reede, jaanuar 21, 2022

Pullerits: Kas lähenev olümpia paneb juba pinged peale?

Olen kuulnud, et paljud on hämmelduses, isegi segaduses, miks mind pole õhtuti Tähtvere spordipargis tiirutamas. Rahu, ärge paanitsege! Ma käin seal siis, kui teie ei käi. Näiteks täna hommikul, kui väljas oli valge ja sadas värsket lund. Näiteks teisipäeva hommikul, kui väljas säras päike. Ja mõlemal päeval oli Vahur Teppan sealsamas suusatunde läbi viimas. Need hommikused sõidud on hoopis teine tera, kui treenida õhtupimeduses, tööpäevast vaimselt väsinuna – kas olete proovinud?

Mul on ka täiesti loogiline põhjus, miks tööajast suusatamas käia. Nimelt omal ajal Ameerikas jagasid kogenud kolleegid nõu, et kui suur reporteritöö tehtud – ja teisipäeva hommikuks sai tehtud meeletult suur reporteritöö, mille vilju saate loodetavasti näha esmaspäevases lehes üle kahe külje (fotol paremal loo plaan) – , siis enne kirjutama asumist lülita end mõneks ajaks välja muule lainele, nii kogunevad ja settivad mõtted. Teisipäevane hilishommik tuletas nood väärt õpetussõnad erksalt meelde. 

Aga läheb ka halvemini (kadestajate rõõmuks). Neljapäeva hommikul sain oma ajakirjanikutee ühe suurema korvi. Leppisin esmaspäeval seoses läheneva olümpiaga kokku suure intervjuu ühe Eestis väga tuntud ja lugupeetud, isegi armastatud inimesega. Kahel järgmisel päeval täpsustasime veel üle usutluse aega. Neljapäeva hommikul, kui rongiga Tartust Tallinna sõitsin, panin eelmise päeva eeltöö põhjal paberile üksikasjaliselt kirja kogu intervjuu plaani ja strateegia (mida küsida, kuidas küsida, mis järjekorras küsida jne) – teen seda alati, sest ettevalmistus on igal alal pool võitu. 

Siis, kui olin paberil punkti pannud, vaatasin telefoni, kas vahepeal on keegi helistanud või sõnumi saatnud. Oligi üks sõnum. Sellelt inimeselt, keda pidin veidi rohkem kui kolme tunni pärast intervjueerima. Ta kirjutas ja vabandas, et ei soovi intervjuud anda ja palus, et mõistaksin tema soovi.

Eks see oli jahmatav, ei salga, aga mõistan küll. Olümpia tekitab ikka suuri pingeid. Enne seda ei taha paljud midagi rääkida, sest see paneks pinged peale. (Siiski rääkisid enne Tokyo suveolümpiat kõik, kellele helistasin – teiste seas Katrina Lehis, Rasmus Mägi ja Tanel Kangert –, kuidas nad kavatsevad olümpiamullis, kus vabalt liikuda ei saa, oma aega sisustada – keegi kuraditosinast ei öelnud ära.)

Ma ei tea, mis oli sedapuhku mulle äraütlemise põhjus – kindlasti mitte isiklik –, sest kui inimene on otsustanud, et ta ei taha intervjuud anda, ei maksa teda hakata kõnedega pommitama, asja uurima ja inimest vastupidises veenma, sest ega sellest head nahka tuleks, kui intervjuud vastu tahtmist anda. Saatsin sõnumi, kus ütlesin, et oi, kui kahju, ja pärisin, kas juhtus midagi, kuid ootuspäraselt sellele vastust ei saanud. Nagu öeldud, ega ma seda eeldanudki.

Solvunud ei ole, pahane ka mitte, sest eks minu töö sõltubki teiste inimeste vastutulelikkusest ja koostöövalmidusest. Ka äraütlemised ja tagasilöögid käivad asja juurde. Loodetavasti saame rääkida edaspidi.

