esmaspäev, juuni 07, 2021

Pullerits: Kuidas läks Tartu rattaralli virtuaalsõit ja mida arvavad tudengid?

Pühapäeva pärastlõunal istusin tasa ja targu ratta selga. Võtsin Tähtvere linnaosast (fotol vasakul) suuna Valga maantee algusse, sinna, kus vanasti asus vasakut kätt Lukoili bensiinijaam, aga nüüd asub Olerex. Mõtlesin, et äkki on seal veel mõni minusugune, aga polnud. Seda parem! Lõin Suunto kellal näitajad nulli ja Endomondo rakendusel, mis vastupidiselt ammu räägitud juttudele endiselt töötab, samuti (fotol all paremal).

Lõppev nädal oli olnud sündmusterohke. Alles kuus päeva varem, esmaspäeva hommikul, lamasin justkui kosmoselaevas (vt eelmine sissekanne!). Teisipäeva hommikul saabusin koju tagasi. Kolmapäeval tõmbasin semestrile Tartu Ülikoolis joone alla. Tudengid iseloomustasid kokkuvõttes nii:

«Priit Pullerits suutis ka veebiloengutes tudengeid väga hästi kaasata ning muuta aine põnevaks ja huvitavaks. Andis põhjendatud ja põhjalikku tagasisidet. Rääkis oma ainest igati kaasahaaravalt ja pani tudengid pingutama ja seeläbi arenema.»

Eks ma ise pingutasin ka. Minu ainet nimega uudise alused (SOZU.01.193) alustas 75 tudengit, lõpetas 57. Veebiloengute pidamisele kulus aega 27:20, kodutööde parandamiseks 86:40, kokku seega 114 tundi. See teeb 14,25 tööpäeva ehk pisut vähem kui kolm töönädalat. Nüüd teile põhikooli matemaatikat: kui suur oli kursuse (5 EAP) läbiviimise tasu, kui keskmiselt ühe kursuse lõpetanud tudengi õpetamise tunnitasuks kujunes 30 senti? (Küll kõrgharidus on Eestis odav, kas pole?) (PS: ajaarvestus ei hõlma loengute ja kodutööde ettevalmistamist, tudengite töödel ülikoolis järel käimist ning parandatud tööde sinna tagasi viimist. Kui ka see aeg arvestusse liita, tuleks vähemalt 20 kuni 25 tundi 114-le juurde.)

Hoolimata pingutusest süüdistavad ikkagi paljud Eesti ajakirjanduse probleemides mind. Õnneks on siiski neid, kes asjast õigesti aru saavad, sest on läbinud minu kursuse ega lahmi asjatundmatute hinnangutega. Näiteks Susan Luitsalu, kes kirjutab väljaandes Edasi.org nii:

«Alati mõtlen ka sellele, et kas Priit Pullerits on veel täie vaimse tervise juures või on uudistemaastikul toimuv ajanud ta kuskile mäe otsa koopasse, kus ta on kasvatanud pika habeme ja silitab hellalt 30 aastat vanu Postimehe numbreid. Nimelt pidi vähemalt veel 18 aastat tagasi (aga tundub, et ka vähemalt 8 aastat tagasi) iga Tartu Ülikooli ajakirjanduse ja suhtekorralduse tudeng (sh mina) läbima kohustuslikus korras Priit Pulleritsu uudise sotsioloogia kursuse, kus õpetati igasugu korrektseid liiste tundma. Muuhulgas ka seda, et uudistes edastatakse fakte, mitte reporteri isiklikke hinnanguid või oletusi. Tunnikontrollid olid karmid ja kes julges oma uudisnupukestes kasutada ilukirjanduslikke väljendeid nagu “hiigelsuur”, sai kohe hindest alla. Praegused netireporterid eksivad seal kursusel õpetatud reeglite vastu sedavõrd palju, et nad oleksid praeguseks ilmselt juba ära teeninud eluaegse ülikoolikeelu.»

