugune arvutus.

Suur enesepettus, samuti poolehoidjate petmine on hakata üksikut tulemust ületähtsustama. Ka spordiajakirjanikel peaks olema nii palju oidu ja kriitilist meelt, eriti ERRi laskesuusafanaatikuil, et nad kellegi üksikust heast sõidust pilvedesse ei tõuseks ega hakkaks tekitama ootusi, et midagi samasugust võiks juhtuda veel ja veel. Andmetepõhises spordis soovitan neil pigem opereerida sellega, et nad võrdlevad nüüdse ja mulluse hooaja näiteks viit/seitset/üheksat esimest tulemust ning siis vaatavad, milline graafik nende põhjal joonistub. Ainult siis on, mida päriselt võrrelda.

Vaatame algatuseks naiste pühapäevase laskesuusavõistluse arvandmeid; need võttis välja väga kogenud suusatreener:

Naiste 26.11.23 biatloni 15 km sõidukiiruste/kaotuste analüüs

1. sektor: stardist 1. lasketiiru
(sportlane, kaotus sekundites, koht, kaotuse %)

1. H.Öberg 7.49 - 469“

S.Külm +41“, 50., 8,7%
T.Tomingas +50“, 67., 10,7%
R.Ermits +43“, 53., 9,2%
H.-B. Kaasik +51“, 73., 10,9%
 
Viimane sektor: lasketiirust finišini

1. H.Öberg 7.26 – 446“

S.Külm +36“, 29., 8,1%
T.Tomingas +43“, 43., 9,6%
R.Ermits +59“, 61., 13,2%
H.-B.Kaasik +63“, 70., 14,1%

Kogu distantsi puhas sõiduaeg

Parim H.Öberg 38.54 - 2334“

S.Külm, 3.18 - 198“, 40., 8,5%
T.Tomingas, 3.21 - 201“, 41., 8,5%
R.Ermits 4.11 - 251“, 61., 10,8%
H.-B.Kaasik 4.48 – 288“, 72., 12,3%

Eesti koondise peatreeneri kokkuvõte: „Eesti neidudelt väga hea esitus.“
Mark Twain: „Inimesed kipuvad faktidest tegema valesid järeldusi.“
Kogenud suusatreeneri hinnang: normaalne ehk Eesti laskesuusatajate tavapärased sõiduajad.

Vaadates suurt pilti, paneb mind aastast aastasse imestama, millele küll meie suusatajad ja laskesuusatajad loodavad. Hüva, võib-olla ongi nende eesmärk tiirelda MK-karussellil ja saada seal heal päeval paar kohta kolmandas kümnes, väga heal päeval teises kümnes. Sel juhul võiks ju isegi imetleda nende tahtekindlust nn surnud seisus jätkata ja jätkata. Ent siiski peab olema mingi lootus, usk millessegi, mis paneb edasi treenima, et «äkki ühel päeval ikka tuleb». Aga kui oled paremal juhul 20. koha kanti sõitja – rõhutan: paremal juhul –, siis on kaine pilguga kõrvaltvaatajana küll raske aru saada, millele need lootus ja usk tuginevad.

Niisiis: enne hooaja algust kuuleme, nagu see juba aastaid tavaks, optimismihõngulisi jutte, et tööd on tehtud kõvasti ja innuga ning aeg on töö tulemuseks vormida, aga kui vormimiseks läheb, siis selgub, et ega ka teised ole lulli löönud ning see vahe, mis oli parematega eelnevatel aastatel, on sisuliselt samaks jäänud.

Küsimus: kes siin keda lollitab? Või ongi tegemist suuremat sorti enesepettusega?

Foto 1: Tuuli Tomingase pressihommik 5. septembril Tallinnas. Vasakult: Susan Külm,  Hanna-Brita Kaasik ja Tuuli Tomingas. Foto autor: Sander Ilvest, Postimees/Scanpix
Foto 2: Martin Himma 21. märtsil Tallinna lauluväljakul murdmaasuusatamise MK-etapil. Foto autor: Mihkel Maripuu, Postimees/Scanpix
Foto 3: Tuuli Tomingase tiimi uus auto pressihommikul 5. septembril Tallinnas. Vasakult: Susan Külm,  Hanna-Brita Kaasik ja Tuuli Tomingas. Foto autor: Sander Ilvest, Postimees/Scanpix
Foto 4: Alvar Johannes Alev Pekingi olümpial 15 km klassikavõistlusel. Foto autor: Tairo Lutter, Postimees/Scanpix
Foto 5: Rene Zahkna tänavu jaanuaris Ruhpoldingis laskesuusatamise MK-etapil 4x7,5 km teatesõidus, tema järel David Zobel Saksamaalt ja Maksim Makarov Moldovast. Foto autor: IMAGO / Oliver Vogler / Scanpix

79 Kommentaarid:

At 11:11, Anonymous Anonüümne said...

Noorsportlane Ränkel on öelnud, et tema enne ei lõpeta, kui maailmakarika punkt käes on. Realistlikult on siiski tegu ulmevaldkonda kuuluva unistusega.

 
At 12:06, Anonymous Anonüümne said...