Fotod 1, 3, 5-6: Ühekilomeetrine nn Lauri ring Tartus Tähtvere spordipargis eelmise nädala laupäeval. Fotode autor: Priit Pullerits
Foto 2: Priit Pulleritsu suure, loodetavasti esmaspäeval Postimehes ilmuva loo plaan. Foto autor: Priit Pullerits
Foto 4: Pulleritsu-nimelise 850-meetrise ovaali Emajõe-poolne sirge Tartus Tähtvere spordipargis eelmise nädala laupäeval. Foto autor: Priit Pullerits

58 Kommentaarid:

At 19:12, Anonymous Anonüümne said...

Pimedas valgustatud rajale minnes pane alati hele hele lamp pea külge särama. Siis on sama tunne nagu päeval. Ainult akud peab laadima. Autoga sõitmisel tulede valges linnas oled ju märganud, et palju mõnusam on kui ka oma autol tuled särama lööd. Eriti hea on täistuledega sõita.

 
At 11:58, Anonymous Anonüümne said...

Olümpiaga pole mingeid pingeid. Keda see vigursuusk huvitab? Pinge on kas meie interpreedid jõuavad tippvormi kevadeks kui algab klassikalise kammermuusika kontserdid ja grand prix tuur?

 
At 12:35, Anonymous Anonüümne said...

Loodame et jõuavad. Soonets juba harjutab pingeliselt aga Pullerits luusib mööda sotsmeedia dzungleid selle asemel et stradivariuse keeli timmida. See ei lõpe hästi.

 
At 13:45, Anonymous Anonüümne said...

Ehk oleks mõtet selle suure viiuliga tütarlapselt koolitusteenust osta? Ta vist oli sügisel orkestrist vabaks saanud?

 
At 19:28, Anonymous Anonüümne said...

Parem kui mitte. Moosekandid hakkavad noodi asemel kaunitari piiluma. Paljud tuleviku talendid on sedaviisi nahka läinud. Carnegie Halli asemel Luunja kultuurimajas maandunud.

 
At 20:09, Anonymous Anonüümne said...

Meie olümpia on vist läbi, nagu kaardid näitasid.

 
At 09:19, Anonymous Anonüümne said...

Kas keegi teab, kust on võimalik vismaski maratone vaadata?

 
At 09:32, Blogger Priit Pullerits said...

Ära raiska oma aega, 09:19, teiste elu peale!

Ela oma elu ja mine parem suusata ise!

 
At 09:50, Anonymous Anonüümne said...

Padre on konkreetne mees!
Tema juba ütleb, kuidas asjad on.

 
At 11:24, Anonymous Anonüümne said...

Padre on kunn, tema ütleb jah.

 
At 12:51, Anonymous Anonüümne said...

Mina olen Padre sõber. Minu sõbrad on ka. Koos teeme vaenlastele säru.

 
At 13:49, Anonymous Anonüümne said...

Padrel on vaja musklitega mehi. Igasugu kintsukaapijaid ei oota Padre oma sahvti.

 
At 15:07, Anonymous Anonüümne said...

Padre on hea mees. Ta võtab ka väikeste musklitega mehed oma sahvti.

 
At 16:02, Blogger Priit Pullerits said...

Kõik on teretulnud, kes võitlevad idast tuleva vene šovinismi ja läänest tuleva vasakliberalismi vastu.

 
At 16:18, Anonymous Anonüümne said...

Kui võitleme ida ja lääne vastu, siis kes on meiega, kas leedukad kes meile tänutäheks kallist särtsu teevad venelaste gaasist või soomlased, kes meile šovinistlikku särakat edasi müüvad kalli vahendustasu eest?

Muide kui tuumajaama tahate, siis tark on seda siiski ehitada triitiumi põhiselt. Midagi head mida läänes venelaste ideede põhjal arendatakse. Seni võiks omatarbeks teise Auvere teha, et kui üks pekkis siis vast teine tirib meid suuremast jamast välja.

 
At 17:24, Anonymous Anonüümne said...

Kui teeme 2. Auvere-tüüpi jaama, siis on kaks pekkis.

