esmaspäev, september 28, 2009

Pullerits: Kuidas rattaga õigesti treenida?

Harjutate ka või lasite eelmisel nädalal pärast Tartu rattamaratoni leiba luusse? Ise tegin enda kohta täitsa keskmise nädala, kokku 133 km ning viis ja veerand tundi treeningaega. Omaette küsimus on see, mis kasu sellest tõuseb. Kui üldse.

Niisama ei ole tõesti mõtet lahmida. Uurisin Eesti suusakoondise füsioterapeudi Lauri Rannama vennalt Indrek Rannamalt (34), kes tuli kevadel Eesti meistriks kriteeriumisõidus ning on Tallinna Ülikooli doktorand, samuti terviseteaduste ja spordi instituudi teadur - ja kellele pidi jalgratturite treeningprotsessi ja rattatehnika tundjana Eestis olema raske võrdväärset leida -, mis moodi seda rattasõitu siis harjutada tuleb, et kasu ka tekiks. (Järgnev vestlus ilmus ka ajakirja Jooksja kolmandas numbris.)

Selleks, et mõistlikult treenida, tuleb mõistagi koostada korralikud plaanid. Mida seejuures silmas pidada?
Esimene asi, kui kuskile üldse liikuma hakata, on selgeks teha, kus sa viibid: milline on hetkeseis ja kehaline valmisolek. Selleks viiakse läbi lihtsad testid, rattasõidus näiteks vaadatakse, millised on vastupidavusvõimed.
Teine asi on see, kuhu tahad jõuda. Eesmärki tasub alati kriitiliselt suhtuda: äkki on see liiga kõrge? Samas ei tohi eesmärk olla liiga kergesti saavutatav, vaid peab sundima ikkagi tööd tegema.

Aga kui eesmärk on liiga kauge, võib vahepeal jaks ja tahtmine otsa saada. Kuidas liikumine eesmärgi poole endale sujuvamaks teha?
Spordis peavad olema ka vahe- ja protsessieesmärgid, mis on nagu trepiastmed, mida mööda lõppeesmärgi poole liikuda. Vahe-eesmärgid võiks olla rahvasõidul näiteks kahesaja hulka, siis saja hulka jõudmine. Treeningprotsessis võib mingi eesmärk olla, et läbida teatud lõike teatud kiirusega. See ei ole tulemusele suunatud, vaid näitab sinu arengut.
Eesmärk ei saa olla püsiv väärtus. See muutub kogu aeg: kui areng on näiteks natuke kiirem, sead eesmärki ka natuke ülespoole. Treeningprotsessi peab operatiivselt juhtima ja reguleerima. Päris sajaprotsendiliselt lõpliku plaani järgi ei harjuta keegi, ja kui harjutatakse, siis üldselt kiputakse eksima.

Kas lõpp- ja vahe-eesmärkideta treenimine on rumal ja mõttetu?
Ei ole. Eesmärk võib olla ka heaolu saavutamine, kaalu langetamine, tervise hoidmine või seltskonna nautimine. Eesmärk ei ole ainult sekundid ja meetrid.

Kui oluline on harjutada grupis, mitmekesi?
Rattaspordis on üksinda raske kaugele jõuda, kuna tekib kiiruse lävi. Mitmekesi treenides on keskmine kiirus tunduvalt suurem, aga samas keskmine intensiivsus võib olla isegi madalam kui üksinda treenides. Samas on mitmekesi sõites treeningu sees natuke intensiivsemaid lõike, mis ei tapa, aga arendavad. Treening ei lähe väga monotoonseks.

Enamik harrastajaid on 30-45-aastased. Kuivõrd on sellises vanuses üldse võimalik areneda?
Oleneb muidugi lähtetasemest, aga üldiselt väga palju. See vanus, kus lagi ette tuleb ja kehaline võimekus kõvasti kukub, on 50. eluaasta piir. Enne seda võivad inimesed suhteliselt edukad olla.
Meil on klubis 38-aastane mees, kes kaalus viis-kuus aastat tagasi ligi 130 kilo. Eelmise aasta kevadel hakkas ta regulaarselt rattaga sõitma ja nüüd sõidab eraldistarti keskmise kiirusega 43 km/h kanti. Tänu treenimisele. Tõsi, kui ta rattasporti tuli, oli tal juba suusatamise ja jooksu aeroobne põhi olemas. Nüüd kaalub ta 91-92 kilo. Tänavu jaksas ta koos eliiklassiga Saaremaa velotuuri läbi sõita ja oli eraldistardist temposõidus 20 parema seas. Väga hea näide, kuidas inimene võib end kokku võtta.