Ränkel on vanakaval. Kuna paras hulk laskesuusatajaid väljendasid uue peatreeneri suhtes umbusaldust, siis pilet MK-karusellile lunastada austerlase lojalistina on taktikaliselt tark käik. Tobreluts poputab endiselt oma Tomingakest, ja juhtumised on endiselt amatöörlikud. Tomingas tunnistas, et rullidelt pärissuuskadele minek oli raske, niivõrd erinevad on instrumendid, ei saanud suusatamise tunnet kätte!?. Kurb küll, kui seda ikka veel avastatakse. Külmal joppas. Näis, kuidas tal Tobreka seltsis edasi läheb. Zahkna on üksi treenimas kuskil metsas, metsapoole on ka ta suusavorm. Same old same shit! Niipalju oli suusajuhtidel sisu, et Talijärv minema lüüa. Ermits sähvatas paarissegateatel, kuid Zahkna rikkus sõidu.

Ilves oli tubli, mida me teame möödunud hooajast, kuid vähemalt 3 paremat leiab igas võistluses ikka, kes temast paremad on. Mitu korda te Talispordistuudio ja võistluse kommentaatoritelt kuulsite Ilvese tugevast lõpusprindist, mis olevat üks kiiremaid? Telest vaatas vastu tuttav pilt, kus ta kas kehva positsioonivaliku või väsimuse või mõlema tõttu andis lõpus kohti ära.

Aigro tõestab samuti tuttavat olukorda, kus ta napilt 2. ringi saanuna 2. hüpet teha enam ei jaksa.

Minu poolehoid kuulub murdmaale ja lõbusatele kuttidele. Kohad on küll kehvad, kuid tuju hää. Nii hoida!

Seda kõike me oleme aastast aastasse näinud. Stagnatsioon.

 
At 16:40, Anonymous Anonüümne said...

No mida tahta kui sportalne juba 27-29 aasatat vana. Selleks vanuseks peab olema suusatamise võimekuse maksimum treenimise ja võistlemisega saavutatud või siis kui juurde tuleb, siis see on pisku. Ainult osavusest sõltuvat laskmist ehk saab parandada. Edasi saab hoida seda saavutatud taset ja seda küll mõnikord päris kaua. Seega mõnede laskesuusatajate jaoks hakkab rong lõppjaama jõudma. Hoitakse seda taset, mis on. Mingile suurele edule enam loota ei saa. Jäävad üksikud sähvatused.

 
At 18:12, Blogger Priit Pullerits said...

Raido Ränkel 33
Rene Zahkna 29
Tuuli Tomingas 28
Regina Ermits 27
Susan Külm 27

 
At 18:25, Anonymous Kägu, kehakultuurlane said...

Seda näevad ju kõik, et seis on stt ja asjad ei liigu. Lahendusi , aga pole kellelgi. Ka Pulleritsul vist mitte. Vahel kiputakse unustama, et kõige tähtsam lüli spordisüsteemis on ikkagi sportlane. Andekas sportlane jõuab tippu ka ka keskpärase treeneriga, paraku kehvade eeldustega sportlast ei aita tippu ka eliittreenerid. Sellised treeneri vahetused nagu meil pidevalt toimuvad on põhimõtteliselt "pakasuuha". Lihtsalt näidatakse üldsusele, et töö käib ja midagi tehakse. Ma arvan, et seda optimistliku mula, mida teles aetakse, ei usu tegelikult ei sportlased ise, ega ka mitte treenerid. Kuidagi pead sa ju oma olemasolu õigustama ja leiva teenima. Ajakirjandus pressib peale. Raske on pidevalt midagi mõistlikku rääkida. Osadel ajakirjanikel puudub ka igasugune taktitunne. Kui ikka sportlase võistlus on täitsa psse läinud, kas siis on mõtet teda minna kohe usutlema. Eriline "geenius" oma juhmide kommentaaride küsimustega on näiteks Säärits. Reaaalsus on täna selline nagu ta on ja paremaid sportlasi meil pole. Küsimus on, et kas neist kirjutada ja kas nende tegemisi kajastada ja võibolla ka , et kas neid üldse rahva raha eest üldse võistlema saata. Tegelikult on meil mõnes mõttes nokk kinni ja saba lahti olukord. Noored ei tee trenni, sest sport pole populaarne ja puuduvad eeskujud, eeskujusid, aga ei tekigi, sest andekaid noori peale ei tule. Vaevalt, et meie Eesti nii talendi vaene on, aga lihtsalt puudub tõsiselt võetav süsteem, kuidas lapsi spordi juurde saada , neid motiveerida ja talente avastada. Sellise süsteemi ülesehitamine ja tööshoidmine ilma tõhusa riikliku toeta pole võimalik. Paraku on meie riigi prioriteedid sootuks teised. Meil jagub raha Kreeka pensionäride toetamiseks, Ukrainas sõjategevuse ülalhoidmiseks, vaktsiinide pähe solgi ostmiseks, relvade pähe vanaraua ostmiseks jne. Selleks, aga et näiteks õpetajatele elamisväärset palka maksta, meil raha napib. Kehvad ja alamakstud õpetajad ja treenerid, aga ei kasvata tugevaid ja tarku kodanikke. Siit see kõik peale hakkabki.