Nagu eilne suurmeeleavaldus valitsuse vastu näitas, siis lootused energeetikas on ikka Venemaa kui liitlase peal - Järvi lausungile vaba rahva vabast valikust, kui tahame osta odavat gaasi ja elektrit Lätilt, siis ostame neilt, kui Soomelt, siis neilt, kui aga Venemaa pakub soodsaimat hinda, siis neilt, millele järgnes aplaus ja heakskiiduhõiked. Vana Helme ütles Vene liitlase kohta, et nendeta me ei saa hakkama. Populaarseima erakonna Eesti suurimad meeleavaldused näitavad Läänele (nii vasak- kui ka paremliberaalidele ning muudele) trääsa.

 
At 17:26, Anonymous Anonüümne said...

Andrus Veerpalu esimesest olümpiakullast möödub veebruaris 20 aastat. See ajakirjanik, kes suudab olümpiavõitjaga intervjuu tingimustes kokku leppida ja selle ka läbi viia ning avaldada, on tõesti väga kõva mees või naine.

 
At 18:21, Anonymous Anonüümne said...

Priit, hoopis sina võiksid natuke oma elada, mitte siin teisi õpetada. Hea loogika sul ikka, et visma ski vaatamine takistab mul endal suusatamist.

 
At 18:26, Anonymous Anonüümne said...

See oleks tõesti midagi erilist, 17:26. Olümpiavõitja jaoks peaks avatud suhtlemine rahvaga olema loomulik (vähemalt kui intervjuu on spordi teemal). Praegu aga oleks tema "tabamine" nagu mingi ajakirjanduslik suursaavutus... No ei mõista seda Veerpalu sisemist eetikat. Totter ja nukker olukord ikka.

 
At 19:05, Anonymous Anonüümne said...

Aga kõige paremad õppetunnid oleme saanud kelle käest? Priidu käest.

 
At 19:23, Anonymous Anonüümne said...

Priit õpetab, et ei maksa teiste elu peale aega raisata... (homeeriline naer!!!)

Priit, mis pulli ... juttu sa ajad, kui sinu põhitöö Postimehes on teiste eludes tuhnimine ja meediasse tassimine!
Näita eeskuju ja ära teistest kirjuta. Tegelikult ka sinu endast kirjutamine paneb teised seda lugema ja mõnelegi kujuneb aja raiskamiseks...

Homsest alates ootame siis sinult ainult ilmateadet ja looduskirjeldusi.

 
At 19:55, Anonymous Anonüümne said...

19:23,õige märkus. Ajalehtede lugemine on praegusel ajal tõesti paljuski ajaraisk ja tervistkahjustav tegevus - kriis, kriis, kriis jne. Samas Padre saadab pigem kõik rajal panema kui et hakkab ilmateadet edastama.

 
At 20:06, Anonymous Anonüümne said...

Pole nukramat pilti kui diivanil lebav mees vaatamas spordiülekannet. Vaid üks on veel haledam - pärastine arutelu nähtu üle õlleklaasi taga.

 
At 21:45, Anonymous Anonüümne said...

PMi veebis tähtsaimal koha plingib Pulleritsu arutlev lugu, millest paistab antivaxxeritele oht, et Ekre ei pruugigi nende partei olla. Konservatiivne uuringutetegija Mölder vabandab rahvuskonservatiivid välja sellega, et nood olevat vaid sunni vastu, mitte vaktsineerimise kui sellise vastu.
https://www.postimees.ee/7436784/ekre-tulistas-endale-jalga-voi-siiski-mitte

 
At 21:51, Anonymous Anonüümne said...

20:06-le: Samas on see vist spordiülekannete põhiline sihtgrupp. Lapsena palli mängides imestasin tihti, miks isa (aktiivne pallimängija) väga soosis pallimängutrennis ja võistlustel ise osalemist, aga pealtvaatajana mängudel käimist nagu eriti ei pooldanudki. Küllap teadis, et jämedalt pool publikust on natuke õllesed ja lärmakad mehed, tihti üsna armutu suuvärgiga mängijate suhtes. Imelik värk. Suusapublik, samuti nt kergejõustiku- ja tennisepublik tunduvad nagu vaiksemad-intelligentsemad.

