teisipäev, november 21, 2006

Pullerits: AV jalast ja Kiku peost

Väino Koorberg, SL Õhtulehe peatoimetaja väidab, et Katrin Lust-Buchanan, kes saadab Kroonikale Londonist reportaazhikilde kuulsuste elust, on snitch. Selline inimene, kes toob poolkinnistelt üritustelt või suisa kinnistest ringkondadest toimetusele sensitiivset teavet.

Sel snitchi-värgil on suusatamisega pistmist nii palju, et Eestigi ajakirjanduses jääks paljud probleemid varju, kui poleks häid inimesi, kes tegelikest asjadest ette kannavad. Minu üks snitch teatas mulle eelmisel nädalal järgmist:
Olosel treenijad ütlesid, et Veerpalu jalg on kole paistes ja inetu. Põletik on tugev sees. Tuleks aeg raudselt maha võtta mõneks nädalaks. Aga Alaver kardab, et siis katkeb Eesti edulugu.
Muidugi võiks ju nüüd teha otsekõne Andrus Veerpalule ja Mati Alaverile ning küsida, kuidas jala seis tegelikult on. Aga mis see lisateadmine nii väga juurde annab? Fakt on see, et hea seis ei ole, ja see on väga kurb. Halba seisu tõdes nädalavahetusel ka Eurospordi reporter, kes oletas, et Veerpalul jääb hooaeg vahele. Kui nüüd minna veel oma küsimustega torkima - no jalg on ikka väga halb, eks ole ju? ega võistlemine ei tule vist sel hooajal kõne allagi? -, tähendaks see vaid õli tulle valamist. Mõnikord võib ajakirjanik inimlikust kaastundest ka distantsi säilitada, kas pole nii?

Näiteks Torino olümpial juhtus selline lugu. Suusastaadioni naabruses tähistasid EOK ja kohale sõitnud eestlased Kristina Shmiguni esimest olümpiavõitu. Veini ja õlut oli pudelite kaupa, ei jõutud kõike vist õieti äragi juua (igatahes puudu küll ei tulnud). Ka kobedamat kehakinnitust kanti liudade ja vaagnatega usinalt ette. Selge see, et üritus maksis kena kopika. Aga kui palju?

Nii siis otsustasingi peale passida, et kes selle pralle kinni maksab. Kuni ühel hetkel, kui rahvas hakkas juba laiali vajuma, astuski leti ette Toomas Tõnise, EOK peasekretär, ja võttis taskust välja EOK läikiva krediitkaardi. Baarmen hakkas talle ette lugema, kui palju söödi ja kui palju joodi. Võtsin märkmiku välja ja tähendasin kõik innuga üles. Ainuüksi veinipudeleid tühjendati kolmekümne ringis. Baarmen pakkus, et kui vaja, võib ta taara kokku korjata ja pudelid üle lugeda, aga Tõnise ütles, et pole vaja.

Järsku ilmus Tõnise kõrvale Mart Siimann, EOK president. Ja küsis temalt vaikselt, mida see Pullerits siin teeb. Mis Tõnisel muud üle jäi kui nentida, et paneb kõik kirja. Ja see näoilme muutus, mis Siimanni seejärel tabas, ei lähe mul siiani meelest. Kõigepealt vangutas ta korra pead ja siis vajus näost täitsa ära. Arusaadav: tema laseb Shmiguni võidu auks ja kõigi meeleheaks korraldada uhke peo, aga homme ilmub lehes, et vaat kui palju raha magama pandi.

See summa, olgu see siin esimest korda avaldatud - muidu ju süüdistatakse, et blogides ei ilmu kunagi midagi uudislikku -, oli (kui ma nüüd ei eksi pisut, aga usun, et siiski ei eksi) kolmkümmend viis tuhat krooni. See oli suur raha, sest pärast oli ju tulemas veel kaks kuldmedalit, mis tekitas küsimusi, et kas EOK satub nüüd suurte preemiasummade tõttu pankrotti.

Ja siis, olles näinud Siimanni reaktsiooni, otsustasin, et mina ei pea olema homme see kõige s***m eestlane, kes rahvuspeo raha lugemisega tuksi ja väiklaseks keerab. Tol korral seljatas inimene minus minu kui ajakirjaniku.

Järgmised medalipeod, tuleb tunnistada, muutusid Pragelatos pruukosti poolest üha tagasihoidlikumaks.

Tagasi tänasesse. Milleni Veerpalutus Eesti suusatamises viib, seda nägime nädalavahetusel Gällivares. Kui vaatame numbreid, siis ei saa mööda tõdemusest, et üle pika-pika aja ei olnud Eesti naised sugugi meestest kehvemad. Vaat et koguni paremad. Shmiguni teine koht kaalub üles Aivar Rehemaa ja Jaak Mae 48. ja 50. koha. Tatjana Mannima 67. koht on parem kui Kaspar Koka 77., mis omakorda on sama tagasihoidlik kui Silja Suija 80. koht. Teatesõidus lõpetasid naised 18. ja mehed 21. kohaga. Tehke ise matemaatika ja vaadake, kas meie meeste või naiste suusatamine on praegu maailmakontekstis kõvemal järjel.