 
At 19:27, Anonymous Anonüümne said...

Ränkel ilmselt ei õpigi kunagi seistes laskma. Laupäev teate järel seletas, et teda oli tabanud harukordne jalgade tudisemise hoog ja seepärast kõmmutas mööda, aga ega pühepäev 20 km paremini pihta ei saanud. ETV reporterid võiks ka lõpuks selle ninnunännutamise temaga ära lõpetada, kõmmutab kaheksast lasust viis mööda, kukutab Eesti 9. kohalt 19. kohale ja siis öeldakse, et pole hullu midagi, tal enne püstitiiru tuli ju välja küll. Esimesed paar hooaega laskesuusas oli see jah arusaadav, aga mehel algas juba viies MK hooaeg, kaua võib?
Zahkna tundub selline tiksuja tüüp, laskmine on üldiselt üsna ok, sellega saab ikka vahest oma mõned punktid kätte ka kehvapoolse suusatamisega ja pärast seletab, et no selline Harju keskmine tulemus, kärab ju küll. Ja nii juba aastaid. Kuna mingit suurt sisemist konkurentsi koondises ka pole, ega uusi tulijaid ei paista, kes ta kohta ohustaks, siis ilmselt kannatab nii veel aastakest viis rahulikult tiksuda.
Tomingat päris esimese võistluse järel veel maha ei kannaks, vähemalt eelmise MM 6. koht näitab, et potentsiaali on. Näis kuidas hooaeg edasi kulgeb.
Külma kallal küll ei õiendaks, kui ikkagi teeb selgelt karjääri parima tulemuse, siis igatahes igati Ok. No ja seda ta ütles ju ise ka, et suusavorm pole veel päris see, mida tahaks, nii et loodetavasti see tal ka karjääri tipuks ikka ei jää.

 
At 19:33, Anonymous Anonüümne said...

Eesti spordisüsteem on: muneda mune võõrasse pessa. Nagu kägu. Aigro, Ilves, Alev, kiiruisutaja Liiv ja mäesuusatajad, uisutajad jt. Mis selles on halba? Sportlase vaatest polegi, hoopis kasulik on parimatega treenida. EOK või alaliit köhib osalusmaksu välismaalastele ja töö käib. Halb on see Eesti spordisüsteemile - ei teki häid võimalusi meie noorsportlastele, kellel oleks võimalik tippudega koos treenida. Treenerid manduvad, ja milleks investeeringud Eesti sporditaristusse, kui saab treenida Holmenkollenis, Ramsaus, Soomes, Hollandis. Nn talendiotsingutega on üle pingutatud. Jah, et maailma parim olla on vaja talenti, aga rohkem on vaja töökust. Selleks, et leida üles potentsiaalne olümpiavõitja, tuleb kammida laiu masse, mitte snaipritööd teha.

Treenerivahetuse moe osas olen Käguga sama meelt. Väljast palgatud spets ei tee imet ja tema kasu on piiratud, kui siinpool ei võta vastu teda paljud treenerid ja sportlased, et edust ja ebaedust õppida. Kui preilid kohe ütlevad, et see ja too treener ei sobi, siis olek aus pigem ise rongilt maha hüpata. Ülima totruseni on treenerite vahetus viidud pallimängualadel. Mõned kaotused ja nägemist. Idiotism. Mis muudaks Häberli vahetus jalgpallikoondises põhimõtteliselt? Jalgpallurid hakkaks tehniliselt paremini mängima, võhma tuleb juurde või platsinägemist? Ma Lindingeri nahas mõtleks esiteks, kui ambitsiooni oleks, miks ma sellise pirtsaka kambaga kui Eesti laskesuusatajad üldse oma aega kulutan. Aga teiselt poolt, palga väljateenimise mõttes, aga miks ka mitte, kui alaliit mind soovis ja palka maksab, siis keda kotib, kes minu nõu kuulda võtab.

 
At 20:13, Anonymous Anonüümne said...

Kägu ju ütles- kõiges on süüdi vaktsiinid. Kõiges, ka Eesti suusatamises.

 
At 20:16, Blogger Priit Pullerits said...

Mulle kirjutas üks talispordi asjatundja, parimas mõttes asjatundja, nii:

Treenerina on ta [laskesuusatajate peatreener] mitte keegi, pole kunagi pääsenud ühegi AUT koondise juurde ei [murdmaas] ega biatlonis. Rääkimata SWE või NOR koondiste või [neljakordse olümpiavõitja] D. Domratsheva treenimisest. EST meedia ei viitsinud teha mingit taustakontrolli, neelas kogu vendade Grimmide tasemel muinasjutu alla. Biatloni peatreeneri laup intervjuu PM-s oli viimase aja parimaid humoreske...