 
At 22:12, Anonymous Anonüümne said...

Mis tähendab tundub? Jalgpalli ja kergejõustiku publik on erinevad inimesed, Pullerits ja tema eliit sõbrad ei käi jalgpalli vaatamas, jäähokit ehk vahetevahel ainult.

 
At 22:20, Anonymous Anonüümne said...

Ei käi nad ka hokit vaatamas.

 
At 07:53, Blogger Priit Pullerits said...

Lugemist kah: näitan seda, et EKREst saab kirjutada ka õiglaselt ja objektiivselt, ilma isiklikke hinnanguid ja hoiakuid ning eelarvamusi väljendamata:

https://www.postimees.ee/7436784/ekre-tulistas-endale-jalga-voi-siiski-mitte

 
At 09:03, Anonymous Anonüümne said...

Pealkiri on juba hoiak valmis.

 
At 09:21, Anonymous Anonüümne said...

Sotsiaalmeedias pr.Moonika Helme arvab ikkagi midagi muud.Tendesntslik kirjatükike.

 
At 09:40, Blogger Priit Pullerits said...

Helle-Moonika Helme on üks osapool, seega on tema nägemus paratamatult kallutatud, mis ei ole etteheide, vaid lihtsalt asjaolu nentimine. Me kõik oleme kallutatud, kui teemaks on midagi, mis on väga mitmetahuline, aga kus ise oleme väga tihedalt seotud. Selleks ongi vaja ajakirjanikke, kes ühe ja teise poole nägemuste vahel püüab leida, mis on asjade tegelik seis, usutledes mõülema leeri esindajaid ja kõrvalseisvaid pädevaid inimesi.

 
At 11:29, Anonymous Anonüümne said...

Oma eilehommikuses raadiošõus teatas noorem kaabu, et kuna Kaitseväe juhataja Martin Herem ekre kaitsepoliitiliste seisukohtadega ei nõustu, siis spetsialistiks teda pidada ei saa. Vot niimoodi käib selles parteis argumenteerimine.

 
At 16:28, Anonymous Anonüümne said...

Pisut suusajuttu suusablogisse ka ikka. AV oli üleeile teistega nautimas SIIN

 
At 21:11, Anonymous Anonüümne said...

20 aasta intervjuu Andrus Veerpaluga on hea mõte. Selle kandev eesmärk võiks olla mehe tagasitoomine põlgusest ja kõrvaleheidetusest. Kaua võib. Mina kui osa Eesti rahvast, ehkki kaduvväike, ei tunne küll mingit võlga. Saan asjadest ilma selgitusteta aru. Tean lisaks mitut inimest, kes samuti ei hoia Veerpalu jaoks rusikat taskus. Äkki polegi mees Eesti rahvale midagi võlgu. Ehk on võlgu hoopis ajakirjandus (Peep Pahvi isikus?), kes seda teemat üleval hoiab, peab lugejale uusi peatükke treima ja loole lõpu kirjutama, aga ei suuda kumbagi.

 
At 21:28, Anonymous Anonüümne said...

Andrussi asemel kõneleksin Angelaga, sest dopsiprobleem on selle pere probleem.

Üks ja jätkuvalt oluline PP intervjuu peaks toimuma Treeneriga! Muu on köki-möki. Sellele võiks ka kogukond kaasa aidata, oma võimaluste piires.

 
At 22:01, Anonymous Anonüümne said...

21:11, mina nt ka ei hoia Veerpalule rusikat taskus, pooldan ka empaatiat tema suhtes, samas ma vist ei saa asjadest selgitusteta aru :). Pikk ja rahulik intervjuu temaga oleks täiesti õigustatud ühiskondlik ootus. Aga võimalik tõesti, et enamik Eesti ajakirjanikke kalduksid teda usutledes märkamatult ründavasse rolli.