Ja naiste seas läheb seis ainult huvitavamaks. Enamikul jäi vist tähele panemata, et ülemöödunud nädalavahetusel sai nn koduperenaiste kategoorias harjutav Kristiina Zotova Olosel esimest korda jagu B-koondise liikmest Kaili Sirgest. Mis tekitas naiste suusatamise telgitagustes küsimuse, kuidas nüüd Zotova MK-sarja starti pääseb. Sest nagunii on eesõigus kohale koondislasel Sirgel. Ent selleks, et pääseda Sapporosse MMile, on Zotoval vaja FIS-punkte. Neid saab kõige paremini just MK-lt. Aga MK-l ta jällegi rajale ei pääse. Nii et surnud ring.

Uurisin asja suusaliidu murdmaajuhilt Paavo Naelalt, kes vastas mu järelepärimisele, mis moodi Zotova löögile pääseks, nii:
Lihtne vastus: Kristina Zotova peab täitma FIS-punkti normi - alla 90 punkti - ja tal on võimalus MK-etapil startida.
Tõenäoliselt ei ole tal probleeme võistelda Otepää MK-l rahvulikus rühmas.
FIS punkte saab lisaks MK-dele ka FIS võistlustelt (näiteks Muonio Tykkikisat, Eestis Jaak Mae karikavõistlus Albus, jms) ja Skandinaavia karika etappidelt. Sel aastal on Eesti meistrivõistluste klassikavõistlus FIS-võistlus.
Kui selle teabe naissuusatajate telgitagustesse edastasin, sain kuulda järgmist:
Jah, nii see on. Naised seda ka teavad. Probleem on selles, et teised tüdrukud on oma FIS-punktid all 90 teeninud MK-l. See on ainus koht, kus saab ilma penaltita punkte. Teistel FIS-võitlustel on konkurents väiksem ja esikoha punktid hakkavad kohe 15st, MK-l aga nullist.
Jääme snitchidelt ootama uusi põnevaid infokilde. Ja loodame, et suusaringkondades ei kulu nüüd edaspidi osa auru selgitamaks, kes need snitchid on, vaid panustatakse ikka põhitegevusele, treenimisele. Sest nagu Gällivare näitas: arenguruumi on.

Foto: Andrus Ansip kingib Kikule villased sokid ja purgi mett
Foto autor: Raigo Pajula / Postimees / Scanpix.

13 Kommentaarid:

At 15:07, Anonymous Anonüümne said...

Ikka veel !
Närvi ajab ka.
Tigedaks.
Tegu on Šmigun'ga , mitte Shmigun'ga .
Ajakirjanik, spordiajakirjanik, kogenud, tasemel ?
Ei ütleks seljuhul :):)

Fänn-

 
At 22:27, Anonymous Anonüümne said...

"Mis tekitas naiste suusatamise telgitagustes küsimuse, kuidas nüüd Zotova MK-sarja starti pääseb."
Praegusel kujul on tegemist küsilausega, aga konteksti järgi kuulus see jutt eelmise lause juurde ja oleks tulnud kirjutada ", mis tekitas...".
Paraku on selline sidesõnaga lause alustamine ajakirjanuduses pigem reegel, kui erand. Väga kurb, kuidas eesti keelt lörtsitakse.

 
At 22:31, Anonymous Anonüümne said...

Tere tulemast, filoloogid, siia blogisse! Kõik konstruktiivsed märkused ja ettepanekud on teretulnud.
Priit Pullerits

 
At 06:59, Anonymous autobusu nuoma said...

tore, great post it.

 
At 05:26, Blogger oakleyses said...

oakley sunglasses, tiffany and co, prada outlet, louboutin shoes, michael kors outlet, ray ban sunglasses, gucci outlet, christian louboutin outlet, longchamp outlet, tory burch outlet, replica watches, nike free, michael kors outlet, cheap oakley sunglasses, ray ban sunglasses, prada handbags, tiffany jewelry, longchamp, michael kors outlet, louis vuitton outlet, ugg boots, ugg boots, louis vuitton, burberry, uggs on sale, oakley sunglasses, oakley sunglasses, louis vuitton, burberry outlet online, michael kors outlet, louboutin outlet, nike outlet, louboutin, louis vuitton, jordan shoes, michael kors outlet, oakley sunglasses, ray ban sunglasses, replica watches, ugg boots, nike air max, louis vuitton outlet, michael kors, nike air max, polo ralph lauren outlet, chanel handbags

 
At 05:28, Blogger oakleyses said...