Harrastajate põhihäda kipub olema, et harjutatakse liiga palju või liiga intensiivselt. Mis on selle tagajärg rattaspordis?
Mõlemal juhul jõutakse ülekoormusseisundisse. Liiga intensiivse treeninguga jõutakse sinna kiiremini, ja see on tervisele ohtlikum. Liiga suurte mahtudega, kuid madala intensiivsusega treenides tekib kiirusbarjäär: kiiruslikud omadused kaovad. Aga rattasõidus on need tähtsad, sest rattasõit liigitub tänapäeval jõuvastupidavusalaks, kus arveldatakse vattidega: kui suur on sul spurdi- või temposõiduvõimsus suhtes kehakaaluga.

Mille järgi harrastaja õige mahu ja pasliku intensiivsuse ära tunneb?
Kui ärkad hommikul üles ja tunned, et sa ei ole väsinud. Kui tunned, et oled värske ja tahad tööle minna ning treeningtahe on säilinud.
Olen vahest märganud, kuidas ülikõrge motivatsioon pärsib: sunnitakse ennast treeningule, kuigi ei taheta minna. Arvatakse, et kui üks treening jääb vahele, siis on maailma lõpp saabunud – mis nüüd saab! Tegelikult ei ole midagi hullu. Tean seda omast käest: mul tekkis sel kevadel töö tõttu viis-kuus kolmepäevast auku ja kuus tuli 20 treeningpäeva 30st – midagi ei juhtu. Ajutisi treeningpause ei maksa üledramatiseerida, tihti võivad need hoopis kasuks tulla.
Üks kolleeg on öelnud, et ületreenitusega areneb inimesel ainult üks asi – enesekindlus.

Mis äärmusnäitajaid olete harrastusratturite treeningute kohta kuulnud?
Olen kuulnud selliseid arve nagu 36-38 tundi nädalas. Seda ei kujuta ettegi! 20-tunnised nädalad on väga sagedased. Need eeldavad kolmetunniseid treeningpäevi.

On see samuti liiast?
Teatavatel perioodidel, kui valmistud näiteks täispikaks triatloniks, ei pruugi olla. Aga harjutada pool töönädalat lisaks 40 tunnile, mis inimene tööl käib... Need 40 tundi mõjutavad ka treeningprotsessi, ja päris kõvasti.
Soovitan nädalas teha paar kvaliteetset treeningut, mis on mingile konkreetsele kehalisele võimele suunatud. Ülejäänud treeningud, tund-poolteist, tasub teha rahulikud.

Vähemasti jooksuharrastajate hulgas on levinud nn mugavustsoonis harjutamine. Kummitab see häda ka rattureid?
Jah, treenitakse 32-36 km/h. Olen käinud paljude sellistega koos treeningul ja mul on ebamugav nende kõrval sõita. Ühelt poolt ei ole see tempo pingutamist nõudev, teisalt ei ole ka kerge. See on natuke üle aeroobse läve, ei ole taastav ega arendav.

Kasu sellest ei ole?
Kui kõik treeningud on sellised, ei vii see kuhugi. Lisaks tekib kiirusbarjäär, nii et sa ei olegi võimeline väga palju kiiremini sõitma. Tekib stereotüüp: närvisüsteem, mis juhib lihastööd, harjub ära, ja sa ei suudagi lihast rohkem rakendada.

Kuidas on harrastussportlastel, kes treenivad eri alasid, tark end hooaegade vahel jagada?
Kui tippsportlasel on ülemineku-, baastreeningu- ja võistlusperiood, siis paljudel harrastussportlastel on jooksuhooaeg, rattahooaeaeg ja suusahooaeg. Kogu aeg on üks hooaeg.
Tegelikult oleks mõistlik võtta nende vahel kaks-kolm nädalat, kui teha hoopis midagi muud, näiteks mängida palli, et saada kas või emotsionaalset vaheldust. Soovitaks teha uue perioodi alguseks ka jõutreeningut, vähemalt kere lihaskonda tugevdada. Muidu kipub see jääma nõrgaks, eriti rattaspordis.
Rattaharrastaja peaks kere lihaskonna tugevdamiseks nädalas kolm korda peale igat treeningut 10-15 minutit koos venitamistega tegema kõhu- ja küljelihaste harjutusi. Ei ole vaja lihaseid niivõrd arendada, vaid neid toonuses hoida.

