laupäev, veebruar 17, 2024

Pullerits: Kas homme saabub Tartu maratonil lühema distantsi sõitjate tähetund?

Selle maratoni üks põnevamaid küsimusi on, kas olen suutnud tabada trendi ehk kas nüüd algab lühema võistlusmaa, 31 km distantsi esiletõus. Minu osalemine sellel* võib saata signaali, et ka lühemal maal kaasalöömine on täiesti aktsepteeritav ja tähelepanu väärt. Eks siis vaatame pühapäeval, kummalt distantsilt, kas 63 või 31 kilomeetrilt tehtud reportaaž pälvib Postimehes avaldamist. Ehk kummal võistlusmaal toimuv saab Eesti suurima lehe veebiväljal suurema kajastuse osaliseks.

Proovisin leida märke, mis annaks aimu, milline on olnud seni 63 ja 31 km sõidu omavaheline dünaamika. Vaatasin Klubi Tartu Maraton kodulehel varasemate maratonide lõpuprotokolle ning arvutasin, kui mitu protsenti moodustas 31 km distantsi lõpetanute arv 63 km lõpetanute arvust. See tundus kõige õiglasem ja põhjendatum võrdlus. Tulemused on siin.

2023: 2171 ja 749 = 34,5%
2022: 2521 ja 830 = 32,9%
2021: 2462 ja 962 = 39%
2020: -
2019: 3246 ja 1225 = 37,7%
2018: 2573 ja 775 = 30,1%

Nagu näeme, siis mingit suundumust ehk trendi siit välja ei joonistu. Laias laastus võib öelda, et lühemal maal osalenute arv on keskmiselt moodustanud veidi rohkem kui kolmandiku pikal maal suusatanute arvust. (Ma ei arvestanud viimaste aastate virtuaalsõitudel osalejaid; 2022. aasta protokollist leidsin lühemal maal ligi kakssada osalejat, kelle nime taga oli märge DNF.)

Igatahes pole meil põhjust seni rääkida, et lühemal maal osalenute arv oleks kuidagi kasvama hakanud. See on absoluutarvudes isegi vähenenud – ent seesama on juhtunud ka pikal maal osalejate arvuga. 

Suure tõenäosusega võib öelda, et ilmselt ei muutu midagi ka veel sel aastal. Kui vaadata, milliseks võib kujuneda pühapäevaste sõitude mõju, siis seda saab ehk paremal juhul aimata tuleval aastal. Kui ka aasta pärast õnnestub lühema maa sõitu väärtustada, vaat alles siis, seega kahe aasta pärast, võib heal juhul hakata täheldama mõningaid nihkeid, kas lühema distantsi sõit tõuseb rohkem ausse.

Arvan – ja siin pole vaja etendada võltstagasihoidlikkust –, et osalejaskonna proportsioone on võimalik eduka mõjutustöö tulemusena mõjutada. Praegu on, jah, lühemal maal laste-, naiste- ja vanameestesõidu maine. Aga mööngem, et ega keegi ole püüdnud seda ka väga muuta. Kuid muutused on võimalikud. Muidugi ei aita see, kui muutustesse uskuda (teate küll seda nüüdisaegset noorte inimeste jampsi, et „usu ja maailm muutub su silme all”), vaid vaja on muutustesse panustada. Seda teengi.

Uskuge mind, ei ole vaja nui neljaks, suusk pooleks, veri huultel ja tatt ripakil pikka maad uhada. Kes ikka sõitnud kahel korral Tartu maratonil teise saja keskele, ei pea põdema sellepärast, nagu peaks kellelegi veel midagi tõestama. Ei pea! Niisiis proovin seekord järele, mida lühem distants endast kujutab, ja annan kõigile teada.

Kes veel kõhkleb, vaadaku Tartu rattarallit. Seal oli ka veel mõni aasta tagasi lühem, umbes 60-kilomeetrine sõit justkui lastesõit. Alaväärtustatud. Nüüd enam mitte. Paljud on aru saanud, et ei ole vaja trügida ässadega 125-135 kilomeetri sõidule, kus tuleb esigrupi taga kummipaela otsas rippuda ning kolm ja pool tundi peljata, ega eespool keegi külakuhja tekita. Poole lühemad sõidud ei anna sugugi poole vähem, vaid tegelikult annavad sama palju ja enamasti rohkemgi. Tean, olen järele proovinud.