Pühapäeval panin väikse rattasõiduga erilisele nädalale punkti. Valisin Tartu rattaralli kõige lühema, 25 km distantsi ja sõitsin selle üksinda omas tempos läbi (fotol vasakul). Jälgisin seda, et erinevalt muust elust ei tekiks mingit pingutust, ei hingeldamist ega südamelöögisageduse kiirenemist, sest esialgu on see keelatud. Seepärast läkski nii kaua aega, kuigi protokollist järele vaadates selgus, et kummalisel kombel kuulusin oma tulemusega (keskmine kiirus... ohohoo!) 25 km distantsil ikkagi kiiremate hulka. Aga tähtsust pole! See ei olnud võistlus, vähemasti mulle mitte.

Tagasiteel linnas Turu tänaval leidsin sõidutee äärest auto numbrimärgi 593 TNR (fotol paremal). Huvitav, mis ma sellega pihta peaks hakkama? Kui keegi teab, kes on omanik, võiks talle teada anda, ma siis ütlen, kust ta numbrimärgi kätte saab.

Foto 1: Uus teekate, kergliiklustee ja haljastus Vaksali tänava lõpus Tartus Tähtvere linnaosas. Foto autor: Priit Pullerits
Foto 2: Tartu rattaralli kõige lühem, 25 km distants Endomondo ekraanil. Foto autor: Priit Pullerits
Foto 3: Priit Pullerits pidamas kõnet 2018. aastal Tartu Ülikooli aulas lõpuaktusel. Foto autor: Andres Tennus, Tartu Ülikooli
Foto 4: Kitsetall tervitamas Priit Pulleritsu laupäeval Andri-Peedo talus Võrumaal Misso külje all.
Foto autor: Priit Pullerits
Foto 5: Priit Pulleritsu rattasõidu arusanne Tartu rattaralli kõige lühemal, 25 km distantsil Endomondo ekraanil. Foto autor: Priit Pullerits
Foto 6. Tartu Turu tänaval sõidutee äärest leitud auto numbrimärgi 593 TNR. Foto autor: Priit Pullerits

50 Kommentaarid:

At 11:05, Anonymous Anonüümne said...

Võhmamehed ei arva jätkuvalt tibinatest arvamusliidrite arvamustest suurt midagi. Panna on vaja, mitte möliseda.

 
At 11:18, Anonymous Anonüümne said...

Kas Pullerits stardib ka tuuril?

https://parnu.postimees.ee/7265889/parnust-startis-tana-hommikul-suur-postimehe-velotuu

 
At 11:28, Blogger Priit Pullerits said...

Ei, ei stardi ega osale, 11:18. Mul ei ole puhkus ja sellised pühapäevakulgemised mind ei huvita. Igaühele oma.

 
At 11:33, Anonymous Anonüümne said...

Mina sellist postituuri nii ülbitseval toonil maha ei teeks. Mis pühapäevitamisel viga, kas tööseltskond on ilge?

 
At 13:43, Anonymous Anonüümne said...

Kas see oli Priit su esimene virtuaal?!
Teine kord ei pruugi tulemust kirja saada kui nii vähe (ainult 10m !!) peale sõidad.

 
At 16:08, Blogger Priit Pullerits said...

Jah, see oli minu esimene virtuaalsõit, 13:43.
Vaatasin siis, kui Endomondol sai 25,01 km ette, et aitab küll ja panin äpi seisma. Mis siis, et polnud jõudnud veel Sõpruse silla allagi, kust ametliku lõpuni peaks jääma ligi kilomeeter. Rattakompuuter näitas sel ajal hoopis vähem, 24,7 km. Nüüd võite muidugi tõsta kisa taevani ja joosta Indrek Kelgu juurde kitule, et minu tulemus tühistataks, millest mul on aga sügavalt ükskõik - nalja saabki, kui mõni leiab, et peaks jälle tühjast mingi absurditeema üles kiskuma.

 
At 16:21, Anonymous Anonüümne said...

Mis takistas tulemuse andmefailina formaadis sisestamist, ega ometi Endomondo ?

 
At 17:36, Anonymous Anonüümne said...