Kui oluline abimees on rattasõidus pulsikell?
Pulsikell peaks õpetama inimest ennast tunnetama: et sa lõpuks ei pea enam nii palju kella vaatama, vaid tunnetad ise ära, mis treeningtsoonis viibid.
Rattasõidus on tulnud uue lainena kasutusele võimsusandurid, mis on objektiivsemad kui pulsinäitaja, sest pulsinäit sõltub paljudest eri teguritest. Nüüd pannakse rattasõidus vända või tagarummu sisse andurid, mis mõõdavad jõu rakendumist ja jõu rakendumise kiirust. Seal on pulsinäitaja ka kõrval, nii et kui täna suutsid sõita 300 vatiga ja pulss oli 160, aga kolme nädala pärast suudad sõita 160 pulsiga, kuid võimsus on 340, siis on näha, et areng on toimunud.

Rattasport on lõppeks ikkagi tehniline ala. Kui suure võidu saab sellest, kui sadul ja leistang ja asend õigeks seada?
Sellest saab tunduvalt suurema võidu, kui ratta hinnale 100 000 krooni juurde panna või ratta kaalust kilo maha võtta. Õige asend ratta peal tagab esiteks, et suudad jõudu paremini rakendada, teiseks oled kaitstud igasuguste ülekoormusvigastuste eest. Kui sadul on liiga madal, on põlved ohus, kui liiga kõrge, on reie tagakülg ja selg ohus. Kui leistang on liiga madal, võivad selg ja kael ülekoormuse kätte sattuda.

Kuuldavasti pidite Tallinna Ülikoolis looma rattakompetentsi keskuse, kust harrastajad oma küsimustele vastused saavad?
Jah, üritaks koondada teadmised ja oskused ja vahendid, et pakkuda Tallinna Ülikoolis juba selle aastanumbri sees nii tipp- kui harrastusratturitele kehalise võimekuse testimisi, tehnika analüüsi ning sõiduasendi seadistamist. Tekitan sportlasest mitme kaameraga kolmedimensioonilise animatsiooni, kus on näha, kuidas jõud rakenduvad ratta seljas jms nüansid. Nende indikaatorite järgi saab anda soovitusi, kus ja mida muuta nii treeningul kui sõiduasendis.
******Estonia laevahuku mälestusmärk ja Tahkuna tuletorn Hiiumaal. 27. juuni 2009. Pildistanud Priit Pullerits. (Suuremalt vaatamiseks klikkida pildile.)

Foto 1: Indrek Rannama 2008. aastal SEB Tartu Grand Prix võistlusel. Foto autor: Aldo Luud, Õhtuleht/Scanpix
Foto 2: Indrek Rannama võistlemas 2005. aastal Viljandis. Foto autor: Aldo Luud, Õhtuleht/Scanpix
Foto 3: Leidke pildilt Indrek Rannama! Foto autor: Aldo Luud, Õhtuleht/Scanpix
Foto 4: Nii sööstsid kõvemad sõidumehed tänavu Tartu rattamaratonile. Foto autor: Sille Annuk, Postimees/Scanpix
Foto 5: Kalle Kriit (vasakul, 2. koht) ja Allan Oras (võitja) tänavusel Tartu rattamaratonil Puka kandis. Foto autor: Aldo Luud, Õhtuleht/Scanpix
Foto 6: Tartu rattamaratoni kahte liidrit jälitav peagrupp Puka toitlustuspunktis. Foto autor: Aldo Luud, Õhtuleht/Scanpix

30 Kommentaarid:

At 11:41, Anonymous Anonüümne said...

Üle pika aja üks väga hea ja õpetlik usutlus.
Selle rattakompetentsi keskuse tegevuse kohta ootaks rohkem täpsemat infot.

 
At 12:16, Anonymous Anonüümne said...