* lugeja põhjendatud kriitika järel loo teisest, liiga keerulisest lausest kärbitud osa: ...arvestades kõiki asjaolusid (möönan, et järgnev kõlab eneseupitamisena ja ei meeldi, mitte üks põrm ei meeldi sellisena ka mulle endale, kuid argumendina ei saa seda siiski tühistada), alates sellest, et „Pealtnägija” pidas mind vääriliseks, et teha Tartu 50. maratoni puhul telelugu, ja lõpetades sellega, et Tartu maratoni Wikipedia artiklis olen kuulsate osalejate nimekirjas kolme poliitiku, mitmekordse ministri järel mainitud kõigi teiste seas esimesena...

Fotod 1-7: Mullune Tartu maraton. Fotode autor: Kristjan Teedema, Tartu Postimees / Scanpix

45 Kommentaarid:

At 08:45, Anonymous Anonüümne said...

Küsimus on selles, et kas Padre kuritarvitab Kuntsi või Kunts kasutab Padret ärilistel eesmärkidel ära?

 
At 10:26, Anonymous Anonüümne said...

Ka 31 km sõidust saab veel teha poole lühema variandi. Ainult et 31 km-st suusasõitu maratoniks nüüd küll nimetada ei saa. Aga suusatamise nautimiseks liiga noortele, liiga vanadele või lihtsalt treenimatutele sobib küll. Ikka väga tobe paistab mõte hakata tegema propagandat treeningdistantsi nimetamiseks suusamaratoniks.

 
At 10:49, Anonymous Anonüümne said...

Suusatamine on selline liikumine, eriti nüüd uuemal ajal kui suusad ja määrded liigutavad vaat et suuska ise, kus paarkümmend kilti sõidab iga pühapäeva sõitja ilma mingi erilise vaevata. Seega nõus, et 31 km pole mingi katsumus.

 
At 10:51, Anonymous Anonüümne said...

Eriti tore päev, Kruus teeb WRC asjupesu ja Ader laskesuusa oma peale. Super!

 
At 11:42, Anonymous Anonüümne said...

hr Pullerits, fluori määrite ikka pühapäeval suusa alla või ei julge enam?

 
At 11:52, Anonymous Anonüümne said...

Tuhandes kogukond on ikka suusamaratoni lainel terve nädala. Kommerts käigu kuradile.

 
At 12:21, Anonymous Anonüümne said...

Kuidas suhtuda sellesse, et Lõunakeskuses Tartu Maratoni expol müüakse venemaal toodetud suuski (kusjuures uusimad mudelid)?

 
At 12:27, Anonymous Anonüümne said...

Ehkki loo teise lause ajal (liiga pikk, mõte ei püsi meeles lõppu jõudes - PP, sa ei pea õpetaja ees peenutsema enam) oli mõte lugemine lõpetada, kannatasin ära. Sain kinnitust, et lühike maa ongi vanameestele ja väsinud ja üle pannud harrastajatele (ja noortele ikka ka). PP, enamus MARATONIL osalejatest ei sõida veriste huultega ja ei kakle laskumistel teistega. Pole vaja siin ajupesuga jätkata ja rahvast sinna nürile lõpuosale meelitada. Aga saame aru, vaja leheruumi täita, muidugi.

 
At 12:31, Anonymous Anonüümne said...

Väga halvasti. Loodetavasti PMi seeniortoimetaja teeb sellest loo, kuidas talvine laulupidu Putleri sõjamasinat toetab. Palju Z-suusad ka maksid?

 
At 12:56, Blogger Priit Pullerits said...

Väga kriitiliselt suhtun, 12:21. Kes müüb? Lähen kohale ja uurin ning veendun oma silmaga. Skandaal juba koidab.

Nõus kriitikaga, 12:27, teine lause on liiga pikk ja keeruline. Korrigeerin selle.

 
At 13:53, Anonymous Anonüümne said...

Müüs neid Falco telk, kus valdavalt OW asjad. "Brados" suusad, Rossignoli koopiad.

 
At 14:48, Anonymous Anonüümne said...

Aastaid tagasi soetatud floor on ikka kõik lääne päritolu, me eeldame?

 
At 15:50, Anonymous Anonüümne said...

👍

 
At 16:13, Anonymous Anonüümne said...

Lugesin siin mõningaid eelmisi oopusi ja pidin naeru kätte otsad andma. Super, naised !