Kelk võiks sõbramehe poolest sõidu kirja panna. Väike rehepaps aga olgu siis

 
At 19:37, Anonymous Anonüümne said...

to 16:08
Ei hakka sul KTM midagi tühistama -juhendi järgi loeb üksnes sinu seadme näit ja nii ongi.
Alati ja igal üritusel nii õnnelikult ei pruugi minna.

 
At 22:16, Anonymous Zuzu mind võtaks! said...

SOZU? Kas UT õpetab endiselt ŹUrnalistikiy?!

 
At 23:07, Anonymous Anonüümne said...

Tähelepanuväärne tähelepanek, et TÜ on venestamismeelne veel 30 aastat pärast Eesti vabanemist ida impeeriumi juriidilistest ahelatest. Ja see pole ainuke aine selle lühendiga, neid on seal tonnide viisi kui piltlikukt väljenduda. Siin on harimst SOZU huvilistele -https://core.ac.uk/download/pdf/159135146.pdf

 
At 23:48, Anonymous Anonüümne said...

Võtke Tartu GP lõputõus Lossi tänaval: tõus algab vana Marx'u maja juurest (omal ajal sai seal käidud, kas nüüd on seal ajaloolased?), edasi, munakivi tõusu esimesel poolel, kus PP kupatas, on TÜ mingi Euroopa õpingute maja, finišis on žurna, kus vanasti tartlased ilmale tulid. Mõistate.

 
At 00:26, Anonymous Anonüümne said...

Finišis on ka Riigikohus, kus reformikad lõpliku õigeksmõistmise tavatsevad saada.

 
At 08:39, Anonymous Anonüümne said...

Ähh, oluline on märgata, et kellel oli õigus Riigikohtu eest kõnnitee peal täiega mööda tuisata 2 päeva enne oppi. Vot see on enesekindlus. Nädal hiljem veel TRR. Pole sõnu. Kõik arstid andsid selleks oma panuse, et ei oleks juhuslikke intsidente ta teel.

 
At 10:48, Anonymous Anonüümne said...

Soonets on, aga kus on Pullerits?

https://lounapostimees.postimees.ee/7265825/postimehe-velotuur-joudis-otepaale-teatepulga-sai-louna-eesti-postimees

 
At 11:04, Anonymous Anonüümne said...

Piinlik võiks olla postimehel - maarahva kommunismiga mürgitajal

https://parnu.postimees.ee/6988172/mikk-parnits-selle-sajandi-probleemiks-on-rassism-ja-valge-terrorism

 
At 11:23, Anonymous Anonüümne said...

Pullerits peaks ütlema viimase sõna

 
At 11:29, Anonymous Anonüümne said...

Vaatasin, et Postimees leidis Eestile kunni - Soonetsi muidugi, kuigi plakti peal on väide, et ta on lehelugeja, mis võib olla ka tõsi, ei vähenda see tema kunnina olemise väärtust. Arvatavasti siia ongi koer maetud. Eestil saab olla ainult üks kunn ja Pulleritsu meelest ei ole see mitte Soonets. Kui õige kunn velotuuri väisaks, siis läheks paugutamiseks, kuid see võiks mõjuda meie kunnile praeguses olukorras fataalselt. Nagu rebased ütlevad - viinamarjad on hapud ja loobuvad ühissõidust. Nüüd kus Soonets on saanud Priidult loobumisvõidu, tekib küsimus, et kas velotuuri kunn esitatakse ametlikult ka Vabariigi Presidendi kandidaadiks. Eeldus on muidugi see, et Lobamokk ka kõik ülejäänud etapid kaasa teeb.

 
At 13:44, Anonymous Anonüümne said...

https://om.postimees.ee/7266979/erika-salumae-olumpiavoit-ajas-paljudel-kananaha-ihule

Kas Pullerits kirjutab olümpiaraamatu kodust diivanil või PM saadab esireporteri Tokyosse?

 
At 14:19, Anonymous Anonüümne said...

Küll Soonets Pulleritsu maanteele veab.

 
At 14:25, Anonymous Anonüümne said...

Soonets kamandati naistega rahva retkele. Pullerits järelikult läheb Tokio lennukile.

 
At 15:31, Anonymous Anonüümne said...