Peale TRM-i pole s***agi teinud ning ka alanud nädala katsun samas rütmis vastu pidada. On pagana raske ,nagu anonüümsel alkohoolikul :)

Rannama:
" ..oleks mõistlik võtta nende(st. hooaegade) vahel kaks-kolm nädalat, kui teha hoopis midagi muud.."

 
At 12:54, Anonymous Anonüümne said...

Kuuldavasti lubas PP H100 2009 kõigile virisejatele koha kätte näidata.

 
At 13:56, Anonymous Anonüümne said...

ei tahaks nagu uskuda, et 130 kg mees tegi endale enne jalgratta selga istumist jooksmisega aeroobse põhja alla?!
kuidas see ka polnud, igatahes tubli mees!

 
At 14:03, Anonymous Anonüümne said...

Siin blogis loen täiesti õigeid Indrek Rannamaa üldisi treeningnõuandeid. Kahjuks on nõnda, et detailides panevad kõik treenerid alati võpsikusse, sest inimesed on liiga erinevad ja metoodika mis toob väga hea tulemuse ühel inimesel võib vaid aidata teist inimest mingile tasemele kuid mitte enam. Elu on keerulisem. Kui kõik väga selge oleks, siis tuleks Eestist J.Kirsipuid nagu laudu saekaatrist. Tegelikult tuleb ikka iga sportlasega väga individuaalselt tegeleda, et tema arengut tagada. Värske näide opn ju PP, kes vaatamata fantastilistele treeningutele ei suutnud oma eelmise aasta tulemust kuidagi parendada. Tulemus oli sama mis mullu, kuid vähemalt ta ei tundnud seekord miskit igavust TRM rajal.

 
At 15:17, Anonymous Anonüümne said...

Artikkel ajakirjast "Jooksja" ära loetud. Jutt ise-enesest igati, või koguni üle ootuste, asjalik.
Skiwaffe

 
At 16:03, Blogger Priit Pullerits said...

Vaadake seda kommentaatori lauset:
"Värske näide on ju PP, kes vaatamata fantastilistele treeningutele ei suutnud oma eelmise aasta tulemust kuidagi parendada." Kuulge, ma parandasin oma aega 12 ja pool minutit. Kes veel rohkem parandas, andku märku! Lõpetage ükskord juba ära oma jutt, et mu tulemus ei paranenud. See, et koht oli enam-vähem sama, ei näita absoluutselt, et mu tulemus ei paranenud; see näitab, et konkurents on tihenud. Ja midagi fantastilist mu treeningud küll pole, niisama mugavussport, tunnike ratta seljas. Treening on hoopis midagi muud, ja fantastiline treening - seda ei teagi, et mis see on.

Ja Haanja 100-l ei stardi ma kindlasti. Milleks ennast piinata? Piin see mulle oleks, kindel see,

 
At 17:16, Anonymous Anonüümne said...

Mõista-mõista kelle sünnihoroskoop see on(ütle veel et astroloogia on pseudoteadus):

The planets in the signs

The position of the planets in the signs of the Zodiac has an influence on the character of the individual and these influences form a large part of the individual psyche.

Sun in Leo

He is masterful, likes authority, aspires towards an ideal. A little too pretentious and always wanting things. He likes to give advice. He is honest, frank, loyal, open and sincere.

Weaknesses: pride, vanity, arrogance, presumption and disdain of others.

Moon in Leo

He is brave and knows how to take risks, has the courage of his convictions, is honest , imposing and sharp. He has a great sense of and respect for justice. Organizational sense. Selectivity in friends, but is not influenced by them. Taste for splendor.

Weaknesses: changing and numerous affections. Emotional instability, pride.

Mercury in Leo

Ambitious, sincere, loyal, friendly and full of good cheer. Great sense of organization. Likes children and leisure time.

Weaknesses: likes to play games too much and can go too far, in spite of himself. Likes to play-act and do about-turns, which surprise and upset those concerned. Likes to take risks in jest and for amusement.

Venus in Virgo

Gives help to sick and old people. He is very devoted, does not show emotions: he is prudish and never lets himself go, either through fear of ridicule or through fear of not being loved in return as much as he loves. Always suspects the feelings of others. He is therefore sometimes too undemonstrative, so the other (thinking she is not loved) will leave.