Paistab, et tegemist on ennekõike teadlasega:

https://scholar.google.com/citations?user=XShxFMgAAAAJ&hl=de
https://www.researchgate.net/profile/Stefan-Lindinger
Ka sellest pressiteatest jääb mulje, et ta on koondiste juures tegutsenud teadlasena, mitte treenerina: https://www.gu.se/en/news/new-professor-in-sport-science-is-specialized-in-cross-country-skiing-and-sports-for-health
2020 IBU veebiseminari kavas tutvustatakse teda kui koondiste juures olnud interni, mitte kui treenerit.
*
Kust need Lindingeri kohta mu infoallika ümberlükatud väited tulevad? Siit tulevad (https://sport.err.ee/1608985405/eesti-laskesuusakoondise-peatreeneriks-saab-stefan-lindinger):

Lindinger on pikaaegse kogemusega treener ja sporditeadlane, kes on töötanud nii Austria, Norra kui ka Rootsi murdmaakoondiste juures.

Aastatel 2011–2012 treenis Lindinger koos toonase peatreeneri Wolfgang Pichleriga Venemaa laskesuusatamise naistekoondist. Samuti on ta juhendanud valgevenelasest neljakordset olümpiavõitjat Darja Domratševat.
*
Nüüd on küsimus, kust ERR need andmed võttis?
Tõenäoliselt Eesti Laskesuusatamise Föderatsioonist.
Kust ELSF need sai?
Ilmselt Lindinger oma kandideerimisavalduses esitas.
Kas ELSF neid kontrollis?
Kas ERR kontrollis?

 
At 20:16, Anonymous Anonüümne said...

Milleks kottida laskesuusatajaid, kui võistlevad Eesti parimad ja pole teisi nende asemele panna, siis nii lihtsalt on. Pealegi mis point on minna võistlema, kui sisendad endale, et tulen viimaste sekka. Endale meeldib väga vaadata laskesuusatamist, sest seal ei tea enamasti ennem lõppu, kes kuhu kukub. Murdmaad pole juba aastaid jälginud kuna ei huvita enam see paaris nühkimine. Taseme poolest võiks Eestis praktiliselt kõik spordialad ära lõpetada kuna meil pole taset. See on hea, kui sportlased saavad minna välismaale treenima, kuna endasuguste või kehvematega koos treenides ei arene.

 
At 20:22, Anonymous Anonüümne said...

See on naljakas, kuidas laskesuusa aastast aastasse tiksujad iga nädalavahetus err telesse intervjuusid annavad. Igaüks kohe mitu intervjuud. Nagu suured staarid. Ja jutt ikka sama. Kas err ise aru ei saa, et siin on miskit jama. Selline keskpäraste tulemuste nunnutamine tüütab vaataja ära ja on ebaaus paljude teiste sama taseme sportlaste suhtes, kes võibolla kunagi ei pääse telessegi.

 
At 21:07, Anonymous Anonüümne said...

Õelad olete. Ega see eile ei sündinud. Err eelarve pandi paika eelmine aasta riigikogujate poolt. Taotlused sinna pandi kirja eelmine kevad. Toimetused tegid selleks plaane üleelmine sügis. Põhjendati ja reserveeriti aegu , tehnilisi võimsusi,kõik sättisid. Nüüd näeme, oleme väike ja paindlik riik kus kõik otsustatakse kiiresti ja õigesti. Mida melonit te tahate selle talipildi asemel siis vaadata, leevikeste tpitmist looduskaameras? Ühtegi teist asja ei ole enam võimalik. Interneti TV-d võid teha.

 
At 21:29, Anonymous Anonüümne said...

ERR Sport on raha nillinud sageli kõrvalt. Jalkaporr on kõigile teada. Talispordistuudio näitab ka enne ülekannet sponsorite nimesid kenasti, ja ma arvan, et ei eksi, kui lisaks FISi toetajatele on seal ka kodumaised suusatamise toetajad.
Stuudio kujundus on ebaõnnestunud. Kikugi hindas, et ehk stuudio vaip on ajalooliselt vana kui vana Tiisleri mälumänguküsimusele vastust pakkus. Külmakange, nagu Tiisler isegi. Tooge Debbie bordoopunase hästiistuva kleidiga stuudiosse ja te näete teleimet.

 
At 21:33, Blogger Priit Pullerits said...

Küsisin üle laskesuusatajate peatreeneri kohta ja sain oma suusasporti põhjalikult tundvalt allikalt kinnituse:

"100% kindel, et ta pole mitte kunagi töötanud viidatud tippkoondiste treenerina."

Kui nii, siis kes on siin bluffinud ehk rahvale puru silma ajanud?

 
At 21:53, Anonymous Anonüümne said...

Ju on nii, et suurbluffijad näitavad võimu. Vaadake ja nautige showd. Peremehed elavad hästi ja soovivad nüüd ennast lihtrahva arvelt lõbustada. Mäletate kui uhked meolime kui Let Sveti Euroopasse saatsime?

 
At 23:00, Anonymous Anonüümne said...

ERR sporditoimetus on korrelatsioonis Eesti suusatamisega- mõlemad teevad halva mängu juures head nägu ja naudivad hetke.

 
At 08:53, Anonymous Anonüümne said...

Kes ajab rahvale puru silma?

 
At 09:01, Anonymous Anonüümne said...

Sportlased ei tegele enesepettusega vaid teevad sporti omal tasemel. Enesepettusega tegelevad
ajakirjanikud. Siin blogis üritatakse ka tõestada, et 1:55 on 800 m kõva aeg aga paraku ei ole.