Võib-olla nt Kadastik teeks Veerpaluga hea intervjuu. Tal tundub sirgjoonelisus, empaatia ja "sõnade taha nägemine" olevat heas tasakaalus, lisaks kuidagi psühholoogilisem vaade spordile ja väga hea keeletunnetus. Kadastik või PP usutlejaks -- muid sama kaaluga ajakirjanikke selle teema puhul ei oskakski Eestist nimetada (kuigi PP tundub otsekohesem). Väljastpoolt meediat võib-olla Paavo Kivine.

AV võiks ausalt ja põhjalikult avada kogu seda 2000ndate ajastut tippspordis - mis hinnaga ikkagi asju tehti. Oli, mis oli, noh, võta aega ja räägi ära, mees. Väga meeldis kunagine Jüri Jaansoni tõdemus, et "piiri peal ajasime asju kõik".

Kõige loogilisem oleks, et Alaver kirjutab ise mingi biograafia kogu selle ajastu kohta. Sõnameisterlikkus on 500% olemas, lisaks tegelikult küllap ka sisemine eetika ja julgus.

Künismist ja ülepingutatud torkimisest on praegu vist kogu ühiskond väsinud ja tüdinenud.

 
At 00:07, Anonymous Anonüümne said...

No kui AV kõik südamelt ära räägiks, siis oleks ju olümpiavõitja pensioniga finito. Mees on loll aga nii loll ta ka ikka ei ole.

 
At 01:10, Anonymous Anonüümne said...

Kuidagi me peame südamelt ära rääkima, samas suusatamine on meie rahvuslik uhkus. Kardetavasti peame palju valgust kartvat endaga ka hauda kaasa viima. Nagu hr Uba hr Levandi puhul viis. Lepime sellega.

 
At 09:21, Anonymous Anonüümne said...

Tulevastele sportlastele, spordieetikale ja dopinguvaba spordi arengule oleks AV ja MA põhjalikud intervjuud, raamat vmt ülisuure väärtusega. Ilmselt see reaalselt aitaks kujundada teistsugust kultuuri lähikümnenditel, kuigi kes teab. Tippsport ja võidutahte mõju psüühikale - kohati karm maailm ikka tundub see kõik.

Samas kahtlustan, et ükskõik mida ja kui pikalt AV või MA räägiksid, isegi kui nad analüüsiks, mitte ei õigustaks oma eksimusi - esialgu tuleks vastuseks ikkagi korralik sopaloopimine Facebookis ja kommentaariumides. Võib-olla löödaks nad ka mõne ajakirjaniku poolt ikkagi risti. Meie ühiskond lihtsalt tundub olevat sellises arengujärgus: räägi, mida tahad, ikka saad kõigepealt peksa või "kriitilise analüüsi" osaliseks.

 
At 11:45, Anonymous Anonüümne said...

9:21 igal asjal on hind. Selline raamat on võimalik kui kraabitakse kokku õige summa, mis mehe avanema paneb. Probleem on aga selles, et see kes selle eest maksma on nõus, pole ilmselt huvitatud raamatu avaldamisest. Asjal on mõte siis kui raamat üllitada üleilmse bestsellerina. See vajab aga head orkestreerimisoskust, et kõik oleks tasakaalus ja antaks valusalt senistele sponssidele.

 
At 12:52, Anonymous Anonüümne said...

Kas inimese aul on hind , mis hinnaga seda peaks müüma? Kas kaasteeliste mineviku päevavalgusele tirimisel on hind? Kas asjaosalised peaksid seda maksma võiks kõik koos ühiskonnana kuna nautisime kõik seda võidujoovastust. Me kõik aimame aga kas on vaja üksikasjalist kirjeldust.

 
At 00:27, Anonymous Anonüümne said...

Priit, ei näe su nime Mõedaku stardis?

 
At 08:57, Blogger Priit Pullerits said...

Kas te Koljat teate?