Weaknesses: likes to flirt and provoke. He is perfectly in command of his own feelings, which often lack passion or force. His love is never for free but must automatically bring a bonus, be it only an intellectual pleasure.

Mars in Libra

Aggression is quite simply repressed. He stores up the setbacks without letting it show, but too much can be difficult to support. Appreciates the Arts, beauty.

Weaknesses: he is quick to criticize the society in which he lives. He likes to please and plays on the affection of others.

Jupiter in Gemini

Very good education, he is also a good talker. He likes to travel, to write, to increase his knowledge.

Weaknesses: likes to puff himself up with grandiose speeches or fine words. Does not listen to others but likes to be listened to.

Saturn in Pisces

Misanthropic, with a sullen humor. He likes to live in solitude, in contemplation. Likes to work alone.

Uranus in Virgo

Not a strong character. He is unstable but has good intuition. He is sometimes ingenious.

Neptune in Scorpio

Investigation, inquiry, secrets.

Pluto in Virgo

Takes away his shyness.

Interplanetary aspects

The interplanetary aspects have a strong influence on the character and disposition of the individual and, consequently, on his destiny.

The conjunction aspect is variable and depends above all on the nature of the conjoint planets.

 
At 17:17, Anonymous Anonüümne said...

487 Conjunction Moon - Mercury

He has good judgement, a good memory. He is intelligent, imaginative, vivacious and develops all through life. He speaks easily. He has an aptitude for learning foreign languages.

135 Conjunction Mercury - Venus

He looks on the bright side of life: he is gay, agreeable, optimistic, sociable. He likes to speak and write, and does both with charm and artistry. His intellectual pleasures are influenced by his feelings. He is amorous and sensual. He likes beauty, the Arts but also travelling.

129 Conjunction Uranus - Pluto

He fights to improve his daily life, he is persevering.

-84 Opposition Saturn - Uranus

He does not like routine, whether at work or in his emotional life. He fights to keep his independence, his freedom of action. He would gladly re-make the world.

-82 Opposition Saturn - Pluto

He is not open to others' ideas, especially if they are free-thinking. He is an egoist and has a narrow mind.

54 Trine Saturn - Neptune

His plans are realized in a methodical fashion, he works hard to achieve success.

53 Conjunction Moon - Venus

He is gracious, sweet and gay. He likes pleasure and entertainment, but also the Arts. He needs tenderness, loves and wants children. He appreciates home life in a comfortable atmosphere.

47 Conjunction Venus - Uranus

independent in love. His love life is rich, but with passing love affairs. He tires quickly and is scared of losing his liberty. If he marries, he will regret it. He has that little something that attracts the opposite sex: he likes amorous adventures, he is romantic. He is the eternal lover and, of course, is unfaithful if he has a serious relationship. He likes art, anything new.

23 Sextile Neptune - Pluto

19 Trine Mars - Jupiter

He has a good sense of organization, he is jovial, frank and sincere. He is full of dynamism and over-abundant energy. He loves life and takes all it has to offer. He likes sports and the outdoor life. He is successful professionally and emotionally. He usually has lots of children.

7 Conjunction Venus - Pluto

His emotional and sex life is powerful and rich. He lives out truly passionate love affairs.

-4 Square Jupiter - Saturn

He is indifferent to what goes on around him, is mistrustful and always unsatisfied. He is easily irritated.


mr.Pauxon

 
At 19:18, Anonymous Anonüümne said...

Ole hea ja vabanda esileedi ees, kui sa ikka mees oled. Väga inetu lugu see kommi teema. Poleks uskunud sinust.

 
At 20:33, Anonymous Anonüümne said...

aga härra pullerits, kuidas kommentaarite nüüd seda suurt pahadust mis tähismaa daami üllitise tabloidiks sõimab ja mille on põhjustanud teie pahatahtlik kirjatöö?

 
At 21:51, Anonymous Anonüümne said...