 
At 10:06, Anonymous Anonüümne said...

Ei saa öelda, et Eesti propagandaveskid sitemat tööd teevad idanaabritega võrreldes. Meie püssimehed on igal juhul paremad neil võistlustel kui idanaabrid. On põhjust poosetamiseks küll ja veel.

 
At 10:57, Anonymous Anonüümne said...

Minu meelest on see teadlane-treener Lindinger spordidirektor Kõivu egoprojekt. Kolmanda kategooria ekssuuskur püüab tõestada, et tema juhtimisel suudab alaliit viia keskmised spordimehed/naised maailma eliiti. Lisaks kogu see väline tilulilu, mis nüüd seal laskesuusatamise juures on - fotosessioonid, iluvideod jne, jne. Lakitud ja klanitud Kõiv ise poseerimas ruudulises pintsakus ja sokis. Tundub, et härra on on oma puupead käinud koolitamas mõnes moodsas turunduskoolis.

Eks kevadel leitakse järgmine usin teadlane-treener, ja Kõiv annab teada, kuidas tema ja alaliit tegid küll mullu imehea tehingu, aga va lollid sportlased ei võtnud vedu.
Aga nüüd saab olema kõik teistmoodi.

 
At 11:55, Anonymous Anonüümne said...

Külm on kaunis naisterahvas. Leiab endale rikka mehe ja näitab keskmist fiigut. Mis me suusaspordi fännid siis teeme? Kellele kaebame?

 
At 13:21, Anonymous Anonüümne said...

Kaeba Pulleritsule. Pullerits tunneb suusaliidu presidenti ja teenekat lobimeest.

 
At 13:50, Anonymous Anonüümne said...

Hanna Brita on super. Saab ka endale rikka mehe mitte mõne mõttetu suusamõmmi.

 
At 16:08, Anonymous Anonüümne said...

Pulleritsul on tutvusi, las otsib tüdrukutele rikkad mehed mitte sitakotid siis ei pea lume hanges külmetama ja püssi õlitama.

 
At 16:18, Anonymous Anonüümne said...

Suur talv on käes. Priit, kas omanimelisel ovaalil esimesed ringid tehtud?

 
At 16:45, Anonymous Anonüümne said...

Sõitku aga vaadaku et peenis ära ei külmuks.

 
At 17:06, Anonymous Anonüümne said...

Vaid noored otud või heaoluühiskonna spordimehed sahistavad suuska nii mannetult, et till purikas. Iga normaalne suusamees teab, et krõbedama ilmaga pannakse Edasi püksi või, noh, tänapäeval siis Postimees, ja, oeh, mitte digiväljaanne.

 
At 18:13, Blogger Priit Pullerits said...

See on ikka uskumatu, et ise kogenud suusamehed, aga ei oska lehte püksi panna.
Ebaprofessionaalsus, ütleks seepeale väga kogenud suusatreener.
Kui toimus ligi -25-kraadine Tartu maraton, oli isegi igal tavaharrastajal leht püksis ja keegi ei kurtnud seal millegi ärakülmumise üle.

 
At 18:42, Anonymous Anonüümne said...

Hou hou, peaminister väidab et reaal ostujõud on juba suurem kui inflatsioon ja kõrgem kui kriisieelne! Tundub et lubaduste jõulud on juba kohal vaja veel reaal jõulud ka ära oodata!
Kas keegi päriselt ka poekoti odavamalt täis on saanud, või siis pigem kas palganäit tõuseb infl kiiremini?

 
At 21:51, Anonymous Anonüümne said...

Ma ei saa aru, meil enne palka ei näpita kui inflatsioon teada. Ainuke mõistlik seletus on, et ostujõud liigub alles aasta taguse inflatsioon järgi ja nüüd on inflatsioonimootoris mingi prunt ees. Küll see jõuludeks eest lendab. Ma mustal reedel ei leidnud ühtegi hinda mis oleks soodsam olnud kui 2 nädalat varem. Ju maitse selline. Aga usutavasti lüüakse pärast reedet hindadele nn allahindlus otsa. Eks siis saab inflatsioon jälle kõvema tempo vs ostujõuga ette. Imelik, et Toompeal kunagi sellest ei räägita kui ostujõud inflatsioonile alla jääb. Küll alllinna pangamajad viibutavad näppu siis, et see ei ole pikalt jätkusuutlik ning ärimehed virutasidki rahvale hindadega ära. See on päris põnev, kumb kummale aastavahetuseks särgi püksi paneb. Kas ärimehed või mediaanist nigelama tulu saajad?

 
At 22:01, Anonymous Anonüümne said...

21:51, riigil tuleb saavutada staatus, mille härra Pullerits on saavutanud ja Moabis demonstreerinud - eelarve on piiramatu!

Loodetavasti Ratta uus rahvuslik valitsus astub juntimise ja ummistamise tulemusena uuesti pukki ja võtab riigile laenud peale. Saab ometigi elama hakata. Peame seniks vastu!

 
At 22:22, Anonymous Anonüümne said...