abercrombie and fitch, mulberry, ray ban pas cher, hollister, air force, nike air max, air jordan pas cher, nike blazer, nike air max, vans pas cher, hermes, michael kors, true religion jeans, lacoste pas cher, louboutin pas cher, converse pas cher, coach outlet, north face, air max, ray ban uk, coach outlet, longchamp pas cher, tn pas cher, true religion jeans, ralph lauren uk, lululemon, timberland, true religion outlet, nike free run uk, vanessa bruno, michael kors, sac longchamp, hollister pas cher, north face, ralph lauren pas cher, new balance pas cher, nike roshe run, coach purses, hogan, coach factory outlet, nike free, kate spade handbags, nike roshe, nike air max, sac guess, michael kors, true religion jeans, michael kors, burberry, oakley pas cher

 
At 05:31, Blogger oakleyses said...

mac cosmetics, mcm handbags, wedding dresses, beats by dre, birkin bag, vans, asics running shoes, north face outlet, p90x workout, new balance, mont blanc, ray ban, hollister, bottega veneta, babyliss, nike huarache, vans shoes, nike trainers, louboutin, baseball bats, jimmy choo shoes, north face outlet, hollister, giuseppe zanotti, nike roshe, nike air max, celine handbags, nike air max, chi flat iron, insanity workout, reebok shoes, converse, gucci, converse outlet, timberland boots, soccer shoes, iphone 6 cases, lululemon, soccer jerseys, abercrombie and fitch, instyler, herve leger, longchamp, valentino shoes, hollister, ferragamo shoes, nfl jerseys, ghd, oakley, ralph lauren

 
At 05:33, Blogger oakleyses said...

montre pas cher, pandora jewelry, canada goose, juicy couture outlet, doke gabbana outlet, hollister, moncler, karen millen, marc jacobs, louis vuitton, replica watches, coach outlet, wedding dresses, swarovski, pandora charms, moncler, barbour jackets, canada goose outlet, ugg pas cher, canada goose, lancel, thomas sabo, ugg,uggs,uggs canada, canada goose, moncler outlet, moncler, louis vuitton, ugg boots uk, canada goose outlet, swarovski crystal, pandora jewelry, moncler, juicy couture outlet, michael kors outlet, ugg,ugg australia,ugg italia, louis vuitton, sac louis vuitton pas cher, moncler, barbour, supra shoes, canada goose uk, links of london, michael kors handbags, toms shoes, moncler, bottes ugg, moncler, doudoune canada goose, michael kors outlet online, louis vuitton, canada goose, pandora charms

 
At 03:18, Blogger oakleyses said...

tiffany and co, ugg boots, jordan shoes, jordan pas cher, polo ralph lauren, michael kors pas cher, christian louboutin uk, air max, burberry pas cher, longchamp outlet, christian louboutin outlet, oakley sunglasses, gucci handbags, tiffany jewelry, louboutin pas cher, ray ban sunglasses, christian louboutin, ray ban sunglasses, longchamp outlet, polo outlet, louis vuitton outlet, louis vuitton outlet, prada outlet, louis vuitton outlet, kate spade outlet, uggs on sale, cheap oakley sunglasses, nike free, nike roshe, ugg boots, nike air max, sac longchamp pas cher, nike outlet, polo ralph lauren outlet online, louis vuitton, oakley sunglasses wholesale, christian louboutin shoes, replica watches, tory burch outlet, longchamp outlet, chanel handbags, replica watches, oakley sunglasses, prada handbags, louis vuitton, oakley sunglasses, longchamp pas cher, nike air max, ray ban sunglasses

 
At 10:47, Blogger Unknown said...

www1020

christian louboutin
canada goose
fitflops clearance
moncler outlet
canada goose outlet
ferragamo belt
moncler jackets
ralph lauren polo
true religion jeans
prada handbags

 
At 06:53, Anonymous Cara Mengobati Penebalan Dinding Rahim said...


Thank you for sharing an interesting and very useful article. And let me share an article about health here I believe this is useful. Thank you :)

Pengobatan Polip di Usus tanpa Operasi
Obat Herbal Batuk tak Kunjung Sembuh

 
At 09:43, Blogger seocom said...

شركة عزل خزانات
شركة عزل خزانات بالرياض
عزل خزانات بالرياض
عزل خزانات
شركه عزل خزانات بالرياض
افضل شركة عزل خزانات بالرياض
شركة عزل خزانات المياه بالرياض
شركات عزل بالرياض
عزل الخزانات
شركة عوازل الرياض

 
At 14:43, Blogger seocom said...


شركة تنظيف مكيفات بالمدينة المنورة
دائما المكيفات تحتاج الي تنظيف بشكل مستمر سواء الريش ، الفلتر هذه يحتاج الي اسلوب خاص وطريق معينة لذلك شركة تنظيف مكيفات بالمدينة المنورة تقوم باختيار لك افضل فني يقوم بتوقف توصيل الكهرباء الي المكيف حتي يكون طريقة التنظيف امنة ويستخدم ادوات فعالة تعيد كفاءة وجودة المكيف كما كان كما يعمل علي تصليح اي عطل متواجد في المكيف .

 

Postita kommentaar

<< Esileht