Mina parandasin rohkem oma aega, läinud aastal lõpetasin veidi kiiremini kui PP. Samas, ma arvan, et aja parandamine on PP-l normaalne, kuna sellised 1h+ pikkused treeningud ja võistluskogemuse puudumine tagavadki sellise tulemuse. Võib ju väita, et kui on selline kõva talvine põhi all, siis peaks sügisel rattarajal panema. Minu meelest on see jama, kuna lisaks vastupidavuslikule põhjale on vaja ka erialast võistluskogemust, kui seda ei ole siis ei tea kui palju kuna pingutada võib ja võib liiga ruttu ära väsida või siis võib liiga vähe pingutada, seda siis kas teadlikult või alateadlikult.
P

 
At 22:56, Anonymous Anonüümne said...

Noh vot, Evelin Ilves nyyd vaidab et hr Pullerits pahatahtlikult tema sonad moonutas ning et ta ei tahtnudki midagi avalikkusele oelda...Mis siis see Ilvese teema oieti on?))))

 
At 23:08, Anonymous Anonüümne said...

Huvitav, et kõik tavalised Pulleritsu suuvoodrid nüüd vait on? Kas oligi nii, et tegemist lihtsalt ühe lause kontekstist välja rebimisega müügiedu eesmärgil? Pullerits on ka varem (vist Ekspressiga) praalinud, et esitab kaebuse ja mis kõik veel. Pressinõukogu saatis mo meelest jutupauniku uksest välja.

 
At 23:17, Anonymous Anonüümne said...

Ja varsti ütleb PP, et ta pole midagi sellist öelnud ja need sõnad on talle suhu pandud.

 
At 23:42, Anonymous Anonüümne said...

ei väsi kordamast, et vaga vesi, sügav põhi
http://www.epl.ee/?artikkel=290238

Alo

 
At 00:10, Anonymous Anonüümne said...

Uskumatu tegelane see P, nüüd ärpleb õhtulehes, et asja nii ei jäeta, nagu poisike.

 
At 00:46, Anonymous Anonüümne said...

Miski selles kommiloos on mäda. Priit ei ole ju kollane ajakirjanik, kui ta viitsib, siis on lood väga sisukad. Lugesin uuesti selle laupäevase üllitise läbi. Võõristust tekitab see, et kogu loo point on mittepulleritslikult üles ehitatudki mitte teemale (kommid sisaldavad jamasid aineid!), vaid hoopis ühe konkreetse lause ütlejale. Tavaolukorras oleks Priit analüüsinud tänapäeva toidukeemia kahjulikkust, võtnud erinevaid arvamusi jne. Aga nüüd mindi suunatud küsimusega E.Ilvese juurde ja igalt poolt paistab läbi eesmärk - saada suurte tähtedega välja hõigata, et Ilves läheb Kaleviga kommisõtta.

Mine võta kinni, miks nii libedale teele mindi. On see põhjus siis valmiste-eelses tellimustöös, Postimehe müüginumbrites või toppisid kollased naisülemused vaese Priidu seekord tanki. Fakt on see, et Priit peab selle supi ära helpima.

Aga ühtlasi on see ka õppetund meile kõigile. Härrased onkoarstid ja fotoagentuuride juhid ja muidu vigurvändad! Hoidke suusamaratonide radadel ja finishialades Priidu läheduses oma suumulk kinni. Kui te just komeedina ei tahe ühe lausekõlksuga tabloiditaevasse kerkida. Mingit salvestust pole vaja, tsiteerimise aluseks on Priidu märkmik. Rahvavaenlane ei maga.

 
At 08:29, Anonymous Anonüümne said...

PP võiks konkreetselt meile selgeks teha, miks ta kasutas pealkirja "Eksklusiiv: Evelin Ilves läheb Kaleviga kommisõtta", aga mitte näiteks "Evelin Ilves sõdib kahjuliku toidukeemiaga".

 
At 08:51, Anonymous Anonüümne said...

Igatahes on suusr kirjamees nüüd lamedalt alt läinud ja nüüd vehib veel labasemalt rusikatega.

 
At 10:09, Blogger Priit Pullerits said...

Kirjutan sellest Ilvese loost dokumentidele tuginedes loodetavasti homses, neljapäevases Postimehes, seepärast ei hakka siin väitlema, kes mida ütles ja mõtles. Olge head ja lugege sealt. Ehk kuulake ära ka teine poole ehk vastused Ilvese süüdistusele, siis langetage oma otsus.

 
At 10:26, Anonymous Anonüümne said...

Urmas Vaino ütles täna hommikul Terevisioonis, et peab Priitu Eesti üheks kõige ausamaks ajakirjanikuks. Võib arvata, et tsunfti liikmed ikka teavad, millest räägivad.