 
At 16:24, Anonymous Anonüümne said...

Yess yessss, super
4 koht!!!!

 
At 16:51, Anonymous Anonüümne said...

Pullerits suudaks vist soovahetus operatsiooni ka väga veenvalt promoda. Noh mehena elatud juba küll ja pole enam midagi tõestada. Laseks omal tilli ära lõigata ja rinnad silikooni täis. Sellest võib tulla uus trend ja pervertide tähetund. Pealegi oleks see taas samm edasi, sest Lühikesel maal on konkurents küll väga hõre, no aga naisteklassis oleks see ju veel hõredam.

 
At 16:55, Anonymous Kägu, kehakultuurlane said...

Neljas koht , arvestades meie potensiaali on muidugi väga kõva saavutus. Samas üks asi jäi mind siiki häirima. Tegelikult oli kolmas koht täiesti käeulatuses, aga mitte keegi ei tahtnud seda isegi mitte välja öelda. Võibolla see ongi Eesti spordi kõige suurem probleem, et ei julgeta suuri ambitsioone võtta

 
At 17:04, Anonymous Anonüümne said...

Mina küll poleks imestanud kui meie paksuke ankur oleks mingi hetk saanud kõigi haamrite ema. Selles suhtes tuleb jumalat tänada, et ta lõpuni vastu pidas.

 
At 17:28, Anonymous Anonüümne said...

Kui keegi veel kobiseb midagi laskesuusatamise kohta, siis on ta lihtsalt rumal. Keda huvitab mingi kohalik külavõistlus?? Iga sent mis ERR kulutab laskesuusatamisele on hästi kulutatud, isegi kui minu panus siin kordades suurem kui nii mōnegi kibestunud isiku oma.

 
At 17:47, Anonymous Anonüümne said...

17:28 -- usu mind, Priit Pullerits kas leiab ikka miski pori või vaikib lihtsalt maha. Pole ju tegemist tema ja Tartu Maratoni lühikese raja sõiduga.

Eesti naised olid super ja ülekanne oli super ja lõpptulemus oli super. Jah, ka 3. koht ei jäänud kaugele kuid see ongi spordi valu ja võlu. Üks parimaid momente oli see, kui Eesti lihtsalt Norra eest ära sõitis :-) Isegi Henrik Kalmet tunnistas ERR ülekandes, et olukord kohapeal on super ja põnevus laes.

btw, ka meeste sõit vähemalt algab ülihästi, Eesti on pildis ja norrakad ning prantslased võtavad ringe. Laskesuusatamine on üliäge!

 
At 17:48, Anonymous Anonüümne said...

Eesti laskesuusatajate alatus on piiritu. Panna Pulleritsule valus litakas vahetult enne aasta kõige olulisemat päeva, no sellist lugupidamatust ei saa jätta karistamata.
Tuleb kirjutada lugu, milleks Kägu annab õige lähenemisnurga kätte - laskesuusatajate mannetu esinemine, mis päädis medalist ilmajäämisega.

 
At 17:53, Anonymous Anonüümne said...

Nous, eks ongi keeruline leppida ju kui teistel läheb hästi. Nagu suusatamise koondise mees ütles, siis ainult intriigi otsitakse, ei muud. Lisaks keeruline leppida kursakaaslased edukad - peatoimetajad, Süku juhatajad, rikaste topis eesotsas ning ise presidenti tsiteerides tintla reamees…

 
At 17:56, Anonymous Anonüümne said...

Hea Priit, selle rahvavõistluste fluoriteemalise jauramise asemel võiksid oma blogi ja ka Postimehe lugejaid pigem tõelise maailmaga kurssi viia. Nii Nove Mesto MM kui varasemad MK etapid on näidanud, et Eesti laskesuusatajatel on super hooldetiim. Laskumistel on pahatihti näha, et Eesti naised ja mehed lihtsalt vajuvad teistele järgi -- ka +9 kraadi ja määrdunud lume juures on lipe super erinevalt nii mõnestki teisest suurest suusatiimist.

Mida sinna nüüd fluori asemel alla pannakse ja kuhu see suusamäärimine üldse suundub nüüd?
Oleks huvitav muidu tublide harrastajate asemel kuulata hoopis maailma absoluutse tipu arvamusi ja kogemusi -- seda enam, et intervjuu on võimalik võtta puhtas eesti keeles...

 
At 17:57, Anonymous Anonüümne said...