Oluline küsimus - millal sai Pullerits teada et komandeering läheb Tokyo linna? Kui kevadtalvel, siis miks on otsad siiani peidus? Kuidas mängitakse pikka pokkerit ja kellele tehakse külma maskeeringut tahavad blogi lugejad kuulda?

 
At 16:11, Anonymous Anonüümne said...

Mida Pullerits Tokyos katab? Äkki trambib jala terve linna läbi? Üldiselt on see paha mõte, eelistama peaks jala liikumisele rikšat. Kui ikka kange kihk ise liikuda on, siis ega see ratas ka õige lahendus ei ole. Üldiselt on enim rattaid näha parklates, st japsid liiguvad väga sihikindlalt rattaga punktist a punkti b. Mingit tilulilutamist seal ei toimu vinka vonka liikudes. Japs teab täpselt oma teed, on valmistunud sellel valitsevateks ohtudeks ja ülejäänud kohtades liigub jala või rikšaga. Soojalt soovitan mitte koonerdada. Pigem maksta peale ja liikuda kõrvalise abiga. Linn on suur ja jala seal kaugele ei jõua, eriti olümpsiga seotud objektide vahel. Võib-olla oleks viimane aeg avaldada ajakirjanikele ja sportlastele linnajuhis edukaks liiklemiseks olümpial.

 
At 17:51, Anonymous Anonüümne said...

PP universaalina võib mida iganes Tokios katta, tuleksid huvitavad kajastused. Teiseks, mees saab vajadusel päevas hakkama vaid karamellkommiga nagu USA käigud on näidanud - igaühel taolist organismi ja väljaõpet pole. Kolmandaks, äärmiselt viisaka inimesena saavutaks ta japside seas väga sooja vastuvõtu ja vastupidi, meie mees kajastaks sealset kultuuri, elu-olu hoopis väärtuslikumalt kui pohmas peaga telereisisellide ringilööberdamised. Neljandaks, lennufirmad on altid taolisele mehele oma täisteenuseid pakkumast, PM saab osa kulusid mujale lükata. Vaid mõned kiirelt kirja pandud argumendid.

 
At 20:18, Blogger Priit Pullerits said...

Saatke need Postimehe peatoimetajale Marti Aavikule, lp 17:51.

 
At 23:08, Anonymous Anonüümne said...

Äkki siiski asendaks Moabi puumade hirmutamise see aasta japside sumokate kottimisega Tokios? Selleks pole Marti tuge vajagi. Vaid tahet ja tegutsemist. Muide, transa pole seal keerulisem kui Washingtonis. Saab hakkama, vabalt. Pks nüanss on. Kaardiga igal pool hakka.a ei saa. Aegajalt tuleb otsida masinaid, mis suudavad kahvanägudele sulli pritsida, iga masin ei saagi sellega hakkama.

 
At 09:19, Anonymous Anonüümne said...

Kõigepealt kõrvaldati isakesed. Seejärel mängiti võhmameestega pikka pokkerit. Kes tõmbab niite nii et Pulleritsul vähemalt kolm trumpi peos ja ülevaade vastase positsioonidest? Sõit läheb Tokiosse ja seda ei takista vanakurat ka mitte

 
At 10:18, Anonymous MargusM said...

Priit on ju vaktsineerimata, unustage ära see Tokyo!

 
At 10:25, Anonymous Anonüümne said...

Peaasi et Marti normaalsed komandeeringurahad alla kirjutab

 
At 12:40, Anonymous Anonüümne said...

Mida me palume Tookiomaalt külakostiks tuua?

 
At 13:13, Anonymous Anonüümne said...

Jenkki nätsu ja värvilist traati.

 
At 13:19, Blogger Priit Pullerits said...

Nii vähese ja väikese asja pärast ei tasu küll nii kaugele kablutada, lp 13:13!

 
At 14:03, Anonymous Anonüümne said...

Mis malevas härra Pullerits käis?

https://4jaleht.postimees.ee/7267743/kuidas-elasid-tartu-tudengid-80ndatel

 
At 14:22, Anonymous Anonüümne said...

Kas Pullerits siis lendab Finnairiga olümpiale?