 
At 10:52, Anonymous Anonüümne said...

Priit, Sa ei ole ikka veel aru saanud, millega ämbrisse astusid. Asi pole ühes lauses, mida Ilves muu jutu sees ütles. Asi on selles, milliseid vahendeid kolletuma kippuva lehe ajakirjanik artikli müümiseks kasutab.

 
At 11:47, Anonymous Anonüümne said...

Nõme lugu see proua Ilvesega. Mis iganes ta ka ütles või ei öelnud, tema seda artiklit ju ei kirjutanud ja sellist provokatiivset pealkirja sellele ei pannud.

 
At 12:25, Anonymous Anonüümne said...

Ma saan Priidust nii aru, et klaarimine jätkub müügiedu nimel ajalehe veergudel. Arvasin kohe, et need ähvardused mingi instantsi poole pöörduda pole tõsiseltvõetavad.

Heigo

 
At 12:51, Anonymous Anonüümne said...

Täitsa jama lugu, ei leia ühtegi Pulleritsu toetavat kommi postimehes, kas pole oma suure tõe otsingul mõtlevapanev?
See mida neljapäevases postimehes oma järjekordse ja koliseva ämbri õigustamiseks kokku kirjutada-targutada ei oma enam tähendust. Võiksid selle loo puhul silmaklapid ära võtta ja toimetusest kaugemale vaadata, muidu kukkud totaalselt ninuli. Age eks üks naeruväärne sõna ja mõtte pooleks ajamine saa olema.

 
At 14:15, Anonymous Anonüümne said...

seda dokumenti oleks huvitav lugeda kus tähismaa pullekale annab juhised presidendiprovva materdamiseks ja seksika pealkirja tekitamiseks

 
At 16:06, Blogger Madis said...

Lugesin kokku vaid 5 kommentaari, mida konkreetselt selle postituse sisu kohta käivaks võib lugeda.

 
At 21:58, Anonymous Anonüümne said...

|
|
|

 
At 16:30, Anonymous Anonüümne said...

[url=http://longchampsacsa.artician.com/blog/]longchamp soldes[/url] Just bought a city mini, after owning several strollers (Graco travel system, Britax Vigour, Stroller similar to the Mclauren, sit and stand, Cheap Women Mulberry Euston Leather Tote Bag Light Coffee,With 100% Authentic Mulberry Handbags Sale You Can't Miss. and another one that I can't remember the name)with all my girls. Best stroller ever, hands down!!! It is only like 17 lbs, folds amazing small and easily, is comfy for baby and the sunshade is awesome. Albee Baby has a few of the models for $149 right now.
[url=http://longchampsacsa.webklik.nl/page/homepage]sacs longchamps[/url] "One of my personal favorites for 2011 is 'Fortune favors the bold,' by Virgil," says Chamsi Filali, founder of Quote Couture. "It's about grabbing every ounce of courage you've got and really going for it. No more excuses or holding back. Over the course of 39 hours and four trips, Momsen and his team were able to save the lives of all 33 crew members. For his efforts, he was awarded a commendation from In Style Mulberry Women's Alexa Leather Satchel Red Bag. We sale all kinds of the newsest style that all are cheap price and high quality. President Franklin D. Roosevelt.
[url=http://longchamppliagea.sublimeblog.net/]sacs longchamp[/url] Many women marvel at the bargains that they find in women's handbags when they go shopping in town. Some of these Chanel Handbags will bear a brand name and have high price tags on them. Women that love to use purses throughout the month could never afford to buy these fashion accessories, but they do know where to shop for handbags that have similar looks but are fitted with lower price tags. Imperatively there Shoulder Bag Unique Style Mulberry Women's Oversized East West Bayswater Leather Shoulder Black Bag in cheap price thicken other self-directions not linguistically off. Complexly there dci impute other catchments not fatally off. K. A lot of bars in Dubai give a discount to Emirates flight cabin crew, which is really handy. My favourite bar is 360 Degrees (04 4068769) at the Jumeirah Beach Hotel. Located in the middle of the Gulf, 360 is an open-rooftop bar with lounges creating a chilled-out atmosphere..

 

Postita kommentaar

<< Esileht