Koljast rääkida võib nii mõndagi, kuulsin allikalt, kes teda aja jooksul tundma saanud. Et naeratab ilusti, aga on hirmus salakaval ja kättemaksuhimuline. Et ei unusta konflikti isegi pika aja möödudes ning kannab teise poole vastu rusikat taskus ka siis, kui konflikti tekkes oli süüdi tema.

Kas usaldate sellise mehe tugeva tiimi etteotsa?

 
At 09:22, Anonymous Anonüümne said...

Mihhail Kõlvart? Tema vist siiski Miša...

 
At 09:23, Anonymous Anonüümne said...

Aa... Kolja Novosjolov?

 
At 09:27, Anonymous Anonüümne said...

Mis tugevast tiimist on jutt?

 
At 09:59, Anonymous Anonüümne arvamusliider said...

Padre paneb varsti litaka, hoidke alt, mehed!

 
At 11:43, Anonymous Anonüümne said...

Võiks tulla jah, korruptandid on võimu enda kätte haaranud

 
At 12:00, Anonymous Anonüümne said...

Et mõne arvates olümpialt kulla toonud naiskond ei ole tugev tiim?

 
At 12:43, Anonymous Anonüümne said...

Ei, tõelist võhmameest ei huvita praegu Vanjad, Koljad, Mishad. Küll aga ootavad infot suusaolude kohta Virus, kas rada ok, kas mõrvaritõus sees ja midugi, kas võhmameeste ninamees hr Pullerits stardis, kellega siis saab mõõtu võtta....

 
At 13:09, Anonymous Anonüümne said...

12:43 täpselt nii. Võhmamehi ei huvita tallinna gossip miišadest ja kooljadest. Oleks siis njuišadest aga ei. Võhmamehed panevad Kägu otrjaadis mõrva tõusu nagu naks naks üles kolm korda jutti.

 
At 13:35, Anonymous Anonüümne said...

Tuleb pühapäev ja kõik saab klaariks. Ja üleüldse, ära on tüüdanud need pikad heietused tatt väljas tõusu panemisest. Lühidalt ja konkreetselt on vaja panna.

 
At 15:35, Anonymous Anonüümne said...

Juba laupäeval saab klaariks.

 
At 15:45, Anonymous Anonüümne said...

Võtke rodeo meestest eeskuju. Need panevad kogu aeg, üldse vahepeal ei puhka, ei roti teiste tuules ja ei rüüpa jõujooki.

 
At 16:16, Anonymous Anonüümne said...

https://www.facebook.com/100007213812636/videos/1244296349397288
Mida ütleb globalitside ja sooroslaste tööriist, sundvaksineerimise promoja ja propaganda tegija, seltsimees Pullerits nüüd? Kustutab lihtsalt ära ja mängib jaanalindu?

 
At 16:19, Anonymous Anonüümne said...

Paneme siis juba linki ka https://www.docdroid.com/WUjv6iw/icc-complaint-7-1-pdf?fbclid=IwAR3p_FeKMxmZxXvMZMkGAMbhWr0qOdQ0KNwZ0XgO9xM7_wSp1IeLtGzWmJs. Keele oskaja inimene Pullerits võiks selle ära tõlkida, äkki saab põrgus soojema katla.

 
At 11:59, Anonymous Anonüümne said...

https://www.facebook.com/1837182963/videos/pcb.10215962248089191/649156722874485 veel üks link

 
At 16:51, Blogger Thanks3 said...

Kiireim ja lihtsaim viis endise väljavalitu, naise või abikaasa viivituseta 12 tunni jooksul tagasi saada. Nad armastame ja austame teid Dr Sacre, ta on suurepärane loitsujuht, ta tõi tagasi mu endise kallima, kes minust lahku läks 8 kuud tagasi, nüüd armastame ja austame üksteist üle kõige maailmas, võtke ühendust dr Sacre'iga e-posti aadressil sacretempleofpower@gmail.com või WhatsApp või helistage talle numbril +2349076034359, kui igatsete oma väljavalitu

Andrea Martin

 

Postita kommentaar

<< Esileht