 
At 14:39, Anonymous Anonüümne said...

Aeroflotiga ikka

 
At 14:53, Blogger Priit Pullerits said...

Ma ei käinud malevas, ei elanud ühikas ega erakas, lp 14:03.
Meil oli ajakirjanduses igal suvel suvepraktika, algul, pärast 1. kursust olin viis nädalat Hiiumaal kohalikus lehes ja edaspidi, pärast järgmisi kursuseid Spordilehes.
Elasin Tartus, kus käisin ka ülikoolis.

 
At 15:25, Anonymous Anonüümne said...

Padrel on omad meetodid ja kanalid. American Airlinesi kuld klient viiakse esimeses klassis igas lennufirmas Quantas Americonas on punases jakis ilusad noored naised need teenindavad valgest ülirassist meest rõõmuga

 
At 15:54, Anonymous Anonüümne said...

Ei tea, et miks Priitu Postimehe tuuri väisamas ei olnud Postimehe kontori tagaukse juures, raske oli siis kontoorast alla astuda ja oma õnnistus retkele anda? https://tartu.postimees.ee/7267389/tartu-postimees-asus-velotuuri-etapile-vesiniku-kondiauru-ja-elektrijalgrattail?gallery=302176&image=13833261

 
At 17:08, Anonymous Anonüümne said...

Pullerits teritab vormi olümpiaks, pole aega Soonetsiga vändata.

 
At 17:15, Anonymous Anonüümne said...

Tahaks teada missugused füüsilised ja mentaalsed harjutused ja dieet läheb olümpia ettevalmistuse jaoks käiku?

 
At 18:52, Anonymous Anonüümne said...

Mitu medalit ka Priit ära toob?

 
At 19:00, Anonymous Anonüümne said...

Naha peab siledaks kammima. Jaapanlased armastavad rõõsa roosa nahaga inimesi.

 
At 19:29, Anonymous Anonüümne said...

Kes lendab Pulleritsu adjutandina Tokaiosse? Soonets see nähtavasti ei ole.

 
At 19:54, Anonymous Anonüümne said...

Soonets on rahvamees, haarab masse, et hurraaga rünnakule minna. PP on partisanlik: hiilib, luurab, varjub... ja siis PÕMM! ja valmis. Mõlemad hinnatud spetsialistid.

 
At 00:02, Anonymous MargusM said...

17.15 kõik on paigas:
Dieet on kolm tera riisi- üks hommikuks, lõunaks ja õhtuks. Hüdreeruma peab, see on selge, selle jaoks on sake- iga söögikorra kõrvale 1pudel ja öökapile ka kokku siis 4pdl.
Mentaalne harjutus on "dieedi" hoidmine olümpialipu heiskamisest kuni langetamiseni ja iseseisvalt õige tagasilennu peale jõudmine.
Füüsiline harjutus on et HR max.100 kõige selle komorra juures.

 
At 07:34, Blogger Priit Pullerits said...

Jah, üle ei tohi praegu panna. See elu ja surma piiri tabamine nõuab peent tunnetust.

 
At 10:33, Anonymous Anonüümne said...

Kergeraksu koonduses vabanes üks koht, oleks PP sünniaasta 1995, siis poolmailer oleks olümpiastaadionil stardis.

 
At 11:12, Anonymous Anonüümne said...

Tea kas Padrelt enne olümpiaturniiri mõni õppetund tuleb või jääme kuivale?

 
At 11:54, Anonymous Anonüümne said...

PMi olümpialeht:

https://om.postimees.ee/7268544/olumpial-ei-paase-gps-jalgimisest-ka-sportlased

 
At 12:46, Anonymous Anonüümne said...

https://om.postimees.ee/7256050/kuidas-kurat-rattasadulas-krooniti-olumpiavoitjaks

Kaljuveeri ülevaated on sitad ja valesid täis. Kuradiks kutsuti Pikkuusi koondises, mitte ensv meedias ja avalikkuses. Mida teavad kõvemad suusablogi isakesed? Doktor Pullerits ise?

 

Postita kommentaar

<< Esileht