Kolm lugu tagasi oli pealkirjas puumahirm, peale seda on blogiperemees hakanud kodumaal nahutama. Ei tea kas juhtus Moabis midagi , et nii kurjaks on teemad läinud. Küll nahutab spordiajakkirjanikke ja kommentaatoreid nüüdses kirjatükis aga talisportlasi ja talisporti.
Teades ise ju väga hästi miks on asjalood nii nagu nad on. Peatreeneri osas on aga tuline õigus see on haip , et mitte öelda sigadus mille õnge on meid kõiki võetud.

 
At 23:09, Anonymous MargusM said...

Iga kevad riigikogu ja valitsuse palgad indekseeritakse ja see aasta tuli neil palgatõus päris korralik, pole ime et ülbitsevad nagu uusrikkad 90-ndail!

 
At 02:26, Anonymous Anonüümne said...

Mulle tundub, et omal ajal oli särakat rohkem kui tänapäev. Inflatsiooni oli küll ka siis, kuid kedagi see ei morjendanud.
Vaadake, kuidas igast nõksust tuleb laeng:

Ricchi E Poveri - Sarà perché ti amo

https://www.youtube.com/watch?v=W9ygyrhRLkg

 
At 05:43, Anonymous Anonüümne said...

Sama Milaano spordihuviliste esituses.

https://www.youtube.com/watch?v=qOmEwN6It80

 
At 07:50, Anonymous Anonüümne said...

Jaa, vutisõprade esitus annab Lauluväljaku nõlval ümisejatele silmad ette. Originaal oli aga väga hea selge artikuleeritud esitus koos lihtsalt loetava lipsynciga. Nii võib ka ise itaalia keeles purssima hakata. Tõsi, Ricci pole just see maitse mis kaua pilku hoiaks kuid lavaline vaib oli 1981 aasta kohta erakordselt äge.

 
At 09:49, Blogger Priit Pullerits said...

22:22, ei ole midagi teha, kui teravad teemad end ise päevakorda kergitavad, sulle otse vastu vaadates - ei saa ju neist mööda vaadata.
Usun, et eks ole neil, kes löögi alla jäävad, ka elu selle võrra huvitavam. Muidu lasevad tasapaksu, keegi sisuliselt nende tegemiste vastu huvi ei tunne - nii võib mott ju ära kaduda. Aga näe, nüüd on nii, et keegi huvitub ja tuleb küsima - see paneb tegijaid ka rohkem oma tegemiste üle järele mõtlema.

Aga mis muidu toimub? Muidu toimub, nagu nentis mulle pärast möödunud nädalavahetust, üks tuntud sporditegelane:

Jälgisin laupäeval ja pühapäeval Soome ja Norra meedia spordikajastusi rohkem kui 10 eri allikast ja leidsin ennast mõttelt: tulemus ei olegi spordis enam kõige tähtsam. Olulisimaks on tõusnud meelelahutustööstusele omaselt emotsiooni edastamine. Nii on pealkirjades esikohal meeste peeniste külmumised, Niskaneni nn keppide skandaal, Digginsi ja Niskase katastroofiline külmumine, Rootsi naiste Karlssoni ja Eba ebaõnnestunud taktika jne. Soomlastel oligi ajaloo mustemaid päevi MK-sarjas. Seega arusaadav, et presidendikandidaat Stubb sai äsja R-Kioskist ostetud kinnaste kinkimisega Digginsile autasustamistseremoonial enam meediakajastust kui Niskase või Pärmäkoski pühapäevane sõit. Tõsi, mõni meediamaja nägi selles odavat ja sobimatut enesereklaami.

 
At 12:12, Anonymous Anonüümne said...

Vana teada lugu et soome spordimeedia on emotsionaalne omade kiitmine ja võõraste materdamine. N-ö teine kroonika seltskonnatähekeste kõrval. Rootsi ja Norra spordimeedias tehakse sõbralikku teineteise aasimist talispordialades (murdmaasuusk) ja võib-olla ka suve, ma ei tea. Soomlased solvunud et skandinaavid neid kampa ei võtnud. Üksvahe püüdsid sommid Eesti meediat tülli tõmmata ralli teemas. Midagi et nemad kirjutavad rallist õigesti ja eestlased panevad nende tõe kahtluse alla.

 
At 12:25, Anonymous Anonüümne said...

Seoses Postimehega küsimus Priidule: https://arvamus.postimees.ee/7907888/martin-helme-eesti-poliitika-lootusetust-tupikseisust-oleks-euroopalik-valjapaas

"Martin Helme, EKRE esimees ja Riigikogu aseesimees
29. november 2023, 11:13"???

Kas Postimehe arvamustoimetuse juht teab midagi, mida ülejäänud eestlased ei tea?

 
At 12:55, Anonymous Anonüümne said...

Näh kui toredasti tehakse reklaami. Kedagi ei koti mis keppidega sõidab mingi mõttetu murdmaasuusa meister aga nüüd teame. See uudis on soome turule suunatud aga miks Delfi teavitab?

https://sport.delfi.ee/artikkel/120251542/soomlasest-olumpiavoitja-sai-sponsorilt-hoiatuse

 
At 15:38, Anonymous Anonüümne said...