Üldse ei imestaks kui üks Tiisleritest täna peolava ees oksendab.

 
At 17:58, Anonymous Anonüümne said...

See pole ju võimalik. Laskesuusatajatel head suusad ju. Midagi kiita ja positiivset lugu ei saa teha, klikke vähe.

 
At 18:11, Anonymous Anonüümne said...

Aus oleks kui üks mees teeks avaliku vabanduse laskesuusatamise fännide ees!

 
At 18:18, Anonymous Anonüümne said...

Toetame Pulleritsu ajab õiget rida.

 
At 18:19, Anonymous Anonüümne said...

Siimer näitas Eesti laskesuusatamise tõelist taset ja sisu.

 
At 18:27, Anonymous Anonüümne said...

Tubli! Oled rahul endaga?

 
At 18:30, Anonymous Anonüümne said...

Aamen!

 
At 19:06, Anonymous Anonüümne said...

https://sport.delfi.ee/artikkel/120271067/x-i-moll-tuntud-ajakirjandusoppejoud-sai-puid-alla-kas-niinemets-eesti-laulule-ikka-jouab

 
At 19:16, Anonymous Anonüümne said...

Väga hea, mul oleks ka mega piinlik. Saab huviga oodata Mehed ja nuta ja Spordireportit saateid. Järvela ja Pahv ikka ütlevad välja ja mõnitavad korralikult ajupesumeest.

 
At 19:23, Anonymous Anonüümne said...

https://epl.delfi.ee/artikkel/51008899/priit-pulleritsu-unikaalportree

 
At 19:27, Anonymous Anonüümne said...

Ma väga loodan, et ta hakkab doktoritööd tegema ning raamatuid lugema ja silmaring läheb ehk laiemaks. Endakriitiline vaatenurk, ma arvan, see kulub ka Priidule ära.”

 
At 19:46, Anonymous Anonüümne said...

Täna õhtul tuleb jahmatav videolugu, et fluorikontroll ei toimi. Siseallikas

 
At 20:13, Anonymous Anonüümne said...

Keda huvitab mingi suvakate määre? Tuleks teha lugu laskesuusatajatest. Mingi flouri intriig mida otsitakse on jälle lihtsalt Kelgi kottimiseks, ei muud.

 
At 20:23, Anonymous Anonüümne said...

Kelk on tubli mees, teda ei koti keegi.

 
At 21:18, Anonymous Anonüümne said...

Noh, venelaste Spine suusasaapaid müüakse ka ikka veel igal pool, need viimase otsa varud 2022 aastast on ikka suured
Velopluss, Hawaii, Skiwax, Spordimaailma, jne
https://www.google.com/search?q=spine+suusasaapad&rlz=1C9BKJA_enEE1092EE1092&oq=spine&gs_lcrp=EgZjaHJvbWUqBwgCEAAYgAQyCQgAEEUYORiABDIHCAEQABiABDIHCAIQABiABDIHCAMQABiABDIHCAQQABiABDIHCAUQABiABDIHCAYQABiABDIJCAcQABgKGIAEMgcICBAAGIAEMgcICRAAGIAE0gEINDUxMmowajeoAgCwAgA&hl=en-GB&sourceid=chrome-mobile&ie=UTF-8

 
At 22:35, Anonymous Anonüümne said...

Mitte ainult ei müüda, vaid ka ostetakse, mis on vähemalt sama masendav.

 
At 23:01, Anonymous Anonüümne said...

Vaadake, et homset sõitu öösel ära ei sõida. Nii kui silmad sulgeda, hakkab põrgumasin akna taga tot-tot-tot tegema.

 
At 23:14, Anonymous Anonüümne said...

Mehed häbi tunnistada, aga mul viskas põhja alt ära. Ei julge hommme välja minna.

 
At 23:35, Anonymous Anonüümne said...

mis koha Eesti mehed Nove Mestos said? Tulid esikaheksasse ära?

 
At 10:10, Anonymous Anonüümne said...

Siimeril hakkas püss tiirus jukerdama, selle pärast tulid ka mõned möödalasud. Ta kasutas eelmisel päeval püssi puhastamisel Kulbini meetodit. Õnneks disklaffi selle eest ei antud.

 
At 10:29, Anonymous Anonüümne said...

😄 👍

 
At 10:33, Anonymous Anonüümne said...

👍

 

Postita kommentaar

<< Esileht