See on vajalik uudis, 12:55. Niskanen on õige spordimees. Kui omas kodus mingi norraka käest pähe saada, siis ajabki närvi mustaks. Kaigaste tootja pidagu oma suumulk koomal. Täiesti okei oleks ka olnud, kui Niskanen oleks kepid vihast põlve peal katki löönud, nagu omal ajal suusaheeros Veerpalu, kui kaotas eestikatel sprindis mingile nokale. Kas teile tundub ka, et mula väärtustest on järjest sisutühjem heietus manitsejatelt. Swix'i lollpead vist ei teagi, mis õige sport on?

Spordimehed, kas ennustame kah? Kuidas eestlannade teatesõit läheb? Tobreluts ei soovita sportlastel koha eesmärke seada. See panevat paine peale?! Niiviisi pehmosid produtseeritaksegi. Muidugi tuleb konkreetne eesmärk seada ja pingete üle võit saavutada! Eelöeldut silmas pidades pakun, et eestlannad põruvad ja tulevad teates 14..

 
At 15:59, Anonymous Anonüümne said...

Juba pikalt on meie spordimeedia lemmik soome rallimehed soome suusatajad ja vahel hokeistid. Olgu siis aga kui naabritest rääkida siis võrdsemalt. Porzingis lammutab Ameerikas iga mäng 37 punkti ja Celtics oodatakse finaali. See ikka paksem sport kui mingid vaesed soome rallimehed kes sponsoreid ei leia ja külmatand peenised. Postimehe vanemtoimetaja võiks hoolitseda et rahvale kvaliteetset putru ette antakse.

 
At 17:37, Anonymous Anonüümne said...

Ai pahad lood jälle spordi areenil. Vanasti oli nii et ei tohtinud rassisti ja antisemiiti teha oli kuri karjas. Nüüd ei tohi ema nikkuda? Mis selles paha on? Vene sportlased teevad seda iga päev ja pole probleemi.

 
At 17:50, Anonymous Anonüümne said...

Päevad pole vennad.
Susan Külm sõitis täna välja enda vahetuses välja teise aja. Kaotas norratarile ehk norralannale 0,9 sekundit (seda siis 6 km kohta).
Pole paha!?

 
At 18:01, Anonymous Anonüümne said...

Jaa, Külmal on minekut.

 
At 18:53, Anonymous Anonüümne said...

Samas Ermitsa sahkerdamine lasketiirus on juba aastatega välja kujunenud rutiin. Ei aita siin enam hõbekuulid ega floormääre.

 
At 19:30, Anonymous Anonüümne said...

Las Pullerits määrab uue treeneri.

 
At 21:15, Anonymous Anonüümne said...

Metsavenna talus kagupiiril kolmikpunkti kandis on momendil parimad suusatamise tingimused Eestis. Millal on oodata videoreportaazi sealt? On aeg.

 
At 22:31, Anonymous Anonüümne said...

Pulleritzeri süvaanalüüs keerati täna mõnusalt pea peale - meie püssid, püssid seljas, sõitsid päris normaalse hooga! Sellel hooajal võib mingeid täitsa ilusaid hetki tulla... ja ma ei pea silmas et siin blogis.

 
At 10:37, Blogger Priit Pullerits said...

Käisin vaatamas, mis toimub meie kagupiiril:

https://www.postimees.ee/7908464/reportaaz-saatanana-heidutav-piirikaitsja-on-valmis-illegaale-tagasi-torjuma

Loo sissejuhatavad teemapunktid:
Mac on piiril kiire, terav ja jõuline
Maci eest pole veel keegi pääsenud
Mac armastab värsket liha

Mõistate?

 
At 10:47, Anonymous Anonüümne said...

Mõistame. Kes korra Maci käest naksata on saanud, ei see enam piirile töllerdama lähe.

 
At 11:52, Anonymous Anonüümne said...

Venelased ei saada esiteks kunagi hulguseid ühe kaupa. Ikka karjaga.

Millal puumataltsutajat mingi koer takistanud on? Need üksikud näod on eriväljaõppega spioonid ja diversandid, kes ajavad omaasju, ja keda hundikari ei morjenda vaid söödab karja tugevaima teistele sisse ning seejärel paneb teistel saani taha ja laseb piitsa laksudes sihtkohani tuhatnelja. Massi vastu Mac ei saa. Hea on kui saame nii teada, et jama hakkas ja suuname omad püssid neid taltsutama. Kahjuks tegusamad on kuskil väljamaal. Loodetavasti teise ešeloni omadel käsi on ikka kindel ja mõne mehaanilise dopinguna masina ikka leiab, mis neid lumes edasi toimetab.

 
At 12:15, Anonymous Anonüümne said...

IDF kasutab koeri Gazas: https://www.dailymail.co.uk/news/article-12734847/Israels-dogs-war-IDFs-four-legged-fighting-force-thats-deployed-Gazas-dangerous-territory-hunt-Hamas-suffered-fatalities-fighting-terrorists.html

 
At 13:30, Blogger Priit Pullerits said...

Lugu lugesite? Saite teada, miks on hea, kui piirivalvekoer on süsimust?

 
At 14:12, Anonymous Anonüümne said...

Ei lugenud, mis see on, Hype da shit?

 
At 15:00, Anonymous Anonüümne said...

Miks on Eesti piirivalve koera nimi Mac? Kas tal on ameerika isa? Õige piirivalve koer on Murzilka või Paula.

 
At 15:01, Anonymous Anonüümne said...

Pauka

 
At 15:29, Anonymous Anonüümne said...

Mac sellepärast, et kui vanaks jääb, siis saadetakse MacDonaldsisse

 
At 15:37, Blogger Priit Pullerits said...

Lugege lugu läbi ja lõpuni, seal on kõigele vastus olema, siis ei pea siin oma lolle küsimusi esitama ja küsima seda, mis on niigi juba kirjas ja öeldud.

 
At 15:43, Anonymous Anonüümne said...

Mu naabrimehel oli koer pikkade kihvadega. Jerofejev oli nimi. Lõrises ka kogu aeg.

 
At 17:19, Anonymous Anonüümne said...

Pärast puumasid ei lähe paukad ja murkad nagu eriti peale. Puumale juba kondikest ei viska, puuma solvub ja lansseerib välkkiire rünnaku. Kraks ja valmis. Kohapeal söömiseks või koopasse lohistamiseks.

 
At 18:51, Anonymous Anonüümne said...

Jah puumat juba kõrva tagant ei süga. Puuma teeb hnarrr

 
At 20:03, Anonymous Anonüümne said...

Kui ma oleks Pihkvasse reisituusiku muretsenud jeemenlane ja mul oleks plaan Eesti kontrolljoon ületada mitte kaugel asuvast Padre suvekodust, kus on meeldiv kümblustünn, siis teades, et kontrolljoonel ja eestlaste suvekodude läheduses luusivad puumad, paneks mind õudusest värisema.

 
At 20:24, Anonymous Anonüümne said...

Nimest polnud silbigi musta saatana loos. Ärge uskuge, et kõigile küsimustele on loos vastused. Tulge ja küsige siin, et miks ikka Mac!

 
At 20:56, Anonymous Anonüümne said...

Tundub, et MacPulleritsu lool pole piisavalt klikke, et palga välja teeniks ja nüüd käib siin usin klikipromo.

 
At 21:48, Blogger Priit Pullerits said...

Rahu, rahu, mu lugu oli päeva lugude edetabelis täiesti sees.

 
At 22:44, Anonymous Anonüümne said...

Kas Kalle Muuli loole panite ära?

 
At 07:35, Anonymous Anonüümne said...

Lugu mis klikke tooks oleks isane puuma sooja vere vanni võtmas. Senaator on oma suvekodust kadunud, meie puhul siis vallavanem. Telefon ka ei vasta.

 
At 08:56, Anonymous Anonüümne said...

Liiga karm lugu maarahva jaoks. Jäägu meile rebased ja kährikud pole vaja Ameerika õudusi

 
At 09:20, Anonymous Anonüümne said...

Delfi tegi Debbist loo, mille eest loomulikult kogukond on tänulik. Aga keegi võiks lahti seletada, milleks tiislereid jätkuvalt palgal hoitakse?

 
At 09:27, Anonymous Anonüümne said...

Laulab hästi.

 
At 09:33, Anonymous Anonüümne said...

Kas seal Delfis on ikka kirjas, et Debbie avastas ja tõstis esile siinne kogukond?

 
At 10:14, Anonymous Anonüümne said...

Debbie võiks kutsuda esinema suusablogi sse. Kogukond oleks rõõmus

 
At 10:55, Anonymous Anonüümne said...

Alles boss pani meile Debbie pildi. Ahneks minna ka ei tasu.

 
At 12:24, Anonymous Anonüümne said...

Pullerits tehku Hanna Britaga kohtumine.

 
At 12:50, Anonymous Anonüümne said...

Debbie laineid lööv lugu kõneleb, et PMi ja Delfi sporditoimetused on naistetud. Vaat mis tähendab onuheinolik kõvatamine sporditoimetustes, seda mentaliteeti toetavates kõlakojades ja saadetes. Ka sportlased tunnevad Debbie üle head meelt, et ei tule vaid tuntud pässidele intervjuusid anda.

 
At 13:31, Blogger Priit Pullerits said...

Kui nüüd mõned küsivad, miks sulgesin täna avaldatud loo "Kes on tõelised kõvad mehed", mis rääkis Eesti võitlejast Ukrainas, siis sellepärast, et minu meelest sai see nii hea lugu, et see tuleb viia Postimehes laiema publiku ette. Kui see seal ilmunud, siis saab selle siin uuesti üles panna. Muidu võib tekkida olukord, et mõni teine meediakompanii võtab siit selle materjali üles ja teeb mu tööandjale, Postimehele, minu enda looga ära. See ei oleks mingist otsast aktsepteeritav.

 
At 19:25, Anonymous Anonüümne said...

MacPulleritz, te kolmapäeval Pealtnägijat vaatasite? Seal oli eesti kangelastest saade niiet juba lasete PN tuules..

 
At 20:18, Anonymous Anonüümne said...

Hanna Brita jah parim, ei varja olulisi kehaosi:)

 

Postita kommentaar

<< Esileht